stdClass Object ( [id] => 1160574 [title] => Bitve, manjuli, kaštanjole... Donosimo foto-vodič za sigurno vezivanje broda [alias] => sigurnost-broda-umnogome-ovisi-o-pouzdanosti-tocke-priveza [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bitva (bita, bitun, bitucin) je debeli i jaki okomito usađeni drveni stup koji izlazi iz palube, a na koji se vezuju privezni konopi. Mora biti čvrsta i sigurna bar onoliko koliko su to vinčevi na jedrilicama, pete i lande jarbola ili sidreni vinč.

Kako bi imale čvrstoću, na drvenim su brodicama ugrađene uz osnovnu konstrukciju. Na pramcu je uglavnom dolje učvršćena za kobilicu, a gore za uzdužni nosač palube, dok na krmi znaju biti dvije, lijeva i desna, koje su dolje stisnute za rebro, a gore za sponju.

Oblik osmice

Mogu biti pomaknute i uz razmu, a tada se postavljaju u paru i pričvršćuju za dva susjedna rebra. Nazivaju se mankul, a na njih se konop vezuje tako da se između vrhova mankula križa opisujući oblik broja osam, i to ponovi nekoliko puta. Osim za privez, krmeni su mankuli na brodicama s tradicionalnim jedrima u plovidbi služili i za vezivanje škote.

Drveni brodovi s oplatom visoko podignutom iznad palube, punom ogradom, na pramcu i krmi imaju otvore, oka, za privezne konope. Osim klasičnih, takvi mogu imati i horizontalne bitve, čvrsti komad drva pričvršćen za dva susjedna rebra, a kojem vrhovi vire izvan rebara kako bi se oko njih mogao namatati konop. Horizontalna bitva za vezivanje konopa naziva se kaštanjola, kastanjola ili kljuna, a uglavnom ima oblik razvučenog slova T, odnosno čvrsto široko postolje s dva izdužena krila.

---

image
Kaštanjole su čest izbor na manjim gliesrima
---

Drvo i metal

Drvene kaštanjole nisu bile čvrste kao klasične bitve, te se nisu koristile za privez već za vezivanje opreme po brodici, međutim, kada su se počele proizvoditi od metala, sve češće su ugrađivane i za tu primjenu. Pokazale su se praktičnijima, znatno su niže, mogu se postaviti ispod ili uz samu ogradu i tako osloboditi središnji dio pramčane palube. Osim toga, ne treba ih povezivati s kobilicom i rebrima, pa je i taj prostor ispod palube slobodan.

Druga varijanta koja se danas susreće su dvije razmaknute i blago nakošene bitve na zajedničkom postolju, što dosta podsjeća na nekadašnji mankul, a i konop se na njih jednako namata.

Kod ugradnje treba voditi računa, isto kao i kod klasične bitve, da moraju biti čvrste i sigurne. Međutim, ponekad se to zanemari, i to ne samo u samogradnji, već i na nekim modelima registriranih proizvođača.

Umjesto konkretnog pojačanja koje će opterećenje s privezanog konopa prenijeti na konstrukciju brodice, ispod matica postave se samo šajbe ili male podloške, pa se kompletno opterećenje prenosi samo na površinu ispod tih podložaka.

Jače od konopa

Istina, najčešće je to i dovoljno, naročito kod onih koji se vezuju isključivo na zaštićenim vezovima, pa im ta opterećenja nisu velika. Međutim, pravo značenje bitve dolazi do izražaja kod velikih opterećenja, jače nevere, veće izloženosti vjetru i valu, snažnog naslanjanja težeg plovila, tegljenja u otežanim uvjetima i drugim ekstremnim situacijama.

Tada su sile višestruko veće i nedostaci kod ugradnje mogu ošteti palubu, pa čak i iščupati bitvu. Kod prevelikog opterećenja treba pucati konop, a ne paluba ili bitva. Dakle, snaga sistema za vezivanje mora biti veća od konopa koji se na taj sistem vezuje.

Nadalje, kaštanjole su predviđene za horizontalna, a ne vertikalna opterećenja. Ipak, na nekim su modelima ugrađene na krmeno zrcalo i postavljene gotovo okomito. Ovdje opterećenje više ne nosi čvrsto tijelo postolja, već samo jedno krilo, a sigurnost pruža samo kvaliteta legure od koje je kaštanjola proizvedena.

---

image
Sklopiva kaštanjola
---

Dimenzije bitvi i kaštanjola moraju biti adekvatne konopu koji se na njih vezuje, a na manjim brodicama ponekad i veće. Naime, sidreni konopi u komercijalnim marinama su uvijek većeg promjera nego što je to potrebno manjim brodicama, pa bi bilo dobro da se takav može i vezati na kaštanjolu.

Sklopive kaštanjole

Klasične kaštanjole su minimalno podignute iznad palube, ali i to je dovoljno da nekakav konopi ili ribolovna oprema ponekad za njih zapnu. Kako bi se i to izbjeglo na tržištu postoje razne izvedbe sklopivih kaštanjola koje se za korištenje otvore, a kada se konop s njih skine ponovno preklope ili spuste i više se za njih ne može zapinjati. Naravno, kod odabira i montaže i ovdje treba voditi računa da su dovoljno čvrste i pouzdane.

Na gumenjacima, naročito manjima, ugradnja kaštanjola može biti dosta nepraktična. Ručke na tubusima, pa čak ni one koje su dizajnirane tako da se na njih može vezati konop, to sigurno nisu. Gumenjaci obično na pramcu i krmenom zrcalu imaju za to predviđene anele. Neki su to iskoristili pa na svom vezu imaju točno odmjerenu dužinu konopa na kraju kojeg je vezan ili upleten karabin.

Ovo može biti dosta praktično sve dok se karabin otvara i može otkačiti, ali ako se u nekoj kritičnoj situaciji zaglavi tada može stvarati probleme. Ako se ovakav sistem privezivanja koristi, bilo bi dobro da je karabin vezan nekim gropom koji se lako i brzo može odvezati, dvojnim poluuzlom ili plutačnim, a nikako upletkom.

Dometi upletki

Vlasnici manjih drvenih brodica na stalnom vezu znaju na obalnim priveznim konopima napraviti upletke koje pri pristajanju uz obalu samo nametnu na bitvu. Takve upletke rade i na konopu kolpomorta, pa su im brodice uvijek jednako vezane. Interesantno je da su ovakvo vezivanje brodice vrlo rijetko koristili ribari, premda gotovo svakodnevno isplovljavaju i vraćaju se na vez.

Kod vezivanja konopa na bitvu ili kaštanjolu, dobro je znati da opterećenje nose namotaji, a grop služi samo da se živi kraj ne izvlači ili odmotava.

Vrzni grop (slika 1), ili kako se često naziva dvi volte, nabacuje se na bitvu uglavnom kod kratkotrajnog privremenog vezivanja ili tamo gdje vez nije izložen snažnom zatezanju konopa. Ponekad ga je dosta teško odvezati ako je jako zategnut.

---

image
Slika 1
---

Namotani privez može se odvezati i kada je konop jako zategnut. Vezuje se tako da se oko bitve namota nekoliko vojeva (slika 2), zatim na živom kraju formira poluvoj koji se provuče ispod priveznog konopa (slika 3) i prebaci preko bitve.

---

image
Slika 2
---

---

image
Slika 3
---

Na živom kraju ponovno se formira poluvoj, s druge strane povuče ispod konopa (slika 4), ponovno prebaci preko bitve i konop zategne (slika 5).

---

image
Slika 4
---

---

image
Slika 5
---

Kod odvezivanja, na kraju konopa nema nikakvog opterećenja, pa ni kada se ovi poluvoji skinu s bitve, a preostali namotaji oko bitve olakšavaju popuštanje.

Prevrnuti voj

Upletka na kraju priveznog konopa može se nametnuti i na kaštanjolu, a neki imaju i razrađen sistem pa je provuku kroz rupu u tijelu kaštanjole i prebace preko krila (slika 6). Ako se konop uslijed plime ili nekog drugog razloga jako zategne, ponekad ga je i samo prebačenog preko kaštanjole vrlo teško skinuti, a ovako zapetljanog često i nemoguće.

---

image
Slika 6
---

Konop se na kaštanjolu počinje namatati tako da se ne naslanja na njezin prednji dio, a radi ravnomjernijeg raspoređivanja opterećenja, a kasnije i radi lakšeg popuštanja, oko kaštanjole se omota prvi voj ili barem pola voja (slika 7).

---

image
Slika 7
---

Tanke konope koji imaju manje trenje dobro je omotati i dva ili tri puta. Križanjem konopa preko kaštanjole oko krila se namota nekoliko vojeva, a zadnji voj prevrne tako da živi kraj konopa ostane stisnut ispod voja. Prevrne se tako da je konop kojim je stisnut živi kraj rastegnut dijagonalno između krila (slika 8), a preko tijela kaštanjole se križa s prethodnim vojem.

---

image
Slika 8
---

Nije dobro da ostane paralelno uz kaštanjolu (slika 9) jer s malo namotanih vojeva i spletom okolnosti može se nezgodno namjestiti i nategnuti, tako da je kraj konopa vrlo teško osloboditi. Ako je zadnji voj nepravilno postavljen, potrebno ga je skinuti i prevrnuti u suprotnom smjeru.

---

image
Slika 9
---

Česta pogreška

Ima još jedan detalj vezan uz kaštanjole, a nerijetko se može primijetiti na privezanim brodovima. Nakon što je brod bio pravilno privezan, uslijed veće oseke, isplovljenja susjednog broda ili manje korekcije veza u jednu stranu, privezni konop je potrebno malo skratiti.

Neki to rješavaju tako da opušteni konop samo još jednom ili dva puta namotaju oko kaštanjole (slika 10), što je gore od svih ranije spomenutih grešaka. U takvoj je situaciji potrebno osloboditi kaštanjolu, privezni konop zategnuti i ponovno ga vezati, jer kada se ovako namotan konop nategne, više se ništa s te kaštanjole ne može odvezati.

---

image
Slika 10
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAUTIČKI SAVJETNIK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NAUTIČKI SAVJETNIK 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2018-02-12 15:19:01 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Damir Višić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-01-19 13:52:31 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-01-19 13:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 80 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2018\/02\/12\/9550818.jpg","\/images\/slike\/2018\/02\/12\/9547141.jpg","\/images\/slike\/2018\/02\/12\/9547142.jpg","\/images\/slike\/2018\/02\/12\/9547143.jpg","\/images\/slike\/2018\/02\/12\/9547146.jpg","\/images\/slike\/2018\/02\/12\/9547148.jpg","\/images\/slike\/2018\/02\/12\/9547149.jpg","\/images\/slike\/2018\/02\/12\/9547150.jpg","\/images\/slike\/2018\/02\/12\/9547151.jpg","\/images\/slike\/2018\/02\/12\/9547152.jpg","\/images\/slike\/2018\/02\/12\/9547153.jpg","\/images\/slike\/2018\/02\/12\/9550821.jpg","\/images\/slike\/2018\/02\/12\/9550823.jpg","\/images\/slike\/2018\/02\/12\/9550825.jpg","\/images\/slike\/2018\/02\/12\/9551003.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix, Arhiva Otvorenog mora","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Okomita bitva od inoksa","Slika 1","Slika 2","Slika 3","Slika 4","Slika 5","Slika 7","Slika 8","Slika 9","Slika 10","Slika 6","Sklopiva ka\u0161tanjola","Ka\u0161tanjole su \u010dest izbor na manjim gliesrima","Sklopiva ka\u0161tanjola s elementima za ugradnju","Preklapanjem konopa osigurava se \u010dvrsto dr\u017eanje"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x1063","hd_9550818_1920.jpg":"1920x1080","k_9550818_1280.jpg":"1280x1280","k_9550818_1024.jpg":"1024x1024","k_9550818_640.jpg":"640x640","k_9550818_480.jpg":"480x480","k_9550818_340.jpg":"340x340","k_9550818_220.jpg":"220x220","o_9550818_1280.jpg":"1280x850","o_9550818_1024.jpg":"1024x680","o_9550818_640.jpg":"640x425","o_9550818_480.jpg":"480x318","o_9550818_340.jpg":"340x225","o_9550818_220.jpg":"220x146","h_9550818_1280.jpg":"1280x854","h_9550818_1024.jpg":"1024x683","h_9550818_640.jpg":"640x427","h_9550818_480.jpg":"480x320","h_9550818_340.jpg":"340x227","h_9550818_220.jpg":"220x147","pp_9550818_1280.jpg":"1006x1280","pp_9550818_1024.jpg":"805x1024","pp_9550818_640.jpg":"503x640","pp_9550818_480.jpg":"377x480","pp_9550818_340.jpg":"267x340","pp_9550818_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1333x1000","hd_9547141_1920.jpg":"1920x1080","k_9547141_1280.jpg":"1280x1280","k_9547141_1024.jpg":"1024x1024","k_9547141_640.jpg":"640x640","k_9547141_480.jpg":"480x480","k_9547141_340.jpg":"340x340","k_9547141_220.jpg":"220x220","o_9547141_1280.jpg":"1280x960","o_9547141_1024.jpg":"1024x768","o_9547141_640.jpg":"640x480","o_9547141_480.jpg":"480x360","o_9547141_340.jpg":"340x255","o_9547141_220.jpg":"220x165","h_9547141_1280.jpg":"1280x854","h_9547141_1024.jpg":"1024x683","h_9547141_640.jpg":"640x427","h_9547141_480.jpg":"480x320","h_9547141_340.jpg":"340x227","h_9547141_220.jpg":"220x147","pp_9547141_1280.jpg":"1006x1280","pp_9547141_1024.jpg":"805x1024","pp_9547141_640.jpg":"503x640","pp_9547141_480.jpg":"377x480","pp_9547141_340.jpg":"267x340","pp_9547141_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1395","hd_9547142_1920.jpg":"1920x1080","k_9547142_1280.jpg":"1280x1280","k_9547142_1024.jpg":"1024x1024","k_9547142_640.jpg":"640x640","k_9547142_480.jpg":"480x480","k_9547142_340.jpg":"340x340","k_9547142_220.jpg":"220x220","o_9547142_1280.jpg":"1280x930","o_9547142_1024.jpg":"1024x744","o_9547142_640.jpg":"640x465","o_9547142_480.jpg":"480x348","o_9547142_340.jpg":"340x247","o_9547142_220.jpg":"220x159","h_9547142_1280.jpg":"1280x854","h_9547142_1024.jpg":"1024x683","h_9547142_640.jpg":"640x427","h_9547142_480.jpg":"480x320","h_9547142_340.jpg":"340x227","h_9547142_220.jpg":"220x147","pp_9547142_1280.jpg":"1006x1280","pp_9547142_1024.jpg":"805x1024","pp_9547142_640.jpg":"503x640","pp_9547142_480.jpg":"377x480","pp_9547142_340.jpg":"267x340","pp_9547142_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1395","hd_9547143_1920.jpg":"1920x1080","k_9547143_1280.jpg":"1280x1280","k_9547143_1024.jpg":"1024x1024","k_9547143_640.jpg":"640x640","k_9547143_480.jpg":"480x480","k_9547143_340.jpg":"340x340","k_9547143_220.jpg":"220x220","o_9547143_1280.jpg":"1280x930","o_9547143_1024.jpg":"1024x744","o_9547143_640.jpg":"640x465","o_9547143_480.jpg":"480x348","o_9547143_340.jpg":"340x247","o_9547143_220.jpg":"220x159","h_9547143_1280.jpg":"1280x854","h_9547143_1024.jpg":"1024x683","h_9547143_640.jpg":"640x427","h_9547143_480.jpg":"480x320","h_9547143_340.jpg":"340x227","h_9547143_220.jpg":"220x147","pp_9547143_1280.jpg":"1006x1280","pp_9547143_1024.jpg":"805x1024","pp_9547143_640.jpg":"503x640","pp_9547143_480.jpg":"377x480","pp_9547143_340.jpg":"267x340","pp_9547143_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1395","hd_9547146_1920.jpg":"1920x1080","k_9547146_1280.jpg":"1280x1280","k_9547146_1024.jpg":"1024x1024","k_9547146_640.jpg":"640x640","k_9547146_480.jpg":"480x480","k_9547146_340.jpg":"340x340","k_9547146_220.jpg":"220x220","o_9547146_1280.jpg":"1280x930","o_9547146_1024.jpg":"1024x744","o_9547146_640.jpg":"640x465","o_9547146_480.jpg":"480x348","o_9547146_340.jpg":"340x247","o_9547146_220.jpg":"220x159","h_9547146_1280.jpg":"1280x854","h_9547146_1024.jpg":"1024x683","h_9547146_640.jpg":"640x427","h_9547146_480.jpg":"480x320","h_9547146_340.jpg":"340x227","h_9547146_220.jpg":"220x147","pp_9547146_1280.jpg":"1006x1280","pp_9547146_1024.jpg":"805x1024","pp_9547146_640.jpg":"503x640","pp_9547146_480.jpg":"377x480","pp_9547146_340.jpg":"267x340","pp_9547146_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1395","hd_9547148_1920.jpg":"1920x1080","k_9547148_1280.jpg":"1280x1280","k_9547148_1024.jpg":"1024x1024","k_9547148_640.jpg":"640x640","k_9547148_480.jpg":"480x480","k_9547148_340.jpg":"340x340","k_9547148_220.jpg":"220x220","o_9547148_1280.jpg":"1280x930","o_9547148_1024.jpg":"1024x744","o_9547148_640.jpg":"640x465","o_9547148_480.jpg":"480x348","o_9547148_340.jpg":"340x247","o_9547148_220.jpg":"220x159","h_9547148_1280.jpg":"1280x854","h_9547148_1024.jpg":"1024x683","h_9547148_640.jpg":"640x427","h_9547148_480.jpg":"480x320","h_9547148_340.jpg":"340x227","h_9547148_220.jpg":"220x147","pp_9547148_1280.jpg":"1006x1280","pp_9547148_1024.jpg":"805x1024","pp_9547148_640.jpg":"503x640","pp_9547148_480.jpg":"377x480","pp_9547148_340.jpg":"267x340","pp_9547148_220.jpg":"173x220"},{"size0":"563x750","hd_9547149_1920.jpg":"1920x1080","k_9547149_1280.jpg":"1280x1280","k_9547149_1024.jpg":"1024x1024","k_9547149_640.jpg":"640x640","k_9547149_480.jpg":"480x480","k_9547149_340.jpg":"340x340","k_9547149_220.jpg":"220x220","o_9547149_1280.jpg":"1280x1705","o_9547149_1024.jpg":"1024x1364","o_9547149_640.jpg":"640x852","o_9547149_480.jpg":"480x639","o_9547149_340.jpg":"340x452","o_9547149_220.jpg":"220x293","h_9547149_1280.jpg":"1280x854","h_9547149_1024.jpg":"1024x683","h_9547149_640.jpg":"640x427","h_9547149_480.jpg":"480x320","h_9547149_340.jpg":"340x227","h_9547149_220.jpg":"220x147","pp_9547149_1280.jpg":"1006x1280","pp_9547149_1024.jpg":"805x1024","pp_9547149_640.jpg":"503x640","pp_9547149_480.jpg":"377x480","pp_9547149_340.jpg":"267x340","pp_9547149_220.jpg":"173x220"},{"size0":"563x750","hd_9547150_1920.jpg":"1920x1080","k_9547150_1280.jpg":"1280x1280","k_9547150_1024.jpg":"1024x1024","k_9547150_640.jpg":"640x640","k_9547150_480.jpg":"480x480","k_9547150_340.jpg":"340x340","k_9547150_220.jpg":"220x220","o_9547150_1280.jpg":"1280x1705","o_9547150_1024.jpg":"1024x1364","o_9547150_640.jpg":"640x852","o_9547150_480.jpg":"480x639","o_9547150_340.jpg":"340x452","o_9547150_220.jpg":"220x293","h_9547150_1280.jpg":"1280x854","h_9547150_1024.jpg":"1024x683","h_9547150_640.jpg":"640x427","h_9547150_480.jpg":"480x320","h_9547150_340.jpg":"340x227","h_9547150_220.jpg":"220x147","pp_9547150_1280.jpg":"1006x1280","pp_9547150_1024.jpg":"805x1024","pp_9547150_640.jpg":"503x640","pp_9547150_480.jpg":"377x480","pp_9547150_340.jpg":"267x340","pp_9547150_220.jpg":"173x220"},{"size0":"563x750","hd_9547151_1920.jpg":"1920x1080","k_9547151_1280.jpg":"1280x1280","k_9547151_1024.jpg":"1024x1024","k_9547151_640.jpg":"640x640","k_9547151_480.jpg":"480x480","k_9547151_340.jpg":"340x340","k_9547151_220.jpg":"220x220","o_9547151_1280.jpg":"1280x1705","o_9547151_1024.jpg":"1024x1364","o_9547151_640.jpg":"640x852","o_9547151_480.jpg":"480x639","o_9547151_340.jpg":"340x452","o_9547151_220.jpg":"220x293","h_9547151_1280.jpg":"1280x854","h_9547151_1024.jpg":"1024x683","h_9547151_640.jpg":"640x427","h_9547151_480.jpg":"480x320","h_9547151_340.jpg":"340x227","h_9547151_220.jpg":"220x147","pp_9547151_1280.jpg":"1006x1280","pp_9547151_1024.jpg":"805x1024","pp_9547151_640.jpg":"503x640","pp_9547151_480.jpg":"377x480","pp_9547151_340.jpg":"267x340","pp_9547151_220.jpg":"173x220"},{"size0":"563x750","hd_9547152_1920.jpg":"1920x1080","k_9547152_1280.jpg":"1280x1280","k_9547152_1024.jpg":"1024x1024","k_9547152_640.jpg":"640x640","k_9547152_480.jpg":"480x480","k_9547152_340.jpg":"340x340","k_9547152_220.jpg":"220x220","o_9547152_1280.jpg":"1280x1705","o_9547152_1024.jpg":"1024x1364","o_9547152_640.jpg":"640x852","o_9547152_480.jpg":"480x639","o_9547152_340.jpg":"340x452","o_9547152_220.jpg":"220x293","h_9547152_1280.jpg":"1280x854","h_9547152_1024.jpg":"1024x683","h_9547152_640.jpg":"640x427","h_9547152_480.jpg":"480x320","h_9547152_340.jpg":"340x227","h_9547152_220.jpg":"220x147","pp_9547152_1280.jpg":"1006x1280","pp_9547152_1024.jpg":"805x1024","pp_9547152_640.jpg":"503x640","pp_9547152_480.jpg":"377x480","pp_9547152_340.jpg":"267x340","pp_9547152_220.jpg":"173x220"},{"size0":"512x750","hd_9547153_1920.jpg":"1920x1080","k_9547153_1280.jpg":"1280x1280","k_9547153_1024.jpg":"1024x1024","k_9547153_640.jpg":"640x640","k_9547153_480.jpg":"480x480","k_9547153_340.jpg":"340x340","k_9547153_220.jpg":"220x220","o_9547153_1280.jpg":"1280x1875","o_9547153_1024.jpg":"1024x1500","o_9547153_640.jpg":"640x937","o_9547153_480.jpg":"480x703","o_9547153_340.jpg":"340x498","o_9547153_220.jpg":"220x322","h_9547153_1280.jpg":"1280x854","h_9547153_1024.jpg":"1024x683","h_9547153_640.jpg":"640x427","h_9547153_480.jpg":"480x320","h_9547153_340.jpg":"340x227","h_9547153_220.jpg":"220x147","pp_9547153_1280.jpg":"1006x1280","pp_9547153_1024.jpg":"805x1024","pp_9547153_640.jpg":"503x640","pp_9547153_480.jpg":"377x480","pp_9547153_340.jpg":"267x340","pp_9547153_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_9550821_1920.jpg":"1920x1080","k_9550821_1280.jpg":"1280x1280","k_9550821_1024.jpg":"1024x1024","k_9550821_640.jpg":"640x640","k_9550821_480.jpg":"480x480","k_9550821_340.jpg":"340x340","k_9550821_220.jpg":"220x220","o_9550821_1280.jpg":"1280x853","o_9550821_1024.jpg":"1024x682","o_9550821_640.jpg":"640x426","o_9550821_480.jpg":"480x320","o_9550821_340.jpg":"340x226","o_9550821_220.jpg":"220x146","h_9550821_1280.jpg":"1280x854","h_9550821_1024.jpg":"1024x683","h_9550821_640.jpg":"640x427","h_9550821_480.jpg":"480x320","h_9550821_340.jpg":"340x227","h_9550821_220.jpg":"220x147","pp_9550821_1280.jpg":"1006x1280","pp_9550821_1024.jpg":"805x1024","pp_9550821_640.jpg":"503x640","pp_9550821_480.jpg":"377x480","pp_9550821_340.jpg":"267x340","pp_9550821_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1126","hd_9550823_1920.jpg":"1920x1080","k_9550823_1280.jpg":"1280x1280","k_9550823_1024.jpg":"1024x1024","k_9550823_640.jpg":"640x640","k_9550823_480.jpg":"480x480","k_9550823_340.jpg":"340x340","k_9550823_220.jpg":"220x220","o_9550823_1280.jpg":"1280x750","o_9550823_1024.jpg":"1024x600","o_9550823_640.jpg":"640x375","o_9550823_480.jpg":"480x281","o_9550823_340.jpg":"340x199","o_9550823_220.jpg":"220x129","h_9550823_1280.jpg":"1280x854","h_9550823_1024.jpg":"1024x683","h_9550823_640.jpg":"640x427","h_9550823_480.jpg":"480x320","h_9550823_340.jpg":"340x227","h_9550823_220.jpg":"220x147","pp_9550823_1280.jpg":"1006x1280","pp_9550823_1024.jpg":"805x1024","pp_9550823_640.jpg":"503x640","pp_9550823_480.jpg":"377x480","pp_9550823_340.jpg":"267x340","pp_9550823_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1000x1000","hd_9550825_1920.jpg":"1920x1080","k_9550825_1280.jpg":"1280x1280","k_9550825_1024.jpg":"1024x1024","k_9550825_640.jpg":"640x640","k_9550825_480.jpg":"480x480","k_9550825_340.jpg":"340x340","k_9550825_220.jpg":"220x220","o_9550825_1280.jpg":"1280x1280","o_9550825_1024.jpg":"1024x1024","o_9550825_640.jpg":"640x640","o_9550825_480.jpg":"480x480","o_9550825_340.jpg":"340x340","o_9550825_220.jpg":"220x220","h_9550825_1280.jpg":"1280x854","h_9550825_1024.jpg":"1024x683","h_9550825_640.jpg":"640x427","h_9550825_480.jpg":"480x320","h_9550825_340.jpg":"340x227","h_9550825_220.jpg":"220x147","pp_9550825_1280.jpg":"1006x1280","pp_9550825_1024.jpg":"805x1024","pp_9550825_640.jpg":"503x640","pp_9550825_480.jpg":"377x480","pp_9550825_340.jpg":"267x340","pp_9550825_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x780","hd_9551003_1920.jpg":"1920x1080","k_9551003_1280.jpg":"1280x1280","k_9551003_1024.jpg":"1024x1024","k_9551003_640.jpg":"640x640","k_9551003_480.jpg":"480x480","k_9551003_340.jpg":"340x340","k_9551003_220.jpg":"220x220","o_9551003_1280.jpg":"1280x832","o_9551003_1024.jpg":"1024x665","o_9551003_640.jpg":"640x416","o_9551003_480.jpg":"480x312","o_9551003_340.jpg":"340x221","o_9551003_220.jpg":"220x143","h_9551003_1280.jpg":"1280x854","h_9551003_1024.jpg":"1024x683","h_9551003_640.jpg":"640x427","h_9551003_480.jpg":"480x320","h_9551003_340.jpg":"340x227","h_9551003_220.jpg":"220x147","pp_9551003_1280.jpg":"1006x1280","pp_9551003_1024.jpg":"805x1024","pp_9551003_640.jpg":"503x640","pp_9551003_480.jpg":"377x480","pp_9551003_340.jpg":"267x340","pp_9551003_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15286497 Threads: 3 Questions: 3178789068 Slow queries: 7128562 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235542436 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/sigurnost-broda-umnogome-ovisi-o-pouzdanosti-tocke-priveza-1160574 [printLink] => /om/nautika/sigurnost-broda-umnogome-ovisi-o-pouzdanosti-tocke-priveza-1160574?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 657349 [name] => kako vezati brod [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-23 13:04:28 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-vezati-brod [link] => /tag/kako-vezati-brod ) [1] => stdClass Object ( [id] => 663724 [name] => vezivanje broda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-19 14:41:05 [main_article_id] => 0 [alias] => vezivanje-broda [link] => /tag/vezivanje-broda ) [2] => stdClass Object ( [id] => 663725 [name] => sigurno vezivanje broda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-19 14:41:05 [main_article_id] => 0 [alias] => sigurno-vezivanje-broda [link] => /tag/sigurno-vezivanje-broda ) [3] => stdClass Object ( [id] => 496256 [name] => bitve [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bitve [link] => /tag/bitve ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAUTIČKI SAVJETNIK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bitve, manjuli, kaštanjole... Donosimo foto-vodič za sigurno vezivanje broda [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/02/12/9550818.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix, Arhiva Otvorenog mora [mainImageDesc] => Okomita bitva od inoksa [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/02/12/9550818.jpg [title] => Okomita bitva od inoksa Božidar Vukičević/Cropix, Arhiva Otvorenog mora ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/02/12/9547141.jpg [title] => Slika 1 ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/02/12/9547142.jpg [title] => Slika 2 ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/02/12/9547143.jpg [title] => Slika 3 ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/02/12/9547146.jpg [title] => Slika 4 ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/02/12/9547148.jpg [title] => Slika 5 ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/02/12/9547149.jpg [title] => Slika 7 ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/02/12/9547150.jpg [title] => Slika 8 ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/02/12/9547151.jpg [title] => Slika 9 ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/02/12/9547152.jpg [title] => Slika 10 ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/02/12/9547153.jpg [title] => Slika 6 ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/02/12/9550821.jpg [title] => Sklopiva kaštanjola ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/02/12/9550823.jpg [title] => Kaštanjole su čest izbor na manjim gliesrima ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/02/12/9550825.jpg [title] => Sklopiva kaštanjola s elementima za ugradnju ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/02/12/9551003.jpg [title] => Preklapanjem konopa osigurava se čvrsto držanje ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Bitva (bita, bitun, bitucin) je debeli i jaki okomito usađeni drveni stup koji izlazi iz palube, a na koji se vezuju privezni konopi. Mora biti čvrsta i sigurna bar onoliko koliko su to vinčevi na jedrilicama, pete i lande jarbola ili sidreni vinč.

Kako bi imale čvrstoću, na drvenim su brodicama ugrađene uz osnovnu konstrukciju. Na pramcu je uglavnom dolje učvršćena za kobilicu, a gore za uzdužni nosač palube, dok na krmi znaju biti dvije, lijeva i desna, koje su dolje stisnute za rebro, a gore za sponju.

Oblik osmice

Mogu biti pomaknute i uz razmu, a tada se postavljaju u paru i pričvršćuju za dva susjedna rebra. Nazivaju se mankul, a na njih se konop vezuje tako da se između vrhova mankula križa opisujući oblik broja osam, i to ponovi nekoliko puta. Osim za privez, krmeni su mankuli na brodicama s tradicionalnim jedrima u plovidbi služili i za vezivanje škote.

Drveni brodovi s oplatom visoko podignutom iznad palube, punom ogradom, na pramcu i krmi imaju otvore, oka, za privezne konope. Osim klasičnih, takvi mogu imati i horizontalne bitve, čvrsti komad drva pričvršćen za dva susjedna rebra, a kojem vrhovi vire izvan rebara kako bi se oko njih mogao namatati konop. Horizontalna bitva za vezivanje konopa naziva se kaštanjola, kastanjola ili kljuna, a uglavnom ima oblik razvučenog slova T, odnosno čvrsto široko postolje s dva izdužena krila.

---

image
Kaštanjole su čest izbor na manjim gliesrima
---

Drvo i metal

Drvene kaštanjole nisu bile čvrste kao klasične bitve, te se nisu koristile za privez već za vezivanje opreme po brodici, međutim, kada su se počele proizvoditi od metala, sve češće su ugrađivane i za tu primjenu. Pokazale su se praktičnijima, znatno su niže, mogu se postaviti ispod ili uz samu ogradu i tako osloboditi središnji dio pramčane palube. Osim toga, ne treba ih povezivati s kobilicom i rebrima, pa je i taj prostor ispod palube slobodan.

Druga varijanta koja se danas susreće su dvije razmaknute i blago nakošene bitve na zajedničkom postolju, što dosta podsjeća na nekadašnji mankul, a i konop se na njih jednako namata.

Kod ugradnje treba voditi računa, isto kao i kod klasične bitve, da moraju biti čvrste i sigurne. Međutim, ponekad se to zanemari, i to ne samo u samogradnji, već i na nekim modelima registriranih proizvođača.

Umjesto konkretnog pojačanja koje će opterećenje s privezanog konopa prenijeti na konstrukciju brodice, ispod matica postave se samo šajbe ili male podloške, pa se kompletno opterećenje prenosi samo na površinu ispod tih podložaka.

Jače od konopa

Istina, najčešće je to i dovoljno, naročito kod onih koji se vezuju isključivo na zaštićenim vezovima, pa im ta opterećenja nisu velika. Međutim, pravo značenje bitve dolazi do izražaja kod velikih opterećenja, jače nevere, veće izloženosti vjetru i valu, snažnog naslanjanja težeg plovila, tegljenja u otežanim uvjetima i drugim ekstremnim situacijama.

Tada su sile višestruko veće i nedostaci kod ugradnje mogu ošteti palubu, pa čak i iščupati bitvu. Kod prevelikog opterećenja treba pucati konop, a ne paluba ili bitva. Dakle, snaga sistema za vezivanje mora biti veća od konopa koji se na taj sistem vezuje.

Nadalje, kaštanjole su predviđene za horizontalna, a ne vertikalna opterećenja. Ipak, na nekim su modelima ugrađene na krmeno zrcalo i postavljene gotovo okomito. Ovdje opterećenje više ne nosi čvrsto tijelo postolja, već samo jedno krilo, a sigurnost pruža samo kvaliteta legure od koje je kaštanjola proizvedena.

---

image
Sklopiva kaštanjola
---

Dimenzije bitvi i kaštanjola moraju biti adekvatne konopu koji se na njih vezuje, a na manjim brodicama ponekad i veće. Naime, sidreni konopi u komercijalnim marinama su uvijek većeg promjera nego što je to potrebno manjim brodicama, pa bi bilo dobro da se takav može i vezati na kaštanjolu.

Sklopive kaštanjole

Klasične kaštanjole su minimalno podignute iznad palube, ali i to je dovoljno da nekakav konopi ili ribolovna oprema ponekad za njih zapnu. Kako bi se i to izbjeglo na tržištu postoje razne izvedbe sklopivih kaštanjola koje se za korištenje otvore, a kada se konop s njih skine ponovno preklope ili spuste i više se za njih ne može zapinjati. Naravno, kod odabira i montaže i ovdje treba voditi računa da su dovoljno čvrste i pouzdane.

Na gumenjacima, naročito manjima, ugradnja kaštanjola može biti dosta nepraktična. Ručke na tubusima, pa čak ni one koje su dizajnirane tako da se na njih može vezati konop, to sigurno nisu. Gumenjaci obično na pramcu i krmenom zrcalu imaju za to predviđene anele. Neki su to iskoristili pa na svom vezu imaju točno odmjerenu dužinu konopa na kraju kojeg je vezan ili upleten karabin.

Ovo može biti dosta praktično sve dok se karabin otvara i može otkačiti, ali ako se u nekoj kritičnoj situaciji zaglavi tada može stvarati probleme. Ako se ovakav sistem privezivanja koristi, bilo bi dobro da je karabin vezan nekim gropom koji se lako i brzo može odvezati, dvojnim poluuzlom ili plutačnim, a nikako upletkom.

Dometi upletki

Vlasnici manjih drvenih brodica na stalnom vezu znaju na obalnim priveznim konopima napraviti upletke koje pri pristajanju uz obalu samo nametnu na bitvu. Takve upletke rade i na konopu kolpomorta, pa su im brodice uvijek jednako vezane. Interesantno je da su ovakvo vezivanje brodice vrlo rijetko koristili ribari, premda gotovo svakodnevno isplovljavaju i vraćaju se na vez.

Kod vezivanja konopa na bitvu ili kaštanjolu, dobro je znati da opterećenje nose namotaji, a grop služi samo da se živi kraj ne izvlači ili odmotava.

Vrzni grop (slika 1), ili kako se često naziva dvi volte, nabacuje se na bitvu uglavnom kod kratkotrajnog privremenog vezivanja ili tamo gdje vez nije izložen snažnom zatezanju konopa. Ponekad ga je dosta teško odvezati ako je jako zategnut.

---

image
Slika 1
---

Namotani privez može se odvezati i kada je konop jako zategnut. Vezuje se tako da se oko bitve namota nekoliko vojeva (slika 2), zatim na živom kraju formira poluvoj koji se provuče ispod priveznog konopa (slika 3) i prebaci preko bitve.

---

image
Slika 2
---

---

image
Slika 3
---

Na živom kraju ponovno se formira poluvoj, s druge strane povuče ispod konopa (slika 4), ponovno prebaci preko bitve i konop zategne (slika 5).

---

image
Slika 4
---

---

image
Slika 5
---

Kod odvezivanja, na kraju konopa nema nikakvog opterećenja, pa ni kada se ovi poluvoji skinu s bitve, a preostali namotaji oko bitve olakšavaju popuštanje.

Prevrnuti voj

Upletka na kraju priveznog konopa može se nametnuti i na kaštanjolu, a neki imaju i razrađen sistem pa je provuku kroz rupu u tijelu kaštanjole i prebace preko krila (slika 6). Ako se konop uslijed plime ili nekog drugog razloga jako zategne, ponekad ga je i samo prebačenog preko kaštanjole vrlo teško skinuti, a ovako zapetljanog često i nemoguće.

---

image
Slika 6
---

Konop se na kaštanjolu počinje namatati tako da se ne naslanja na njezin prednji dio, a radi ravnomjernijeg raspoređivanja opterećenja, a kasnije i radi lakšeg popuštanja, oko kaštanjole se omota prvi voj ili barem pola voja (slika 7).

---

image
Slika 7
---

Tanke konope koji imaju manje trenje dobro je omotati i dva ili tri puta. Križanjem konopa preko kaštanjole oko krila se namota nekoliko vojeva, a zadnji voj prevrne tako da živi kraj konopa ostane stisnut ispod voja. Prevrne se tako da je konop kojim je stisnut živi kraj rastegnut dijagonalno između krila (slika 8), a preko tijela kaštanjole se križa s prethodnim vojem.

---

image
Slika 8
---

Nije dobro da ostane paralelno uz kaštanjolu (slika 9) jer s malo namotanih vojeva i spletom okolnosti može se nezgodno namjestiti i nategnuti, tako da je kraj konopa vrlo teško osloboditi. Ako je zadnji voj nepravilno postavljen, potrebno ga je skinuti i prevrnuti u suprotnom smjeru.

---

image
Slika 9
---

Česta pogreška

Ima još jedan detalj vezan uz kaštanjole, a nerijetko se može primijetiti na privezanim brodovima. Nakon što je brod bio pravilno privezan, uslijed veće oseke, isplovljenja susjednog broda ili manje korekcije veza u jednu stranu, privezni konop je potrebno malo skratiti.

Neki to rješavaju tako da opušteni konop samo još jednom ili dva puta namotaju oko kaštanjole (slika 10), što je gore od svih ranije spomenutih grešaka. U takvoj je situaciji potrebno osloboditi kaštanjolu, privezni konop zategnuti i ponovno ga vezati, jer kada se ovako namotan konop nategne, više se ništa s te kaštanjole ne može odvezati.

---

image
Slika 10
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix, Arhiva Otvorenog mora

Slika 1

Slika 2

Slika 3

Slika 4

Slika 5

Slika 7

Slika 8

Slika 9

Slika 10

Slika 6

Sklopiva kaštanjola

Kaštanjole su čest izbor na manjim gliesrima

Sklopiva kaštanjola s elementima za ugradnju

Preklapanjem konopa osigurava se čvrsto držanje
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/sigurnost-broda-umnogome-ovisi-o-pouzdanosti-tocke-priveza-1160574 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ea8471e5aacecc53d82af4b99a5b411ea630febe [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bitve%2C+manjuli%2C+ka%C5%A1tanjole...+Donosimo+foto-vodi%C4%8D+za+sigurno+vezivanje+broda&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fsigurnost-broda-umnogome-ovisi-o-pouzdanosti-tocke-priveza-1160574 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fsigurnost-broda-umnogome-ovisi-o-pouzdanosti-tocke-priveza-1160574 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAUTIČKI SAVJETNIK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

NAUTIČKI SAVJETNIKBitve, manjuli, kaštanjole... Donosimo foto-vodič za sigurno vezivanje broda

Piše Damir Višić
19. siječnja 2022. - 14:45

Bitva (bita, bitun, bitucin) je debeli i jaki okomito usađeni drveni stup koji izlazi iz palube, a na koji se vezuju privezni konopi. Mora biti čvrsta i sigurna bar onoliko koliko su to vinčevi na jedrilicama, pete i lande jarbola ili sidreni vinč.

Kako bi imale čvrstoću, na drvenim su brodicama ugrađene uz osnovnu konstrukciju. Na pramcu je uglavnom dolje učvršćena za kobilicu, a gore za uzdužni nosač palube, dok na krmi znaju biti dvije, lijeva i desna, koje su dolje stisnute za rebro, a gore za sponju.

Oblik osmice

Mogu biti pomaknute i uz razmu, a tada se postavljaju u paru i pričvršćuju za dva susjedna rebra. Nazivaju se mankul, a na njih se konop vezuje tako da se između vrhova mankula križa opisujući oblik broja osam, i to ponovi nekoliko puta. Osim za privez, krmeni su ...

16. svibanj 2024 09:25