stdClass Object ( [id] => 1251805 [title] => Lov je gušt, a oprez zakon! Odlazak u zimski ribolov nikada nije bezazlen, evo na što morate pripaziti [alias] => lov-je-gust-a-oprez-zakon-odlazak-u-zimski-ribolov-nikada-nije-bezazlen-evo-na-sto-morate-pripaziti [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Odlazak u ribolov u zimskom periodu nikada nije bezazlen. Čak i kada je nebo potpuno vedro, a more savršeno mirno, nitko sa sigurnošću ne može reći da će tako i ostati nakon što se isplovi i stigne na poziciju. Naravno, isplovljavanja koja podrazumijevaju desetak minuta vožnje ne ulaze u tu rizičnu kategoriju, no kod pohoda kod kojih se do pošte treba voziti dva sata svakako treba imati i plan B.

NA SAMOJ FRONTI

U toplijem dijelu godine su vremenski uvjeti u najvećem dijelu stabilni i poprilično predvidivi. No zato je hladniji, pogotovo zimski dio godine vrlo nestabilan, pri čemu su dugoročne prognoze nesigurne čak i kad su u pitanju pouzdani meteorološki portali. Razlog tome je svakako kut pod kojim Zemlja u to vrijeme kruži oko Sunca i zbog kojega su temperaturna kolebanja vrlo izražena. A upravo zbog tih kolebanja dolazi do velikih gibanja i pokretanja zračnih masa koje u sprezi s rotacijom Zemlje i stalnim konvekcijskim strujanjima rezultiraju ciklonalnim vjetrovima.

Definicija tih zračnih gibanja je jednostavna - ciklone i anticiklone su vrtložna gibanja zraka oko centra niskog, odnosno visokog tlaka zraka. Tamo gdje je zrak hladniji, tlak zraka je viši, i obrnuto. Na našoj, sjevernoj hemisferi zrak se oko središta anticiklone okreće u smjeru pomicanja kazaljke na satu, a oko središta ciklone u suprotnom pravcu. Budući da se ciklone i anticiklone pomiču, i to najčešće sa zapada prema istoku, one sa sobom donose i promjene vjetrova i vremenskih uvjeta koji vladaju u krajevima kojima prolaze.

A budući da se Jadran po svom zemljopisnom položaju nalazi na fronti, samoj liniji razgraničenja toplog i hladnog zraka, izložen je čestim promjenama vremenskih uvjeta. Dodamo li tome i visoke planinske masive u neposrednoj blizini obale, te brojne otoke i prolaze među njima, dobivamo vrlo zamršenu i gusto ispisanu ružu vjetrova.

---

image

Ribolov po buri nikada nije ugodno iskustvo

Tomislav Mirkov
---

NAJČEŠĆI SCENARIJ

Pa iako vjetrova ima sva sila, barem ako sudimo prema narodnim nazivima, na nas ribolovce bitno utječu tek dva osnovna – bura i jugo, dok preostali, premda i među njima ima razornih i opasnih poput garbina i lebića, ipak imaju manji utjecaj na ribolovne pohode i krajnje rezultate.

Bura najčešće puše iz pravca sjeveroistoka, no isto se tako može javiti iz bilo kojeg pravca prvog kvadranta. To je hladan, suh i vrlo nepredvidiv vjetar koji često doseže olujne razmjere.

Najčešći scenarij koji rezultira burom započinje nad istočnom ili sjeveroistočnom Europom, kada se na tom dijelu formira polje visokog tlaka poznatog kao Sibirska anticiklona. Ukoliko se u isto vrijeme nad srednjim Mediteranom formira polje niskog tlaka, a što je vrlo česta situacija, tada se prema Jadranu počinje gibati suh zrak koji na svom putu nailazi na prirodnu barijeru, visoke planinske masive koji se nalaze neposredno uz obalu. Zadržan takvom barijerom, taj se hladan zrak skuplja formirajući jezera hladnog i teškog zraka. U trenutku kada se gornja granica takvog jezera poravna s gornjom razinom planina, tada se taj hladan zrak jednostavno prelije i kovitlajući se zbog visokog pritiska izazvanog vlastitom težinom sruči na more.

U tom svom silovitom putu bura dostiže strahovite brzine, pri čemu ta brzina nipošto nije konstantna već na mahove varira od 19 do 39 m/s, pa do udara od 50 do 60 m/s. More tada izgleda posebno negostoljubivo. Kreste valova su potrgane u male krpice koje se i dalje trgaju, formirajući nad morem sloj fine morske prašine ispunjene solju i sitnim česticama mora, poznatije kao fumarela. Upravo je taj morski dim krivac mnogih fatalnih padova u more gdje i najvještiji plivači stradavaju, jer naprosto ne mogu disati.

---

image

Punte zjaju

Tomislav Mirkov
---

KADA PUNTE ZJAJU

Premda je općeprihvaćeni stav da bura dolazi uvijek naglo, a često i neočekivano, brojni predznaci za oko koje zna što treba gledati jasno su vidljivi i uočljivi. Najjasniji znak, čak i za one manje upućene je karakteristično sakupljanje oblaka iznad planinskih prijevoja koji se u kratkom vremenu spoje, formirajući karakterističnu kapu. Nagli pad temperature s jasnim i karakteristično friškim mirisom, a mnogi bi rekli i okusom također je znak neposrednog nailaska bure, odnosno njezinih jačih udara. Izostanak vlage u zraku, što omogućuje vrlo jasan horizont na kojem se svaki detalj nadaleko može jasno vidjeti, također je dobar pokazatelj približavanja bure. U toj situaciji su često rubovi otoka ili rtova na mjestima gdje se spajaju s morem malo odignuti, pa se kaže da punte zjaju.

Za buru se u narodu kaže da se tri dana rađa, tri divlja, a tri umire, što je zapravo točno samo u nekim situacijama. Općenito, trajanje bure zavisi prvenstveno o položaju ciklone i anticiklone, te o lokalnoj konfiguraciji terena. Bura će se najprije pojaviti u podnožju padina niskih prijevoja, jer tuda hladni zrak najprije procuri. Iz istog razloga će na tim mjestima i najkasnije prestati puhati. Najslabije puše tamo gdje su planine niže od 600 metara ili gdje su udaljene više od 4 kilometra. Na našem moru je bura posebno jaka u Velebitskom kanalu, Tršćanskom, Bakarskom i Riječkom zaljevu, na Kvarneru i Kvarneriću, oko Senja, kao i na šibenskom području i Kaštelanskom zaljevu, te u zoni iznad Makarske i Omiša.

ŠKURA BURA

Premda na našem dijelu Jadrana bura ne podiže valove više od 2,5 metara, njezini su udari toliko siloviti da se jednako neugodno osjeća i na talijanskoj obali, gdje su izmjereni burni valovi visine i do 5 metara. Pored obične, anticiklonalne bure, na Jadranu susrećemo i ciklonalnu, tzv. škuru buru koja je uvijek praćena neverama, grmljavinom i pljuskovima guste hladne kiše.

Ciklona koja se spušta Jadranom donosi vlažan i nestabilan zrak iz pravca sjeveroistoka. Vlažan zrak u cikloni podržava oblačno i oborinsko vrijeme, a ciklona, što je posebno nezgodno, privlačenjem hladnog zraka pojačava jačinu bure. Ako je središte te ciklone sjevernije, tada dolazi do situacije kada na području južno od Kvarnerića puše jugo, a istovremeno u Velebitskom kanalu olujna, pa čak i orkanska bura.

---

image

Ide škura bura

Tomislav Mirkov
---

Naravno, s ribolovnog stajališta je rezultat svega, u najboljoj situaciji, provjeravanje cima na brodu bez ikakve šanse za isplovljavanje. A ako neopreznog ribolovca ili nautičara bura ipak zatekne na moru, najpametnije mu je pronaći sigurnu luku ili makar zavjetrinski zaklon s kvalitetnim sidrištem. Jačinu ovog razornog vjetra ne treba potcjenjivati jer su se često i jaki brodovi našli u havariji tako da je posada morala spašavati gole živote. Čak su i murinzi tonu teški pomicani na pozicijama koje su se smatrale koliko-toliko sigurne.

JUGO

Za razliku od suhe i hladne bure, jugo je vlažan, mutan i težak vjetar. Za jugo se u narodu često ne kaže da puše nego da valja ili pumpa. To je izrazito snažan vjetar, nerijetko olujne jačine, koji puše iz pravca jugoistoka, ali lokalno i iz pravca istok-jugoistok, kao i jug-jugoistok.

Jugo nije teško predvidjeti, jer mu u pravilu prethodi utiha s karakteristično maglovitim i mutnim horizontom, pogotovo s južne strane. Pouzdan su predznak i dugotrajne plime s nevidljivim ili vrlo malim opadanjem mora. S dolaskom juga temperatura i vlaga raste, a tlak zraka naglo pada. Usto raste i jača naoblaka koja je često praćena grmljavinom dok zrak postaje sparan i težak.

---

image

Valovi juga koji dolaze s otvorenog mora su dugi i široki

Tomislav Mirkov
---

Jugo nikada ne počinje naglo kao bura, već nastupa postepeno, a zbog položaja naše obale i uzobalnih planinskih masiva postepeno dobiva na snazi. Tek nakon 24 do 36 sati puhanja jugo postiže uobičajenu snagu, s tim da uglavnom tek treći dan može postići i olujne razmjere.

Budući da se smjer puhanja poklapa s položajem našeg mora, val zbog dužine puta postepeno raste tako da može doseći visinu od desetak metara. Val od juga je dug i širok, što dovodi do spomenutog valjanja, a što nautičarima i posadi slabijeg želuca stvara posebno teške probleme.

Osim toga jugo sa sobom donosi pozitivno nabijene aeroione koji kod ljudi u pravilu izazivaju malaksalost i bezvoljnost, a kod izraženih meteopata glavobolju i sumračna raspoloženja.

Ta je činjenica bila oduvijek poznata, tako da je još u Dubrovačkoj republici na sudu kod donošenja presude za neko krivično djelo jugo uzimano kao olakotna okolnost.

MRTVE MARETE

Premda ne bira godišnja doba, u proljeće je češći na sjevernom, a zimi na južnom Jadranu.

Glavni krivac za jugo na našem moru je tzv. Genovska ciklona, koja do naših krajeva dolazi iz pravca srednje Europe. Zrak koji ciklona u početku dovlači je suh, no prelaskom preko Sredozemlja obilato se navlaži, pa u naše krajeve donosi oborine.

Tijekom ljeta jugo rijetko kada traje duže od tri dana, no zimi se protegne i na devet dana, a uz kratkotrajne prekide zna puhati i po tri tjedna, što naravno stvara brojne probleme svima koji su životom vezani uz more. Zbog jakog juga često dolazi zbog prekida trajektnih linija, dok je izlazak na more radi ribolova po takvim uvjetima krajnje nepromišljena i vrlo opasna radnja. Kako jača, jugo smjerom često skreće na čisti jug i jugozapad, tzv. garbin, kada se formiraju križni valovi po kojima je nemoguće ploviti, a zbog čega treći kvadrant ruže vjetrova i nazivaju grobnicom mornara.

Skretanje juga na istok, a onda na kratkotrajnu buru je relativno čest scenarij kada je neposredni uzrok juga spomenuta Genovska ciklona. Naime, premještajući se istočno, ova ciklona svojim vrtložnim gibanjem prvog i drugog dana vjetar usmjerava s juga prema sjeveru, da bi se nakon premještanja središta istočno od Jadrana na moru javila bura, a za njom i tramuntana.

More iza takvog razboja staje još dugo uzbibano, dok mrtve marete znatno otežavaju navigaciju, ali i sam ribolov.

Kada se dogodi da se nad zapadnom Europom pojavi šire područje niskog tlaka, a nad jugoistočnom Europom područje visokog tlaka, tada dolazi do anticiklonalnog juga. Taj vjetar se u narodu naziva palac, palić, stoga što je izrazito suh i pred sobom pali i isušuje raslinje.

Dok puše anticiklonalno jugo, vrijeme je vedro ili tek slabo oblačno, u pravilu bez oborina, a ako se oborine i jave, uglavnom su kratkotrajne i slabe. Ovaj vjetar najčešće traje dva do pet dana

Posebno opasna mjesta dok puše jugo su otvoreno more, kao i vanjski niz otoka, obalni pojas južno od Dubrovnika, područje oko rta Ploče, Lastovski, Pelješko-mljetski kanal te naposljetku Kvarner i Kvarnerić.

TLAK JE VAŽNIJI

Ova su dva vjetra često presudni faktori u ribolovu, i to prvenstveno zato što zbog jačine mogu u potpunosti onemogućiti navigaciju, rukovanje priborom ili boravak na moru. Sam uspjeh u ribolovu i nije toliko ovisan o smjeru vjetra koliko o tlaku zraka, ali jedan dobar dio ribljih vrsta, zanimljiv sportskim ribolovcima, ipak reagira na promjenu smjera vjetra.

Općenito gledano, ribe sklone vješanju o udice ne vole dugotrajne tišine, ali ni neverine. Većina riba se dobro lovi za relativno lijepog vremena i umjereno jakog vjetra. Malobrojne su vrste koje zahtijevaju bonacu ili izrazito uzburkano more. Tako vjetrove iz prvog kvadranta ribe uglavnom ne vole. Izuzetak su iglice, koje se dobro love za lagano burnog vremena, u jesensko–zimska popodneva i večeri, sitnim varalicama s obale ili na laganu panulu.

---

image

Brancini su posebno aktivni kada je noć začinjena jugom

---

Ako je bura lagana, dobri se rezultati mogu očekivati i u ribolovu podlanica, pogotovo noću na fermu dok su dan nakon bure lignje nešto aktivnije nego inače. A ušate koje slove kao posebno plaha vrsta kada je u pitanju dnevni ribolov danju se lako love kada je jugo, pod uvjetom da ribolovac ostane skriven i neprimijećen.

Mutno, kišno i valovito vrijeme uz lagane južne vjetrove dobro je za lov brancina i špara. Jegulja posebnu aktivnost pokazuje u jesenjim večerima uz kišu i jugo koje jača. Općenito se dobri rezultati u udičarenju postižu i nakon što se more smiri od mrtvih mareta izazvanih jugom, ili jačom tramuntanom, jer je more tad izvaljano i hrane ima napretek, a riba je zbog dužeg boravka u zaklonu gladna.

Za laganog maestrala ili po tišini dobro se love podlanice, pici, zubaci, ušate, pirge i fratri, a po potpunoj bonaci se uspješno mogu loviti picevi, a noću ovčice. Na kraju, kada se odlučite otići u ribolov, a vrijeme i nije baš optimalno, sjetite se samo da nijedna riba nije vrijedna havarije, a još manje ljudskog života.

---

image

Cipli obožavaju jugo

Tomislav Mirkov
---

NEKE OSNOVNE ČINJENICE

Vjetar je određen smjerom, jačinom te mahovitošću, dok je smjer vjetra pridružen strani svijeta odakle vjetar puše. Tako je nastala i ruža vjetrova, kružnica podijeljena na šesnaest pravaca gdje je svakom pravcu pridružen jedan vjetar. Jačina vjetra određena je brzinom puhanja izraženom u metrima u sekundi (m/s) ili kilometrima na sat (km/h). U pomorskoj terminologiji česta je jedinica čvor (čv), u engleskom jeziku knot (kn), pa iako ne predstavlja SI jedinicu, prihvaćena je za upotrebu unutar SI sistema. Inače, brzina jednog čvora odgovara brzini od jedne nautičke milje na sat, što opet odgovara brzini od 1,852 km/h.

Ranije se za određivanje brzine vjetra koristila Beaufortova ljestvica koja se temeljila na ocjeni promatrača na djelovanje vjetra na okolinu. Približna formula bi bila 1m/s = 2B-1. Mahovitost se ocjenjuje opisno, a veličina udara označava se brojčano.

Na ljestvici stanja mora prema kodu Svjetske meteorološke organizacije (WMO), razlikujemo stanje mora (od 0 do 9), opis stanja mora (od mirno do izuzetno teško more), te visinu valova (od 0 do 14).

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Lov je gušt, a oprez zakon! Odlazak u zimski ribolov nikada nije bezazlen, evo na što morate pripaziti

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRAVILA NEBA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] =>

Lov je gušt, a oprez zakon! Odlazak u zimski ribolov nikada nije bezazlen, evo na što morate pripaziti

PRAVILA NEBA 2 0 13290 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-26 07:33:57 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Tomislav MIRKOV [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-26 07:54:10 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-12-26 07:43:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 77 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Premda se kaže da je svako vrijeme za ribolov dobro, postoje situacije koje valja izbjegavati, ponajprije zbog velike opasnosti kojom se može ugroziti oprema, pa čak i život ribolovca, budući da neki vjetrovi na našem moru znaju dosegnuti olujne razm [metadata] => robots= author= title=Lov je gušt, a oprez zakon! Odlazak u zimski ribolov nikada nije bezazlen, evo na što morate pripaziti [metakey] => ribolov zimi, vjetrovi, lov s obale, zimski uvjeti [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/26\/1487923.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/26\/8295606.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/26\/8295608.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/26\/8295607.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/26\/8295609.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/26\/8295610.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/26\/8295617.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/26\/8295616.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/26\/8295615.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/26\/8295634.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/26\/8295633.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/26\/8295632.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/26\/8295631.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/26\/8295630.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/26\/8295664.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/26\/8295663.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/26\/8295662.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/26\/8295661.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Tomislav Mirkov","Tomislav Mirkov","Tomislav Mirkov","Tomislav Mirkov","Tomislav Mirkov","Tomislav Mirkov","Tomislav Mirkov","Tomislav Mirkov","","Tomislav Mirkov","Tomislav Mirkov","Tomislav Mirkov","Tomislav Mirkov","","Tomislav Mirkov","Tomislav Mirkov","Tomislav Mirkov"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Biti na rubu fronte uvijek je dramati\u010dan do\u017eivljaj<\/p>","

Kapa nad Velebitom dr\u017ei buru<\/p>","

Fumarela je, najjednostavnije re\u010deno, morska pra\u0161ina<\/p>","

Punte zjaju<\/p>","

U Karinskom moru bura nikada ne dopu\u0161ta isplovljavanje<\/p>","

Ide \u0161kura bura<\/p>","

Bura na Pa\u0161kom mostu i kapa na Velebitu<\/p>","

Ribolov po buri nikada nije ugodno iskustvo<\/p>","

Jugo nije nimalo ugodno<\/p>","

Valovi juga koji dolaze s otvorenog mora su dugi i \u0161iroki<\/p>","

Po velikom jugu nitko ne plovi<\/p>","

Anticiklonalno jugo nije obla\u010dno<\/p>","

Jugo donosi tmurno i te\u0161ko vrijeme<\/p>","

Brancini su posebno aktivni kada je no\u0107 za\u010dinjena jugom<\/p>","

Podlanice vole laganu buricu<\/p>","

Cipli obo\u017eavaju jugo<\/p>","

Iglice se bolje love po burnom vremenu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1275","hd_1487923_1920.jpg":"1920x1080","k_1487923_1280.jpg":"1280x1280","k_1487923_1024.jpg":"1024x1024","k_1487923_640.jpg":"640x640","k_1487923_480.jpg":"480x480","k_1487923_340.jpg":"340x340","k_1487923_220.jpg":"220x220","o_1487923_1280.jpg":"1280x850","o_1487923_1024.jpg":"1024x680","o_1487923_640.jpg":"640x425","o_1487923_480.jpg":"480x318","o_1487923_340.jpg":"340x225","o_1487923_220.jpg":"220x146","h_1487923_1280.jpg":"1280x854","h_1487923_1024.jpg":"1024x683","h_1487923_640.jpg":"640x427","h_1487923_480.jpg":"480x320","h_1487923_340.jpg":"340x227","h_1487923_220.jpg":"220x147","pp_1487923_1280.jpg":"1280x1628","pp_1487923_1024.jpg":"1024x1303","pp_1487923_640.jpg":"640x814","pp_1487923_480.jpg":"480x611","pp_1487923_340.jpg":"340x432","pp_1487923_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_8295606_1920.jpg":"1920x1080","k_8295606_1280.jpg":"1280x1280","k_8295606_1024.jpg":"1024x1024","k_8295606_640.jpg":"640x640","k_8295606_480.jpg":"480x480","k_8295606_340.jpg":"340x340","k_8295606_220.jpg":"220x220","o_8295606_1280.jpg":"1280x853","o_8295606_1024.jpg":"1024x682","o_8295606_640.jpg":"640x426","o_8295606_480.jpg":"480x320","o_8295606_340.jpg":"340x226","o_8295606_220.jpg":"220x146","h_8295606_1280.jpg":"1280x854","h_8295606_1024.jpg":"1024x683","h_8295606_640.jpg":"640x427","h_8295606_480.jpg":"480x320","h_8295606_340.jpg":"340x227","h_8295606_220.jpg":"220x147","pp_8295606_1280.jpg":"1280x1628","pp_8295606_1024.jpg":"1024x1303","pp_8295606_640.jpg":"640x814","pp_8295606_480.jpg":"480x611","pp_8295606_340.jpg":"340x432","pp_8295606_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x997","hd_8295608_1920.jpg":"1920x1080","k_8295608_1280.jpg":"1280x1280","k_8295608_1024.jpg":"1024x1024","k_8295608_640.jpg":"640x640","k_8295608_480.jpg":"480x480","k_8295608_340.jpg":"340x340","k_8295608_220.jpg":"220x220","o_8295608_1280.jpg":"1280x664","o_8295608_1024.jpg":"1024x531","o_8295608_640.jpg":"640x332","o_8295608_480.jpg":"480x249","o_8295608_340.jpg":"340x176","o_8295608_220.jpg":"220x114","h_8295608_1280.jpg":"1280x854","h_8295608_1024.jpg":"1024x683","h_8295608_640.jpg":"640x427","h_8295608_480.jpg":"480x320","h_8295608_340.jpg":"340x227","h_8295608_220.jpg":"220x147","pp_8295608_1280.jpg":"1280x1628","pp_8295608_1024.jpg":"1024x1303","pp_8295608_640.jpg":"640x814","pp_8295608_480.jpg":"480x611","pp_8295608_340.jpg":"340x432","pp_8295608_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8295607_1920.jpg":"1920x1080","k_8295607_1280.jpg":"1280x1280","k_8295607_1024.jpg":"1024x1024","k_8295607_640.jpg":"640x640","k_8295607_480.jpg":"480x480","k_8295607_340.jpg":"340x340","k_8295607_220.jpg":"220x220","o_8295607_1280.jpg":"1280x960","o_8295607_1024.jpg":"1024x768","o_8295607_640.jpg":"640x480","o_8295607_480.jpg":"480x360","o_8295607_340.jpg":"340x255","o_8295607_220.jpg":"220x165","h_8295607_1280.jpg":"1280x854","h_8295607_1024.jpg":"1024x683","h_8295607_640.jpg":"640x427","h_8295607_480.jpg":"480x320","h_8295607_340.jpg":"340x227","h_8295607_220.jpg":"220x147","pp_8295607_1280.jpg":"1280x1628","pp_8295607_1024.jpg":"1024x1303","pp_8295607_640.jpg":"640x814","pp_8295607_480.jpg":"480x611","pp_8295607_340.jpg":"340x432","pp_8295607_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8295609_1920.jpg":"1920x1080","k_8295609_1280.jpg":"1280x1280","k_8295609_1024.jpg":"1024x1024","k_8295609_640.jpg":"640x640","k_8295609_480.jpg":"480x480","k_8295609_340.jpg":"340x340","k_8295609_220.jpg":"220x220","o_8295609_1280.jpg":"1280x960","o_8295609_1024.jpg":"1024x768","o_8295609_640.jpg":"640x480","o_8295609_480.jpg":"480x360","o_8295609_340.jpg":"340x255","o_8295609_220.jpg":"220x165","h_8295609_1280.jpg":"1280x854","h_8295609_1024.jpg":"1024x683","h_8295609_640.jpg":"640x427","h_8295609_480.jpg":"480x320","h_8295609_340.jpg":"340x227","h_8295609_220.jpg":"220x147","pp_8295609_1280.jpg":"1280x1628","pp_8295609_1024.jpg":"1024x1303","pp_8295609_640.jpg":"640x814","pp_8295609_480.jpg":"480x611","pp_8295609_340.jpg":"340x432","pp_8295609_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_8295610_1920.jpg":"1920x1080","k_8295610_1280.jpg":"1280x1280","k_8295610_1024.jpg":"1024x1024","k_8295610_640.jpg":"640x640","k_8295610_480.jpg":"480x480","k_8295610_340.jpg":"340x340","k_8295610_220.jpg":"220x220","o_8295610_1280.jpg":"1280x853","o_8295610_1024.jpg":"1024x682","o_8295610_640.jpg":"640x426","o_8295610_480.jpg":"480x320","o_8295610_340.jpg":"340x226","o_8295610_220.jpg":"220x146","h_8295610_1280.jpg":"1280x854","h_8295610_1024.jpg":"1024x683","h_8295610_640.jpg":"640x427","h_8295610_480.jpg":"480x320","h_8295610_340.jpg":"340x227","h_8295610_220.jpg":"220x147","pp_8295610_1280.jpg":"1280x1628","pp_8295610_1024.jpg":"1024x1303","pp_8295610_640.jpg":"640x814","pp_8295610_480.jpg":"480x611","pp_8295610_340.jpg":"340x432","pp_8295610_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8295617_1920.jpg":"1920x1080","k_8295617_1280.jpg":"1280x1280","k_8295617_1024.jpg":"1024x1024","k_8295617_640.jpg":"640x640","k_8295617_480.jpg":"480x480","k_8295617_340.jpg":"340x340","k_8295617_220.jpg":"220x220","o_8295617_1280.jpg":"1280x960","o_8295617_1024.jpg":"1024x768","o_8295617_640.jpg":"640x480","o_8295617_480.jpg":"480x360","o_8295617_340.jpg":"340x255","o_8295617_220.jpg":"220x165","h_8295617_1280.jpg":"1280x854","h_8295617_1024.jpg":"1024x683","h_8295617_640.jpg":"640x427","h_8295617_480.jpg":"480x320","h_8295617_340.jpg":"340x227","h_8295617_220.jpg":"220x147","pp_8295617_1280.jpg":"1280x1628","pp_8295617_1024.jpg":"1024x1303","pp_8295617_640.jpg":"640x814","pp_8295617_480.jpg":"480x611","pp_8295617_340.jpg":"340x432","pp_8295617_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8295616_1920.jpg":"1920x1080","k_8295616_1280.jpg":"1280x1280","k_8295616_1024.jpg":"1024x1024","k_8295616_640.jpg":"640x640","k_8295616_480.jpg":"480x480","k_8295616_340.jpg":"340x340","k_8295616_220.jpg":"220x220","o_8295616_1280.jpg":"1280x960","o_8295616_1024.jpg":"1024x768","o_8295616_640.jpg":"640x480","o_8295616_480.jpg":"480x360","o_8295616_340.jpg":"340x255","o_8295616_220.jpg":"220x165","h_8295616_1280.jpg":"1280x854","h_8295616_1024.jpg":"1024x683","h_8295616_640.jpg":"640x427","h_8295616_480.jpg":"480x320","h_8295616_340.jpg":"340x227","h_8295616_220.jpg":"220x147","pp_8295616_1280.jpg":"1280x1628","pp_8295616_1024.jpg":"1024x1303","pp_8295616_640.jpg":"640x814","pp_8295616_480.jpg":"480x611","pp_8295616_340.jpg":"340x432","pp_8295616_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_8295615_1920.jpg":"1920x1080","k_8295615_1280.jpg":"1280x1280","k_8295615_1024.jpg":"1024x1024","k_8295615_640.jpg":"640x640","k_8295615_480.jpg":"480x480","k_8295615_340.jpg":"340x340","k_8295615_220.jpg":"220x220","o_8295615_1280.jpg":"1280x853","o_8295615_1024.jpg":"1024x682","o_8295615_640.jpg":"640x426","o_8295615_480.jpg":"480x320","o_8295615_340.jpg":"340x226","o_8295615_220.jpg":"220x146","h_8295615_1280.jpg":"1280x854","h_8295615_1024.jpg":"1024x683","h_8295615_640.jpg":"640x427","h_8295615_480.jpg":"480x320","h_8295615_340.jpg":"340x227","h_8295615_220.jpg":"220x147","pp_8295615_1280.jpg":"1280x1628","pp_8295615_1024.jpg":"1024x1303","pp_8295615_640.jpg":"640x814","pp_8295615_480.jpg":"480x611","pp_8295615_340.jpg":"340x432","pp_8295615_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8295634_1920.jpg":"1920x1080","k_8295634_1280.jpg":"1280x1280","k_8295634_1024.jpg":"1024x1024","k_8295634_640.jpg":"640x640","k_8295634_480.jpg":"480x480","k_8295634_340.jpg":"340x340","k_8295634_220.jpg":"220x220","o_8295634_1280.jpg":"1280x960","o_8295634_1024.jpg":"1024x768","o_8295634_640.jpg":"640x480","o_8295634_480.jpg":"480x360","o_8295634_340.jpg":"340x255","o_8295634_220.jpg":"220x165","h_8295634_1280.jpg":"1280x854","h_8295634_1024.jpg":"1024x683","h_8295634_640.jpg":"640x427","h_8295634_480.jpg":"480x320","h_8295634_340.jpg":"340x227","h_8295634_220.jpg":"220x147","pp_8295634_1280.jpg":"1280x1628","pp_8295634_1024.jpg":"1024x1303","pp_8295634_640.jpg":"640x814","pp_8295634_480.jpg":"480x611","pp_8295634_340.jpg":"340x432","pp_8295634_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8295633_1920.jpg":"1920x1080","k_8295633_1280.jpg":"1280x1280","k_8295633_1024.jpg":"1024x1024","k_8295633_640.jpg":"640x640","k_8295633_480.jpg":"480x480","k_8295633_340.jpg":"340x340","k_8295633_220.jpg":"220x220","o_8295633_1280.jpg":"1280x960","o_8295633_1024.jpg":"1024x768","o_8295633_640.jpg":"640x480","o_8295633_480.jpg":"480x360","o_8295633_340.jpg":"340x255","o_8295633_220.jpg":"220x165","h_8295633_1280.jpg":"1280x854","h_8295633_1024.jpg":"1024x683","h_8295633_640.jpg":"640x427","h_8295633_480.jpg":"480x320","h_8295633_340.jpg":"340x227","h_8295633_220.jpg":"220x147","pp_8295633_1280.jpg":"1280x1628","pp_8295633_1024.jpg":"1024x1303","pp_8295633_640.jpg":"640x814","pp_8295633_480.jpg":"480x611","pp_8295633_340.jpg":"340x432","pp_8295633_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8295632_1920.jpg":"1920x1080","k_8295632_1280.jpg":"1280x1280","k_8295632_1024.jpg":"1024x1024","k_8295632_640.jpg":"640x640","k_8295632_480.jpg":"480x480","k_8295632_340.jpg":"340x340","k_8295632_220.jpg":"220x220","o_8295632_1280.jpg":"1280x960","o_8295632_1024.jpg":"1024x768","o_8295632_640.jpg":"640x480","o_8295632_480.jpg":"480x360","o_8295632_340.jpg":"340x255","o_8295632_220.jpg":"220x165","h_8295632_1280.jpg":"1280x854","h_8295632_1024.jpg":"1024x683","h_8295632_640.jpg":"640x427","h_8295632_480.jpg":"480x320","h_8295632_340.jpg":"340x227","h_8295632_220.jpg":"220x147","pp_8295632_1280.jpg":"1280x1628","pp_8295632_1024.jpg":"1024x1303","pp_8295632_640.jpg":"640x814","pp_8295632_480.jpg":"480x611","pp_8295632_340.jpg":"340x432","pp_8295632_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8295631_1920.jpg":"1920x1080","k_8295631_1280.jpg":"1280x1280","k_8295631_1024.jpg":"1024x1024","k_8295631_640.jpg":"640x640","k_8295631_480.jpg":"480x480","k_8295631_340.jpg":"340x340","k_8295631_220.jpg":"220x220","o_8295631_1280.jpg":"1280x960","o_8295631_1024.jpg":"1024x768","o_8295631_640.jpg":"640x480","o_8295631_480.jpg":"480x360","o_8295631_340.jpg":"340x255","o_8295631_220.jpg":"220x165","h_8295631_1280.jpg":"1280x854","h_8295631_1024.jpg":"1024x683","h_8295631_640.jpg":"640x427","h_8295631_480.jpg":"480x320","h_8295631_340.jpg":"340x227","h_8295631_220.jpg":"220x147","pp_8295631_1280.jpg":"1280x1628","pp_8295631_1024.jpg":"1024x1303","pp_8295631_640.jpg":"640x814","pp_8295631_480.jpg":"480x611","pp_8295631_340.jpg":"340x432","pp_8295631_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_8295630_1920.jpg":"1920x1080","k_8295630_1280.jpg":"1280x1280","k_8295630_1024.jpg":"1024x1024","k_8295630_640.jpg":"640x640","k_8295630_480.jpg":"480x480","k_8295630_340.jpg":"340x340","k_8295630_220.jpg":"220x220","o_8295630_1280.jpg":"1280x853","o_8295630_1024.jpg":"1024x682","o_8295630_640.jpg":"640x426","o_8295630_480.jpg":"480x320","o_8295630_340.jpg":"340x226","o_8295630_220.jpg":"220x146","h_8295630_1280.jpg":"1280x854","h_8295630_1024.jpg":"1024x683","h_8295630_640.jpg":"640x427","h_8295630_480.jpg":"480x320","h_8295630_340.jpg":"340x227","h_8295630_220.jpg":"220x147","pp_8295630_1280.jpg":"1280x1628","pp_8295630_1024.jpg":"1024x1303","pp_8295630_640.jpg":"640x814","pp_8295630_480.jpg":"480x611","pp_8295630_340.jpg":"340x432","pp_8295630_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1382","hd_8295664_1920.jpg":"1920x1080","k_8295664_1280.jpg":"1280x1280","k_8295664_1024.jpg":"1024x1024","k_8295664_640.jpg":"640x640","k_8295664_480.jpg":"480x480","k_8295664_340.jpg":"340x340","k_8295664_220.jpg":"220x220","o_8295664_1280.jpg":"1280x921","o_8295664_1024.jpg":"1024x737","o_8295664_640.jpg":"640x460","o_8295664_480.jpg":"480x345","o_8295664_340.jpg":"340x244","o_8295664_220.jpg":"220x158","h_8295664_1280.jpg":"1280x854","h_8295664_1024.jpg":"1024x683","h_8295664_640.jpg":"640x427","h_8295664_480.jpg":"480x320","h_8295664_340.jpg":"340x227","h_8295664_220.jpg":"220x147","pp_8295664_1280.jpg":"1280x1628","pp_8295664_1024.jpg":"1024x1303","pp_8295664_640.jpg":"640x814","pp_8295664_480.jpg":"480x611","pp_8295664_340.jpg":"340x432","pp_8295664_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x720","hd_8295663_1920.jpg":"1920x1080","k_8295663_1280.jpg":"1280x1280","k_8295663_1024.jpg":"1024x1024","k_8295663_640.jpg":"640x640","k_8295663_480.jpg":"480x480","k_8295663_340.jpg":"340x340","k_8295663_220.jpg":"220x220","o_8295663_1280.jpg":"1280x720","o_8295663_1024.jpg":"1024x576","o_8295663_640.jpg":"640x360","o_8295663_480.jpg":"480x270","o_8295663_340.jpg":"340x191","o_8295663_220.jpg":"220x123","h_8295663_1280.jpg":"1280x854","h_8295663_1024.jpg":"1024x683","h_8295663_640.jpg":"640x427","h_8295663_480.jpg":"480x320","h_8295663_340.jpg":"340x227","h_8295663_220.jpg":"220x147","pp_8295663_1280.jpg":"1280x1628","pp_8295663_1024.jpg":"1024x1303","pp_8295663_640.jpg":"640x814","pp_8295663_480.jpg":"480x611","pp_8295663_340.jpg":"340x432","pp_8295663_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8295662_1920.jpg":"1920x1080","k_8295662_1280.jpg":"1280x1280","k_8295662_1024.jpg":"1024x1024","k_8295662_640.jpg":"640x640","k_8295662_480.jpg":"480x480","k_8295662_340.jpg":"340x340","k_8295662_220.jpg":"220x220","o_8295662_1280.jpg":"1280x960","o_8295662_1024.jpg":"1024x768","o_8295662_640.jpg":"640x480","o_8295662_480.jpg":"480x360","o_8295662_340.jpg":"340x255","o_8295662_220.jpg":"220x165","h_8295662_1280.jpg":"1280x854","h_8295662_1024.jpg":"1024x683","h_8295662_640.jpg":"640x427","h_8295662_480.jpg":"480x320","h_8295662_340.jpg":"340x227","h_8295662_220.jpg":"220x147","pp_8295662_1280.jpg":"1280x1628","pp_8295662_1024.jpg":"1024x1303","pp_8295662_640.jpg":"640x814","pp_8295662_480.jpg":"480x611","pp_8295662_340.jpg":"340x432","pp_8295662_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8295661_1920.jpg":"1920x1080","k_8295661_1280.jpg":"1280x1280","k_8295661_1024.jpg":"1024x1024","k_8295661_640.jpg":"640x640","k_8295661_480.jpg":"480x480","k_8295661_340.jpg":"340x340","k_8295661_220.jpg":"220x220","o_8295661_1280.jpg":"1280x960","o_8295661_1024.jpg":"1024x768","o_8295661_640.jpg":"640x480","o_8295661_480.jpg":"480x360","o_8295661_340.jpg":"340x255","o_8295661_220.jpg":"220x165","h_8295661_1280.jpg":"1280x854","h_8295661_1024.jpg":"1024x683","h_8295661_640.jpg":"640x427","h_8295661_480.jpg":"480x320","h_8295661_340.jpg":"340x227","h_8295661_220.jpg":"220x147","pp_8295661_1280.jpg":"1280x1628","pp_8295661_1024.jpg":"1024x1303","pp_8295661_640.jpg":"640x814","pp_8295661_480.jpg":"480x611","pp_8295661_340.jpg":"340x432","pp_8295661_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7957148 Threads: 3 Questions: 1655532296 Slow queries: 4922024 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111895817 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/lov-je-gust-a-oprez-zakon-odlazak-u-zimski-ribolov-nikada-nije-bezazlen-evo-na-sto-morate-pripaziti-1251805 [printLink] => /om/ribolov/lov-je-gust-a-oprez-zakon-odlazak-u-zimski-ribolov-nikada-nije-bezazlen-evo-na-sto-morate-pripaziti-1251805?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 657326 [name] => ribolov zimi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-23 11:44:55 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-zimi [link] => /tag/ribolov-zimi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 268191 [name] => vjetrovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vjetrovi [link] => /tag/vjetrovi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 701053 [name] => lov s obale [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-26 08:44:35 [main_article_id] => 0 [alias] => lov-s-obale [link] => /tag/lov-s-obale ) [3] => stdClass Object ( [id] => 371874 [name] => Zimski uvjeti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zimski-uvjeti [link] => /tag/zimski-uvjeti ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Lov je gušt, a oprez zakon! Odlazak u zimski ribolov nikada nije bezazlen, evo na što morate pripaziti

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRAVILA NEBA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Lov je gušt, a oprez zakon! Odlazak u zimski ribolov nikada nije bezazlen, evo na što morate pripaziti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-10-09-45-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/26/1487923.jpg [galleryCount] => 18 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikša Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/26/1487923.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/26/8295606.jpg [title] =>

Biti na rubu fronte uvijek je dramatičan doživljaj

Tomislav Mirkov ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/26/8295608.jpg [title] =>

Kapa nad Velebitom drži buru

Tomislav Mirkov ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/26/8295607.jpg [title] =>

Fumarela je, najjednostavnije rečeno, morska prašina

Tomislav Mirkov ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/26/8295609.jpg [title] =>

Punte zjaju

Tomislav Mirkov ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/26/8295610.jpg [title] =>

U Karinskom moru bura nikada ne dopušta isplovljavanje

Tomislav Mirkov ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/26/8295617.jpg [title] =>

Ide škura bura

Tomislav Mirkov ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/26/8295616.jpg [title] =>

Bura na Paškom mostu i kapa na Velebitu

Tomislav Mirkov ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/26/8295615.jpg [title] =>

Ribolov po buri nikada nije ugodno iskustvo

Tomislav Mirkov ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/26/8295634.jpg [title] =>

Jugo nije nimalo ugodno

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/26/8295633.jpg [title] =>

Valovi juga koji dolaze s otvorenog mora su dugi i široki

Tomislav Mirkov ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/26/8295632.jpg [title] =>

Po velikom jugu nitko ne plovi

Tomislav Mirkov ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/26/8295631.jpg [title] =>

Anticiklonalno jugo nije oblačno

Tomislav Mirkov ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/26/8295630.jpg [title] =>

Jugo donosi tmurno i teško vrijeme

Tomislav Mirkov ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/26/8295664.jpg [title] =>

Brancini su posebno aktivni kada je noć začinjena jugom

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/26/8295663.jpg [title] =>

Podlanice vole laganu buricu

Tomislav Mirkov ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/26/8295662.jpg [title] =>

Cipli obožavaju jugo

Tomislav Mirkov ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/26/8295661.jpg [title] =>

Iglice se bolje love po burnom vremenu

Tomislav Mirkov ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Odlazak u ribolov u zimskom periodu nikada nije bezazlen. Čak i kada je nebo potpuno vedro, a more savršeno mirno, nitko sa sigurnošću ne može reći da će tako i ostati nakon što se isplovi i stigne na poziciju. Naravno, isplovljavanja koja podrazumijevaju desetak minuta vožnje ne ulaze u tu rizičnu kategoriju, no kod pohoda kod kojih se do pošte treba voziti dva sata svakako treba imati i plan B.

NA SAMOJ FRONTI

U toplijem dijelu godine su vremenski uvjeti u najvećem dijelu stabilni i poprilično predvidivi. No zato je hladniji, pogotovo zimski dio godine vrlo nestabilan, pri čemu su dugoročne prognoze nesigurne čak i kad su u pitanju pouzdani meteorološki portali. Razlog tome je svakako kut pod kojim Zemlja u to vrijeme kruži oko Sunca i zbog kojega su temperaturna kolebanja vrlo izražena. A upravo zbog tih kolebanja dolazi do velikih gibanja i pokretanja zračnih masa koje u sprezi s rotacijom Zemlje i stalnim konvekcijskim strujanjima rezultiraju ciklonalnim vjetrovima.

Definicija tih zračnih gibanja je jednostavna - ciklone i anticiklone su vrtložna gibanja zraka oko centra niskog, odnosno visokog tlaka zraka. Tamo gdje je zrak hladniji, tlak zraka je viši, i obrnuto. Na našoj, sjevernoj hemisferi zrak se oko središta anticiklone okreće u smjeru pomicanja kazaljke na satu, a oko središta ciklone u suprotnom pravcu. Budući da se ciklone i anticiklone pomiču, i to najčešće sa zapada prema istoku, one sa sobom donose i promjene vjetrova i vremenskih uvjeta koji vladaju u krajevima kojima prolaze.

A budući da se Jadran po svom zemljopisnom položaju nalazi na fronti, samoj liniji razgraničenja toplog i hladnog zraka, izložen je čestim promjenama vremenskih uvjeta. Dodamo li tome i visoke planinske masive u neposrednoj blizini obale, te brojne otoke i prolaze među njima, dobivamo vrlo zamršenu i gusto ispisanu ružu vjetrova.

---

image

Ribolov po buri nikada nije ugodno iskustvo

Tomislav Mirkov
---

NAJČEŠĆI SCENARIJ

Pa iako vjetrova ima sva sila, barem ako sudimo prema narodnim nazivima, na nas ribolovce bitno utječu tek dva osnovna – bura i jugo, dok preostali, premda i među njima ima razornih i opasnih poput garbina i lebića, ipak imaju manji utjecaj na ribolovne pohode i krajnje rezultate.

Bura najčešće puše iz pravca sjeveroistoka, no isto se tako može javiti iz bilo kojeg pravca prvog kvadranta. To je hladan, suh i vrlo nepredvidiv vjetar koji često doseže olujne razmjere.

Najčešći scenarij koji rezultira burom započinje nad istočnom ili sjeveroistočnom Europom, kada se na tom dijelu formira polje visokog tlaka poznatog kao Sibirska anticiklona. Ukoliko se u isto vrijeme nad srednjim Mediteranom formira polje niskog tlaka, a što je vrlo česta situacija, tada se prema Jadranu počinje gibati suh zrak koji na svom putu nailazi na prirodnu barijeru, visoke planinske masive koji se nalaze neposredno uz obalu. Zadržan takvom barijerom, taj se hladan zrak skuplja formirajući jezera hladnog i teškog zraka. U trenutku kada se gornja granica takvog jezera poravna s gornjom razinom planina, tada se taj hladan zrak jednostavno prelije i kovitlajući se zbog visokog pritiska izazvanog vlastitom težinom sruči na more.

U tom svom silovitom putu bura dostiže strahovite brzine, pri čemu ta brzina nipošto nije konstantna već na mahove varira od 19 do 39 m/s, pa do udara od 50 do 60 m/s. More tada izgleda posebno negostoljubivo. Kreste valova su potrgane u male krpice koje se i dalje trgaju, formirajući nad morem sloj fine morske prašine ispunjene solju i sitnim česticama mora, poznatije kao fumarela. Upravo je taj morski dim krivac mnogih fatalnih padova u more gdje i najvještiji plivači stradavaju, jer naprosto ne mogu disati.

---

image

Punte zjaju

Tomislav Mirkov
---

KADA PUNTE ZJAJU

Premda je općeprihvaćeni stav da bura dolazi uvijek naglo, a često i neočekivano, brojni predznaci za oko koje zna što treba gledati jasno su vidljivi i uočljivi. Najjasniji znak, čak i za one manje upućene je karakteristično sakupljanje oblaka iznad planinskih prijevoja koji se u kratkom vremenu spoje, formirajući karakterističnu kapu. Nagli pad temperature s jasnim i karakteristično friškim mirisom, a mnogi bi rekli i okusom također je znak neposrednog nailaska bure, odnosno njezinih jačih udara. Izostanak vlage u zraku, što omogućuje vrlo jasan horizont na kojem se svaki detalj nadaleko može jasno vidjeti, također je dobar pokazatelj približavanja bure. U toj situaciji su često rubovi otoka ili rtova na mjestima gdje se spajaju s morem malo odignuti, pa se kaže da punte zjaju.

Za buru se u narodu kaže da se tri dana rađa, tri divlja, a tri umire, što je zapravo točno samo u nekim situacijama. Općenito, trajanje bure zavisi prvenstveno o položaju ciklone i anticiklone, te o lokalnoj konfiguraciji terena. Bura će se najprije pojaviti u podnožju padina niskih prijevoja, jer tuda hladni zrak najprije procuri. Iz istog razloga će na tim mjestima i najkasnije prestati puhati. Najslabije puše tamo gdje su planine niže od 600 metara ili gdje su udaljene više od 4 kilometra. Na našem moru je bura posebno jaka u Velebitskom kanalu, Tršćanskom, Bakarskom i Riječkom zaljevu, na Kvarneru i Kvarneriću, oko Senja, kao i na šibenskom području i Kaštelanskom zaljevu, te u zoni iznad Makarske i Omiša.

ŠKURA BURA

Premda na našem dijelu Jadrana bura ne podiže valove više od 2,5 metara, njezini su udari toliko siloviti da se jednako neugodno osjeća i na talijanskoj obali, gdje su izmjereni burni valovi visine i do 5 metara. Pored obične, anticiklonalne bure, na Jadranu susrećemo i ciklonalnu, tzv. škuru buru koja je uvijek praćena neverama, grmljavinom i pljuskovima guste hladne kiše.

Ciklona koja se spušta Jadranom donosi vlažan i nestabilan zrak iz pravca sjeveroistoka. Vlažan zrak u cikloni podržava oblačno i oborinsko vrijeme, a ciklona, što je posebno nezgodno, privlačenjem hladnog zraka pojačava jačinu bure. Ako je središte te ciklone sjevernije, tada dolazi do situacije kada na području južno od Kvarnerića puše jugo, a istovremeno u Velebitskom kanalu olujna, pa čak i orkanska bura.

---

image

Ide škura bura

Tomislav Mirkov
---

Naravno, s ribolovnog stajališta je rezultat svega, u najboljoj situaciji, provjeravanje cima na brodu bez ikakve šanse za isplovljavanje. A ako neopreznog ribolovca ili nautičara bura ipak zatekne na moru, najpametnije mu je pronaći sigurnu luku ili makar zavjetrinski zaklon s kvalitetnim sidrištem. Jačinu ovog razornog vjetra ne treba potcjenjivati jer su se često i jaki brodovi našli u havariji tako da je posada morala spašavati gole živote. Čak su i murinzi tonu teški pomicani na pozicijama koje su se smatrale koliko-toliko sigurne.

JUGO

Za razliku od suhe i hladne bure, jugo je vlažan, mutan i težak vjetar. Za jugo se u narodu često ne kaže da puše nego da valja ili pumpa. To je izrazito snažan vjetar, nerijetko olujne jačine, koji puše iz pravca jugoistoka, ali lokalno i iz pravca istok-jugoistok, kao i jug-jugoistok.

Jugo nije teško predvidjeti, jer mu u pravilu prethodi utiha s karakteristično maglovitim i mutnim horizontom, pogotovo s južne strane. Pouzdan su predznak i dugotrajne plime s nevidljivim ili vrlo malim opadanjem mora. S dolaskom juga temperatura i vlaga raste, a tlak zraka naglo pada. Usto raste i jača naoblaka koja je često praćena grmljavinom dok zrak postaje sparan i težak.

---

image

Valovi juga koji dolaze s otvorenog mora su dugi i široki

Tomislav Mirkov
---

Jugo nikada ne počinje naglo kao bura, već nastupa postepeno, a zbog položaja naše obale i uzobalnih planinskih masiva postepeno dobiva na snazi. Tek nakon 24 do 36 sati puhanja jugo postiže uobičajenu snagu, s tim da uglavnom tek treći dan može postići i olujne razmjere.

Budući da se smjer puhanja poklapa s položajem našeg mora, val zbog dužine puta postepeno raste tako da može doseći visinu od desetak metara. Val od juga je dug i širok, što dovodi do spomenutog valjanja, a što nautičarima i posadi slabijeg želuca stvara posebno teške probleme.

Osim toga jugo sa sobom donosi pozitivno nabijene aeroione koji kod ljudi u pravilu izazivaju malaksalost i bezvoljnost, a kod izraženih meteopata glavobolju i sumračna raspoloženja.

Ta je činjenica bila oduvijek poznata, tako da je još u Dubrovačkoj republici na sudu kod donošenja presude za neko krivično djelo jugo uzimano kao olakotna okolnost.

MRTVE MARETE

Premda ne bira godišnja doba, u proljeće je češći na sjevernom, a zimi na južnom Jadranu.

Glavni krivac za jugo na našem moru je tzv. Genovska ciklona, koja do naših krajeva dolazi iz pravca srednje Europe. Zrak koji ciklona u početku dovlači je suh, no prelaskom preko Sredozemlja obilato se navlaži, pa u naše krajeve donosi oborine.

Tijekom ljeta jugo rijetko kada traje duže od tri dana, no zimi se protegne i na devet dana, a uz kratkotrajne prekide zna puhati i po tri tjedna, što naravno stvara brojne probleme svima koji su životom vezani uz more. Zbog jakog juga često dolazi zbog prekida trajektnih linija, dok je izlazak na more radi ribolova po takvim uvjetima krajnje nepromišljena i vrlo opasna radnja. Kako jača, jugo smjerom često skreće na čisti jug i jugozapad, tzv. garbin, kada se formiraju križni valovi po kojima je nemoguće ploviti, a zbog čega treći kvadrant ruže vjetrova i nazivaju grobnicom mornara.

Skretanje juga na istok, a onda na kratkotrajnu buru je relativno čest scenarij kada je neposredni uzrok juga spomenuta Genovska ciklona. Naime, premještajući se istočno, ova ciklona svojim vrtložnim gibanjem prvog i drugog dana vjetar usmjerava s juga prema sjeveru, da bi se nakon premještanja središta istočno od Jadrana na moru javila bura, a za njom i tramuntana.

More iza takvog razboja staje još dugo uzbibano, dok mrtve marete znatno otežavaju navigaciju, ali i sam ribolov.

Kada se dogodi da se nad zapadnom Europom pojavi šire područje niskog tlaka, a nad jugoistočnom Europom područje visokog tlaka, tada dolazi do anticiklonalnog juga. Taj vjetar se u narodu naziva palac, palić, stoga što je izrazito suh i pred sobom pali i isušuje raslinje.

Dok puše anticiklonalno jugo, vrijeme je vedro ili tek slabo oblačno, u pravilu bez oborina, a ako se oborine i jave, uglavnom su kratkotrajne i slabe. Ovaj vjetar najčešće traje dva do pet dana

Posebno opasna mjesta dok puše jugo su otvoreno more, kao i vanjski niz otoka, obalni pojas južno od Dubrovnika, područje oko rta Ploče, Lastovski, Pelješko-mljetski kanal te naposljetku Kvarner i Kvarnerić.

TLAK JE VAŽNIJI

Ova su dva vjetra često presudni faktori u ribolovu, i to prvenstveno zato što zbog jačine mogu u potpunosti onemogućiti navigaciju, rukovanje priborom ili boravak na moru. Sam uspjeh u ribolovu i nije toliko ovisan o smjeru vjetra koliko o tlaku zraka, ali jedan dobar dio ribljih vrsta, zanimljiv sportskim ribolovcima, ipak reagira na promjenu smjera vjetra.

Općenito gledano, ribe sklone vješanju o udice ne vole dugotrajne tišine, ali ni neverine. Većina riba se dobro lovi za relativno lijepog vremena i umjereno jakog vjetra. Malobrojne su vrste koje zahtijevaju bonacu ili izrazito uzburkano more. Tako vjetrove iz prvog kvadranta ribe uglavnom ne vole. Izuzetak su iglice, koje se dobro love za lagano burnog vremena, u jesensko–zimska popodneva i večeri, sitnim varalicama s obale ili na laganu panulu.

---

image

Brancini su posebno aktivni kada je noć začinjena jugom

---

Ako je bura lagana, dobri se rezultati mogu očekivati i u ribolovu podlanica, pogotovo noću na fermu dok su dan nakon bure lignje nešto aktivnije nego inače. A ušate koje slove kao posebno plaha vrsta kada je u pitanju dnevni ribolov danju se lako love kada je jugo, pod uvjetom da ribolovac ostane skriven i neprimijećen.

Mutno, kišno i valovito vrijeme uz lagane južne vjetrove dobro je za lov brancina i špara. Jegulja posebnu aktivnost pokazuje u jesenjim večerima uz kišu i jugo koje jača. Općenito se dobri rezultati u udičarenju postižu i nakon što se more smiri od mrtvih mareta izazvanih jugom, ili jačom tramuntanom, jer je more tad izvaljano i hrane ima napretek, a riba je zbog dužeg boravka u zaklonu gladna.

Za laganog maestrala ili po tišini dobro se love podlanice, pici, zubaci, ušate, pirge i fratri, a po potpunoj bonaci se uspješno mogu loviti picevi, a noću ovčice. Na kraju, kada se odlučite otići u ribolov, a vrijeme i nije baš optimalno, sjetite se samo da nijedna riba nije vrijedna havarije, a još manje ljudskog života.

---

image

Cipli obožavaju jugo

Tomislav Mirkov
---

NEKE OSNOVNE ČINJENICE

Vjetar je određen smjerom, jačinom te mahovitošću, dok je smjer vjetra pridružen strani svijeta odakle vjetar puše. Tako je nastala i ruža vjetrova, kružnica podijeljena na šesnaest pravaca gdje je svakom pravcu pridružen jedan vjetar. Jačina vjetra određena je brzinom puhanja izraženom u metrima u sekundi (m/s) ili kilometrima na sat (km/h). U pomorskoj terminologiji česta je jedinica čvor (čv), u engleskom jeziku knot (kn), pa iako ne predstavlja SI jedinicu, prihvaćena je za upotrebu unutar SI sistema. Inače, brzina jednog čvora odgovara brzini od jedne nautičke milje na sat, što opet odgovara brzini od 1,852 km/h.

Ranije se za određivanje brzine vjetra koristila Beaufortova ljestvica koja se temeljila na ocjeni promatrača na djelovanje vjetra na okolinu. Približna formula bi bila 1m/s = 2B-1. Mahovitost se ocjenjuje opisno, a veličina udara označava se brojčano.

Na ljestvici stanja mora prema kodu Svjetske meteorološke organizacije (WMO), razlikujemo stanje mora (od 0 do 9), opis stanja mora (od mirno do izuzetno teško more), te visinu valova (od 0 do 14).

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikša Stipaničev/Cropix Tomislav Mirkov Tomislav Mirkov Tomislav Mirkov Tomislav Mirkov Tomislav Mirkov Tomislav Mirkov Tomislav Mirkov Tomislav Mirkov Tomislav Mirkov Tomislav Mirkov Tomislav Mirkov Tomislav Mirkov Tomislav Mirkov Tomislav Mirkov Tomislav Mirkov
Tomislav Mirkov

Biti na rubu fronte uvijek je dramatičan doživljaj

Tomislav Mirkov

Kapa nad Velebitom drži buru

Tomislav Mirkov

Fumarela je, najjednostavnije rečeno, morska prašina

Tomislav Mirkov

Punte zjaju

Tomislav Mirkov

U Karinskom moru bura nikada ne dopušta isplovljavanje

Tomislav Mirkov

Ide škura bura

Tomislav Mirkov

Bura na Paškom mostu i kapa na Velebitu

Tomislav Mirkov

Ribolov po buri nikada nije ugodno iskustvo


Jugo nije nimalo ugodno

Tomislav Mirkov

Valovi juga koji dolaze s otvorenog mora su dugi i široki

Tomislav Mirkov

Po velikom jugu nitko ne plovi

Tomislav Mirkov

Anticiklonalno jugo nije oblačno

Tomislav Mirkov

Jugo donosi tmurno i teško vrijeme


Brancini su posebno aktivni kada je noć začinjena jugom

Tomislav Mirkov

Podlanice vole laganu buricu

Tomislav Mirkov

Cipli obožavaju jugo

Tomislav Mirkov

Iglice se bolje love po burnom vremenu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/lov-je-gust-a-oprez-zakon-odlazak-u-zimski-ribolov-nikada-nije-bezazlen-evo-na-sto-morate-pripaziti-1251805 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=876ef2c6aa24f297dce2b05854016b6b244bdd9e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Lov+je+gu%C5%A1t%2C+a+oprez+zakon%21+Odlazak+u+zimski+ribolov+nikada+nije+bezazlen%2C+evo+na+%C5%A1to+morate+pripaziti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Flov-je-gust-a-oprez-zakon-odlazak-u-zimski-ribolov-nikada-nije-bezazlen-evo-na-sto-morate-pripaziti-1251805 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Flov-je-gust-a-oprez-zakon-odlazak-u-zimski-ribolov-nikada-nije-bezazlen-evo-na-sto-morate-pripaziti-1251805 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Lov je gušt, a oprez zakon! Odlazak u zimski ribolov nikada nije bezazlen, evo na što morate pripaziti

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRAVILA NEBA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

PRAVILA NEBALov je gušt, a oprez zakon! Odlazak u zimski ribolov nikada nije bezazlen, evo na što morate pripaziti

Piše Tomislav MIRKOV
26. prosinca 2022. - 08:43

Odlazak u ribolov u zimskom periodu nikada nije bezazlen. Čak i kada je nebo potpuno vedro, a more savršeno mirno, nitko sa sigurnošću ne može reći da će tako i ostati nakon što se isplovi i stigne na poziciju. Naravno, isplovljavanja koja podrazumijevaju desetak minuta vožnje ne ulaze u tu rizičnu kategoriju, no kod pohoda kod kojih se do pošte treba voziti dva sata svakako treba imati i plan B.

NA SAMOJ FRONTI

U toplijem dijelu godine su vremenski uvjeti u najvećem dijelu stabilni i poprilično predvidivi. No zato je hladniji, pogotovo zimski dio godine vrlo nestabilan, pri čemu su dugoročne prognoze nesigurne čak i kad su u pitanju pouzdani meteorološki portali. Razlog tome je svakako kut pod kojim Zemlja u to vrijeme kruži oko Sunca i zbog kojega su temperaturna kolebanja vr...

17. svibanj 2024 12:09