stdClass Object ( [id] => 1128634 [title] => Godine ljepote i tankerske groznice: ovih šest fotografija pričaju o zbivanjima na svjetskim morima prije pola stoljeća [alias] => ovih-sest-fotografija-pricaju-o-zbivanjima-na-svjetskim-morima-prije-50-godina [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dobri duh Jadroplova, neumorni istraživač Nikša Smoje, pronašao je negdje duboko među papirima pismo koje je 14. ožujka 1968. upravi splitskoga brodara uputio tadašnji srednjoškolac Marijan Žuvić. Njegovu molbu za nekoliko slika brodova u Jadroplovu su uredno zaprimili, udarili i službeni broj, ali nikad nisu ni odgovorili ni molbu uslišili.

To je otkriće podsjetilo na vrijeme kad je pisac ovih redaka slična pisma slao brodarima i brodogradilištima širom svijeta, da bi ih u pet godina ispisao više od – 700! I zapljusnula ga je plima odgovora i fotografija. Svaka od tih slika sad je stara najmanje 50 godina, to su već davno zaboravljeni brodovi. No, sve su te fotografije svjedoci povijesti. Poput kakvoga crno-bijelog vremeplova vode nas na plave putove mora.

Utrka u izgradnji

Putujemo na kraj šezdesetih i početak sedamdesetih godina 20. stoljeća. Šest fotografija kazuje mnogo o tim godinama i zbivanjima na svjetskim morima. Znalci će vrlo lako ustvrditi što je obilježilo svjetsko pomorstvo prije pola stoljeća: neslućena utrka u gradnji sve većih tankera. No, stručnjaci u pravilu nisu i brodoljupci, njih ne zanima umjetnički dojam. A nas upravo to zanima: ljepota tih davnih brodova.

Današnji projektanti megajahti prije 50 godina ne bi mogli biti ni pripravnici u projektnim uredima gdje su se iscrtavale linije običnih teretnjaka. Njihovi kolege koji osmišljavaju nove megakrstaše uspijevaju sve češće doživjeti da im uratci zaplove na popularnoj internetskoj stranici Ugly ships! No, treba se pomiriti s realnošću: ljepota brodova od prije pola stoljeća nikad se neće vratiti.

Na početku našega crno-bijeloga vremeplova evo nadasve dojmljive fotografije: golemi brod kao da leti pučinom Pacifika pred obalom japanskoga otoka Honshua. To je britanski tanker Ardshiel, snimljen na pokusnoj plovidbi posljednjih dana studenoga 1969. godine. Dug je 324 i širok 48 metara, može ukrcati 217.530 tona sirove nafte, a danas nestvarnom brzinom od gotovo 17 čvorova pokreću ga dvije parne turbine.

Već 2. prosinca brodogradilište Mitsui u mjestu Chiba će ga, japanski tradicionalno živopisno, predati naručitelju, londonskoj tvrtki Peninsular & Oriental Steam Navigation Co., svjetski znanom P&O-u. Bio je to drugi od četiri jednaka supertankera koje je Mitsui isporučio u samo godinu dana! Kakvo je to tada čudo brodogradnje bilo!

Desetogodišnjak u rezalištu

No, Ardshiel je postao svjetski poznat nakon što je koncem 1974. The New York Times objavio sjajne kritike knjizi Supership Nöela Mosterta. Mostert je nekoliko mjeseci proveo na Ardshielu i prvi je iz prve ruke pokazao taj novi svijet superbrodova.
A taj je svijet bio nemilosrdan!

U srazu sa sve većim tankerima naš je vrli Ardshiel izgubio bitku, poslije samo sedam godina prodan je singapurskoj kompaniji United Petroleum. Postao je Makaranda, ali je već u svibnju 1980. otplovio u rezalište u Kaohsiungu, sa samo deset godina u radnoj knjižici!? I nije bio jedini novi brod što je skončao u starome željezu. Što se dogodilo?

Procvat svjetskoga gospodarstva i trgovine, a osobito golema potražnja za naftom, poticao je gradnju sve većih tankera. A onda se u lipnju 1967. godine zapalio Bliski istok. U Šestodnevnom ratu Izraelci su teško porazili udružene snage arapskih zemalja, a Egipćani su zatvorili Sueski kanal. Za dvostruko duži put oko Rta dobre nade isplativi su bili samo još veći i veći tankeri.

I dok su se oni gradili, izbio je u listopadu 1973. novi, Yom-Kippurski izraelsko-arapski rat. Arapske su zemlje uvele embargo na izvoz nafte izraelskim prijateljima, nastao je neviđeni naftni šok, a cijene su otišle u nebo. U novim okolnostima turbinski tankeri koji su plovili brzinom od 17 čvorova i doslovce gutali gorivo od super brodova postali su super nevolje.

Među tolikim slikama tankera izabrao sam uistinu dojmljivu fotografiju broda Mobil Astral. Nekoć davno isticao se kao najljepši tanker svih vremena, a našim čitateljima bit će zanimljiv i kao posljednji three island tanker, dakle brod s nagrađem na sredini i na krmi.

---

image
Mobil Astral – najljepši svih vremena
Privatni arhiv Marijana Žuvića
---

Tankeri su tako izgledali od samoga svoga nastanka, no došla su nova vremena. Mobil Astral je izgrađen 1964. u japanskome brodogradilištu Sasebo. Bio je dug 270 i širok 38 metara, krcao je 95.000 tona nafte, a turbine su ga pokretale brzinom od 16,5 čvorova.

Produžetak od 42 metra

No ubrzo je postao mali, pa je 1974. poslan u Japan gdje je, umetanjem sekcije od 42 metra, produžen na 321 metar, a nosivost mu je povećana na 140.000 tona. Ali sve je to bilo kasno. Već 1975. raspremljen je u Loch Strivenu u Škotskoj i nikad više nije zaplovio! Nakon tri godine otegljen je na drugi kraj svijeta, u Kaohsiung, gdje je izrezan.

Tvrtka Mobil je u međuvremenu u Japanu izgradila pet tankera klase 'P', koji su dužinom bili jednaki pregrađenome Astralu, ali nisu imali most po sredini, pa su krcali čak 75 tisuća tona više.

Europska su brodogradilišta tek rijetko uspijevala pratiti ritam koji su nametali Japanci, a među njima se osobito isticao švedski Köckums Mekaniska Verkstad, vlasništvo obitelji Salen. Za njihovu brodarsku tvrtku Salenrederierna gradili su sve veće i veće tankere.

Tako su 1966. isporučeni Sea Spray i Sea Spirit, dugi 265 i široki 41 metar, nosivosti 123 tisuće tona. Pokretani dvama parnim turbinama plovili su brzinom od 17 čvorova. Već 1969. stiže Sea Sovereign, dug 316 metara i nosivosti 214.000 tona.
U samo dvije godine, 1971. i 1972., izgrađena su četiri tankera od 340 metara i nosivosti 260.000 tona.

---

image
Sea Spray je stigao sa švedskoga navoza
Privatni arhiv Marijana Žuvića
---

Nova serija od šest jednakih supertankera izgrađena je od 1974. do 1977. godine. No, sad su to bili divovi dugi 362 metra i mogućnosti krcanja 357.000 tona sirove nafte.

Naš junak Sea Spray prodan je 1976. godine jednoj panamskoj kompaniji, dobio je ime Golden Spray, ali je vrlo brzo skončao u rezalištu u Kaoshingu. Samoga brodogradilišta Köckums već odavno nema: ni tako uspješni i učinkoviti Švedi nisu mogli pratiti Japance.

Zamjena za Liberty

A kad je o ljepoti običnih teretnjaka riječ, izvrstan primjer stiže iz Japana, iz brodogradilišta Osaka Zosensho. Tamo je 29. svibnja 1968. danskome brodovlasniku Lauritzenu predan brod Sylvia Cord, prvi tipa Mitsui Concord 18.

---

image
Ostala je samo ljepota – Sylvia Cord
Privatni arhiv Marijana Žuvića
---

Bilo je to vrijeme kada su brodogradilišta širom svijeta nudila teretnjake koji su trebali zamijeniti slavne brodove Liberty. Najviše novih brodova, znanih kao Liberty replacement ships, njih 211, stiglo je iz britanskih brodogradilišta. Bio je to tip SD 14, a slijedio je japanski tip Freedom sa 176 brodova.

Premda cijenjeni po ljepoti i velikoj brzini, teretnjaci Mitsui Concord 18 nisu uspjeli na tržištu. Izgrađeno ih je samo 11 prema izvornome nacrtu! Sylvia Cord i Margaret Cord za Dance i devet brodova za grčkoga brodara Karageorgisa. U posao se 1976. uključila Splošna Plovba iz Pirana, kojoj je do proljeća 1977. isporučeno pet brodova. No, oni su imali jarbole Stücklen sa samaricama za teške terete.

I sad je došao red na brodove od kojih se uvijek očekivalo da odišu skladnošću i ljepotom. Tu je bez premca danski feribot Danmark, oličenje svega lijepoga na plavim putovima. Brod dug 144,5 i širok 17,7 metara, mogućnosti ukrcaja 1325 putnika i 211 automobila, brzine 17,5 čvorova, zaplovio je u veljači 1968. godine. Izgrađen je u znanome brodogradilištu Helsingør Skibsvaerft za Danske državne željeznice, točno po mjeri linije Rødby-Puttgarden.

---

image
Danmark - nikad više takvog feribota
Privatni arhiv Marijana Žuvića
---

Kad ga je 1997. preuzela nova kompanija Scandilines, ostao je na istoj liniji, ali samo godinu dana. Poslan je na mrtvi vez u Nakskovu i stavljen na prodaju. No, kupaca nije bilo pa je 1999. otpravljen u rezalište Grenaa. Tamo su izvadili sve što se prodati moglo, a goli trup otegljen je na rezanje u španjolski Santander.

Krstarenje u Miamiju

Prije osam godina u rezalištu je skončao Song of Norway, prvi brod za krstarenja današnjega vladara svjetskih mora, tvrtke Royal Caribbean Cruises. Kad je u studenome 1970. godine isporučen u finskom brodogradilištu Wärtsilä u Helsinkiju, pomorski je svijet bio oduševljen.

Novi je krstaš bio dug 168,3 i širok 24 metra, a mogao je primiti 724 putnika. Na krstarenjima iz Miamija putnika je bilo toliko da je brod 1978., umetanjem nove sekcije, produžen na 194,3 metra, a kapacitet mu je povećan na 1196 putnika.

---

image
Pjesma od broda – Song of Norway
Privatni arhiv Marijana Žuvića
---

Song of Norway bio je pravi patuljak u odnosu na sadašnji najveći brod za krstarenja Symphony of the Seas, također iz flote Royal Caribbeana, koji je dug 361 metar i prima 5518 putnika. Ali je ostao pojam sklada i ljepote, u odnosu na, blago rečeno, bezlični Symphony i druge velike krstaše.

Prvijenac iz Helsinkija ostao je u floti Royal Caribbeana do 1997., a onda počinje mijenjati imena i gospodare. Zvao se i Sundream i Dream Princess i Clipper Pacific i kako sve ne. Na kraju je 2012. postao Formosa Queen, kineska ploveća kockarnica. Ali, bila je to kratka epizoda, ostarjela ljepotica je nakon godinu dana poslana u rezalište...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => BRODOVI I SUDBINE 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-07-12 12:04:33 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Marijan Žuvić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-20 11:15:43 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2021-09-20 11:08:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 47 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/07\/12\/18551656.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/12\/18551658.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/12\/18551660.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/12\/18551662.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/12\/18551664.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/12\/18551666.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni arhiv Marijana \u017duvi\u0107a","Privatni arhiv Marijana \u017duvi\u0107a","Privatni arhiv Marijana \u017duvi\u0107a","Privatni arhiv Marijana \u017duvi\u0107a","Privatni arhiv Marijana \u017duvi\u0107a","Privatni arhiv Marijana \u017duvi\u0107a"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Kao da leti pu\u010dinom \u2013 Ardshiel <\/em>je plovio samo 10 ljeta","Danmark <\/em>- nikad vi\u0161e takvog feribota","Mobil Astral<\/em> \u2013 najljep\u0161i svih vremena","Sea Spray<\/em> je stigao sa \u0161vedskoga navoza","Pjesma od broda \u2013 Song of Norway<\/em>","Ostala je samo ljepota \u2013 Sylvia Cord<\/em>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["49:61","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2754","hd_18551656_1920.jpg":"1920x1080","k_18551656_1280.jpg":"1280x1280","k_18551656_1024.jpg":"1024x1024","k_18551656_640.jpg":"640x640","k_18551656_480.jpg":"480x480","k_18551656_340.jpg":"340x340","k_18551656_220.jpg":"220x220","o_18551656_1280.jpg":"1280x1836","o_18551656_1024.jpg":"1024x1468","o_18551656_640.jpg":"640x918","o_18551656_480.jpg":"480x688","o_18551656_340.jpg":"340x487","o_18551656_220.jpg":"220x315","h_18551656_1280.jpg":"1280x854","h_18551656_1024.jpg":"1024x683","h_18551656_640.jpg":"640x427","h_18551656_480.jpg":"480x320","h_18551656_340.jpg":"340x227","h_18551656_220.jpg":"220x147","pp_18551656_1280.jpg":"1006x1280","pp_18551656_1024.jpg":"805x1024","pp_18551656_640.jpg":"503x640","pp_18551656_480.jpg":"377x480","pp_18551656_340.jpg":"267x340","pp_18551656_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1177","hd_18551658_1920.jpg":"1920x1080","k_18551658_1280.jpg":"1280x1280","k_18551658_1024.jpg":"1024x1024","k_18551658_640.jpg":"640x640","k_18551658_480.jpg":"480x480","k_18551658_340.jpg":"340x340","k_18551658_220.jpg":"220x220","o_18551658_1280.jpg":"1280x784","o_18551658_1024.jpg":"1024x627","o_18551658_640.jpg":"640x392","o_18551658_480.jpg":"480x294","o_18551658_340.jpg":"340x208","o_18551658_220.jpg":"220x134","h_18551658_1280.jpg":"1280x854","h_18551658_1024.jpg":"1024x683","h_18551658_640.jpg":"640x427","h_18551658_480.jpg":"480x320","h_18551658_340.jpg":"340x227","h_18551658_220.jpg":"220x147","pp_18551658_1280.jpg":"1006x1280","pp_18551658_1024.jpg":"805x1024","pp_18551658_640.jpg":"503x640","pp_18551658_480.jpg":"377x480","pp_18551658_340.jpg":"267x340","pp_18551658_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1284","hd_18551660_1920.jpg":"1920x1080","k_18551660_1280.jpg":"1280x1280","k_18551660_1024.jpg":"1024x1024","k_18551660_640.jpg":"640x640","k_18551660_480.jpg":"480x480","k_18551660_340.jpg":"340x340","k_18551660_220.jpg":"220x220","o_18551660_1280.jpg":"1280x856","o_18551660_1024.jpg":"1024x684","o_18551660_640.jpg":"640x428","o_18551660_480.jpg":"480x321","o_18551660_340.jpg":"340x227","o_18551660_220.jpg":"220x147","h_18551660_1280.jpg":"1280x854","h_18551660_1024.jpg":"1024x683","h_18551660_640.jpg":"640x427","h_18551660_480.jpg":"480x320","h_18551660_340.jpg":"340x227","h_18551660_220.jpg":"220x147","pp_18551660_1280.jpg":"1006x1280","pp_18551660_1024.jpg":"805x1024","pp_18551660_640.jpg":"503x640","pp_18551660_480.jpg":"377x480","pp_18551660_340.jpg":"267x340","pp_18551660_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1229","hd_18551662_1920.jpg":"1920x1080","k_18551662_1280.jpg":"1280x1280","k_18551662_1024.jpg":"1024x1024","k_18551662_640.jpg":"640x640","k_18551662_480.jpg":"480x480","k_18551662_340.jpg":"340x340","k_18551662_220.jpg":"220x220","o_18551662_1280.jpg":"1280x819","o_18551662_1024.jpg":"1024x655","o_18551662_640.jpg":"640x409","o_18551662_480.jpg":"480x307","o_18551662_340.jpg":"340x217","o_18551662_220.jpg":"220x140","h_18551662_1280.jpg":"1280x854","h_18551662_1024.jpg":"1024x683","h_18551662_640.jpg":"640x427","h_18551662_480.jpg":"480x320","h_18551662_340.jpg":"340x227","h_18551662_220.jpg":"220x147","pp_18551662_1280.jpg":"1006x1280","pp_18551662_1024.jpg":"805x1024","pp_18551662_640.jpg":"503x640","pp_18551662_480.jpg":"377x480","pp_18551662_340.jpg":"267x340","pp_18551662_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1169","hd_18551664_1920.jpg":"1920x1080","k_18551664_1280.jpg":"1280x1280","k_18551664_1024.jpg":"1024x1024","k_18551664_640.jpg":"640x640","k_18551664_480.jpg":"480x480","k_18551664_340.jpg":"340x340","k_18551664_220.jpg":"220x220","o_18551664_1280.jpg":"1280x779","o_18551664_1024.jpg":"1024x623","o_18551664_640.jpg":"640x389","o_18551664_480.jpg":"480x292","o_18551664_340.jpg":"340x207","o_18551664_220.jpg":"220x133","h_18551664_1280.jpg":"1280x854","h_18551664_1024.jpg":"1024x683","h_18551664_640.jpg":"640x427","h_18551664_480.jpg":"480x320","h_18551664_340.jpg":"340x227","h_18551664_220.jpg":"220x147","pp_18551664_1280.jpg":"1006x1280","pp_18551664_1024.jpg":"805x1024","pp_18551664_640.jpg":"503x640","pp_18551664_480.jpg":"377x480","pp_18551664_340.jpg":"267x340","pp_18551664_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1206","hd_18551666_1920.jpg":"1920x1080","k_18551666_1280.jpg":"1280x1280","k_18551666_1024.jpg":"1024x1024","k_18551666_640.jpg":"640x640","k_18551666_480.jpg":"480x480","k_18551666_340.jpg":"340x340","k_18551666_220.jpg":"220x220","o_18551666_1280.jpg":"1280x804","o_18551666_1024.jpg":"1024x643","o_18551666_640.jpg":"640x402","o_18551666_480.jpg":"480x301","o_18551666_340.jpg":"340x213","o_18551666_220.jpg":"220x138","h_18551666_1280.jpg":"1280x854","h_18551666_1024.jpg":"1024x683","h_18551666_640.jpg":"640x427","h_18551666_480.jpg":"480x320","h_18551666_340.jpg":"340x227","h_18551666_220.jpg":"220x147","pp_18551666_1280.jpg":"1006x1280","pp_18551666_1024.jpg":"805x1024","pp_18551666_640.jpg":"503x640","pp_18551666_480.jpg":"377x480","pp_18551666_340.jpg":"267x340","pp_18551666_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15510575 Threads: 2 Questions: 3204840357 Slow queries: 7220281 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236064545 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/ovih-sest-fotografija-pricaju-o-zbivanjima-na-svjetskim-morima-prije-50-godina-1128634 [printLink] => /om/nautika/ovih-sest-fotografija-pricaju-o-zbivanjima-na-svjetskim-morima-prije-50-godina-1128634?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 611496 [name] => marijan žuvić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-29 11:28:55 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic [link] => /tag/marijan-zuvic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 638841 [name] => brodovi i sudbine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-16 13:04:18 [main_article_id] => 0 [alias] => brodovi-i-sudbine [link] => /tag/brodovi-i-sudbine ) [2] => stdClass Object ( [id] => 321911 [name] => nautika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nautika [link] => /tag/nautika ) [3] => stdClass Object ( [id] => 363966 [name] => tanker [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tanker [link] => /tag/tanker ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Godine ljepote i tankerske groznice: ovih šest fotografija pričaju o zbivanjima na svjetskim morima prije pola stoljeća [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/12/18551656.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni arhiv Marijana Žuvića [mainImageDesc] => Kao da leti pučinom – Ardshiel je plovio samo 10 ljeta [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/12/18551656.jpg [title] => Kao da leti pučinom – Ardshiel je plovio samo 10 ljeta Privatni arhiv Marijana Žuvića ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/12/18551658.jpg [title] => Danmark - nikad više takvog feribota Privatni arhiv Marijana Žuvića ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/12/18551660.jpg [title] => Mobil Astral – najljepši svih vremena Privatni arhiv Marijana Žuvića ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/12/18551662.jpg [title] => Sea Spray je stigao sa švedskoga navoza Privatni arhiv Marijana Žuvića ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/12/18551664.jpg [title] => Pjesma od broda – Song of Norway Privatni arhiv Marijana Žuvića ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/12/18551666.jpg [title] => Ostala je samo ljepota – Sylvia Cord Privatni arhiv Marijana Žuvića ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dobri duh Jadroplova, neumorni istraživač Nikša Smoje, pronašao je negdje duboko među papirima pismo koje je 14. ožujka 1968. upravi splitskoga brodara uputio tadašnji srednjoškolac Marijan Žuvić. Njegovu molbu za nekoliko slika brodova u Jadroplovu su uredno zaprimili, udarili i službeni broj, ali nikad nisu ni odgovorili ni molbu uslišili.

To je otkriće podsjetilo na vrijeme kad je pisac ovih redaka slična pisma slao brodarima i brodogradilištima širom svijeta, da bi ih u pet godina ispisao više od – 700! I zapljusnula ga je plima odgovora i fotografija. Svaka od tih slika sad je stara najmanje 50 godina, to su već davno zaboravljeni brodovi. No, sve su te fotografije svjedoci povijesti. Poput kakvoga crno-bijelog vremeplova vode nas na plave putove mora.

Utrka u izgradnji

Putujemo na kraj šezdesetih i početak sedamdesetih godina 20. stoljeća. Šest fotografija kazuje mnogo o tim godinama i zbivanjima na svjetskim morima. Znalci će vrlo lako ustvrditi što je obilježilo svjetsko pomorstvo prije pola stoljeća: neslućena utrka u gradnji sve većih tankera. No, stručnjaci u pravilu nisu i brodoljupci, njih ne zanima umjetnički dojam. A nas upravo to zanima: ljepota tih davnih brodova.

Današnji projektanti megajahti prije 50 godina ne bi mogli biti ni pripravnici u projektnim uredima gdje su se iscrtavale linije običnih teretnjaka. Njihovi kolege koji osmišljavaju nove megakrstaše uspijevaju sve češće doživjeti da im uratci zaplove na popularnoj internetskoj stranici Ugly ships! No, treba se pomiriti s realnošću: ljepota brodova od prije pola stoljeća nikad se neće vratiti.

Na početku našega crno-bijeloga vremeplova evo nadasve dojmljive fotografije: golemi brod kao da leti pučinom Pacifika pred obalom japanskoga otoka Honshua. To je britanski tanker Ardshiel, snimljen na pokusnoj plovidbi posljednjih dana studenoga 1969. godine. Dug je 324 i širok 48 metara, može ukrcati 217.530 tona sirove nafte, a danas nestvarnom brzinom od gotovo 17 čvorova pokreću ga dvije parne turbine.

Već 2. prosinca brodogradilište Mitsui u mjestu Chiba će ga, japanski tradicionalno živopisno, predati naručitelju, londonskoj tvrtki Peninsular & Oriental Steam Navigation Co., svjetski znanom P&O-u. Bio je to drugi od četiri jednaka supertankera koje je Mitsui isporučio u samo godinu dana! Kakvo je to tada čudo brodogradnje bilo!

Desetogodišnjak u rezalištu

No, Ardshiel je postao svjetski poznat nakon što je koncem 1974. The New York Times objavio sjajne kritike knjizi Supership Nöela Mosterta. Mostert je nekoliko mjeseci proveo na Ardshielu i prvi je iz prve ruke pokazao taj novi svijet superbrodova.
A taj je svijet bio nemilosrdan!

U srazu sa sve većim tankerima naš je vrli Ardshiel izgubio bitku, poslije samo sedam godina prodan je singapurskoj kompaniji United Petroleum. Postao je Makaranda, ali je već u svibnju 1980. otplovio u rezalište u Kaohsiungu, sa samo deset godina u radnoj knjižici!? I nije bio jedini novi brod što je skončao u starome željezu. Što se dogodilo?

Procvat svjetskoga gospodarstva i trgovine, a osobito golema potražnja za naftom, poticao je gradnju sve većih tankera. A onda se u lipnju 1967. godine zapalio Bliski istok. U Šestodnevnom ratu Izraelci su teško porazili udružene snage arapskih zemalja, a Egipćani su zatvorili Sueski kanal. Za dvostruko duži put oko Rta dobre nade isplativi su bili samo još veći i veći tankeri.

I dok su se oni gradili, izbio je u listopadu 1973. novi, Yom-Kippurski izraelsko-arapski rat. Arapske su zemlje uvele embargo na izvoz nafte izraelskim prijateljima, nastao je neviđeni naftni šok, a cijene su otišle u nebo. U novim okolnostima turbinski tankeri koji su plovili brzinom od 17 čvorova i doslovce gutali gorivo od super brodova postali su super nevolje.

Među tolikim slikama tankera izabrao sam uistinu dojmljivu fotografiju broda Mobil Astral. Nekoć davno isticao se kao najljepši tanker svih vremena, a našim čitateljima bit će zanimljiv i kao posljednji three island tanker, dakle brod s nagrađem na sredini i na krmi.

---

image
Mobil Astral – najljepši svih vremena
Privatni arhiv Marijana Žuvića
---

Tankeri su tako izgledali od samoga svoga nastanka, no došla su nova vremena. Mobil Astral je izgrađen 1964. u japanskome brodogradilištu Sasebo. Bio je dug 270 i širok 38 metara, krcao je 95.000 tona nafte, a turbine su ga pokretale brzinom od 16,5 čvorova.

Produžetak od 42 metra

No ubrzo je postao mali, pa je 1974. poslan u Japan gdje je, umetanjem sekcije od 42 metra, produžen na 321 metar, a nosivost mu je povećana na 140.000 tona. Ali sve je to bilo kasno. Već 1975. raspremljen je u Loch Strivenu u Škotskoj i nikad više nije zaplovio! Nakon tri godine otegljen je na drugi kraj svijeta, u Kaohsiung, gdje je izrezan.

Tvrtka Mobil je u međuvremenu u Japanu izgradila pet tankera klase 'P', koji su dužinom bili jednaki pregrađenome Astralu, ali nisu imali most po sredini, pa su krcali čak 75 tisuća tona više.

Europska su brodogradilišta tek rijetko uspijevala pratiti ritam koji su nametali Japanci, a među njima se osobito isticao švedski Köckums Mekaniska Verkstad, vlasništvo obitelji Salen. Za njihovu brodarsku tvrtku Salenrederierna gradili su sve veće i veće tankere.

Tako su 1966. isporučeni Sea Spray i Sea Spirit, dugi 265 i široki 41 metar, nosivosti 123 tisuće tona. Pokretani dvama parnim turbinama plovili su brzinom od 17 čvorova. Već 1969. stiže Sea Sovereign, dug 316 metara i nosivosti 214.000 tona.
U samo dvije godine, 1971. i 1972., izgrađena su četiri tankera od 340 metara i nosivosti 260.000 tona.

---

image
Sea Spray je stigao sa švedskoga navoza
Privatni arhiv Marijana Žuvića
---

Nova serija od šest jednakih supertankera izgrađena je od 1974. do 1977. godine. No, sad su to bili divovi dugi 362 metra i mogućnosti krcanja 357.000 tona sirove nafte.

Naš junak Sea Spray prodan je 1976. godine jednoj panamskoj kompaniji, dobio je ime Golden Spray, ali je vrlo brzo skončao u rezalištu u Kaoshingu. Samoga brodogradilišta Köckums već odavno nema: ni tako uspješni i učinkoviti Švedi nisu mogli pratiti Japance.

Zamjena za Liberty

A kad je o ljepoti običnih teretnjaka riječ, izvrstan primjer stiže iz Japana, iz brodogradilišta Osaka Zosensho. Tamo je 29. svibnja 1968. danskome brodovlasniku Lauritzenu predan brod Sylvia Cord, prvi tipa Mitsui Concord 18.

---

image
Ostala je samo ljepota – Sylvia Cord
Privatni arhiv Marijana Žuvića
---

Bilo je to vrijeme kada su brodogradilišta širom svijeta nudila teretnjake koji su trebali zamijeniti slavne brodove Liberty. Najviše novih brodova, znanih kao Liberty replacement ships, njih 211, stiglo je iz britanskih brodogradilišta. Bio je to tip SD 14, a slijedio je japanski tip Freedom sa 176 brodova.

Premda cijenjeni po ljepoti i velikoj brzini, teretnjaci Mitsui Concord 18 nisu uspjeli na tržištu. Izgrađeno ih je samo 11 prema izvornome nacrtu! Sylvia Cord i Margaret Cord za Dance i devet brodova za grčkoga brodara Karageorgisa. U posao se 1976. uključila Splošna Plovba iz Pirana, kojoj je do proljeća 1977. isporučeno pet brodova. No, oni su imali jarbole Stücklen sa samaricama za teške terete.

I sad je došao red na brodove od kojih se uvijek očekivalo da odišu skladnošću i ljepotom. Tu je bez premca danski feribot Danmark, oličenje svega lijepoga na plavim putovima. Brod dug 144,5 i širok 17,7 metara, mogućnosti ukrcaja 1325 putnika i 211 automobila, brzine 17,5 čvorova, zaplovio je u veljači 1968. godine. Izgrađen je u znanome brodogradilištu Helsingør Skibsvaerft za Danske državne željeznice, točno po mjeri linije Rødby-Puttgarden.

---

image
Danmark - nikad više takvog feribota
Privatni arhiv Marijana Žuvića
---

Kad ga je 1997. preuzela nova kompanija Scandilines, ostao je na istoj liniji, ali samo godinu dana. Poslan je na mrtvi vez u Nakskovu i stavljen na prodaju. No, kupaca nije bilo pa je 1999. otpravljen u rezalište Grenaa. Tamo su izvadili sve što se prodati moglo, a goli trup otegljen je na rezanje u španjolski Santander.

Krstarenje u Miamiju

Prije osam godina u rezalištu je skončao Song of Norway, prvi brod za krstarenja današnjega vladara svjetskih mora, tvrtke Royal Caribbean Cruises. Kad je u studenome 1970. godine isporučen u finskom brodogradilištu Wärtsilä u Helsinkiju, pomorski je svijet bio oduševljen.

Novi je krstaš bio dug 168,3 i širok 24 metra, a mogao je primiti 724 putnika. Na krstarenjima iz Miamija putnika je bilo toliko da je brod 1978., umetanjem nove sekcije, produžen na 194,3 metra, a kapacitet mu je povećan na 1196 putnika.

---

image
Pjesma od broda – Song of Norway
Privatni arhiv Marijana Žuvića
---

Song of Norway bio je pravi patuljak u odnosu na sadašnji najveći brod za krstarenja Symphony of the Seas, također iz flote Royal Caribbeana, koji je dug 361 metar i prima 5518 putnika. Ali je ostao pojam sklada i ljepote, u odnosu na, blago rečeno, bezlični Symphony i druge velike krstaše.

Prvijenac iz Helsinkija ostao je u floti Royal Caribbeana do 1997., a onda počinje mijenjati imena i gospodare. Zvao se i Sundream i Dream Princess i Clipper Pacific i kako sve ne. Na kraju je 2012. postao Formosa Queen, kineska ploveća kockarnica. Ali, bila je to kratka epizoda, ostarjela ljepotica je nakon godinu dana poslana u rezalište...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni arhiv Marijana Žuvića Privatni arhiv Marijana Žuvića Privatni arhiv Marijana Žuvića Privatni arhiv Marijana Žuvića Privatni arhiv Marijana Žuvića Privatni arhiv Marijana Žuvića
Privatni arhiv Marijana Žuvića
Kao da leti pučinom – Ardshiel je plovio samo 10 ljeta
Privatni arhiv Marijana Žuvića
Danmark - nikad više takvog feribota
Privatni arhiv Marijana Žuvića
Mobil Astral – najljepši svih vremena
Privatni arhiv Marijana Žuvića
Sea Spray je stigao sa švedskoga navoza
Privatni arhiv Marijana Žuvića
Pjesma od broda – Song of Norway
Privatni arhiv Marijana Žuvića
Ostala je samo ljepota – Sylvia Cord
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/ovih-sest-fotografija-pricaju-o-zbivanjima-na-svjetskim-morima-prije-50-godina-1128634 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=175ace309030559b4439fc5da3c0652ed458f9bc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Godine+ljepote+i+tankerske+groznice%3A+ovih+%C5%A1est+fotografija+pri%C4%8Daju+o+zbivanjima+na+svjetskim+morima+prije+pola+stolje%C4%87a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fovih-sest-fotografija-pricaju-o-zbivanjima-na-svjetskim-morima-prije-50-godina-1128634 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fovih-sest-fotografija-pricaju-o-zbivanjima-na-svjetskim-morima-prije-50-godina-1128634 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

BRODOVI I SUDBINEGodine ljepote i tankerske groznice: ovih šest fotografija pričaju o zbivanjima na svjetskim morima prije pola stoljeća

Piše Marijan Žuvić
20. rujna 2021. - 13:08

Dobri duh Jadroplova, neumorni istraživač Nikša Smoje, pronašao je negdje duboko među papirima pismo koje je 14. ožujka 1968. upravi splitskoga brodara uputio tadašnji srednjoškolac Marijan Žuvić. Njegovu molbu za nekoliko slika brodova u Jadroplovu su uredno zaprimili, udarili i službeni broj, ali nikad nisu ni odgovorili ni molbu uslišili.

To je otkriće podsjetilo na vrijeme kad je pisac ovih redaka slična pisma slao brodarima i brodogradilištima širom svijeta, da bi ih u pet godina ispisao više od – 700! I zapljusnula ga je plima odgovora i fotografija. Svaka od tih slika sad je stara najmanje 50 godina, to su već davno zaboravljeni brodovi. No, sve su te fotografije svjedoci povijesti. Poput kakvoga crno-bijelog vremeplova vode nas na plave putove mora.

Utrka u izg...

18. svibanj 2024 23:40