stdClass Object ( [id] => 478915 [title] => Danas mu nema ni traga, ni glasa, ali evo što je u rijetkim medijskim istupima govorio i najavljivao Ivica Todorić: Kad ne bih uspio s Mercatorom, sve bi mi otišlo dođavola... [alias] => danas-mu-nema-ni-traga-ni-glasa-ali-evo-sto-je-u-rijetkim-medijskim-istupima-govorio-i-najavljivao-ivica-todoric-kad-ne-bih-uspio-s-mercatorom-sve-bi-mi-otislo-dodavola [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Moje bilance i bilance mojih kompanija u zadnjih šest mjeseci u rukama su imali najveći svjetski analitičari, njih stotine. Ako oni kažu da smo odlični, što da ja kažem nekim ljudima koji sad govore da nismo", odgovorio je Ivica Todorić na novinarski upit u lipnju 2014. godine.

Niti tri godine poslije Ivica Todorić ne govori ništa. Ne oglašava se. Njegov "Agrokor" stenje u mukama, a zajedno s njim i "pola Hrvatske". U vjerodostojnost bilance Todorićevih tvrtki najozbiljnije se, pak, sumnja. Štoviše, ruski bankari, praktično novi vlasnici "Agrokora", tvrde da je lažirana.

U lipnju 2014. godine Ivica Todorić dao je intervju slovenskoj televizijskoj postaji Planet TV. Upravo je bio kupio "Mercator" i bilo mu je jako stalo do toga da ga Slovenci upoznaju i kao običnoga čovjeka, od krvi i mesa, a ne kao nezasitnog predatora.

Bogat sam, ali zbog obitelji

"Nitko ne može voljeti 'Mercator' više od mene. Bio sam danas u 'Mercatoru', sastao sam se sa sindikatima i menadžmentom. Oni su plakali kad sam išao, a i ja sam plakao. Mislim da su oduševljeni. Ja sam svoj novac dao, kad ne bih uspio, sve bi mi otišlo dođavola", priznao je tom prigodom Todorić.

Je li uspio i je li mu "sve otišlo dođavola" prosudite sami. A mi ćemo se u nastavku teksta pozabaviti još nekim njegovim medijskim izjavama i javnim nastupima. Rijetkim izjavama i još rjeđim nastupima. U kojima, međutim, javnosti nije ostajao dužan.

Dapače, bili su to neobično rječiti nastupi najmoćnijeg čovjeka Balkana. Koji, kako je kazao u razgovoru za "Vjesnik" 2000. godine, uopće nije bogat.

"Da mi ne rade sin i kći i da tata nema penziju, teško bih u današnje vrijeme izvukao kraj s krajem", Todorićev je iskaz iz intervjua "Vjesniku" koji je brzo stekao kultni status.

Doznali smo tom prigodom i da najpoznatiji hrvatski tajkun ne pije kavu nego ruski čaj s medom, da njegovo vrijeme nije skupo, nego vrijedno, da malo spava i puno radi, da u ured dolazi u osam sati, te da se kući vraća "ne prije početka središnjega Dnevnika".

"Smatram se bogatim čovjekom stoga što imam stabilnu i zdravu obitelj. Inače, bogataš nisam ni po jednom kriteriju. Vrijeme u zadnjih deset godina, u smislu stvaranja osobnih vrijednosti, doista nije bilo moralno. Nedavno je rečeno kako će Vlada mjeriti nekakvo bogatstvo. Osobno neću moći zadovoljiti ni jedan kriterij", iznenadio je Todorić, nakon čega je uslijedio dio o očevoj mirovini i teškom preživljavanju, uz dodatak kako živi u stanu od roditelja, kako nema novca na računu, kako vozi auta od tvrtke i kako ima ono što je imao i prije devedesete.

Bilo je to, naravno, vrijeme prije Kulmerovih dvora. Dvorca koji je 2006. postao rezidencija Todorićevih.

"Ne patim od luksuza, niti stignem uživati u njemu. Ali, imam bogate i utjecajne prijatelje koji me primaju u svojim domovima. Ako mene netko ugosti u dvorcu u Francuskoj, pa gdje bih ja njemu u Hrvatskoj uzvratio? Moram imati infrastrukturu", pravdao se u Jutarnjem listu 2008. godine.

Osam godina ranije, pričajući za "Vjesnik", priznao je da je tajkun. Istina, bez plaće, stana, auta i ičeg svog, ali ipak - tajkun.

"Smatram se uspješnim poduzetnikom. Ukoliko to podrazumijeva tajkuna, onda ja jesam tajkun. Pouzdano mogu ustvrditi da su tajkuni jedini uspješni dio hrvatskog gospodarstva. Bez njih nema prosperiteta naše države. Dajbože da tajkuna u budućnosti ima što je moguće više", jasan je bio Todorić.

Morate postaviti cilj

Za kraj tog davnog razgovora ponudio je i koeljovski mudru mudrost, besplatan savjet svojim mogućim epigonima:

"Da bi se u životu uspjelo, morate znati što hoćete i postaviti određeni cilj koji treba biti dostižan. Naravno da mora zadovoljavati i vaše realne mogućnosti. Ne mogu si ja sad iznebuha zamisliti kako ću otići na Mount Everest ne razmišljajući o tom činu. Za takav pothvat nužni su vam suradnici, pravi tim ljudi."

A bila je tu i jedna mračna slutnja, istina daleka, ali dovoljno crna da zabrine:

"Sve sam uložio u 'Agrokor', samo, za razliku od nekih, moje dionice još vrijede i još nisam propao. Sada smo uspješni, ali čovjek ne može ništa unaprijed garantirati."

Točno, da ne može biti točnije. Riječi vizionara.

U razgovoru za "Finance", još jedan slovenski medij koji je odabrao kao komunikacijski kanal u povodu kupnje "Mercatora", naglasio je kako "Agrokor" tek kreće s velikom europskom pričom. Iako se, ponosno je podvukao, u "Agrokoru" odavno europski dela.

"Tu se radi od jutra do večeri, ovisno o zadacima. U našem sjedištu u Zagrebu nezamislivo je da ideš u pet sati doma jer je toliko posla i tolika odgovornost", izjavio je u tom intervjuu objavljenom u veljači 2015. godine.

Osvrnuo se tada i na konkurenciju. Upro je prstom u diskontne lance "Lidl" i "Hofer", pohvalio ih za odlično poslovanje, ali i upozorio da protiv "Konzuma" nemaju šansi.

"Naš koncern u prednosti je na ovim prostorima jer bolje poznaje okruženje. Ne mogu nas preteći", samouvjereno je rekao. I nastavio u istome tonu.

''Kao javna osoba navikao sam da se o meni daju krive informacije. Napravio sam nešto što nikome u regiji nije uspjelo, među 200 milijuna ljudi. Sam se sebi čudim! Ali nisam samo ja zaslužan za to, nego i deseci tisuća mojih zaposlenika. I nećemo stati, rast ćemo dalje. Postali smo najuspješniji, pa si zamislite koliko bi ih rado bilo na našem mjestu.

Radimo velike poslove koje nitko ne razumije, možda mali broj ljudi. Razumiju nas veliki svjetski investitori. U puno stvari bolji smo od velikih svjetskih kompanija. Ali zato moram prihvatiti da nas ne razumiju, da se pišu stvari koje nisu točne", Todorićevi su riječi stare dvije godine.

I tom je prigodom ponovio kako nije lud za novcem. Što, naravno, ne znači da njime ne zna baratati.

"Sa svojim kapitalom mogu raditi što želim. U regiji smo uspješno restrukturirali oko 300 tvrtki. Kad bi to barem svaka država mogla! Polovinu od 35 tvrtki koje su udružene u 'Konzum' preuzeo sam pod pritiskom sindikata, i to pred stečajem, a ponovno smo ih razvili", istaknuo je za "Finance" Todorić.

Želim prihod od 20 milijardi eura

Potom je uslijedilo opet malo vizionarstva:

"Vidite što čini tehnologija. Sve se mijenja i zato svjetski ulagači od mene traže promjene. (...) 'Agrokor' je svakog dana drukčiji. Mi smo kao veliki start-up, da se ne mijenjamo, ne bismo bili uspješni (...)

Potpuno mi je svejedno imam li sto posto 'Agrokora' ili 93, 43 ili deset posto. Želim da to što radimo bude kvalitetno i da idemo naprijed. I zato će sutra 'Agrokor' biti posve drukčiji."

Tom je prigodom Todorić najavo i skoru inicijalnu javnu ponudu (IPO) "Agrokorovih" dionica, ali i moguću prodaju dijela koncerna ("nešto sitno", jer "mi smo dinamična kompanija i moramo se prerestrukturirati").

"Sada smo na osam milijardi eura prihoda, a ja čim prije želim ostvarivati 20 milijardi. Čim prije, tim bolje."

Na pitanje je li ga strah "Agrokorovih" dugova rezolutno je ustvrdio kako razloga za strah nema.

"Nemamo velikih dugova. Još ćete vidjeti što će sve iz toga izrasti. Stvaramo dodanu vrijednost unatoč ogromnim troškovima jer živimo u okruženju u kojem su oni visoki", prisnažio je.

Zanimljivo, četiri godine ranije, držeći predavanje studentima splitske Ekonomije, o dugu je govorio na različit način.

- Je li istina da vanjski dug Agrokora iznosi devet milijardi eura? - drznuo se student.

- Imamo dug koji je značajan i velik, no sve smo uložili u Hrvatskoj i za kompletan novac se zna gdje je otišao: 100 milijuna eura u projekte na splitskom području, 150 milijuna u PIK "Vrbovec", 200 milijuna u "Belje"... Uspjeh "Agrokora" mnogi ne razumiju - reagirao je predavač.

Četiri godine poslije dug, eto, nije velik.

To će Todorić s lakoćom riješiti, ako mu se bude dalo, jer za "Finance" je rekao i ovo: "Još mogu doprinositi, ako ne, hranit ću golubove ili se zabavljati s unucima. Morate razumjeti da ja želim da mi budemo najbolji. Ako to 'Agrokor' ne bude bio, bolje je da odem."

Na pitanje je li već izabrao nasljednika, Todorić je odgovorio: "Imam puno njih. Nisam ga izabrao, puno ih je, mogu biti premijeri... Uspješna smo ekipa."

Bilo je to, ponovimo, u veljači 2015. godine. Nekoliko mjeseci nakon intervjua za Planet TV s kojim smo i počeli ovaj tekst. I u kojem se ljuti i na sam spomen moguće krize u "Agrokoru".

Napravit ćemo čudo

"Vi pitate Ivicu Todorića koji danas zapošljava 64.000 ljudi hoće li otpuštati!? Za 'Agrokor' je kupac na prvome mjestu, na drugome je zaposlenik, a na trećem, naravno, uspjeh kompanije (...)

Siguran sam da ćemo od ovoga napraviti čudo. Todorić je jedinstven čovjek. Koju god je kompaniju preuzeo, napravio je najuspješnije svjetske kompanije. Tko je u regiji uspio učiniti tako nešto?", zasuo je kolege sa slovenske televizije govoreći o sebi u trećem licu.

Studentima splitske Ekonomije Ivica Todorić se u prvome licu jednine obratio u travnju 2011. godine. Priznao je tada da je koncem devedesetih bio čak i na rubu bankrota.

Bilo je to vrijeme pregovora s "Nestleom" o prodaji "Leda". Propalih pregovora jer su Švicarci nudili 100 milijuna tadašnjih maraka, a on je tražio 120 milijuna.

"Njihov vlasnik tada mi je rekao da će, kupio ili ne kupio 'Ledo', on na hrvatsko tržište svakako doći. Prepao sam se, noge su mi se tresle, nisam znao na koja vrata izići!", tajkunove su riječi.

Jedan od posljednjih javnih istupa Ivice Todorića zbio se u - Bedekovčini.

U veljači smo 2016. godine, a prvi čovjek "Agrokora" drži predavanje tamošnjim srednjoškolcima.

"Hrvatska je prije 50 godina bila institut za poljoprivredu u svijetu, otada smo počeli padati i danas ne znamo ni krave nahraniti. 'Agrokor' je deset godina gradio hrvatsku poljoprivredu, a da ništa nismo dobili natrag.

Danas plaćamo 800 milijuna kuna PDV-a državi na proizvode koje proizvedemo u našim tvrtkama, a prije našeg preuzimanja su te firme plaćale 100 milijuna. Mi smo napravili jedno malo čudo za domaću poljoprivredu, ali to se tako ne doživljava u javnosti", naglašava dok ga djeca mirno slušaju.

"'Agrokor' u ovom trenutku ima sigurno potencijal od jedno 700 milijuna eura za investiranje, trenutno imamo 300 milijuna eura investicija za koje su gotovi papiri, sad je samo važno da dignemo telefone i kažemo ljudima da krenu.

Primjerice, ako danas krenemo s ulaganjima u Plat, tamo će danas raditi 600 novih ljudi, kad se ti radovi završe, novih 600 ljudi će doći tamo raditi, to je put kojim mi moramo ići", nastavlja, a djeca i dalje miruju.

"Da me moja supruga sad čuje, galamila bi na mene, ali moram kazati jednu stvar - ja velim da đaci koji imaju sve petice, da to nije baš nekaj u redu", zaključuje, a đaci oduševljeno plješću.


Travanj 2011. - predavanje studentima Ekonomskog fakulteta u Splitu

"Još u komunizmu sanjao sam veliku vlastitu kompaniju, počeo sam s uvozom cvijeća kao poljoprivrednik i jedva uvezao staklenik iz Nizozemske, a otvaranje tržišta dočekao sam spreman. Dok su se ostali pokušavali snaći, mene je na granicama već čekalo 60 šlepera cvijeća dnevno. Tako sam stekao šest mjeseci prednosti, pa potom novac uložio u nešto drugo, i tako dalje."

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'hranit ću golubove' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-04-06 07:34:08 [created_by] => 3226 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-04-06 08:08:24 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-04-06 07:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 23992 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2017/04/06/Novosti/8593961.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1200x800" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8014584 Threads: 4 Questions: 1597388675 Slow queries: 4883931 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112470062 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/danas-mu-nema-ni-traga-ni-glasa-ali-evo-sto-je-u-rijetkim-medijskim-istupima-govorio-i-najavljivao-ivica-todoric-kad-ne-bih-uspio-s-mercatorom-sve-bi-mi-otislo-dodavola-478915 [printLink] => /vijesti/hrvatska/danas-mu-nema-ni-traga-ni-glasa-ali-evo-sto-je-u-rijetkim-medijskim-istupima-govorio-i-najavljivao-ivica-todoric-kad-ne-bih-uspio-s-mercatorom-sve-bi-mi-otislo-dodavola-478915?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 321378 [name] => Agrokor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => agrokor [link] => /tag/agrokor ) [1] => stdClass Object ( [id] => 246137 [name] => Ivica Todorić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-todoric [link] => /tag/ivica-todoric ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'hranit ću golubove' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Danas mu nema ni traga, ni glasa, ali evo što je u rijetkim medijskim istupima govorio i najavljivao Ivica Todorić: Kad ne bih uspio s Mercatorom, sve bi mi otišlo dođavola... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3226 [name] => Vinko Vuković [username] => vinko-vukovi [email] => vinko-vukovi@sd.hr [password] => $2y$10$YO25wAxyFtorM2joNX.2NOXZftdmUYZoNQomCJcy/gPHsWRdTtcde [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-vukovic-3226 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1744 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c5809996ece13595660a096152f26ee?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/06/Novosti/8593961.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/06/Novosti/8593961.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

"Moje bilance i bilance mojih kompanija u zadnjih šest mjeseci u rukama su imali najveći svjetski analitičari, njih stotine. Ako oni kažu da smo odlični, što da ja kažem nekim ljudima koji sad govore da nismo", odgovorio je Ivica Todorić na novinarski upit u lipnju 2014. godine.

Niti tri godine poslije Ivica Todorić ne govori ništa. Ne oglašava se. Njegov "Agrokor" stenje u mukama, a zajedno s njim i "pola Hrvatske". U vjerodostojnost bilance Todorićevih tvrtki najozbiljnije se, pak, sumnja. Štoviše, ruski bankari, praktično novi vlasnici "Agrokora", tvrde da je lažirana.

U lipnju 2014. godine Ivica Todorić dao je intervju slovenskoj televizijskoj postaji Planet TV. Upravo je bio kupio "Mercator" i bilo mu je jako stalo do toga da ga Slovenci upoznaju i kao običnoga čovjeka, od krvi i mesa, a ne kao nezasitnog predatora.

Bogat sam, ali zbog obitelji

"Nitko ne može voljeti 'Mercator' više od mene. Bio sam danas u 'Mercatoru', sastao sam se sa sindikatima i menadžmentom. Oni su plakali kad sam išao, a i ja sam plakao. Mislim da su oduševljeni. Ja sam svoj novac dao, kad ne bih uspio, sve bi mi otišlo dođavola", priznao je tom prigodom Todorić.

Je li uspio i je li mu "sve otišlo dođavola" prosudite sami. A mi ćemo se u nastavku teksta pozabaviti još nekim njegovim medijskim izjavama i javnim nastupima. Rijetkim izjavama i još rjeđim nastupima. U kojima, međutim, javnosti nije ostajao dužan.

Dapače, bili su to neobično rječiti nastupi najmoćnijeg čovjeka Balkana. Koji, kako je kazao u razgovoru za "Vjesnik" 2000. godine, uopće nije bogat.

"Da mi ne rade sin i kći i da tata nema penziju, teško bih u današnje vrijeme izvukao kraj s krajem", Todorićev je iskaz iz intervjua "Vjesniku" koji je brzo stekao kultni status.

Doznali smo tom prigodom i da najpoznatiji hrvatski tajkun ne pije kavu nego ruski čaj s medom, da njegovo vrijeme nije skupo, nego vrijedno, da malo spava i puno radi, da u ured dolazi u osam sati, te da se kući vraća "ne prije početka središnjega Dnevnika".

"Smatram se bogatim čovjekom stoga što imam stabilnu i zdravu obitelj. Inače, bogataš nisam ni po jednom kriteriju. Vrijeme u zadnjih deset godina, u smislu stvaranja osobnih vrijednosti, doista nije bilo moralno. Nedavno je rečeno kako će Vlada mjeriti nekakvo bogatstvo. Osobno neću moći zadovoljiti ni jedan kriterij", iznenadio je Todorić, nakon čega je uslijedio dio o očevoj mirovini i teškom preživljavanju, uz dodatak kako živi u stanu od roditelja, kako nema novca na računu, kako vozi auta od tvrtke i kako ima ono što je imao i prije devedesete.

Bilo je to, naravno, vrijeme prije Kulmerovih dvora. Dvorca koji je 2006. postao rezidencija Todorićevih.

"Ne patim od luksuza, niti stignem uživati u njemu. Ali, imam bogate i utjecajne prijatelje koji me primaju u svojim domovima. Ako mene netko ugosti u dvorcu u Francuskoj, pa gdje bih ja njemu u Hrvatskoj uzvratio? Moram imati infrastrukturu", pravdao se u Jutarnjem listu 2008. godine.

Osam godina ranije, pričajući za "Vjesnik", priznao je da je tajkun. Istina, bez plaće, stana, auta i ičeg svog, ali ipak - tajkun.

"Smatram se uspješnim poduzetnikom. Ukoliko to podrazumijeva tajkuna, onda ja jesam tajkun. Pouzdano mogu ustvrditi da su tajkuni jedini uspješni dio hrvatskog gospodarstva. Bez njih nema prosperiteta naše države. Dajbože da tajkuna u budućnosti ima što je moguće više", jasan je bio Todorić.

Morate postaviti cilj

Za kraj tog davnog razgovora ponudio je i koeljovski mudru mudrost, besplatan savjet svojim mogućim epigonima:

"Da bi se u životu uspjelo, morate znati što hoćete i postaviti određeni cilj koji treba biti dostižan. Naravno da mora zadovoljavati i vaše realne mogućnosti. Ne mogu si ja sad iznebuha zamisliti kako ću otići na Mount Everest ne razmišljajući o tom činu. Za takav pothvat nužni su vam suradnici, pravi tim ljudi."

A bila je tu i jedna mračna slutnja, istina daleka, ali dovoljno crna da zabrine:

"Sve sam uložio u 'Agrokor', samo, za razliku od nekih, moje dionice još vrijede i još nisam propao. Sada smo uspješni, ali čovjek ne može ništa unaprijed garantirati."

Točno, da ne može biti točnije. Riječi vizionara.

U razgovoru za "Finance", još jedan slovenski medij koji je odabrao kao komunikacijski kanal u povodu kupnje "Mercatora", naglasio je kako "Agrokor" tek kreće s velikom europskom pričom. Iako se, ponosno je podvukao, u "Agrokoru" odavno europski dela.

"Tu se radi od jutra do večeri, ovisno o zadacima. U našem sjedištu u Zagrebu nezamislivo je da ideš u pet sati doma jer je toliko posla i tolika odgovornost", izjavio je u tom intervjuu objavljenom u veljači 2015. godine.

Osvrnuo se tada i na konkurenciju. Upro je prstom u diskontne lance "Lidl" i "Hofer", pohvalio ih za odlično poslovanje, ali i upozorio da protiv "Konzuma" nemaju šansi.

"Naš koncern u prednosti je na ovim prostorima jer bolje poznaje okruženje. Ne mogu nas preteći", samouvjereno je rekao. I nastavio u istome tonu.

''Kao javna osoba navikao sam da se o meni daju krive informacije. Napravio sam nešto što nikome u regiji nije uspjelo, među 200 milijuna ljudi. Sam se sebi čudim! Ali nisam samo ja zaslužan za to, nego i deseci tisuća mojih zaposlenika. I nećemo stati, rast ćemo dalje. Postali smo najuspješniji, pa si zamislite koliko bi ih rado bilo na našem mjestu.

Radimo velike poslove koje nitko ne razumije, možda mali broj ljudi. Razumiju nas veliki svjetski investitori. U puno stvari bolji smo od velikih svjetskih kompanija. Ali zato moram prihvatiti da nas ne razumiju, da se pišu stvari koje nisu točne", Todorićevi su riječi stare dvije godine.

I tom je prigodom ponovio kako nije lud za novcem. Što, naravno, ne znači da njime ne zna baratati.

"Sa svojim kapitalom mogu raditi što želim. U regiji smo uspješno restrukturirali oko 300 tvrtki. Kad bi to barem svaka država mogla! Polovinu od 35 tvrtki koje su udružene u 'Konzum' preuzeo sam pod pritiskom sindikata, i to pred stečajem, a ponovno smo ih razvili", istaknuo je za "Finance" Todorić.

Želim prihod od 20 milijardi eura

Potom je uslijedilo opet malo vizionarstva:

"Vidite što čini tehnologija. Sve se mijenja i zato svjetski ulagači od mene traže promjene. (...) 'Agrokor' je svakog dana drukčiji. Mi smo kao veliki start-up, da se ne mijenjamo, ne bismo bili uspješni (...)

Potpuno mi je svejedno imam li sto posto 'Agrokora' ili 93, 43 ili deset posto. Želim da to što radimo bude kvalitetno i da idemo naprijed. I zato će sutra 'Agrokor' biti posve drukčiji."

Tom je prigodom Todorić najavo i skoru inicijalnu javnu ponudu (IPO) "Agrokorovih" dionica, ali i moguću prodaju dijela koncerna ("nešto sitno", jer "mi smo dinamična kompanija i moramo se prerestrukturirati").

"Sada smo na osam milijardi eura prihoda, a ja čim prije želim ostvarivati 20 milijardi. Čim prije, tim bolje."

Na pitanje je li ga strah "Agrokorovih" dugova rezolutno je ustvrdio kako razloga za strah nema.

"Nemamo velikih dugova. Još ćete vidjeti što će sve iz toga izrasti. Stvaramo dodanu vrijednost unatoč ogromnim troškovima jer živimo u okruženju u kojem su oni visoki", prisnažio je.

Zanimljivo, četiri godine ranije, držeći predavanje studentima splitske Ekonomije, o dugu je govorio na različit način.

- Je li istina da vanjski dug Agrokora iznosi devet milijardi eura? - drznuo se student.

- Imamo dug koji je značajan i velik, no sve smo uložili u Hrvatskoj i za kompletan novac se zna gdje je otišao: 100 milijuna eura u projekte na splitskom području, 150 milijuna u PIK "Vrbovec", 200 milijuna u "Belje"... Uspjeh "Agrokora" mnogi ne razumiju - reagirao je predavač.

Četiri godine poslije dug, eto, nije velik.

To će Todorić s lakoćom riješiti, ako mu se bude dalo, jer za "Finance" je rekao i ovo: "Još mogu doprinositi, ako ne, hranit ću golubove ili se zabavljati s unucima. Morate razumjeti da ja želim da mi budemo najbolji. Ako to 'Agrokor' ne bude bio, bolje je da odem."

Na pitanje je li već izabrao nasljednika, Todorić je odgovorio: "Imam puno njih. Nisam ga izabrao, puno ih je, mogu biti premijeri... Uspješna smo ekipa."

Bilo je to, ponovimo, u veljači 2015. godine. Nekoliko mjeseci nakon intervjua za Planet TV s kojim smo i počeli ovaj tekst. I u kojem se ljuti i na sam spomen moguće krize u "Agrokoru".

Napravit ćemo čudo

"Vi pitate Ivicu Todorića koji danas zapošljava 64.000 ljudi hoće li otpuštati!? Za 'Agrokor' je kupac na prvome mjestu, na drugome je zaposlenik, a na trećem, naravno, uspjeh kompanije (...)

Siguran sam da ćemo od ovoga napraviti čudo. Todorić je jedinstven čovjek. Koju god je kompaniju preuzeo, napravio je najuspješnije svjetske kompanije. Tko je u regiji uspio učiniti tako nešto?", zasuo je kolege sa slovenske televizije govoreći o sebi u trećem licu.

Studentima splitske Ekonomije Ivica Todorić se u prvome licu jednine obratio u travnju 2011. godine. Priznao je tada da je koncem devedesetih bio čak i na rubu bankrota.

Bilo je to vrijeme pregovora s "Nestleom" o prodaji "Leda". Propalih pregovora jer su Švicarci nudili 100 milijuna tadašnjih maraka, a on je tražio 120 milijuna.

"Njihov vlasnik tada mi je rekao da će, kupio ili ne kupio 'Ledo', on na hrvatsko tržište svakako doći. Prepao sam se, noge su mi se tresle, nisam znao na koja vrata izići!", tajkunove su riječi.

Jedan od posljednjih javnih istupa Ivice Todorića zbio se u - Bedekovčini.

U veljači smo 2016. godine, a prvi čovjek "Agrokora" drži predavanje tamošnjim srednjoškolcima.

"Hrvatska je prije 50 godina bila institut za poljoprivredu u svijetu, otada smo počeli padati i danas ne znamo ni krave nahraniti. 'Agrokor' je deset godina gradio hrvatsku poljoprivredu, a da ništa nismo dobili natrag.

Danas plaćamo 800 milijuna kuna PDV-a državi na proizvode koje proizvedemo u našim tvrtkama, a prije našeg preuzimanja su te firme plaćale 100 milijuna. Mi smo napravili jedno malo čudo za domaću poljoprivredu, ali to se tako ne doživljava u javnosti", naglašava dok ga djeca mirno slušaju.

"'Agrokor' u ovom trenutku ima sigurno potencijal od jedno 700 milijuna eura za investiranje, trenutno imamo 300 milijuna eura investicija za koje su gotovi papiri, sad je samo važno da dignemo telefone i kažemo ljudima da krenu.

Primjerice, ako danas krenemo s ulaganjima u Plat, tamo će danas raditi 600 novih ljudi, kad se ti radovi završe, novih 600 ljudi će doći tamo raditi, to je put kojim mi moramo ići", nastavlja, a djeca i dalje miruju.

"Da me moja supruga sad čuje, galamila bi na mene, ali moram kazati jednu stvar - ja velim da đaci koji imaju sve petice, da to nije baš nekaj u redu", zaključuje, a đaci oduševljeno plješću.


Travanj 2011. - predavanje studentima Ekonomskog fakulteta u Splitu

"Još u komunizmu sanjao sam veliku vlastitu kompaniju, počeo sam s uvozom cvijeća kao poljoprivrednik i jedva uvezao staklenik iz Nizozemske, a otvaranje tržišta dočekao sam spreman. Dok su se ostali pokušavali snaći, mene je na granicama već čekalo 60 šlepera cvijeća dnevno. Tako sam stekao šest mjeseci prednosti, pa potom novac uložio u nešto drugo, i tako dalje."

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/danas-mu-nema-ni-traga-ni-glasa-ali-evo-sto-je-u-rijetkim-medijskim-istupima-govorio-i-najavljivao-ivica-todoric-kad-ne-bih-uspio-s-mercatorom-sve-bi-mi-otislo-dodavola-478915 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c02a34c85f114d2a6b608cbb04b41a7fac2c5b14 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Danas+mu+nema+ni+traga%2C+ni+glasa%2C+ali+evo+%C5%A1to+je+u+rijetkim+medijskim+istupima+govorio+i+najavljivao+Ivica+Todori%C4%87%3A+Kad+ne+bih+uspio+s+Mercatorom%2C+sve+bi+mi+oti%C5%A1lo+do%C4%91avola...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdanas-mu-nema-ni-traga-ni-glasa-ali-evo-sto-je-u-rijetkim-medijskim-istupima-govorio-i-najavljivao-ivica-todoric-kad-ne-bih-uspio-s-mercatorom-sve-bi-mi-otislo-dodavola-478915 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdanas-mu-nema-ni-traga-ni-glasa-ali-evo-sto-je-u-rijetkim-medijskim-istupima-govorio-i-najavljivao-ivica-todoric-kad-ne-bih-uspio-s-mercatorom-sve-bi-mi-otislo-dodavola-478915 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'hranit ću golubove' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatska'hranit ću golubove'

Danas mu nema ni traga, ni glasa, ali evo što je u rijetkim medijskim istupima govorio i najavljivao Ivica Todorić: Kad ne bih uspio s Mercatorom, sve bi mi otišlo dođavola...

6. travnja 2017. - 09:18

"Moje bilance i bilance mojih kompanija u zadnjih šest mjeseci u rukama su imali najveći svjetski analitičari, njih stotine. Ako oni kažu da smo odlični, što da ja kažem nekim ljudima koji sad govore da nismo", odgovorio je Ivica Todorić na novinarski upit u lipnju 2014. godine.

Niti tri godine poslije Ivica Todorić ne govori ništa. Ne oglašava se. Njegov "Agrokor" stenje u mukama, a zajedno s njim i "pola Hrvatske". U vjerodostojnost bilance Todorićevih tvrtki najozbiljnije se, pak, sumnja. Štoviše, ruski bankari, praktično novi vlasnici "Agrokora", tvrde da je lažirana.

U lipnju 2014. godine Ivica Todorić dao je intervju slovenskoj televizijskoj postaji Planet TV. Upravo je bio kupio "Mercator" i bilo mu je jako stalo do toga da ga Slovenci upoznaju i kao običnoga čovjek...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 03:31