stdClass Object ( [id] => 1381105 [title] => Šok za nautičare: pranje brodova u lučicama je zabranjeno! [alias] => sok-za-nauticare-pranje-brodova-u-lucicama-je-zabranjeno [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ako se kemikalije koje se, primjerice, nalaze u kremama za zaštitu od sunca, nakupljaju u stabljikama Posidonie oceanice (prema studiji objavljenoj u časopisu Marine Pollution Bullet), onda je itekako jasno da onečišćenje mora i morskog svijeta te okoliša s brodova predstavlja veliki problem. Sredinom veljače Slobodna Dalmacija pisala je o pranju, brušenju, bojenju, servisiranju motora i drugih radnji koje mogu izazvati zagađenje prirode u zaštićenom području park-šume Marjan, na temelju dopisa udruge Vlasnici zemljišta na Marjanu.

Kako je pisao kolega Božidar Lončar, obavljen je nadzor Državnog inspektorata na više lokacija u lučicama Spinut i Jadran na Zvončacu te je utvrđeno kako se ispuštaju otpadne vode u more nastale pranjem brodova na obje lokacije bez vodopravne dozvole za to. U lučici Spinut se u priobalne vode (more) ulijevaju i industrijske otpadne vode. Inspektorat je izdao zabranu ispuštanja otpadnih voda bez vodopravne dozvole, a moguće su i novčane kazne po okončanju postupka koji je još u tijeku.

Lučica Spinut poput većine drugih na Jadranu nema vodopravnu dozvolu iako je jedna od rijetkih opremljena sustavima za pročišćavanje industrijskih otpadnih voda, što je financirano i iz EU projekata.

Obje se sportske luke nalaze unutar zaštićenog područja i na njih se primjenjuju odredbe Zakona o zaštiti prirode koje kažu kako je zabranjeno pranje plovila na površinskim kopnenim vodama, obali ili u moru, a pogotovo brušenje, bojenje otplate ili servisiranje motora što propisuje državni pravilnik.

Rijetki izuzeci

Oko ove ekološke teme već se dosta pisalo, a pomaka baš i nema u praksi, na što upozorava Ornela Krezić iz Green Saila, neprofitne organizacije koja već dugi niz godina zagovara ekološka rješenja u nautičkom turizmu.

– Svi se brodovi bruse kraj mora, a rijetko koja marina funkcionira na način da se može reći da se sve provodi po ekološkim principima. Puno toga ode u zrak, pa u more i tu nema dileme. Rijetke su marine koje paze na to. Primjerice, marina Končar u Trogiru ima balon koji zadržava otpad unutar njega, što je dobar primjer.

Smatram da je najveći problem koji imamo u marinama upravo pranje brodova. No i to se može lako riješiti ako se agresivna sredstva potpuno zabrane u lučicama i marinama. Nevjerojatno mi je da se trup jahti pere Domestosom. Pa, s čime se brod zaprljao osim morem?!

---

image

Ornela Krezić u jednoj od akcija

---

Vječni problem su i otpadne vode s brodova. Primjerice, kruzeri imaju stroga pravila i unutar samog broda imaju sustav koji melje otpad. Prof. Žarko Koboević sa Sveučilišta u Dubrovniku je svojedobno objavio disertaciju o otpadnim vodama i ustanovio kako je u malim lučicama bilo više otpadnih voda nego u vodama oko kruzera – navodi Krezić, koja je nedavno sudjelovala u organizaciji stručnog panela u Šibeniku, gdje se, između ostalog, raspravljalo o upravljanju otpadom, nedostatku kontrole ispuštanja crnih otpadnih voda s plovila, o štetnim proizvodima za čišćenje plovila te stupnju razvoja gradskih kanalizacija širom naše obale.

Paško Klisović, predsjednik Hrvatske udruge nautičkog turizma pri HGK-u, kao rješenje je istaknuo ugradnju uređaja za ispumpavanje otpadnih voda u sklopu benzinskih stanica, ako ne unutar samih marina. Neven Cukrov, znanstveni savjetnik u Odjelu za istraživanje mora i okoliša Instituta Ruđer Bošković, smatra kako bi Vlada trebala zabraniti korištenje određenih proizvoda za čišćenje unutar marina i luka. Potonji je naglasio ekološke prednosti ispuštanja crne vode u otvoreno more – po mogućnosti oko 12 milja od obale – umjesto usmjeravanja u gradski kanalizacijski sustav. Istaknuo je da je primarna zabrinutost od ispuštanja otpadnih voda preblizu obala.

---

image

Neven Cukrov, institut Ruđer Bošković
 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Dotaklo se i negativnih učinaka deterdženata, sredstava za čišćenje plovila i sredstava protiv obraštanja na okoliš na more. Cukrov je predložio propise za iznimno otrovne kemikalije uz istovremeno smanjenje poreznog opterećenja ekološki sigurnih alternativa. Ukazao je na istraživanje koje otkriva zapanjujuću činjenicu: u estuariju rijeke Krke koncentracija bakra je tijekom sezone porasla 22 puta više u odnosu na zimska razdoblja. Već je otrovan za neke fitoplanktone i možda za neke male zooplanktone, naglasio je. Za mnoge kemikalije koje se nalaze u sredstvima za čišćenje, teško je predvidjeti učinke koje ćemo vidjeti za 10, 20 ili 50 godina.

Pražnjenje tankova

– Borba je staviti kontejnere za papir u marinama, a kamoli stanice za otpadne vode. Zakon je donesen, no zbog nepripremljene infrastrukture i nedovoljno specificiranog zakona tu sve staje. Većina nadležnih smatra kako te vode treba izbaciti negdje na otvorenome moru i problem je riješen. Ali gdje je monitoring preko kojeg bi se pratile aktivnosti u lučicama, sidrištima, kupalištima, odnosno biološki osjetljivim područjima?

Neke firme imaju dobra rješenja, poput riječke Antee koja proizvodi uređaje za ispumpavanje crnih i kaljužnih voda s jahti i brodica u marinama i lukama koji mogu biti stacionarnog ili mobilnog tipa, pa ih nabavlja sve veći broj marina.

---

image

Crni tankovi bi se trebali ispuštati u kolektore

Božidar Vukičević/Cropix
---

Mi kao Green Sail, lani smo predlagali mala ekološka plovila, hrvatski proizvod koji bi u sklopu pilot-projekta praznio tankove ispred luka. Pogon im je električni, solarni, posve ekološki.

Jedna od ideja je i da svi brodovi dobiju senzor za crni tank kako bi se znalo gdje je tko ispustio i koliko, i na osnovi toga bi se pratilo stanje i naplaćivale kazne. Od njih bi se financirala zaštita okoliša... Ma, nama treba jedan dobar strateški projekt, da svi sjednemo za stol i dogovorimo daljnje korake, odnosno da se uključe svi relevantni dionici jer u protivnom rješenja neće biti cjelovita.

Nekad se čini da nema smisla gurati ekologiju kad zapinjemo na brojnim točkama. Primjerice, trebamo čekati da svaka gradska kanalizacija ima dostatne pročišćivače. Sada, većina gradova ima osnovni filter koji samelje otpad i sve ide u more. Crni otpadni tankovi iz marina idu dalje u kanalizaciju, odakle opet sve ide u more. I tako ukrug, samo ste tu potrošili novce i dodali aktivnosti koje proizvode više CO2. Europska unija je propisala da uskoro svaki veći grad treba imati bar fiziološki i biološki filter, ako ne i kemijski. Imamo fondova, natječaja i možemo doći do sredstava, samo da se svi usuglasimo u pravcu zelene budućnosti – smatra Ornela.

---

image

Brušenje trupa zasad nije kažnjivo

Božidar Vukičević/Cropix
---

---

Istra ispred ostalih

Uz naftu, posljedice na morski okoliš ostavljaju otpadne vode koje se nakupljaju u plovilima. Otpadne vode na brodu često se kategoriziraju kao crna ili siva voda; crna se nakuplja od zahoda (kanalizacija), a sivu čine vode koje dolaze od drenaža iz tuševa, kuhinja i postrojenja za pranje rublja.

Obveza je da svaki brod veći do sedam metara mora imati crni tank, a prijedlog je da se osiguraju sredstva kako bi se postojeći koncesionari i luke prihvata opremili mjestima da se otpad iz brodova može zbrinuti kvalitetno na kopnu.

– Nedavno sam bila u Istri i sve marine zaista nastoje imati sve propisano zakonom, stacionarne ili mobilne uređaje za crne otpadne vode. U pogledu toga, uskoro će svaki brod morati prilagati račune... – kaže Krezić.

---

---

image

Otpadna ulja uglavnom završe u sabirnicima

Jakov Prkić/Cropix
---

---

Cijena čistoga mora

Tvrtka Antea iz Rijeke je proizvođač uređaja za ispumpavanje crnih i kaljužnih voda s jahti i brodica u marinama i lukama koji mogu biti stacionarnog i mobilnog tipa, a preporuka su ove prve. Iz ove firme kažu kako su okvirne cijene uređaja za ispumpavanje crnih/sivih voda s brodica 15 tisuća eura bez PDV-a.

Također rade takve uređaje za ispumpavanje kaljužnih voda s brodica, a cijena je ista. Nude i kemijsko fizikalne uređaje za pročišćavanje otpadnih voda od pranja brodica, čija je cijena oko 38 tisuća eura bez PDV-a.

---

---

image

Lučica Spinut spada pod okrilje park šume Marjan

Duje Klarić/Cropix
---

---

Drakonske kazne za koncesionare

Upravni odjel za turizam, pomorstvo i promet Splitsko-dalmatinske županije u ožujku je poslao službeno upozorenje lučicama na širem splitskom području da su postupanja Vodopravne inspekcije u tijeku i da izbjegnu nepotrebno kažnjavanje i pravne postupke. Drugim riječima, da se suzdrže od aktivnosti koje spadaju pod okrilje vodopravne dozvole. Za pojedinosti o pravnim postupcima smo se obratili Državnom inspektoratu koji nam je preko Službe za odnose s javnošću odgovorio na dio pitanja.

Naime, nismo dobili odgovor na broj postupaka u tijeku i koje su sve lučice i marine obuhvaćene nadzorom. Zato nam je otkriven iznos kazne koji će svakoga koncesionara dobro zabrinuti.

Ispuštanje otpadnih voda bez vodopravne dozvole je prekršaj kažnjiv po čl. 224. st. 1. t. 29. i st. 2. Zakona o vodama novčanom kaznom u iznosu od 3.980 eura do 39.810 eura za pravnu osobu te novčanom kaznom u iznosu od 530 eura do 1320 eura za odgovornu osobu.

Zakonom o vodama, čl. 165. propisano je da je vodopravna dozvola potrebna za svako ispuštanje otpadnih voda za koje se propisom iz čl. 70. st. 4. istog Zakona propisuju granične vrijednosti emisija (Pravilnik o graničnim vrijednostima emisija otpadnih voda).

Kako nam javljaju koncesioniri, upravo mjerenje graničnih vrijednosti bi moglo u upravnom postupku dati nadu u izbjegavanje sankcije jer netko fizički treba izmjeriti i dokazati da je kod pranja brodice došlo do značajnog utjecaja na okoliš.

Dobra vijest je što nam je eksplicite odgovoreno da brušenje trupa, drveta i drugi brodograditeljski radovi koji zrakom idu u more ne spadaju u navedenu kategoriju prekršaja.

Visokotlačni perači bi do ugradnje dragocjenog sustava filtriranja i izdavanja vodopravne dozvole mogli ostati bez posla. Hipotetski, ako bi ronilac u moru ostrugao školjke, alge i boju s trupa to bi moglo proći ispod radara inspektora. Šteta za okoliš bi bila ista. (G. J.)

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => SVI SE BRODOVI BRUSE KRAJ MORA, A RIJETKO KOJA MARINA FUNKCIONIRA NA NAČIN DA SE MOŽE REĆI DA SE SVE PROVODI PO EKOLOŠKIM PRINCIPIMA. PUNO TOGA ODE U ZRAK, PA U MORE I TU NEMA DILEME. PRVE NA UDARU INSPEKTORA SU SPLITSKE LUČICE SPINUT I JADRAN JER SPADAJU U PODRUČJE PARK ŠUME MARJAN, NO REPRESIJA BI SE ISTOM LOGIKOM MOGLA PROŠIRITI I NA SVE LUČICE I MARINE U JADRANU KOJE NEMAJU VODOPRAVNU DOZVOLU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => školjke razdora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => SVI SE BRODOVI BRUSE KRAJ MORA, A RIJETKO KOJA MARINA FUNKCIONIRA NA NAČIN DA SE MOŽE REĆI DA SE SVE PROVODI PO EKOLOŠKIM PRINCIPIMA. PUNO TOGA ODE U ZRAK, PA U MORE I TU NEMA DILEME. PRVE NA UDARU INSPEKTORA SU SPLITSKE LUČICE SPINUT I JADRAN JER SPADAJU U PODRUČJE PARK ŠUME MARJAN, NO REPRESIJA BI SE ISTOM LOGIKOM MOGLA PROŠIRITI I NA SVE LUČICE I MARINE U JADRANU KOJE NEMAJU VODOPRAVNU DOZVOLU školjke razdora 2 0 6554 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-11 08:28:45 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Merien Ilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-29 12:53:18 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2024-04-16 07:57:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => SVI SE BRODOVI BRUSE KRAJ MORA, A RIJETKO KOJA MARINA FUNKCIONIRA NA NAČIN DA SE MOŽE REĆI DA SE SVE PROVODI PO EKOLOŠKIM PRINCIPIMA. PUNO TOGA ODE U ZRAK, PA U MORE I TU NEMA DILEME. PRVE NA UDARU INSPEKTORA SU SPLITSKE LUČICE SPINUT I JADRAN JER SP [metadata] => robots= author= title=Šok za nautičare: pranje brodova u lučicama je zabranjeno! page_title=Šok za nautičare: pranje brodova u lučicama je zabranjeno! [metakey] => onečišćenje mora, pranje brodova, otpadne vode, zabrana pranja brodova, nautičari, lučice, Ornela Krezić, ŽARKO KOBOEVIĆ, Paško Klisović, Neven Cukrov, vlasnici brodova [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/11\/26760365.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/11\/13507990.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/11\/4401371.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/11\/26760364.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/11\/15143274.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/11\/26779284.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/11\/3962375.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/11\/26874126.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Zabranom pranja se dogodio pravi kaos<\/p>","

Crni tankovi bi se trebali ispu\u0161tati u kolektore<\/p>","

Bru\u0161enje trupa zasad nije ka\u017enjivo<\/p>","

Isprane \u0161koljke i boja se skupljaju u vre\u0107e<\/p>","

Neven Cukrov, institut Ru\u0111er Bo\u0161kovi\u0107
\n\u00a0<\/p>","

Ornela Krezi\u0107 u jednoj od akcija<\/p>","

Otpadna ulja uglavnom zavr\u0161e u sabirnicima<\/p>","

Lu\u010dica Spinut spada pod okrilje park \u0161ume Marjan<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1343","hd_26760365_1920.jpg":"1920x1080","k_26760365_1280.jpg":"1280x1280","k_26760365_1024.jpg":"1024x1024","k_26760365_640.jpg":"640x640","k_26760365_480.jpg":"480x480","k_26760365_340.jpg":"340x340","k_26760365_220.jpg":"220x220","o_26760365_1280.jpg":"1280x895","o_26760365_1024.jpg":"1024x716","o_26760365_640.jpg":"640x447","o_26760365_480.jpg":"480x335","o_26760365_340.jpg":"340x237","o_26760365_220.jpg":"220x153","h_26760365_1280.jpg":"1280x854","h_26760365_1024.jpg":"1024x683","h_26760365_640.jpg":"640x427","h_26760365_480.jpg":"480x320","h_26760365_340.jpg":"340x227","h_26760365_220.jpg":"220x147","pp_26760365_1280.jpg":"1280x1628","pp_26760365_1024.jpg":"1024x1303","pp_26760365_640.jpg":"640x814","pp_26760365_480.jpg":"480x611","pp_26760365_340.jpg":"340x432","pp_26760365_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_13507990_1920.jpg":"1920x1080","k_13507990_1280.jpg":"1280x1280","k_13507990_1024.jpg":"1024x1024","k_13507990_640.jpg":"640x640","k_13507990_480.jpg":"480x480","k_13507990_340.jpg":"340x340","k_13507990_220.jpg":"220x220","o_13507990_1280.jpg":"1280x853","o_13507990_1024.jpg":"1024x682","o_13507990_640.jpg":"640x426","o_13507990_480.jpg":"480x320","o_13507990_340.jpg":"340x226","o_13507990_220.jpg":"220x146","h_13507990_1280.jpg":"1280x854","h_13507990_1024.jpg":"1024x683","h_13507990_640.jpg":"640x427","h_13507990_480.jpg":"480x320","h_13507990_340.jpg":"340x227","h_13507990_220.jpg":"220x147","pp_13507990_1280.jpg":"1280x1628","pp_13507990_1024.jpg":"1024x1303","pp_13507990_640.jpg":"640x814","pp_13507990_480.jpg":"480x611","pp_13507990_340.jpg":"340x432","pp_13507990_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1160","hd_4401371_1920.jpg":"1920x1080","k_4401371_1280.jpg":"1280x1280","k_4401371_1024.jpg":"1024x1024","k_4401371_640.jpg":"640x640","k_4401371_480.jpg":"480x480","k_4401371_340.jpg":"340x340","k_4401371_220.jpg":"220x220","o_4401371_1280.jpg":"1280x773","o_4401371_1024.jpg":"1024x618","o_4401371_640.jpg":"640x386","o_4401371_480.jpg":"480x290","o_4401371_340.jpg":"340x205","o_4401371_220.jpg":"220x132","h_4401371_1280.jpg":"1280x854","h_4401371_1024.jpg":"1024x683","h_4401371_640.jpg":"640x427","h_4401371_480.jpg":"480x320","h_4401371_340.jpg":"340x227","h_4401371_220.jpg":"220x147","pp_4401371_1280.jpg":"1280x1628","pp_4401371_1024.jpg":"1024x1303","pp_4401371_640.jpg":"640x814","pp_4401371_480.jpg":"480x611","pp_4401371_340.jpg":"340x432","pp_4401371_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x960","hd_26760364_1920.jpg":"1920x1080","k_26760364_1280.jpg":"1280x1280","k_26760364_1024.jpg":"1024x1024","k_26760364_640.jpg":"640x640","k_26760364_480.jpg":"480x480","k_26760364_340.jpg":"340x340","k_26760364_220.jpg":"220x220","o_26760364_1280.jpg":"1280x960","o_26760364_1024.jpg":"1024x768","o_26760364_640.jpg":"640x480","o_26760364_480.jpg":"480x360","o_26760364_340.jpg":"340x255","o_26760364_220.jpg":"220x165","h_26760364_1280.jpg":"1280x854","h_26760364_1024.jpg":"1024x683","h_26760364_640.jpg":"640x427","h_26760364_480.jpg":"480x320","h_26760364_340.jpg":"340x227","h_26760364_220.jpg":"220x147","pp_26760364_1280.jpg":"1280x1628","pp_26760364_1024.jpg":"1024x1303","pp_26760364_640.jpg":"640x814","pp_26760364_480.jpg":"480x611","pp_26760364_340.jpg":"340x432","pp_26760364_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1189","hd_15143274_1920.jpg":"1920x1080","k_15143274_1280.jpg":"1280x1280","k_15143274_1024.jpg":"1024x1024","k_15143274_640.jpg":"640x640","k_15143274_480.jpg":"480x480","k_15143274_340.jpg":"340x340","k_15143274_220.jpg":"220x220","o_15143274_1280.jpg":"1280x792","o_15143274_1024.jpg":"1024x634","o_15143274_640.jpg":"640x396","o_15143274_480.jpg":"480x297","o_15143274_340.jpg":"340x210","o_15143274_220.jpg":"220x136","h_15143274_1280.jpg":"1280x854","h_15143274_1024.jpg":"1024x683","h_15143274_640.jpg":"640x427","h_15143274_480.jpg":"480x320","h_15143274_340.jpg":"340x227","h_15143274_220.jpg":"220x147","pp_15143274_1280.jpg":"1280x1628","pp_15143274_1024.jpg":"1024x1303","pp_15143274_640.jpg":"640x814","pp_15143274_480.jpg":"480x611","pp_15143274_340.jpg":"340x432","pp_15143274_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26779284_1920.jpg":"1920x1080","k_26779284_1280.jpg":"1280x1280","k_26779284_1024.jpg":"1024x1024","k_26779284_640.jpg":"640x640","k_26779284_480.jpg":"480x480","k_26779284_340.jpg":"340x340","k_26779284_220.jpg":"220x220","o_26779284_1280.jpg":"1280x854","o_26779284_1024.jpg":"1024x683","o_26779284_640.jpg":"640x427","o_26779284_480.jpg":"480x320","o_26779284_340.jpg":"340x227","o_26779284_220.jpg":"220x146","h_26779284_1280.jpg":"1280x854","h_26779284_1024.jpg":"1024x683","h_26779284_640.jpg":"640x427","h_26779284_480.jpg":"480x320","h_26779284_340.jpg":"340x227","h_26779284_220.jpg":"220x147","pp_26779284_1280.jpg":"1280x1628","pp_26779284_1024.jpg":"1024x1303","pp_26779284_640.jpg":"640x814","pp_26779284_480.jpg":"480x611","pp_26779284_340.jpg":"340x432","pp_26779284_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_3962375_1920.jpg":"1920x1080","k_3962375_1280.jpg":"1280x1280","k_3962375_1024.jpg":"1024x1024","k_3962375_640.jpg":"640x640","k_3962375_480.jpg":"480x480","k_3962375_340.jpg":"340x340","k_3962375_220.jpg":"220x220","o_3962375_1280.jpg":"1280x853","o_3962375_1024.jpg":"1024x682","o_3962375_640.jpg":"640x426","o_3962375_480.jpg":"480x320","o_3962375_340.jpg":"340x226","o_3962375_220.jpg":"220x146","h_3962375_1280.jpg":"1280x854","h_3962375_1024.jpg":"1024x683","h_3962375_640.jpg":"640x427","h_3962375_480.jpg":"480x320","h_3962375_340.jpg":"340x227","h_3962375_220.jpg":"220x147","pp_3962375_1280.jpg":"1280x1628","pp_3962375_1024.jpg":"1024x1303","pp_3962375_640.jpg":"640x814","pp_3962375_480.jpg":"480x611","pp_3962375_340.jpg":"340x432","pp_3962375_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26874126_1920.jpg":"1920x1080","k_26874126_1280.jpg":"1280x1280","k_26874126_1024.jpg":"1024x1024","k_26874126_640.jpg":"640x640","k_26874126_480.jpg":"480x480","k_26874126_340.jpg":"340x340","k_26874126_220.jpg":"220x220","o_26874126_1280.jpg":"1280x853","o_26874126_1024.jpg":"1024x682","o_26874126_640.jpg":"640x426","o_26874126_480.jpg":"480x320","o_26874126_340.jpg":"340x226","o_26874126_220.jpg":"220x146","h_26874126_1280.jpg":"1280x854","h_26874126_1024.jpg":"1024x683","h_26874126_640.jpg":"640x427","h_26874126_480.jpg":"480x320","h_26874126_340.jpg":"340x227","h_26874126_220.jpg":"220x147","pp_26874126_1280.jpg":"1280x1628","pp_26874126_1024.jpg":"1024x1303","pp_26874126_640.jpg":"640x814","pp_26874126_480.jpg":"480x611","pp_26874126_340.jpg":"340x432","pp_26874126_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15127992 Threads: 1 Questions: 3163136999 Slow queries: 7076185 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235208139 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/sok-za-nauticare-pranje-brodova-u-lucicama-je-zabranjeno-1381105 [printLink] => /om/nautika/sok-za-nauticare-pranje-brodova-u-lucicama-je-zabranjeno-1381105?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 521010 [name] => onečišćenje mora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => oneciscenje-mora [link] => /tag/oneciscenje-mora ) [1] => stdClass Object ( [id] => 737259 [name] => pranje brodova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-19 11:30:42 [main_article_id] => 0 [alias] => pranje-brodova [link] => /tag/pranje-brodova ) [2] => stdClass Object ( [id] => 378705 [name] => otpadne vode [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => otpadne-vode [link] => /tag/otpadne-vode ) [3] => stdClass Object ( [id] => 755718 [name] => zabrana pranja brodova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-16 09:57:47 [main_article_id] => 0 [alias] => zabrana-pranja-brodova [link] => /tag/zabrana-pranja-brodova ) [4] => stdClass Object ( [id] => 222201 [name] => nautičari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nauticari [link] => /tag/nauticari ) [5] => stdClass Object ( [id] => 422080 [name] => lučice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lucice [link] => /tag/lucice ) [6] => stdClass Object ( [id] => 755719 [name] => Ornela Krezić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-16 09:57:48 [main_article_id] => 0 [alias] => ornela-krezic [link] => /tag/ornela-krezic ) [7] => stdClass Object ( [id] => 685198 [name] => ŽARKO KOBOEVIĆ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-21 15:15:11 [main_article_id] => 0 [alias] => zarko-koboevic [link] => /tag/zarko-koboevic ) [8] => stdClass Object ( [id] => 616139 [name] => Paško Klisović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-26 21:56:03 [main_article_id] => 0 [alias] => pasko-klisovic [link] => /tag/pasko-klisovic ) [9] => stdClass Object ( [id] => 621842 [name] => Neven Cukrov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-30 13:59:11 [main_article_id] => 0 [alias] => neven-cukrov [link] => /tag/neven-cukrov ) [10] => stdClass Object ( [id] => 626900 [name] => vlasnici brodova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-30 15:11:51 [main_article_id] => 0 [alias] => vlasnici-brodova [link] => /tag/vlasnici-brodova ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => SVI SE BRODOVI BRUSE KRAJ MORA, A RIJETKO KOJA MARINA FUNKCIONIRA NA NAČIN DA SE MOŽE REĆI DA SE SVE PROVODI PO EKOLOŠKIM PRINCIPIMA. PUNO TOGA ODE U ZRAK, PA U MORE I TU NEMA DILEME. PRVE NA UDARU INSPEKTORA SU SPLITSKE LUČICE SPINUT I JADRAN JER SPADAJU U PODRUČJE PARK ŠUME MARJAN, NO REPRESIJA BI SE ISTOM LOGIKOM MOGLA PROŠIRITI I NA SVE LUČICE I MARINE U JADRANU KOJE NEMAJU VODOPRAVNU DOZVOLU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => školjke razdora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Šok za nautičare: pranje brodova u lučicama je zabranjeno! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-11-24-07-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/11/26760365.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Zabranom pranja se dogodio pravi kaos

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/11/26760365.jpg [title] =>

Zabranom pranja se dogodio pravi kaos

Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/11/13507990.jpg [title] =>

Crni tankovi bi se trebali ispuštati u kolektore

Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/11/4401371.jpg [title] =>

Brušenje trupa zasad nije kažnjivo

Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/11/26760364.jpg [title] =>

Isprane školjke i boja se skupljaju u vreće

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/11/15143274.jpg [title] =>

Neven Cukrov, institut Ruđer Bošković
 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/11/26779284.jpg [title] =>

Ornela Krezić u jednoj od akcija

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/11/3962375.jpg [title] =>

Otpadna ulja uglavnom završe u sabirnicima

Jakov Prkić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/11/26874126.jpg [title] =>

Lučica Spinut spada pod okrilje park šume Marjan

Duje Klarić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ako se kemikalije koje se, primjerice, nalaze u kremama za zaštitu od sunca, nakupljaju u stabljikama Posidonie oceanice (prema studiji objavljenoj u časopisu Marine Pollution Bullet), onda je itekako jasno da onečišćenje mora i morskog svijeta te okoliša s brodova predstavlja veliki problem. Sredinom veljače Slobodna Dalmacija pisala je o pranju, brušenju, bojenju, servisiranju motora i drugih radnji koje mogu izazvati zagađenje prirode u zaštićenom području park-šume Marjan, na temelju dopisa udruge Vlasnici zemljišta na Marjanu.

Kako je pisao kolega Božidar Lončar, obavljen je nadzor Državnog inspektorata na više lokacija u lučicama Spinut i Jadran na Zvončacu te je utvrđeno kako se ispuštaju otpadne vode u more nastale pranjem brodova na obje lokacije bez vodopravne dozvole za to. U lučici Spinut se u priobalne vode (more) ulijevaju i industrijske otpadne vode. Inspektorat je izdao zabranu ispuštanja otpadnih voda bez vodopravne dozvole, a moguće su i novčane kazne po okončanju postupka koji je još u tijeku.

Lučica Spinut poput većine drugih na Jadranu nema vodopravnu dozvolu iako je jedna od rijetkih opremljena sustavima za pročišćavanje industrijskih otpadnih voda, što je financirano i iz EU projekata.

Obje se sportske luke nalaze unutar zaštićenog područja i na njih se primjenjuju odredbe Zakona o zaštiti prirode koje kažu kako je zabranjeno pranje plovila na površinskim kopnenim vodama, obali ili u moru, a pogotovo brušenje, bojenje otplate ili servisiranje motora što propisuje državni pravilnik.

Rijetki izuzeci

Oko ove ekološke teme već se dosta pisalo, a pomaka baš i nema u praksi, na što upozorava Ornela Krezić iz Green Saila, neprofitne organizacije koja već dugi niz godina zagovara ekološka rješenja u nautičkom turizmu.

– Svi se brodovi bruse kraj mora, a rijetko koja marina funkcionira na način da se može reći da se sve provodi po ekološkim principima. Puno toga ode u zrak, pa u more i tu nema dileme. Rijetke su marine koje paze na to. Primjerice, marina Končar u Trogiru ima balon koji zadržava otpad unutar njega, što je dobar primjer.

Smatram da je najveći problem koji imamo u marinama upravo pranje brodova. No i to se može lako riješiti ako se agresivna sredstva potpuno zabrane u lučicama i marinama. Nevjerojatno mi je da se trup jahti pere Domestosom. Pa, s čime se brod zaprljao osim morem?!

---

image

Ornela Krezić u jednoj od akcija

---

Vječni problem su i otpadne vode s brodova. Primjerice, kruzeri imaju stroga pravila i unutar samog broda imaju sustav koji melje otpad. Prof. Žarko Koboević sa Sveučilišta u Dubrovniku je svojedobno objavio disertaciju o otpadnim vodama i ustanovio kako je u malim lučicama bilo više otpadnih voda nego u vodama oko kruzera – navodi Krezić, koja je nedavno sudjelovala u organizaciji stručnog panela u Šibeniku, gdje se, između ostalog, raspravljalo o upravljanju otpadom, nedostatku kontrole ispuštanja crnih otpadnih voda s plovila, o štetnim proizvodima za čišćenje plovila te stupnju razvoja gradskih kanalizacija širom naše obale.

Paško Klisović, predsjednik Hrvatske udruge nautičkog turizma pri HGK-u, kao rješenje je istaknuo ugradnju uređaja za ispumpavanje otpadnih voda u sklopu benzinskih stanica, ako ne unutar samih marina. Neven Cukrov, znanstveni savjetnik u Odjelu za istraživanje mora i okoliša Instituta Ruđer Bošković, smatra kako bi Vlada trebala zabraniti korištenje određenih proizvoda za čišćenje unutar marina i luka. Potonji je naglasio ekološke prednosti ispuštanja crne vode u otvoreno more – po mogućnosti oko 12 milja od obale – umjesto usmjeravanja u gradski kanalizacijski sustav. Istaknuo je da je primarna zabrinutost od ispuštanja otpadnih voda preblizu obala.

---

image

Neven Cukrov, institut Ruđer Bošković
 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Dotaklo se i negativnih učinaka deterdženata, sredstava za čišćenje plovila i sredstava protiv obraštanja na okoliš na more. Cukrov je predložio propise za iznimno otrovne kemikalije uz istovremeno smanjenje poreznog opterećenja ekološki sigurnih alternativa. Ukazao je na istraživanje koje otkriva zapanjujuću činjenicu: u estuariju rijeke Krke koncentracija bakra je tijekom sezone porasla 22 puta više u odnosu na zimska razdoblja. Već je otrovan za neke fitoplanktone i možda za neke male zooplanktone, naglasio je. Za mnoge kemikalije koje se nalaze u sredstvima za čišćenje, teško je predvidjeti učinke koje ćemo vidjeti za 10, 20 ili 50 godina.

Pražnjenje tankova

– Borba je staviti kontejnere za papir u marinama, a kamoli stanice za otpadne vode. Zakon je donesen, no zbog nepripremljene infrastrukture i nedovoljno specificiranog zakona tu sve staje. Većina nadležnih smatra kako te vode treba izbaciti negdje na otvorenome moru i problem je riješen. Ali gdje je monitoring preko kojeg bi se pratile aktivnosti u lučicama, sidrištima, kupalištima, odnosno biološki osjetljivim područjima?

Neke firme imaju dobra rješenja, poput riječke Antee koja proizvodi uređaje za ispumpavanje crnih i kaljužnih voda s jahti i brodica u marinama i lukama koji mogu biti stacionarnog ili mobilnog tipa, pa ih nabavlja sve veći broj marina.

---

image

Crni tankovi bi se trebali ispuštati u kolektore

Božidar Vukičević/Cropix
---

Mi kao Green Sail, lani smo predlagali mala ekološka plovila, hrvatski proizvod koji bi u sklopu pilot-projekta praznio tankove ispred luka. Pogon im je električni, solarni, posve ekološki.

Jedna od ideja je i da svi brodovi dobiju senzor za crni tank kako bi se znalo gdje je tko ispustio i koliko, i na osnovi toga bi se pratilo stanje i naplaćivale kazne. Od njih bi se financirala zaštita okoliša... Ma, nama treba jedan dobar strateški projekt, da svi sjednemo za stol i dogovorimo daljnje korake, odnosno da se uključe svi relevantni dionici jer u protivnom rješenja neće biti cjelovita.

Nekad se čini da nema smisla gurati ekologiju kad zapinjemo na brojnim točkama. Primjerice, trebamo čekati da svaka gradska kanalizacija ima dostatne pročišćivače. Sada, većina gradova ima osnovni filter koji samelje otpad i sve ide u more. Crni otpadni tankovi iz marina idu dalje u kanalizaciju, odakle opet sve ide u more. I tako ukrug, samo ste tu potrošili novce i dodali aktivnosti koje proizvode više CO2. Europska unija je propisala da uskoro svaki veći grad treba imati bar fiziološki i biološki filter, ako ne i kemijski. Imamo fondova, natječaja i možemo doći do sredstava, samo da se svi usuglasimo u pravcu zelene budućnosti – smatra Ornela.

---

image

Brušenje trupa zasad nije kažnjivo

Božidar Vukičević/Cropix
---

---

Istra ispred ostalih

Uz naftu, posljedice na morski okoliš ostavljaju otpadne vode koje se nakupljaju u plovilima. Otpadne vode na brodu često se kategoriziraju kao crna ili siva voda; crna se nakuplja od zahoda (kanalizacija), a sivu čine vode koje dolaze od drenaža iz tuševa, kuhinja i postrojenja za pranje rublja.

Obveza je da svaki brod veći do sedam metara mora imati crni tank, a prijedlog je da se osiguraju sredstva kako bi se postojeći koncesionari i luke prihvata opremili mjestima da se otpad iz brodova može zbrinuti kvalitetno na kopnu.

– Nedavno sam bila u Istri i sve marine zaista nastoje imati sve propisano zakonom, stacionarne ili mobilne uređaje za crne otpadne vode. U pogledu toga, uskoro će svaki brod morati prilagati račune... – kaže Krezić.

---

---

image

Otpadna ulja uglavnom završe u sabirnicima

Jakov Prkić/Cropix
---

---

Cijena čistoga mora

Tvrtka Antea iz Rijeke je proizvođač uređaja za ispumpavanje crnih i kaljužnih voda s jahti i brodica u marinama i lukama koji mogu biti stacionarnog i mobilnog tipa, a preporuka su ove prve. Iz ove firme kažu kako su okvirne cijene uređaja za ispumpavanje crnih/sivih voda s brodica 15 tisuća eura bez PDV-a.

Također rade takve uređaje za ispumpavanje kaljužnih voda s brodica, a cijena je ista. Nude i kemijsko fizikalne uređaje za pročišćavanje otpadnih voda od pranja brodica, čija je cijena oko 38 tisuća eura bez PDV-a.

---

---

image

Lučica Spinut spada pod okrilje park šume Marjan

Duje Klarić/Cropix
---

---

Drakonske kazne za koncesionare

Upravni odjel za turizam, pomorstvo i promet Splitsko-dalmatinske županije u ožujku je poslao službeno upozorenje lučicama na širem splitskom području da su postupanja Vodopravne inspekcije u tijeku i da izbjegnu nepotrebno kažnjavanje i pravne postupke. Drugim riječima, da se suzdrže od aktivnosti koje spadaju pod okrilje vodopravne dozvole. Za pojedinosti o pravnim postupcima smo se obratili Državnom inspektoratu koji nam je preko Službe za odnose s javnošću odgovorio na dio pitanja.

Naime, nismo dobili odgovor na broj postupaka u tijeku i koje su sve lučice i marine obuhvaćene nadzorom. Zato nam je otkriven iznos kazne koji će svakoga koncesionara dobro zabrinuti.

Ispuštanje otpadnih voda bez vodopravne dozvole je prekršaj kažnjiv po čl. 224. st. 1. t. 29. i st. 2. Zakona o vodama novčanom kaznom u iznosu od 3.980 eura do 39.810 eura za pravnu osobu te novčanom kaznom u iznosu od 530 eura do 1320 eura za odgovornu osobu.

Zakonom o vodama, čl. 165. propisano je da je vodopravna dozvola potrebna za svako ispuštanje otpadnih voda za koje se propisom iz čl. 70. st. 4. istog Zakona propisuju granične vrijednosti emisija (Pravilnik o graničnim vrijednostima emisija otpadnih voda).

Kako nam javljaju koncesioniri, upravo mjerenje graničnih vrijednosti bi moglo u upravnom postupku dati nadu u izbjegavanje sankcije jer netko fizički treba izmjeriti i dokazati da je kod pranja brodice došlo do značajnog utjecaja na okoliš.

Dobra vijest je što nam je eksplicite odgovoreno da brušenje trupa, drveta i drugi brodograditeljski radovi koji zrakom idu u more ne spadaju u navedenu kategoriju prekršaja.

Visokotlačni perači bi do ugradnje dragocjenog sustava filtriranja i izdavanja vodopravne dozvole mogli ostati bez posla. Hipotetski, ako bi ronilac u moru ostrugao školjke, alge i boju s trupa to bi moglo proći ispod radara inspektora. Šteta za okoliš bi bila ista. (G. J.)

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Jakov Prkić/Cropix Duje Klarić/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Zabranom pranja se dogodio pravi kaos

Božidar Vukičević/Cropix

Crni tankovi bi se trebali ispuštati u kolektore

Božidar Vukičević/Cropix

Brušenje trupa zasad nije kažnjivo


Isprane školjke i boja se skupljaju u vreće

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Neven Cukrov, institut Ruđer Bošković
 


Ornela Krezić u jednoj od akcija

Jakov Prkić/Cropix

Otpadna ulja uglavnom završe u sabirnicima

Duje Klarić/Cropix

Lučica Spinut spada pod okrilje park šume Marjan

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/sok-za-nauticare-pranje-brodova-u-lucicama-je-zabranjeno-1381105 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=43740aec5311d11b20bcd18bda417a640a0d5c6a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0ok+za+nauti%C4%8Dare%3A+pranje+brodova+u+lu%C4%8Dicama+je+zabranjeno%21+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fsok-za-nauticare-pranje-brodova-u-lucicama-je-zabranjeno-1381105 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fsok-za-nauticare-pranje-brodova-u-lucicama-je-zabranjeno-1381105 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => SVI SE BRODOVI BRUSE KRAJ MORA, A RIJETKO KOJA MARINA FUNKCIONIRA NA NAČIN DA SE MOŽE REĆI DA SE SVE PROVODI PO EKOLOŠKIM PRINCIPIMA. PUNO TOGA ODE U ZRAK, PA U MORE I TU NEMA DILEME. PRVE NA UDARU INSPEKTORA SU SPLITSKE LUČICE SPINUT I JADRAN JER SPADAJU U PODRUČJE PARK ŠUME MARJAN, NO REPRESIJA BI SE ISTOM LOGIKOM MOGLA PROŠIRITI I NA SVE LUČICE I MARINE U JADRANU KOJE NEMAJU VODOPRAVNU DOZVOLU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => školjke razdora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM

školjke razdoraŠok za nautičare: pranje brodova u lučicama je zabranjeno!

Piše Merien Ilić
16. travnja 2024. - 09:57

Ako se kemikalije koje se, primjerice, nalaze u kremama za zaštitu od sunca, nakupljaju u stabljikama Posidonie oceanice (prema studiji objavljenoj u časopisu Marine Pollution Bullet), onda je itekako jasno da onečišćenje mora i morskog svijeta te okoliša s brodova predstavlja veliki problem. Sredinom veljače Slobodna Dalmacija pisala je o pranju, brušenju, bojenju, servisiranju motora i drugih radnji koje mogu izazvati zagađenje prirode u zaštićenom području park-šume Marjan, na temelju dopisa udruge Vlasnici zemljišta na Marjanu.

Kako je pisao kolega Božidar Lončar, obavljen je nadzor Državnog inspektorata na više lokacija u lučicama Spinut i Jadran na Zvončacu te je utvrđeno kako se ispuštaju otpadne vode u more nastale pranjem brodova na obje lokacije bez vodopravne d...

14. svibanj 2024 13:24