Novosti Hrvatska

o najnovijem ispadu splitskoga gradonačelnika

Psiholozi i antropolozi: Kerum je bezobrazan, neobrazovan i bahat

o najnovijem ispadu splitskoga gradonačelnika

Kerumu ne treba psiholog ili psihijatar, nego učitelj. Tako se ponaša jer mu ‘može bit’, što kažemo mi Zagrepčani − smatra psihologinja Mirjana Krizmanić

Za sebe kaže da je temperamentan, otvoren i iskren. A smatra da je na laž bolje reagirati tako da novinaru kaže da “jede govna” nego se s njim pola sata objašnjavati. Zove se Željko Kerum i prvi je gradonačelnik koji je, nakon što je na subotnjem otvaranju Croatia Boat Showa u Splitu, izvrijeđao političke rivale, priznao: “Puka sam!”

Dugačak je niz Kerumovih “pucanja” kad su u pitanju novinari, političari i drugi neistomišljenici. A izrazi kao “majmune jedan”, “jedeš govna”, “bijednik”, “kreten”, kao i naglo prekidanje sjednica kad novinari postave neugodna pitanja, postaju uobičajeni u kontaktima sa splitskim gradonačelnikom.

Je li Željku Kerumu doista potrebno liječenje i o kakvom je tipu političara riječ, upitali smo stručnjake.

− Kerumu ne treba psiholog ili psihijatar, nego učitelj. On je izuzetno neobrazovan, bezobrazan i krajnje bahat. Tako se ponaša jer mu “može bit”, što kažemo mi Zagrepčani − smatra psihologinja Mirjana Krizmanić.

− Naš gradonačelnik Milan Bandić nije ništa bolji, on je mrvicu pristojniji, ali također je izuzetno bahat. To se ne liječi, nego se odgaja, ali sad je već kasno. Vi u Splitu, kao i mi u Zagrebu, moramo smijeniti gradonačelnike ili ih trpjeti. Problem je u malom odazivu na izbore. Krivci su oni koji ne izlaze na birališta. Ne treba Kerumu liječenje, nego onima koji su ga izabrali − napominje Krizmanić.

Sociologinja Inga Tomić-Koludrović drži da se Kerumovo shvaćanje politike otkriva u njegovu diskursu.

− On kaže da onima koje proziva i vrijeđa smeta što je on na vlasti. Kerum upotrebljava pojam vladanja, a ne demokratski pojam upravljanja gradom. On sebe ne vidi u modernoj paradigmi upravljanja, nego u feudalnom modelu vladanja, kao vladara.

Što se tiče njegove izjave da je pukao, o tome mogu kvalificiranije govoriti psiholozi, ali osobno mislim da, ako ima svijest o tome da je pukao, onda to govori da zapravo nije pukao, nego da ima racionalni moment u sebi. Mislim da frazu “puka sam” Kerum koristi samo kao opravdanje da može raditi što mu god padne na pamet − smatra Tomić-Koludrović.

‘Ali ljudi to vole...’

Politički antropolog Ivo Žanić smatra da kod Keruma nije u pitanju racionalno osmišljena govornička strategija, nego spontani prijenos emocija iz privatne u javnu sferu.

− Takvi su istupi neprimjereni i skandalozni. Ali, treba uzeti u obzir da kod dijela građana, od kojih nisu svi nužno Kerumovi birači, to može pobuditi simpatije jer ga doživljavaju da je naš, domaći čovjek koji se spontano izražava, nasuprot hladnom i arogantnom govoru političkih elita. Kerum je takav bio i kao poduzetnik, sad se samo proširio broj situacija u kojima njegovo ekscesno ponašanje dolazi do izražaja.

Ali, po meni je puno važnije to što je kao gradonačelnik Kerum, kao i dobar dio naših gradonačelnika i političara, interesno umrežen u klijentelističke odnose, u sukobe interesa, nejasno vođenje javnih poslova i privatizaciju funkcija − napominje Žanić.

Sandi VIDULIĆ

Marin Jurjević mu je favorit

Zanimljivo je da Kerum kao svojeg najgoreg protivnika, uz šefa splitskoga HDZ-a Dujomira Marasovića, ističe Ranka Ostojića, koji nema osobit utjecaj u ovdašnjem SDP-u.

Također, pobjedu Marina Jurjevića nad Ostojićem u izboru za šefa splitskoga SDP-a Kerum je ocijenio kao dobru stvar za ovu stranku. Do Jurjevićeva komentara nismo mogli doći jer mu je mobitel bio isključen.

Dr. Urlić: Nije on pukao, pukli su njegovi slušači

Psihijatar Ivan Urlić drži da je Kerum spontan i otvoren u svojim reakcijama, koje za građane što su ga birali nisu novost jer je takav bio i u predizbornoj kampanji.

− Očito, kad se njegov kapacitet “prelije”, onda reagira u Berlusconijevoj maniri. Ne mislim da je Kerum pukao, nego su pukli svi ostali koji su čuli njegov nastup, uključujući i one koje je prozvao. Nije prihvatljivo vrijeđati političke protivnike. Dosta je bilo ratova i sukoba na Balkanu, nitko se nema pravo služiti uvredama i objedama − zaključuje Urlić.

Građani većinom smatraju da prvi čovjek grada ne bi smio sebi svašta dopuštati: ‘Iskren je... Fali mu kulture...’

•• Davor Živković (33), dipl. pravnik: − Gradonačelnik je došao ničim izazvan i počeo prozivati ljude. Najžalosnije je to što se nama sve to već čini normalnim od njega, a zapravo bismo se svi trebali zgražati. Ipak je on prvi čovjek grada i neke stvari sebi ne smio dopuštati. Možda je i promjena vremena utjecala na njega...

•• Jure Ravlić (29), fotograf: − Gradonačelnik Kerum je očigledno pod velikim pritiskom. Osobno ne odobravam takav način komunikacije jednog političara, ali s druge strane, barem uvijek znamo što gradonačelnik stvarno misli, bez pretvaranja, a to je danas za jednog političara ipak rijetkost.

•• Matko Ćurlin (37), elektrotehničar: − Mislim da se gradonačelnik ipak trebao držati svog privatnog biznisa, gdje je bio puno uspješniji. Ako nije spreman nositi se s pritiscima, nije ni trebao ulaziti u politiku. Neka se ugleda u bivše gradonačelnike, svi su se teškoćama nosili puno bolje i kulturnije.

•• Ana Buzov (60), umirovljenica: − Mislim da je naš gradonačelnik iskrena osoba i to u svakom slučaju podržavam. Kod njega vrijedi ona “Što na umu, to na drumu”. Smatram da je on ipak dobar čovjek, ali isto bi možda mogao biti malo umjereniji u davanju takvih izjava.

•• Hrvoje Barić, (45), profesionalni trener: − Ma, Kerumova izjava je ludilo, jer ova dvojica (Ostojić i Marasović, op.a.) jesu idioti. Čovjek je napravio pravu stvar, nikome ništa nije ukrao, a ovi sad u HDZ-u kukaju otkako je pape siša s trona pa nemaju para. Sve ovo što nam se događa, zaslužili smo i vjerujte, bit će nam i gore!

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 18FirstPrevious[1]2345678910Last