stdClass Object ( [id] => 1096917 [title] => Litijski akumulatori su dvostruko skuplji, ali pet puta dulje traju [alias] => litijski-akumulatori-su-dvostruko-skuplji-ali-pet-puta-dulje-traju [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dugi niz godina GEL i AGM akumulatori bili su čvrsti standard kada je riječ o servisnim baterijama na plovilima, jer su puno dulje i sigurnije osiguravale potrebnu energiju za rad brojnih brodskih potrošača u odnosu na startne kiselinske baterije. Sve efikasniji solarni paneli, koji su akumulatore tijekom dana dopunjavali, dodatno su pridonijeli stabilnosti opskrbe strujom iz takve instalacije na brodu.

No, posljednjih godina pojavila se velika konkurencija. Na krilima brzog razvoja mobitela i električnih automobila, razvijene su i dugotrajne litijske baterije, čija je najveća prednost mogućnost podnošenja vrlo dubokih pražnjenja bez posljedica, što je za sve standardne baterije put u brzu smrt.

To je njihovo svojstvo brzo uvjetovalo pojavu litijskih baterija namijenjenih plovilima, a jedina prepreka njihova bržeg prihvaćanja od strane nautičara bila je iznimno visoka cijena. Ipak, posljednje dvije-tri godine povećanje ponude počelo je činiti svoje, pa su cijene polako krenule naniže.

Sada su već došle do razine na kojoj se kalkulacija zamjene standardnih servisnih baterija litijskim isplati, pa se sve veći broj vlasnika plovila odlučuje krenuti u tom smjeru. Zbog toga smo odlučili pribaviti što više podataka o aktualnoj ponudi brodskih litijskih baterija, njihovim svojstvima, cijenama, prednostima i manama, potrebnim prilagodbama da bi se instalirale...

O svim tim pitanjima porazgovarali smo s inženjerom elektrotehnike Damirom Botićem iz splitske tvrtke Solar projekt, koji je jedan od najupućenijih u spomenutu problematiku budući da se ta tvrtka, među ostalim, bavi prodajom i ugradnjom litijskih baterija, uključujući projektiranje električnih brodskih sustava zasnovanih na njima.

---

image
Ponuda je sve veća, pa i cijene padaju
---

Ugrađeni nadzor

Koje se vrste brodskih litijskih baterija najčešće koriste na brodovima i u čemu se razlikuju?

– Danas se najčešće koriste dvije vrste litijskih baterija. Prve su takozvane plug and play baterije, koje su vrlo popularne jer unutar svoga kućišta imaju ugrađenu centralnu jedinicu za nadzor punjenja i pražnjenja, takozvani BMS, pa je moguće jednostavno skinuti staru gelovu ili AGM bateriju i na njezino mjesto ugraditi takvu litijsku. Bez ikakvih preinaka i dodatnih radova. Uz naše upute, tu operaciju najčešće mogu obaviti i sami kupci. Takve se baterije uglavnom koriste na brodovima do 13 metara koji imaju 12-voltnu instalaciju.

Kada su u pitanju veći brodovi sa strujnom mrežom na 24 volta i većim strujnim potrebama s obzirom na broj potrošača i potrebnu snagu da ih se napaja, tada se koriste litijski akumulatori znatno većih kapaciteta s vanjskom upravljačkom jedinicom. Najčešće je riječ o litij-ionskim baterijama koje su nešto naprednije. One se slažu do potrebnog kapaciteta, koji može iznositi i nekoliko desetaka kWh, a onda se sukladno veličini i snazi cijeloga sustava ugrađuje odgovarajući vanjski sklop za upravljanje i nadzor.

To su već ozbiljnije centralne nadzorne jedinice s nizom kontrolnih i upravljačkih funkcija, relejima, senzorima... Zbog toga ugradnju takvih sustava mogu obaviti samo stručne tvrtke temeljem posebno izrađenog projekta. Naravno, vrlo je važna i kvaliteta baterija bez obzira na vrstu.

Mi za 12-voltni sustav mahom koristimo plug and play baterije poznate nizozemske tvrtke Victron Energy kapaciteta 100 ili 200 Ah, dok za veće brodove s većim strujnim potrebama i 24-voltnom mrežom koristimo litij-ionske baterije tvrtke MG Energy Systems, također nizozemske.

---

image
Vanjska upravljačka jedinica za za jače litijske batrijske sustave na 24 volta
---

Koliki stupanj pražnjenja litijski akumulatori mogu izdržati bez oštećenja i gubljenja kapaciteta?

– Najbolja je usporedba s mobilnim telefonima koji takve baterije koriste. Može se, dakle, s pražnjenjem ići do 90 posto kapaciteta bez posljedica za bateriju. Takvim akumulatorima ne smeta ni često punjenje, ni često pražnjenje, jer su konstrukcijski i po načinu rada bitno drukčiji od klasičnih akumulatora.

Ciklusi i pražnjenje

Kako to izgleda u usporedbi sa standardnim baterijama?

– Uzet ću za primjer brodski litijski akumulator koji na 50 posto pražnjenja ima 5000 ciklusa, na 70 posto pražnjenja 3000 ciklusa, a na 80 posto pražnjenja 2500 ciklusa. Usporedbe radi, kvalitetni brodski AGM akumulatori na 50 posto pražnjenja imaju 500 do 600 ciklusa.

S obzirom na to da imaju mogućnost dubokih pražnjenja, koliki je kapacitet litijske baterije dovoljan da zamijeni takvu prijašnju AGM bateriju kapaciteta od 200 Ah?

– Ako idemo s pretpostavkom da ćemo AGM bateriju koristiti do razine pražnjenja od 50 posto, tada je za zamjenu spomenute AGM baterije dovoljna litijska od 100 Ah. Ona bi u tom slučaju mogla odraditi 2500 ciklusa s razinom pražnjenja od 80 posto, dok spomenuta AGM baterija može dosegnuti maksimalno 600 ciklusa. Dakle, litijska je po broju ciklusa čak četiri puta trajnija od AGM baterije.

Kako izgleda ta zamjena kada je riječ o cijeni jedne i druge opcije, te o dugoročnoj kalkulaciji?

– To je dobro pitanje, jer je kod ovakvih zamjena isplativost potrebno gledati cjelovito, a ne samo početnu cijenu. Kada je o njoj riječ, možemo uzeti za primjer AGM akumulator Victron Energy od 200 Ah čija je maloprodajna cijena 3600 kuna. Taj akumulator teži 60 kilograma i može ostvariti 500 do 600 ciklusa na 50 posto pražnjenja. Njega u potpunosti može zamijeniti litijski akumulator Victron Energy SuperPack od 100 Ah čija je maloprodajna cijena 7200 kuna, a ima 2500 ciklusa na 80 posto pražnjenja. Dakle, dvostruka cijena za praktički pet puta veći broj ciklusa. Pritom on teži samo 15 kilograma, što je za male brodove vrlo važno, a osobito za glisere, te ima ugrađenu kompletnu elektroniku za nadzor punjenja i pražnjenja.

---

image
Kvalitetne standardne servisne baterije mogu odraditi 500-600 ciklusa
---

Kako se održavaju litijske baterije?

– Kod njih nije potrebno nikakvo održavanje, one su hermetički zatvorene i samo kleme vire iz kućišta. Jedino ih je važno pravilno ugraditi. Inače, zamjenu postojećih akumulatora olakšava i činjenica da su litijski po dimenzijama kućišta slični, pa tako litijska baterija od 100 Ah ima gotovo jednake gabarite kao AGM baterija toga kapaciteta. Zapravo je i nešto manja. Naravno, treba imati na umu i činjenicu da litijskom baterijom u pravilu zamjenjujemo gelovu i AGM bateriju većega kapaciteta i dimenzija, pa će nam nakon zamjene ostati i nešto slobodnog prostora.

Pametni punjači

Kojim se vrstama punjača litijske baterije mogu puniti i na što u tome procesu treba paziti?

– Mogu se puniti svim punjačima koji imaju mogućnost prilagodbe za litijske baterije, a to su praktički svi suvremeni trostupanjski punjači. Jedino jeftini punjači iz trgovačkih centara nisu pogodni za tu namjenu.

Kada se pune solarom, tada je jedino važno da se punjenje obavlja preko MPPT regulatora koji će se pobrinuti da punjenje bude optimalno, a baterija maksimalno zaštićena. Njegove se postavke jednostavno podese za punjenje litijske baterije, uglavnom preko bluetootha, i dalje sve ide normalno. Dobra je stvar što su takvi regulatori danas praktički standard kada je riječ o punjenju i ostalih vrsta servisnih baterija solarnim pločama.

A kako stoji stvar s punjenjem uz pomoć alternatora?

– Tu je priča nešto složenija, jer litijske baterije u startu povuku vrlo veliku struju zbog toga što imaju puno manji otpor od klasičnih. Ako vi, primjerice, panulavate i vozite na niskim đirima, a litijska baterija vuče iz alternatora maksimalnu struju koju on može dati, alternator na malim okretajima neće imati dovoljno hlađenja za takvo opterećenje, pa se jako zagrijava. Tada može pregorjeti ili se čak zapaliti. Da bismo to riješili, imamo uređaje koji se zovu DC-DC Chargeri i koji rade kao klasični MPPT regulatori punjenja.

---

image
Battery monitori vrlo su korisni, jer stalno možete vidjeti stanje baterije
---

Prvo se na postojećoj instalaciji s diodnog razdjelnika ili cyrix uređaja odspoji litijska grupa baterija, dakle s direktnog punjenja, a potom se ulaz toga DC-DC Chargera spoji na startnu bateriju, a njegov izlaz na litijsku. Zatim se uz pomoć bluetootha programski zadaju granice kada će se litijska baterija početi puniti i kada će njezino punjenje prestati, pri čemu se vodi računa da startna baterija ima prednost i da bude uvijek zaštićena.

Lagana alternativa

Postoje li neke potencijalno veće opasnosti za plovilo kada se ugrade litijske baterije, griju li se više, mogu li se zapaliti, eksplodirati...?

– Teoretski se to može dogoditi, bilo je ranije u svijetu nekih pojedinačnih slučajeva zapaljenja. Ali, kada se sve napravi kako treba, osobito uz sadašnju tehnologiju nadzora, šanse za takvo što su minimalne. Danas imate zaštitu od prevelikog napona, od premalog napona, neprestani nadzor punjenja i pražnjenja..., sve to postoji i funkcionira kada se prelazi na litijske akumulatore. U tom kontekstu gledano, mislim da su rizici zanemarivi.

Koliko bi godina, uz pravilno korištenje, litijske baterije mogle trajati na brodu?

– Kad bismo gledali broj ciklusa, u slučaju da napravimo 200 ciklusa godišnje, što je poprilično, tada bi sigurno trajale 10 godina, jer čak i s 80 posto pražnjenja mogu ostvariti 2500 ciklusa. No, u stvarnosti trajnost baterija, pa i litijskih, ovisi o puno faktora. Instalaciji na konkretnom brodu, uvjetima njihova korištenja, mogućim ekscesima..., tako da je teško decidirano tvrditi koliko će pojedina baterija točno trajati.

No, može se reći da u dobro posloženom i održavanom sustavu mogu trajati jako dugo, sigurno više od pet godina, s tim da je i 10 godina ostvariv rok. Naravno, ako ne dođe do nekog kvara ili proboja, jer ni jedan uređaj nije do kraja imun na moguće kvarove. Zbog toga je i poželjno prilikom kupnje birati baterije pouzdanih i provjerenih proizvođača.

Koji su danas najčešći kapaciteti u kojima se nude litijski akumulatori i koliki su najveći u standardnoj ponudi?

– Kada je riječ o baterijama plug and play od 12 volti s ugrađenom nadzornom elektronikom, najčešće se koriste one od 100 i 200 Ah, s tim da su te od 200 Ah trenutačno i najveće u ponudi. Kada su, pak, u pitanju litij-ionske baterije od 24 volta s vanjskom centralnom nadzornom jedinicom, trenutačno su najveće one od 300 Ah. No, njihova je prednost što se mogu paralelno i serijski spajati radi dobivanja željene snage i napona, dok se plug and play baterije mogu spajati samo paralelno, ali ne i serijski.

---

image
Paralelno povezane litijske baterije
---

Silazne cijene

Hoće li biti nekih problema u punjenju putem solara ako je jedna baterija na brodu gel ili AGM, recimo startna, a druga litijska?

– Takav način punjenja dviju različitih grupa baterija nije preporučljiv jer su naponi punjenja i način apsorpcije litijskih i standardnih baterija različiti. Budući da je litijska baterija servisna i zbog toga izložena puno većem opterećenju, energiju iz solara najbolje je usmjeriti samo na nju i prema njezinim svojstvima podesiti MPPT regulator punjenja. Startnu bateriju treba prepustiti punjenju od strane alternatora. Ona se ionako rijetko i kratkotrajno koristi, pa će to biti dovoljno. Zimi se može povremeno upaliti motor kako bi se malo dopunila ili se, alternativno, može svaka tri-četiri mjeseca dopuniti punjačem na 220 volti.

Proizvodnja litijskih baterija ubrzano raste zbog sve veće ponude električnih automobila. Pada li im zbog toga cijena i kojom brzinom?

– Cijena im pada, ali znatno više i brže litijskim baterijama za automobile nego onima previđenima za brodove. No, i tu su rezultati sve veće proizvodnje vidljivi, pa su današnje brodske litijske baterije sigurno 30 posto jeftinije nego prije pet godina. Stoga su i postale zanimljive i isplative kupcima, a vjerujem da će za nekoliko godina to biti još izrazitije. To više što se litijske baterije sve više koriste i u kućanstvima u kombinaciji sa solarnim napajanjem, pa treba očekivati još brže širenje njihove primjene, proizvodnje i daljnje usavršavanje.

---

Raste snaga solarnih ploča


Kapaciteti solarnih panela u istim gabaritima stalno se povećavaju. Koje su razine dosegnuli najnoviji modeli od 12 i 24 volta?

– Kada je riječ o pločama na 12 volti u dimenzijama onih što su prije desetak godina davale snagu od 120 Wp, sada se postiže snaga od 180 Wp. Što se, pak, tiče solarnih panela na 24 volta, oni su u gabaritima s kojima su davali maksimalnu snagu od 190 Wp sada dosegnuli čak 350 Wp.

No, još je jedna stvar kada su solarni paneli u pitanju vrlo važna. Od prošle godine gotovo sve te ploče na 24 V imaju takozvanu duo tehnologiju.

Prije ste imali panel s ugrađenih 60 ili 72 ćelije, ovisno o modelu, a današnji duo paneli su podijeljeni na dva dijela, pri čemu je na svakom od njih 60 ćelija, pa ih je ukupno 120. Time se dobila bolja iskoristivost kod stvaranja sjena. Jer kad bi prije dio panela bio u sjeni, gasilo bi se pola panela, a s ovom novom tehnologijom gasi se samo manji segment, tako da duo panel daje više energije u istim uvjetima. Na tu su tehnologiju prešli gotovo svi proizvođači. No, unatoč tome napretku, cijene panela i dalje padaju. Sada već možete kupiti panel na 24 volta snage 350 Wp za samo 1200 kuna, što je prije nekoliko godina bilo nezamislivo.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodska elektrana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => brodska elektrana 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-03-17 15:36:41 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Miomir Štrbac [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-24 17:39:31 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2021-05-07 09:46:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 40 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/03\/17\/17207806.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/17\/17207810.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/17\/17207844.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/17\/17209292.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/17\/17209294.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/17\/17209296.png","\/images\/slike\/2021\/03\/17\/17213484.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/17\/17213486.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/17\/17213488.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/17\/17219920.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/17\/17222358.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/17\/17222360.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Damir Boti\u0107 s litijskom baterijom Victron Energy<\/em> od 200 Ah koja te\u017ei samo 21 kg","Iz ku\u0107i\u0161ta vire samo kleme, a upravlja\u010dka elektronika je unutar baterije","Vanjska upravlja\u010dka jedinica za za ja\u010de litijske batrijske sustave na 24 volta","Ponuda je sve ve\u0107a, pa i cijene padaju","Ponuda je sve ve\u0107a, pa i cijene padaju","Ponuda je sve ve\u0107a, pa i cijene padaju","Kvalitetne standardne servisne baterije mogu odraditi 500-600 ciklusa","Battery monitori<\/em> vrlo su korisni, jer stalno mo\u017eete vidjeti stanje baterije","Ako se litijska baterija puni solarom, nu\u017ean posrednik je MPPT regulator punjenja","Razina napunjenosti je klju\u010dan podatak","Vanjska centralna upravlja\u010dka jedinica BMS","Paralelno povezane litijske baterije"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1257","hd_17207806_1920.jpg":"1920x1080","k_17207806_1280.jpg":"1280x1280","k_17207806_1024.jpg":"1024x1024","k_17207806_640.jpg":"640x640","k_17207806_480.jpg":"480x480","k_17207806_340.jpg":"340x340","k_17207806_220.jpg":"220x220","o_17207806_1280.jpg":"1280x838","o_17207806_1024.jpg":"1024x670","o_17207806_640.jpg":"640x419","o_17207806_480.jpg":"480x314","o_17207806_340.jpg":"340x222","o_17207806_220.jpg":"220x144","h_17207806_1280.jpg":"1280x854","h_17207806_1024.jpg":"1024x683","h_17207806_640.jpg":"640x427","h_17207806_480.jpg":"480x320","h_17207806_340.jpg":"340x227","h_17207806_220.jpg":"220x147","pp_17207806_1280.jpg":"1006x1280","pp_17207806_1024.jpg":"805x1024","pp_17207806_640.jpg":"503x640","pp_17207806_480.jpg":"377x480","pp_17207806_340.jpg":"267x340","pp_17207806_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1375","hd_17207810_1920.jpg":"1920x1080","k_17207810_1280.jpg":"1280x1280","k_17207810_1024.jpg":"1024x1024","k_17207810_640.jpg":"640x640","k_17207810_480.jpg":"480x480","k_17207810_340.jpg":"340x340","k_17207810_220.jpg":"220x220","o_17207810_1280.jpg":"1280x916","o_17207810_1024.jpg":"1024x733","o_17207810_640.jpg":"640x458","o_17207810_480.jpg":"480x343","o_17207810_340.jpg":"340x243","o_17207810_220.jpg":"220x157","h_17207810_1280.jpg":"1280x854","h_17207810_1024.jpg":"1024x683","h_17207810_640.jpg":"640x427","h_17207810_480.jpg":"480x320","h_17207810_340.jpg":"340x227","h_17207810_220.jpg":"220x147","pp_17207810_1280.jpg":"1006x1280","pp_17207810_1024.jpg":"805x1024","pp_17207810_640.jpg":"503x640","pp_17207810_480.jpg":"377x480","pp_17207810_340.jpg":"267x340","pp_17207810_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1230","hd_17207844_1920.jpg":"1920x1080","k_17207844_1280.jpg":"1280x1280","k_17207844_1024.jpg":"1024x1024","k_17207844_640.jpg":"640x640","k_17207844_480.jpg":"480x480","k_17207844_340.jpg":"340x340","k_17207844_220.jpg":"220x220","o_17207844_1280.jpg":"1280x820","o_17207844_1024.jpg":"1024x656","o_17207844_640.jpg":"640x410","o_17207844_480.jpg":"480x307","o_17207844_340.jpg":"340x217","o_17207844_220.jpg":"220x140","h_17207844_1280.jpg":"1280x854","h_17207844_1024.jpg":"1024x683","h_17207844_640.jpg":"640x427","h_17207844_480.jpg":"480x320","h_17207844_340.jpg":"340x227","h_17207844_220.jpg":"220x147","pp_17207844_1280.jpg":"1006x1280","pp_17207844_1024.jpg":"805x1024","pp_17207844_640.jpg":"503x640","pp_17207844_480.jpg":"377x480","pp_17207844_340.jpg":"267x340","pp_17207844_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1412x1124","hd_17209292_1920.jpg":"1920x1080","k_17209292_1280.jpg":"1280x1280","k_17209292_1024.jpg":"1024x1024","k_17209292_640.jpg":"640x640","k_17209292_480.jpg":"480x480","k_17209292_340.jpg":"340x340","k_17209292_220.jpg":"220x220","o_17209292_1280.jpg":"1280x1018","o_17209292_1024.jpg":"1024x815","o_17209292_640.jpg":"640x509","o_17209292_480.jpg":"480x382","o_17209292_340.jpg":"340x270","o_17209292_220.jpg":"220x175","h_17209292_1280.jpg":"1280x854","h_17209292_1024.jpg":"1024x683","h_17209292_640.jpg":"640x427","h_17209292_480.jpg":"480x320","h_17209292_340.jpg":"340x227","h_17209292_220.jpg":"220x147","pp_17209292_1280.jpg":"1006x1280","pp_17209292_1024.jpg":"805x1024","pp_17209292_640.jpg":"503x640","pp_17209292_480.jpg":"377x480","pp_17209292_340.jpg":"267x340","pp_17209292_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x801","hd_17209294_1920.jpg":"1920x1080","k_17209294_1280.jpg":"1280x1280","k_17209294_1024.jpg":"1024x1024","k_17209294_640.jpg":"640x640","k_17209294_480.jpg":"480x480","k_17209294_340.jpg":"340x340","k_17209294_220.jpg":"220x220","o_17209294_1280.jpg":"1280x854","o_17209294_1024.jpg":"1024x683","o_17209294_640.jpg":"640x427","o_17209294_480.jpg":"480x320","o_17209294_340.jpg":"340x226","o_17209294_220.jpg":"220x146","h_17209294_1280.jpg":"1280x854","h_17209294_1024.jpg":"1024x683","h_17209294_640.jpg":"640x427","h_17209294_480.jpg":"480x320","h_17209294_340.jpg":"340x227","h_17209294_220.jpg":"220x147","pp_17209294_1280.jpg":"1006x1280","pp_17209294_1024.jpg":"805x1024","pp_17209294_640.jpg":"503x640","pp_17209294_480.jpg":"377x480","pp_17209294_340.jpg":"267x340","pp_17209294_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1672","hd_17209296_1920.png":"1920x1080","k_17209296_1280.png":"1280x1280","k_17209296_1024.png":"1024x1024","k_17209296_640.png":"640x640","k_17209296_480.png":"480x480","k_17209296_340.png":"340x340","k_17209296_220.png":"220x220","o_17209296_1280.png":"1280x1114","o_17209296_1024.png":"1024x891","o_17209296_640.png":"640x557","o_17209296_480.png":"480x418","o_17209296_340.png":"340x296","o_17209296_220.png":"220x191","h_17209296_1280.png":"1280x854","h_17209296_1024.png":"1024x683","h_17209296_640.png":"640x427","h_17209296_480.png":"480x320","h_17209296_340.png":"340x227","h_17209296_220.png":"220x147","pp_17209296_1280.png":"1006x1280","pp_17209296_1024.png":"805x1024","pp_17209296_640.png":"503x640","pp_17209296_480.png":"377x480","pp_17209296_340.png":"267x340","pp_17209296_220.png":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17213484_1920.jpg":"1920x1080","k_17213484_1280.jpg":"1280x1280","k_17213484_1024.jpg":"1024x1024","k_17213484_640.jpg":"640x640","k_17213484_480.jpg":"480x480","k_17213484_340.jpg":"340x340","k_17213484_220.jpg":"220x220","o_17213484_1280.jpg":"1280x853","o_17213484_1024.jpg":"1024x682","o_17213484_640.jpg":"640x426","o_17213484_480.jpg":"480x320","o_17213484_340.jpg":"340x226","o_17213484_220.jpg":"220x146","h_17213484_1280.jpg":"1280x854","h_17213484_1024.jpg":"1024x683","h_17213484_640.jpg":"640x427","h_17213484_480.jpg":"480x320","h_17213484_340.jpg":"340x227","h_17213484_220.jpg":"220x147","pp_17213484_1280.jpg":"1006x1280","pp_17213484_1024.jpg":"805x1024","pp_17213484_640.jpg":"503x640","pp_17213484_480.jpg":"377x480","pp_17213484_340.jpg":"267x340","pp_17213484_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1935","hd_17213486_1920.jpg":"1920x1080","k_17213486_1280.jpg":"1280x1280","k_17213486_1024.jpg":"1024x1024","k_17213486_640.jpg":"640x640","k_17213486_480.jpg":"480x480","k_17213486_340.jpg":"340x340","k_17213486_220.jpg":"220x220","o_17213486_1280.jpg":"1280x1290","o_17213486_1024.jpg":"1024x1032","o_17213486_640.jpg":"640x645","o_17213486_480.jpg":"480x483","o_17213486_340.jpg":"340x342","o_17213486_220.jpg":"220x221","h_17213486_1280.jpg":"1280x854","h_17213486_1024.jpg":"1024x683","h_17213486_640.jpg":"640x427","h_17213486_480.jpg":"480x320","h_17213486_340.jpg":"340x227","h_17213486_220.jpg":"220x147","pp_17213486_1280.jpg":"1006x1280","pp_17213486_1024.jpg":"805x1024","pp_17213486_640.jpg":"503x640","pp_17213486_480.jpg":"377x480","pp_17213486_340.jpg":"267x340","pp_17213486_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1161","hd_17213488_1920.jpg":"1920x1080","k_17213488_1280.jpg":"1280x1280","k_17213488_1024.jpg":"1024x1024","k_17213488_640.jpg":"640x640","k_17213488_480.jpg":"480x480","k_17213488_340.jpg":"340x340","k_17213488_220.jpg":"220x220","o_17213488_1280.jpg":"1280x774","o_17213488_1024.jpg":"1024x619","o_17213488_640.jpg":"640x387","o_17213488_480.jpg":"480x290","o_17213488_340.jpg":"340x205","o_17213488_220.jpg":"220x133","h_17213488_1280.jpg":"1280x854","h_17213488_1024.jpg":"1024x683","h_17213488_640.jpg":"640x427","h_17213488_480.jpg":"480x320","h_17213488_340.jpg":"340x227","h_17213488_220.jpg":"220x147","pp_17213488_1280.jpg":"1006x1280","pp_17213488_1024.jpg":"805x1024","pp_17213488_640.jpg":"503x640","pp_17213488_480.jpg":"377x480","pp_17213488_340.jpg":"267x340","pp_17213488_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_17219920_1920.jpg":"1920x1080","k_17219920_1280.jpg":"1280x1280","k_17219920_1024.jpg":"1024x1024","k_17219920_640.jpg":"640x640","k_17219920_480.jpg":"480x480","k_17219920_340.jpg":"340x340","k_17219920_220.jpg":"220x220","o_17219920_1280.jpg":"1280x852","o_17219920_1024.jpg":"1024x682","o_17219920_640.jpg":"640x426","o_17219920_480.jpg":"480x319","o_17219920_340.jpg":"340x226","o_17219920_220.jpg":"220x146","h_17219920_1280.jpg":"1280x854","h_17219920_1024.jpg":"1024x683","h_17219920_640.jpg":"640x427","h_17219920_480.jpg":"480x320","h_17219920_340.jpg":"340x227","h_17219920_220.jpg":"220x147","pp_17219920_1280.jpg":"1006x1280","pp_17219920_1024.jpg":"805x1024","pp_17219920_640.jpg":"503x640","pp_17219920_480.jpg":"377x480","pp_17219920_340.jpg":"267x340","pp_17219920_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x900","hd_17222358_1920.jpg":"1920x1080","k_17222358_1280.jpg":"1280x1280","k_17222358_1024.jpg":"1024x1024","k_17222358_640.jpg":"640x640","k_17222358_480.jpg":"480x480","k_17222358_340.jpg":"340x340","k_17222358_220.jpg":"220x220","o_17222358_1280.jpg":"1280x720","o_17222358_1024.jpg":"1024x576","o_17222358_640.jpg":"640x360","o_17222358_480.jpg":"480x270","o_17222358_340.jpg":"340x191","o_17222358_220.jpg":"220x123","h_17222358_1280.jpg":"1280x854","h_17222358_1024.jpg":"1024x683","h_17222358_640.jpg":"640x427","h_17222358_480.jpg":"480x320","h_17222358_340.jpg":"340x227","h_17222358_220.jpg":"220x147","pp_17222358_1280.jpg":"1006x1280","pp_17222358_1024.jpg":"805x1024","pp_17222358_640.jpg":"503x640","pp_17222358_480.jpg":"377x480","pp_17222358_340.jpg":"267x340","pp_17222358_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x900","hd_17222360_1920.jpg":"1920x1080","k_17222360_1280.jpg":"1280x1280","k_17222360_1024.jpg":"1024x1024","k_17222360_640.jpg":"640x640","k_17222360_480.jpg":"480x480","k_17222360_340.jpg":"340x340","k_17222360_220.jpg":"220x220","o_17222360_1280.jpg":"1280x720","o_17222360_1024.jpg":"1024x576","o_17222360_640.jpg":"640x360","o_17222360_480.jpg":"480x270","o_17222360_340.jpg":"340x191","o_17222360_220.jpg":"220x123","h_17222360_1280.jpg":"1280x854","h_17222360_1024.jpg":"1024x683","h_17222360_640.jpg":"640x427","h_17222360_480.jpg":"480x320","h_17222360_340.jpg":"340x227","h_17222360_220.jpg":"220x147","pp_17222360_1280.jpg":"1006x1280","pp_17222360_1024.jpg":"805x1024","pp_17222360_640.jpg":"503x640","pp_17222360_480.jpg":"377x480","pp_17222360_340.jpg":"267x340","pp_17222360_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15136764 Threads: 3 Questions: 3164028381 Slow queries: 7079439 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235227590 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/litijski-akumulatori-su-dvostruko-skuplji-ali-pet-puta-dulje-traju-1096917 [printLink] => /om/nautika/litijski-akumulatori-su-dvostruko-skuplji-ali-pet-puta-dulje-traju-1096917?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 638034 [name] => damir botić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-07 11:46:51 [main_article_id] => 0 [alias] => damir-botic [link] => /tag/damir-botic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 628030 [name] => brodski akumulatori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-13 14:03:52 [main_article_id] => 0 [alias] => brodski-akumulatori [link] => /tag/brodski-akumulatori ) [2] => stdClass Object ( [id] => 624575 [name] => nautički savjetnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-03 12:19:47 [main_article_id] => 0 [alias] => nauticki-savjetnik [link] => /tag/nauticki-savjetnik ) [3] => stdClass Object ( [id] => 650440 [name] => litijski akumulatori za brod [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 19:40:03 [main_article_id] => 0 [alias] => litijski-akumulatori-za-brod [link] => /tag/litijski-akumulatori-za-brod ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodska elektrana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Litijski akumulatori su dvostruko skuplji, ali pet puta dulje traju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/17/17207806.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] => Damir Botić s litijskom baterijom Victron Energy od 200 Ah koja teži samo 21 kg [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/17/17207806.jpg [title] => Damir Botić s litijskom baterijom Victron Energy od 200 Ah koja teži samo 21 kg Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/17/17207810.jpg [title] => Iz kućišta vire samo kleme, a upravljačka elektronika je unutar baterije ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/17/17207844.jpg [title] => Vanjska upravljačka jedinica za za jače litijske batrijske sustave na 24 volta ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/17/17209292.jpg [title] => Ponuda je sve veća, pa i cijene padaju ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/17/17209294.jpg [title] => Ponuda je sve veća, pa i cijene padaju ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/17/17209296.png [title] => Ponuda je sve veća, pa i cijene padaju ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/17/17213484.jpg [title] => Kvalitetne standardne servisne baterije mogu odraditi 500-600 ciklusa ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/17/17213486.jpg [title] => Battery monitori vrlo su korisni, jer stalno možete vidjeti stanje baterije ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/17/17213488.jpg [title] => Ako se litijska baterija puni solarom, nužan posrednik je MPPT regulator punjenja ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/17/17219920.jpg [title] => Razina napunjenosti je ključan podatak ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/17/17222358.jpg [title] => Vanjska centralna upravljačka jedinica BMS ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/17/17222360.jpg [title] => Paralelno povezane litijske baterije ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dugi niz godina GEL i AGM akumulatori bili su čvrsti standard kada je riječ o servisnim baterijama na plovilima, jer su puno dulje i sigurnije osiguravale potrebnu energiju za rad brojnih brodskih potrošača u odnosu na startne kiselinske baterije. Sve efikasniji solarni paneli, koji su akumulatore tijekom dana dopunjavali, dodatno su pridonijeli stabilnosti opskrbe strujom iz takve instalacije na brodu.

No, posljednjih godina pojavila se velika konkurencija. Na krilima brzog razvoja mobitela i električnih automobila, razvijene su i dugotrajne litijske baterije, čija je najveća prednost mogućnost podnošenja vrlo dubokih pražnjenja bez posljedica, što je za sve standardne baterije put u brzu smrt.

To je njihovo svojstvo brzo uvjetovalo pojavu litijskih baterija namijenjenih plovilima, a jedina prepreka njihova bržeg prihvaćanja od strane nautičara bila je iznimno visoka cijena. Ipak, posljednje dvije-tri godine povećanje ponude počelo je činiti svoje, pa su cijene polako krenule naniže.

Sada su već došle do razine na kojoj se kalkulacija zamjene standardnih servisnih baterija litijskim isplati, pa se sve veći broj vlasnika plovila odlučuje krenuti u tom smjeru. Zbog toga smo odlučili pribaviti što više podataka o aktualnoj ponudi brodskih litijskih baterija, njihovim svojstvima, cijenama, prednostima i manama, potrebnim prilagodbama da bi se instalirale...

O svim tim pitanjima porazgovarali smo s inženjerom elektrotehnike Damirom Botićem iz splitske tvrtke Solar projekt, koji je jedan od najupućenijih u spomenutu problematiku budući da se ta tvrtka, među ostalim, bavi prodajom i ugradnjom litijskih baterija, uključujući projektiranje električnih brodskih sustava zasnovanih na njima.

---

image
Ponuda je sve veća, pa i cijene padaju
---

Ugrađeni nadzor

Koje se vrste brodskih litijskih baterija najčešće koriste na brodovima i u čemu se razlikuju?

– Danas se najčešće koriste dvije vrste litijskih baterija. Prve su takozvane plug and play baterije, koje su vrlo popularne jer unutar svoga kućišta imaju ugrađenu centralnu jedinicu za nadzor punjenja i pražnjenja, takozvani BMS, pa je moguće jednostavno skinuti staru gelovu ili AGM bateriju i na njezino mjesto ugraditi takvu litijsku. Bez ikakvih preinaka i dodatnih radova. Uz naše upute, tu operaciju najčešće mogu obaviti i sami kupci. Takve se baterije uglavnom koriste na brodovima do 13 metara koji imaju 12-voltnu instalaciju.

Kada su u pitanju veći brodovi sa strujnom mrežom na 24 volta i većim strujnim potrebama s obzirom na broj potrošača i potrebnu snagu da ih se napaja, tada se koriste litijski akumulatori znatno većih kapaciteta s vanjskom upravljačkom jedinicom. Najčešće je riječ o litij-ionskim baterijama koje su nešto naprednije. One se slažu do potrebnog kapaciteta, koji može iznositi i nekoliko desetaka kWh, a onda se sukladno veličini i snazi cijeloga sustava ugrađuje odgovarajući vanjski sklop za upravljanje i nadzor.

To su već ozbiljnije centralne nadzorne jedinice s nizom kontrolnih i upravljačkih funkcija, relejima, senzorima... Zbog toga ugradnju takvih sustava mogu obaviti samo stručne tvrtke temeljem posebno izrađenog projekta. Naravno, vrlo je važna i kvaliteta baterija bez obzira na vrstu.

Mi za 12-voltni sustav mahom koristimo plug and play baterije poznate nizozemske tvrtke Victron Energy kapaciteta 100 ili 200 Ah, dok za veće brodove s većim strujnim potrebama i 24-voltnom mrežom koristimo litij-ionske baterije tvrtke MG Energy Systems, također nizozemske.

---

image
Vanjska upravljačka jedinica za za jače litijske batrijske sustave na 24 volta
---

Koliki stupanj pražnjenja litijski akumulatori mogu izdržati bez oštećenja i gubljenja kapaciteta?

– Najbolja je usporedba s mobilnim telefonima koji takve baterije koriste. Može se, dakle, s pražnjenjem ići do 90 posto kapaciteta bez posljedica za bateriju. Takvim akumulatorima ne smeta ni često punjenje, ni često pražnjenje, jer su konstrukcijski i po načinu rada bitno drukčiji od klasičnih akumulatora.

Ciklusi i pražnjenje

Kako to izgleda u usporedbi sa standardnim baterijama?

– Uzet ću za primjer brodski litijski akumulator koji na 50 posto pražnjenja ima 5000 ciklusa, na 70 posto pražnjenja 3000 ciklusa, a na 80 posto pražnjenja 2500 ciklusa. Usporedbe radi, kvalitetni brodski AGM akumulatori na 50 posto pražnjenja imaju 500 do 600 ciklusa.

S obzirom na to da imaju mogućnost dubokih pražnjenja, koliki je kapacitet litijske baterije dovoljan da zamijeni takvu prijašnju AGM bateriju kapaciteta od 200 Ah?

– Ako idemo s pretpostavkom da ćemo AGM bateriju koristiti do razine pražnjenja od 50 posto, tada je za zamjenu spomenute AGM baterije dovoljna litijska od 100 Ah. Ona bi u tom slučaju mogla odraditi 2500 ciklusa s razinom pražnjenja od 80 posto, dok spomenuta AGM baterija može dosegnuti maksimalno 600 ciklusa. Dakle, litijska je po broju ciklusa čak četiri puta trajnija od AGM baterije.

Kako izgleda ta zamjena kada je riječ o cijeni jedne i druge opcije, te o dugoročnoj kalkulaciji?

– To je dobro pitanje, jer je kod ovakvih zamjena isplativost potrebno gledati cjelovito, a ne samo početnu cijenu. Kada je o njoj riječ, možemo uzeti za primjer AGM akumulator Victron Energy od 200 Ah čija je maloprodajna cijena 3600 kuna. Taj akumulator teži 60 kilograma i može ostvariti 500 do 600 ciklusa na 50 posto pražnjenja. Njega u potpunosti može zamijeniti litijski akumulator Victron Energy SuperPack od 100 Ah čija je maloprodajna cijena 7200 kuna, a ima 2500 ciklusa na 80 posto pražnjenja. Dakle, dvostruka cijena za praktički pet puta veći broj ciklusa. Pritom on teži samo 15 kilograma, što je za male brodove vrlo važno, a osobito za glisere, te ima ugrađenu kompletnu elektroniku za nadzor punjenja i pražnjenja.

---

image
Kvalitetne standardne servisne baterije mogu odraditi 500-600 ciklusa
---

Kako se održavaju litijske baterije?

– Kod njih nije potrebno nikakvo održavanje, one su hermetički zatvorene i samo kleme vire iz kućišta. Jedino ih je važno pravilno ugraditi. Inače, zamjenu postojećih akumulatora olakšava i činjenica da su litijski po dimenzijama kućišta slični, pa tako litijska baterija od 100 Ah ima gotovo jednake gabarite kao AGM baterija toga kapaciteta. Zapravo je i nešto manja. Naravno, treba imati na umu i činjenicu da litijskom baterijom u pravilu zamjenjujemo gelovu i AGM bateriju većega kapaciteta i dimenzija, pa će nam nakon zamjene ostati i nešto slobodnog prostora.

Pametni punjači

Kojim se vrstama punjača litijske baterije mogu puniti i na što u tome procesu treba paziti?

– Mogu se puniti svim punjačima koji imaju mogućnost prilagodbe za litijske baterije, a to su praktički svi suvremeni trostupanjski punjači. Jedino jeftini punjači iz trgovačkih centara nisu pogodni za tu namjenu.

Kada se pune solarom, tada je jedino važno da se punjenje obavlja preko MPPT regulatora koji će se pobrinuti da punjenje bude optimalno, a baterija maksimalno zaštićena. Njegove se postavke jednostavno podese za punjenje litijske baterije, uglavnom preko bluetootha, i dalje sve ide normalno. Dobra je stvar što su takvi regulatori danas praktički standard kada je riječ o punjenju i ostalih vrsta servisnih baterija solarnim pločama.

A kako stoji stvar s punjenjem uz pomoć alternatora?

– Tu je priča nešto složenija, jer litijske baterije u startu povuku vrlo veliku struju zbog toga što imaju puno manji otpor od klasičnih. Ako vi, primjerice, panulavate i vozite na niskim đirima, a litijska baterija vuče iz alternatora maksimalnu struju koju on može dati, alternator na malim okretajima neće imati dovoljno hlađenja za takvo opterećenje, pa se jako zagrijava. Tada može pregorjeti ili se čak zapaliti. Da bismo to riješili, imamo uređaje koji se zovu DC-DC Chargeri i koji rade kao klasični MPPT regulatori punjenja.

---

image
Battery monitori vrlo su korisni, jer stalno možete vidjeti stanje baterije
---

Prvo se na postojećoj instalaciji s diodnog razdjelnika ili cyrix uređaja odspoji litijska grupa baterija, dakle s direktnog punjenja, a potom se ulaz toga DC-DC Chargera spoji na startnu bateriju, a njegov izlaz na litijsku. Zatim se uz pomoć bluetootha programski zadaju granice kada će se litijska baterija početi puniti i kada će njezino punjenje prestati, pri čemu se vodi računa da startna baterija ima prednost i da bude uvijek zaštićena.

Lagana alternativa

Postoje li neke potencijalno veće opasnosti za plovilo kada se ugrade litijske baterije, griju li se više, mogu li se zapaliti, eksplodirati...?

– Teoretski se to može dogoditi, bilo je ranije u svijetu nekih pojedinačnih slučajeva zapaljenja. Ali, kada se sve napravi kako treba, osobito uz sadašnju tehnologiju nadzora, šanse za takvo što su minimalne. Danas imate zaštitu od prevelikog napona, od premalog napona, neprestani nadzor punjenja i pražnjenja..., sve to postoji i funkcionira kada se prelazi na litijske akumulatore. U tom kontekstu gledano, mislim da su rizici zanemarivi.

Koliko bi godina, uz pravilno korištenje, litijske baterije mogle trajati na brodu?

– Kad bismo gledali broj ciklusa, u slučaju da napravimo 200 ciklusa godišnje, što je poprilično, tada bi sigurno trajale 10 godina, jer čak i s 80 posto pražnjenja mogu ostvariti 2500 ciklusa. No, u stvarnosti trajnost baterija, pa i litijskih, ovisi o puno faktora. Instalaciji na konkretnom brodu, uvjetima njihova korištenja, mogućim ekscesima..., tako da je teško decidirano tvrditi koliko će pojedina baterija točno trajati.

No, može se reći da u dobro posloženom i održavanom sustavu mogu trajati jako dugo, sigurno više od pet godina, s tim da je i 10 godina ostvariv rok. Naravno, ako ne dođe do nekog kvara ili proboja, jer ni jedan uređaj nije do kraja imun na moguće kvarove. Zbog toga je i poželjno prilikom kupnje birati baterije pouzdanih i provjerenih proizvođača.

Koji su danas najčešći kapaciteti u kojima se nude litijski akumulatori i koliki su najveći u standardnoj ponudi?

– Kada je riječ o baterijama plug and play od 12 volti s ugrađenom nadzornom elektronikom, najčešće se koriste one od 100 i 200 Ah, s tim da su te od 200 Ah trenutačno i najveće u ponudi. Kada su, pak, u pitanju litij-ionske baterije od 24 volta s vanjskom centralnom nadzornom jedinicom, trenutačno su najveće one od 300 Ah. No, njihova je prednost što se mogu paralelno i serijski spajati radi dobivanja željene snage i napona, dok se plug and play baterije mogu spajati samo paralelno, ali ne i serijski.

---

image
Paralelno povezane litijske baterije
---

Silazne cijene

Hoće li biti nekih problema u punjenju putem solara ako je jedna baterija na brodu gel ili AGM, recimo startna, a druga litijska?

– Takav način punjenja dviju različitih grupa baterija nije preporučljiv jer su naponi punjenja i način apsorpcije litijskih i standardnih baterija različiti. Budući da je litijska baterija servisna i zbog toga izložena puno većem opterećenju, energiju iz solara najbolje je usmjeriti samo na nju i prema njezinim svojstvima podesiti MPPT regulator punjenja. Startnu bateriju treba prepustiti punjenju od strane alternatora. Ona se ionako rijetko i kratkotrajno koristi, pa će to biti dovoljno. Zimi se može povremeno upaliti motor kako bi se malo dopunila ili se, alternativno, može svaka tri-četiri mjeseca dopuniti punjačem na 220 volti.

Proizvodnja litijskih baterija ubrzano raste zbog sve veće ponude električnih automobila. Pada li im zbog toga cijena i kojom brzinom?

– Cijena im pada, ali znatno više i brže litijskim baterijama za automobile nego onima previđenima za brodove. No, i tu su rezultati sve veće proizvodnje vidljivi, pa su današnje brodske litijske baterije sigurno 30 posto jeftinije nego prije pet godina. Stoga su i postale zanimljive i isplative kupcima, a vjerujem da će za nekoliko godina to biti još izrazitije. To više što se litijske baterije sve više koriste i u kućanstvima u kombinaciji sa solarnim napajanjem, pa treba očekivati još brže širenje njihove primjene, proizvodnje i daljnje usavršavanje.

---

Raste snaga solarnih ploča


Kapaciteti solarnih panela u istim gabaritima stalno se povećavaju. Koje su razine dosegnuli najnoviji modeli od 12 i 24 volta?

– Kada je riječ o pločama na 12 volti u dimenzijama onih što su prije desetak godina davale snagu od 120 Wp, sada se postiže snaga od 180 Wp. Što se, pak, tiče solarnih panela na 24 volta, oni su u gabaritima s kojima su davali maksimalnu snagu od 190 Wp sada dosegnuli čak 350 Wp.

No, još je jedna stvar kada su solarni paneli u pitanju vrlo važna. Od prošle godine gotovo sve te ploče na 24 V imaju takozvanu duo tehnologiju.

Prije ste imali panel s ugrađenih 60 ili 72 ćelije, ovisno o modelu, a današnji duo paneli su podijeljeni na dva dijela, pri čemu je na svakom od njih 60 ćelija, pa ih je ukupno 120. Time se dobila bolja iskoristivost kod stvaranja sjena. Jer kad bi prije dio panela bio u sjeni, gasilo bi se pola panela, a s ovom novom tehnologijom gasi se samo manji segment, tako da duo panel daje više energije u istim uvjetima. Na tu su tehnologiju prešli gotovo svi proizvođači. No, unatoč tome napretku, cijene panela i dalje padaju. Sada već možete kupiti panel na 24 volta snage 350 Wp za samo 1200 kuna, što je prije nekoliko godina bilo nezamislivo.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix
Damir Botić s litijskom baterijom Victron Energy od 200 Ah koja teži samo 21 kg

Iz kućišta vire samo kleme, a upravljačka elektronika je unutar baterije

Vanjska upravljačka jedinica za za jače litijske batrijske sustave na 24 volta

Ponuda je sve veća, pa i cijene padaju

Ponuda je sve veća, pa i cijene padaju

Ponuda je sve veća, pa i cijene padaju

Kvalitetne standardne servisne baterije mogu odraditi 500-600 ciklusa

Battery monitori vrlo su korisni, jer stalno možete vidjeti stanje baterije

Ako se litijska baterija puni solarom, nužan posrednik je MPPT regulator punjenja

Razina napunjenosti je ključan podatak

Vanjska centralna upravljačka jedinica BMS

Paralelno povezane litijske baterije
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/litijski-akumulatori-su-dvostruko-skuplji-ali-pet-puta-dulje-traju-1096917 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7f8f6c37be75b6561e542785eac62e04bc91f94e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Litijski+akumulatori+su+dvostruko+skuplji%2C+ali+pet+puta+dulje+traju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Flitijski-akumulatori-su-dvostruko-skuplji-ali-pet-puta-dulje-traju-1096917 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Flitijski-akumulatori-su-dvostruko-skuplji-ali-pet-puta-dulje-traju-1096917 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodska elektrana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

brodska elektranaLitijski akumulatori su dvostruko skuplji, ali pet puta dulje traju

Piše Miomir Štrbac
7. svibnja 2021. - 11:46

Dugi niz godina GEL i AGM akumulatori bili su čvrsti standard kada je riječ o servisnim baterijama na plovilima, jer su puno dulje i sigurnije osiguravale potrebnu energiju za rad brojnih brodskih potrošača u odnosu na startne kiselinske baterije. Sve efikasniji solarni paneli, koji su akumulatore tijekom dana dopunjavali, dodatno su pridonijeli stabilnosti opskrbe strujom iz takve instalacije na brodu.

No, posljednjih godina pojavila se velika konkurencija. Na krilima brzog razvoja mobitela i električnih automobila, razvijene su i dugotrajne litijske baterije, čija je najveća prednost mogućnost podnošenja vrlo dubokih pražnjenja bez posljedica, što je za sve standardne baterije put u brzu smrt.

To je njihovo svojstvo brzo uvjetovalo pojavu litijskih baterija namijenjenih plovi...

14. svibanj 2024 15:50