stdClass Object ( [id] => 1346806 [title] => Maistral broji 54 ljeta i još uvijek plovi: priča o sjajnom pothvatu arhitekta Jerka Marasovića [alias] => maistral-broji-54-ljeta-i-jos-uvijek-plovi-prica-o-samograditeljskom-pothvatu-arhitekta-jerka-marasovica [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Brodograđevna priča u životu moga oca Jerka Marasovića započela je šezdesetih godina prošlog stoljeća kao ventil za smanjenje stresa. Radeći u Urbanističkom projektnom birou vodio je radove velikih razmjera na istraživanju i obnovi Dioklecijanove palače i povijesne jezgre Splita, što ga je potpuno zaokupilo. Radio je predano, uspješno i s puno žara, ali posao je nosio i dosta nerviranja, sukoba s neistomišljenicima, stresa. Shvatio je da mora naći balans u nečemu što voli i što će ga opuštati. Kako je oduvijek sanjao o vlastitom brodu, a sa skromnim primanjima ga nije mogao kupiti, odlučio ga je sam sagraditi.

Kantir u srušenoj kući

Da bi mogao započeti s gradnjom, prvo je morao osigurati adekvatan prostor. Uredio je radionicu u kući svoga djeda Jere koja je stradala u Drugom svjetskom ratu, a nalazila se s južne strane Marasovića ulice, točno nasuprot obiteljske kuće u kojoj je stanovao. U to je doba radno vrijeme u uredima bilo od 6 do 14 sati, pa je od tada sva popodneva od 17 do 20 provodio u radionici.

Radni prostor sastojao se od dva dijela: radionice u južnom dijelu i hale u kojoj se gradio brod na sjeveru, uz samu Marasovića ulicu. Radionica je smještena unutar prizemnice iznad koje je bila terasa djedove kuće. U radionicu je smjestio dva stolarska stola i nešto alata, što je naslijedio. Djedova dvokatna kuća bila je toliko oštećena u bombardiranju da su je porušili do prizemlja. Otac je na zidove oslonio krov od valovitog salonita na drvenoj konstrukciji i tako je nastala hala dovoljno duga i visoka da se u njoj može sagraditi brod od 10 metara. Radionica i hala dobile su naziv Kantir od talijanske riječi cantiere, skraćeno do cantiere navale što znači brodogradilište.

U početku je svoj brod gradio uglavnom sam, osim kada je trebao pomoć profesionalnih majstora ili su na redu bili zahvati koji su zahtijevali mnogo ruku. No, on nije mogao podnijeti tu samoću, pa je polako počeo okupljati prijatelje i rođake. Društvo se dijelilo na dvije grupe. Jedni su dolazili raditi ili popravljati nešto za svoju kuću ili brod, a drugi su samo dolazili na ćakulu. Bilo je tu ljudi različitih političkih i vjerskih uvjerenja, ali svi su se odlično slagali.

---

image

Kantir je dobio ime po talijanskom cantiere

---

Strojni park iz otpada

Jerko i oni radišni postupno su kroz rad ovladali svim potrebnim zanatima. Sve su radili sami, jer nije bilo novca, a mnogo toga se nije moglo ni nabaviti. U Brodospasovom rezalištu za simboličnu su cijenu kupili rashodovani, hrđavi tokarski stroj s nekog starog broda, koji su rastavili na dijelove i potopili u naftu, očistili od hrđe, te ponovno spojili. Taj stroj je i danas u funkciji. Malo po malo otac je na sličan način počeo nabavljati druge polovne strojeve koje bi uz potrebne popravke stavio u funkciju. Nabavio je tako stupnu bušilicu od lijevanog željeza s početka 20 stoljeća, kombinirani stolarski stroj, aparat za varenje, kompresor za bojanje, strojnu glodalica za metal... Kako su se snalazili, najbolje pokazuje to da su transformator aparata za varenje napravili sami.

Izgleda da je otac već 1960. godine počeo projektirati svoj brod. Taj projekt, od kojeg se sačuvala samo maketa, ne razlikuje se od brodova toga vremena, osim što mu je trup bio sharpie konstrukcije koja se sastojala od zakrivljenih ravninskih ploha. Međutim, za vrijeme svog posljednjeg boravka u Kopenhagenu u svibnju 1961. godine, otac je vidio jedan moderan brod, također sharpie konstrukcije trupa, koji ga je potpuno osvojio. Prema njemu je izradio novi projekt svog broda. Danski brod bio je dug nekih 7,5 metara, a ocu je trebao veći. Već tada je imao troje djece i četvrto na putu, pa je u brodu trebalo osigurati šest ležaja. Odlučio je sagraditi brod od oko 10 metara jer je ocijenio da bi brodovi duži od deset metara trebali plaćati porez.

Kada je napravio projekt i maketu, podvodni dio dao je na reviziju inženjeru brodogradnje (vjerojatno Tonču Mitroviću), dovršio izvedbene nacrte i bio spreman za gradnju.

Šivanje jedara

Gradnja je započela 1963. i trajala je punih sedam godina. Tada nije bilo malih strojeva, poput električnih bušilica ili brusilica, već se sve radilo ručnim alatima. Probiti rupu u metalnom profilu običnim svrdlom s ručnom bušilicom (violom) nije bio lak posao, a otac ih je probio nekoliko tisuća. Do velikog preokreta došlo je kada je kupljena prva bušilica​ Black & Decker. Sve željezne elemente kostura broda pripremio je otac, a vario ih je Sipe Muslin, profesionalni zavarivač​. Drvenu oplatu pomogao je postaviti stolar meštar Baho. Brod je odmah plastificiran prema uputama i nadzorom Ive Marinkovića koji je jedan od pionira izrade brodova od stakloplastike u Splitu.

---

image

Kostur je od čeličnih L profila

---

Po danskom uzoru, vertikalne plohe kabine, paramari maštila (kokpita) pašamani kabine i palube, te pokrivna letva na lomu bokova bili su od mahagonija, što je značajno doprinosilo ljepoti broda. Svu opremu otac je napravio sam, uključujući sav namještaj, jarbol i lantinu, rezervoare za vodu i gorivo, timune, krikete, vinč, pa sve do sitnih detalja poput kaštanjola. Kupio je samo štirante i bocele od inoksa, i to u najboljem dućanu u Londonu. Do danas se dokazuju vrhunskom kvalitetom.

Otac je sa svojim vještim tetama Marasović sam napravio i jedrilje. On je krojio, a one su šile. Špinaker je napravljen od padobranske svile Franjo Kluz kupljene u otpadu. Šivan je u trakama boje natur svile i crvene, koju su sami bojili. Jedro i đenoveže bili su od platna, također u trakama od dvije boje. Teta Kate je sašila brodske zastavice (Gran Paveze). Onu opremu broda koju se ipak moralo kupiti, poput konopa, posuđa, deka i slično, rođaci i prijatelji su godinama prije porinuća poklanjali za Božić. U očevoj obitelji sve je bilo podređeno brodu.

---

image

Oplata je izrađena od borovine

---

Kušet-vagon u kabini

Porinut je u ljeto 1970. godine, a krstio ga je obiteljski prijatelj don Ante Škobalj u samostanu sv. Križa na Čiovu. Kao najmlađa, ja sam bila kuma broda koji je dobio ime Maistral i registarsku oznaku ST 1001. To je jedrilica duga 9,85 i široka 2,65 metara, s gazom od 175 cm. Kabina ima velike prozore, a njezina unutrašnjost visoka je čak 1,94 m, što je 1961. bilo neuobičajeno. Ugrađen je traktorski motor Perkins 36 KS proizveden u Rakovici i mariniziran, zbog znatno povoljnije cijene od pravog brodskog motora. Konstrukcija broda je od željeznog kostura i drvene oplate od borovih dasaka, međusobno lijepljenih rezorcinskim dvokomponentnim ljepilom (crvena kola). Pričvršćene su na željezni kostur torban vijcima. Kolomba je od željeza. Za razliku od ranijih brodova kojima je jarbol prolazio kroz kabinu do kolombe, na Maistralu je oslonjen na palubu koja je na tom mjestu dodatno ojačana, kako je bilo riješeno i na danskom uzoru. To je omogućilo bolju organizaciju unutrašnjosti broda. U provi su dva kreveta koja se ispunom spajaju u bračni, zatim slijede zahod i ormar nasuprot njega, te glavna kabina s klupama koje se pretvaraju u ležaje na kat. Na njih se s jedne strane nastavlja kuhinja, a s druge chart table s vertikalnim ormarom za nautičke karte i hladnjakom iza njega.

---

image

Radionica je bila mala, ali na kraju puna alata

---

Čini se da je moj otac prvi na jedrilicu stavio dva timuna jer se, prema našim saznanjima, prvi takav brod u svijetu pojavio na America‘s Cupu 1970. godine.​ Zahvaljujući tome što je timune postavio na kabinu i što brod nema argolu, dobio je kokpit dug 2,30 metara. Kako bi u unutrašnjosti broda dobio šest kreveta, preuzeo je rješenje iz kušet-kola u vlakovima. U glavnoj kabini je napravio dva kreveta na kat koji se po danu slože u dvije klupe, tako da se gornji kreveti spuste vertikalno i služe kao nasloni sjedala. Donji se krevet britvelama prelomi po pola, formirajući tako sjedalo uobičajene visine.

Na nekoj arhitektonskoj izložbi u Sloveniji vidio je projekte plastificirane tvrdom prozirnom plastikom. Tom je tehnikom obradio plohe dvaju demontažnih brodskih stolova (jedan u kabini, drugi u kokpitu). Dao je plastificirati nautičke karte Jadrana i splitskog područja tako da se prilikom jela može planirati plovidba, što se zbilja pokazalo dobro u korištenju. Da bi sve vanjske hodne površine osigurao od klizanja, na već plastificiranu palubu nanio je smjesu poliestera i kvarcnog pijeska u koju je uvaljao sloj polivinilskih kuglica. Nakon stvrdnjavanja poliestera, jedna po jedna kuglica promjera oko 5 mm vadila se šilom, a bilo ih je mali milijun. Protukliznost je nadmašila sva očekivanja.

---

image

Jerko Marasović konstruirao je i sklopivu vršu

---

Nakon što je 1970. porinuo svoj brod, otac ga je i dalje godinama dovršavao, a kasnije je radio i razne izume, pomagao prijateljima..., sve do kraja.

Tri Maistralova brata

Prema očevom projektu sagrađena su još tri ista broda. Prvi je porinut brod doktora Antuna Stipišića, građen u Dugom ratu od 1967. do 1968. godine i nazvan Strilam. Na željeznom kosturu imao je oplatu od čelika 3 mm koji se koristio za ruske podmornice, a paluba mu je bila od tikovine debljine 5 cm. Bio je vezan u špinutskoj lučici. Obitelj Stipišić dugo ga je koristila, a 2017. je razrezan. Druga dva broda sagradio je Nikica Nižetić za sebe i doktora Antuna Mlikotu. Nižetić je bio profesionalni zavarivač, a u splitskom škveru vodio je tehničku kontrolu. Željezne dijelove kostura broda pripremio je u podrumu Mlikotine kuće u Ulici Domovinskog rata, a montažu i opremanje u staroj školi na Malom ratu.

---

image

Maistral i Miliruni

---

Oba broda su na željeznom kosturu imala oplatu od mahagonij šperploče debljine 9 mm, koja je odmah plastificirana. Građeni su od 1966. do 1969. godine. Brod Nikice Nižetića se zvao Miliruni i također je bio vezan u špinutskoj lučici. Obitelj je brod prodala 1982. u Trogir, gdje je potonuo te je nakon toga mnogo godina bio u jednom vrtu na obali trogirskog dijela Čiova. Ime broda dr. Mlikote je bilo Sin Maistrala. I danas je vezan je uz bok Maistrala u splitskoj lučici Labud. Dugogodišnji skiper broda je bio Neno Alujević Španjol koji je s tim brodom 1973. dobio Mrdujsku regatu u svojoj kategoriji na veliki ponos projektantima. Brod je 1997. kupio Igor Kabić i promijenio mu ime u Daniela po svojoj kćerki.

Nakon što je 1980. godine hala u kojoj je građen očev brod ostala prazna, moj brat Marin je nakon vjenčanja uredio skladnu garsonijeru na dva nivoa u zapadnom dijelu, a na istočnom garažu. Kasnije je nad cijelim tlocrtom sagradio dvokatnicu u gabaritima iz vremena prije bombardiranja u Drugome svjetskom ratu, gdje i danas živi s obitelji. Nakon očeve smrti 2009. naslijedio je radionicu koju koristi za svoje poslove. Vrt ispred Kantira, u kojemu su se opremali brojni brodovi, preuređen je u parkiralište.

---

image

Maistral u lučici Labud

------
image

Nakon sedam godina rada počele su đite

------
image

Maistral sada ima i solarni panel

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => JERKO JE U IMPROVIZIRANOJ HALI 1963. ZAPOČEO GRADITI 10-METARSKU JEDRILICU S KONSTRUKCIJOM OD ŽELJEZNIH PROFILA I OPLATOM OD BOROVINE, BEZ IKAKVIH PRETHODNIH ZNANJA O BRODOGRADNJI. SVA IH JE STEKAO TIJEKOM 7 GODINA GRADNJE, IZRADIVŠI SAM GOTOVO SVE, UKLJUČUJUĆI SAV NAMJEŠTAJ, JARBOL, LANTINU, JEDRA, TIMUNE, KRIKETE... - TADA NIJE BILO ELEKTRIČNIH BUŠILICA, PA JE OBIČNOM VIOLOM I SVRDLOM RUČNO PROBIO NEKOLIKO TISUĆA RUPA U ŽELJEZNIM PROFILIMA ZA HVATANJE OPLATE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čovjek i brod [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => JERKO JE U IMPROVIZIRANOJ HALI 1963. ZAPOČEO GRADITI 10-METARSKU JEDRILICU S KONSTRUKCIJOM OD ŽELJEZNIH PROFILA I OPLATOM OD BOROVINE, BEZ IKAKVIH PRETHODNIH ZNANJA O BRODOGRADNJI. SVA IH JE STEKAO TIJEKOM 7 GODINA GRADNJE, IZRADIVŠI SAM GOTOVO SVE, UKLJUČUJUĆI SAV NAMJEŠTAJ, JARBOL, LANTINU, JEDRA, TIMUNE, KRIKETE... - TADA NIJE BILO ELEKTRIČNIH BUŠILICA, PA JE OBIČNOM VIOLOM I SVRDLOM RUČNO PROBIO NEKOLIKO TISUĆA RUPA U ŽELJEZNIM PROFILIMA ZA HVATANJE OPLATE čovjek i brod 2 0 10671 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-23 08:15:52 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => KATJA MARASOVIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-12 09:29:27 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2023-12-12 09:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => JERKO JE U IMPROVIZIRANOJ HALI 1963. ZAPOČEO GRADITI 10-METARSKU JEDRILICU S KONSTRUKCIJOM OD ŽELJEZNIH PROFILA I OPLATOM OD BOROVINE, BEZ IKAKVIH PRETHODNIH ZNANJA O BRODOGRADNJI. SVA IH JE STEKAO TIJEKOM 7 GODINA GRADNJE, IZRADIVŠI SAM GOTOVO SVE, [metadata] => robots= author= title=Maistral broji 54 ljeta i još uvijek plovi: priča o samograditeljskom pothvatu arhitekta Jerka Marasovića page_title=Maistral broji 54 ljeta i još uvijek plovi: priča o samograditeljskom pothvatu arhitekta Jerka Marasovića [metakey] => Maistral, jerko marasović, samograditeljski pothvat, brodogradnja, jedrilica [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/23\/26205826.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25908612.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25908613.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25908614.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25908615.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25908616.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25915349.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25915351.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25915352.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25915354.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25915355.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25915357.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25915367.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25915368.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25915370.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatna arhiva Katje Marasovi\u0107","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Kabina sa sklopivim le\u017eajevima<\/p>","

Kabina po danu, klupe i stol<\/p>","

Ormar za nauti\u010dke karte i hladnjak<\/p>","

Maistral <\/em>u lu\u010dici Labud<\/em><\/p>","

Antiskliz je bu\u0161en mjehur po mjehur<\/p>","

Autorica teksta (u sredini) s posadom Maistrala <\/em>na Mrduji 2021.<\/p>","

Kostur <\/em>je od \u010deli\u010dnih L profila<\/p>","

Oplata je izra\u0111ena od borovine<\/p>","

Kantir je dobio ime po talijanskom cantiere<\/em><\/p>","

Maistral <\/em>i Miliruni<\/em><\/p>","

Nakon sedam godina rada po\u010dele su \u0111ite<\/p>","

Radionica je bila mala, ali na kraju puna alata<\/p>","

Jerko Marasovi\u0107 konstruirao je i sklopivu vr\u0161u<\/p>","

Maistral<\/em> sada ima i solarni panel<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1382x862","hd_26205826_1920.jpg":"1920x1080","k_26205826_1280.jpg":"1280x1280","k_26205826_1024.jpg":"1024x1024","k_26205826_640.jpg":"640x640","k_26205826_480.jpg":"480x480","k_26205826_340.jpg":"340x340","k_26205826_220.jpg":"220x220","o_26205826_1280.jpg":"1280x798","o_26205826_1024.jpg":"1024x638","o_26205826_640.jpg":"640x399","o_26205826_480.jpg":"480x299","o_26205826_340.jpg":"340x212","o_26205826_220.jpg":"220x137","h_26205826_1280.jpg":"1280x854","h_26205826_1024.jpg":"1024x683","h_26205826_640.jpg":"640x427","h_26205826_480.jpg":"480x320","h_26205826_340.jpg":"340x227","h_26205826_220.jpg":"220x147","pp_26205826_1280.jpg":"1280x1628","pp_26205826_1024.jpg":"1024x1303","pp_26205826_640.jpg":"640x814","pp_26205826_480.jpg":"480x611","pp_26205826_340.jpg":"340x432","pp_26205826_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1181x788","hd_25908612_1920.jpg":"1920x1080","k_25908612_1280.jpg":"1280x1280","k_25908612_1024.jpg":"1024x1024","k_25908612_640.jpg":"640x640","k_25908612_480.jpg":"480x480","k_25908612_340.jpg":"340x340","k_25908612_220.jpg":"220x220","o_25908612_1280.jpg":"1280x854","o_25908612_1024.jpg":"1024x683","o_25908612_640.jpg":"640x427","o_25908612_480.jpg":"480x320","o_25908612_340.jpg":"340x226","o_25908612_220.jpg":"220x146","h_25908612_1280.jpg":"1280x854","h_25908612_1024.jpg":"1024x683","h_25908612_640.jpg":"640x427","h_25908612_480.jpg":"480x320","h_25908612_340.jpg":"340x227","h_25908612_220.jpg":"220x147","pp_25908612_1280.jpg":"1280x1628","pp_25908612_1024.jpg":"1024x1303","pp_25908612_640.jpg":"640x814","pp_25908612_480.jpg":"480x611","pp_25908612_340.jpg":"340x432","pp_25908612_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1181x788","hd_25908613_1920.jpg":"1920x1080","k_25908613_1280.jpg":"1280x1280","k_25908613_1024.jpg":"1024x1024","k_25908613_640.jpg":"640x640","k_25908613_480.jpg":"480x480","k_25908613_340.jpg":"340x340","k_25908613_220.jpg":"220x220","o_25908613_1280.jpg":"1280x854","o_25908613_1024.jpg":"1024x683","o_25908613_640.jpg":"640x427","o_25908613_480.jpg":"480x320","o_25908613_340.jpg":"340x226","o_25908613_220.jpg":"220x146","h_25908613_1280.jpg":"1280x854","h_25908613_1024.jpg":"1024x683","h_25908613_640.jpg":"640x427","h_25908613_480.jpg":"480x320","h_25908613_340.jpg":"340x227","h_25908613_220.jpg":"220x147","pp_25908613_1280.jpg":"1280x1628","pp_25908613_1024.jpg":"1024x1303","pp_25908613_640.jpg":"640x814","pp_25908613_480.jpg":"480x611","pp_25908613_340.jpg":"340x432","pp_25908613_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1181x1772","hd_25908614_1920.jpg":"1920x1080","k_25908614_1280.jpg":"1280x1280","k_25908614_1024.jpg":"1024x1024","k_25908614_640.jpg":"640x640","k_25908614_480.jpg":"480x480","k_25908614_340.jpg":"340x340","k_25908614_220.jpg":"220x220","o_25908614_1280.jpg":"1280x1920","o_25908614_1024.jpg":"1024x1536","o_25908614_640.jpg":"640x960","o_25908614_480.jpg":"480x720","o_25908614_340.jpg":"340x510","o_25908614_220.jpg":"220x330","h_25908614_1280.jpg":"1280x854","h_25908614_1024.jpg":"1024x683","h_25908614_640.jpg":"640x427","h_25908614_480.jpg":"480x320","h_25908614_340.jpg":"340x227","h_25908614_220.jpg":"220x147","pp_25908614_1280.jpg":"1280x1628","pp_25908614_1024.jpg":"1024x1303","pp_25908614_640.jpg":"640x814","pp_25908614_480.jpg":"480x611","pp_25908614_340.jpg":"340x432","pp_25908614_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1181x1772","hd_25908615_1920.jpg":"1920x1080","k_25908615_1280.jpg":"1280x1280","k_25908615_1024.jpg":"1024x1024","k_25908615_640.jpg":"640x640","k_25908615_480.jpg":"480x480","k_25908615_340.jpg":"340x340","k_25908615_220.jpg":"220x220","o_25908615_1280.jpg":"1280x1920","o_25908615_1024.jpg":"1024x1536","o_25908615_640.jpg":"640x960","o_25908615_480.jpg":"480x720","o_25908615_340.jpg":"340x510","o_25908615_220.jpg":"220x330","h_25908615_1280.jpg":"1280x854","h_25908615_1024.jpg":"1024x683","h_25908615_640.jpg":"640x427","h_25908615_480.jpg":"480x320","h_25908615_340.jpg":"340x227","h_25908615_220.jpg":"220x147","pp_25908615_1280.jpg":"1280x1628","pp_25908615_1024.jpg":"1024x1303","pp_25908615_640.jpg":"640x814","pp_25908615_480.jpg":"480x611","pp_25908615_340.jpg":"340x432","pp_25908615_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1181x1624","hd_25908616_1920.jpg":"1920x1080","k_25908616_1280.jpg":"1280x1280","k_25908616_1024.jpg":"1024x1024","k_25908616_640.jpg":"640x640","k_25908616_480.jpg":"480x480","k_25908616_340.jpg":"340x340","k_25908616_220.jpg":"220x220","o_25908616_1280.jpg":"1280x1760","o_25908616_1024.jpg":"1024x1408","o_25908616_640.jpg":"640x880","o_25908616_480.jpg":"480x660","o_25908616_340.jpg":"340x467","o_25908616_220.jpg":"220x302","h_25908616_1280.jpg":"1280x854","h_25908616_1024.jpg":"1024x683","h_25908616_640.jpg":"640x427","h_25908616_480.jpg":"480x320","h_25908616_340.jpg":"340x227","h_25908616_220.jpg":"220x147","pp_25908616_1280.jpg":"1280x1628","pp_25908616_1024.jpg":"1024x1303","pp_25908616_640.jpg":"640x814","pp_25908616_480.jpg":"480x611","pp_25908616_340.jpg":"340x432","pp_25908616_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1066","hd_25915349_1920.jpg":"1920x1080","k_25915349_1280.jpg":"1280x1280","k_25915349_1024.jpg":"1024x1024","k_25915349_640.jpg":"640x640","k_25915349_480.jpg":"480x480","k_25915349_340.jpg":"340x340","k_25915349_220.jpg":"220x220","o_25915349_1280.jpg":"1280x852","o_25915349_1024.jpg":"1024x682","o_25915349_640.jpg":"640x426","o_25915349_480.jpg":"480x319","o_25915349_340.jpg":"340x226","o_25915349_220.jpg":"220x146","h_25915349_1280.jpg":"1280x854","h_25915349_1024.jpg":"1024x683","h_25915349_640.jpg":"640x427","h_25915349_480.jpg":"480x320","h_25915349_340.jpg":"340x227","h_25915349_220.jpg":"220x147","pp_25915349_1280.jpg":"1280x1628","pp_25915349_1024.jpg":"1024x1303","pp_25915349_640.jpg":"640x814","pp_25915349_480.jpg":"480x611","pp_25915349_340.jpg":"340x432","pp_25915349_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1451x970","hd_25915351_1920.jpg":"1920x1080","k_25915351_1280.jpg":"1280x1280","k_25915351_1024.jpg":"1024x1024","k_25915351_640.jpg":"640x640","k_25915351_480.jpg":"480x480","k_25915351_340.jpg":"340x340","k_25915351_220.jpg":"220x220","o_25915351_1280.jpg":"1280x855","o_25915351_1024.jpg":"1024x684","o_25915351_640.jpg":"640x427","o_25915351_480.jpg":"480x320","o_25915351_340.jpg":"340x227","o_25915351_220.jpg":"220x147","h_25915351_1280.jpg":"1280x854","h_25915351_1024.jpg":"1024x683","h_25915351_640.jpg":"640x427","h_25915351_480.jpg":"480x320","h_25915351_340.jpg":"340x227","h_25915351_220.jpg":"220x147","pp_25915351_1280.jpg":"1280x1628","pp_25915351_1024.jpg":"1024x1303","pp_25915351_640.jpg":"640x814","pp_25915351_480.jpg":"480x611","pp_25915351_340.jpg":"340x432","pp_25915351_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1483x1068","hd_25915352_1920.jpg":"1920x1080","k_25915352_1280.jpg":"1280x1280","k_25915352_1024.jpg":"1024x1024","k_25915352_640.jpg":"640x640","k_25915352_480.jpg":"480x480","k_25915352_340.jpg":"340x340","k_25915352_220.jpg":"220x220","o_25915352_1280.jpg":"1280x921","o_25915352_1024.jpg":"1024x737","o_25915352_640.jpg":"640x460","o_25915352_480.jpg":"480x345","o_25915352_340.jpg":"340x244","o_25915352_220.jpg":"220x158","h_25915352_1280.jpg":"1280x854","h_25915352_1024.jpg":"1024x683","h_25915352_640.jpg":"640x427","h_25915352_480.jpg":"480x320","h_25915352_340.jpg":"340x227","h_25915352_220.jpg":"220x147","pp_25915352_1280.jpg":"1280x1628","pp_25915352_1024.jpg":"1024x1303","pp_25915352_640.jpg":"640x814","pp_25915352_480.jpg":"480x611","pp_25915352_340.jpg":"340x432","pp_25915352_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25915354_1920.jpg":"1920x1080","k_25915354_1280.jpg":"1280x1280","k_25915354_1024.jpg":"1024x1024","k_25915354_640.jpg":"640x640","k_25915354_480.jpg":"480x480","k_25915354_340.jpg":"340x340","k_25915354_220.jpg":"220x220","o_25915354_1280.jpg":"1280x853","o_25915354_1024.jpg":"1024x682","o_25915354_640.jpg":"640x426","o_25915354_480.jpg":"480x320","o_25915354_340.jpg":"340x226","o_25915354_220.jpg":"220x146","h_25915354_1280.jpg":"1280x854","h_25915354_1024.jpg":"1024x683","h_25915354_640.jpg":"640x427","h_25915354_480.jpg":"480x320","h_25915354_340.jpg":"340x227","h_25915354_220.jpg":"220x147","pp_25915354_1280.jpg":"1280x1628","pp_25915354_1024.jpg":"1024x1303","pp_25915354_640.jpg":"640x814","pp_25915354_480.jpg":"480x611","pp_25915354_340.jpg":"340x432","pp_25915354_220.jpg":"220x280"},{"size0":"895x645","hd_25915355_1920.jpg":"1920x1080","k_25915355_1280.jpg":"1280x1280","k_25915355_1024.jpg":"1024x1024","k_25915355_640.jpg":"640x640","k_25915355_480.jpg":"480x480","k_25915355_340.jpg":"340x340","k_25915355_220.jpg":"220x220","o_25915355_1280.jpg":"1280x922","o_25915355_1024.jpg":"1024x737","o_25915355_640.jpg":"640x461","o_25915355_480.jpg":"480x345","o_25915355_340.jpg":"340x245","o_25915355_220.jpg":"220x158","h_25915355_1280.jpg":"1280x854","h_25915355_1024.jpg":"1024x683","h_25915355_640.jpg":"640x427","h_25915355_480.jpg":"480x320","h_25915355_340.jpg":"340x227","h_25915355_220.jpg":"220x147","pp_25915355_1280.jpg":"1280x1628","pp_25915355_1024.jpg":"1024x1303","pp_25915355_640.jpg":"640x814","pp_25915355_480.jpg":"480x611","pp_25915355_340.jpg":"340x432","pp_25915355_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1310","hd_25915357_1920.jpg":"1920x1080","k_25915357_1280.jpg":"1280x1280","k_25915357_1024.jpg":"1024x1024","k_25915357_640.jpg":"640x640","k_25915357_480.jpg":"480x480","k_25915357_340.jpg":"340x340","k_25915357_220.jpg":"220x220","o_25915357_1280.jpg":"1280x873","o_25915357_1024.jpg":"1024x698","o_25915357_640.jpg":"640x436","o_25915357_480.jpg":"480x327","o_25915357_340.jpg":"340x231","o_25915357_220.jpg":"220x150","h_25915357_1280.jpg":"1280x854","h_25915357_1024.jpg":"1024x683","h_25915357_640.jpg":"640x427","h_25915357_480.jpg":"480x320","h_25915357_340.jpg":"340x227","h_25915357_220.jpg":"220x147","pp_25915357_1280.jpg":"1280x1628","pp_25915357_1024.jpg":"1024x1303","pp_25915357_640.jpg":"640x814","pp_25915357_480.jpg":"480x611","pp_25915357_340.jpg":"340x432","pp_25915357_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25915367_1920.jpg":"1920x1080","k_25915367_1280.jpg":"1280x1280","k_25915367_1024.jpg":"1024x1024","k_25915367_640.jpg":"640x640","k_25915367_480.jpg":"480x480","k_25915367_340.jpg":"340x340","k_25915367_220.jpg":"220x220","o_25915367_1280.jpg":"1280x853","o_25915367_1024.jpg":"1024x682","o_25915367_640.jpg":"640x426","o_25915367_480.jpg":"480x320","o_25915367_340.jpg":"340x226","o_25915367_220.jpg":"220x146","h_25915367_1280.jpg":"1280x854","h_25915367_1024.jpg":"1024x683","h_25915367_640.jpg":"640x427","h_25915367_480.jpg":"480x320","h_25915367_340.jpg":"340x227","h_25915367_220.jpg":"220x147","pp_25915367_1280.jpg":"1280x1628","pp_25915367_1024.jpg":"1024x1303","pp_25915367_640.jpg":"640x814","pp_25915367_480.jpg":"480x611","pp_25915367_340.jpg":"340x432","pp_25915367_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25915368_1920.jpg":"1920x1080","k_25915368_1280.jpg":"1280x1280","k_25915368_1024.jpg":"1024x1024","k_25915368_640.jpg":"640x640","k_25915368_480.jpg":"480x480","k_25915368_340.jpg":"340x340","k_25915368_220.jpg":"220x220","o_25915368_1280.jpg":"1280x853","o_25915368_1024.jpg":"1024x682","o_25915368_640.jpg":"640x426","o_25915368_480.jpg":"480x320","o_25915368_340.jpg":"340x226","o_25915368_220.jpg":"220x146","h_25915368_1280.jpg":"1280x854","h_25915368_1024.jpg":"1024x683","h_25915368_640.jpg":"640x427","h_25915368_480.jpg":"480x320","h_25915368_340.jpg":"340x227","h_25915368_220.jpg":"220x147","pp_25915368_1280.jpg":"1280x1628","pp_25915368_1024.jpg":"1024x1303","pp_25915368_640.jpg":"640x814","pp_25915368_480.jpg":"480x611","pp_25915368_340.jpg":"340x432","pp_25915368_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_25915370_1920.jpg":"1920x1080","k_25915370_1280.jpg":"1280x1280","k_25915370_1024.jpg":"1024x1024","k_25915370_640.jpg":"640x640","k_25915370_480.jpg":"480x480","k_25915370_340.jpg":"340x340","k_25915370_220.jpg":"220x220","o_25915370_1280.jpg":"1280x1706","o_25915370_1024.jpg":"1024x1365","o_25915370_640.jpg":"640x853","o_25915370_480.jpg":"480x640","o_25915370_340.jpg":"340x453","o_25915370_220.jpg":"220x293","h_25915370_1280.jpg":"1280x854","h_25915370_1024.jpg":"1024x683","h_25915370_640.jpg":"640x427","h_25915370_480.jpg":"480x320","h_25915370_340.jpg":"340x227","h_25915370_220.jpg":"220x147","pp_25915370_1280.jpg":"1280x1628","pp_25915370_1024.jpg":"1024x1303","pp_25915370_640.jpg":"640x814","pp_25915370_480.jpg":"480x611","pp_25915370_340.jpg":"340x432","pp_25915370_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15369219 Threads: 5 Questions: 3187197136 Slow queries: 7155706 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235723836 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/maistral-broji-54-ljeta-i-jos-uvijek-plovi-prica-o-samograditeljskom-pothvatu-arhitekta-jerka-marasovica-1346806 [printLink] => /om/nautika/maistral-broji-54-ljeta-i-jos-uvijek-plovi-prica-o-samograditeljskom-pothvatu-arhitekta-jerka-marasovica-1346806?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 740277 [name] => Maistral [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-12 10:27:53 [main_article_id] => 0 [alias] => maistral [link] => /tag/maistral ) [1] => stdClass Object ( [id] => 697140 [name] => jerko marasović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-15 12:14:19 [main_article_id] => 0 [alias] => jerko-marasovic [link] => /tag/jerko-marasovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 740278 [name] => samograditeljski pothvat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-12 10:27:53 [main_article_id] => 0 [alias] => samograditeljski-pothvat [link] => /tag/samograditeljski-pothvat ) [3] => stdClass Object ( [id] => 447201 [name] => brodogradnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brodogradnja [link] => /tag/brodogradnja ) [4] => stdClass Object ( [id] => 392332 [name] => jedrilica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jedrilica [link] => /tag/jedrilica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => JERKO JE U IMPROVIZIRANOJ HALI 1963. ZAPOČEO GRADITI 10-METARSKU JEDRILICU S KONSTRUKCIJOM OD ŽELJEZNIH PROFILA I OPLATOM OD BOROVINE, BEZ IKAKVIH PRETHODNIH ZNANJA O BRODOGRADNJI. SVA IH JE STEKAO TIJEKOM 7 GODINA GRADNJE, IZRADIVŠI SAM GOTOVO SVE, UKLJUČUJUĆI SAV NAMJEŠTAJ, JARBOL, LANTINU, JEDRA, TIMUNE, KRIKETE... - TADA NIJE BILO ELEKTRIČNIH BUŠILICA, PA JE OBIČNOM VIOLOM I SVRDLOM RUČNO PROBIO NEKOLIKO TISUĆA RUPA U ŽELJEZNIM PROFILIMA ZA HVATANJE OPLATE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čovjek i brod [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Maistral broji 54 ljeta i još uvijek plovi: priča o sjajnom pothvatu arhitekta Jerka Marasovića [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/26205826.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatna arhiva Katje Marasović [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/26205826.jpg [title] => Privatna arhiva Katje Marasović ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25908612.jpg [title] =>

Kabina sa sklopivim ležajevima

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25908613.jpg [title] =>

Kabina po danu, klupe i stol

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25908614.jpg [title] =>

Ormar za nautičke karte i hladnjak

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25908615.jpg [title] =>

Maistral u lučici Labud

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25908616.jpg [title] =>

Antiskliz je bušen mjehur po mjehur

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25915349.jpg [title] =>

Autorica teksta (u sredini) s posadom Maistrala na Mrduji 2021.

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25915351.jpg [title] =>

Kostur je od čeličnih L profila

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25915352.jpg [title] =>

Oplata je izrađena od borovine

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25915354.jpg [title] =>

Kantir je dobio ime po talijanskom cantiere

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25915355.jpg [title] =>

Maistral i Miliruni

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25915357.jpg [title] =>

Nakon sedam godina rada počele su đite

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25915367.jpg [title] =>

Radionica je bila mala, ali na kraju puna alata

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25915368.jpg [title] =>

Jerko Marasović konstruirao je i sklopivu vršu

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25915370.jpg [title] =>

Maistral sada ima i solarni panel

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Brodograđevna priča u životu moga oca Jerka Marasovića započela je šezdesetih godina prošlog stoljeća kao ventil za smanjenje stresa. Radeći u Urbanističkom projektnom birou vodio je radove velikih razmjera na istraživanju i obnovi Dioklecijanove palače i povijesne jezgre Splita, što ga je potpuno zaokupilo. Radio je predano, uspješno i s puno žara, ali posao je nosio i dosta nerviranja, sukoba s neistomišljenicima, stresa. Shvatio je da mora naći balans u nečemu što voli i što će ga opuštati. Kako je oduvijek sanjao o vlastitom brodu, a sa skromnim primanjima ga nije mogao kupiti, odlučio ga je sam sagraditi.

Kantir u srušenoj kući

Da bi mogao započeti s gradnjom, prvo je morao osigurati adekvatan prostor. Uredio je radionicu u kući svoga djeda Jere koja je stradala u Drugom svjetskom ratu, a nalazila se s južne strane Marasovića ulice, točno nasuprot obiteljske kuće u kojoj je stanovao. U to je doba radno vrijeme u uredima bilo od 6 do 14 sati, pa je od tada sva popodneva od 17 do 20 provodio u radionici.

Radni prostor sastojao se od dva dijela: radionice u južnom dijelu i hale u kojoj se gradio brod na sjeveru, uz samu Marasovića ulicu. Radionica je smještena unutar prizemnice iznad koje je bila terasa djedove kuće. U radionicu je smjestio dva stolarska stola i nešto alata, što je naslijedio. Djedova dvokatna kuća bila je toliko oštećena u bombardiranju da su je porušili do prizemlja. Otac je na zidove oslonio krov od valovitog salonita na drvenoj konstrukciji i tako je nastala hala dovoljno duga i visoka da se u njoj može sagraditi brod od 10 metara. Radionica i hala dobile su naziv Kantir od talijanske riječi cantiere, skraćeno do cantiere navale što znači brodogradilište.

U početku je svoj brod gradio uglavnom sam, osim kada je trebao pomoć profesionalnih majstora ili su na redu bili zahvati koji su zahtijevali mnogo ruku. No, on nije mogao podnijeti tu samoću, pa je polako počeo okupljati prijatelje i rođake. Društvo se dijelilo na dvije grupe. Jedni su dolazili raditi ili popravljati nešto za svoju kuću ili brod, a drugi su samo dolazili na ćakulu. Bilo je tu ljudi različitih političkih i vjerskih uvjerenja, ali svi su se odlično slagali.

---

image

Kantir je dobio ime po talijanskom cantiere

---

Strojni park iz otpada

Jerko i oni radišni postupno su kroz rad ovladali svim potrebnim zanatima. Sve su radili sami, jer nije bilo novca, a mnogo toga se nije moglo ni nabaviti. U Brodospasovom rezalištu za simboličnu su cijenu kupili rashodovani, hrđavi tokarski stroj s nekog starog broda, koji su rastavili na dijelove i potopili u naftu, očistili od hrđe, te ponovno spojili. Taj stroj je i danas u funkciji. Malo po malo otac je na sličan način počeo nabavljati druge polovne strojeve koje bi uz potrebne popravke stavio u funkciju. Nabavio je tako stupnu bušilicu od lijevanog željeza s početka 20 stoljeća, kombinirani stolarski stroj, aparat za varenje, kompresor za bojanje, strojnu glodalica za metal... Kako su se snalazili, najbolje pokazuje to da su transformator aparata za varenje napravili sami.

Izgleda da je otac već 1960. godine počeo projektirati svoj brod. Taj projekt, od kojeg se sačuvala samo maketa, ne razlikuje se od brodova toga vremena, osim što mu je trup bio sharpie konstrukcije koja se sastojala od zakrivljenih ravninskih ploha. Međutim, za vrijeme svog posljednjeg boravka u Kopenhagenu u svibnju 1961. godine, otac je vidio jedan moderan brod, također sharpie konstrukcije trupa, koji ga je potpuno osvojio. Prema njemu je izradio novi projekt svog broda. Danski brod bio je dug nekih 7,5 metara, a ocu je trebao veći. Već tada je imao troje djece i četvrto na putu, pa je u brodu trebalo osigurati šest ležaja. Odlučio je sagraditi brod od oko 10 metara jer je ocijenio da bi brodovi duži od deset metara trebali plaćati porez.

Kada je napravio projekt i maketu, podvodni dio dao je na reviziju inženjeru brodogradnje (vjerojatno Tonču Mitroviću), dovršio izvedbene nacrte i bio spreman za gradnju.

Šivanje jedara

Gradnja je započela 1963. i trajala je punih sedam godina. Tada nije bilo malih strojeva, poput električnih bušilica ili brusilica, već se sve radilo ručnim alatima. Probiti rupu u metalnom profilu običnim svrdlom s ručnom bušilicom (violom) nije bio lak posao, a otac ih je probio nekoliko tisuća. Do velikog preokreta došlo je kada je kupljena prva bušilica​ Black & Decker. Sve željezne elemente kostura broda pripremio je otac, a vario ih je Sipe Muslin, profesionalni zavarivač​. Drvenu oplatu pomogao je postaviti stolar meštar Baho. Brod je odmah plastificiran prema uputama i nadzorom Ive Marinkovića koji je jedan od pionira izrade brodova od stakloplastike u Splitu.

---

image

Kostur je od čeličnih L profila

---

Po danskom uzoru, vertikalne plohe kabine, paramari maštila (kokpita) pašamani kabine i palube, te pokrivna letva na lomu bokova bili su od mahagonija, što je značajno doprinosilo ljepoti broda. Svu opremu otac je napravio sam, uključujući sav namještaj, jarbol i lantinu, rezervoare za vodu i gorivo, timune, krikete, vinč, pa sve do sitnih detalja poput kaštanjola. Kupio je samo štirante i bocele od inoksa, i to u najboljem dućanu u Londonu. Do danas se dokazuju vrhunskom kvalitetom.

Otac je sa svojim vještim tetama Marasović sam napravio i jedrilje. On je krojio, a one su šile. Špinaker je napravljen od padobranske svile Franjo Kluz kupljene u otpadu. Šivan je u trakama boje natur svile i crvene, koju su sami bojili. Jedro i đenoveže bili su od platna, također u trakama od dvije boje. Teta Kate je sašila brodske zastavice (Gran Paveze). Onu opremu broda koju se ipak moralo kupiti, poput konopa, posuđa, deka i slično, rođaci i prijatelji su godinama prije porinuća poklanjali za Božić. U očevoj obitelji sve je bilo podređeno brodu.

---

image

Oplata je izrađena od borovine

---

Kušet-vagon u kabini

Porinut je u ljeto 1970. godine, a krstio ga je obiteljski prijatelj don Ante Škobalj u samostanu sv. Križa na Čiovu. Kao najmlađa, ja sam bila kuma broda koji je dobio ime Maistral i registarsku oznaku ST 1001. To je jedrilica duga 9,85 i široka 2,65 metara, s gazom od 175 cm. Kabina ima velike prozore, a njezina unutrašnjost visoka je čak 1,94 m, što je 1961. bilo neuobičajeno. Ugrađen je traktorski motor Perkins 36 KS proizveden u Rakovici i mariniziran, zbog znatno povoljnije cijene od pravog brodskog motora. Konstrukcija broda je od željeznog kostura i drvene oplate od borovih dasaka, međusobno lijepljenih rezorcinskim dvokomponentnim ljepilom (crvena kola). Pričvršćene su na željezni kostur torban vijcima. Kolomba je od željeza. Za razliku od ranijih brodova kojima je jarbol prolazio kroz kabinu do kolombe, na Maistralu je oslonjen na palubu koja je na tom mjestu dodatno ojačana, kako je bilo riješeno i na danskom uzoru. To je omogućilo bolju organizaciju unutrašnjosti broda. U provi su dva kreveta koja se ispunom spajaju u bračni, zatim slijede zahod i ormar nasuprot njega, te glavna kabina s klupama koje se pretvaraju u ležaje na kat. Na njih se s jedne strane nastavlja kuhinja, a s druge chart table s vertikalnim ormarom za nautičke karte i hladnjakom iza njega.

---

image

Radionica je bila mala, ali na kraju puna alata

---

Čini se da je moj otac prvi na jedrilicu stavio dva timuna jer se, prema našim saznanjima, prvi takav brod u svijetu pojavio na America‘s Cupu 1970. godine.​ Zahvaljujući tome što je timune postavio na kabinu i što brod nema argolu, dobio je kokpit dug 2,30 metara. Kako bi u unutrašnjosti broda dobio šest kreveta, preuzeo je rješenje iz kušet-kola u vlakovima. U glavnoj kabini je napravio dva kreveta na kat koji se po danu slože u dvije klupe, tako da se gornji kreveti spuste vertikalno i služe kao nasloni sjedala. Donji se krevet britvelama prelomi po pola, formirajući tako sjedalo uobičajene visine.

Na nekoj arhitektonskoj izložbi u Sloveniji vidio je projekte plastificirane tvrdom prozirnom plastikom. Tom je tehnikom obradio plohe dvaju demontažnih brodskih stolova (jedan u kabini, drugi u kokpitu). Dao je plastificirati nautičke karte Jadrana i splitskog područja tako da se prilikom jela može planirati plovidba, što se zbilja pokazalo dobro u korištenju. Da bi sve vanjske hodne površine osigurao od klizanja, na već plastificiranu palubu nanio je smjesu poliestera i kvarcnog pijeska u koju je uvaljao sloj polivinilskih kuglica. Nakon stvrdnjavanja poliestera, jedna po jedna kuglica promjera oko 5 mm vadila se šilom, a bilo ih je mali milijun. Protukliznost je nadmašila sva očekivanja.

---

image

Jerko Marasović konstruirao je i sklopivu vršu

---

Nakon što je 1970. porinuo svoj brod, otac ga je i dalje godinama dovršavao, a kasnije je radio i razne izume, pomagao prijateljima..., sve do kraja.

Tri Maistralova brata

Prema očevom projektu sagrađena su još tri ista broda. Prvi je porinut brod doktora Antuna Stipišića, građen u Dugom ratu od 1967. do 1968. godine i nazvan Strilam. Na željeznom kosturu imao je oplatu od čelika 3 mm koji se koristio za ruske podmornice, a paluba mu je bila od tikovine debljine 5 cm. Bio je vezan u špinutskoj lučici. Obitelj Stipišić dugo ga je koristila, a 2017. je razrezan. Druga dva broda sagradio je Nikica Nižetić za sebe i doktora Antuna Mlikotu. Nižetić je bio profesionalni zavarivač, a u splitskom škveru vodio je tehničku kontrolu. Željezne dijelove kostura broda pripremio je u podrumu Mlikotine kuće u Ulici Domovinskog rata, a montažu i opremanje u staroj školi na Malom ratu.

---

image

Maistral i Miliruni

---

Oba broda su na željeznom kosturu imala oplatu od mahagonij šperploče debljine 9 mm, koja je odmah plastificirana. Građeni su od 1966. do 1969. godine. Brod Nikice Nižetića se zvao Miliruni i također je bio vezan u špinutskoj lučici. Obitelj je brod prodala 1982. u Trogir, gdje je potonuo te je nakon toga mnogo godina bio u jednom vrtu na obali trogirskog dijela Čiova. Ime broda dr. Mlikote je bilo Sin Maistrala. I danas je vezan je uz bok Maistrala u splitskoj lučici Labud. Dugogodišnji skiper broda je bio Neno Alujević Španjol koji je s tim brodom 1973. dobio Mrdujsku regatu u svojoj kategoriji na veliki ponos projektantima. Brod je 1997. kupio Igor Kabić i promijenio mu ime u Daniela po svojoj kćerki.

Nakon što je 1980. godine hala u kojoj je građen očev brod ostala prazna, moj brat Marin je nakon vjenčanja uredio skladnu garsonijeru na dva nivoa u zapadnom dijelu, a na istočnom garažu. Kasnije je nad cijelim tlocrtom sagradio dvokatnicu u gabaritima iz vremena prije bombardiranja u Drugome svjetskom ratu, gdje i danas živi s obitelji. Nakon očeve smrti 2009. naslijedio je radionicu koju koristi za svoje poslove. Vrt ispred Kantira, u kojemu su se opremali brojni brodovi, preuređen je u parkiralište.

---

image

Maistral u lučici Labud

------
image

Nakon sedam godina rada počele su đite

------
image

Maistral sada ima i solarni panel

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatna arhiva Katje Marasović

Kabina sa sklopivim ležajevima


Kabina po danu, klupe i stol


Ormar za nautičke karte i hladnjak


Maistral u lučici Labud


Antiskliz je bušen mjehur po mjehur


Autorica teksta (u sredini) s posadom Maistrala na Mrduji 2021.


Kostur je od čeličnih L profila


Oplata je izrađena od borovine


Kantir je dobio ime po talijanskom cantiere


Maistral i Miliruni


Nakon sedam godina rada počele su đite


Radionica je bila mala, ali na kraju puna alata


Jerko Marasović konstruirao je i sklopivu vršu


Maistral sada ima i solarni panel

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/maistral-broji-54-ljeta-i-jos-uvijek-plovi-prica-o-samograditeljskom-pothvatu-arhitekta-jerka-marasovica-1346806 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1b2c1809d87d1ccefaa077694a1a014543f9a2ff [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Maistral+broji+54+ljeta+i+jo%C5%A1+uvijek+plovi%3A+pri%C4%8Da+o+sjajnom+pothvatu+arhitekta+Jerka+Marasovi%C4%87a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fmaistral-broji-54-ljeta-i-jos-uvijek-plovi-prica-o-samograditeljskom-pothvatu-arhitekta-jerka-marasovica-1346806 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fmaistral-broji-54-ljeta-i-jos-uvijek-plovi-prica-o-samograditeljskom-pothvatu-arhitekta-jerka-marasovica-1346806 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => JERKO JE U IMPROVIZIRANOJ HALI 1963. ZAPOČEO GRADITI 10-METARSKU JEDRILICU S KONSTRUKCIJOM OD ŽELJEZNIH PROFILA I OPLATOM OD BOROVINE, BEZ IKAKVIH PRETHODNIH ZNANJA O BRODOGRADNJI. SVA IH JE STEKAO TIJEKOM 7 GODINA GRADNJE, IZRADIVŠI SAM GOTOVO SVE, UKLJUČUJUĆI SAV NAMJEŠTAJ, JARBOL, LANTINU, JEDRA, TIMUNE, KRIKETE... - TADA NIJE BILO ELEKTRIČNIH BUŠILICA, PA JE OBIČNOM VIOLOM I SVRDLOM RUČNO PROBIO NEKOLIKO TISUĆA RUPA U ŽELJEZNIM PROFILIMA ZA HVATANJE OPLATE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čovjek i brod [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

čovjek i brodMaistral broji 54 ljeta i još uvijek plovi: priča o sjajnom pothvatu arhitekta Jerka Marasovića

Piše KATJA MARASOVIĆ
12. prosinca 2023. - 10:27

Brodograđevna priča u životu moga oca Jerka Marasovića započela je šezdesetih godina prošlog stoljeća kao ventil za smanjenje stresa. Radeći u Urbanističkom projektnom birou vodio je radove velikih razmjera na istraživanju i obnovi Dioklecijanove palače i povijesne jezgre Splita, što ga je potpuno zaokupilo. Radio je predano, uspješno i s puno žara, ali posao je nosio i dosta nerviranja, sukoba s neistomišljenicima, stresa. Shvatio je da mora naći balans u nečemu što voli i što će ga opuštati. Kako je oduvijek sanjao o vlastitom brodu, a sa skromnim primanjima ga nije mogao kupiti, odlučio ga je sam sagraditi.

Kantir u srušenoj kući

Da bi mogao započeti s gradnjom, prvo je morao osigurati adekvatan prostor. Uredio je radionicu u kući svoga djeda Jere koja je strad...

17. svibanj 2024 08:24