stdClass Object ( [id] => 1123378 [title] => Počinje razdoblje podvodnog lova na malim dubinama: tehnika je šuljanje, a nagrada su cipli, lubini, hobotnice... [alias] => pocinje-razdoblje-uspjesnog-podvodnog-lova-na-malim-dubinama-tehnika-je-suljanje-a-nagrada-su-cipli-lubini-komarce-i-hobotnice [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kako se ljeto primiče svome kraju, podvodni ribolovci razmjenjuju svoja lovačka iskustva iz protekle sezone, pri čemu je čest zaključak da su iz godine u godinu ulovi sve manje izdašni, unatoč svim naporima i uloženom trudu. Ribe je jednostavno sve manje, što je jedna od izravnih posljedica prevelikog izlova zbog enormnih potreba ugostiteljstva u glavnoj sezoni. Posebno je takva lovačka redukcija uočljiva u lovu predatora, poput zubaca i gofa, koji su karakteristični za ljetni dio godine.

To, naravno, ne znači da u sljedećem razdoblju neće pasti pokoji dobar bokun. Ipak, kako vrijeme odmiče to će se događati sve rjeđe, pa je bolje da svoje snage usmjerite na tipični jesenski lov u plitkom. Upravo tamo vas očekuje nadmudrivanje s ciplima, komarčama i lubinima, koji će biti najveći dio vašega jesenskoga lovnog repertoara.

Prirodni zakloni

U svemu tome najveći preokret će se dogoditi u primjeni lovne tehnike. Duboke čeke i prekopavanje rupa davat će sve manje rezultata, a pravi odgovor na to je plitko prikradanje ili šuljanje na dubinama do desetak metara. U tom sistemu lova ribolovac nastoji neprimjetno prići lovini na udaljenost koja će mu omogućiti siguran hitac.

Naravno, pristup svakoj lovini bit će drukčiji, a ovisit će o čitavom nizu parametara koje treba znati uskladiti. Taktiku ponajprije određuje situacija na terenu, jer ponekad ćete iz plitke čeke morati prijeći u prikradanje i obrnuto.

---

image

Za šuljanje se treba dobro maskirati

Božidar Vukičević/Cropix
---

No, šuljanje u praksi neće ići tako glatko. Trebate se znati kretati uz morsko dno ili obalu, služeći se prirodnim zaklonima koje vam teren nudi. U šuljanju je bitno iskoristiti svaku neravninu, udubljenje ili kamen kako bi lovac prikrio svoje prisustvo. Osim toga, samo prikradanje mora biti nečujno, jer u protivnom nećete ni dobiti priliku za susret s ribom. Tu su i drugi parametri poput kurenta, položaja sunca, plime i oseke, i svega onoga što smo do sada u više navrata napominjali.

Prema ustaljenom rasporedu na red prvo dolaze cipli. Tu nema strogih pravila, jer stađun od cipala će se polako preklapati s komarčinim, a njezin opet s onim od lubina. Sve je to povezano s obavljanjem reproduktivnog ciklusa na koji utječe niz faktora, pa je vrijeme mrijesta prilično rastezljivog datuma.

Ovisit će o vremenu, temperaturi mora i položaju sunca koji će za riblji svijet biti nepogrešiv predznak nadolaska pojedinih godišnjih doba. Cipli će početkom listopada u velikim jatima krstariti priobalnim vodama, a možete ih naći i na svim vrstama morskog dna, i to uz samu obalu, kao i na isturenim otocima.

Šest vrsta

U Jadranu obitava šest vrsta cipala, od kojih su za podvodnjake najzanimljiviji cipal zlatar i cipal bataš. Radi se o pomalo nepravedno podcijenjenoj ribljoj vrsti koja u svijetu podvodnog ribolova ne uživa posebno značajan status. To je prije svega zasluga spoznaje da se cipli često kreću u zagađenim lučkim područjima, što utječe na kvalitetu njihova mesa.

No, cipal uhvaćen u akvatoriju vanjskih jadranskih otoka je prvoklasna poslastica, ali i borbena lovina. Krase ga dobre plivačke sposobnosti i okretnost u vodi. Najbolje ćete ih loviti plitkom čekom i prikradanjem u mirnom moru, a kako nisu pretjerano plašljivi, u većini slučajeva moći ćete lagano krenuti prema njima, birajući najbliži primjerak.

---

image

Cipli se uglavnom kreću u jatima

Božidar Vukičević/Cropix
---

Za valovitog mora velika jata cipala su razbijena na manje grupe ili pojedinačne primjerke, što dosta otežava lov, jer u takvim uvjetima cipli pokazuju nemir i pojačani oprez. Hitac mora biti precizan, najbolje po sredini tijela. Ne uspijete li u tome, cipal se lako može otrgnuti s najlona ili strijele. Zbog munjevitih reakcija, ulovljeni primjerak i nije tako lako primiriti. Pogođeni cipli su poznati po izvođenju svakojakih akrobacija.

Ako ih ne zgrabite hitro i čvrsto stisnete uz nekoliko snažnih trzaja, iskliznut će vam iz ruke. Ako ne zbog činjenice da ove riblje vrste ima u izobilju, onda barem zbog lovačke etike, nastojte ne gađati maticu prepunu ikre. Uostalom, na taj način ćete otjerati ostatak jata, dok ćete odstrjelom mužjaka iz iste skupine moći uloviti znatno više primjeraka.

Zamka za kraljicu

Komarča je zasigurno jedna od najatraktivnijih meta u lovu prikradanjem. Radi se o iznimno plahoj i opreznoj ribi koja će na najmanji šum krenuti u nepovrat. Od lovca traži istančanu tehniku i višegodišnje iskustvo pa dobri ulovi komarči često govore o umijeću i sposobnostima podvodnog ribolovca.

Najčešće obilazi pjeskovita dna prošarana kamenjem i raslinjem. Naći ćete je u kanalima, uvalama, zaljevima i drugim zaštićenim dijelovima obale. Voli smanjeni salinitet mora i boćatu vodu. Tu nalazi obilje školjki koje su joj omiljena hrana. Iako je podvodni ribolovci znaju zateći u rupi, najbolja tehnika lova bit će kombiniranje prikradanja i kratkih čeka.

Postoji nekoliko važnih parametara u lovu na komarču koje treba uzeti u obzir. Kao prvo, razdoblje kada je sunce u zenitu posebno je povoljno za lov. Kad je vidljivost dobra, sa sigurne udaljenosti možete je primijetiti po karakterističnom odbljesku njezina srebrno-sivog tijela. U mutnome moru bolje rezultate će dati čeka. Dodatna pogodnost u prikradanju je i valovito more, koje podiže hranom bogati sediment.

---

image

Komarču treba iznenaditi

Božidar Vukičević/Cropix
---

Sve to neodoljivo budi apetit komarče i smanjuje njezin oprez. Kroz zvučnu zavjesu koju stvaraju valovi, lovac će se lakše moći približiti lovini zauzetoj hranjenjem. Za to će mu biti potreban dobar balans olovnicama. Imajte na umu da se jedino riba koja ni u jednom trenutku nije osjetila približavanje podvodnog ribolovca može uspješno uloviti prikradanjem.

Ono što nakon toplog ljeta većina lovaca s nestrpljenjem iščekuje je lov na lubine. Lubin je oduvijek pripadao kategoriji plemenite lovine pa su veliki primjerci u podvodnjačkim krugovima itekako vrijedan trofej. Riječ je o beskompromisnom grabežljivcu koji obitava u plitkim vodama, ušćima rijeka i kanalima, a podjednako se dobro prilagođava svakom morskom dnu pa ga nalazimo na muljevitim, pjeskovitim, kamenitim ili posidonijom obraslim terenima.

Obično se kreće sam ili u manjim skupinama, a u kasnu jesen formira velika jata zbog mrijesta. Prolazi, tjesnaci, te duge i isturene punte s blago položenom konfiguracijom dna na kojoj se smjenjuju kameniti i šljunčani dijelovi s poljima posidonije neki su od njegovih tipičnih terena. Kralj zapjenjenih rtova u morskim strujama suvereno krstari na prijelazima stijena i trave, naganjajući sve što se miče. U rupama se lubin rijetko zadržava pa ga je u takvim uvjetima teže uloviti.

Gubitničko oklijevanje

Plima i oseka, položaj sunca, temperatura mora te smjer i jakost struje zasigurno su među najvažnijim faktorima uspješnog lova, a najvažniji je vidljivost. Lov plitkom čekom najefikasniji je u lovu na lubina. Naime, u mutnom i valovitom moru nije moguće ostvariti dobar vizualni kontakt s lovinom, što isključuje opciju prikradanja.

Ako ne možete na vrijeme uočiti lubina, susret s njim dogodit će se nenadano, tako da će svaka vaša reakcija biti zakašnjela. Naravno, ni lubin vas ne može jasno uočiti, a to dodatno otežava stvar. Svaki nedefinirani signal proizveden od strane lovca tjerat će ga na pojačan oprez i distanciranje od izvora signala.

Preostaje vam primjena klasične čeke koja kod lubina još uvijek prolazi. Pri dobroj vidljivosti možete loviti i prikradanjem koje će u posljednjoj fazi ipak završiti kratkom čekom. S obzirom na to da će u najvećem broju slučajeva lubin krenuti prema lovcu i lagano zastati na nekoliko metara, to je ujedno i najpovoljniji trenutak za gađanje, bez obzira na to što je lubin okrenut glavom i pruža najmanju površinu mete.

---

image

Lubin je svima draga jesenska meta

Božidar Vukičević/Cropix
---

Svako nepotrebno oklijevanje ili čekanje povoljnije pozicije može rezultirati hitrim bijegom i gubitkom ulova. Ako priđe bočno, gađanje će tada biti znatno lakše. No, tada će i reakcija morati biti brža. Nakostriješena leđna peraja siguran je znak da se sprema nagla promjena smjera kretanja, a tada je dobar pogodak znatno otežan.

Jesenski podvodni ribolov nudi još jednu poslasticu - hobotnicu. Naime, kako bude opadala temperatura mora, tako će taj osmokraki glavonožac sve više migrirati u priobalne vode. Naravno, tu činjenicu spremno će iskoristiti svaki podvodni ribolovac, jer iako hobotnica nije neki ribolovni trofej, itekako će prijati nepcu svakog sladokusca.

---

image

Hobotnicu nije teško naći, ako znate gdje tražiti

Božidar Vukičević/Cropix
---

No, prije toga hobotnicu treba znati pronaći. To nije pretjerano zahtjevan zadatak, jer će ovaj zanimljivi stanovnik podmorja svoje skrovište uredno dekorirati mnoštvom kamenčića, školjki, pijeska te drugoga prikladnog materijala koji se nađe u blizini. Pored prirodnih zaklona ona će iskoristiti i one umjetne, poput cijevi, automobilske gume ili odbačene bačve. Tu će tijekom reproduktivnog ciklusa, koji se odvija preko zime i proljeća, odložiti svoja jajašca.

​Prilagođena oprema

U lovu na hobotnicu najbolje će poslužiti kratki modeli zračnih puški ili laštikača do 75 centimetra dužine. Pri tome će posebno učinkovite biti osti kojima je treba gađati u glavu, i to u predjelu očiju. Metalna kuka će također dobro poslužiti za lov. Sve funkcionira po sistemu da se kuka podvuče pod hobotnicu i naglo iščupa van.

Kako bi skratili proces izvlačenja, ronioci se ponekad služe i nekim zakonom zabranjenim trikovima. To ima i svoje posljedice, jer su na taj način neke od pravih rupa time nepovratno uništene. Iako hobotnica nije zaštićena lovostajem, ne zaboravite na ukupnu dozvoljenu težinu od 5 kg. Budući da ćete se često susretati s primjercima koji su teški nekoliko kilograma, lako je smetnuti s uma spomenuto ograničenje.

Oprema za jesenski lov umnogome se razlikuje od one za ljeto. Za početak, morat ćete se opremiti nešto debljim ronilačkim odijelom, jer će more u sljedećem razdoblju ipak zahladnjeti. Tu će prednost imati maskirne varijante s vanjskom presvlakom ili liscio-spaccato verzija.

Od pušaka u obzir će doći modeli od 90 i 100 cm dužine. Zbog manevriranja u valovitom moru i jakom kurentu, šuljači preferiraju nešto elegantnije modele koji mogu biti od drva, karbona ili aluminija. Standardna oprema za laštikače bit će strijele manjeg promjera, što za sobom povlači i tanje gume od 16 ili 17,5 mm. Naime, zbog smanjene vidljivosti traži se brz i precizan hitac na kraće udaljenosti pa snaga pada u drugi plan.

Što se peraja tiče, tu nema mjesta osjetljivim karbonkama koje će u srazu s morskim dnom pretrpjeti podosta oštećenja. Preporučljivo bi bilo koristiti maskirne peraje izrađene od stakloplastike ili tehnopolimera, koje će u plitkom lovu posao odraditi bez greške. Tu je i maska s nešto većim vidnim poljem, jer je dobar pregled terena važniji od njezina povećanog unutrašnjeg volumena. Kompenzacija tlaka ionako nije značajna u plitkim zaronima.

Olovni balans

​Na kraju i nekoliko riječi o balansiranju olovnicama uz koji su najčešće vezani problemi s reduciranjem šumova. Količina olova ovisi o mnogim faktorima, poput debljine odijela, individualne plovnosti i tehnike ronjenja. U svakom slučaju, olova se raspoređuju pomoću prsluka, pojasa i olovnica za gležnjeve. Time se dobiva sigurna pozicija na morskom dnu, prijeko potrebna u lovu plitkom čekom ili prikradanjem. Najveći dio težine ide oko pasa i gornjeg dijela tijela, dok se plovnost nogu rješava olovnicama težine oko pola kilograma.

To što je jesenska lovina uglavnom manjih gabarita od one u ljetnom razdoblju, nikako ne znači da puške namijenjene prikradanju ne trebaju biti opremljene mulinelom. Često ćete morati otpustiti nekoliko metara konopa kako bi se loše pogođena riba primirila u nekoj rupi ili travi. Tu je i silovita lica, koja u stalnoj potrazi za hranom redovito prati jata cipala koji su joj na obaveznom jelovniku. Radi se o izuzetno snažnim i masivnim ribama koje mogu dosegnuti više desetaka kilograma.

S veličinom mulinela ne treba pretjerivati. Zbog manje dubine bit će sasvim dovoljna i neka manja varijanta, koja podržava oko 25 metara konopa. To će se odraziti na bolju pokretljivost puške koja je od velikog značaja u turbulentnom moru.

---

image

Ako imate sreće, možete naletjeti i na kirnju

Božidar Vukičević/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jesenske mete [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => jesenske mete 2 0 12018 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-08-25 18:56:04 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Petar Prkić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-19 07:20:42 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2023-09-19 07:13:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=​Počinje razdoblje uspješnog podvodnog lova na malim dubinama: tehnika je šuljanje, a nagrada su cipli, lubini, hobotnice... [metakey] => podvodni ribolov, CIPLI, lubin, orada, komarča, ribolov [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/08\/25\/25665266.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/25\/19100290.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/25\/19100286.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/25\/19100292.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/25\/19100294.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/25\/19100372.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/25\/19100564.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/25\/19100566.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ulov velike kraljice kraljevski je osje\u0107aj<\/p>","

Hobotnicu nije te\u0161ko na\u0107i, ako znate gdje tra\u017eiti<\/p>","

Komar\u010du treba iznenaditi<\/p>","

Uglavnom je u rupi, a kratko i rijetko na otvorenom<\/p>","

Lubin je svima draga jesenska meta<\/p>","

Cipli se uglavnom kre\u0107u u jatima<\/p>","

Za \u0161uljanje se treba dobro maskirati<\/p>","

Ako imate sre\u0107e, mo\u017eete naletjeti i na kirnju<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x853","hd_25665266_1920.jpg":"1920x1080","k_25665266_1280.jpg":"1280x1280","k_25665266_1024.jpg":"1024x1024","k_25665266_640.jpg":"640x640","k_25665266_480.jpg":"480x480","k_25665266_340.jpg":"340x340","k_25665266_220.jpg":"220x220","o_25665266_1280.jpg":"1280x853","o_25665266_1024.jpg":"1024x682","o_25665266_640.jpg":"640x426","o_25665266_480.jpg":"480x319","o_25665266_340.jpg":"340x226","o_25665266_220.jpg":"220x146","h_25665266_1280.jpg":"1280x854","h_25665266_1024.jpg":"1024x683","h_25665266_640.jpg":"640x427","h_25665266_480.jpg":"480x320","h_25665266_340.jpg":"340x227","h_25665266_220.jpg":"220x147","pp_25665266_1280.jpg":"1280x1628","pp_25665266_1024.jpg":"1024x1303","pp_25665266_640.jpg":"640x814","pp_25665266_480.jpg":"480x611","pp_25665266_340.jpg":"340x432","pp_25665266_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x995","hd_19100290_1920.jpg":"1920x1080","k_19100290_1280.jpg":"1280x1280","k_19100290_1024.jpg":"1024x1024","k_19100290_640.jpg":"640x640","k_19100290_480.jpg":"480x480","k_19100290_340.jpg":"340x340","k_19100290_220.jpg":"220x220","o_19100290_1280.jpg":"1280x663","o_19100290_1024.jpg":"1024x530","o_19100290_640.jpg":"640x331","o_19100290_480.jpg":"480x248","o_19100290_340.jpg":"340x176","o_19100290_220.jpg":"220x114","h_19100290_1280.jpg":"1280x854","h_19100290_1024.jpg":"1024x683","h_19100290_640.jpg":"640x427","h_19100290_480.jpg":"480x320","h_19100290_340.jpg":"340x227","h_19100290_220.jpg":"220x147","pp_19100290_1280.jpg":"1280x1628","pp_19100290_1024.jpg":"1024x1303","pp_19100290_640.jpg":"640x814","pp_19100290_480.jpg":"480x611","pp_19100290_340.jpg":"340x432","pp_19100290_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_19100286_1920.jpg":"1920x1080","k_19100286_1280.jpg":"1280x1280","k_19100286_1024.jpg":"1024x1024","k_19100286_640.jpg":"640x640","k_19100286_480.jpg":"480x480","k_19100286_340.jpg":"340x340","k_19100286_220.jpg":"220x220","o_19100286_1280.jpg":"1280x853","o_19100286_1024.jpg":"1024x682","o_19100286_640.jpg":"640x426","o_19100286_480.jpg":"480x320","o_19100286_340.jpg":"340x226","o_19100286_220.jpg":"220x146","h_19100286_1280.jpg":"1280x854","h_19100286_1024.jpg":"1024x683","h_19100286_640.jpg":"640x427","h_19100286_480.jpg":"480x320","h_19100286_340.jpg":"340x227","h_19100286_220.jpg":"220x147","pp_19100286_1280.jpg":"1280x1628","pp_19100286_1024.jpg":"1024x1303","pp_19100286_640.jpg":"640x814","pp_19100286_480.jpg":"480x611","pp_19100286_340.jpg":"340x432","pp_19100286_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1238","hd_19100292_1920.jpg":"1920x1080","k_19100292_1280.jpg":"1280x1280","k_19100292_1024.jpg":"1024x1024","k_19100292_640.jpg":"640x640","k_19100292_480.jpg":"480x480","k_19100292_340.jpg":"340x340","k_19100292_220.jpg":"220x220","o_19100292_1280.jpg":"1280x825","o_19100292_1024.jpg":"1024x660","o_19100292_640.jpg":"640x412","o_19100292_480.jpg":"480x309","o_19100292_340.jpg":"340x219","o_19100292_220.jpg":"220x141","h_19100292_1280.jpg":"1280x854","h_19100292_1024.jpg":"1024x683","h_19100292_640.jpg":"640x427","h_19100292_480.jpg":"480x320","h_19100292_340.jpg":"340x227","h_19100292_220.jpg":"220x147","pp_19100292_1280.jpg":"1280x1628","pp_19100292_1024.jpg":"1024x1303","pp_19100292_640.jpg":"640x814","pp_19100292_480.jpg":"480x611","pp_19100292_340.jpg":"340x432","pp_19100292_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_19100294_1920.jpg":"1920x1080","k_19100294_1280.jpg":"1280x1280","k_19100294_1024.jpg":"1024x1024","k_19100294_640.jpg":"640x640","k_19100294_480.jpg":"480x480","k_19100294_340.jpg":"340x340","k_19100294_220.jpg":"220x220","o_19100294_1280.jpg":"1280x853","o_19100294_1024.jpg":"1024x682","o_19100294_640.jpg":"640x426","o_19100294_480.jpg":"480x320","o_19100294_340.jpg":"340x226","o_19100294_220.jpg":"220x146","h_19100294_1280.jpg":"1280x854","h_19100294_1024.jpg":"1024x683","h_19100294_640.jpg":"640x427","h_19100294_480.jpg":"480x320","h_19100294_340.jpg":"340x227","h_19100294_220.jpg":"220x147","pp_19100294_1280.jpg":"1280x1628","pp_19100294_1024.jpg":"1024x1303","pp_19100294_640.jpg":"640x814","pp_19100294_480.jpg":"480x611","pp_19100294_340.jpg":"340x432","pp_19100294_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1417x913","hd_19100372_1920.jpg":"1920x1080","k_19100372_1280.jpg":"1280x1280","k_19100372_1024.jpg":"1024x1024","k_19100372_640.jpg":"640x640","k_19100372_480.jpg":"480x480","k_19100372_340.jpg":"340x340","k_19100372_220.jpg":"220x220","o_19100372_1280.jpg":"1280x824","o_19100372_1024.jpg":"1024x659","o_19100372_640.jpg":"640x412","o_19100372_480.jpg":"480x309","o_19100372_340.jpg":"340x219","o_19100372_220.jpg":"220x141","h_19100372_1280.jpg":"1280x854","h_19100372_1024.jpg":"1024x683","h_19100372_640.jpg":"640x427","h_19100372_480.jpg":"480x320","h_19100372_340.jpg":"340x227","h_19100372_220.jpg":"220x147","pp_19100372_1280.jpg":"1280x1628","pp_19100372_1024.jpg":"1024x1303","pp_19100372_640.jpg":"640x814","pp_19100372_480.jpg":"480x611","pp_19100372_340.jpg":"340x432","pp_19100372_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_19100564_1920.jpg":"1920x1080","k_19100564_1280.jpg":"1280x1280","k_19100564_1024.jpg":"1024x1024","k_19100564_640.jpg":"640x640","k_19100564_480.jpg":"480x480","k_19100564_340.jpg":"340x340","k_19100564_220.jpg":"220x220","o_19100564_1280.jpg":"1280x1920","o_19100564_1024.jpg":"1024x1536","o_19100564_640.jpg":"640x960","o_19100564_480.jpg":"480x720","o_19100564_340.jpg":"340x510","o_19100564_220.jpg":"220x330","h_19100564_1280.jpg":"1280x854","h_19100564_1024.jpg":"1024x683","h_19100564_640.jpg":"640x427","h_19100564_480.jpg":"480x320","h_19100564_340.jpg":"340x227","h_19100564_220.jpg":"220x147","pp_19100564_1280.jpg":"1280x1628","pp_19100564_1024.jpg":"1024x1303","pp_19100564_640.jpg":"640x814","pp_19100564_480.jpg":"480x611","pp_19100564_340.jpg":"340x432","pp_19100564_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_19100566_1920.jpg":"1920x1080","k_19100566_1280.jpg":"1280x1280","k_19100566_1024.jpg":"1024x1024","k_19100566_640.jpg":"640x640","k_19100566_480.jpg":"480x480","k_19100566_340.jpg":"340x340","k_19100566_220.jpg":"220x220","o_19100566_1280.jpg":"1280x1706","o_19100566_1024.jpg":"1024x1365","o_19100566_640.jpg":"640x853","o_19100566_480.jpg":"480x640","o_19100566_340.jpg":"340x453","o_19100566_220.jpg":"220x293","h_19100566_1280.jpg":"1280x854","h_19100566_1024.jpg":"1024x683","h_19100566_640.jpg":"640x427","h_19100566_480.jpg":"480x320","h_19100566_340.jpg":"340x227","h_19100566_220.jpg":"220x147","pp_19100566_1280.jpg":"1280x1628","pp_19100566_1024.jpg":"1024x1303","pp_19100566_640.jpg":"640x814","pp_19100566_480.jpg":"480x611","pp_19100566_340.jpg":"340x432","pp_19100566_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15309978 Threads: 3 Questions: 3181476517 Slow queries: 7136729 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235601579 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/pocinje-razdoblje-uspjesnog-podvodnog-lova-na-malim-dubinama-tehnika-je-suljanje-a-nagrada-su-cipli-lubini-komarce-i-hobotnice-1123378 [printLink] => /om/ribolov/pocinje-razdoblje-uspjesnog-podvodnog-lova-na-malim-dubinama-tehnika-je-suljanje-a-nagrada-su-cipli-lubini-komarce-i-hobotnice-1123378?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 313797 [name] => podvodni ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => podvodni-ribolov [link] => /tag/podvodni-ribolov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 604816 [name] => CIPLI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-28 15:19:56 [main_article_id] => 0 [alias] => cipli [link] => /tag/cipli ) [2] => stdClass Object ( [id] => 166652 [name] => lubin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lubin [link] => /tag/lubin ) [3] => stdClass Object ( [id] => 628485 [name] => orada [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-18 09:46:20 [main_article_id] => 0 [alias] => orada [link] => /tag/orada ) [4] => stdClass Object ( [id] => 265204 [name] => komarča [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => komarca [link] => /tag/komarca ) [5] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jesenske mete [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Počinje razdoblje podvodnog lova na malim dubinama: tehnika je šuljanje, a nagrada su cipli, lubini, hobotnice... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/25/25665266.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Ulov velike kraljice kraljevski je osjećaj

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/25/25665266.jpg [title] =>

Ulov velike kraljice kraljevski je osjećaj

Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/25/19100290.jpg [title] =>

Hobotnicu nije teško naći, ako znate gdje tražiti

Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/25/19100286.jpg [title] =>

Komarču treba iznenaditi

Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/25/19100292.jpg [title] =>

Uglavnom je u rupi, a kratko i rijetko na otvorenom

Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/25/19100294.jpg [title] =>

Lubin je svima draga jesenska meta

Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/25/19100372.jpg [title] =>

Cipli se uglavnom kreću u jatima

Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/25/19100564.jpg [title] =>

Za šuljanje se treba dobro maskirati

Božidar Vukičević/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/25/19100566.jpg [title] =>

Ako imate sreće, možete naletjeti i na kirnju

Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kako se ljeto primiče svome kraju, podvodni ribolovci razmjenjuju svoja lovačka iskustva iz protekle sezone, pri čemu je čest zaključak da su iz godine u godinu ulovi sve manje izdašni, unatoč svim naporima i uloženom trudu. Ribe je jednostavno sve manje, što je jedna od izravnih posljedica prevelikog izlova zbog enormnih potreba ugostiteljstva u glavnoj sezoni. Posebno je takva lovačka redukcija uočljiva u lovu predatora, poput zubaca i gofa, koji su karakteristični za ljetni dio godine.

To, naravno, ne znači da u sljedećem razdoblju neće pasti pokoji dobar bokun. Ipak, kako vrijeme odmiče to će se događati sve rjeđe, pa je bolje da svoje snage usmjerite na tipični jesenski lov u plitkom. Upravo tamo vas očekuje nadmudrivanje s ciplima, komarčama i lubinima, koji će biti najveći dio vašega jesenskoga lovnog repertoara.

Prirodni zakloni

U svemu tome najveći preokret će se dogoditi u primjeni lovne tehnike. Duboke čeke i prekopavanje rupa davat će sve manje rezultata, a pravi odgovor na to je plitko prikradanje ili šuljanje na dubinama do desetak metara. U tom sistemu lova ribolovac nastoji neprimjetno prići lovini na udaljenost koja će mu omogućiti siguran hitac.

Naravno, pristup svakoj lovini bit će drukčiji, a ovisit će o čitavom nizu parametara koje treba znati uskladiti. Taktiku ponajprije određuje situacija na terenu, jer ponekad ćete iz plitke čeke morati prijeći u prikradanje i obrnuto.

---

image

Za šuljanje se treba dobro maskirati

Božidar Vukičević/Cropix
---

No, šuljanje u praksi neće ići tako glatko. Trebate se znati kretati uz morsko dno ili obalu, služeći se prirodnim zaklonima koje vam teren nudi. U šuljanju je bitno iskoristiti svaku neravninu, udubljenje ili kamen kako bi lovac prikrio svoje prisustvo. Osim toga, samo prikradanje mora biti nečujno, jer u protivnom nećete ni dobiti priliku za susret s ribom. Tu su i drugi parametri poput kurenta, položaja sunca, plime i oseke, i svega onoga što smo do sada u više navrata napominjali.

Prema ustaljenom rasporedu na red prvo dolaze cipli. Tu nema strogih pravila, jer stađun od cipala će se polako preklapati s komarčinim, a njezin opet s onim od lubina. Sve je to povezano s obavljanjem reproduktivnog ciklusa na koji utječe niz faktora, pa je vrijeme mrijesta prilično rastezljivog datuma.

Ovisit će o vremenu, temperaturi mora i položaju sunca koji će za riblji svijet biti nepogrešiv predznak nadolaska pojedinih godišnjih doba. Cipli će početkom listopada u velikim jatima krstariti priobalnim vodama, a možete ih naći i na svim vrstama morskog dna, i to uz samu obalu, kao i na isturenim otocima.

Šest vrsta

U Jadranu obitava šest vrsta cipala, od kojih su za podvodnjake najzanimljiviji cipal zlatar i cipal bataš. Radi se o pomalo nepravedno podcijenjenoj ribljoj vrsti koja u svijetu podvodnog ribolova ne uživa posebno značajan status. To je prije svega zasluga spoznaje da se cipli često kreću u zagađenim lučkim područjima, što utječe na kvalitetu njihova mesa.

No, cipal uhvaćen u akvatoriju vanjskih jadranskih otoka je prvoklasna poslastica, ali i borbena lovina. Krase ga dobre plivačke sposobnosti i okretnost u vodi. Najbolje ćete ih loviti plitkom čekom i prikradanjem u mirnom moru, a kako nisu pretjerano plašljivi, u većini slučajeva moći ćete lagano krenuti prema njima, birajući najbliži primjerak.

---

image

Cipli se uglavnom kreću u jatima

Božidar Vukičević/Cropix
---

Za valovitog mora velika jata cipala su razbijena na manje grupe ili pojedinačne primjerke, što dosta otežava lov, jer u takvim uvjetima cipli pokazuju nemir i pojačani oprez. Hitac mora biti precizan, najbolje po sredini tijela. Ne uspijete li u tome, cipal se lako može otrgnuti s najlona ili strijele. Zbog munjevitih reakcija, ulovljeni primjerak i nije tako lako primiriti. Pogođeni cipli su poznati po izvođenju svakojakih akrobacija.

Ako ih ne zgrabite hitro i čvrsto stisnete uz nekoliko snažnih trzaja, iskliznut će vam iz ruke. Ako ne zbog činjenice da ove riblje vrste ima u izobilju, onda barem zbog lovačke etike, nastojte ne gađati maticu prepunu ikre. Uostalom, na taj način ćete otjerati ostatak jata, dok ćete odstrjelom mužjaka iz iste skupine moći uloviti znatno više primjeraka.

Zamka za kraljicu

Komarča je zasigurno jedna od najatraktivnijih meta u lovu prikradanjem. Radi se o iznimno plahoj i opreznoj ribi koja će na najmanji šum krenuti u nepovrat. Od lovca traži istančanu tehniku i višegodišnje iskustvo pa dobri ulovi komarči često govore o umijeću i sposobnostima podvodnog ribolovca.

Najčešće obilazi pjeskovita dna prošarana kamenjem i raslinjem. Naći ćete je u kanalima, uvalama, zaljevima i drugim zaštićenim dijelovima obale. Voli smanjeni salinitet mora i boćatu vodu. Tu nalazi obilje školjki koje su joj omiljena hrana. Iako je podvodni ribolovci znaju zateći u rupi, najbolja tehnika lova bit će kombiniranje prikradanja i kratkih čeka.

Postoji nekoliko važnih parametara u lovu na komarču koje treba uzeti u obzir. Kao prvo, razdoblje kada je sunce u zenitu posebno je povoljno za lov. Kad je vidljivost dobra, sa sigurne udaljenosti možete je primijetiti po karakterističnom odbljesku njezina srebrno-sivog tijela. U mutnome moru bolje rezultate će dati čeka. Dodatna pogodnost u prikradanju je i valovito more, koje podiže hranom bogati sediment.

---

image

Komarču treba iznenaditi

Božidar Vukičević/Cropix
---

Sve to neodoljivo budi apetit komarče i smanjuje njezin oprez. Kroz zvučnu zavjesu koju stvaraju valovi, lovac će se lakše moći približiti lovini zauzetoj hranjenjem. Za to će mu biti potreban dobar balans olovnicama. Imajte na umu da se jedino riba koja ni u jednom trenutku nije osjetila približavanje podvodnog ribolovca može uspješno uloviti prikradanjem.

Ono što nakon toplog ljeta većina lovaca s nestrpljenjem iščekuje je lov na lubine. Lubin je oduvijek pripadao kategoriji plemenite lovine pa su veliki primjerci u podvodnjačkim krugovima itekako vrijedan trofej. Riječ je o beskompromisnom grabežljivcu koji obitava u plitkim vodama, ušćima rijeka i kanalima, a podjednako se dobro prilagođava svakom morskom dnu pa ga nalazimo na muljevitim, pjeskovitim, kamenitim ili posidonijom obraslim terenima.

Obično se kreće sam ili u manjim skupinama, a u kasnu jesen formira velika jata zbog mrijesta. Prolazi, tjesnaci, te duge i isturene punte s blago položenom konfiguracijom dna na kojoj se smjenjuju kameniti i šljunčani dijelovi s poljima posidonije neki su od njegovih tipičnih terena. Kralj zapjenjenih rtova u morskim strujama suvereno krstari na prijelazima stijena i trave, naganjajući sve što se miče. U rupama se lubin rijetko zadržava pa ga je u takvim uvjetima teže uloviti.

Gubitničko oklijevanje

Plima i oseka, položaj sunca, temperatura mora te smjer i jakost struje zasigurno su među najvažnijim faktorima uspješnog lova, a najvažniji je vidljivost. Lov plitkom čekom najefikasniji je u lovu na lubina. Naime, u mutnom i valovitom moru nije moguće ostvariti dobar vizualni kontakt s lovinom, što isključuje opciju prikradanja.

Ako ne možete na vrijeme uočiti lubina, susret s njim dogodit će se nenadano, tako da će svaka vaša reakcija biti zakašnjela. Naravno, ni lubin vas ne može jasno uočiti, a to dodatno otežava stvar. Svaki nedefinirani signal proizveden od strane lovca tjerat će ga na pojačan oprez i distanciranje od izvora signala.

Preostaje vam primjena klasične čeke koja kod lubina još uvijek prolazi. Pri dobroj vidljivosti možete loviti i prikradanjem koje će u posljednjoj fazi ipak završiti kratkom čekom. S obzirom na to da će u najvećem broju slučajeva lubin krenuti prema lovcu i lagano zastati na nekoliko metara, to je ujedno i najpovoljniji trenutak za gađanje, bez obzira na to što je lubin okrenut glavom i pruža najmanju površinu mete.

---

image

Lubin je svima draga jesenska meta

Božidar Vukičević/Cropix
---

Svako nepotrebno oklijevanje ili čekanje povoljnije pozicije može rezultirati hitrim bijegom i gubitkom ulova. Ako priđe bočno, gađanje će tada biti znatno lakše. No, tada će i reakcija morati biti brža. Nakostriješena leđna peraja siguran je znak da se sprema nagla promjena smjera kretanja, a tada je dobar pogodak znatno otežan.

Jesenski podvodni ribolov nudi još jednu poslasticu - hobotnicu. Naime, kako bude opadala temperatura mora, tako će taj osmokraki glavonožac sve više migrirati u priobalne vode. Naravno, tu činjenicu spremno će iskoristiti svaki podvodni ribolovac, jer iako hobotnica nije neki ribolovni trofej, itekako će prijati nepcu svakog sladokusca.

---

image

Hobotnicu nije teško naći, ako znate gdje tražiti

Božidar Vukičević/Cropix
---

No, prije toga hobotnicu treba znati pronaći. To nije pretjerano zahtjevan zadatak, jer će ovaj zanimljivi stanovnik podmorja svoje skrovište uredno dekorirati mnoštvom kamenčića, školjki, pijeska te drugoga prikladnog materijala koji se nađe u blizini. Pored prirodnih zaklona ona će iskoristiti i one umjetne, poput cijevi, automobilske gume ili odbačene bačve. Tu će tijekom reproduktivnog ciklusa, koji se odvija preko zime i proljeća, odložiti svoja jajašca.

​Prilagođena oprema

U lovu na hobotnicu najbolje će poslužiti kratki modeli zračnih puški ili laštikača do 75 centimetra dužine. Pri tome će posebno učinkovite biti osti kojima je treba gađati u glavu, i to u predjelu očiju. Metalna kuka će također dobro poslužiti za lov. Sve funkcionira po sistemu da se kuka podvuče pod hobotnicu i naglo iščupa van.

Kako bi skratili proces izvlačenja, ronioci se ponekad služe i nekim zakonom zabranjenim trikovima. To ima i svoje posljedice, jer su na taj način neke od pravih rupa time nepovratno uništene. Iako hobotnica nije zaštićena lovostajem, ne zaboravite na ukupnu dozvoljenu težinu od 5 kg. Budući da ćete se često susretati s primjercima koji su teški nekoliko kilograma, lako je smetnuti s uma spomenuto ograničenje.

Oprema za jesenski lov umnogome se razlikuje od one za ljeto. Za početak, morat ćete se opremiti nešto debljim ronilačkim odijelom, jer će more u sljedećem razdoblju ipak zahladnjeti. Tu će prednost imati maskirne varijante s vanjskom presvlakom ili liscio-spaccato verzija.

Od pušaka u obzir će doći modeli od 90 i 100 cm dužine. Zbog manevriranja u valovitom moru i jakom kurentu, šuljači preferiraju nešto elegantnije modele koji mogu biti od drva, karbona ili aluminija. Standardna oprema za laštikače bit će strijele manjeg promjera, što za sobom povlači i tanje gume od 16 ili 17,5 mm. Naime, zbog smanjene vidljivosti traži se brz i precizan hitac na kraće udaljenosti pa snaga pada u drugi plan.

Što se peraja tiče, tu nema mjesta osjetljivim karbonkama koje će u srazu s morskim dnom pretrpjeti podosta oštećenja. Preporučljivo bi bilo koristiti maskirne peraje izrađene od stakloplastike ili tehnopolimera, koje će u plitkom lovu posao odraditi bez greške. Tu je i maska s nešto većim vidnim poljem, jer je dobar pregled terena važniji od njezina povećanog unutrašnjeg volumena. Kompenzacija tlaka ionako nije značajna u plitkim zaronima.

Olovni balans

​Na kraju i nekoliko riječi o balansiranju olovnicama uz koji su najčešće vezani problemi s reduciranjem šumova. Količina olova ovisi o mnogim faktorima, poput debljine odijela, individualne plovnosti i tehnike ronjenja. U svakom slučaju, olova se raspoređuju pomoću prsluka, pojasa i olovnica za gležnjeve. Time se dobiva sigurna pozicija na morskom dnu, prijeko potrebna u lovu plitkom čekom ili prikradanjem. Najveći dio težine ide oko pasa i gornjeg dijela tijela, dok se plovnost nogu rješava olovnicama težine oko pola kilograma.

To što je jesenska lovina uglavnom manjih gabarita od one u ljetnom razdoblju, nikako ne znači da puške namijenjene prikradanju ne trebaju biti opremljene mulinelom. Često ćete morati otpustiti nekoliko metara konopa kako bi se loše pogođena riba primirila u nekoj rupi ili travi. Tu je i silovita lica, koja u stalnoj potrazi za hranom redovito prati jata cipala koji su joj na obaveznom jelovniku. Radi se o izuzetno snažnim i masivnim ribama koje mogu dosegnuti više desetaka kilograma.

S veličinom mulinela ne treba pretjerivati. Zbog manje dubine bit će sasvim dovoljna i neka manja varijanta, koja podržava oko 25 metara konopa. To će se odraziti na bolju pokretljivost puške koja je od velikog značaja u turbulentnom moru.

---

image

Ako imate sreće, možete naletjeti i na kirnju

Božidar Vukičević/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Ulov velike kraljice kraljevski je osjećaj

Božidar Vukičević/Cropix

Hobotnicu nije teško naći, ako znate gdje tražiti

Božidar Vukičević/Cropix

Komarču treba iznenaditi

Božidar Vukičević/Cropix

Uglavnom je u rupi, a kratko i rijetko na otvorenom

Božidar Vukičević/Cropix

Lubin je svima draga jesenska meta

Božidar Vukičević/Cropix

Cipli se uglavnom kreću u jatima

Božidar Vukičević/Cropix

Za šuljanje se treba dobro maskirati

Božidar Vukičević/Cropix

Ako imate sreće, možete naletjeti i na kirnju

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/pocinje-razdoblje-uspjesnog-podvodnog-lova-na-malim-dubinama-tehnika-je-suljanje-a-nagrada-su-cipli-lubini-komarce-i-hobotnice-1123378 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bf12535dbb430406abe264acce712b060c23ee2b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Po%C4%8Dinje+razdoblje+podvodnog+lova+na+malim+dubinama%3A+tehnika+je+%C5%A1uljanje%2C+a+nagrada+su+cipli%2C+lubini%2C+hobotnice...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fpocinje-razdoblje-uspjesnog-podvodnog-lova-na-malim-dubinama-tehnika-je-suljanje-a-nagrada-su-cipli-lubini-komarce-i-hobotnice-1123378 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fpocinje-razdoblje-uspjesnog-podvodnog-lova-na-malim-dubinama-tehnika-je-suljanje-a-nagrada-su-cipli-lubini-komarce-i-hobotnice-1123378 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jesenske mete [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

jesenske metePočinje razdoblje podvodnog lova na malim dubinama: tehnika je šuljanje, a nagrada su cipli, lubini, hobotnice...

Piše Petar Prkić
19. rujna 2023. - 09:13

Kako se ljeto primiče svome kraju, podvodni ribolovci razmjenjuju svoja lovačka iskustva iz protekle sezone, pri čemu je čest zaključak da su iz godine u godinu ulovi sve manje izdašni, unatoč svim naporima i uloženom trudu. Ribe je jednostavno sve manje, što je jedna od izravnih posljedica prevelikog izlova zbog enormnih potreba ugostiteljstva u glavnoj sezoni. Posebno je takva lovačka redukcija uočljiva u lovu predatora, poput zubaca i gofa, koji su karakteristični za ljetni dio godine.

To, naravno, ne znači da u sljedećem razdoblju neće pasti pokoji dobar bokun. Ipak, kako vrijeme odmiče to će se događati sve rjeđe, pa je bolje da svoje snage usmjerite na tipični jesenski lov u plitkom. Upravo tamo vas očekuje nadmudrivanje s ciplima, komarčama i lubinima, koji će biti naj...

16. svibanj 2024 15:57