stdClass Object ( [id] => 1377406 [title] => Fini pribor za oprezne ‘momke‘: počinje vrijeme dobrog lova na ciple u plićacima [alias] => fini-pribor-za-oprezne-momke-pocinje-vrijeme-dobrog-lova-na-ciple-u-plicacima [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dolaskom proljeća ponovno su ozelenjeli morski plićaci. Prekrila ih je tek izrasla morska trava, uglavnom nježna, tankovita uva. A gdje su ta tamnozelena vlakna, tu su na ispaši morske vegetarijanke. Osim sve malobrojnije salpe, tu su vrlo brojni cipli. Prilika je to rekreativnim udičarima za prvi ovosezonski obilatiji lov ovih riba koje je dosta teško prevariti udicom.

Ciple, uglavnom plutaše i zlatare, u proljeće je moguće s obale vidjeti gdje u manjim jatim oblikovanim u kolonu krstare priobaljem i hrane se u travi na dnu, na ozidanoj obali, na sidrenim stupovima i konopima. Ne samo što pasu uvu i još neke morske trave, nego cipli jedu i sitne crve te ostale životinjice koje nastanjuju podmorske livade. Posebno rado se gozbe na obraslim oplatama dugo usidrenih plovila i ostalih plutajućih objekata. To rade tako da donjom usnom stružu sluzave alge s glatke podloge. Za jedan zalogaj ogole plohu u vidu dvije paralelne crte ukupne širine oko jedan i dužine 10 do 15 centimetara, ovisno o veličini cipla.

Korisni plovak

No, čak i taj u proljeće im omiljeni način ishrane cipli prekidaju čim ugledaju kakav primamljiv plutajući zalogaj. Uz to, pri posezanju za neočekivanim zalogajem znatno su manje oprezni nego tijekom paše. Zbog svega toga, sada je najbolje loviti ciple koji se hrane struganjem oplata. Loviti ciple koji se tako hrane moguće je samo u lukama, lučicama i ostalim mjestima gdje ima dosta usidrenih brodica, a to je uvijek blizu obale i naseljenih mjesta. Mamac nije potrebno daleko baciti.

Dapače, bolje ga je prepustiti struji mora ili zraka da ga donese u vidokrug cipla. Zato pribor treba biti bez olovnice, a volo ili s njom i plovkom. Prednost treba dati priboru s plovkom. Prvi je razlog tome što se s njim mamac može stalno držati na željenoj dubini, gdje su cipli na paši. Drugi razlog je što plovak i u nedostatku kurenta, a to je u lukama i lučicama često, može biti bačen dovoljno daleko da njegov pad na površinu mora ne uplaši ciple, a zatim će pogonjen i laganim vjetrom donijeti mamac do mjesta lova.

---

image

Cipli su krenuli u proljetnu pašu

---

Koristiti treba fiksni plovak nosivosti od 3 do 5, najviše 10 grama, ovisno o snazi kurenta. U većini slučajeva najbolje je rješenje dugačak i tanak, jer se ribolov obavlja najčešće u zonama dobro zaštićenim od vjetra i valova. Dobro je ako se plovku može mijenjati boja vrha, ili imati više raznobojnih, kako bi se mogli vidjeti u svim svjetlosnim uvjetima. Danju se najbolje vidi crveni, po jakom suncu iz suprotnog smjera crni, a u sumrak žuti te bijeli vrh.

Dugi završnjak

Plovak treba postaviti na osnovnu strunu na čijem je kraju gram do dva teška rascijepana olovnica ili najmanja vrtilica. Dovoljna je struna promjera 0,16 do 0,20 mm, dok završnjak, načinjen samo od predveza, može biti vrlo tanak 0,14 do 0,16 mm, čak i samo 0,08 mm. Kako u takvom ribolovu može strugati po dnu plovila, strunu završnjaka treba praviti od kvalitetnog najlona, a još bolje od fluorougljične strune koja je praktično nevidljiva u moru, što je vrlo važno u lovu cipla. Dužina završnjaka mora biti veća nego za druge načine lova cipla, a ovisi o dubini i udaljenosti mjesta na kojem se lovi. Najčešće je dovoljan završnjak dug jedan do dva metra. Duži je za lov u jačem kurentu potrebno malo opteretiti. Uglavnom je dovoljna gram ili dva teška rascijepana olovnica, koju valja postaviti barem dva pedlja poviše udice.

---

image

Jedan po jedan...

---

Osobitu pozornost treba posvetiti izboru udice. Naime, cipli su jaki, ali imaju mala usta i najčešće se kače za nježne usne. To znači da udica za njihov lov mora biti vrlo snažna, tanka i relativno mala, a takve je teško naći. Osim standardne duge udice Crystal i Aberdeen (parangalke), posebno je pogodna ona koja je i naziva talijanskim imenom cipla - Cefalo. Takve je udice teško naći na našem tržištu, ali ih je lako napraviti od kristalke dugoga tijela, na način da joj se tijelo savije u blagi luk pa malo savije prema vrhu. Ona je posebno dobra za lov komadom sredine bijelog kruha, najčešće rabljenim mamcem za cipla.

Izbor štapa

Širina luka udice može biti između 4 i 7 mm, ovisno o tome koliki su cipli u jatu. Najčešće nisu iste veličine, pa je dobro imati udice raznih širina. Najbolje je početi loviti s najmanjom pa sve s većom, jer se najprije love sitniji cipli, dok najkrupniji samo dugo kruže oko primame i mamca.

Lov na ciple koji pasu na podvodnim dijelovima plovila, ali i na dnu ispod njih te na obalnom kamenju, može se obavljati i preko prsta, jer mamac nije potrebno daleko baciti. No, sa štapom se lakše ostaje izvan vidokruga cipla, što je jedan od preduvjeta njegova uspješnog lova. Osim toga, štapom se plijen lakše vodi između plovila i njihovih konopa.

Koristiti se može štap bez role, ali su štapovi s rolom najbolje rješenje. To može biti match dužine 4 do 5,5 m, nešto duži bolognese, ali i lagani spinning štap. Ma koji bio, važno je da ima brzu akciju, mekani vršnjak, težinu bacanja do najviše 20 grama, te kvalitetne i ispravne vodilice strune. Na njemu mora biti lagana i brza, primjerice spinning rola, jer ciple treba brzo izvući iz mora. Od opreme je dobro imati i mrežnu prihvatnicu, obavezno s dugom drškom, kojom se u kombinaciji sa štapom cipli najlakše izvlače.

Bijeli kruh

Zbog navike cipala da se često i brzo sele, u lovu je dobro primamljivati čak i tamo gdje se cipli redovito okupljaju. Primama se mora raspadati u dodiru s površinom, da ciple razdraži, a ne da ih nahrani, jer onda neće uzimati mamac. Međutim, za razliku od drugih načina lova cipala, pri ovome nije dobro primamljivati tijekom lova, jer će cipli tragom primame napustiti ispašu. Dovoljno je obilnije mamčiti, tako da s mamca otpadaju sićušni komadi. Zbog toga je najbolje loviti pahuljicama kruha. Neusporedivo je najbolji bijeli kruh, i to sredina.

---

image

Bez primamljivanja se teško lovi

---

Mamac treba odbaciti tako da njegov i pad plovka u more ne preplaši ciple. Gdje baciti, ovisi o smjeru vjetra i morske struje koji mamac moraju donijeti do riba. Idealno je kad se pribor može zategnuti kako bi se lakše kontriralo ribi. Kao i drugim, i ovom se tehnikom cipla najlakše lovi po maestralu i laganom jugu. Po buri se postižu najlošiji rezultati. Loviti se može u jutarnjim satima, ali se neusporedivo najbolji rezultati postižu između 17 i 19 sati i loviti se može sve dok se plovak iole vidi. Ulov se može očekivati i noću, po mjesečini ili u blizini obalne rasvjete.

Šijavanje plovka

Tijekom lova na ciple ništa ne smije plašiti i upozoravati na opasnost. Zato treba bez buke mirno sjediti izvan njihova vidokruga i spustiti pribor tako da dopluta u zonu ribolova. Kad cipal prihvati mamac, plovak će u ovakvom ribolovu rijetko kada zaroniti. Uglavnom će drhtati u gotovo okomitom položaju ili će lagano šijavati malo nakošen. To su pravi trenuci za kontru. Dogodi li se da riba skine mamac, a plovak to ne signalizira, treba smanjiti opterećenje pribora ili zamijeniti plovak osjetljivijim.

---

image

Ovakav ulov dovoljan je za bogati obiteljski ručak

---

Kad ga udica ubode, cipal će panično krenuti u bijeg, što mu ne treba dozvoliti. Izvlačiti ga treba brzo, ali bez ikakvih trzaja, jer se najčešće zakači za mesnate usne koje udica vrlo lako kida.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Cipli su u manjim jatima krenuli u proljetnu ispašu, pa je pravo vrijeme za njihov lov, osobito u lukama, lučicama i uz lukobrane. A budući da su vrlo oprezni, pribor za ribolov treba složiti tako da bude što osjetljiviji i što manje vidljiv, s tim da je za uspjeh u lovu podjednako značajna #nevidljivost# ribolovca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNI RASPORED [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Cipli su u manjim jatima krenuli u proljetnu ispašu, pa je pravo vrijeme za njihov lov, osobito u lukama, lučicama i uz lukobrane. A budući da su vrlo oprezni, pribor za ribolov treba složiti tako da bude što osjetljiviji i što manje vidljiv, s tim da je za uspjeh u lovu podjednako značajna #nevidljivost# ribolovca RIBOLOVNI RASPORED 2 0 7140 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2017-03-23 09:56:04 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime DUVANČIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-02 13:00:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-02 13:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Cipli su u manjim jatima krenuli u proljetnu ispašu, pa je pravo vrijeme za njihov lov, osobito u lukama, lučicama i uz lukobrane. A budući da su vrlo oprezni, pribor za ribolov treba složiti tako da bude što osjetljiviji i što manje vidljiv, s tim d [metadata] => robots= author= title=Fini pribor za oprezne 'momke': počinje vrijeme dobrog lova na ciple u plićacima page_title=Fini pribor za oprezne 'momke': počinje vrijeme dobrog lova na ciple u plićacima [metakey] => proljetni ribolov, ribolov, CIPLI, ribolov u plitkom moru, kako loviti ciple, Šime Duvančić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2017\/03\/23\/8560709.jpg","\/images\/slike\/2017\/03\/23\/8560717.jpg","\/images\/slike\/2017\/03\/23\/8560716.jpg","\/images\/slike\/2017\/03\/23\/8560715.jpg","\/images\/slike\/2017\/03\/23\/8560714.jpg","\/images\/slike\/2017\/03\/23\/8560707.jpg","\/images\/slike\/2017\/03\/23\/8560706.jpg","\/images\/slike\/2017\/03\/23\/8560705.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Evo rezultata strpljenja!<\/p>","

\u0160purtil je vrlo koristan u lovu<\/p>","

Cipli su krenuli u proljetnu pa\u0161u<\/em><\/p>","

Izvla\u010denje treba obaviti brzo, ali uz izbjegavanje trzaja<\/p>","

Ovakav ulov dovoljan je za bogati obiteljski ru\u010dak<\/p>","

Bez primamljivanja se te\u0161ko lovi<\/p>","

Ulov mo\u017ee biti obilat<\/p>","

Jedan po jedan...<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_8560709_1920.jpg":"1920x1080","k_8560709_1280.jpg":"1280x1280","k_8560709_1024.jpg":"1024x1024","k_8560709_640.jpg":"640x640","k_8560709_480.jpg":"480x480","k_8560709_340.jpg":"340x340","k_8560709_220.jpg":"220x220","o_8560709_1280.jpg":"1280x960","o_8560709_1024.jpg":"1024x768","o_8560709_640.jpg":"640x480","o_8560709_480.jpg":"480x360","o_8560709_340.jpg":"340x255","o_8560709_220.jpg":"220x165","h_8560709_1280.jpg":"1280x854","h_8560709_1024.jpg":"1024x683","h_8560709_640.jpg":"640x427","h_8560709_480.jpg":"480x320","h_8560709_340.jpg":"340x227","h_8560709_220.jpg":"220x147","pp_8560709_1280.jpg":"1280x1628","pp_8560709_1024.jpg":"1024x1303","pp_8560709_640.jpg":"640x814","pp_8560709_480.jpg":"480x611","pp_8560709_340.jpg":"340x432","pp_8560709_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8560717_1920.jpg":"1920x1080","k_8560717_1280.jpg":"1280x1280","k_8560717_1024.jpg":"1024x1024","k_8560717_640.jpg":"640x640","k_8560717_480.jpg":"480x480","k_8560717_340.jpg":"340x340","k_8560717_220.jpg":"220x220","o_8560717_1280.jpg":"1280x960","o_8560717_1024.jpg":"1024x768","o_8560717_640.jpg":"640x480","o_8560717_480.jpg":"480x360","o_8560717_340.jpg":"340x255","o_8560717_220.jpg":"220x165","h_8560717_1280.jpg":"1280x854","h_8560717_1024.jpg":"1024x683","h_8560717_640.jpg":"640x427","h_8560717_480.jpg":"480x320","h_8560717_340.jpg":"340x227","h_8560717_220.jpg":"220x147","pp_8560717_1280.jpg":"1280x1628","pp_8560717_1024.jpg":"1024x1303","pp_8560717_640.jpg":"640x814","pp_8560717_480.jpg":"480x611","pp_8560717_340.jpg":"340x432","pp_8560717_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1472","hd_8560716_1920.jpg":"1920x1080","k_8560716_1280.jpg":"1280x1280","k_8560716_1024.jpg":"1024x1024","k_8560716_640.jpg":"640x640","k_8560716_480.jpg":"480x480","k_8560716_340.jpg":"340x340","k_8560716_220.jpg":"220x220","o_8560716_1280.jpg":"1280x981","o_8560716_1024.jpg":"1024x785","o_8560716_640.jpg":"640x490","o_8560716_480.jpg":"480x368","o_8560716_340.jpg":"340x260","o_8560716_220.jpg":"220x168","h_8560716_1280.jpg":"1280x854","h_8560716_1024.jpg":"1024x683","h_8560716_640.jpg":"640x427","h_8560716_480.jpg":"480x320","h_8560716_340.jpg":"340x227","h_8560716_220.jpg":"220x147","pp_8560716_1280.jpg":"1280x1628","pp_8560716_1024.jpg":"1024x1303","pp_8560716_640.jpg":"640x814","pp_8560716_480.jpg":"480x611","pp_8560716_340.jpg":"340x432","pp_8560716_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1500x1004","hd_8560715_1920.jpg":"1920x1080","k_8560715_1280.jpg":"1280x1280","k_8560715_1024.jpg":"1024x1024","k_8560715_640.jpg":"640x640","k_8560715_480.jpg":"480x480","k_8560715_340.jpg":"340x340","k_8560715_220.jpg":"220x220","o_8560715_1280.jpg":"1280x856","o_8560715_1024.jpg":"1024x685","o_8560715_640.jpg":"640x428","o_8560715_480.jpg":"480x321","o_8560715_340.jpg":"340x227","o_8560715_220.jpg":"220x147","h_8560715_1280.jpg":"1280x854","h_8560715_1024.jpg":"1024x683","h_8560715_640.jpg":"640x427","h_8560715_480.jpg":"480x320","h_8560715_340.jpg":"340x227","h_8560715_220.jpg":"220x147","pp_8560715_1280.jpg":"1280x1628","pp_8560715_1024.jpg":"1024x1303","pp_8560715_640.jpg":"640x814","pp_8560715_480.jpg":"480x611","pp_8560715_340.jpg":"340x432","pp_8560715_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_8560714_1920.jpg":"1920x1080","k_8560714_1280.jpg":"1280x1280","k_8560714_1024.jpg":"1024x1024","k_8560714_640.jpg":"640x640","k_8560714_480.jpg":"480x480","k_8560714_340.jpg":"340x340","k_8560714_220.jpg":"220x220","o_8560714_1280.jpg":"1280x960","o_8560714_1024.jpg":"1024x768","o_8560714_640.jpg":"640x480","o_8560714_480.jpg":"480x360","o_8560714_340.jpg":"340x255","o_8560714_220.jpg":"220x165","h_8560714_1280.jpg":"1280x854","h_8560714_1024.jpg":"1024x683","h_8560714_640.jpg":"640x427","h_8560714_480.jpg":"480x320","h_8560714_340.jpg":"340x227","h_8560714_220.jpg":"220x147","pp_8560714_1280.jpg":"1280x1628","pp_8560714_1024.jpg":"1024x1303","pp_8560714_640.jpg":"640x814","pp_8560714_480.jpg":"480x611","pp_8560714_340.jpg":"340x432","pp_8560714_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_8560707_1920.jpg":"1920x1080","k_8560707_1280.jpg":"1280x1280","k_8560707_1024.jpg":"1024x1024","k_8560707_640.jpg":"640x640","k_8560707_480.jpg":"480x480","k_8560707_340.jpg":"340x340","k_8560707_220.jpg":"220x220","o_8560707_1280.jpg":"1280x960","o_8560707_1024.jpg":"1024x768","o_8560707_640.jpg":"640x480","o_8560707_480.jpg":"480x360","o_8560707_340.jpg":"340x255","o_8560707_220.jpg":"220x165","h_8560707_1280.jpg":"1280x854","h_8560707_1024.jpg":"1024x683","h_8560707_640.jpg":"640x427","h_8560707_480.jpg":"480x320","h_8560707_340.jpg":"340x227","h_8560707_220.jpg":"220x147","pp_8560707_1280.jpg":"1280x1628","pp_8560707_1024.jpg":"1024x1303","pp_8560707_640.jpg":"640x814","pp_8560707_480.jpg":"480x611","pp_8560707_340.jpg":"340x432","pp_8560707_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x768","hd_8560706_1920.jpg":"1920x1080","k_8560706_1280.jpg":"1280x1280","k_8560706_1024.jpg":"1024x1024","k_8560706_640.jpg":"640x640","k_8560706_480.jpg":"480x480","k_8560706_340.jpg":"340x340","k_8560706_220.jpg":"220x220","o_8560706_1280.jpg":"1280x960","o_8560706_1024.jpg":"1024x768","o_8560706_640.jpg":"640x480","o_8560706_480.jpg":"480x360","o_8560706_340.jpg":"340x255","o_8560706_220.jpg":"220x165","h_8560706_1280.jpg":"1280x854","h_8560706_1024.jpg":"1024x683","h_8560706_640.jpg":"640x427","h_8560706_480.jpg":"480x320","h_8560706_340.jpg":"340x227","h_8560706_220.jpg":"220x147","pp_8560706_1280.jpg":"1280x1628","pp_8560706_1024.jpg":"1024x1303","pp_8560706_640.jpg":"640x814","pp_8560706_480.jpg":"480x611","pp_8560706_340.jpg":"340x432","pp_8560706_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x1600","hd_8560705_1920.jpg":"1920x1080","k_8560705_1280.jpg":"1280x1280","k_8560705_1024.jpg":"1024x1024","k_8560705_640.jpg":"640x640","k_8560705_480.jpg":"480x480","k_8560705_340.jpg":"340x340","k_8560705_220.jpg":"220x220","o_8560705_1280.jpg":"1280x1706","o_8560705_1024.jpg":"1024x1365","o_8560705_640.jpg":"640x853","o_8560705_480.jpg":"480x640","o_8560705_340.jpg":"340x453","o_8560705_220.jpg":"220x293","h_8560705_1280.jpg":"1280x854","h_8560705_1024.jpg":"1024x683","h_8560705_640.jpg":"640x427","h_8560705_480.jpg":"480x320","h_8560705_340.jpg":"340x227","h_8560705_220.jpg":"220x147","pp_8560705_1280.jpg":"1280x1628","pp_8560705_1024.jpg":"1024x1303","pp_8560705_640.jpg":"640x814","pp_8560705_480.jpg":"480x611","pp_8560705_340.jpg":"340x432","pp_8560705_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15204868 Threads: 3 Questions: 3170046214 Slow queries: 7099507 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235354942 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/fini-pribor-za-oprezne-momke-pocinje-vrijeme-dobrog-lova-na-ciple-u-plicacima-1377406 [printLink] => /om/ribolov/fini-pribor-za-oprezne-momke-pocinje-vrijeme-dobrog-lova-na-ciple-u-plicacima-1377406?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 675458 [name] => proljetni ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-26 11:26:02 [main_article_id] => 0 [alias] => proljetni-ribolov [link] => /tag/proljetni-ribolov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [2] => stdClass Object ( [id] => 604816 [name] => CIPLI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-28 15:19:56 [main_article_id] => 0 [alias] => cipli [link] => /tag/cipli ) [3] => stdClass Object ( [id] => 742699 [name] => ribolov u plitkom moru [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-03 11:54:43 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-u-plitkom-moru [link] => /tag/ribolov-u-plitkom-moru ) [4] => stdClass Object ( [id] => 650590 [name] => kako loviti ciple [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 23:20:47 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-ciple [link] => /tag/kako-loviti-ciple ) [5] => stdClass Object ( [id] => 647828 [name] => Šime Duvančić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-29 10:02:34 [main_article_id] => 0 [alias] => sime-duvancic [link] => /tag/sime-duvancic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Cipli su u manjim jatima krenuli u proljetnu ispašu, pa je pravo vrijeme za njihov lov, osobito u lukama, lučicama i uz lukobrane. A budući da su vrlo oprezni, pribor za ribolov treba složiti tako da bude što osjetljiviji i što manje vidljiv, s tim da je za uspjeh u lovu podjednako značajna #nevidljivost# ribolovca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNI RASPORED [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Fini pribor za oprezne ‘momke‘: počinje vrijeme dobrog lova na ciple u plićacima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/03/23/8560709.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] =>

Evo rezultata strpljenja!

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/03/23/8560709.jpg [title] =>

Evo rezultata strpljenja!

Šime Duvančić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/03/23/8560717.jpg [title] =>

Špurtil je vrlo koristan u lovu

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/03/23/8560716.jpg [title] =>

Cipli su krenuli u proljetnu pašu

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/03/23/8560715.jpg [title] =>

Izvlačenje treba obaviti brzo, ali uz izbjegavanje trzaja

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/03/23/8560714.jpg [title] =>

Ovakav ulov dovoljan je za bogati obiteljski ručak

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/03/23/8560707.jpg [title] =>

Bez primamljivanja se teško lovi

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/03/23/8560706.jpg [title] =>

Ulov može biti obilat

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/03/23/8560705.jpg [title] =>

Jedan po jedan...

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dolaskom proljeća ponovno su ozelenjeli morski plićaci. Prekrila ih je tek izrasla morska trava, uglavnom nježna, tankovita uva. A gdje su ta tamnozelena vlakna, tu su na ispaši morske vegetarijanke. Osim sve malobrojnije salpe, tu su vrlo brojni cipli. Prilika je to rekreativnim udičarima za prvi ovosezonski obilatiji lov ovih riba koje je dosta teško prevariti udicom.

Ciple, uglavnom plutaše i zlatare, u proljeće je moguće s obale vidjeti gdje u manjim jatim oblikovanim u kolonu krstare priobaljem i hrane se u travi na dnu, na ozidanoj obali, na sidrenim stupovima i konopima. Ne samo što pasu uvu i još neke morske trave, nego cipli jedu i sitne crve te ostale životinjice koje nastanjuju podmorske livade. Posebno rado se gozbe na obraslim oplatama dugo usidrenih plovila i ostalih plutajućih objekata. To rade tako da donjom usnom stružu sluzave alge s glatke podloge. Za jedan zalogaj ogole plohu u vidu dvije paralelne crte ukupne širine oko jedan i dužine 10 do 15 centimetara, ovisno o veličini cipla.

Korisni plovak

No, čak i taj u proljeće im omiljeni način ishrane cipli prekidaju čim ugledaju kakav primamljiv plutajući zalogaj. Uz to, pri posezanju za neočekivanim zalogajem znatno su manje oprezni nego tijekom paše. Zbog svega toga, sada je najbolje loviti ciple koji se hrane struganjem oplata. Loviti ciple koji se tako hrane moguće je samo u lukama, lučicama i ostalim mjestima gdje ima dosta usidrenih brodica, a to je uvijek blizu obale i naseljenih mjesta. Mamac nije potrebno daleko baciti.

Dapače, bolje ga je prepustiti struji mora ili zraka da ga donese u vidokrug cipla. Zato pribor treba biti bez olovnice, a volo ili s njom i plovkom. Prednost treba dati priboru s plovkom. Prvi je razlog tome što se s njim mamac može stalno držati na željenoj dubini, gdje su cipli na paši. Drugi razlog je što plovak i u nedostatku kurenta, a to je u lukama i lučicama često, može biti bačen dovoljno daleko da njegov pad na površinu mora ne uplaši ciple, a zatim će pogonjen i laganim vjetrom donijeti mamac do mjesta lova.

---

image

Cipli su krenuli u proljetnu pašu

---

Koristiti treba fiksni plovak nosivosti od 3 do 5, najviše 10 grama, ovisno o snazi kurenta. U većini slučajeva najbolje je rješenje dugačak i tanak, jer se ribolov obavlja najčešće u zonama dobro zaštićenim od vjetra i valova. Dobro je ako se plovku može mijenjati boja vrha, ili imati više raznobojnih, kako bi se mogli vidjeti u svim svjetlosnim uvjetima. Danju se najbolje vidi crveni, po jakom suncu iz suprotnog smjera crni, a u sumrak žuti te bijeli vrh.

Dugi završnjak

Plovak treba postaviti na osnovnu strunu na čijem je kraju gram do dva teška rascijepana olovnica ili najmanja vrtilica. Dovoljna je struna promjera 0,16 do 0,20 mm, dok završnjak, načinjen samo od predveza, može biti vrlo tanak 0,14 do 0,16 mm, čak i samo 0,08 mm. Kako u takvom ribolovu može strugati po dnu plovila, strunu završnjaka treba praviti od kvalitetnog najlona, a još bolje od fluorougljične strune koja je praktično nevidljiva u moru, što je vrlo važno u lovu cipla. Dužina završnjaka mora biti veća nego za druge načine lova cipla, a ovisi o dubini i udaljenosti mjesta na kojem se lovi. Najčešće je dovoljan završnjak dug jedan do dva metra. Duži je za lov u jačem kurentu potrebno malo opteretiti. Uglavnom je dovoljna gram ili dva teška rascijepana olovnica, koju valja postaviti barem dva pedlja poviše udice.

---

image

Jedan po jedan...

---

Osobitu pozornost treba posvetiti izboru udice. Naime, cipli su jaki, ali imaju mala usta i najčešće se kače za nježne usne. To znači da udica za njihov lov mora biti vrlo snažna, tanka i relativno mala, a takve je teško naći. Osim standardne duge udice Crystal i Aberdeen (parangalke), posebno je pogodna ona koja je i naziva talijanskim imenom cipla - Cefalo. Takve je udice teško naći na našem tržištu, ali ih je lako napraviti od kristalke dugoga tijela, na način da joj se tijelo savije u blagi luk pa malo savije prema vrhu. Ona je posebno dobra za lov komadom sredine bijelog kruha, najčešće rabljenim mamcem za cipla.

Izbor štapa

Širina luka udice može biti između 4 i 7 mm, ovisno o tome koliki su cipli u jatu. Najčešće nisu iste veličine, pa je dobro imati udice raznih širina. Najbolje je početi loviti s najmanjom pa sve s većom, jer se najprije love sitniji cipli, dok najkrupniji samo dugo kruže oko primame i mamca.

Lov na ciple koji pasu na podvodnim dijelovima plovila, ali i na dnu ispod njih te na obalnom kamenju, može se obavljati i preko prsta, jer mamac nije potrebno daleko baciti. No, sa štapom se lakše ostaje izvan vidokruga cipla, što je jedan od preduvjeta njegova uspješnog lova. Osim toga, štapom se plijen lakše vodi između plovila i njihovih konopa.

Koristiti se može štap bez role, ali su štapovi s rolom najbolje rješenje. To može biti match dužine 4 do 5,5 m, nešto duži bolognese, ali i lagani spinning štap. Ma koji bio, važno je da ima brzu akciju, mekani vršnjak, težinu bacanja do najviše 20 grama, te kvalitetne i ispravne vodilice strune. Na njemu mora biti lagana i brza, primjerice spinning rola, jer ciple treba brzo izvući iz mora. Od opreme je dobro imati i mrežnu prihvatnicu, obavezno s dugom drškom, kojom se u kombinaciji sa štapom cipli najlakše izvlače.

Bijeli kruh

Zbog navike cipala da se često i brzo sele, u lovu je dobro primamljivati čak i tamo gdje se cipli redovito okupljaju. Primama se mora raspadati u dodiru s površinom, da ciple razdraži, a ne da ih nahrani, jer onda neće uzimati mamac. Međutim, za razliku od drugih načina lova cipala, pri ovome nije dobro primamljivati tijekom lova, jer će cipli tragom primame napustiti ispašu. Dovoljno je obilnije mamčiti, tako da s mamca otpadaju sićušni komadi. Zbog toga je najbolje loviti pahuljicama kruha. Neusporedivo je najbolji bijeli kruh, i to sredina.

---

image

Bez primamljivanja se teško lovi

---

Mamac treba odbaciti tako da njegov i pad plovka u more ne preplaši ciple. Gdje baciti, ovisi o smjeru vjetra i morske struje koji mamac moraju donijeti do riba. Idealno je kad se pribor može zategnuti kako bi se lakše kontriralo ribi. Kao i drugim, i ovom se tehnikom cipla najlakše lovi po maestralu i laganom jugu. Po buri se postižu najlošiji rezultati. Loviti se može u jutarnjim satima, ali se neusporedivo najbolji rezultati postižu između 17 i 19 sati i loviti se može sve dok se plovak iole vidi. Ulov se može očekivati i noću, po mjesečini ili u blizini obalne rasvjete.

Šijavanje plovka

Tijekom lova na ciple ništa ne smije plašiti i upozoravati na opasnost. Zato treba bez buke mirno sjediti izvan njihova vidokruga i spustiti pribor tako da dopluta u zonu ribolova. Kad cipal prihvati mamac, plovak će u ovakvom ribolovu rijetko kada zaroniti. Uglavnom će drhtati u gotovo okomitom položaju ili će lagano šijavati malo nakošen. To su pravi trenuci za kontru. Dogodi li se da riba skine mamac, a plovak to ne signalizira, treba smanjiti opterećenje pribora ili zamijeniti plovak osjetljivijim.

---

image

Ovakav ulov dovoljan je za bogati obiteljski ručak

---

Kad ga udica ubode, cipal će panično krenuti u bijeg, što mu ne treba dozvoliti. Izvlačiti ga treba brzo, ali bez ikakvih trzaja, jer se najčešće zakači za mesnate usne koje udica vrlo lako kida.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić
Šime Duvančić

Evo rezultata strpljenja!


Špurtil je vrlo koristan u lovu


Cipli su krenuli u proljetnu pašu


Izvlačenje treba obaviti brzo, ali uz izbjegavanje trzaja


Ovakav ulov dovoljan je za bogati obiteljski ručak


Bez primamljivanja se teško lovi


Ulov može biti obilat


Jedan po jedan...

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/fini-pribor-za-oprezne-momke-pocinje-vrijeme-dobrog-lova-na-ciple-u-plicacima-1377406 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5c8826fa64481632a8ef333e6964e6c37906f3bd [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Fini+pribor+za+oprezne+%E2%80%98momke%E2%80%98%3A+po%C4%8Dinje+vrijeme+dobrog+lova+na+ciple+u+pli%C4%87acima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Ffini-pribor-za-oprezne-momke-pocinje-vrijeme-dobrog-lova-na-ciple-u-plicacima-1377406 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Ffini-pribor-za-oprezne-momke-pocinje-vrijeme-dobrog-lova-na-ciple-u-plicacima-1377406 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Cipli su u manjim jatima krenuli u proljetnu ispašu, pa je pravo vrijeme za njihov lov, osobito u lukama, lučicama i uz lukobrane. A budući da su vrlo oprezni, pribor za ribolov treba složiti tako da bude što osjetljiviji i što manje vidljiv, s tim da je za uspjeh u lovu podjednako značajna #nevidljivost# ribolovca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNI RASPORED [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM

RIBOLOVNI RASPOREDFini pribor za oprezne ‘momke‘: počinje vrijeme dobrog lova na ciple u plićacima

Piše Šime DUVANČIĆ
2. travnja 2024. - 15:00

Dolaskom proljeća ponovno su ozelenjeli morski plićaci. Prekrila ih je tek izrasla morska trava, uglavnom nježna, tankovita uva. A gdje su ta tamnozelena vlakna, tu su na ispaši morske vegetarijanke. Osim sve malobrojnije salpe, tu su vrlo brojni cipli. Prilika je to rekreativnim udičarima za prvi ovosezonski obilatiji lov ovih riba koje je dosta teško prevariti udicom.

Ciple, uglavnom plutaše i zlatare, u proljeće je moguće s obale vidjeti gdje u manjim jatim oblikovanim u kolonu krstare priobaljem i hrane se u travi na dnu, na ozidanoj obali, na sidrenim stupovima i konopima. Ne samo što pasu uvu i još neke morske trave, nego cipli jedu i sitne crve te ostale životinjice koje nastanjuju podmorske livade. Posebno rado se gozbe na obraslim oplatama dugo usidrenih plovila i ostalih ...

15. svibanj 2024 10:45