Akrilamid, nervni otrov u hrani, potencijalno povećava rizik od razvoja raka kod potrošača u svim dobnim skupinama jer akrilamida ima u mnogim svakodnevnim namirnicama, radi se o zdravstvenom problemu koji se odnosi na sve potrošače, svih dobnih skupina, no djeca su, na osnovi tjelesne težine, najizloženija.
To je znanstveno mišljenje Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), objavljeno prošle godine. Rečeno je tada i da će znanstveni savjet EFSA-e savjetovati EU i nacionalne donositelje odluka kad na red dođe donošenje mjera za smanjenje izloženosti potrošača akrilamidu u hrani.
U lipnju ove godine Europska komisija načinila je prijedlog pravilnika kojim bi se odredio dopušteni sadržaj akrilamida u hrani na tržištu, i time reguliralo nesređeno, čak kaotično stanje u to...
StoryEditorOCM
SvijetProfit prije zdravlja
UPOZORENJE Uzročnik raka ostaje u dječjoj hrani, žitaricama, fast foodu...: Europska komisija pokušala zabraniti korištenje ovog sastojka pa nakon pritiska lobista odustali od odluke!
28. listopada 2016. - 12:50
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?