stdClass Object ( [id] => 1225138 [title] => Četiri ili osam, plosnata ili okrugla, neutralna ili višebojna... Kako izabrati optimalnu višenitnu strunu? [alias] => kako-u-sumi-ponude-izabrati-optimalnu-visenitnu-strunu [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Rasprave i dileme o izboru strune koje su se vodile prije nekih 20 do 25 godina među ribolovcima, ponajviše među spinerima, nisu bile ni izdaleka toliko velike i iscrpne kao danas.

U to se vrijeme naglasak stavljao ponajprije na odnos nosivosti i promjera, uz eventualnu nosivost na čvoru, dok je boja strune bila uglavnom sporedna tema, i to ponajprije zbog ograničene ponude koja se svodila na nekoliko osnovnih boja – prozirnu, bijelu, plavu, zelenu i tada vrlo popularnu multikolor, pojasno obojenu strunu.

Naravno, sve su se te rasprave vodile samo oko najlonskog monofila jer drugih struna naprosto nije ni bilo.

Slobodni prostor

A onda se pojavila upredenica koja je svojim svojstvima prkosila svim poznatim zakonima fizike. U principu se sve svodilo na dvostruku, ako ne i veću nosivost, uz istodobno dvostruko tanji promjer i gotovo potpunu neistezljivost od samo jedan do tri posto, što je u odnosu na monofile s istezljivošću od 15 do 20 posto bio uistinu revolucionaran odmak.

Naravno, plasiranje upredenice na ribolovno tržište pomaknulo je i mnoge druge granice. Trebalo je prilagoditi štapove i role toj novoj struni koja je s lakoćom pilila sve što je do jučer vodilo i provodilo mekane najlonske monofile.

Naravno, ti su se pomaci dogodili, neki odmah, neki postupno, ali je na kraju kompromis ipak postignut, pa je uz nove materijale i inovativna rješenja kompletna ribolovna oprema uspješno usklađena.

No, iako je upredenica bila revolucionarno rješenje, imala je i ozbiljnih mana, od kojih mnoge ni danas nisu uspješno uklonjene.

Njezina struktura, unatoč gustom upletu, ima puno praznog prostora, pogotovo na molekularnoj razini, u koji se uspješno smješta voda, ali i minerali, u morskom ribolovu ponajprije sol koja se ponaša kao oštrica žileta, oštećujući je i slabeći njezinu nosivost.

---

image
------
image
---

Voda koju upredenica popije, u zimskom ribolovu može se zalediti, i to ne samo unutar upredenih niti, nego i između namotaja na kalemu, što mnogim ribolovcima stvara ozbiljne teškoće.

Upravo se stoga krenulo u oblaganje upredenica ili barem njihovo voštenje, što je za posljedicu, nažalost, imalo povećanje promjera.

Naravno, sve obloge, a posebno vosak, nisu osobito dugog vijeka, pogotovo u varaličarenju kod kojega se kompletan pribor koristi na najdinamičniji način. Naime, zbog konstantnog trenja, obloga, a s njom najčešće i boja, polako se ispire vraćajući upredenicu u njezino prvotno, izvorno stanje.

Peto kolo

U prvim godinama ere upredenica bilo je mnogo pogrešaka na kojima su se, osim no name brendova, pokliznula i mnoga renomirana imena. Ipak, te su greške za one koji su se uspjeli održati u vrhu bile smo poticaj za nastavak proizvodnje u kojoj se redaju inovacija za inovacijom.

Tako su nastale upredenice kod kojih je staljen površinski sloj pretvarajući njezin plosnati profil u okrugli. I dok su jedni talili, drugi su nastavili s oblaganjem stvarajući sve kvalitetniji proizvod koji se na kaleme slagao savršeno, naravno, ako je i rola svoj posao slaganja mogla odraditi na očekivanoj razini.

---

image
------
image
---

A onda su se inovatori dosjetili pa su počeli, umjesto standardne četiri osnovne niti, upletati osam, čime je izbjegnuto ono karakteristično sviranje po provodnicima tijekom namatanja, ali i postignuto kvalitetnije namatanje, te dalji i mekši zabačaj uz kvalitetniju kontrolu strune, ponajprije u spinningu.

Naravno, i u ovom se segmentu pokušalo ići dalje, pa su tako kreirane upredenice s 12, 13 pa i 16 niti, čime su performanse, po riječima proizvođača, dosegnule svoj maksimum, pri čemu većina ribolovaca misli da je upletanje više od osam niti isto što i dodavanje petog kola na automobilu. To više što takvo upletanje za sobom povlači cijenu koju može pratiti vrlo mali broj ribolovaca.

Usput su se pojavile i upredenice koje su nosivost i kvalitetu temeljile na nanostrukturi, a među kojima je savršen primjer slavni Nanofil, struna koja ima ekstremnu linearnu nosivost. Nažalost, ima jednako ekstremnu manu jer puca na čvoru, zbog čega je primjenjiva jedino s nekoliko specijalnih, za nju kreiranih čvorova.

Tako su se, malo po malo, zaboravljajući neuspjehe i gradeći se na uspjelim kreacijama, upredenice u posljednjih dvadesetak godina čvrsto etablirale na tržištu na kojem su danas, uz nekoliko rijetkih iznimki, uglavnom kvalitetni proizvodi. I sada kao tema za diskusiju ostaju tek pitanja presjeka, broja upleta i boje.

---

image
------
image
---

Plosnato ili okruglo

Osnovno pitanje vezano uz oblik presjeka upredenice jest zbog čega se uopće proizvode upredenice plosnatog presjeka kada svi mogu proizvoditi one okruglog presjeka.

Ponajprije treba znati da postrojenje za izradu bilo kakve strune, a pogotovo upredenice, košta i da proizvođači ne mogu baciti strojeve koji još uvijek nisu barem isplatili svoju vrijednost. To znači da, bez obzira na napredak, stari strojevi ostaju u funkciji dokle god na tržištu postoji zanimanje za njihovim proizvodima. A zanimanja još uvijek ima više nego dovoljno.

Uspoređujući nosivost upredenica plosnatog i okruglog presjeka, lako je utvrditi da neke osobite razlike, barem kada je riječ o istoj ili približnoj istoj klasi struna, zapravo i nema. Dakle, ostaje samo suha primjena. U ribolovu iz barke, kakav je općenito vrlo popularan, neke potrebe za dalekim izbačajima i savršenom slaganju strune zapravo i nema.

Upredenice koje se koriste u takvom ribolovu u načelu su radne strune kod kojih je najbitnije da se mogu nositi s teretom koji izvlače. Ako se pribor pravilno održava i koristi, takve upredenice mogu trajati jako dugo i odrađivati svoj posao u skladu s očekivanjima.

---

image
------
image
---

Pritom treba znati i da se većina plosnatih upredenica tretira nekim sredstvom kako bi niti što dulje ostale glatke i povezane, te da se ta sredstva, bio u pitanju parafin, teflon ili nešto treće, u relativno kratkom roku obrišu.

Također je činjenica da se i najplosnatija upredenica nakon nekog vremena usuče, unatoč kvalitetnim zogulinima, jer osim što se riba u izvlačenju okreće oko svoje osi, u trenucima proklizavanja kočnice role i struna se, zahvaljujući okretanju rotora, suče. No, to sve spada u normalni radni staž plosnatih upredenica.

Četiri ili osam

Razlika u upletu, odnosno količini niti, ponajprije se odražava na domet upredenice. Dok se plosnata struna u namatanju uvlači i usijeca u prethodne namotaje, stvarajući poprilično grbavu površinu, što u izbačaju svakako stvara jak otpor, okrugle upredenice mekano silaze s kalema omogućujući značajno dalji domet.

Naravno, to se ne odnosi na sve upredenice okruglog presjeka. One tretiranje krutim zaštitnim faktorima ostaju kute i neprilagodljive. Da bismo utvrdili koliko je osmonitka uistinu podatna, dovoljno je izvući metar strune, zgužvati je u ruci i pustiti da se ispruži u slobodnom padu. Tako opuštena struna uistinu se može ispružiti u ravnu liniju, ali može ostati i zgužvana, što je jasan pokazatelj njezine podatnosti.

Neke od osmonitnih upredenica staljene površine ili pak odjevene u najlonski omotač sklone su pucanju toga zaštitnog filma koji svakako stvara otpor i slabi samu strukturu. Naravno, nasuprot tome, mnoge upredenice su zahvaljujući takvoj zaštiti trajnije i kvalitetnije.

---

image
------
image
---

No, ono zbog čega je većina ribolovaca sklonija upredenicama od osam niti jest njihova relativna bešumnost. Naime, u namatanju četveronitne upredenice znaju svirati u prolazu kroz provodnike, što mnogim ribolovcima ide na živce. Osim toga, taj se iritantan zvuk prenosi i pod površinu, iako nije utvrđeno smeta li to i ribama.

Činjenica je da osmonitke ne sviraju i ribolov u tom segmentu svakako čine ugodnijim. Također, nijedan se spiner, ako ima mogućnosti odabrati osmonitnu, neće odlučiti za četveronitnu upredenicu ponajprije zbog mekoće izbačaja i daljine dometa.

Priča o sviranju upredenice u kurentu, u kojoj osmonitka stoji daleko ispred četveronitne upredenice, baš i ne drži vodu. Razlika u promjeru od nekoliko desetinki milimetra, kada je u pitanju izbor između monofila 0,60 mm ili upredenice promjera 0,30 mm, a na što se može primijeniti priča o različitom intenzitetu sviranja u kurentu, kod razlike u promjeru od tisućinke ili dvije, kod izbora četveronitne ili osmonitne upredenice ipak nimalo ne utječe na ribolovni rezultat, barem ne u glazbeno-titrajnom smislu.

Neutralno i višebojno

Boja je treća stavka oko koje se vode brojne polemike. I dok jedni zastupaju stav da upredenica treba biti što je moguće manje vidljiva, drugi jednako žučljivo zagovaraju stajalište da upredenica mora biti vidljiva. Biti sudac u ovakvoj raspravi zapravo uopće nije teško jer su obje strane u pravu.

Naime, u skladu s tehnikom i određenim ribolovnim pristupom, i oprema, pa tako i struna, mora imati strogo određene karakteristike. U nekakvom obalnom ribolovu po vedrom danu u relativno plitkom moru, idealno je da struna bude što je moguće manje vidljiva kako ne bi ometala ribolov i izazivala nepovjerenje i sumnjičavost kod riba.

No, u nekakvom surfcastingu po oblačnom i vjetrovitom danu u zamućenom moru, vrlo je važno da ribolovac može pratiti smjer pružanja strune koju je izbacio. To je također vrlo bitno u spinningu, pogotovo kada se lovi u uvjetima loše vidljivosti, po magli ili noću.

---

image
---

Isto je tako nedvojbena istina da se po mirnom vremenu i najnevidljivija struna vrlo lako ocrtava na vodenom filmu, pa je jednostavno pratiti njezin trag često i bez polarizacijskih naočala. No, dovoljno je samo malo vjetra da se ta idila poremeti, nakon čega bez adekvatne obojenosti smjer pružanja strune mogu pretpostaviti smo vidoviti.

I dok se kod prozirnih najlonskih monofila s lakoćom postiže potpuni fluo-efekt, čija se uspješnost zapravo zasniva na uzimanju svjetlosti iz najbližih izvora, kakav je, primjerice, refleksija s vodene površine, kod neprozirnih upredenica taj je efekt nemoguće postići u cijelosti. Upravo su stoga i kreirane upredenice žute ili narančaste boje.

Ribama je svejedno

No osim surfa, spinninga i natjecateljskog obalnog ribolova, postoji i cijeli niz drugih tehnika u kojima je važno znati na kojoj se udaljenosti ili dubini nalazi varalica ili ješka. To je s klasično obojenim strunama vrlo teško, ako ne i nemoguće postići zbog čega su i kreirane višebojne, pojasno obojene strune.

Kod tako obojenih upredenica se nakon svakih deset metara mijenja boja, s tim da je uglavnom svaki metar strune označen bijelom bojom, tako da ribolovac uvijek može znati koliko je njegov sistem trenutno daleko ili duboko.

A ako nakon svega ovoga i dalje imate dvojbi, sjetite se da se na kraju svake upredenice nalazi predvez, ispred kojega najčešće stoji i shock leader, u pravilu fluorokarbonski.

To znači da se između kraja upredenice i udice s varalicom ili ješkom uvijek nalazi 1 – 8 metara nevidljive fluorokarbonske strune, zbog čega je ribama zapravo sasvim svejedno kakvu ste upredenicu namotali na rolu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Upredene dileme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Upredene dileme 2 0 11067 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2016-08-24 09:15:04 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-17 10:56:48 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-09-17 10:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 44 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2016\/08\/24\/7978370.jpg","\/images\/slike\/2016\/08\/24\/7978368.jpg","\/images\/slike\/2016\/08\/24\/7978367.jpg","\/images\/slike\/2016\/08\/24\/7978366.jpg","\/images\/slike\/2016\/08\/24\/7978365.jpg","\/images\/slike\/2016\/08\/24\/7978364.jpg","\/images\/slike\/2016\/08\/24\/7978363.jpg","\/images\/slike\/2016\/08\/24\/7978362.jpg","\/images\/slike\/2016\/08\/24\/7978361.jpg","\/images\/slike\/2016\/08\/24\/7978360.jpg","\/images\/slike\/2016\/08\/24\/7978358.jpg","\/images\/slike\/2016\/08\/24\/7978357.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_7978370_1920.jpg":"1920x1080","k_7978370_1280.jpg":"1280x1280","k_7978370_1024.jpg":"1024x1024","k_7978370_640.jpg":"640x640","k_7978370_480.jpg":"480x480","k_7978370_340.jpg":"340x340","k_7978370_220.jpg":"220x220","o_7978370_1280.jpg":"1280x960","o_7978370_1024.jpg":"1024x768","o_7978370_640.jpg":"640x480","o_7978370_480.jpg":"480x360","o_7978370_340.jpg":"340x255","o_7978370_220.jpg":"220x165","h_7978370_1280.jpg":"1280x854","h_7978370_1024.jpg":"1024x683","h_7978370_640.jpg":"640x427","h_7978370_480.jpg":"480x320","h_7978370_340.jpg":"340x227","h_7978370_220.jpg":"220x147","pp_7978370_1280.jpg":"1280x1628","pp_7978370_1024.jpg":"1024x1303","pp_7978370_640.jpg":"640x814","pp_7978370_480.jpg":"480x611","pp_7978370_340.jpg":"340x432","pp_7978370_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_7978368_1920.jpg":"1920x1080","k_7978368_1280.jpg":"1280x1280","k_7978368_1024.jpg":"1024x1024","k_7978368_640.jpg":"640x640","k_7978368_480.jpg":"480x480","k_7978368_340.jpg":"340x340","k_7978368_220.jpg":"220x220","o_7978368_1280.jpg":"1280x1706","o_7978368_1024.jpg":"1024x1365","o_7978368_640.jpg":"640x853","o_7978368_480.jpg":"480x640","o_7978368_340.jpg":"340x453","o_7978368_220.jpg":"220x293","h_7978368_1280.jpg":"1280x854","h_7978368_1024.jpg":"1024x683","h_7978368_640.jpg":"640x427","h_7978368_480.jpg":"480x320","h_7978368_340.jpg":"340x227","h_7978368_220.jpg":"220x147","pp_7978368_1280.jpg":"1280x1628","pp_7978368_1024.jpg":"1024x1303","pp_7978368_640.jpg":"640x814","pp_7978368_480.jpg":"480x611","pp_7978368_340.jpg":"340x432","pp_7978368_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7978367_1920.jpg":"1920x1080","k_7978367_1280.jpg":"1280x1280","k_7978367_1024.jpg":"1024x1024","k_7978367_640.jpg":"640x640","k_7978367_480.jpg":"480x480","k_7978367_340.jpg":"340x340","k_7978367_220.jpg":"220x220","o_7978367_1280.jpg":"1280x960","o_7978367_1024.jpg":"1024x768","o_7978367_640.jpg":"640x480","o_7978367_480.jpg":"480x360","o_7978367_340.jpg":"340x255","o_7978367_220.jpg":"220x165","h_7978367_1280.jpg":"1280x854","h_7978367_1024.jpg":"1024x683","h_7978367_640.jpg":"640x427","h_7978367_480.jpg":"480x320","h_7978367_340.jpg":"340x227","h_7978367_220.jpg":"220x147","pp_7978367_1280.jpg":"1280x1628","pp_7978367_1024.jpg":"1024x1303","pp_7978367_640.jpg":"640x814","pp_7978367_480.jpg":"480x611","pp_7978367_340.jpg":"340x432","pp_7978367_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_7978366_1920.jpg":"1920x1080","k_7978366_1280.jpg":"1280x1280","k_7978366_1024.jpg":"1024x1024","k_7978366_640.jpg":"640x640","k_7978366_480.jpg":"480x480","k_7978366_340.jpg":"340x340","k_7978366_220.jpg":"220x220","o_7978366_1280.jpg":"1280x853","o_7978366_1024.jpg":"1024x682","o_7978366_640.jpg":"640x426","o_7978366_480.jpg":"480x320","o_7978366_340.jpg":"340x226","o_7978366_220.jpg":"220x146","h_7978366_1280.jpg":"1280x854","h_7978366_1024.jpg":"1024x683","h_7978366_640.jpg":"640x427","h_7978366_480.jpg":"480x320","h_7978366_340.jpg":"340x227","h_7978366_220.jpg":"220x147","pp_7978366_1280.jpg":"1280x1628","pp_7978366_1024.jpg":"1024x1303","pp_7978366_640.jpg":"640x814","pp_7978366_480.jpg":"480x611","pp_7978366_340.jpg":"340x432","pp_7978366_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7978365_1920.jpg":"1920x1080","k_7978365_1280.jpg":"1280x1280","k_7978365_1024.jpg":"1024x1024","k_7978365_640.jpg":"640x640","k_7978365_480.jpg":"480x480","k_7978365_340.jpg":"340x340","k_7978365_220.jpg":"220x220","o_7978365_1280.jpg":"1280x960","o_7978365_1024.jpg":"1024x768","o_7978365_640.jpg":"640x480","o_7978365_480.jpg":"480x360","o_7978365_340.jpg":"340x255","o_7978365_220.jpg":"220x165","h_7978365_1280.jpg":"1280x854","h_7978365_1024.jpg":"1024x683","h_7978365_640.jpg":"640x427","h_7978365_480.jpg":"480x320","h_7978365_340.jpg":"340x227","h_7978365_220.jpg":"220x147","pp_7978365_1280.jpg":"1280x1628","pp_7978365_1024.jpg":"1024x1303","pp_7978365_640.jpg":"640x814","pp_7978365_480.jpg":"480x611","pp_7978365_340.jpg":"340x432","pp_7978365_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7978364_1920.jpg":"1920x1080","k_7978364_1280.jpg":"1280x1280","k_7978364_1024.jpg":"1024x1024","k_7978364_640.jpg":"640x640","k_7978364_480.jpg":"480x480","k_7978364_340.jpg":"340x340","k_7978364_220.jpg":"220x220","o_7978364_1280.jpg":"1280x960","o_7978364_1024.jpg":"1024x768","o_7978364_640.jpg":"640x480","o_7978364_480.jpg":"480x360","o_7978364_340.jpg":"340x255","o_7978364_220.jpg":"220x165","h_7978364_1280.jpg":"1280x854","h_7978364_1024.jpg":"1024x683","h_7978364_640.jpg":"640x427","h_7978364_480.jpg":"480x320","h_7978364_340.jpg":"340x227","h_7978364_220.jpg":"220x147","pp_7978364_1280.jpg":"1280x1628","pp_7978364_1024.jpg":"1024x1303","pp_7978364_640.jpg":"640x814","pp_7978364_480.jpg":"480x611","pp_7978364_340.jpg":"340x432","pp_7978364_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_7978363_1920.jpg":"1920x1080","k_7978363_1280.jpg":"1280x1280","k_7978363_1024.jpg":"1024x1024","k_7978363_640.jpg":"640x640","k_7978363_480.jpg":"480x480","k_7978363_340.jpg":"340x340","k_7978363_220.jpg":"220x220","o_7978363_1280.jpg":"1280x853","o_7978363_1024.jpg":"1024x682","o_7978363_640.jpg":"640x426","o_7978363_480.jpg":"480x320","o_7978363_340.jpg":"340x226","o_7978363_220.jpg":"220x146","h_7978363_1280.jpg":"1280x854","h_7978363_1024.jpg":"1024x683","h_7978363_640.jpg":"640x427","h_7978363_480.jpg":"480x320","h_7978363_340.jpg":"340x227","h_7978363_220.jpg":"220x147","pp_7978363_1280.jpg":"1280x1628","pp_7978363_1024.jpg":"1024x1303","pp_7978363_640.jpg":"640x814","pp_7978363_480.jpg":"480x611","pp_7978363_340.jpg":"340x432","pp_7978363_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7978362_1920.jpg":"1920x1080","k_7978362_1280.jpg":"1280x1280","k_7978362_1024.jpg":"1024x1024","k_7978362_640.jpg":"640x640","k_7978362_480.jpg":"480x480","k_7978362_340.jpg":"340x340","k_7978362_220.jpg":"220x220","o_7978362_1280.jpg":"1280x960","o_7978362_1024.jpg":"1024x768","o_7978362_640.jpg":"640x480","o_7978362_480.jpg":"480x360","o_7978362_340.jpg":"340x255","o_7978362_220.jpg":"220x165","h_7978362_1280.jpg":"1280x854","h_7978362_1024.jpg":"1024x683","h_7978362_640.jpg":"640x427","h_7978362_480.jpg":"480x320","h_7978362_340.jpg":"340x227","h_7978362_220.jpg":"220x147","pp_7978362_1280.jpg":"1280x1628","pp_7978362_1024.jpg":"1024x1303","pp_7978362_640.jpg":"640x814","pp_7978362_480.jpg":"480x611","pp_7978362_340.jpg":"340x432","pp_7978362_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7978361_1920.jpg":"1920x1080","k_7978361_1280.jpg":"1280x1280","k_7978361_1024.jpg":"1024x1024","k_7978361_640.jpg":"640x640","k_7978361_480.jpg":"480x480","k_7978361_340.jpg":"340x340","k_7978361_220.jpg":"220x220","o_7978361_1280.jpg":"1280x960","o_7978361_1024.jpg":"1024x768","o_7978361_640.jpg":"640x480","o_7978361_480.jpg":"480x360","o_7978361_340.jpg":"340x255","o_7978361_220.jpg":"220x165","h_7978361_1280.jpg":"1280x854","h_7978361_1024.jpg":"1024x683","h_7978361_640.jpg":"640x427","h_7978361_480.jpg":"480x320","h_7978361_340.jpg":"340x227","h_7978361_220.jpg":"220x147","pp_7978361_1280.jpg":"1280x1628","pp_7978361_1024.jpg":"1024x1303","pp_7978361_640.jpg":"640x814","pp_7978361_480.jpg":"480x611","pp_7978361_340.jpg":"340x432","pp_7978361_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1749","hd_7978360_1920.jpg":"1920x1080","k_7978360_1280.jpg":"1280x1280","k_7978360_1024.jpg":"1024x1024","k_7978360_640.jpg":"640x640","k_7978360_480.jpg":"480x480","k_7978360_340.jpg":"340x340","k_7978360_220.jpg":"220x220","o_7978360_1280.jpg":"1280x1166","o_7978360_1024.jpg":"1024x932","o_7978360_640.jpg":"640x583","o_7978360_480.jpg":"480x437","o_7978360_340.jpg":"340x309","o_7978360_220.jpg":"220x200","h_7978360_1280.jpg":"1280x854","h_7978360_1024.jpg":"1024x683","h_7978360_640.jpg":"640x427","h_7978360_480.jpg":"480x320","h_7978360_340.jpg":"340x227","h_7978360_220.jpg":"220x147","pp_7978360_1280.jpg":"1280x1628","pp_7978360_1024.jpg":"1024x1303","pp_7978360_640.jpg":"640x814","pp_7978360_480.jpg":"480x611","pp_7978360_340.jpg":"340x432","pp_7978360_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7978358_1920.jpg":"1920x1080","k_7978358_1280.jpg":"1280x1280","k_7978358_1024.jpg":"1024x1024","k_7978358_640.jpg":"640x640","k_7978358_480.jpg":"480x480","k_7978358_340.jpg":"340x340","k_7978358_220.jpg":"220x220","o_7978358_1280.jpg":"1280x960","o_7978358_1024.jpg":"1024x768","o_7978358_640.jpg":"640x480","o_7978358_480.jpg":"480x360","o_7978358_340.jpg":"340x255","o_7978358_220.jpg":"220x165","h_7978358_1280.jpg":"1280x854","h_7978358_1024.jpg":"1024x683","h_7978358_640.jpg":"640x427","h_7978358_480.jpg":"480x320","h_7978358_340.jpg":"340x227","h_7978358_220.jpg":"220x147","pp_7978358_1280.jpg":"1280x1628","pp_7978358_1024.jpg":"1024x1303","pp_7978358_640.jpg":"640x814","pp_7978358_480.jpg":"480x611","pp_7978358_340.jpg":"340x432","pp_7978358_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7978357_1920.jpg":"1920x1080","k_7978357_1280.jpg":"1280x1280","k_7978357_1024.jpg":"1024x1024","k_7978357_640.jpg":"640x640","k_7978357_480.jpg":"480x480","k_7978357_340.jpg":"340x340","k_7978357_220.jpg":"220x220","o_7978357_1280.jpg":"1280x960","o_7978357_1024.jpg":"1024x768","o_7978357_640.jpg":"640x480","o_7978357_480.jpg":"480x360","o_7978357_340.jpg":"340x255","o_7978357_220.jpg":"220x165","h_7978357_1280.jpg":"1280x854","h_7978357_1024.jpg":"1024x683","h_7978357_640.jpg":"640x427","h_7978357_480.jpg":"480x320","h_7978357_340.jpg":"340x227","h_7978357_220.jpg":"220x147","pp_7978357_1280.jpg":"1280x1628","pp_7978357_1024.jpg":"1024x1303","pp_7978357_640.jpg":"640x814","pp_7978357_480.jpg":"480x611","pp_7978357_340.jpg":"340x432","pp_7978357_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7957796 Threads: 5 Questions: 1655644422 Slow queries: 4922332 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111898136 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/kako-u-sumi-ponude-izabrati-optimalnu-visenitnu-strunu-1225138 [printLink] => /om/ribolov/kako-u-sumi-ponude-izabrati-optimalnu-visenitnu-strunu-1225138?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 691113 [name] => višenitna struna za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-17 12:52:37 [main_article_id] => 0 [alias] => visenitna-struna-za-ribolov [link] => /tag/visenitna-struna-za-ribolov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 691114 [name] => upredenica ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-17 12:52:38 [main_article_id] => 0 [alias] => upredenica-ribolov [link] => /tag/upredenica-ribolov ) [2] => stdClass Object ( [id] => 667125 [name] => struna za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-14 10:59:17 [main_article_id] => 0 [alias] => struna-za-ribolov [link] => /tag/struna-za-ribolov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 691115 [name] => višenitka upredenica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-17 12:52:38 [main_article_id] => 0 [alias] => visenitka-upredenica [link] => /tag/visenitka-upredenica ) [4] => stdClass Object ( [id] => 682371 [name] => višenitne strune [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-26 09:37:15 [main_article_id] => 0 [alias] => visenitne-strune [link] => /tag/visenitne-strune ) [5] => stdClass Object ( [id] => 667126 [name] => najlon za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-14 10:59:17 [main_article_id] => 0 [alias] => najlon-za-ribolov [link] => /tag/najlon-za-ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Upredene dileme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Četiri ili osam, plosnata ili okrugla, neutralna ili višebojna... Kako izabrati optimalnu višenitnu strunu? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/08/24/7978370.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/08/24/7978370.jpg [title] => Boris Bulić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/08/24/7978368.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/08/24/7978367.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/08/24/7978366.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/08/24/7978365.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/08/24/7978364.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/08/24/7978363.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/08/24/7978362.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/08/24/7978361.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/08/24/7978360.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/08/24/7978358.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/08/24/7978357.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Rasprave i dileme o izboru strune koje su se vodile prije nekih 20 do 25 godina među ribolovcima, ponajviše među spinerima, nisu bile ni izdaleka toliko velike i iscrpne kao danas.

U to se vrijeme naglasak stavljao ponajprije na odnos nosivosti i promjera, uz eventualnu nosivost na čvoru, dok je boja strune bila uglavnom sporedna tema, i to ponajprije zbog ograničene ponude koja se svodila na nekoliko osnovnih boja – prozirnu, bijelu, plavu, zelenu i tada vrlo popularnu multikolor, pojasno obojenu strunu.

Naravno, sve su se te rasprave vodile samo oko najlonskog monofila jer drugih struna naprosto nije ni bilo.

Slobodni prostor

A onda se pojavila upredenica koja je svojim svojstvima prkosila svim poznatim zakonima fizike. U principu se sve svodilo na dvostruku, ako ne i veću nosivost, uz istodobno dvostruko tanji promjer i gotovo potpunu neistezljivost od samo jedan do tri posto, što je u odnosu na monofile s istezljivošću od 15 do 20 posto bio uistinu revolucionaran odmak.

Naravno, plasiranje upredenice na ribolovno tržište pomaknulo je i mnoge druge granice. Trebalo je prilagoditi štapove i role toj novoj struni koja je s lakoćom pilila sve što je do jučer vodilo i provodilo mekane najlonske monofile.

Naravno, ti su se pomaci dogodili, neki odmah, neki postupno, ali je na kraju kompromis ipak postignut, pa je uz nove materijale i inovativna rješenja kompletna ribolovna oprema uspješno usklađena.

No, iako je upredenica bila revolucionarno rješenje, imala je i ozbiljnih mana, od kojih mnoge ni danas nisu uspješno uklonjene.

Njezina struktura, unatoč gustom upletu, ima puno praznog prostora, pogotovo na molekularnoj razini, u koji se uspješno smješta voda, ali i minerali, u morskom ribolovu ponajprije sol koja se ponaša kao oštrica žileta, oštećujući je i slabeći njezinu nosivost.

---

image
------
image
---

Voda koju upredenica popije, u zimskom ribolovu može se zalediti, i to ne samo unutar upredenih niti, nego i između namotaja na kalemu, što mnogim ribolovcima stvara ozbiljne teškoće.

Upravo se stoga krenulo u oblaganje upredenica ili barem njihovo voštenje, što je za posljedicu, nažalost, imalo povećanje promjera.

Naravno, sve obloge, a posebno vosak, nisu osobito dugog vijeka, pogotovo u varaličarenju kod kojega se kompletan pribor koristi na najdinamičniji način. Naime, zbog konstantnog trenja, obloga, a s njom najčešće i boja, polako se ispire vraćajući upredenicu u njezino prvotno, izvorno stanje.

Peto kolo

U prvim godinama ere upredenica bilo je mnogo pogrešaka na kojima su se, osim no name brendova, pokliznula i mnoga renomirana imena. Ipak, te su greške za one koji su se uspjeli održati u vrhu bile smo poticaj za nastavak proizvodnje u kojoj se redaju inovacija za inovacijom.

Tako su nastale upredenice kod kojih je staljen površinski sloj pretvarajući njezin plosnati profil u okrugli. I dok su jedni talili, drugi su nastavili s oblaganjem stvarajući sve kvalitetniji proizvod koji se na kaleme slagao savršeno, naravno, ako je i rola svoj posao slaganja mogla odraditi na očekivanoj razini.

---

image
------
image
---

A onda su se inovatori dosjetili pa su počeli, umjesto standardne četiri osnovne niti, upletati osam, čime je izbjegnuto ono karakteristično sviranje po provodnicima tijekom namatanja, ali i postignuto kvalitetnije namatanje, te dalji i mekši zabačaj uz kvalitetniju kontrolu strune, ponajprije u spinningu.

Naravno, i u ovom se segmentu pokušalo ići dalje, pa su tako kreirane upredenice s 12, 13 pa i 16 niti, čime su performanse, po riječima proizvođača, dosegnule svoj maksimum, pri čemu većina ribolovaca misli da je upletanje više od osam niti isto što i dodavanje petog kola na automobilu. To više što takvo upletanje za sobom povlači cijenu koju može pratiti vrlo mali broj ribolovaca.

Usput su se pojavile i upredenice koje su nosivost i kvalitetu temeljile na nanostrukturi, a među kojima je savršen primjer slavni Nanofil, struna koja ima ekstremnu linearnu nosivost. Nažalost, ima jednako ekstremnu manu jer puca na čvoru, zbog čega je primjenjiva jedino s nekoliko specijalnih, za nju kreiranih čvorova.

Tako su se, malo po malo, zaboravljajući neuspjehe i gradeći se na uspjelim kreacijama, upredenice u posljednjih dvadesetak godina čvrsto etablirale na tržištu na kojem su danas, uz nekoliko rijetkih iznimki, uglavnom kvalitetni proizvodi. I sada kao tema za diskusiju ostaju tek pitanja presjeka, broja upleta i boje.

---

image
------
image
---

Plosnato ili okruglo

Osnovno pitanje vezano uz oblik presjeka upredenice jest zbog čega se uopće proizvode upredenice plosnatog presjeka kada svi mogu proizvoditi one okruglog presjeka.

Ponajprije treba znati da postrojenje za izradu bilo kakve strune, a pogotovo upredenice, košta i da proizvođači ne mogu baciti strojeve koji još uvijek nisu barem isplatili svoju vrijednost. To znači da, bez obzira na napredak, stari strojevi ostaju u funkciji dokle god na tržištu postoji zanimanje za njihovim proizvodima. A zanimanja još uvijek ima više nego dovoljno.

Uspoređujući nosivost upredenica plosnatog i okruglog presjeka, lako je utvrditi da neke osobite razlike, barem kada je riječ o istoj ili približnoj istoj klasi struna, zapravo i nema. Dakle, ostaje samo suha primjena. U ribolovu iz barke, kakav je općenito vrlo popularan, neke potrebe za dalekim izbačajima i savršenom slaganju strune zapravo i nema.

Upredenice koje se koriste u takvom ribolovu u načelu su radne strune kod kojih je najbitnije da se mogu nositi s teretom koji izvlače. Ako se pribor pravilno održava i koristi, takve upredenice mogu trajati jako dugo i odrađivati svoj posao u skladu s očekivanjima.

---

image
------
image
---

Pritom treba znati i da se većina plosnatih upredenica tretira nekim sredstvom kako bi niti što dulje ostale glatke i povezane, te da se ta sredstva, bio u pitanju parafin, teflon ili nešto treće, u relativno kratkom roku obrišu.

Također je činjenica da se i najplosnatija upredenica nakon nekog vremena usuče, unatoč kvalitetnim zogulinima, jer osim što se riba u izvlačenju okreće oko svoje osi, u trenucima proklizavanja kočnice role i struna se, zahvaljujući okretanju rotora, suče. No, to sve spada u normalni radni staž plosnatih upredenica.

Četiri ili osam

Razlika u upletu, odnosno količini niti, ponajprije se odražava na domet upredenice. Dok se plosnata struna u namatanju uvlači i usijeca u prethodne namotaje, stvarajući poprilično grbavu površinu, što u izbačaju svakako stvara jak otpor, okrugle upredenice mekano silaze s kalema omogućujući značajno dalji domet.

Naravno, to se ne odnosi na sve upredenice okruglog presjeka. One tretiranje krutim zaštitnim faktorima ostaju kute i neprilagodljive. Da bismo utvrdili koliko je osmonitka uistinu podatna, dovoljno je izvući metar strune, zgužvati je u ruci i pustiti da se ispruži u slobodnom padu. Tako opuštena struna uistinu se može ispružiti u ravnu liniju, ali može ostati i zgužvana, što je jasan pokazatelj njezine podatnosti.

Neke od osmonitnih upredenica staljene površine ili pak odjevene u najlonski omotač sklone su pucanju toga zaštitnog filma koji svakako stvara otpor i slabi samu strukturu. Naravno, nasuprot tome, mnoge upredenice su zahvaljujući takvoj zaštiti trajnije i kvalitetnije.

---

image
------
image
---

No, ono zbog čega je većina ribolovaca sklonija upredenicama od osam niti jest njihova relativna bešumnost. Naime, u namatanju četveronitne upredenice znaju svirati u prolazu kroz provodnike, što mnogim ribolovcima ide na živce. Osim toga, taj se iritantan zvuk prenosi i pod površinu, iako nije utvrđeno smeta li to i ribama.

Činjenica je da osmonitke ne sviraju i ribolov u tom segmentu svakako čine ugodnijim. Također, nijedan se spiner, ako ima mogućnosti odabrati osmonitnu, neće odlučiti za četveronitnu upredenicu ponajprije zbog mekoće izbačaja i daljine dometa.

Priča o sviranju upredenice u kurentu, u kojoj osmonitka stoji daleko ispred četveronitne upredenice, baš i ne drži vodu. Razlika u promjeru od nekoliko desetinki milimetra, kada je u pitanju izbor između monofila 0,60 mm ili upredenice promjera 0,30 mm, a na što se može primijeniti priča o različitom intenzitetu sviranja u kurentu, kod razlike u promjeru od tisućinke ili dvije, kod izbora četveronitne ili osmonitne upredenice ipak nimalo ne utječe na ribolovni rezultat, barem ne u glazbeno-titrajnom smislu.

Neutralno i višebojno

Boja je treća stavka oko koje se vode brojne polemike. I dok jedni zastupaju stav da upredenica treba biti što je moguće manje vidljiva, drugi jednako žučljivo zagovaraju stajalište da upredenica mora biti vidljiva. Biti sudac u ovakvoj raspravi zapravo uopće nije teško jer su obje strane u pravu.

Naime, u skladu s tehnikom i određenim ribolovnim pristupom, i oprema, pa tako i struna, mora imati strogo određene karakteristike. U nekakvom obalnom ribolovu po vedrom danu u relativno plitkom moru, idealno je da struna bude što je moguće manje vidljiva kako ne bi ometala ribolov i izazivala nepovjerenje i sumnjičavost kod riba.

No, u nekakvom surfcastingu po oblačnom i vjetrovitom danu u zamućenom moru, vrlo je važno da ribolovac može pratiti smjer pružanja strune koju je izbacio. To je također vrlo bitno u spinningu, pogotovo kada se lovi u uvjetima loše vidljivosti, po magli ili noću.

---

image
---

Isto je tako nedvojbena istina da se po mirnom vremenu i najnevidljivija struna vrlo lako ocrtava na vodenom filmu, pa je jednostavno pratiti njezin trag često i bez polarizacijskih naočala. No, dovoljno je samo malo vjetra da se ta idila poremeti, nakon čega bez adekvatne obojenosti smjer pružanja strune mogu pretpostaviti smo vidoviti.

I dok se kod prozirnih najlonskih monofila s lakoćom postiže potpuni fluo-efekt, čija se uspješnost zapravo zasniva na uzimanju svjetlosti iz najbližih izvora, kakav je, primjerice, refleksija s vodene površine, kod neprozirnih upredenica taj je efekt nemoguće postići u cijelosti. Upravo su stoga i kreirane upredenice žute ili narančaste boje.

Ribama je svejedno

No osim surfa, spinninga i natjecateljskog obalnog ribolova, postoji i cijeli niz drugih tehnika u kojima je važno znati na kojoj se udaljenosti ili dubini nalazi varalica ili ješka. To je s klasično obojenim strunama vrlo teško, ako ne i nemoguće postići zbog čega su i kreirane višebojne, pojasno obojene strune.

Kod tako obojenih upredenica se nakon svakih deset metara mijenja boja, s tim da je uglavnom svaki metar strune označen bijelom bojom, tako da ribolovac uvijek može znati koliko je njegov sistem trenutno daleko ili duboko.

A ako nakon svega ovoga i dalje imate dvojbi, sjetite se da se na kraju svake upredenice nalazi predvez, ispred kojega najčešće stoji i shock leader, u pravilu fluorokarbonski.

To znači da se između kraja upredenice i udice s varalicom ili ješkom uvijek nalazi 1 – 8 metara nevidljive fluorokarbonske strune, zbog čega je ribama zapravo sasvim svejedno kakvu ste upredenicu namotali na rolu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić











[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/kako-u-sumi-ponude-izabrati-optimalnu-visenitnu-strunu-1225138 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8a1aa0379cf6e74cc22350a59e426b429e5e5796 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C4%8Cetiri+ili+osam%2C+plosnata+ili+okrugla%2C+neutralna+ili+vi%C5%A1ebojna...+Kako+izabrati+optimalnu+vi%C5%A1enitnu+strunu%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkako-u-sumi-ponude-izabrati-optimalnu-visenitnu-strunu-1225138 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkako-u-sumi-ponude-izabrati-optimalnu-visenitnu-strunu-1225138 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Upredene dileme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

Upredene dilemeČetiri ili osam, plosnata ili okrugla, neutralna ili višebojna... Kako izabrati optimalnu višenitnu strunu?

Piše Boris Bulić
17. rujna 2022. - 12:45

Rasprave i dileme o izboru strune koje su se vodile prije nekih 20 do 25 godina među ribolovcima, ponajviše među spinerima, nisu bile ni izdaleka toliko velike i iscrpne kao danas.

U to se vrijeme naglasak stavljao ponajprije na odnos nosivosti i promjera, uz eventualnu nosivost na čvoru, dok je boja strune bila uglavnom sporedna tema, i to ponajprije zbog ograničene ponude koja se svodila na nekoliko osnovnih boja – prozirnu, bijelu, plavu, zelenu i tada vrlo popularnu multikolor, pojasno obojenu strunu.

Naravno, sve su se te rasprave vodile samo oko najlonskog monofila jer drugih struna naprosto nije ni bilo.

Slobodni prostor

A onda se pojavila upredenica koja je svojim svojstvima prkosila svim poznatim zakonima fizike. U principu se sve svodilo na dvostruku, ako ne i veću nosivos...

17. svibanj 2024 12:20