stdClass Object ( [id] => 423685 [title] => Lako je biti general nakon bitke: novinari i urednici 'Slobodne' prognoziraju rezultate nedjeljnih izbora [alias] => lako-je-biti-general-nakon-bitke-novinari-i-urednici-slobodne-prognoziraju-rezultate-nedjeljnih-izbora [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon objave izbornih rezultata,  politički će analitičari svoje komentare u nedjeljnim emisijama svih naših televizija zasigurno počinjati riječima ‘kao što smo očekivali’, ‘sasvim razumljivo’, ‘u skladu s prognozama’...

Lako je to reći nakon izbora, treba imati hrabrosti i objaviti prognozu uoči izlaska građana na birališta. 

Zato su naši urednici i novinari, kojima je politika prvi izbor, za Vas izrekli svoje procjene rezultata. U prognoze nisu uključeni mandati osam zastupnika iz manjina koji se obično priključuju pobjednicima.

Anita Belak Krile, novinarka:

HDZ - HSLS / 57

HDZ će biti tanji za nekoliko mandata u odnosu na zadnje izbore, a zahvaljujući trojici zastupnika iz dijaspore pojedinačno će biti najjača stranka. Sve nagovještava da nanovo idemo u novi pokus. HDZ ima veći koalicijski potencijal, a zatezanja Mosta uoči lokalnih izbora bit će još snažnija, pa u konačnici ne treba isključiti ni nove prijevremene izbore već u idućoj godini.

NARODNA KOALICIJA / 57

Desničarenjem Milanović nije zagrabio ni jedan mandat iz Hadezeova bazena, a donedavnu premoć u finišu je pretvorio u mrtvu utrku. Narodna koalicija ne ostvaruje očekivanu koalicijsku sinergiju, a preokret se može dogoditi samo ako većina rubnih mandata malih stranaka propadne i D’Hondtom se prelije velikima. S prirodnim saveznicima IDS-om lijevi blok narast će na 60 mandata.

MOST / 12

Iako ovaj put među trećeputaškim opcijama očekujemo rast Živog zida, među „malima“ Most će nanovo biti najjači. Imaju sigurnih 10 mandata, a možda dobace i do 14. A onda slijedi postizborna igra živaca i kad se bude činilo da je sve propalo - novo „registrirano partnerstvo“ s HDZ-om.

OSTALI / 17

O pobjedniku ovih izbora neće odlučivati ni HDZ ni SDP nego Most, Živi zid, Milan Bandić i HDSSB. Vodit će se bitka doslovno za svaki glas kao nikad do sada jer o rubnim mandatima malih, ovisi uspjeh velikih. IDS ima svoja sigurna tri mandata, Živi zid je u usponu i makar balansira po rubu izbornog praga može uhvatiti i do 7 mandata, Koalicija za premijera Milana Bandića od 4 do 6, HDSSB 2, Pametno 1.

ŽIVI ZID 6, BANDIĆ 5, IDS 3, HDSSB 2, PAMETNO 1

Dino Mikulandra, urednik DESK-a

HDZ-HSLS / 59

Neodlučna će biti javna porota. O, da, kao nikad dosad. Najzačudnije, kao da je više kristaliziranog bijesa i nekontroliranih emocija u biračkim masama nego u  stranačkim klubovima. Plenković je novo, pametno , uljudno eurolice HDZ-a , ali ta (pr)ocjena vrijedi naravno samo za pristaše konzervativne matice. Lijevo krilo Marić, desno Stier, u gospodarskoj veznoj liniji Maletić i Ćorić. Više nego pristojan tim za osvajanje relativne većine u Saboru.

NARODNA KOALICIJA / 56

Brat blizanac, čisti klon koalicije Hrvatska raste. Isti ljudi s mrljama na obrazu, isti manipulatori koji su, nakon što je Plan 21 postao nevidljiviji od čudovišta Loch Ness, blaženo cvrkutali kako nam nikad ništa nisu ni obećali. Milanović je u međuvremenu postao ekstremni politički čudak. Pola godine je uvjereni udboljub (slučaj Perković), a onda, ničim izazvan, gorljivi domoljub(poruke Srbiji). A ministri gori od goreg : Opačić, Maras, Ostojić, Varga...

MOST / 13

‘Be like Mike’, bila je vrlo popularna kampanja u kojoj je Michael Jordan reklamirao napitak Gatorade. ‘Budi kao Božo’, zvučala bi naša, hrvatska inačica . Petrov više nema auru psihijatra sa zlatnim osmijehom  kojem  biste  povjerili dom(ovinu)  i vlastiti novčanik, ali negdje na raskrižju između ljubavi i prezira, opet će Most biti jezičac na vagi. Samo ako nas doista zbilja misli natjerati na treće izbore u dvije godine, bit će to karmine za  Božinu družinu...

OSTALI / 13

Nemeza u grčkoj mitologiji upravlja čovjekovom sudbinom dodjeljujući mu , prema zasluzi, sreću ili nesreću. Pojma nemam tko će se u nedjelju ukazati miljenikom Nemeze, ali ne zna to ni Ante Šalinović, Hajdukov nadzornik, inače profesionalni anketar stranačkih sudbina. Kakva je tu samo gužva. Bandić, Puljak, Sinčić &Lovrinović...

ŽIVI ZID 5 , BANDIĆ 5, IDS 3, PAMETNO 1, HDSSB 1

Hrvoje Prnjak, urednik Spektra

HDZ-HSLS / 60

Sudeći po predizbornim sondiranjima biračkog tijela, HDZ-ovo odbijanje pravaša nije odvuklo i značajniji broj birača. Dapače! Novi predsjednik HDZ-a imao je zadatak u kratkom roku što više “izgurati” Narodnu koaliciju iz prostora centra, gdje se Milanović i partneri guraju još od prošle kampanje, kada je HDZ predvođen Karamarkom ipak bio nešto desnije pozicioniran na skali svjetonazorskih suprotnosti. U glasačku armiju ionako ne treba sumnjati. 

NARODNA KOALICIJA / 58

Slogan “Siguran smjer” mogao bi biti jednako brzo zaboravljen kao i srodni mu “Pravi put” Ive Josipovića. Uostalom, i primjereniji je kakvoj autoškoli nego kampanji! Milanović, Beljak i društvo bacili su sve adute na vabljenje birača centra, zbog čega je po brojnim plakatima teško procijeniti da tu ima i nekakve ljevice. Šef SDP-a i ovoga je puta udarao ritam kampanje, igrao i na najniže emocije, ali to je samo jedan od razloga zašto će ova kampanja biti upamćena kao najgora u povijesti SDP-a. Na njihovu sreću, ne i presudna za konačan ishod jer i oni imaju stabilno biračko tijelo.

MOST / 10

Dosad najsnažnija opcija trećeg puta postala je poznatija po uvjetima mogućim partnerima u Vladi (da nije netko spomenuo koaliciju, oni se, naime, toga groze!) negoli po programskim rješenjima, što ne znači da ih i nemaju. Monopol na poštenje i nekorumpiranost pokušali su zadržati kao forte svoje politike i u ovoj kampanji, iako se čini da dio njihovih birača s prošlih izbora više ne vjeruje u to nakon participiranja u Oreškovićevoj Vladi. Nakon sudjelovanja u vlasti ne možete biti uvjerljivi s retorikom oporbenjaka, ili - nakon koaliranja, pardon, partnerstva, nema kajanja...

OSTALI / 15

Živi zid je, čini se, najbolje iskoristio neformalni “prijelazni rok” između dvaju izbora, osnažili su inače prilično tanak kadar, a vjerojatno su ponešto profitirali i kod birača koji su u međuvremenu shvatili da Most za njih ipak nije “to” u što su povjerovali. IDS zadržava svoj standardni prosjek mandata, Bandić nije uzalud gradio sve te fontane, a Pametno, znano i kao “lijevi Most”,  pomalo nadilazi lokalne splitske okvire...

ŽIVI ZID 6, IDS-PGS-RI 3, MB 365 3, HDSSB 2, PAMETNO 1

Vinko Vuković, urednik Novosti

HDZ-HSLS / 57

Plenković je tražio vrijeme i dobio ga je.  Pod a) složio je liste s dosta neiskvarenih lica; pod b) u pozadinu je sklonio ideološki i karakterno problematične tipove iz vlastitih redova, istodobno se riješivši sumnjivih kvazipartnera s prošlih izbora. Da su, međutim, izbori bili ranije, vremena ne bi bilo. Ali, zahvaljujući prijateljici predsjednici, neodlučnim mostovcima i lijenim SDP-ovcima, dobio je tih nekoliko tjedana potrebnih za stranačko pregrupiranje i dokazivanje članovima da i nakon ćaće može doći ćaća.

NARODNA KOALICIJA / 56

Djed ustaša i otac tuđmanovac neće Milanoviću pomoći da opet dođe na vlast. Siguran smjer kojim ide vodi ga u poraz. A kako bi drukčije i bilo kad je do pobjede, potpuno nepripremljen na promjene u HDZ-u, pokušao doći s ljudima koji su već bili dio najlošije Vlade u hrvatskoj povijesti. Milanka, Siniša, Mihael, Branko i ostali Milanovićevi ‘provjereni’ kadrovi  pokazali su koliko (ne) znaju i teško mogu pridobiti nove glasače. A teško da to može i Beljakov HSS, koji će ni kriv ni dužan biti najveći dobitnik rujanskih izbora. 

MOST / 13

Premda će mnogi, i to s oba politička pola, jedva dočekati proglasiti ih najvećim gubitnicima (n)ovih izbora, istina je suprotna. Most će osvojiti dovoljan broj mandata da postane prva preživjela treća opcija, pri čemu će opet, na užas velike većine kolumnista i političkih komentatora, biti odlučujući faktor pri sastavljanju nove Vlade. Petrova, dakle, čeka novi izazov: povući se u oporbu i navući gnjev javnosti zbog mogućih trećih izbora u godinu dana ili smisliti uvjerljivo objašnjenje za ponovno pružanje ruke HDZ-u.

OSTALI / 17

Pitanje je kome će pripasti granični mandati, no Živi zid ima brojne štovatelje, stoga bi zabluda bila otpisati Sinčića i njegovu pojačanu anarho ekipu. Dapače. Bandić je, pak, potrošio golem novac, no prava trgovina tek ga čeka nakon izbora, IDS je svoj na svome, HDSSB klizi prema zaboravu, a Splićani će hrvatskoj politici nakon humorističnih brace i seke dati ozbiljne muža i ženu. Hvala Milanoviću, jer da nije bilo njegovih verbalnih budalaština, teško bi Pametno s promašenom taktikom lupanja po Mostu došlo do Zagreba.    

ŽIVI ZID  6, BANDIĆ 4, IDS 3, HDSSB 2, PAMETNO 2

Marina Karlović Sabolić, novinarka

HDZ-HSLS / 58

“Svađalici” Milanoviću HDZ je na megdan poslao odmjerenog i umjerenog Plenkovića. U nepuna dva mjeseca ovaj je europarlamentarac uspio preporoditi stranački rejting i vratiti HDZ u igru. S dobrim izgledima da upravo on, uz sigurnog partnera Bandića, i mogući dogovor s Mostom, sastavi buduću Vladu.

NARODNA KOALICIJA / 56

Zoran Milanović ponovno je došao u Rim, ali nije uspio vidjeti Papu. Na izborima bi mogao dobiti solidan broj mandata, no ne i dovoljno za svoj povratak u Banske dvore. Ovoga puta bi mu, kao i na izborima prije deset mjeseci, mogli nedostajati i mandati, i partneri.

MOST / 11

Iako će osvojiti manje mandata nego prošli put, Božo Petrov može biti itekako zadovoljan. Most je prva stranka u povijesti domaćeg višestranačja koja će, mimo volje HDZ-a i SDP-a, uspjeti dva puta uzastopce prijeći prag u gotovo svim izbornim jedinicama. I bez čije potpore ni HDZ ni SDP ni ovoga puta neće moći formirati Vladu.

OSTALI / 18

Veliki broj zastupnika koji bi mogao pripasti manjim strankama znakovito je upozorenje i SDP-u i HDZ-u. Nakon 15 godina pune dominacije, birači traže nove političke ljubavi. Bilo da se radi o aktivističkom gardu Živog zida, demagogiji Milana Bandića ili lijevom intelektualizmu stranke Pametno.

ŽIVI ZID 7,  BANDIĆ 5, HDSSB 2, IDS 3, PAMETNO 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 


 



 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => uvijek korak ispred [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-09-09 14:23:37 [created_by] => 33 [created_by_alias] => SD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-09-09 23:16:59 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-09-09 00:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 22018 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2016/09/09/IZBORI00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "IZBORI00" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1120x840" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8086364 Threads: 6 Questions: 1674000407 Slow queries: 4983692 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112322791 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/lako-je-biti-general-nakon-bitke-novinari-i-urednici-slobodne-prognoziraju-rezultate-nedjeljnih-izbora-423685 [printLink] => /vijesti/hrvatska/lako-je-biti-general-nakon-bitke-novinari-i-urednici-slobodne-prognoziraju-rezultate-nedjeljnih-izbora-423685?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 249115 [name] => Izbori 2016 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izbori-2016 [link] => /tag/izbori-2016 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => uvijek korak ispred [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Lako je biti general nakon bitke: novinari i urednici 'Slobodne' prognoziraju rezultate nedjeljnih izbora [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-22-03-22-33 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/09/09/IZBORI00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => IZBORI00 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/09/09/IZBORI00.jpg [title] => IZBORI00 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon objave izbornih rezultata,  politički će analitičari svoje komentare u nedjeljnim emisijama svih naših televizija zasigurno počinjati riječima ‘kao što smo očekivali’, ‘sasvim razumljivo’, ‘u skladu s prognozama’...

Lako je to reći nakon izbora, treba imati hrabrosti i objaviti prognozu uoči izlaska građana na birališta. 

Zato su naši urednici i novinari, kojima je politika prvi izbor, za Vas izrekli svoje procjene rezultata. U prognoze nisu uključeni mandati osam zastupnika iz manjina koji se obično priključuju pobjednicima.

Anita Belak Krile, novinarka:

HDZ - HSLS / 57

HDZ će biti tanji za nekoliko mandata u odnosu na zadnje izbore, a zahvaljujući trojici zastupnika iz dijaspore pojedinačno će biti najjača stranka. Sve nagovještava da nanovo idemo u novi pokus. HDZ ima veći koalicijski potencijal, a zatezanja Mosta uoči lokalnih izbora bit će još snažnija, pa u konačnici ne treba isključiti ni nove prijevremene izbore već u idućoj godini.

NARODNA KOALICIJA / 57

Desničarenjem Milanović nije zagrabio ni jedan mandat iz Hadezeova bazena, a donedavnu premoć u finišu je pretvorio u mrtvu utrku. Narodna koalicija ne ostvaruje očekivanu koalicijsku sinergiju, a preokret se može dogoditi samo ako većina rubnih mandata malih stranaka propadne i D’Hondtom se prelije velikima. S prirodnim saveznicima IDS-om lijevi blok narast će na 60 mandata.

MOST / 12

Iako ovaj put među trećeputaškim opcijama očekujemo rast Živog zida, među „malima“ Most će nanovo biti najjači. Imaju sigurnih 10 mandata, a možda dobace i do 14. A onda slijedi postizborna igra živaca i kad se bude činilo da je sve propalo - novo „registrirano partnerstvo“ s HDZ-om.

OSTALI / 17

O pobjedniku ovih izbora neće odlučivati ni HDZ ni SDP nego Most, Živi zid, Milan Bandić i HDSSB. Vodit će se bitka doslovno za svaki glas kao nikad do sada jer o rubnim mandatima malih, ovisi uspjeh velikih. IDS ima svoja sigurna tri mandata, Živi zid je u usponu i makar balansira po rubu izbornog praga može uhvatiti i do 7 mandata, Koalicija za premijera Milana Bandića od 4 do 6, HDSSB 2, Pametno 1.

ŽIVI ZID 6, BANDIĆ 5, IDS 3, HDSSB 2, PAMETNO 1

Dino Mikulandra, urednik DESK-a

HDZ-HSLS / 59

Neodlučna će biti javna porota. O, da, kao nikad dosad. Najzačudnije, kao da je više kristaliziranog bijesa i nekontroliranih emocija u biračkim masama nego u  stranačkim klubovima. Plenković je novo, pametno , uljudno eurolice HDZ-a , ali ta (pr)ocjena vrijedi naravno samo za pristaše konzervativne matice. Lijevo krilo Marić, desno Stier, u gospodarskoj veznoj liniji Maletić i Ćorić. Više nego pristojan tim za osvajanje relativne većine u Saboru.

NARODNA KOALICIJA / 56

Brat blizanac, čisti klon koalicije Hrvatska raste. Isti ljudi s mrljama na obrazu, isti manipulatori koji su, nakon što je Plan 21 postao nevidljiviji od čudovišta Loch Ness, blaženo cvrkutali kako nam nikad ništa nisu ni obećali. Milanović je u međuvremenu postao ekstremni politički čudak. Pola godine je uvjereni udboljub (slučaj Perković), a onda, ničim izazvan, gorljivi domoljub(poruke Srbiji). A ministri gori od goreg : Opačić, Maras, Ostojić, Varga...

MOST / 13

‘Be like Mike’, bila je vrlo popularna kampanja u kojoj je Michael Jordan reklamirao napitak Gatorade. ‘Budi kao Božo’, zvučala bi naša, hrvatska inačica . Petrov više nema auru psihijatra sa zlatnim osmijehom  kojem  biste  povjerili dom(ovinu)  i vlastiti novčanik, ali negdje na raskrižju između ljubavi i prezira, opet će Most biti jezičac na vagi. Samo ako nas doista zbilja misli natjerati na treće izbore u dvije godine, bit će to karmine za  Božinu družinu...

OSTALI / 13

Nemeza u grčkoj mitologiji upravlja čovjekovom sudbinom dodjeljujući mu , prema zasluzi, sreću ili nesreću. Pojma nemam tko će se u nedjelju ukazati miljenikom Nemeze, ali ne zna to ni Ante Šalinović, Hajdukov nadzornik, inače profesionalni anketar stranačkih sudbina. Kakva je tu samo gužva. Bandić, Puljak, Sinčić &Lovrinović...

ŽIVI ZID 5 , BANDIĆ 5, IDS 3, PAMETNO 1, HDSSB 1

Hrvoje Prnjak, urednik Spektra

HDZ-HSLS / 60

Sudeći po predizbornim sondiranjima biračkog tijela, HDZ-ovo odbijanje pravaša nije odvuklo i značajniji broj birača. Dapače! Novi predsjednik HDZ-a imao je zadatak u kratkom roku što više “izgurati” Narodnu koaliciju iz prostora centra, gdje se Milanović i partneri guraju još od prošle kampanje, kada je HDZ predvođen Karamarkom ipak bio nešto desnije pozicioniran na skali svjetonazorskih suprotnosti. U glasačku armiju ionako ne treba sumnjati. 

NARODNA KOALICIJA / 58

Slogan “Siguran smjer” mogao bi biti jednako brzo zaboravljen kao i srodni mu “Pravi put” Ive Josipovića. Uostalom, i primjereniji je kakvoj autoškoli nego kampanji! Milanović, Beljak i društvo bacili su sve adute na vabljenje birača centra, zbog čega je po brojnim plakatima teško procijeniti da tu ima i nekakve ljevice. Šef SDP-a i ovoga je puta udarao ritam kampanje, igrao i na najniže emocije, ali to je samo jedan od razloga zašto će ova kampanja biti upamćena kao najgora u povijesti SDP-a. Na njihovu sreću, ne i presudna za konačan ishod jer i oni imaju stabilno biračko tijelo.

MOST / 10

Dosad najsnažnija opcija trećeg puta postala je poznatija po uvjetima mogućim partnerima u Vladi (da nije netko spomenuo koaliciju, oni se, naime, toga groze!) negoli po programskim rješenjima, što ne znači da ih i nemaju. Monopol na poštenje i nekorumpiranost pokušali su zadržati kao forte svoje politike i u ovoj kampanji, iako se čini da dio njihovih birača s prošlih izbora više ne vjeruje u to nakon participiranja u Oreškovićevoj Vladi. Nakon sudjelovanja u vlasti ne možete biti uvjerljivi s retorikom oporbenjaka, ili - nakon koaliranja, pardon, partnerstva, nema kajanja...

OSTALI / 15

Živi zid je, čini se, najbolje iskoristio neformalni “prijelazni rok” između dvaju izbora, osnažili su inače prilično tanak kadar, a vjerojatno su ponešto profitirali i kod birača koji su u međuvremenu shvatili da Most za njih ipak nije “to” u što su povjerovali. IDS zadržava svoj standardni prosjek mandata, Bandić nije uzalud gradio sve te fontane, a Pametno, znano i kao “lijevi Most”,  pomalo nadilazi lokalne splitske okvire...

ŽIVI ZID 6, IDS-PGS-RI 3, MB 365 3, HDSSB 2, PAMETNO 1

Vinko Vuković, urednik Novosti

HDZ-HSLS / 57

Plenković je tražio vrijeme i dobio ga je.  Pod a) složio je liste s dosta neiskvarenih lica; pod b) u pozadinu je sklonio ideološki i karakterno problematične tipove iz vlastitih redova, istodobno se riješivši sumnjivih kvazipartnera s prošlih izbora. Da su, međutim, izbori bili ranije, vremena ne bi bilo. Ali, zahvaljujući prijateljici predsjednici, neodlučnim mostovcima i lijenim SDP-ovcima, dobio je tih nekoliko tjedana potrebnih za stranačko pregrupiranje i dokazivanje članovima da i nakon ćaće može doći ćaća.

NARODNA KOALICIJA / 56

Djed ustaša i otac tuđmanovac neće Milanoviću pomoći da opet dođe na vlast. Siguran smjer kojim ide vodi ga u poraz. A kako bi drukčije i bilo kad je do pobjede, potpuno nepripremljen na promjene u HDZ-u, pokušao doći s ljudima koji su već bili dio najlošije Vlade u hrvatskoj povijesti. Milanka, Siniša, Mihael, Branko i ostali Milanovićevi ‘provjereni’ kadrovi  pokazali su koliko (ne) znaju i teško mogu pridobiti nove glasače. A teško da to može i Beljakov HSS, koji će ni kriv ni dužan biti najveći dobitnik rujanskih izbora. 

MOST / 13

Premda će mnogi, i to s oba politička pola, jedva dočekati proglasiti ih najvećim gubitnicima (n)ovih izbora, istina je suprotna. Most će osvojiti dovoljan broj mandata da postane prva preživjela treća opcija, pri čemu će opet, na užas velike većine kolumnista i političkih komentatora, biti odlučujući faktor pri sastavljanju nove Vlade. Petrova, dakle, čeka novi izazov: povući se u oporbu i navući gnjev javnosti zbog mogućih trećih izbora u godinu dana ili smisliti uvjerljivo objašnjenje za ponovno pružanje ruke HDZ-u.

OSTALI / 17

Pitanje je kome će pripasti granični mandati, no Živi zid ima brojne štovatelje, stoga bi zabluda bila otpisati Sinčića i njegovu pojačanu anarho ekipu. Dapače. Bandić je, pak, potrošio golem novac, no prava trgovina tek ga čeka nakon izbora, IDS je svoj na svome, HDSSB klizi prema zaboravu, a Splićani će hrvatskoj politici nakon humorističnih brace i seke dati ozbiljne muža i ženu. Hvala Milanoviću, jer da nije bilo njegovih verbalnih budalaština, teško bi Pametno s promašenom taktikom lupanja po Mostu došlo do Zagreba.    

ŽIVI ZID  6, BANDIĆ 4, IDS 3, HDSSB 2, PAMETNO 2

Marina Karlović Sabolić, novinarka

HDZ-HSLS / 58

“Svađalici” Milanoviću HDZ je na megdan poslao odmjerenog i umjerenog Plenkovića. U nepuna dva mjeseca ovaj je europarlamentarac uspio preporoditi stranački rejting i vratiti HDZ u igru. S dobrim izgledima da upravo on, uz sigurnog partnera Bandića, i mogući dogovor s Mostom, sastavi buduću Vladu.

NARODNA KOALICIJA / 56

Zoran Milanović ponovno je došao u Rim, ali nije uspio vidjeti Papu. Na izborima bi mogao dobiti solidan broj mandata, no ne i dovoljno za svoj povratak u Banske dvore. Ovoga puta bi mu, kao i na izborima prije deset mjeseci, mogli nedostajati i mandati, i partneri.

MOST / 11

Iako će osvojiti manje mandata nego prošli put, Božo Petrov može biti itekako zadovoljan. Most je prva stranka u povijesti domaćeg višestranačja koja će, mimo volje HDZ-a i SDP-a, uspjeti dva puta uzastopce prijeći prag u gotovo svim izbornim jedinicama. I bez čije potpore ni HDZ ni SDP ni ovoga puta neće moći formirati Vladu.

OSTALI / 18

Veliki broj zastupnika koji bi mogao pripasti manjim strankama znakovito je upozorenje i SDP-u i HDZ-u. Nakon 15 godina pune dominacije, birači traže nove političke ljubavi. Bilo da se radi o aktivističkom gardu Živog zida, demagogiji Milana Bandića ili lijevom intelektualizmu stranke Pametno.

ŽIVI ZID 7,  BANDIĆ 5, HDSSB 2, IDS 3, PAMETNO 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 


 



 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
IZBORI00
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/lako-je-biti-general-nakon-bitke-novinari-i-urednici-slobodne-prognoziraju-rezultate-nedjeljnih-izbora-423685 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a6a95405ecb2b1561dcc7efe6d6c53930e8a5b80 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Lako+je+biti+general+nakon+bitke%3A+novinari+i+urednici+%26%23039%3BSlobodne%26%23039%3B+prognoziraju+rezultate+nedjeljnih+izbora&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Flako-je-biti-general-nakon-bitke-novinari-i-urednici-slobodne-prognoziraju-rezultate-nedjeljnih-izbora-423685 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Flako-je-biti-general-nakon-bitke-novinari-i-urednici-slobodne-prognoziraju-rezultate-nedjeljnih-izbora-423685 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => uvijek korak ispred [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskauvijek korak ispred

Lako je biti general nakon bitke: novinari i urednici 'Slobodne' prognoziraju rezultate nedjeljnih izbora

Piše SD
9. rujna 2016. - 02:01
IZBORI00

Nakon objave izbornih rezultata,  politički će analitičari svoje komentare u nedjeljnim emisijama svih naših televizija zasigurno počinjati riječima ‘kao što smo očekivali’, ‘sasvim razumljivo’, ‘u skladu s prognozama’...

Lako je to reći nakon izbora, treba imati hrabrosti i objaviti prognozu uoči izlaska građana na birališta. 

Zato su naši urednici i novinari, kojima je politika prvi izbor, za Vas izrekli svoje procjene rezultata. U prognoze nisu uključeni mandati osam zastupnika iz manjina koji se obično priključuju pobjednicima.

Anita Belak Krile, novinarka:

HDZ - HSLS / 57

HDZ će biti tanji za nekoliko mandata u odnosu na zadnje izbore, a zahvaljujući trojici zastupnika iz dijaspore pojedinačno će biti najjača stranka. Sve nagovještava da nanovo idemo u novi pokus. HDZ im...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 00:03