StoryEditorOCM

invazivna vrstaU Jadranu ulovljen još jedan primjerak otrovne vatrenjače: ‘Sve češće će dolaziti u naše more...‘

Piše OM
22. svibnja 2024. - 10:16

Na Facebook stranici Živi svijet Jadranskog mora objavljena je vijest o još jednom ulovljenom primjerku invazivne vatrenjače (Pterois miles) u Jadranu. Vijest je objavio Petar Ugarković s Instituta za ribarstvo i oceanografiju.

- Upravo je ulovljena još jedna invazivna vatrenjača u našem moru. Ulovio ju je Vanja Kalezić na Luštici u Crnoj Gori, ulov će biti prijavljen njihovom Institutu u Kotoru. Moja prognoza je da ćemo ovo ljeto imati najmanje 10 ovakvih dojava na području južnog Jadrana, a možda i srednjeg. Sve ulove je potrebno dojaviti znanstvenicima! - napisao je u svojoj objavi Ugarković.

Podsjetimo, vatrenjača, odnosno riba lav ili riba paun, je invazivna indo-pacifička vrsta koja je poznata po štetnosti za lokalne ekosustave. Ozloglašena je zbog svoje izdašne ishrane autohtonim ribljim vrstama, te brzog širenja na koloniziranim područjima Sredozemlja.

Sve bodlje na tijelu su otrovne te se kod uboda javlja izuzetno jaka bol, a mogući su i ozbiljniji simptomi pa se u slučaju uboda preporučuje posjet liječniku. Iz tog razloga ovoj ribi treba pristupiti s oprezom, a posebice u slučaju ulova tijekom ribolova.

Srećom, kao što je slučaj i kod ostalih jadranskih riba s otrovnim bodljama, otrov je termolabilan, što znači da se može neutralizirati toplinom (najbolje utapljajući ubodeno mjesto neposredno nakon uboda u vodi temperature 40-45°C u trajanju 30-90 min uz pažnju da ne dođe do opeklina).

Podsjetimo, ova vrsta je po prvi puta zabilježena u Jadranskom moru 2019. godine, a najsjeverniji nalaz bio je kod Visa 2021. godine. S obzirom na dinamiku njenog širenja, te trendove širenja toploljubnih vrsta povezanih sa zatopljenjem mora, za očekivati je da će se pojavljivati sve češće.

26. svibanj 2024 06:42