StoryEditorOCM
Promo arhivBLUE KEP PROJEKT

Splitskim učenicima omogućen odlazak u Italiju na usavršavanje u nautičkom sektoru

Piše Promo
20. travnja 2018. - 15:09

U sklopu projekta BLUE KEP (Blue Knowledge Excange Program and integration education system in the cross border area), oko 40 učenika iz Italije i Hrvatske kroz nastavu i praktičan rad steći će znanje i isustvo u području plave ekonomije. BLUE KEP projekt obuhvaća plavu ekonomiju, mobilnost znanja i razmjenu učenika, a za cilj ima poboljšanje uvjeta za inovacije u nautičkom i pomorskom sektoru te jačanje integracije obrazovnih sustava u prekograničnom području kroz usklađivanje istih što se planira postići izradom novih školskih kurikuluma i metoda za procjenu stručnog znanja učenika.
Projekt će doprinijeti stvaranju usklađenijeg obrazovnog i profesionalnog okvira kroz partnerstva, što će naposljetku dovesti do povećane mobilnosti znanja i radne snage te do boljeg iskorištavanja gospodarskog potencijala sektora. Ukupni budžet projekta iznosi 921.134 eura, a budžet predviđen za JU RERA S.D. za koordinaciju i razvoj SDŽ iznosi 145.432 eura. Projekt će trajati  18 mjeseci.
U razmjeni će sudjelovati oko 40 učenika iz obje zemlje, a mobilnost je planirana u dva navrata. Prva mobilnost je predviđena već tijekom ljeta u obliku prakse u tvrtkama iz nautičkog sektora (mjesec dana), a druga u obliku nastave u školama (15 dana) u zimskom semestru sljedeće godine. Učenicima će biti pruženo vrijedno obrazovno i profesionalno iskustvo u kontekstu plave ekonomije. Pridonoseći jačanju stručnih i radnih kapaciteta učenika, korist će imati i tvrtke iz nautičkog i pomorskog sektora koje se često žale na nedostatak kvalitetne radne snage i velike razlike u obrazovnim sustavima radne snage na tržištu u dvjema sudjednim državama.
Očekuje se da će projekt i mobilnost studenata pojačati "cirkulaciju mozgova", doprinoseći jačanju prekograničnih klastera u području plave ekonomije, promicanju zajedničkog djelovanja te razvoju sinergije između poduzeća i obrazovnih institucija.
BLUE KEP (Blue Knowledge Excange Program and integration education system in the cross border area) projekt je financiran iz programa Interreg Italija-Hrvatska, u kojem kao partner sudjeluje Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj SDŽ.
Glavni partner na projektu je INFORMEST – agencija za razvoj i međunarodnu ekonomsku suradnju (Italija), a ostali partneri su Jadransko jonska euroregija, regija Marche (Italija), Istarska županija, Javna ustanova razvojna agencija Šibensko-kninske županije.
Kroz ovaj projekt Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj SDŽ potvrđuje svoju ulogu pokretača regionalnog razvoja kroz implementaciju međunarodnih programa iz različitih sektora, baš poput BLUE KEP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 21:41