stdClass Object ( [id] => 1382456 [title] => Ješka i bruma na istoj armi: ribolov feeder tehnikom s razlogom je sve popularniji na Jadranu [alias] => jeska-i-bruma-na-istoj-armi-ribolov-feeder-tehnikom-s-razlogom-je-sve-popularniji-na-jadranu [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Uspješnost udičarenja, osobito odmetom i kančanicom, može se znatno poboljšati primamljivanjem, ali samo ako se s prikladnom primamom postupa na ispravan način. Pogrešnim postupanjem ne samo da se ne postižu željeni učinci, nego oni mogu biti i negativni, osobito ako se primama plasira izvan zone ribolova, pa umjesto da dovodi ribe prema mamcu i udici, ona ih odvlači od njih.

U nastojanju da primamu plasiraju što bliže mamcu, ribolovci su počeli montirati posude s primamom na pribor kojim love. Tako je u ribolovu odmetom nastala nova tehnika udičarenja poznata pod imenom feeder (engleski feed = hranjenje).

Feeder je relativno malo korištena tehnika ribolova na moru, na našoj obali gotovo nepoznata, a jedan je od razloga tome što se njom uglavnom love manje i srednje ribe. No, sigurno će biti prihvaćena jer je znatno učinkovitija od tradicionalnog odmeta, osobito na osiromašenim terenima, gdje su rijetke preostale ribe vrlo oprezne pa ih je teško uloviti uobičajenim tehnikama i priborima.

Ovom tehnikom love se sve sitnije ribe. Prevladavajući su im plijen usnače i, češće, sparidi, ali osim girovki, kneza, bukve, špara, pauka i pirke, mogući su ulovi i cjenjenijih riba, od ovčice, šarga, ušate i krupnih cipala do lubina i komarče.

Štapovi

Feeder se teško prihvaća na moru i zbog toga što je za njegovo učinkovito prakticiranje potrebno nešto specijalnog pribora, ponajprije štap. Istina, može se loviti i bolognese štapom – na ravnom i čistom dnu onim dužine četiri do pet, a na neravnom dnu dužine pet do šest metara, međutim, ova tehnika dolazi do punog izražaja samo ako se prakticira specijalnim feeder štapovima.

---

image

Feeder štap iznimno je savitljiv

---

Našim ribolovcima naviknutima na jake štapove feederaši ne ulijevaju povjerenje jer su na prvi pogled izrazito nježni. Nepovjerenju pridonosi i podatak da se za feeder ribolov koriste najloni maksimalne debljine 0,25 mm, iznimno 0,30 mm, a najčešće od 0,16 do 0,20 mm.

Činjenica je da su feeder štapovi tanji i od tankovitih bolognese štapova. Osjetljivi su i laki, s vrhovima često debelim niti jedan milimetar, ali ipak su sposobni bez problema odbaciti tešku hranilicu na veliku daljinu. Tajna leži u njihovoj savitljivosti cijelom dužinom – pri odbačaju mamca i zamaranju riba savijaju se u obliku parabole. Takvoj savitljivosti, osim konstrukcije te elastičnosti i žilavosti materijala izrade blanka, tijela štapa, pridonose i brojni sitni provodnici strune na štapu.

Zbog velike savitljivosti, ovakve će štapove vrlo teško slomiti čak i kapitalna komarča, koja je najcjenjenija lovina u feeder ribolovu. Praktički, najveću opasnost za ove štapove predstavlja izbacivanje hranilice znatno teže od deklarirane težine bacanja štapa, kao i jak zamah štapom, a da se prije odbačaja nije otvorio hvatač strune, preklopnik role. Ovi se štapovi uglavnom proizvode u dužinama od oko četiri metra (13 stopa), ali ima ih i metar dužih i kraćih. Najčešće su trodijelni, ali ima i teleskopskih. Svi su obvezno s izmjenjivim, utičnim vršnjacima.

---

image

Trodijelni feeder štap

---

Kao i svi ostali štapovi, i ovi se proizvode u nekoliko težina bacanja (tb). Za naše je uvjete najprikladniji, allround štap, onaj tb oko 50 grama. S njim se može izvući i veliki plijen. Za lov na velikim daljinama koriste se štapovi tb od 80 do 90, najviše 100 grama, dok su oni od 100 do 150 dobri samo za lov u jakom korentu i na vrlo velikim daljinama, odnosno tamo gdje je potrebno baciti i teške hranilice, te kad se lovi na mjestu gdje ima puno krupnih riba.

Pri izboru dužine i jačine štapa treba voditi računa o terenu gdje će se loviti. Na neravnom dnu s prirodnih i umjetnih grebena, školjera, zbog sigurnosti najbolje je loviti štapom dužine 13 do 15 stopa. Osim toga, on mora biti srednje jak, sposoban da odbaci olovnice teže od 50 grama i izvuče krupnije ulove. Solidan, pa i više od toga, feeder štap može se kod nas kupiti za 300 do 400 kuna. Pri kupnji posebnu pozornost treba obratiti na provodnike. Zbog toga što ih je puno i što su vrlo sitni, važno je da budu u nizu, pod konac.

Vršnjaci

Feeder štapovi imaju izrazito osjetljive vrhove koji su u stanju registrirati i najmanji pomak na drugom kraju strune. Imaju dva ili, češće, tri promjenjiva vršnjaka različite snage, odnosno osjetljivosti. Tako ribolovci imaju mogućnost izbora ovisno o konkretnoj situaciji. Proizvođači različito boje vršnjake, neki ih obilježavaju oznakama light (lagani), medium (srednji) i heavy (jaki) ili 1 Oz, 2 Oz i 3 Oz. Iako je Oz oznaka za uncu (oko 28 grama), to ne znači da brojčani dio oznake ukazuje na tb vršnjaka, nego na njegovu osjetljivost, pri čemu je najosjetljiviji onaj s najmanjom oznakom. U slučaju da vršnjaci u kompletu nemaju oznake, osjetljivost im se lako odredi tako da ih se u istom položaju optereti istim utegom.

---

image

Klasični feeder završnjak

---

Role

Rola u feeder ribolovu ne trpi osobite napore. Aktivna je uglavnom pri odbačaju sistema i zamaranju plijena, a ni tada, zbog vrlo savitljivog štapa, ne trpi iznenadne udarce. Zato ne mora biti osobito jaka, ali mora biti što lakša da bi bila u balansu sa štapom.

---

image

Držač role mora biti lagan i dopuštati savijanje štapa cijelom dužinom

---

Zbog mogućnosti ulova teže ribe, rola treba biti veličine 4500 do 6500, obvezno s vrlo osjetljivom kočnicom jer se koriste tanke strune. Za lov dalekim odbacivanjem poželjno je da ima široki i plitki kalem te sistem za njegov slobodan hod (baitrunner, free spool). Ovim malobrojnim navedenim uvjetima udovoljavaju mnoge role namijenjene različitim načinima, pa nije teško naći prikladnu za feeder ribolov. Početnicima je ipak najbolje odabrati onu označenu s prefiksom feeder ili match, među kojima gotovo da nema razlike.

Kad je u pitanju materijal kućišta i kalema role, prednost treba dati metalu, ali su više nego dobri kompoziti, mješavine dvokomponentnih plastika i ugljičnih vlakana. Tu se treba voditi osobnim ambicijama i materijalnim mogućnostima.

Strune

Budući da su feeder štapovi finiji u odnosu na sve ostale odmetaške štapove, i ostatak pribora mora biti usklađen s tom profinjenošću, osobito sa strunama. Zapravo, fine tanke strune jedan su od preduvjeta učinkovitosti ribolova feeder tehnikom. Iako se mogu koristiti i višenitke, bolje je prednost dati jednonitkama, najlonu za izradu osnovne strune, a FC, fluorougljičnoj struni, za završnjak.

Što se tiče debljine, osnovna struna treba biti maksimalno promjera 0,25 mm, iznimno 0,30 mm, a najčešće od 0,16 do 0,20 mm. Završnjak, naravno, treba biti jedan ili dva broja tanji.

Iako se može činiti da se s tako finim strunama riskira gubitak neke veće zakvačene ribe, nije tako. Ponajprije zbog feeder štapa, koji je sposoban i s najfinijim priborom izići na kraj s kapitalnim ulovom. Naravno da struna mora biti najkvalitetnija, a da i sve ostalo u sistemu mora biti kvalitetno i dobro usklađeno, od savršenih čvorova preko dobro odabrane udice, pa sve do pouzdane i dobro ugođene kočnice role.

Udice

Kao i za svaki drugi ribolov sitnijih i srednje krupnih riba u priobalju, za feeder su najprimjerenije udice oblika Crystal, koje su tanke i vrlo elastične. Kad su potrebne nešto jače, koriste se one oblika Aberdeen, poznate kao parangalke, koje bolje drže mekane mamce, ali se teže odapinju ako zapnu. Po Mustadovoj nomenklaturi koriste se udice veličine od 4 do 14, odnosno širine luka od 5 – 6 do 10 – 12 mm, ovisno o očekivanoj veličini plijena.

Hranilice

Osnovu feeder ribolova, naravno, čini hranilica. Ta spravica služi kao nosač primame, ali i kao svojevrsni uteg nužan da bi se udica s mamcem mogla odbaciti na željenu daljinu. Nekada su hranilice bile samo u obliku spirale, a danas ih ima tri skupine. Prvu čine najčešće korištene kavezne (cage), koja mogu biti posve zatvorene ili otvorene na oba kraja. Drugu skupinu čine runningrig, poznate i kao maggot hranilice, koja nalikuju izbušenoj čahuri ili kinder jaju. One služe primamljivanju samo pomoću biggatina, živih mesnih crva.

---

image

Kantar ulovljen s dodatno opterećenom zatvorenom maggot hranilicom

---

Skupina metod hranilica, kojoj pripada i već spomenuta spiralna, vjerojatno je najučinkovitija, jer se u njih osim primame postavljaju i udice s mamcima. Time se postiže da je mamac doslovno tamo gdje i primama. Za suvremene metod hranilice postoje i kalupi u koje se stavi mamac s udicom, preko njih primama, a onda se u sve to utisne hranilica. Tako se dobije savršeno oblikovana i kompaktna kombinacija mamca i primame.

Bez obzira na tip, sve hranilice mogu biti s otežanjem ili bez njega, a nedavno su se pojavile i one s plutačom, koja ih drži na površini pri lovu u gornjim slojevima vode. Pri izboru hranilice treba imati na umu da njezina boja ne smije odudarati od boja mjesta gdje će se loviti.

Nosač štapa

Vrlo koristan dio fideraškog pribora je nosač štapa (Blank stick, Rod rest), koji služi za držanje štapa u najboljem položaju. Na moru je teško upotrijebiti jednostavni koji se ubada u zemlju, pa treba koristi tripod nosač.

Sistemi

Pribor za lov hranilicom može se kompletirati na više načina, između ostalog i ovisno o tome koja se vrsta hranilice postavlja na njega. O tome ćemo uskoro detaljno pisati, a ovom prilikom evo kako se na moru najčešće kompletira pribor za lov hranilicom.

---

image

Razni klizači s kopčama

---

Kao što se vidi na crtežu, radi se o dobro poznatom završnjaku s kliznim, prohodnim utegom na osnovnoj struni na koju se nastavlja privez s jednom udicom na kraju. Dužina priveza može biti od 20-ak centimetara, za lov manje opreznih riba, do čak 150 cm. Kao uteg u ovom slučaju služi hranilica, koja može biti prohodna ili postavljena na vrtilicu, odnosno poseban klizač kroz koji prolazi osnovna struna. Pomoću gumenih stopera ograničava se hod hranilice na 10 do 20 cm, ali se i sprječava njezino nasjedanje na spoj osnovne strune i priveza, koji se može izvesti pomoću vrtilice ili omči.

Pri odbacivanju ovakvog sistema, osobito kad je hranilica na klizaču, može doći do njegova mršenja, posebice kad je završnjak dugačak od 100 do 150 cm, kakav se koristi za lov komarče. Da bi se to spriječilo, kao klizač, odnosno nosač hranilice, treba koristiti anti-tangl cjevčicu.

Mamci

U lovu feeder tehnikom mogu se koristiti brojni mamci. Dagnja je najbolji izbor za svaštarski lov, ali se relativno loše drži na udici pa je na nju treba vezati elastičnom niti. Na isti način treba postupiti i s filetima srdele, inćuna, gavuna i girovki, također odličnim mamcima koji se slabije drže na udici.

---

image

Dagnju treba vezati uz udicu

---

Svi su crvi izvrsni mamci. Bigattine, crv muhe, odlično je rješenje za lov runningrig (maggot) hranilicom. Veliki crv izrezan na komadiće dovoljno je žilav da odoli zubima sitnih riba dok do njega ne dođu krupne ribe koje su u stanju pregristi ga ili progutati u komadu. Isto vrijedi i za lignju, lignjuna i muzgavca. Njih je najbolje osloboditi tanke pokožice s obje strane plašta i narezati na trake.

Narezanog na trake ili komade treba nadijevati i najtvrđi mamac – volak. Njega, ali i kozicu najbolje je koristiti na terenima na kojima se očekuju arbuni, fratri, komarče, kantari i ostala cjenjenija riba koja ih može progutati u komadu.

Osim spomenutih, tradicionalnih mamaca, u feeder ribolovu sve češće se koriste pelete. Iznimno su učinkovite, osobito ako se od njih pravi i primama, ali se dosta loše drže na udici. Zato ih je najbolje mamčiti pomoću specijalnih silikonskih prstena. Peleta se obuhvati prstenom koji se potom zakači za udicu.

Primama

Jedan od važnijih elemenata bilo kojeg načina ribolova, posebno feeder, jest primamljivanje. Za lov u moru primama mora biti što duže kompaktna, jer se lovi u velikoj masi vode s često jakim morskim strujama te uz nazočnost brojnih ribica i rakova. Kao primama može se koristiti štošta, ali osnovni je sastojak kruh, pšenično i riblje brašno, a dodaci jako mirisni sirevi, komadi kozica, dagnji, ribica…

---

image

Razne vrste brumalica

---

U lovu sitne ribe koristi se dobro usitnjena i relativno rastresita hrana jer je potrebno da se ona lako oblikuje i rahlo raspada. Pravilno pripremljena prihrana djeluje kao da je polusuha. Kad padne na dno, upit će vodu, nabubriti i postati rastresita. Da bi učinak kvašenja i bubrenja bio što bolji, treba koristiti hranilice u kojima je primama što više izložena vodi, dakle kavezne (cage).

Za lov metod hranilicom primama mora biti s relativno krupnim sastojcima i ljepljiva, kako bi dugo ostala na hranilici te kako je sitna riba ne bi mogla lako skinuti dok ne stigne koja krupnija.

Živi mesni crvi, osim kao mamac za lov ušata i manjih lubina, odlična su primama, osobito kad se lovi istim takvim, ali i ostalim sitnim crvima. Ne koriste se sami, nego pomiješani s ostalim vrstama brašnaste suhe ili polusuhe primame. Postavljaju se u runningrig (maggot) hranilicu iz koje polako izlaze.

Ribolovna područja

Za razliku od lova u gornjim slojevima mora, najnovije varijante feedera koja se može obavljati svuda, klasični feeder ribolov na dnu zahtijeva izbor pješčanih ili kamenitih dna s velikim ravnim plohama, gdje se hranilica može nasloniti bez naknadnih pokreta, zapinjanja ili skrivanja u procijepima i rupama.

Takvih je dna puno uz obalu, počevši od luka i lučica, osobito njihovih ulaza i vanjskih strana lukobrana, uz prirodne i umjetne školjere. Najbolji rezultati postižu se na dnima koja su barem pet metara pod površinom, a najbolje na osam do 10 metara, i to bolje u dnevnom nego u noćnom ribolovu.

Akcija

Feeder ribolov je spoj suvremenog i tradicionalnog ribolova i nalikuje klasičnom obalnom lovu preko prsta. To nije tehnika čekanja, nego aktivnog ribolova, jer se, ne ispuštajući štap iz ruku, sve vrijeme lovi. Da bi se to radilo uz što manje zamaranje, gornji dio štapa osloni se na nosač, najbolje horizontalno bočno od ribolovca tako da s lagano zategnutom strunom tvori kut od oko 135 stupnjeva, jer je u tom položaju najosjetljiviji. Kad se, pak, lovi na terenu gdje su mogući zadjevi, štap treba držati okomito.

---

image

Komarča je uz lubina najcjenjenija lovina

 

---

Ribolov počinje primamljivanjem, najbolje kaveznom hranilicom, i to bez udice na priboru da se on ne mrsi. Hranilica se odbaci više puta na željeno mjesto da primama na što manjoj površini iznad sebe privuče ribe. Nakon odbačaja se pričeka neko vrijeme da primama nabubri i počne ispadati iz hranilice, a zatim se naglo kontrira, pri čemu se hranilica naglo pomakne i iz nje ispadne primama. Poslije nekoliko odbačaja, u svrhu primamljivanja, na pribor se postavlja privez s udicom i ribolov počinje.

Kako bi sistem uvijek pao, ovaj način ribolova podrazumijeva veliku preciznost odbačaja. Potrebna preciznost najlakše se postiže odbacivanjem preko glave. Prije prvog odbačaja potrebno je uočiti orijentire pomoću kojih će se ponoviti odbačaj po pravcu. Preciznost po daljini najlakše je postići korištenjem line-clipa na kalemu role. Poslije lijeganja mamca i hranilice na dno, strunu valja lagano zategnuti pa štap postaviti u oslonac i pogledom pratiti njegov vrh koji će savijanjem reagirati na svako pomicanje mamca.

Kontriranje

Kad je osnovna struna najlonska, treba kontrirati na svako njezino ozbiljnije zatezanje i savijanje vrha. Njegovo savijanje znači da je rastezljivost najlona savladana i da riba sigurno ima udicu u ustima te da je pokušava odvući. Uz malo prakse lako se utvrdi što je lažni potez, a što pravi.

---

image

Vršnjak feeder štapa od 3,9 m i tb 50 grama

---

Kad reagirati na savijanje vrha, dosta ovisi o vrsti korištene ješke. Kad je to dagnja, valja brzo reagirati, na prvi titraj vrha, a kad je namamčen komad glavonošca ili velikog crva, može se čekati i kontrirati tek na ozbiljnije savijanje vrha.

Na trenutak kontre utječe i vrsta lovine. Ako su pretežita lovina girovke, koje često i prije njegova padanja na dno napadaju i grickaju mamac, kontrirati treba odmah odlučno, ali kratko. Ako se uglavnom love knezi i špari, koji grizu snažno i odlučno, i najbrža kontra bit će tek potvrda ostvarenog kačenja.

Bez obzira na njezinu veličinu, izvlačenje lovine feeder štapom izniman je doživljaj. Svaki drhtaj ribe jasno se osjeća. Pri izvlačenju većih primjeraka, mekani i podatni, ali žilavi štap savija se poput vrbove šibe, praktički sam zamarajući ribu na najkvalitetniji način. No, zbog te savitljivosti fiderašem je nemoguće trenutno zaustaviti i okrenuti krupniju ribu. Zato je vrlo nepogodan za lov na terenima na kojima postoje prepreke poput konopa, znači u mandračima, koja su omiljeno stanište komarče i lubina. Na takvim terenima ovom je tehnikom bolje loviti s bolognese štapovima.

---

image

Komarča, fratar i arbun ulovljeni pomoću metod brumalice

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U nastojanje da brumu plasiraju što bliže mamcu, ribolovci su počeli montirati posude s primamom na pribor kojim love, pa je tako u lovu odmetom nastala nova tehnika poznata pod imenom #feeder# koja u sve praznijem moru uspješnije privlači ribe i olakšava njihov lov [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TEHNIKE I ULOVI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => U nastojanje da brumu plasiraju što bliže mamcu, ribolovci su počeli montirati posude s primamom na pribor kojim love, pa je tako u lovu odmetom nastala nova tehnika poznata pod imenom #feeder# koja u sve praznijem moru uspješnije privlači ribe i olakšava njihov lov TEHNIKE I ULOVI 2 0 16294 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2017-04-23 16:24:35 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime DUVANČIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-21 07:45:44 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-21 07:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => U nastojanje da brumu plasiraju što bliže mamcu, ribolovci su počeli montirati posude s primamom na pribor kojim love, pa je tako u lovu odmetom nastala nova tehnika poznata pod imenom #feeder# koja u sve praznijem moru uspješnije privlači ribe i ola [metadata] => robots= author= title=Ješka i bruma na istoj armi: ribolov feeder tehnikom s razlogom je sve popularniji na Jadranu page_title=Ješka i bruma na istoj armi: ribolov feeder tehnikom s razlogom je sve popularniji na Jadranu [metakey] => feeder ribolov, feeder tehnika, feeder štapovi, feeder završnjak, ribolov, Šime Duvančić, lov odmetom [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2017\/04\/23\/8652431.jpg","\/images\/slike\/2017\/04\/23\/8652430.jpg","\/images\/slike\/2017\/04\/23\/8652429.jpg","\/images\/slike\/2017\/04\/23\/8652428.jpg","\/images\/slike\/2017\/04\/23\/8652424.jpg","\/images\/slike\/2017\/04\/23\/8652425.jpg","\/images\/slike\/2017\/04\/23\/8652426.jpg","\/images\/slike\/2017\/04\/23\/8652427.jpg","\/images\/slike\/2017\/04\/23\/8652423.jpg","\/images\/slike\/2017\/04\/23\/8652422.jpg","\/images\/slike\/2017\/04\/23\/8652421.jpg","\/images\/slike\/2017\/04\/23\/8652416.jpg","\/images\/slike\/2017\/04\/23\/8652417.jpg","\/images\/slike\/2017\/04\/23\/8652418.jpg","\/images\/slike\/2017\/04\/23\/8652419.jpg","\/images\/slike\/2017\/04\/23\/8652415.jpg","\/images\/slike\/2017\/04\/23\/8652414.jpg","\/images\/slike\/2017\/04\/23\/8652413.jpg","\/images\/slike\/2017\/04\/23\/8652412.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Brumalica je privukla fratra<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Brumalica na dnu<\/p>","

Knez se, kao i \u0161par, sam ulovi<\/p>","

Cipal je \u010desto plijen<\/p>","

Dr\u017ea\u010d role mora biti lagan i dopu\u0161tati savijanje \u0161tapa cijelom du\u017einom<\/p>","

Dagnju treba vezati uz udicu<\/p>","

Feeder<\/em> \u0161tap iznimno je savitljiv<\/p>","

Komar\u010da, fratar i arbun ulovljeni pomo\u0107u metod<\/em> brumalice<\/p>","

Trodijelni feeder<\/em> \u0161tap<\/p>","

Naj\u010de\u0161\u0107a lovina<\/p>","

Klasi\u010dni feeder<\/em> zavr\u0161njak<\/p>","

Kantar ulovljen s dodatno optere\u0107enom zatvorenom maggot<\/em> hranilicom<\/p>","

Razne vrste brumalica<\/p>","

Razni kliza\u010di s kop\u010dama<\/p>","

Vr\u0161njak feeder<\/em> \u0161tapa od 3,9 m i tb<\/em> 50 grama<\/p>","

Feeder<\/em> \u0161tapovi obi\u010dno imaju tri vr\u0161njaka<\/p>","

Komar\u010da je uz lubina najcjenjenija lovina<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Razne vrste brumalica<\/p>","

Kavezna, naj\u010de\u0161\u0107e rabljena brumalica<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1452","hd_8652431_1920.jpg":"1920x1080","k_8652431_1280.jpg":"1280x1280","k_8652431_1024.jpg":"1024x1024","k_8652431_640.jpg":"640x640","k_8652431_480.jpg":"480x480","k_8652431_340.jpg":"340x340","k_8652431_220.jpg":"220x220","o_8652431_1280.jpg":"1280x968","o_8652431_1024.jpg":"1024x774","o_8652431_640.jpg":"640x484","o_8652431_480.jpg":"480x363","o_8652431_340.jpg":"340x257","o_8652431_220.jpg":"220x166","h_8652431_1280.jpg":"1280x854","h_8652431_1024.jpg":"1024x683","h_8652431_640.jpg":"640x427","h_8652431_480.jpg":"480x320","h_8652431_340.jpg":"340x227","h_8652431_220.jpg":"220x147","pp_8652431_1280.jpg":"1280x1628","pp_8652431_1024.jpg":"1024x1303","pp_8652431_640.jpg":"640x814","pp_8652431_480.jpg":"480x611","pp_8652431_340.jpg":"340x432","pp_8652431_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x836","hd_8652430_1920.jpg":"1920x1080","k_8652430_1280.jpg":"1280x1280","k_8652430_1024.jpg":"1024x1024","k_8652430_640.jpg":"640x640","k_8652430_480.jpg":"480x480","k_8652430_340.jpg":"340x340","k_8652430_220.jpg":"220x220","o_8652430_1280.jpg":"1280x1070","o_8652430_1024.jpg":"1024x856","o_8652430_640.jpg":"640x535","o_8652430_480.jpg":"480x401","o_8652430_340.jpg":"340x284","o_8652430_220.jpg":"220x183","h_8652430_1280.jpg":"1280x854","h_8652430_1024.jpg":"1024x683","h_8652430_640.jpg":"640x427","h_8652430_480.jpg":"480x320","h_8652430_340.jpg":"340x227","h_8652430_220.jpg":"220x147","pp_8652430_1280.jpg":"1280x1628","pp_8652430_1024.jpg":"1024x1303","pp_8652430_640.jpg":"640x814","pp_8652430_480.jpg":"480x611","pp_8652430_340.jpg":"340x432","pp_8652430_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x684","hd_8652429_1920.jpg":"1920x1080","k_8652429_1280.jpg":"1280x1280","k_8652429_1024.jpg":"1024x1024","k_8652429_640.jpg":"640x640","k_8652429_480.jpg":"480x480","k_8652429_340.jpg":"340x340","k_8652429_220.jpg":"220x220","o_8652429_1280.jpg":"1280x875","o_8652429_1024.jpg":"1024x700","o_8652429_640.jpg":"640x437","o_8652429_480.jpg":"480x328","o_8652429_340.jpg":"340x232","o_8652429_220.jpg":"220x150","h_8652429_1280.jpg":"1280x854","h_8652429_1024.jpg":"1024x683","h_8652429_640.jpg":"640x427","h_8652429_480.jpg":"480x320","h_8652429_340.jpg":"340x227","h_8652429_220.jpg":"220x147","pp_8652429_1280.jpg":"1280x1628","pp_8652429_1024.jpg":"1024x1303","pp_8652429_640.jpg":"640x814","pp_8652429_480.jpg":"480x611","pp_8652429_340.jpg":"340x432","pp_8652429_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x750","hd_8652428_1920.jpg":"1920x1080","k_8652428_1280.jpg":"1280x1280","k_8652428_1024.jpg":"1024x1024","k_8652428_640.jpg":"640x640","k_8652428_480.jpg":"480x480","k_8652428_340.jpg":"340x340","k_8652428_220.jpg":"220x220","o_8652428_1280.jpg":"1280x960","o_8652428_1024.jpg":"1024x768","o_8652428_640.jpg":"640x480","o_8652428_480.jpg":"480x360","o_8652428_340.jpg":"340x255","o_8652428_220.jpg":"220x165","h_8652428_1280.jpg":"1280x854","h_8652428_1024.jpg":"1024x683","h_8652428_640.jpg":"640x427","h_8652428_480.jpg":"480x320","h_8652428_340.jpg":"340x227","h_8652428_220.jpg":"220x147","pp_8652428_1280.jpg":"1280x1628","pp_8652428_1024.jpg":"1024x1303","pp_8652428_640.jpg":"640x814","pp_8652428_480.jpg":"480x611","pp_8652428_340.jpg":"340x432","pp_8652428_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_8652424_1920.jpg":"1920x1080","k_8652424_1280.jpg":"1280x1280","k_8652424_1024.jpg":"1024x1024","k_8652424_640.jpg":"640x640","k_8652424_480.jpg":"480x480","k_8652424_340.jpg":"340x340","k_8652424_220.jpg":"220x220","o_8652424_1280.jpg":"1280x853","o_8652424_1024.jpg":"1024x682","o_8652424_640.jpg":"640x426","o_8652424_480.jpg":"480x320","o_8652424_340.jpg":"340x226","o_8652424_220.jpg":"220x146","h_8652424_1280.jpg":"1280x854","h_8652424_1024.jpg":"1024x683","h_8652424_640.jpg":"640x427","h_8652424_480.jpg":"480x320","h_8652424_340.jpg":"340x227","h_8652424_220.jpg":"220x147","pp_8652424_1280.jpg":"1280x1628","pp_8652424_1024.jpg":"1024x1303","pp_8652424_640.jpg":"640x814","pp_8652424_480.jpg":"480x611","pp_8652424_340.jpg":"340x432","pp_8652424_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x766","hd_8652425_1920.jpg":"1920x1080","k_8652425_1280.jpg":"1280x1280","k_8652425_1024.jpg":"1024x1024","k_8652425_640.jpg":"640x640","k_8652425_480.jpg":"480x480","k_8652425_340.jpg":"340x340","k_8652425_220.jpg":"220x220","o_8652425_1280.jpg":"1280x980","o_8652425_1024.jpg":"1024x784","o_8652425_640.jpg":"640x490","o_8652425_480.jpg":"480x367","o_8652425_340.jpg":"340x260","o_8652425_220.jpg":"220x168","h_8652425_1280.jpg":"1280x854","h_8652425_1024.jpg":"1024x683","h_8652425_640.jpg":"640x427","h_8652425_480.jpg":"480x320","h_8652425_340.jpg":"340x227","h_8652425_220.jpg":"220x147","pp_8652425_1280.jpg":"1280x1628","pp_8652425_1024.jpg":"1024x1303","pp_8652425_640.jpg":"640x814","pp_8652425_480.jpg":"480x611","pp_8652425_340.jpg":"340x432","pp_8652425_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_8652426_1920.jpg":"1920x1080","k_8652426_1280.jpg":"1280x1280","k_8652426_1024.jpg":"1024x1024","k_8652426_640.jpg":"640x640","k_8652426_480.jpg":"480x480","k_8652426_340.jpg":"340x340","k_8652426_220.jpg":"220x220","o_8652426_1280.jpg":"1280x720","o_8652426_1024.jpg":"1024x576","o_8652426_640.jpg":"640x360","o_8652426_480.jpg":"480x270","o_8652426_340.jpg":"340x191","o_8652426_220.jpg":"220x123","h_8652426_1280.jpg":"1280x854","h_8652426_1024.jpg":"1024x683","h_8652426_640.jpg":"640x427","h_8652426_480.jpg":"480x320","h_8652426_340.jpg":"340x227","h_8652426_220.jpg":"220x147","pp_8652426_1280.jpg":"1280x1628","pp_8652426_1024.jpg":"1024x1303","pp_8652426_640.jpg":"640x814","pp_8652426_480.jpg":"480x611","pp_8652426_340.jpg":"340x432","pp_8652426_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_8652427_1920.jpg":"1920x1080","k_8652427_1280.jpg":"1280x1280","k_8652427_1024.jpg":"1024x1024","k_8652427_640.jpg":"640x640","k_8652427_480.jpg":"480x480","k_8652427_340.jpg":"340x340","k_8652427_220.jpg":"220x220","o_8652427_1280.jpg":"1280x720","o_8652427_1024.jpg":"1024x576","o_8652427_640.jpg":"640x360","o_8652427_480.jpg":"480x270","o_8652427_340.jpg":"340x191","o_8652427_220.jpg":"220x123","h_8652427_1280.jpg":"1280x854","h_8652427_1024.jpg":"1024x683","h_8652427_640.jpg":"640x427","h_8652427_480.jpg":"480x320","h_8652427_340.jpg":"340x227","h_8652427_220.jpg":"220x147","pp_8652427_1280.jpg":"1280x1628","pp_8652427_1024.jpg":"1024x1303","pp_8652427_640.jpg":"640x814","pp_8652427_480.jpg":"480x611","pp_8652427_340.jpg":"340x432","pp_8652427_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_8652423_1920.jpg":"1920x1080","k_8652423_1280.jpg":"1280x1280","k_8652423_1024.jpg":"1024x1024","k_8652423_640.jpg":"640x640","k_8652423_480.jpg":"480x480","k_8652423_340.jpg":"340x340","k_8652423_220.jpg":"220x220","o_8652423_1280.jpg":"1280x853","o_8652423_1024.jpg":"1024x682","o_8652423_640.jpg":"640x426","o_8652423_480.jpg":"480x320","o_8652423_340.jpg":"340x226","o_8652423_220.jpg":"220x146","h_8652423_1280.jpg":"1280x854","h_8652423_1024.jpg":"1024x683","h_8652423_640.jpg":"640x427","h_8652423_480.jpg":"480x320","h_8652423_340.jpg":"340x227","h_8652423_220.jpg":"220x147","pp_8652423_1280.jpg":"1280x1628","pp_8652423_1024.jpg":"1024x1303","pp_8652423_640.jpg":"640x814","pp_8652423_480.jpg":"480x611","pp_8652423_340.jpg":"340x432","pp_8652423_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_8652422_1920.jpg":"1920x1080","k_8652422_1280.jpg":"1280x1280","k_8652422_1024.jpg":"1024x1024","k_8652422_640.jpg":"640x640","k_8652422_480.jpg":"480x480","k_8652422_340.jpg":"340x340","k_8652422_220.jpg":"220x220","o_8652422_1280.jpg":"1280x960","o_8652422_1024.jpg":"1024x768","o_8652422_640.jpg":"640x480","o_8652422_480.jpg":"480x360","o_8652422_340.jpg":"340x255","o_8652422_220.jpg":"220x165","h_8652422_1280.jpg":"1280x854","h_8652422_1024.jpg":"1024x683","h_8652422_640.jpg":"640x427","h_8652422_480.jpg":"480x320","h_8652422_340.jpg":"340x227","h_8652422_220.jpg":"220x147","pp_8652422_1280.jpg":"1280x1628","pp_8652422_1024.jpg":"1024x1303","pp_8652422_640.jpg":"640x814","pp_8652422_480.jpg":"480x611","pp_8652422_340.jpg":"340x432","pp_8652422_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1500x641","hd_8652421_1920.jpg":"1920x1080","k_8652421_1280.jpg":"1280x1280","k_8652421_1024.jpg":"1024x1024","k_8652421_640.jpg":"640x640","k_8652421_480.jpg":"480x480","k_8652421_340.jpg":"340x340","k_8652421_220.jpg":"220x220","o_8652421_1280.jpg":"1280x546","o_8652421_1024.jpg":"1024x437","o_8652421_640.jpg":"640x273","o_8652421_480.jpg":"480x205","o_8652421_340.jpg":"340x145","o_8652421_220.jpg":"220x94","h_8652421_1280.jpg":"1280x854","h_8652421_1024.jpg":"1024x683","h_8652421_640.jpg":"640x427","h_8652421_480.jpg":"480x320","h_8652421_340.jpg":"340x227","h_8652421_220.jpg":"220x147","pp_8652421_1280.jpg":"1280x1628","pp_8652421_1024.jpg":"1024x1303","pp_8652421_640.jpg":"640x814","pp_8652421_480.jpg":"480x611","pp_8652421_340.jpg":"340x432","pp_8652421_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x750","hd_8652416_1920.jpg":"1920x1080","k_8652416_1280.jpg":"1280x1280","k_8652416_1024.jpg":"1024x1024","k_8652416_640.jpg":"640x640","k_8652416_480.jpg":"480x480","k_8652416_340.jpg":"340x340","k_8652416_220.jpg":"220x220","o_8652416_1280.jpg":"1280x960","o_8652416_1024.jpg":"1024x768","o_8652416_640.jpg":"640x480","o_8652416_480.jpg":"480x360","o_8652416_340.jpg":"340x255","o_8652416_220.jpg":"220x165","h_8652416_1280.jpg":"1280x854","h_8652416_1024.jpg":"1024x683","h_8652416_640.jpg":"640x427","h_8652416_480.jpg":"480x320","h_8652416_340.jpg":"340x227","h_8652416_220.jpg":"220x147","pp_8652416_1280.jpg":"1280x1628","pp_8652416_1024.jpg":"1024x1303","pp_8652416_640.jpg":"640x814","pp_8652416_480.jpg":"480x611","pp_8652416_340.jpg":"340x432","pp_8652416_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x768","hd_8652417_1920.jpg":"1920x1080","k_8652417_1280.jpg":"1280x1280","k_8652417_1024.jpg":"1024x1024","k_8652417_640.jpg":"640x640","k_8652417_480.jpg":"480x480","k_8652417_340.jpg":"340x340","k_8652417_220.jpg":"220x220","o_8652417_1280.jpg":"1280x960","o_8652417_1024.jpg":"1024x768","o_8652417_640.jpg":"640x480","o_8652417_480.jpg":"480x360","o_8652417_340.jpg":"340x255","o_8652417_220.jpg":"220x165","h_8652417_1280.jpg":"1280x854","h_8652417_1024.jpg":"1024x683","h_8652417_640.jpg":"640x427","h_8652417_480.jpg":"480x320","h_8652417_340.jpg":"340x227","h_8652417_220.jpg":"220x147","pp_8652417_1280.jpg":"1280x1628","pp_8652417_1024.jpg":"1024x1303","pp_8652417_640.jpg":"640x814","pp_8652417_480.jpg":"480x611","pp_8652417_340.jpg":"340x432","pp_8652417_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x498","hd_8652418_1920.jpg":"1920x1080","k_8652418_1280.jpg":"1280x1280","k_8652418_1024.jpg":"1024x1024","k_8652418_640.jpg":"640x640","k_8652418_480.jpg":"480x480","k_8652418_340.jpg":"340x340","k_8652418_220.jpg":"220x220","o_8652418_1280.jpg":"1280x637","o_8652418_1024.jpg":"1024x509","o_8652418_640.jpg":"640x318","o_8652418_480.jpg":"480x239","o_8652418_340.jpg":"340x169","o_8652418_220.jpg":"220x109","h_8652418_1280.jpg":"1280x854","h_8652418_1024.jpg":"1024x683","h_8652418_640.jpg":"640x427","h_8652418_480.jpg":"480x320","h_8652418_340.jpg":"340x227","h_8652418_220.jpg":"220x147","pp_8652418_1280.jpg":"1280x1628","pp_8652418_1024.jpg":"1024x1303","pp_8652418_640.jpg":"640x814","pp_8652418_480.jpg":"480x611","pp_8652418_340.jpg":"340x432","pp_8652418_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x1000","hd_8652419_1920.jpg":"1920x1080","k_8652419_1280.jpg":"1280x1280","k_8652419_1024.jpg":"1024x1024","k_8652419_640.jpg":"640x640","k_8652419_480.jpg":"480x480","k_8652419_340.jpg":"340x340","k_8652419_220.jpg":"220x220","o_8652419_1280.jpg":"1280x1280","o_8652419_1024.jpg":"1024x1024","o_8652419_640.jpg":"640x640","o_8652419_480.jpg":"480x480","o_8652419_340.jpg":"340x340","o_8652419_220.jpg":"220x220","h_8652419_1280.jpg":"1280x854","h_8652419_1024.jpg":"1024x683","h_8652419_640.jpg":"640x427","h_8652419_480.jpg":"480x320","h_8652419_340.jpg":"340x227","h_8652419_220.jpg":"220x147","pp_8652419_1280.jpg":"1280x1628","pp_8652419_1024.jpg":"1024x1303","pp_8652419_640.jpg":"640x814","pp_8652419_480.jpg":"480x611","pp_8652419_340.jpg":"340x432","pp_8652419_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_8652415_1920.jpg":"1920x1080","k_8652415_1280.jpg":"1280x1280","k_8652415_1024.jpg":"1024x1024","k_8652415_640.jpg":"640x640","k_8652415_480.jpg":"480x480","k_8652415_340.jpg":"340x340","k_8652415_220.jpg":"220x220","o_8652415_1280.jpg":"1280x853","o_8652415_1024.jpg":"1024x682","o_8652415_640.jpg":"640x426","o_8652415_480.jpg":"480x320","o_8652415_340.jpg":"340x226","o_8652415_220.jpg":"220x146","h_8652415_1280.jpg":"1280x854","h_8652415_1024.jpg":"1024x683","h_8652415_640.jpg":"640x427","h_8652415_480.jpg":"480x320","h_8652415_340.jpg":"340x227","h_8652415_220.jpg":"220x147","pp_8652415_1280.jpg":"1280x1628","pp_8652415_1024.jpg":"1024x1303","pp_8652415_640.jpg":"640x814","pp_8652415_480.jpg":"480x611","pp_8652415_340.jpg":"340x432","pp_8652415_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2729","hd_8652414_1920.jpg":"1920x1080","k_8652414_1280.jpg":"1280x1280","k_8652414_1024.jpg":"1024x1024","k_8652414_640.jpg":"640x640","k_8652414_480.jpg":"480x480","k_8652414_340.jpg":"340x340","k_8652414_220.jpg":"220x220","o_8652414_1280.jpg":"1280x1819","o_8652414_1024.jpg":"1024x1455","o_8652414_640.jpg":"640x909","o_8652414_480.jpg":"480x682","o_8652414_340.jpg":"340x483","o_8652414_220.jpg":"220x312","h_8652414_1280.jpg":"1280x854","h_8652414_1024.jpg":"1024x683","h_8652414_640.jpg":"640x427","h_8652414_480.jpg":"480x320","h_8652414_340.jpg":"340x227","h_8652414_220.jpg":"220x147","pp_8652414_1280.jpg":"1280x1628","pp_8652414_1024.jpg":"1024x1303","pp_8652414_640.jpg":"640x814","pp_8652414_480.jpg":"480x611","pp_8652414_340.jpg":"340x432","pp_8652414_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1290","hd_8652413_1920.jpg":"1920x1080","k_8652413_1280.jpg":"1280x1280","k_8652413_1024.jpg":"1024x1024","k_8652413_640.jpg":"640x640","k_8652413_480.jpg":"480x480","k_8652413_340.jpg":"340x340","k_8652413_220.jpg":"220x220","o_8652413_1280.jpg":"1280x860","o_8652413_1024.jpg":"1024x688","o_8652413_640.jpg":"640x430","o_8652413_480.jpg":"480x322","o_8652413_340.jpg":"340x228","o_8652413_220.jpg":"220x147","h_8652413_1280.jpg":"1280x854","h_8652413_1024.jpg":"1024x683","h_8652413_640.jpg":"640x427","h_8652413_480.jpg":"480x320","h_8652413_340.jpg":"340x227","h_8652413_220.jpg":"220x147","pp_8652413_1280.jpg":"1280x1628","pp_8652413_1024.jpg":"1024x1303","pp_8652413_640.jpg":"640x814","pp_8652413_480.jpg":"480x611","pp_8652413_340.jpg":"340x432","pp_8652413_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1284","hd_8652412_1920.jpg":"1920x1080","k_8652412_1280.jpg":"1280x1280","k_8652412_1024.jpg":"1024x1024","k_8652412_640.jpg":"640x640","k_8652412_480.jpg":"480x480","k_8652412_340.jpg":"340x340","k_8652412_220.jpg":"220x220","o_8652412_1280.jpg":"1280x856","o_8652412_1024.jpg":"1024x684","o_8652412_640.jpg":"640x428","o_8652412_480.jpg":"480x321","o_8652412_340.jpg":"340x227","o_8652412_220.jpg":"220x147","h_8652412_1280.jpg":"1280x854","h_8652412_1024.jpg":"1024x683","h_8652412_640.jpg":"640x427","h_8652412_480.jpg":"480x320","h_8652412_340.jpg":"340x227","h_8652412_220.jpg":"220x147","pp_8652412_1280.jpg":"1280x1628","pp_8652412_1024.jpg":"1024x1303","pp_8652412_640.jpg":"640x814","pp_8652412_480.jpg":"480x611","pp_8652412_340.jpg":"340x432","pp_8652412_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7659554 Threads: 2 Questions: 1554808683 Slow queries: 4739474 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111319412 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/jeska-i-bruma-na-istoj-armi-ribolov-feeder-tehnikom-s-razlogom-je-sve-popularniji-na-jadranu-1382456 [printLink] => /om/ribolov/jeska-i-bruma-na-istoj-armi-ribolov-feeder-tehnikom-s-razlogom-je-sve-popularniji-na-jadranu-1382456?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 683618 [name] => feeder ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-07 13:22:03 [main_article_id] => 0 [alias] => feeder-ribolov [link] => /tag/feeder-ribolov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 752244 [name] => feeder tehnika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-18 10:20:15 [main_article_id] => 0 [alias] => feeder-tehnika [link] => /tag/feeder-tehnika ) [2] => stdClass Object ( [id] => 745348 [name] => feeder štapovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-25 09:59:38 [main_article_id] => 0 [alias] => feeder-stapovi [link] => /tag/feeder-stapovi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 683621 [name] => feeder završnjak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-07 13:22:03 [main_article_id] => 0 [alias] => feeder-zavrsnjak [link] => /tag/feeder-zavrsnjak ) [4] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [5] => stdClass Object ( [id] => 647828 [name] => Šime Duvančić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-29 10:02:34 [main_article_id] => 0 [alias] => sime-duvancic [link] => /tag/sime-duvancic ) [6] => stdClass Object ( [id] => 736674 [name] => lov odmetom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-14 15:02:23 [main_article_id] => 0 [alias] => lov-odmetom [link] => /tag/lov-odmetom ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U nastojanje da brumu plasiraju što bliže mamcu, ribolovci su počeli montirati posude s primamom na pribor kojim love, pa je tako u lovu odmetom nastala nova tehnika poznata pod imenom #feeder# koja u sve praznijem moru uspješnije privlači ribe i olakšava njihov lov [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TEHNIKE I ULOVI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ješka i bruma na istoj armi: ribolov feeder tehnikom s razlogom je sve popularniji na Jadranu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/04/23/8652431.jpg [galleryCount] => 19 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Brumalica je privukla fratra

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/04/23/8652431.jpg [title] =>

Brumalica je privukla fratra

 

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/04/23/8652430.jpg [title] =>

Brumalica na dnu

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/04/23/8652429.jpg [title] =>

Knez se, kao i špar, sam ulovi

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/04/23/8652428.jpg [title] =>

Cipal je često plijen

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/04/23/8652424.jpg [title] =>

Držač role mora biti lagan i dopuštati savijanje štapa cijelom dužinom

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/04/23/8652425.jpg [title] =>

Dagnju treba vezati uz udicu

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/04/23/8652426.jpg [title] =>

Feeder štap iznimno je savitljiv

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/04/23/8652427.jpg [title] =>

Komarča, fratar i arbun ulovljeni pomoću metod brumalice

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/04/23/8652423.jpg [title] =>

Trodijelni feeder štap

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/04/23/8652422.jpg [title] =>

Najčešća lovina

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/04/23/8652421.jpg [title] =>

Klasični feeder završnjak

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/04/23/8652416.jpg [title] =>

Kantar ulovljen s dodatno opterećenom zatvorenom maggot hranilicom

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/04/23/8652417.jpg [title] =>

Razne vrste brumalica

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/04/23/8652418.jpg [title] =>

Razni klizači s kopčama

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/04/23/8652419.jpg [title] =>

Vršnjak feeder štapa od 3,9 m i tb 50 grama

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/04/23/8652415.jpg [title] =>

Feeder štapovi obično imaju tri vršnjaka

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/04/23/8652414.jpg [title] =>

Komarča je uz lubina najcjenjenija lovina

 

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/04/23/8652413.jpg [title] =>

Razne vrste brumalica

) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/04/23/8652412.jpg [title] =>

Kavezna, najčešće rabljena brumalica

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Uspješnost udičarenja, osobito odmetom i kančanicom, može se znatno poboljšati primamljivanjem, ali samo ako se s prikladnom primamom postupa na ispravan način. Pogrešnim postupanjem ne samo da se ne postižu željeni učinci, nego oni mogu biti i negativni, osobito ako se primama plasira izvan zone ribolova, pa umjesto da dovodi ribe prema mamcu i udici, ona ih odvlači od njih.

U nastojanju da primamu plasiraju što bliže mamcu, ribolovci su počeli montirati posude s primamom na pribor kojim love. Tako je u ribolovu odmetom nastala nova tehnika udičarenja poznata pod imenom feeder (engleski feed = hranjenje).

Feeder je relativno malo korištena tehnika ribolova na moru, na našoj obali gotovo nepoznata, a jedan je od razloga tome što se njom uglavnom love manje i srednje ribe. No, sigurno će biti prihvaćena jer je znatno učinkovitija od tradicionalnog odmeta, osobito na osiromašenim terenima, gdje su rijetke preostale ribe vrlo oprezne pa ih je teško uloviti uobičajenim tehnikama i priborima.

Ovom tehnikom love se sve sitnije ribe. Prevladavajući su im plijen usnače i, češće, sparidi, ali osim girovki, kneza, bukve, špara, pauka i pirke, mogući su ulovi i cjenjenijih riba, od ovčice, šarga, ušate i krupnih cipala do lubina i komarče.

Štapovi

Feeder se teško prihvaća na moru i zbog toga što je za njegovo učinkovito prakticiranje potrebno nešto specijalnog pribora, ponajprije štap. Istina, može se loviti i bolognese štapom – na ravnom i čistom dnu onim dužine četiri do pet, a na neravnom dnu dužine pet do šest metara, međutim, ova tehnika dolazi do punog izražaja samo ako se prakticira specijalnim feeder štapovima.

---

image

Feeder štap iznimno je savitljiv

---

Našim ribolovcima naviknutima na jake štapove feederaši ne ulijevaju povjerenje jer su na prvi pogled izrazito nježni. Nepovjerenju pridonosi i podatak da se za feeder ribolov koriste najloni maksimalne debljine 0,25 mm, iznimno 0,30 mm, a najčešće od 0,16 do 0,20 mm.

Činjenica je da su feeder štapovi tanji i od tankovitih bolognese štapova. Osjetljivi su i laki, s vrhovima često debelim niti jedan milimetar, ali ipak su sposobni bez problema odbaciti tešku hranilicu na veliku daljinu. Tajna leži u njihovoj savitljivosti cijelom dužinom – pri odbačaju mamca i zamaranju riba savijaju se u obliku parabole. Takvoj savitljivosti, osim konstrukcije te elastičnosti i žilavosti materijala izrade blanka, tijela štapa, pridonose i brojni sitni provodnici strune na štapu.

Zbog velike savitljivosti, ovakve će štapove vrlo teško slomiti čak i kapitalna komarča, koja je najcjenjenija lovina u feeder ribolovu. Praktički, najveću opasnost za ove štapove predstavlja izbacivanje hranilice znatno teže od deklarirane težine bacanja štapa, kao i jak zamah štapom, a da se prije odbačaja nije otvorio hvatač strune, preklopnik role. Ovi se štapovi uglavnom proizvode u dužinama od oko četiri metra (13 stopa), ali ima ih i metar dužih i kraćih. Najčešće su trodijelni, ali ima i teleskopskih. Svi su obvezno s izmjenjivim, utičnim vršnjacima.

---

image

Trodijelni feeder štap

---

Kao i svi ostali štapovi, i ovi se proizvode u nekoliko težina bacanja (tb). Za naše je uvjete najprikladniji, allround štap, onaj tb oko 50 grama. S njim se može izvući i veliki plijen. Za lov na velikim daljinama koriste se štapovi tb od 80 do 90, najviše 100 grama, dok su oni od 100 do 150 dobri samo za lov u jakom korentu i na vrlo velikim daljinama, odnosno tamo gdje je potrebno baciti i teške hranilice, te kad se lovi na mjestu gdje ima puno krupnih riba.

Pri izboru dužine i jačine štapa treba voditi računa o terenu gdje će se loviti. Na neravnom dnu s prirodnih i umjetnih grebena, školjera, zbog sigurnosti najbolje je loviti štapom dužine 13 do 15 stopa. Osim toga, on mora biti srednje jak, sposoban da odbaci olovnice teže od 50 grama i izvuče krupnije ulove. Solidan, pa i više od toga, feeder štap može se kod nas kupiti za 300 do 400 kuna. Pri kupnji posebnu pozornost treba obratiti na provodnike. Zbog toga što ih je puno i što su vrlo sitni, važno je da budu u nizu, pod konac.

Vršnjaci

Feeder štapovi imaju izrazito osjetljive vrhove koji su u stanju registrirati i najmanji pomak na drugom kraju strune. Imaju dva ili, češće, tri promjenjiva vršnjaka različite snage, odnosno osjetljivosti. Tako ribolovci imaju mogućnost izbora ovisno o konkretnoj situaciji. Proizvođači različito boje vršnjake, neki ih obilježavaju oznakama light (lagani), medium (srednji) i heavy (jaki) ili 1 Oz, 2 Oz i 3 Oz. Iako je Oz oznaka za uncu (oko 28 grama), to ne znači da brojčani dio oznake ukazuje na tb vršnjaka, nego na njegovu osjetljivost, pri čemu je najosjetljiviji onaj s najmanjom oznakom. U slučaju da vršnjaci u kompletu nemaju oznake, osjetljivost im se lako odredi tako da ih se u istom položaju optereti istim utegom.

---

image

Klasični feeder završnjak

---

Role

Rola u feeder ribolovu ne trpi osobite napore. Aktivna je uglavnom pri odbačaju sistema i zamaranju plijena, a ni tada, zbog vrlo savitljivog štapa, ne trpi iznenadne udarce. Zato ne mora biti osobito jaka, ali mora biti što lakša da bi bila u balansu sa štapom.

---

image

Držač role mora biti lagan i dopuštati savijanje štapa cijelom dužinom

---

Zbog mogućnosti ulova teže ribe, rola treba biti veličine 4500 do 6500, obvezno s vrlo osjetljivom kočnicom jer se koriste tanke strune. Za lov dalekim odbacivanjem poželjno je da ima široki i plitki kalem te sistem za njegov slobodan hod (baitrunner, free spool). Ovim malobrojnim navedenim uvjetima udovoljavaju mnoge role namijenjene različitim načinima, pa nije teško naći prikladnu za feeder ribolov. Početnicima je ipak najbolje odabrati onu označenu s prefiksom feeder ili match, među kojima gotovo da nema razlike.

Kad je u pitanju materijal kućišta i kalema role, prednost treba dati metalu, ali su više nego dobri kompoziti, mješavine dvokomponentnih plastika i ugljičnih vlakana. Tu se treba voditi osobnim ambicijama i materijalnim mogućnostima.

Strune

Budući da su feeder štapovi finiji u odnosu na sve ostale odmetaške štapove, i ostatak pribora mora biti usklađen s tom profinjenošću, osobito sa strunama. Zapravo, fine tanke strune jedan su od preduvjeta učinkovitosti ribolova feeder tehnikom. Iako se mogu koristiti i višenitke, bolje je prednost dati jednonitkama, najlonu za izradu osnovne strune, a FC, fluorougljičnoj struni, za završnjak.

Što se tiče debljine, osnovna struna treba biti maksimalno promjera 0,25 mm, iznimno 0,30 mm, a najčešće od 0,16 do 0,20 mm. Završnjak, naravno, treba biti jedan ili dva broja tanji.

Iako se može činiti da se s tako finim strunama riskira gubitak neke veće zakvačene ribe, nije tako. Ponajprije zbog feeder štapa, koji je sposoban i s najfinijim priborom izići na kraj s kapitalnim ulovom. Naravno da struna mora biti najkvalitetnija, a da i sve ostalo u sistemu mora biti kvalitetno i dobro usklađeno, od savršenih čvorova preko dobro odabrane udice, pa sve do pouzdane i dobro ugođene kočnice role.

Udice

Kao i za svaki drugi ribolov sitnijih i srednje krupnih riba u priobalju, za feeder su najprimjerenije udice oblika Crystal, koje su tanke i vrlo elastične. Kad su potrebne nešto jače, koriste se one oblika Aberdeen, poznate kao parangalke, koje bolje drže mekane mamce, ali se teže odapinju ako zapnu. Po Mustadovoj nomenklaturi koriste se udice veličine od 4 do 14, odnosno širine luka od 5 – 6 do 10 – 12 mm, ovisno o očekivanoj veličini plijena.

Hranilice

Osnovu feeder ribolova, naravno, čini hranilica. Ta spravica služi kao nosač primame, ali i kao svojevrsni uteg nužan da bi se udica s mamcem mogla odbaciti na željenu daljinu. Nekada su hranilice bile samo u obliku spirale, a danas ih ima tri skupine. Prvu čine najčešće korištene kavezne (cage), koja mogu biti posve zatvorene ili otvorene na oba kraja. Drugu skupinu čine runningrig, poznate i kao maggot hranilice, koja nalikuju izbušenoj čahuri ili kinder jaju. One služe primamljivanju samo pomoću biggatina, živih mesnih crva.

---

image

Kantar ulovljen s dodatno opterećenom zatvorenom maggot hranilicom

---

Skupina metod hranilica, kojoj pripada i već spomenuta spiralna, vjerojatno je najučinkovitija, jer se u njih osim primame postavljaju i udice s mamcima. Time se postiže da je mamac doslovno tamo gdje i primama. Za suvremene metod hranilice postoje i kalupi u koje se stavi mamac s udicom, preko njih primama, a onda se u sve to utisne hranilica. Tako se dobije savršeno oblikovana i kompaktna kombinacija mamca i primame.

Bez obzira na tip, sve hranilice mogu biti s otežanjem ili bez njega, a nedavno su se pojavile i one s plutačom, koja ih drži na površini pri lovu u gornjim slojevima vode. Pri izboru hranilice treba imati na umu da njezina boja ne smije odudarati od boja mjesta gdje će se loviti.

Nosač štapa

Vrlo koristan dio fideraškog pribora je nosač štapa (Blank stick, Rod rest), koji služi za držanje štapa u najboljem položaju. Na moru je teško upotrijebiti jednostavni koji se ubada u zemlju, pa treba koristi tripod nosač.

Sistemi

Pribor za lov hranilicom može se kompletirati na više načina, između ostalog i ovisno o tome koja se vrsta hranilice postavlja na njega. O tome ćemo uskoro detaljno pisati, a ovom prilikom evo kako se na moru najčešće kompletira pribor za lov hranilicom.

---

image

Razni klizači s kopčama

---

Kao što se vidi na crtežu, radi se o dobro poznatom završnjaku s kliznim, prohodnim utegom na osnovnoj struni na koju se nastavlja privez s jednom udicom na kraju. Dužina priveza može biti od 20-ak centimetara, za lov manje opreznih riba, do čak 150 cm. Kao uteg u ovom slučaju služi hranilica, koja može biti prohodna ili postavljena na vrtilicu, odnosno poseban klizač kroz koji prolazi osnovna struna. Pomoću gumenih stopera ograničava se hod hranilice na 10 do 20 cm, ali se i sprječava njezino nasjedanje na spoj osnovne strune i priveza, koji se može izvesti pomoću vrtilice ili omči.

Pri odbacivanju ovakvog sistema, osobito kad je hranilica na klizaču, može doći do njegova mršenja, posebice kad je završnjak dugačak od 100 do 150 cm, kakav se koristi za lov komarče. Da bi se to spriječilo, kao klizač, odnosno nosač hranilice, treba koristiti anti-tangl cjevčicu.

Mamci

U lovu feeder tehnikom mogu se koristiti brojni mamci. Dagnja je najbolji izbor za svaštarski lov, ali se relativno loše drži na udici pa je na nju treba vezati elastičnom niti. Na isti način treba postupiti i s filetima srdele, inćuna, gavuna i girovki, također odličnim mamcima koji se slabije drže na udici.

---

image

Dagnju treba vezati uz udicu

---

Svi su crvi izvrsni mamci. Bigattine, crv muhe, odlično je rješenje za lov runningrig (maggot) hranilicom. Veliki crv izrezan na komadiće dovoljno je žilav da odoli zubima sitnih riba dok do njega ne dođu krupne ribe koje su u stanju pregristi ga ili progutati u komadu. Isto vrijedi i za lignju, lignjuna i muzgavca. Njih je najbolje osloboditi tanke pokožice s obje strane plašta i narezati na trake.

Narezanog na trake ili komade treba nadijevati i najtvrđi mamac – volak. Njega, ali i kozicu najbolje je koristiti na terenima na kojima se očekuju arbuni, fratri, komarče, kantari i ostala cjenjenija riba koja ih može progutati u komadu.

Osim spomenutih, tradicionalnih mamaca, u feeder ribolovu sve češće se koriste pelete. Iznimno su učinkovite, osobito ako se od njih pravi i primama, ali se dosta loše drže na udici. Zato ih je najbolje mamčiti pomoću specijalnih silikonskih prstena. Peleta se obuhvati prstenom koji se potom zakači za udicu.

Primama

Jedan od važnijih elemenata bilo kojeg načina ribolova, posebno feeder, jest primamljivanje. Za lov u moru primama mora biti što duže kompaktna, jer se lovi u velikoj masi vode s često jakim morskim strujama te uz nazočnost brojnih ribica i rakova. Kao primama može se koristiti štošta, ali osnovni je sastojak kruh, pšenično i riblje brašno, a dodaci jako mirisni sirevi, komadi kozica, dagnji, ribica…

---

image

Razne vrste brumalica

---

U lovu sitne ribe koristi se dobro usitnjena i relativno rastresita hrana jer je potrebno da se ona lako oblikuje i rahlo raspada. Pravilno pripremljena prihrana djeluje kao da je polusuha. Kad padne na dno, upit će vodu, nabubriti i postati rastresita. Da bi učinak kvašenja i bubrenja bio što bolji, treba koristiti hranilice u kojima je primama što više izložena vodi, dakle kavezne (cage).

Za lov metod hranilicom primama mora biti s relativno krupnim sastojcima i ljepljiva, kako bi dugo ostala na hranilici te kako je sitna riba ne bi mogla lako skinuti dok ne stigne koja krupnija.

Živi mesni crvi, osim kao mamac za lov ušata i manjih lubina, odlična su primama, osobito kad se lovi istim takvim, ali i ostalim sitnim crvima. Ne koriste se sami, nego pomiješani s ostalim vrstama brašnaste suhe ili polusuhe primame. Postavljaju se u runningrig (maggot) hranilicu iz koje polako izlaze.

Ribolovna područja

Za razliku od lova u gornjim slojevima mora, najnovije varijante feedera koja se može obavljati svuda, klasični feeder ribolov na dnu zahtijeva izbor pješčanih ili kamenitih dna s velikim ravnim plohama, gdje se hranilica može nasloniti bez naknadnih pokreta, zapinjanja ili skrivanja u procijepima i rupama.

Takvih je dna puno uz obalu, počevši od luka i lučica, osobito njihovih ulaza i vanjskih strana lukobrana, uz prirodne i umjetne školjere. Najbolji rezultati postižu se na dnima koja su barem pet metara pod površinom, a najbolje na osam do 10 metara, i to bolje u dnevnom nego u noćnom ribolovu.

Akcija

Feeder ribolov je spoj suvremenog i tradicionalnog ribolova i nalikuje klasičnom obalnom lovu preko prsta. To nije tehnika čekanja, nego aktivnog ribolova, jer se, ne ispuštajući štap iz ruku, sve vrijeme lovi. Da bi se to radilo uz što manje zamaranje, gornji dio štapa osloni se na nosač, najbolje horizontalno bočno od ribolovca tako da s lagano zategnutom strunom tvori kut od oko 135 stupnjeva, jer je u tom položaju najosjetljiviji. Kad se, pak, lovi na terenu gdje su mogući zadjevi, štap treba držati okomito.

---

image

Komarča je uz lubina najcjenjenija lovina

 

---

Ribolov počinje primamljivanjem, najbolje kaveznom hranilicom, i to bez udice na priboru da se on ne mrsi. Hranilica se odbaci više puta na željeno mjesto da primama na što manjoj površini iznad sebe privuče ribe. Nakon odbačaja se pričeka neko vrijeme da primama nabubri i počne ispadati iz hranilice, a zatim se naglo kontrira, pri čemu se hranilica naglo pomakne i iz nje ispadne primama. Poslije nekoliko odbačaja, u svrhu primamljivanja, na pribor se postavlja privez s udicom i ribolov počinje.

Kako bi sistem uvijek pao, ovaj način ribolova podrazumijeva veliku preciznost odbačaja. Potrebna preciznost najlakše se postiže odbacivanjem preko glave. Prije prvog odbačaja potrebno je uočiti orijentire pomoću kojih će se ponoviti odbačaj po pravcu. Preciznost po daljini najlakše je postići korištenjem line-clipa na kalemu role. Poslije lijeganja mamca i hranilice na dno, strunu valja lagano zategnuti pa štap postaviti u oslonac i pogledom pratiti njegov vrh koji će savijanjem reagirati na svako pomicanje mamca.

Kontriranje

Kad je osnovna struna najlonska, treba kontrirati na svako njezino ozbiljnije zatezanje i savijanje vrha. Njegovo savijanje znači da je rastezljivost najlona savladana i da riba sigurno ima udicu u ustima te da je pokušava odvući. Uz malo prakse lako se utvrdi što je lažni potez, a što pravi.

---

image

Vršnjak feeder štapa od 3,9 m i tb 50 grama

---

Kad reagirati na savijanje vrha, dosta ovisi o vrsti korištene ješke. Kad je to dagnja, valja brzo reagirati, na prvi titraj vrha, a kad je namamčen komad glavonošca ili velikog crva, može se čekati i kontrirati tek na ozbiljnije savijanje vrha.

Na trenutak kontre utječe i vrsta lovine. Ako su pretežita lovina girovke, koje često i prije njegova padanja na dno napadaju i grickaju mamac, kontrirati treba odmah odlučno, ali kratko. Ako se uglavnom love knezi i špari, koji grizu snažno i odlučno, i najbrža kontra bit će tek potvrda ostvarenog kačenja.

Bez obzira na njezinu veličinu, izvlačenje lovine feeder štapom izniman je doživljaj. Svaki drhtaj ribe jasno se osjeća. Pri izvlačenju većih primjeraka, mekani i podatni, ali žilavi štap savija se poput vrbove šibe, praktički sam zamarajući ribu na najkvalitetniji način. No, zbog te savitljivosti fiderašem je nemoguće trenutno zaustaviti i okrenuti krupniju ribu. Zato je vrlo nepogodan za lov na terenima na kojima postoje prepreke poput konopa, znači u mandračima, koja su omiljeno stanište komarče i lubina. Na takvim terenima ovom je tehnikom bolje loviti s bolognese štapovima.

---

image

Komarča, fratar i arbun ulovljeni pomoću metod brumalice

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Brumalica je privukla fratra

 


Brumalica na dnu


Knez se, kao i špar, sam ulovi


Cipal je često plijen


Držač role mora biti lagan i dopuštati savijanje štapa cijelom dužinom


Dagnju treba vezati uz udicu


Feeder štap iznimno je savitljiv


Komarča, fratar i arbun ulovljeni pomoću metod brumalice


Trodijelni feeder štap


Najčešća lovina


Klasični feeder završnjak


Kantar ulovljen s dodatno opterećenom zatvorenom maggot hranilicom


Razne vrste brumalica


Razni klizači s kopčama


Vršnjak feeder štapa od 3,9 m i tb 50 grama


Feeder štapovi obično imaju tri vršnjaka


Komarča je uz lubina najcjenjenija lovina

 


Razne vrste brumalica


Kavezna, najčešće rabljena brumalica

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/jeska-i-bruma-na-istoj-armi-ribolov-feeder-tehnikom-s-razlogom-je-sve-popularniji-na-jadranu-1382456 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fad46c204836788dfb16a1ec39150b8a790511ab [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Je%C5%A1ka+i+bruma+na+istoj+armi%3A+ribolov+feeder+tehnikom+s+razlogom+je+sve+popularniji+na+Jadranu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fjeska-i-bruma-na-istoj-armi-ribolov-feeder-tehnikom-s-razlogom-je-sve-popularniji-na-jadranu-1382456 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fjeska-i-bruma-na-istoj-armi-ribolov-feeder-tehnikom-s-razlogom-je-sve-popularniji-na-jadranu-1382456 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U nastojanje da brumu plasiraju što bliže mamcu, ribolovci su počeli montirati posude s primamom na pribor kojim love, pa je tako u lovu odmetom nastala nova tehnika poznata pod imenom #feeder# koja u sve praznijem moru uspješnije privlači ribe i olakšava njihov lov [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TEHNIKE I ULOVI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM

TEHNIKE I ULOVIJeška i bruma na istoj armi: ribolov feeder tehnikom s razlogom je sve popularniji na Jadranu

Piše Šime DUVANČIĆ
21. travnja 2024. - 09:45

Uspješnost udičarenja, osobito odmetom i kančanicom, može se znatno poboljšati primamljivanjem, ali samo ako se s prikladnom primamom postupa na ispravan način. Pogrešnim postupanjem ne samo da se ne postižu željeni učinci, nego oni mogu biti i negativni, osobito ako se primama plasira izvan zone ribolova, pa umjesto da dovodi ribe prema mamcu i udici, ona ih odvlači od njih.

U nastojanju da primamu plasiraju što bliže mamcu, ribolovci su počeli montirati posude s primamom na pribor kojim love. Tako je u ribolovu odmetom nastala nova tehnika udičarenja poznata pod imenom feeder (engleski feed = hranjenje).

Feeder je relativno malo korištena tehnika ribolova na moru, na našoj obali gotovo nepoznata, a jedan je od razloga tome što se njom uglavnom love manje i srednje ribe. N...

15. svibanj 2024 00:54