stdClass Object ( [id] => 1127490 [title] => Splićanin Marin Buškulić prošao je neobičan put do skiperskoga zvanja, život mu je promjenio poziv prijatelja da preplove Atlantik: Samo da mi mater ovo ne pročita! [alias] => splicanin-marin-buskulic-prosao-je-neobican-put-do-skiperskoga-zvanja-zivot-mu-je-promjenio-poziv-prijatelja-da-preplove-atlantik-samo-da-mi-mater-ovo-ne-procita [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

– Uvijek su me više privlačili automobili i motori, a vidi me sada, skroz suprotno – počinje svoju neobičnu priču Splićanin Marin Buškulić (33), kojem je jedrenje s ekipom na Saloni 45 u zrelim mladim godinama oči i misli tako zarazilo velikim plavetnilom da mu se život potpuno okrenuo.

Zov mora ga je opio i zarobio, odvukao u avanturu preplovljavanja Atlantika, postao mu glavna opsesija, a na kraju i zanimanje. No, krenimo redom.

Neočekivani poziv

Marin je 2004. u Splitu završio grafički dizajn u Umjetničkoj školi. Želio je na studij režije, ali se nije uspio upisati, pa je počeo raditi što se moglo. Kratko kao snimatelj na TV Dalmaciji, potom kao konobar u splitskim kafićima i restoranima, a od 2014. u pubovima Dublina. Tu se uskoro prekvalificirao za osobnog trenera i s vremenom postao menadžer u jednom centru, ali...

– Bilo mi je dobro, ali nisam u Irskoj vidio svoju budućnost, pa sam se 2018. vratio u Split. Brzo sam shvatio da je ovdje konkurencija u tom poslu velika, a platežna moć mala, pa sam razmišljao o nekom drugom poslu. I tada je slučaj, ili sudbina, sve okrenuo u drugom smjeru. S ekipom sam počeo povremeno jedriti na jednoj Saloni 45, što mi je bilo prvo takvo iskustvo. Puno mi se svidjelo, pa su me more i plovidba sve više privlačili. Počeo sam pratiti pomorske portale, čitati o mladim ljudima koji jedre preko oceana i danima ne vide kopno, počeo pomalo sanjati... Sve mi je to bilo novo, izazovno i zanimljivo.

Krajem proljeća položio sam i skiperski ispit za C-kategoriju i tijekom ljeta vozio turiste gumenjakom do Modre špilje na Biševu, Stinive, Krknjaša. Kad bismo završili s poslom, više nas znalo bi sjesti u splitski restoran Bokeria, u kojem sam nekad i radio. I tako, jednu večer u kolovozu tu sam upoznao Poljaka Pawela Cholodowskog, skipera na 19-metarskom Lagoonu 620, koji je turistički plovio po Jadranu. Malo smo se družili, razmijenili brojeve mobitela i otišli svaki svojim poslom.

Mjesec dana kasnije, on me nazvao i pitao hoću li se pridružiti njegovoj posadi na putu za Karibe. Ni tren se nisam dvoumio, gotovo automatski sam odgovorio: – Hoću, naravno!

Što te ponukalo na takav odgovor?
Iskreno, ne znam ni sam, valjda neki instinkt. Jedina misao u tom trenu bila mi je – zašto ne? Novo iskustvo, izazov, avantura... Ili su mi, možda (smijeh), suflirali geni pradida s otoka Vira koji su navigavali. Inače, dotad nisam znao da mnogi čarter-brodovi koji ljeto provode na Jadranu u kasnu jesen odlaze na Karibe i tamo nastavljaju sezonu do idućega ljeta. Tako je radila i Pawelova tvrtka.

Uglavnom, uskoro sam dobio poziv za ukrcaj i krajem listopada odletio u Francusku, gdje je brod bio na remontu, u gradiću Canet-en-Roussillonu. Čim sam došao, Pawel je odletio u Toronto posjetiti obitelj, a ja sam ostao sam na brodu. Ujedno sam pomagao radnicima u remontu, pa sam tako dobro upoznao sve brodske sklopove, što mi je poslije puno koristilo.

Prijatelj Atlantik

Dok sam bio u Canetu, upoznao sam jedan par, kuhara i hostesu kojima je izgorio katamaran na kojem su radili. Tražili su posao, odnosno ukrcaj do Kariba gdje su planirali dalje raditi. Pitali su mogu li s nama, pa sam nazvao Pawela, koji se s tim složio. Pawel se vratio sredinom studenoga i uskoro smo isplovili. Bilo nas je pet na brodu, ali smo imali puni komfor jer brod ima pet kabina za goste, jednu za skipera i malu za hostesu.

Prva ruta bila je do Barcelone, po gadnom vremenu, s jakim vjetrom i visokim kratkim valovima koji su vrlo neugodni. Oni na Atlantiku pokazali su se puno ugodnijima. Dugi su, usporeniji i plovi se nekako glađe.

Nakon kraćeg zastoja u Barceloni, krenuli smo prema Gibraltaru, a potom zaplovili prema Las Palmasu na Kanarima. Ta četiri dana smo uživali. Ocean je bio miran, a plovidba ugodna. Smjene su nam bile po četiri sata, ali većinu posla odrađuje autopilot, a ti samo nadgledaš. Kada je bilo vjetra, jedrili smo brzinom od oko 12 čvorova, a po bonaci vozili motorom s nekih sedam čvorova.

Las Palmasu smo dovršili pripreme za plovidbu do Kariba, obnovili zalihe hrane i pića, sve na brodu ponovno provjerili i sredili. Dan prije našeg polaska startalo je više stotina brodova na poznatoj ARC regati preko Atlantika. Tako smo cijelim putem do Kariba, iako su se ti brodovi raspršili i niste ih vidjeli, s mnogima od njih bili u kontaktu radiovezom. Tako na neki način niste sami.

Do Antigue smo plovili 18 dana i imali sreću s vremenom, pa je moj prvi prelazak Atlantika bio vrlo ugodno iskustvo. Bilo je malo vjetra, a ocean je djelovao kao prijatelj. Jedino nije surađivao s nama u ribolovu, koji nam baš nije išao od ruke. Srećom, bilo je dovoljno mesa, manistre, riže, povrća...

---

image
U plovidbi do Antigue ocean nam je bio prijatelj
---

Čudesna Antigua

Kad smo stigli do Antigue, shvatio sam da zapravo još nisam potpuno svjestan toga gdje sam i što se događa. Sve se zbilo naglo i brzo, kao neki san. A takav je moj dojam čudesni i neobični otok samo pojačavao. Puno neobičnih životinja, prekrasna priroda, više od 365 bajkovitih pješčanih plaža, palme, kokosi na sve strane padaju, neobično voće...

---

image
Pogled iz sobe hostela na Antigui
---

Jedno koje krasno miriše i zove na kušanje je otrovno, doslovno ti kiselinom izgrize utrobu ako ga pojedeš. A onda kontrasti. Puno beskućnika, siromašni ljudi, jeftine drvene kuće s jedne strane, a s druge usidrene luksuzne jahte vrijedne milijune dolara. Restorani su daleko od europskih standarda, bez imalo luksuza, a hrana u trgovinama jako skupa. Dva i tri puta skuplja nego kod nas. Primjerice, 12 jaja plaćali smo deset dolara. Domaći ljudi tu malo kupuju, oni se drukčije snalaze.

A opet, ocean je jako topao, oko 30 stupnjeva, vrijeme lijepo, pljuskovi česti, ali kratki, uvijek je ljeto s temperaturama od 35 do 40 stupnjeva i puno vlage. Ali i puno komaraca, stalno te grizu.

Kakav ti je bio plan kad si došao?
– Ostati neko vrijeme, a poslije se ukrcati na neki brod i vratiti u Europu. Tamo smo stigli 13. prosinca i ja sam se iskrcao, a Pawel je otišao odrađivati uplaćene čarter-ture. Smjestio sam se u lokalni hostel čiji je jedan dio radio kao crew house. Spavanje me koštalo 1000 dolara mjesečno, i to bez svoje sobe. Sve su one otvorenog tipa i s više kreveta, a moj je krevet čak bio na balkonu. Teško je to shvatljivo nama u Europi. No, meni je bilo dobro, uvijek toplo, novo, zanimljivo...

Upoznao sam i puno zanimljivih ljudi, a i cura. Izlazio sam s Milenom iz Beograda koja je radila kao glavna hostesa na najvećoj karbonskoj jedrilici na svijetu – Baltic 175. Na njoj inače plovi vlasnik toga škvera. Sprijateljio sam se i s Konstantinom koji se skroz neobičan lik. On već 12 godina živi na Antigui i dobio je njihovo državljanstvo, a uz njega još ima državljanstva Makedonije i Srbije. Bavi se organiziranjem partyja na plažama i u klubovima, pa je tamo gotovo domaći čovjek.

---

image
Badnjak na plaži Antigue s frendovima Nielom i Georgeom
---

Pomalo sam se aklimatizirao, guštao u otoku i odlučio nešto zaraditi, jer mi se ušteđeni novac brzo topio. Napisao sam životopis, šetao po mulovima s velikim jahtama i dijelio ga, što je tamo običaj kad tražiš posao. Radio sam na pripremi jahti za novu čarter-turu. To su brodovi od 100 metara i na njima ima masu posla, od popravaka gelcota i tikovine, poliranja, raznih servisiranja, čišćenja... Dnevnica je 100 do 150 dolara, a radi se od 8 do 5, pa nije bilo loše.

Korona na Karibima

U veljači me Konstantin pozvao da dođem živjeti u njegovu kuću, drvenu, ali veliku i solidno uređenu. Dio nje je iznajmljivao, ali meni je kao prijatelju ponudio da samo dijelimo troškove. I da mu po povratku pošaljem par kila Vegete. Tu sam napokon dobio svoju sobu, a stanovao jeftinije nego u hostelu. I baš kad mi je postalo ugodno i udobno, u ožujku je stigla korona i lockdown. Nismo se smjeli kretati, nije se moglo raditi, čitao sam, vježbao, dosađivao se... cijeli mjesec dana.

Onda smo se prebacili na usidreni Beneteau 50 Konstantinova prijatelja Jadrana. On je Slovenac i stari skiper koji je kupio taj Beneteau u dosta oštećenom stanju, uredio ga i njime putuje po svijetu. Tu smo malo uživali, kupali se, lovili ribu, jer vani je i dalje bila karantena.

Nakon 15 dana vratio sam se u kuću i počeo učiti za polaganje osnovnih breveta u jednoj tamošnjoj engleskoj agenciji. Polaganje sam platio 600 dolara, ali htio sam ići korak naprijed i pomalo se pripremati za ukrcaj i povratak, jer se bližilo vrijeme kad se brodovi vraćaju na Mediteran.

Tako je i bilo. Upoznao sam Australca Tima Hawdona, kapetana drugoga Beneteaua 50 koji je krajem svibnja trebao isploviti prema Grčkoj gdje su planirali čarter-ture. S njim na brodu bio je vlasnik Adrian Worrall, inače Britanac, a trebao im je First Mate. Odmah sam prihvatio ponudu. Plan je bio prvo ići do Azora, odmoriti se, pa nastaviti dalje.

Isplovili smo, ali moj drugi prelazak Atlantika nije bio ugodan kao prvi. Bilo je puno vjetra, velikih valova, neugodnih noćnih nevera. Najteža od njih trajala je puna četiri sata i napravila nam je dosta problema.

---

image
Adrian Worrall, Tim Hawdon i Marin Buškulić pred isplovljavanje iz Antigue
---

Tada nam je pukao i konop koji rola roll flok. Uz to, pokazalo se da brod ima puno mana, jer je također bio oštećen, ali loše obnovljen. Puštao je more na sve strane, stalno se nešto kvarilo i pucalo. Baš je bilo gadno. A opet, puno sam naučio, jer je Tim vrlo iskusan kapetan koji je uvijek znao što činiti. U tim vatrenim krštenjima postali smo dobri prijatelji.

Povratak u Europu

Do Azora smo plovili 19 dana i na njima ostali četiri dana. Popravljali smo brod, krpili rasparanu genovu, radili po cijeli dan.
Potom smo krenuli do Gibraltara, stigli tamo za pet dana, kratko ostali i zaputili se u Palma de Mallorcu. Tu smo se Tim i ja iskrcali, bio je negdje početak srpnja. Krenuli smo tražiti posao, ali nije lako išlo. Puno se brodova vratilo s Kariba, konkurencija je bila velika, a zbog korone potražnja za posadama vrlo mala.

Tada sam stavio svoj profil portal crewbay.com koji združuje ponudu i potražnju za cijeli svijet. Potiho sam se nadao ponudi koja bi vodila preko Pacifika. Novi izazov, nova avantura.

Ali opet prst sudbine. Stigne mi ponuda slovačkog poduzetnika za ukrcaj na njegov Swan 60, krasnu i moćnu jedrilicu koja je vezana u – Šibeniku. Nudi mi i dobru plaću, zapravo prvu pravu, jer sve do tada plovio sam kao početnik za hranu i dobiveni prijevoz. I što ću. Majka, otac i sestra u Splitu ionako su svisnuli od brige dok sam karantenu za koronu odrađivao u Antigui.

Prihvatio sam i, evo, plovim po Jadranu već dva mjeseca. Gazda Roman Forgač je dobar čovjek, dolaze mu povremeno na brod rodbina i prijatelji, ali on s njega ne izlazi sedam mjeseci godišnje.

Pacifik me zove

Znači, more te potpuno zarazilo, postalo ti je profesija?
– Je, više ne mislim ni o čemu drugom, niti nešto drugo želim raditi. Zapravo želim. Kad brod krajem 10. mjeseca pripremimo za zimovanje, planiram u Portsmouthu završiti Yachtmaster Offshore Training za upravljanje brodovima do 200 BRT i položiti ispit.

---

image
More i plovidba postali su mi strast i profesija
 
Ante Čizmić/Cropix
---

To će me koštati oko 2000 eura. Teorijski dio polaže se online, a potom se tamo sedam dana plovi na brodu i polaže praktični dio. Malo sam gledao program i shvatio da sam veliku većinu toga prošao s Timom na Atlantiku prilikom povratka, pa neće biti problema.

A kad položiš?
– Svijet je velik, a oceani i mora zovu. Samo da mi mater ovo ne pročita!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zov oceana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => zov oceana 1 1 1 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-08-25 11:24:49 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Miomir ŠTRBAC [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-15 12:05:07 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2020-09-02 09:40:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/08\/25\/14478636.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/25\/14478652.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/25\/14487102.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/25\/14487104.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/25\/14487106.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/25\/14487108.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/25\/14487110.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/25\/14487112.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/25\/14487114.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/25\/14487116.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/25\/14487118.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/25\/14487120.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/25\/14487122.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/25\/14487124.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/25\/14487126.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/25\/14487128.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/25\/14487130.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/25\/14487132.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/25\/14487362.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Marin Bu\u0161kuli\u0107 u Splitu, na Lagoonu 60 <\/em>s kojim je preplovio Atlantik
\n
\n\u00a0","More i plovidba postali su mi strast i profesija
\n\u00a0","Gibraltar je lijep i zanimljiv","Dalmatinska pisma na Atlantiku","Povratak preko Atlantika bio je pun izazova","Na sidru ispred Azora","Badnjak na pla\u017ei Antigue s frendovima Nielom i Georgeom","Dok na Azorima","Adrian Worrall, Tim Hawdon i Marin Bu\u0161kuli\u0107 pred isplovljavanje iz Antigue","Riba nije grizla, ali gladni bili nismo","Lokalci na Antigui su prijateljski nastrojeni","Jutarnja \u0107akula s prijateljima","Odmor nakon neprospavane no\u0107i","Pogled iz sobe <\/em>hostela na Antigui","Polazak s Azora prema Gibraltaru","Rano jutro, hladno, ki\u0161a..., idealno za povratak u krevet","\u0160i\u0161anje pred dolazak na Karibima","Evo ga, bit \u0107e dovoljno za obid","U plovidbi do Antigue ocean nam je bio prijatelj"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1258","hd_14478636_1920.jpg":"1920x1080","k_14478636_1280.jpg":"1280x1280","k_14478636_1024.jpg":"1024x1024","k_14478636_640.jpg":"640x640","k_14478636_480.jpg":"480x480","k_14478636_340.jpg":"340x340","k_14478636_220.jpg":"220x220","o_14478636_1280.jpg":"1280x838","o_14478636_1024.jpg":"1024x670","o_14478636_640.jpg":"640x419","o_14478636_480.jpg":"480x314","o_14478636_340.jpg":"340x222","o_14478636_220.jpg":"220x144","h_14478636_1280.jpg":"1280x854","h_14478636_1024.jpg":"1024x683","h_14478636_640.jpg":"640x427","h_14478636_480.jpg":"480x320","h_14478636_340.jpg":"340x227","h_14478636_220.jpg":"220x147","pp_14478636_1280.jpg":"1006x1280","pp_14478636_1024.jpg":"805x1024","pp_14478636_640.jpg":"503x640","pp_14478636_480.jpg":"377x480","pp_14478636_340.jpg":"267x340","pp_14478636_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1252","hd_14478652_1920.jpg":"1920x1080","k_14478652_1280.jpg":"1280x1280","k_14478652_1024.jpg":"1024x1024","k_14478652_640.jpg":"640x640","k_14478652_480.jpg":"480x480","k_14478652_340.jpg":"340x340","k_14478652_220.jpg":"220x220","o_14478652_1280.jpg":"1280x834","o_14478652_1024.jpg":"1024x667","o_14478652_640.jpg":"640x417","o_14478652_480.jpg":"480x313","o_14478652_340.jpg":"340x221","o_14478652_220.jpg":"220x143","h_14478652_1280.jpg":"1280x854","h_14478652_1024.jpg":"1024x683","h_14478652_640.jpg":"640x427","h_14478652_480.jpg":"480x320","h_14478652_340.jpg":"340x227","h_14478652_220.jpg":"220x147","pp_14478652_1280.jpg":"1006x1280","pp_14478652_1024.jpg":"805x1024","pp_14478652_640.jpg":"503x640","pp_14478652_480.jpg":"377x480","pp_14478652_340.jpg":"267x340","pp_14478652_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_14487102_1920.jpg":"1920x1080","k_14487102_1280.jpg":"1280x1280","k_14487102_1024.jpg":"1024x1024","k_14487102_640.jpg":"640x640","k_14487102_480.jpg":"480x480","k_14487102_340.jpg":"340x340","k_14487102_220.jpg":"220x220","o_14487102_1280.jpg":"1280x720","o_14487102_1024.jpg":"1024x576","o_14487102_640.jpg":"640x360","o_14487102_480.jpg":"480x270","o_14487102_340.jpg":"340x191","o_14487102_220.jpg":"220x123","h_14487102_1280.jpg":"1280x854","h_14487102_1024.jpg":"1024x683","h_14487102_640.jpg":"640x427","h_14487102_480.jpg":"480x320","h_14487102_340.jpg":"340x227","h_14487102_220.jpg":"220x147","pp_14487102_1280.jpg":"1006x1280","pp_14487102_1024.jpg":"805x1024","pp_14487102_640.jpg":"503x640","pp_14487102_480.jpg":"377x480","pp_14487102_340.jpg":"267x340","pp_14487102_220.jpg":"173x220"},{"size0":"728x546","hd_14487104_1920.jpg":"1920x1080","k_14487104_1280.jpg":"1280x1280","k_14487104_1024.jpg":"1024x1024","k_14487104_640.jpg":"640x640","k_14487104_480.jpg":"480x480","k_14487104_340.jpg":"340x340","k_14487104_220.jpg":"220x220","o_14487104_1280.jpg":"1280x960","o_14487104_1024.jpg":"1024x768","o_14487104_640.jpg":"640x480","o_14487104_480.jpg":"480x360","o_14487104_340.jpg":"340x255","o_14487104_220.jpg":"220x165","h_14487104_1280.jpg":"1280x854","h_14487104_1024.jpg":"1024x683","h_14487104_640.jpg":"640x427","h_14487104_480.jpg":"480x320","h_14487104_340.jpg":"340x227","h_14487104_220.jpg":"220x147","pp_14487104_1280.jpg":"1006x1280","pp_14487104_1024.jpg":"805x1024","pp_14487104_640.jpg":"503x640","pp_14487104_480.jpg":"377x480","pp_14487104_340.jpg":"267x340","pp_14487104_220.jpg":"173x220"},{"size0":"739x986","hd_14487106_1920.jpg":"1920x1080","k_14487106_1280.jpg":"1280x1280","k_14487106_1024.jpg":"1024x1024","k_14487106_640.jpg":"640x640","k_14487106_480.jpg":"480x480","k_14487106_340.jpg":"340x340","k_14487106_220.jpg":"220x220","o_14487106_1280.jpg":"1280x1707","o_14487106_1024.jpg":"1024x1366","o_14487106_640.jpg":"640x853","o_14487106_480.jpg":"480x640","o_14487106_340.jpg":"340x453","o_14487106_220.jpg":"220x293","h_14487106_1280.jpg":"1280x854","h_14487106_1024.jpg":"1024x683","h_14487106_640.jpg":"640x427","h_14487106_480.jpg":"480x320","h_14487106_340.jpg":"340x227","h_14487106_220.jpg":"220x147","pp_14487106_1280.jpg":"1006x1280","pp_14487106_1024.jpg":"805x1024","pp_14487106_640.jpg":"503x640","pp_14487106_480.jpg":"377x480","pp_14487106_340.jpg":"267x340","pp_14487106_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_14487108_1920.jpg":"1920x1080","k_14487108_1280.jpg":"1280x1280","k_14487108_1024.jpg":"1024x1024","k_14487108_640.jpg":"640x640","k_14487108_480.jpg":"480x480","k_14487108_340.jpg":"340x340","k_14487108_220.jpg":"220x220","o_14487108_1280.jpg":"1280x720","o_14487108_1024.jpg":"1024x576","o_14487108_640.jpg":"640x360","o_14487108_480.jpg":"480x270","o_14487108_340.jpg":"340x191","o_14487108_220.jpg":"220x123","h_14487108_1280.jpg":"1280x854","h_14487108_1024.jpg":"1024x683","h_14487108_640.jpg":"640x427","h_14487108_480.jpg":"480x320","h_14487108_340.jpg":"340x227","h_14487108_220.jpg":"220x147","pp_14487108_1280.jpg":"1006x1280","pp_14487108_1024.jpg":"805x1024","pp_14487108_640.jpg":"503x640","pp_14487108_480.jpg":"377x480","pp_14487108_340.jpg":"267x340","pp_14487108_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1495x838","hd_14487110_1920.jpg":"1920x1080","k_14487110_1280.jpg":"1280x1280","k_14487110_1024.jpg":"1024x1024","k_14487110_640.jpg":"640x640","k_14487110_480.jpg":"480x480","k_14487110_340.jpg":"340x340","k_14487110_220.jpg":"220x220","o_14487110_1280.jpg":"1280x717","o_14487110_1024.jpg":"1024x573","o_14487110_640.jpg":"640x358","o_14487110_480.jpg":"480x269","o_14487110_340.jpg":"340x190","o_14487110_220.jpg":"220x123","h_14487110_1280.jpg":"1280x854","h_14487110_1024.jpg":"1024x683","h_14487110_640.jpg":"640x427","h_14487110_480.jpg":"480x320","h_14487110_340.jpg":"340x227","h_14487110_220.jpg":"220x147","pp_14487110_1280.jpg":"1006x1280","pp_14487110_1024.jpg":"805x1024","pp_14487110_640.jpg":"503x640","pp_14487110_480.jpg":"377x480","pp_14487110_340.jpg":"267x340","pp_14487110_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_14487112_1920.jpg":"1920x1080","k_14487112_1280.jpg":"1280x1280","k_14487112_1024.jpg":"1024x1024","k_14487112_640.jpg":"640x640","k_14487112_480.jpg":"480x480","k_14487112_340.jpg":"340x340","k_14487112_220.jpg":"220x220","o_14487112_1280.jpg":"1280x720","o_14487112_1024.jpg":"1024x576","o_14487112_640.jpg":"640x360","o_14487112_480.jpg":"480x270","o_14487112_340.jpg":"340x191","o_14487112_220.jpg":"220x123","h_14487112_1280.jpg":"1280x854","h_14487112_1024.jpg":"1024x683","h_14487112_640.jpg":"640x427","h_14487112_480.jpg":"480x320","h_14487112_340.jpg":"340x227","h_14487112_220.jpg":"220x147","pp_14487112_1280.jpg":"1006x1280","pp_14487112_1024.jpg":"805x1024","pp_14487112_640.jpg":"503x640","pp_14487112_480.jpg":"377x480","pp_14487112_340.jpg":"267x340","pp_14487112_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_14487114_1920.jpg":"1920x1080","k_14487114_1280.jpg":"1280x1280","k_14487114_1024.jpg":"1024x1024","k_14487114_640.jpg":"640x640","k_14487114_480.jpg":"480x480","k_14487114_340.jpg":"340x340","k_14487114_220.jpg":"220x220","o_14487114_1280.jpg":"1280x960","o_14487114_1024.jpg":"1024x768","o_14487114_640.jpg":"640x480","o_14487114_480.jpg":"480x360","o_14487114_340.jpg":"340x255","o_14487114_220.jpg":"220x165","h_14487114_1280.jpg":"1280x854","h_14487114_1024.jpg":"1024x683","h_14487114_640.jpg":"640x427","h_14487114_480.jpg":"480x320","h_14487114_340.jpg":"340x227","h_14487114_220.jpg":"220x147","pp_14487114_1280.jpg":"1006x1280","pp_14487114_1024.jpg":"805x1024","pp_14487114_640.jpg":"503x640","pp_14487114_480.jpg":"377x480","pp_14487114_340.jpg":"267x340","pp_14487114_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x1200","hd_14487116_1920.jpg":"1920x1080","k_14487116_1280.jpg":"1280x1280","k_14487116_1024.jpg":"1024x1024","k_14487116_640.jpg":"640x640","k_14487116_480.jpg":"480x480","k_14487116_340.jpg":"340x340","k_14487116_220.jpg":"220x220","o_14487116_1280.jpg":"1280x960","o_14487116_1024.jpg":"1024x768","o_14487116_640.jpg":"640x480","o_14487116_480.jpg":"480x360","o_14487116_340.jpg":"340x255","o_14487116_220.jpg":"220x165","h_14487116_1280.jpg":"1280x854","h_14487116_1024.jpg":"1024x683","h_14487116_640.jpg":"640x427","h_14487116_480.jpg":"480x320","h_14487116_340.jpg":"340x227","h_14487116_220.jpg":"220x147","pp_14487116_1280.jpg":"1006x1280","pp_14487116_1024.jpg":"805x1024","pp_14487116_640.jpg":"503x640","pp_14487116_480.jpg":"377x480","pp_14487116_340.jpg":"267x340","pp_14487116_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_14487118_1920.jpg":"1920x1080","k_14487118_1280.jpg":"1280x1280","k_14487118_1024.jpg":"1024x1024","k_14487118_640.jpg":"640x640","k_14487118_480.jpg":"480x480","k_14487118_340.jpg":"340x340","k_14487118_220.jpg":"220x220","o_14487118_1280.jpg":"1280x960","o_14487118_1024.jpg":"1024x768","o_14487118_640.jpg":"640x480","o_14487118_480.jpg":"480x360","o_14487118_340.jpg":"340x255","o_14487118_220.jpg":"220x165","h_14487118_1280.jpg":"1280x854","h_14487118_1024.jpg":"1024x683","h_14487118_640.jpg":"640x427","h_14487118_480.jpg":"480x320","h_14487118_340.jpg":"340x227","h_14487118_220.jpg":"220x147","pp_14487118_1280.jpg":"1006x1280","pp_14487118_1024.jpg":"805x1024","pp_14487118_640.jpg":"503x640","pp_14487118_480.jpg":"377x480","pp_14487118_340.jpg":"267x340","pp_14487118_220.jpg":"173x220"},{"size0":"768x762","hd_14487120_1920.jpg":"1920x1080","k_14487120_1280.jpg":"1280x1280","k_14487120_1024.jpg":"1024x1024","k_14487120_640.jpg":"640x640","k_14487120_480.jpg":"480x480","k_14487120_340.jpg":"340x340","k_14487120_220.jpg":"220x220","o_14487120_1280.jpg":"1280x1270","o_14487120_1024.jpg":"1024x1016","o_14487120_640.jpg":"640x635","o_14487120_480.jpg":"480x476","o_14487120_340.jpg":"340x337","o_14487120_220.jpg":"220x218","h_14487120_1280.jpg":"1280x854","h_14487120_1024.jpg":"1024x683","h_14487120_640.jpg":"640x427","h_14487120_480.jpg":"480x320","h_14487120_340.jpg":"340x227","h_14487120_220.jpg":"220x147","pp_14487120_1280.jpg":"1006x1280","pp_14487120_1024.jpg":"805x1024","pp_14487120_640.jpg":"503x640","pp_14487120_480.jpg":"377x480","pp_14487120_340.jpg":"267x340","pp_14487120_220.jpg":"173x220"},{"size0":"768x1024","hd_14487122_1920.jpg":"1920x1080","k_14487122_1280.jpg":"1280x1280","k_14487122_1024.jpg":"1024x1024","k_14487122_640.jpg":"640x640","k_14487122_480.jpg":"480x480","k_14487122_340.jpg":"340x340","k_14487122_220.jpg":"220x220","o_14487122_1280.jpg":"1280x1706","o_14487122_1024.jpg":"1024x1365","o_14487122_640.jpg":"640x853","o_14487122_480.jpg":"480x640","o_14487122_340.jpg":"340x453","o_14487122_220.jpg":"220x293","h_14487122_1280.jpg":"1280x854","h_14487122_1024.jpg":"1024x683","h_14487122_640.jpg":"640x427","h_14487122_480.jpg":"480x320","h_14487122_340.jpg":"340x227","h_14487122_220.jpg":"220x147","pp_14487122_1280.jpg":"1006x1280","pp_14487122_1024.jpg":"805x1024","pp_14487122_640.jpg":"503x640","pp_14487122_480.jpg":"377x480","pp_14487122_340.jpg":"267x340","pp_14487122_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_14487124_1920.jpg":"1920x1080","k_14487124_1280.jpg":"1280x1280","k_14487124_1024.jpg":"1024x1024","k_14487124_640.jpg":"640x640","k_14487124_480.jpg":"480x480","k_14487124_340.jpg":"340x340","k_14487124_220.jpg":"220x220","o_14487124_1280.jpg":"1280x960","o_14487124_1024.jpg":"1024x768","o_14487124_640.jpg":"640x480","o_14487124_480.jpg":"480x360","o_14487124_340.jpg":"340x255","o_14487124_220.jpg":"220x165","h_14487124_1280.jpg":"1280x854","h_14487124_1024.jpg":"1024x683","h_14487124_640.jpg":"640x427","h_14487124_480.jpg":"480x320","h_14487124_340.jpg":"340x227","h_14487124_220.jpg":"220x147","pp_14487124_1280.jpg":"1006x1280","pp_14487124_1024.jpg":"805x1024","pp_14487124_640.jpg":"503x640","pp_14487124_480.jpg":"377x480","pp_14487124_340.jpg":"267x340","pp_14487124_220.jpg":"173x220"},{"size0":"768x1024","hd_14487126_1920.jpg":"1920x1080","k_14487126_1280.jpg":"1280x1280","k_14487126_1024.jpg":"1024x1024","k_14487126_640.jpg":"640x640","k_14487126_480.jpg":"480x480","k_14487126_340.jpg":"340x340","k_14487126_220.jpg":"220x220","o_14487126_1280.jpg":"1280x1706","o_14487126_1024.jpg":"1024x1365","o_14487126_640.jpg":"640x853","o_14487126_480.jpg":"480x640","o_14487126_340.jpg":"340x453","o_14487126_220.jpg":"220x293","h_14487126_1280.jpg":"1280x854","h_14487126_1024.jpg":"1024x683","h_14487126_640.jpg":"640x427","h_14487126_480.jpg":"480x320","h_14487126_340.jpg":"340x227","h_14487126_220.jpg":"220x147","pp_14487126_1280.jpg":"1006x1280","pp_14487126_1024.jpg":"805x1024","pp_14487126_640.jpg":"503x640","pp_14487126_480.jpg":"377x480","pp_14487126_340.jpg":"267x340","pp_14487126_220.jpg":"173x220"},{"size0":"768x1024","hd_14487128_1920.jpg":"1920x1080","k_14487128_1280.jpg":"1280x1280","k_14487128_1024.jpg":"1024x1024","k_14487128_640.jpg":"640x640","k_14487128_480.jpg":"480x480","k_14487128_340.jpg":"340x340","k_14487128_220.jpg":"220x220","o_14487128_1280.jpg":"1280x1706","o_14487128_1024.jpg":"1024x1365","o_14487128_640.jpg":"640x853","o_14487128_480.jpg":"480x640","o_14487128_340.jpg":"340x453","o_14487128_220.jpg":"220x293","h_14487128_1280.jpg":"1280x854","h_14487128_1024.jpg":"1024x683","h_14487128_640.jpg":"640x427","h_14487128_480.jpg":"480x320","h_14487128_340.jpg":"340x227","h_14487128_220.jpg":"220x147","pp_14487128_1280.jpg":"1006x1280","pp_14487128_1024.jpg":"805x1024","pp_14487128_640.jpg":"503x640","pp_14487128_480.jpg":"377x480","pp_14487128_340.jpg":"267x340","pp_14487128_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_14487130_1920.jpg":"1920x1080","k_14487130_1280.jpg":"1280x1280","k_14487130_1024.jpg":"1024x1024","k_14487130_640.jpg":"640x640","k_14487130_480.jpg":"480x480","k_14487130_340.jpg":"340x340","k_14487130_220.jpg":"220x220","o_14487130_1280.jpg":"1280x960","o_14487130_1024.jpg":"1024x768","o_14487130_640.jpg":"640x480","o_14487130_480.jpg":"480x360","o_14487130_340.jpg":"340x255","o_14487130_220.jpg":"220x165","h_14487130_1280.jpg":"1280x854","h_14487130_1024.jpg":"1024x683","h_14487130_640.jpg":"640x427","h_14487130_480.jpg":"480x320","h_14487130_340.jpg":"340x227","h_14487130_220.jpg":"220x147","pp_14487130_1280.jpg":"1006x1280","pp_14487130_1024.jpg":"805x1024","pp_14487130_640.jpg":"503x640","pp_14487130_480.jpg":"377x480","pp_14487130_340.jpg":"267x340","pp_14487130_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x1600","hd_14487132_1920.jpg":"1920x1080","k_14487132_1280.jpg":"1280x1280","k_14487132_1024.jpg":"1024x1024","k_14487132_640.jpg":"640x640","k_14487132_480.jpg":"480x480","k_14487132_340.jpg":"340x340","k_14487132_220.jpg":"220x220","o_14487132_1280.jpg":"1280x1706","o_14487132_1024.jpg":"1024x1365","o_14487132_640.jpg":"640x853","o_14487132_480.jpg":"480x640","o_14487132_340.jpg":"340x453","o_14487132_220.jpg":"220x293","h_14487132_1280.jpg":"1280x854","h_14487132_1024.jpg":"1024x683","h_14487132_640.jpg":"640x427","h_14487132_480.jpg":"480x320","h_14487132_340.jpg":"340x227","h_14487132_220.jpg":"220x147","pp_14487132_1280.jpg":"1006x1280","pp_14487132_1024.jpg":"805x1024","pp_14487132_640.jpg":"503x640","pp_14487132_480.jpg":"377x480","pp_14487132_340.jpg":"267x340","pp_14487132_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1296x729","hd_14487362_1920.jpg":"1920x1080","k_14487362_1280.jpg":"1280x1280","k_14487362_1024.jpg":"1024x1024","k_14487362_640.jpg":"640x640","k_14487362_480.jpg":"480x480","k_14487362_340.jpg":"340x340","k_14487362_220.jpg":"220x220","o_14487362_1280.jpg":"1280x720","o_14487362_1024.jpg":"1024x576","o_14487362_640.jpg":"640x360","o_14487362_480.jpg":"480x270","o_14487362_340.jpg":"340x191","o_14487362_220.jpg":"220x123","h_14487362_1280.jpg":"1280x854","h_14487362_1024.jpg":"1024x683","h_14487362_640.jpg":"640x427","h_14487362_480.jpg":"480x320","h_14487362_340.jpg":"340x227","h_14487362_220.jpg":"220x147","pp_14487362_1280.jpg":"1006x1280","pp_14487362_1024.jpg":"805x1024","pp_14487362_640.jpg":"503x640","pp_14487362_480.jpg":"377x480","pp_14487362_340.jpg":"267x340","pp_14487362_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7301778 Threads: 4 Questions: 1520144193 Slow queries: 4621472 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110371255 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/splicanin-marin-buskulic-prosao-je-neobican-put-do-skiperskoga-zvanja-zivot-mu-je-promjenio-poziv-prijatelja-da-preplove-atlantik-samo-da-mi-mater-ovo-ne-procita-1127490 [printLink] => /om/nautika/splicanin-marin-buskulic-prosao-je-neobican-put-do-skiperskoga-zvanja-zivot-mu-je-promjenio-poziv-prijatelja-da-preplove-atlantik-samo-da-mi-mater-ovo-ne-procita-1127490?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 321911 [name] => nautika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nautika [link] => /tag/nautika ) [1] => stdClass Object ( [id] => 647133 [name] => Skiper [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-20 21:41:16 [main_article_id] => 0 [alias] => skiper [link] => /tag/skiper ) [2] => stdClass Object ( [id] => 264263 [name] => karibi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => karibi [link] => /tag/karibi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 649470 [name] => marin buškulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-15 14:02:46 [main_article_id] => 0 [alias] => marin-buskulic [link] => /tag/marin-buskulic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 646990 [name] => rujan 2020. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-19 14:18:04 [main_article_id] => 0 [alias] => rujan-2020 [link] => /tag/rujan-2020 ) [5] => stdClass Object ( [id] => 649471 [name] => antigua [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-15 14:05:41 [main_article_id] => 0 [alias] => antigua [link] => /tag/antigua ) [6] => stdClass Object ( [id] => 502869 [name] => Atlantski ocean [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => atlantski-ocean [link] => /tag/atlantski-ocean ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zov oceana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splićanin Marin Buškulić prošao je neobičan put do skiperskoga zvanja, život mu je promjenio poziv prijatelja da preplove Atlantik: Samo da mi mater ovo ne pročita! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/25/14478636.jpg [galleryCount] => 19 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] => Marin Buškulić u Splitu, na Lagoonu 60 s kojim je preplovio Atlantik

  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/25/14478636.jpg [title] => Marin Buškulić u Splitu, na Lagoonu 60 s kojim je preplovio Atlantik

 
Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/25/14478652.jpg [title] => More i plovidba postali su mi strast i profesija
 
Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/25/14487102.jpg [title] => Gibraltar je lijep i zanimljiv ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/25/14487104.jpg [title] => Dalmatinska pisma na Atlantiku ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/25/14487106.jpg [title] => Povratak preko Atlantika bio je pun izazova ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/25/14487108.jpg [title] => Na sidru ispred Azora ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/25/14487110.jpg [title] => Badnjak na plaži Antigue s frendovima Nielom i Georgeom ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/25/14487112.jpg [title] => Dok na Azorima ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/25/14487114.jpg [title] => Adrian Worrall, Tim Hawdon i Marin Buškulić pred isplovljavanje iz Antigue ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/25/14487116.jpg [title] => Riba nije grizla, ali gladni bili nismo ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/25/14487118.jpg [title] => Lokalci na Antigui su prijateljski nastrojeni ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/25/14487120.jpg [title] => Jutarnja ćakula s prijateljima ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/25/14487122.jpg [title] => Odmor nakon neprospavane noći ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/25/14487124.jpg [title] => Pogled iz sobe hostela na Antigui ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/25/14487126.jpg [title] => Polazak s Azora prema Gibraltaru ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/25/14487128.jpg [title] => Rano jutro, hladno, kiša..., idealno za povratak u krevet ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/25/14487130.jpg [title] => Šišanje pred dolazak na Karibima ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/25/14487132.jpg [title] => Evo ga, bit će dovoljno za obid ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/25/14487362.jpg [title] => U plovidbi do Antigue ocean nam je bio prijatelj ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

– Uvijek su me više privlačili automobili i motori, a vidi me sada, skroz suprotno – počinje svoju neobičnu priču Splićanin Marin Buškulić (33), kojem je jedrenje s ekipom na Saloni 45 u zrelim mladim godinama oči i misli tako zarazilo velikim plavetnilom da mu se život potpuno okrenuo.

Zov mora ga je opio i zarobio, odvukao u avanturu preplovljavanja Atlantika, postao mu glavna opsesija, a na kraju i zanimanje. No, krenimo redom.

Neočekivani poziv

Marin je 2004. u Splitu završio grafički dizajn u Umjetničkoj školi. Želio je na studij režije, ali se nije uspio upisati, pa je počeo raditi što se moglo. Kratko kao snimatelj na TV Dalmaciji, potom kao konobar u splitskim kafićima i restoranima, a od 2014. u pubovima Dublina. Tu se uskoro prekvalificirao za osobnog trenera i s vremenom postao menadžer u jednom centru, ali...

– Bilo mi je dobro, ali nisam u Irskoj vidio svoju budućnost, pa sam se 2018. vratio u Split. Brzo sam shvatio da je ovdje konkurencija u tom poslu velika, a platežna moć mala, pa sam razmišljao o nekom drugom poslu. I tada je slučaj, ili sudbina, sve okrenuo u drugom smjeru. S ekipom sam počeo povremeno jedriti na jednoj Saloni 45, što mi je bilo prvo takvo iskustvo. Puno mi se svidjelo, pa su me more i plovidba sve više privlačili. Počeo sam pratiti pomorske portale, čitati o mladim ljudima koji jedre preko oceana i danima ne vide kopno, počeo pomalo sanjati... Sve mi je to bilo novo, izazovno i zanimljivo.

Krajem proljeća položio sam i skiperski ispit za C-kategoriju i tijekom ljeta vozio turiste gumenjakom do Modre špilje na Biševu, Stinive, Krknjaša. Kad bismo završili s poslom, više nas znalo bi sjesti u splitski restoran Bokeria, u kojem sam nekad i radio. I tako, jednu večer u kolovozu tu sam upoznao Poljaka Pawela Cholodowskog, skipera na 19-metarskom Lagoonu 620, koji je turistički plovio po Jadranu. Malo smo se družili, razmijenili brojeve mobitela i otišli svaki svojim poslom.

Mjesec dana kasnije, on me nazvao i pitao hoću li se pridružiti njegovoj posadi na putu za Karibe. Ni tren se nisam dvoumio, gotovo automatski sam odgovorio: – Hoću, naravno!

Što te ponukalo na takav odgovor?
Iskreno, ne znam ni sam, valjda neki instinkt. Jedina misao u tom trenu bila mi je – zašto ne? Novo iskustvo, izazov, avantura... Ili su mi, možda (smijeh), suflirali geni pradida s otoka Vira koji su navigavali. Inače, dotad nisam znao da mnogi čarter-brodovi koji ljeto provode na Jadranu u kasnu jesen odlaze na Karibe i tamo nastavljaju sezonu do idućega ljeta. Tako je radila i Pawelova tvrtka.

Uglavnom, uskoro sam dobio poziv za ukrcaj i krajem listopada odletio u Francusku, gdje je brod bio na remontu, u gradiću Canet-en-Roussillonu. Čim sam došao, Pawel je odletio u Toronto posjetiti obitelj, a ja sam ostao sam na brodu. Ujedno sam pomagao radnicima u remontu, pa sam tako dobro upoznao sve brodske sklopove, što mi je poslije puno koristilo.

Prijatelj Atlantik

Dok sam bio u Canetu, upoznao sam jedan par, kuhara i hostesu kojima je izgorio katamaran na kojem su radili. Tražili su posao, odnosno ukrcaj do Kariba gdje su planirali dalje raditi. Pitali su mogu li s nama, pa sam nazvao Pawela, koji se s tim složio. Pawel se vratio sredinom studenoga i uskoro smo isplovili. Bilo nas je pet na brodu, ali smo imali puni komfor jer brod ima pet kabina za goste, jednu za skipera i malu za hostesu.

Prva ruta bila je do Barcelone, po gadnom vremenu, s jakim vjetrom i visokim kratkim valovima koji su vrlo neugodni. Oni na Atlantiku pokazali su se puno ugodnijima. Dugi su, usporeniji i plovi se nekako glađe.

Nakon kraćeg zastoja u Barceloni, krenuli smo prema Gibraltaru, a potom zaplovili prema Las Palmasu na Kanarima. Ta četiri dana smo uživali. Ocean je bio miran, a plovidba ugodna. Smjene su nam bile po četiri sata, ali većinu posla odrađuje autopilot, a ti samo nadgledaš. Kada je bilo vjetra, jedrili smo brzinom od oko 12 čvorova, a po bonaci vozili motorom s nekih sedam čvorova.

Las Palmasu smo dovršili pripreme za plovidbu do Kariba, obnovili zalihe hrane i pića, sve na brodu ponovno provjerili i sredili. Dan prije našeg polaska startalo je više stotina brodova na poznatoj ARC regati preko Atlantika. Tako smo cijelim putem do Kariba, iako su se ti brodovi raspršili i niste ih vidjeli, s mnogima od njih bili u kontaktu radiovezom. Tako na neki način niste sami.

Do Antigue smo plovili 18 dana i imali sreću s vremenom, pa je moj prvi prelazak Atlantika bio vrlo ugodno iskustvo. Bilo je malo vjetra, a ocean je djelovao kao prijatelj. Jedino nije surađivao s nama u ribolovu, koji nam baš nije išao od ruke. Srećom, bilo je dovoljno mesa, manistre, riže, povrća...

---

image
U plovidbi do Antigue ocean nam je bio prijatelj
---

Čudesna Antigua

Kad smo stigli do Antigue, shvatio sam da zapravo još nisam potpuno svjestan toga gdje sam i što se događa. Sve se zbilo naglo i brzo, kao neki san. A takav je moj dojam čudesni i neobični otok samo pojačavao. Puno neobičnih životinja, prekrasna priroda, više od 365 bajkovitih pješčanih plaža, palme, kokosi na sve strane padaju, neobično voće...

---

image
Pogled iz sobe hostela na Antigui
---

Jedno koje krasno miriše i zove na kušanje je otrovno, doslovno ti kiselinom izgrize utrobu ako ga pojedeš. A onda kontrasti. Puno beskućnika, siromašni ljudi, jeftine drvene kuće s jedne strane, a s druge usidrene luksuzne jahte vrijedne milijune dolara. Restorani su daleko od europskih standarda, bez imalo luksuza, a hrana u trgovinama jako skupa. Dva i tri puta skuplja nego kod nas. Primjerice, 12 jaja plaćali smo deset dolara. Domaći ljudi tu malo kupuju, oni se drukčije snalaze.

A opet, ocean je jako topao, oko 30 stupnjeva, vrijeme lijepo, pljuskovi česti, ali kratki, uvijek je ljeto s temperaturama od 35 do 40 stupnjeva i puno vlage. Ali i puno komaraca, stalno te grizu.

Kakav ti je bio plan kad si došao?
– Ostati neko vrijeme, a poslije se ukrcati na neki brod i vratiti u Europu. Tamo smo stigli 13. prosinca i ja sam se iskrcao, a Pawel je otišao odrađivati uplaćene čarter-ture. Smjestio sam se u lokalni hostel čiji je jedan dio radio kao crew house. Spavanje me koštalo 1000 dolara mjesečno, i to bez svoje sobe. Sve su one otvorenog tipa i s više kreveta, a moj je krevet čak bio na balkonu. Teško je to shvatljivo nama u Europi. No, meni je bilo dobro, uvijek toplo, novo, zanimljivo...

Upoznao sam i puno zanimljivih ljudi, a i cura. Izlazio sam s Milenom iz Beograda koja je radila kao glavna hostesa na najvećoj karbonskoj jedrilici na svijetu – Baltic 175. Na njoj inače plovi vlasnik toga škvera. Sprijateljio sam se i s Konstantinom koji se skroz neobičan lik. On već 12 godina živi na Antigui i dobio je njihovo državljanstvo, a uz njega još ima državljanstva Makedonije i Srbije. Bavi se organiziranjem partyja na plažama i u klubovima, pa je tamo gotovo domaći čovjek.

---

image
Badnjak na plaži Antigue s frendovima Nielom i Georgeom
---

Pomalo sam se aklimatizirao, guštao u otoku i odlučio nešto zaraditi, jer mi se ušteđeni novac brzo topio. Napisao sam životopis, šetao po mulovima s velikim jahtama i dijelio ga, što je tamo običaj kad tražiš posao. Radio sam na pripremi jahti za novu čarter-turu. To su brodovi od 100 metara i na njima ima masu posla, od popravaka gelcota i tikovine, poliranja, raznih servisiranja, čišćenja... Dnevnica je 100 do 150 dolara, a radi se od 8 do 5, pa nije bilo loše.

Korona na Karibima

U veljači me Konstantin pozvao da dođem živjeti u njegovu kuću, drvenu, ali veliku i solidno uređenu. Dio nje je iznajmljivao, ali meni je kao prijatelju ponudio da samo dijelimo troškove. I da mu po povratku pošaljem par kila Vegete. Tu sam napokon dobio svoju sobu, a stanovao jeftinije nego u hostelu. I baš kad mi je postalo ugodno i udobno, u ožujku je stigla korona i lockdown. Nismo se smjeli kretati, nije se moglo raditi, čitao sam, vježbao, dosađivao se... cijeli mjesec dana.

Onda smo se prebacili na usidreni Beneteau 50 Konstantinova prijatelja Jadrana. On je Slovenac i stari skiper koji je kupio taj Beneteau u dosta oštećenom stanju, uredio ga i njime putuje po svijetu. Tu smo malo uživali, kupali se, lovili ribu, jer vani je i dalje bila karantena.

Nakon 15 dana vratio sam se u kuću i počeo učiti za polaganje osnovnih breveta u jednoj tamošnjoj engleskoj agenciji. Polaganje sam platio 600 dolara, ali htio sam ići korak naprijed i pomalo se pripremati za ukrcaj i povratak, jer se bližilo vrijeme kad se brodovi vraćaju na Mediteran.

Tako je i bilo. Upoznao sam Australca Tima Hawdona, kapetana drugoga Beneteaua 50 koji je krajem svibnja trebao isploviti prema Grčkoj gdje su planirali čarter-ture. S njim na brodu bio je vlasnik Adrian Worrall, inače Britanac, a trebao im je First Mate. Odmah sam prihvatio ponudu. Plan je bio prvo ići do Azora, odmoriti se, pa nastaviti dalje.

Isplovili smo, ali moj drugi prelazak Atlantika nije bio ugodan kao prvi. Bilo je puno vjetra, velikih valova, neugodnih noćnih nevera. Najteža od njih trajala je puna četiri sata i napravila nam je dosta problema.

---

image
Adrian Worrall, Tim Hawdon i Marin Buškulić pred isplovljavanje iz Antigue
---

Tada nam je pukao i konop koji rola roll flok. Uz to, pokazalo se da brod ima puno mana, jer je također bio oštećen, ali loše obnovljen. Puštao je more na sve strane, stalno se nešto kvarilo i pucalo. Baš je bilo gadno. A opet, puno sam naučio, jer je Tim vrlo iskusan kapetan koji je uvijek znao što činiti. U tim vatrenim krštenjima postali smo dobri prijatelji.

Povratak u Europu

Do Azora smo plovili 19 dana i na njima ostali četiri dana. Popravljali smo brod, krpili rasparanu genovu, radili po cijeli dan.
Potom smo krenuli do Gibraltara, stigli tamo za pet dana, kratko ostali i zaputili se u Palma de Mallorcu. Tu smo se Tim i ja iskrcali, bio je negdje početak srpnja. Krenuli smo tražiti posao, ali nije lako išlo. Puno se brodova vratilo s Kariba, konkurencija je bila velika, a zbog korone potražnja za posadama vrlo mala.

Tada sam stavio svoj profil portal crewbay.com koji združuje ponudu i potražnju za cijeli svijet. Potiho sam se nadao ponudi koja bi vodila preko Pacifika. Novi izazov, nova avantura.

Ali opet prst sudbine. Stigne mi ponuda slovačkog poduzetnika za ukrcaj na njegov Swan 60, krasnu i moćnu jedrilicu koja je vezana u – Šibeniku. Nudi mi i dobru plaću, zapravo prvu pravu, jer sve do tada plovio sam kao početnik za hranu i dobiveni prijevoz. I što ću. Majka, otac i sestra u Splitu ionako su svisnuli od brige dok sam karantenu za koronu odrađivao u Antigui.

Prihvatio sam i, evo, plovim po Jadranu već dva mjeseca. Gazda Roman Forgač je dobar čovjek, dolaze mu povremeno na brod rodbina i prijatelji, ali on s njega ne izlazi sedam mjeseci godišnje.

Pacifik me zove

Znači, more te potpuno zarazilo, postalo ti je profesija?
– Je, više ne mislim ni o čemu drugom, niti nešto drugo želim raditi. Zapravo želim. Kad brod krajem 10. mjeseca pripremimo za zimovanje, planiram u Portsmouthu završiti Yachtmaster Offshore Training za upravljanje brodovima do 200 BRT i položiti ispit.

---

image
More i plovidba postali su mi strast i profesija
 
Ante Čizmić/Cropix
---

To će me koštati oko 2000 eura. Teorijski dio polaže se online, a potom se tamo sedam dana plovi na brodu i polaže praktični dio. Malo sam gledao program i shvatio da sam veliku većinu toga prošao s Timom na Atlantiku prilikom povratka, pa neće biti problema.

A kad položiš?
– Svijet je velik, a oceani i mora zovu. Samo da mi mater ovo ne pročita!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix
Ante Čizmić/Cropix
Marin Buškulić u Splitu, na Lagoonu 60 s kojim je preplovio Atlantik

 
Ante Čizmić/Cropix
More i plovidba postali su mi strast i profesija
 

Gibraltar je lijep i zanimljiv

Dalmatinska pisma na Atlantiku

Povratak preko Atlantika bio je pun izazova

Na sidru ispred Azora

Badnjak na plaži Antigue s frendovima Nielom i Georgeom

Dok na Azorima

Adrian Worrall, Tim Hawdon i Marin Buškulić pred isplovljavanje iz Antigue

Riba nije grizla, ali gladni bili nismo

Lokalci na Antigui su prijateljski nastrojeni

Jutarnja ćakula s prijateljima

Odmor nakon neprospavane noći

Pogled iz sobe hostela na Antigui

Polazak s Azora prema Gibraltaru

Rano jutro, hladno, kiša..., idealno za povratak u krevet

Šišanje pred dolazak na Karibima

Evo ga, bit će dovoljno za obid

U plovidbi do Antigue ocean nam je bio prijatelj
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/splicanin-marin-buskulic-prosao-je-neobican-put-do-skiperskoga-zvanja-zivot-mu-je-promjenio-poziv-prijatelja-da-preplove-atlantik-samo-da-mi-mater-ovo-ne-procita-1127490 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a62c0992d543d1529d987d202cec91b591c602d9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Spli%C4%87anin+Marin+Bu%C5%A1kuli%C4%87+pro%C5%A1ao+je+neobi%C4%8Dan+put+do+skiperskoga+zvanja%2C+%C5%BEivot+mu+je+promjenio+poziv+prijatelja+da+preplove+Atlantik%3A+Samo+da+mi+mater+ovo+ne+pro%C4%8Dita%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fsplicanin-marin-buskulic-prosao-je-neobican-put-do-skiperskoga-zvanja-zivot-mu-je-promjenio-poziv-prijatelja-da-preplove-atlantik-samo-da-mi-mater-ovo-ne-procita-1127490 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fsplicanin-marin-buskulic-prosao-je-neobican-put-do-skiperskoga-zvanja-zivot-mu-je-promjenio-poziv-prijatelja-da-preplove-atlantik-samo-da-mi-mater-ovo-ne-procita-1127490 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zov oceana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

zov oceanaSplićanin Marin Buškulić prošao je neobičan put do skiperskoga zvanja, život mu je promjenio poziv prijatelja da preplove Atlantik: Samo da mi mater ovo ne pročita!

Piše Miomir ŠTRBAC
2. rujna 2020. - 11:40

– Uvijek su me više privlačili automobili i motori, a vidi me sada, skroz suprotno – počinje svoju neobičnu priču Splićanin Marin Buškulić (33), kojem je jedrenje s ekipom na Saloni 45 u zrelim mladim godinama oči i misli tako zarazilo velikim plavetnilom da mu se život potpuno okrenuo.

Zov mora ga je opio i zarobio, odvukao u avanturu preplovljavanja Atlantika, postao mu glavna opsesija, a na kraju i zanimanje. No, krenimo redom.

Neočekivani poziv

Marin je 2004. u Splitu završio grafički dizajn u Umjetničkoj školi. Želio je na studij režije, ali se nije uspio upisati, pa je počeo raditi što se moglo. Kratko kao snimatelj na TV Dalmaciji, potom kao konobar u splitskim kafićima i restoranima, a od 2014. u pubovima Dublina. Tu se uskoro prekvalificirao za osobnog trenera i s v...

10. svibanj 2024 21:31