stdClass Object ( [id] => 323098 [title] => Stipe Petrina pokazao nam je Gospin kip koji će se vidjeti i iz Italije [alias] => stipe-petrina-pokazao-nam-je-gospin-kip-koji-ce-se-vidjeti-i-iz-italije [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kada čujete Stipu Petrinu da hvali županijski ured za izdavanje građevinskih dozvola - kojim inače 'vlada' županijski HDZ koje on od milja zove i 'nacistima' - i da hvali šibenskog biskupa u miru Antu Ivasa za potporu, onda je odmah u startu jasno da je Gospa od Loreta već sada učinila mirakul.

I prije nego je njezin sedamnaest metara i 30 centimetara visok spomenik podignut na brdu Gaj iznad Primoštena, i koji će se vidjeti i iz Italije. Jer, za vedra vremena s ove se 173 metra visoke uzvisine, uvjeravaju nas Primoštenci, lako vidi ne samo većina hrvatskog akvatorija s otocima, nego i Monte Gargano s druge strane Jadrana.

Kada na proljeće iduće godine bude gotov, krajem ožujka ili početkom travnja, bit će to jedan od najvećih marijanskih spomenika u svijetu.

- Koliko sam čuo, ima jedan veći u Kolumbiji, posvećen Gospi. A ovaj naš primoštenski, posvećen Gospi od Loreta, bit će najveći mozaički spomenik na svijetu - veli nam Petrina.

A arhitekt Aron Varga dodaje:

- Bit će i osvijetljen, a zbog te svjetlosti i mozaika od tisuća ugrađenih raznobojnih kvarcita, stakalaca i ogledala, od kojih su najveći promjera tri puta tri centimetra, izgledat će kao da lebdi na vrhu brda.

U svakom slučaju, jasno je i meni laiku - to bi trebalo izgledati upravo spektakularno.

A na naše primjedbe o mirakulu, primoštenski načelnik samo odmahuje rukom.

- Odakle vam to da ja ratujem s Crkvom? Ja ratujem s pojedincima u Crkvi koji iskrivljuju smisao vjere, a ne sa Crkvom kao institucijom. Tu, što se tiče odnosa prema Crkvi kao prema instituciji slijedim nauk Ante Starčevića i Stjepana Radića - veli nam Petrina, kojem je - usput - i predizborno vrijeme, u kojem bi nakon jednog kratkog, želio i drugi, duži saborski mandat.

No, nećemo o tome, nismo zbog toga potegnuli u Primošten, nego zbog Gospe od Loreta. A ona je, veli nam Petrina, nešto po čemu se Primoštenci poznaju gdje god bili.

- Nju štuju svi Primoštenci, i ovih tri tisuće u općini i onih još toliko rasutih po svitu, bez obzira na politička uvjerenja, štuju je čak i - ateisti, oni šta ne viruju u Boga - objašnjava nam kako stoje stvari Petrina.

Otkriva nam detalje velebnog spomenika do kojeg će voditi četiri velike pješačke staze - put automobilom i kolni pristup bit će dozvoljen samo u nuždi - s oko tisuću stepenica svaka. Sve četiri bit će u različitim bojama kamena, a simbolizirat će četiri velike biblijske rijeke - Eufrat, Tigris, Bijeli i Plavi Nil.

Te će se prilazne staze izgraditi u drugoj fazi, nakon što se izgradi spomenik na postamentu, unutar kojeg će se nalaziti kapelica Gospi od Loreta u kojoj će Primoštenci, hodočasnici i svi drugi štovatelji majke Božje moći zapaliti svijeću.

Unutar kapelice nalazit će se i kameni monolit, na koji će kroz uske i dugačke otvore također padati svjetlo, pa će se činiti da i on lebdi, veli nam načelnik, nakon što nas je na vrh brda bijelim putem sve skupa dovezao djelatnik komunalnog poduzeća Bucavac zvani Brfun.

Inače, cijeli projekt po Petrininim riječima težak je oko dva milijuna kuna, i ideja je ispočetka bila da se financira iz dobrovoljnih priloga Primoštenaca i svih onih kojima je Gospa od Loreta na srcu i duši.

- No, onda smo shvatili da na taj način ne bi mogli planirati dinamiku radova, pa smo odlučili financirati je iz općinskog proračuna, iako se ljudi stalno interesiraju kako bi mogli uplatiti donacije, veli prvi čovjek Primoštena, ističući kako je ideja o Gospinom spomeniku - od svetišta su odustali, jer je to sasvim druga vrsta objekta koja zahtijeva i drugačiju proceduru - i kapeli nastala još prije jedanaest godina, otkako su je uvrstili u prostorni plan općine.

No, jedan drugi detalj koji nam je Petrina spomenuo daje naslutiti kako bi spomenik Gospi Loretskoj mogao postati ne samo novi simbol Primoštena, nego i novi pravac njegovog (turističkog) razvoja, u kojem bi se Gospa, koja je nebeska zaštitnica Primoštena, sada mogla pobrinuti i za poslove svoje djece na zemlji.

- Mi smo zbratimljeni s talijanskim mjestom Loretom, i njihova nam je delegacija, kada je nedavno bila u Primoštenu, kazala kako su nedavnim ukazom pape Frane na svjetskoj hodočasničkoj ruti štovatelja Majke Božje Loretske upisana četiri grada - Loreto, Prag, Krakow i Primošten. U tom trenutku oni nisu ni znali da mi imamo ovaj projekt izgradnje spomenika Gospi, niti da idemo u njegovu realizaciju, ali u svakom slučaju, te su se dvije okolnosti fantastično poklopile, veli Petrina, koji sam po sebi odlično spaja dvije arhetipske osobine Primoštenaca: s jedne strane privrženost Gospi, baštini i tradiciji, a s druge sposobnost da se to 'turistički valorizira' i od toga u konačnici dobro živi i opstane na tom svom kršu i kamenu.

Kojeg, eto, Gospa i turizam zajedno - a i promućurni Primoštenci sa svojim Stipom na čelu - u zlato pretvaraju...

Ukupno 85 kvadrata mozaika

Rad na spomeniku Gospe od Loreta počeo je 2012. godine, nakon čega smo napravili i jednu maketu koja je bila izložena u općini - bio je to rad Miluna Garčevića, akademskog slikara, koji predaje mozaik na ALU u Zagrebu, profesora Zdravka Brkića, akademskog kipara, i mene arhitekta, u čijem Uredu i tvrtki 'Arheo' smo sve projekte radili, veli nam arhitekt Aron Varga.

Sam postament je visine pet metara i na njemu će se nalaziti 12-metarska skulptura Gospe od Loreta. Zvonoliki lik gospe u mozaiku radi profesor Milun Garčević, u tonovima je od bijele do svijetlog okera i zlatne, sastavljenog od četiri vrste kvarcita, stakalaca i ogledala, tzv. smalte, od kojih su najveći tri puta tri centimetra. Bit će ukupno 85 četvornih metara mozaika, kazao nam je Varga.

Mozaik te veličine nije postavljen još nigdje u Hrvatskoj. Sam postament, koji će se obući u granit boje makije, 'verde india', nalazi se na parceli od 1300 četvornih metara.

Glava po Donatellovom modelu

Betonažu prstena od kojeg se sastoji Gospin kip iz sedam dijelova, po oplati koju je napravio akademski kipar Marin Marinić u poliesteru, radi u Lučkom firma Kamgrad, a spajat će se na pero i utor, uz ojačanja čeličnih ankera, sidara i varenih čeličnih pločica. Prvi dio plašta je i najveći, težak je devet tona.

- Kruna je sedmi komad, koja dolazi na vrhu, isto će biti betonirana i oblijepljena mozaikom poludragog kamena iz Brazila, koje je profesor Garčević donio čak iz Brazila i sačuvao za ovu prigodu - napominje Varga.
Samu glavu po Donatelovom modelu radio je Nikola Vudrag, također akademski kipar.

Okrenuta licem prema 'starom selu'

Mozaik će se na beton lijepiti specijalnim ljepilima koji moraju izdržati ekstremne uvjete, od minus 30 do plus 90 stupnjeva, otkrio nam je Aron Varga, a Gospa će licem biti okrenuta prema Primoštenu i gledat će na primoštensko 'staro selo'. Kako će se do vrha ići pješke, s četiri strane, s magistrale je predviđen i jedan plato na kojem će biti parking za vozila kojim posjetitelji dolaze u podnožje brda Gaj.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČUDO (ZASAD) NEVIĐENO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-08-13 19:09:07 [created_by] => 3232 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-08-14 11:32:04 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-08-13 22:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 33239 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2016\/08\/13\/gospa_petrina19-090816.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/08\/13\/Dalmacija\/petrina_gospa7-170715.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/08\/13\/Dalmacija\/gospa_petrina21-090816.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/08\/13\/Dalmacija\/gospa_petrina23-090816.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/08\/13\/Dalmacija\/gospa_petrina20-090816.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/08\/13\/Dalmacija\/petrina_gospa6-170715.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/08\/13\/Dalmacija\/petrina_gospa2-170715.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["gospa_petrina19-090816","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"850x568"},{"size0":"960x607"},{"size0":"960x1439"},{"size0":"960x1439"},{"size0":"960x1439"},{"size0":"960x688"},{"size0":"960x630"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8057764 Threads: 6 Questions: 1603117523 Slow queries: 4902627 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112612745 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/stipe-petrina-pokazao-nam-je-gospin-kip-koji-ce-se-vidjeti-i-iz-italije-323098 [printLink] => /vijesti/hrvatska/stipe-petrina-pokazao-nam-je-gospin-kip-koji-ce-se-vidjeti-i-iz-italije-323098?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 232119 [name] => primošten [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => primosten [link] => /tag/primosten ) [1] => stdClass Object ( [id] => 312060 [name] => Stipe Petrina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stipe-petrina [link] => /tag/stipe-petrina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČUDO (ZASAD) NEVIĐENO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Stipe Petrina pokazao nam je Gospin kip koji će se vidjeti i iz Italije [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3232 [name] => Zdravko Pilić [username] => zdravko.pilic [email] => zdravko.pilic@sibenski-list.hr [password] => $2y$10$O9PdHlnaSAYt.zgbdLNsvOn1lgGMDn41TfLgk3P3lwFbgzHJrnk36 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zdravko-pilic-3232 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1750 [gender] => m [description] => [image] => 1750.png [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1750.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/08/13/gospa_petrina19-090816.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => gospa_petrina19-090816 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/08/13/gospa_petrina19-090816.jpg [title] => gospa_petrina19-090816 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/08/13/Dalmacija/petrina_gospa7-170715.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/08/13/Dalmacija/gospa_petrina21-090816.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/08/13/Dalmacija/gospa_petrina23-090816.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/08/13/Dalmacija/gospa_petrina20-090816.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/08/13/Dalmacija/petrina_gospa6-170715.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/08/13/Dalmacija/petrina_gospa2-170715.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kada čujete Stipu Petrinu da hvali županijski ured za izdavanje građevinskih dozvola - kojim inače 'vlada' županijski HDZ koje on od milja zove i 'nacistima' - i da hvali šibenskog biskupa u miru Antu Ivasa za potporu, onda je odmah u startu jasno da je Gospa od Loreta već sada učinila mirakul.

I prije nego je njezin sedamnaest metara i 30 centimetara visok spomenik podignut na brdu Gaj iznad Primoštena, i koji će se vidjeti i iz Italije. Jer, za vedra vremena s ove se 173 metra visoke uzvisine, uvjeravaju nas Primoštenci, lako vidi ne samo većina hrvatskog akvatorija s otocima, nego i Monte Gargano s druge strane Jadrana.

Kada na proljeće iduće godine bude gotov, krajem ožujka ili početkom travnja, bit će to jedan od najvećih marijanskih spomenika u svijetu.

- Koliko sam čuo, ima jedan veći u Kolumbiji, posvećen Gospi. A ovaj naš primoštenski, posvećen Gospi od Loreta, bit će najveći mozaički spomenik na svijetu - veli nam Petrina.

A arhitekt Aron Varga dodaje:

- Bit će i osvijetljen, a zbog te svjetlosti i mozaika od tisuća ugrađenih raznobojnih kvarcita, stakalaca i ogledala, od kojih su najveći promjera tri puta tri centimetra, izgledat će kao da lebdi na vrhu brda.

U svakom slučaju, jasno je i meni laiku - to bi trebalo izgledati upravo spektakularno.

A na naše primjedbe o mirakulu, primoštenski načelnik samo odmahuje rukom.

- Odakle vam to da ja ratujem s Crkvom? Ja ratujem s pojedincima u Crkvi koji iskrivljuju smisao vjere, a ne sa Crkvom kao institucijom. Tu, što se tiče odnosa prema Crkvi kao prema instituciji slijedim nauk Ante Starčevića i Stjepana Radića - veli nam Petrina, kojem je - usput - i predizborno vrijeme, u kojem bi nakon jednog kratkog, želio i drugi, duži saborski mandat.

No, nećemo o tome, nismo zbog toga potegnuli u Primošten, nego zbog Gospe od Loreta. A ona je, veli nam Petrina, nešto po čemu se Primoštenci poznaju gdje god bili.

- Nju štuju svi Primoštenci, i ovih tri tisuće u općini i onih još toliko rasutih po svitu, bez obzira na politička uvjerenja, štuju je čak i - ateisti, oni šta ne viruju u Boga - objašnjava nam kako stoje stvari Petrina.

Otkriva nam detalje velebnog spomenika do kojeg će voditi četiri velike pješačke staze - put automobilom i kolni pristup bit će dozvoljen samo u nuždi - s oko tisuću stepenica svaka. Sve četiri bit će u različitim bojama kamena, a simbolizirat će četiri velike biblijske rijeke - Eufrat, Tigris, Bijeli i Plavi Nil.

Te će se prilazne staze izgraditi u drugoj fazi, nakon što se izgradi spomenik na postamentu, unutar kojeg će se nalaziti kapelica Gospi od Loreta u kojoj će Primoštenci, hodočasnici i svi drugi štovatelji majke Božje moći zapaliti svijeću.

Unutar kapelice nalazit će se i kameni monolit, na koji će kroz uske i dugačke otvore također padati svjetlo, pa će se činiti da i on lebdi, veli nam načelnik, nakon što nas je na vrh brda bijelim putem sve skupa dovezao djelatnik komunalnog poduzeća Bucavac zvani Brfun.

Inače, cijeli projekt po Petrininim riječima težak je oko dva milijuna kuna, i ideja je ispočetka bila da se financira iz dobrovoljnih priloga Primoštenaca i svih onih kojima je Gospa od Loreta na srcu i duši.

- No, onda smo shvatili da na taj način ne bi mogli planirati dinamiku radova, pa smo odlučili financirati je iz općinskog proračuna, iako se ljudi stalno interesiraju kako bi mogli uplatiti donacije, veli prvi čovjek Primoštena, ističući kako je ideja o Gospinom spomeniku - od svetišta su odustali, jer je to sasvim druga vrsta objekta koja zahtijeva i drugačiju proceduru - i kapeli nastala još prije jedanaest godina, otkako su je uvrstili u prostorni plan općine.

No, jedan drugi detalj koji nam je Petrina spomenuo daje naslutiti kako bi spomenik Gospi Loretskoj mogao postati ne samo novi simbol Primoštena, nego i novi pravac njegovog (turističkog) razvoja, u kojem bi se Gospa, koja je nebeska zaštitnica Primoštena, sada mogla pobrinuti i za poslove svoje djece na zemlji.

- Mi smo zbratimljeni s talijanskim mjestom Loretom, i njihova nam je delegacija, kada je nedavno bila u Primoštenu, kazala kako su nedavnim ukazom pape Frane na svjetskoj hodočasničkoj ruti štovatelja Majke Božje Loretske upisana četiri grada - Loreto, Prag, Krakow i Primošten. U tom trenutku oni nisu ni znali da mi imamo ovaj projekt izgradnje spomenika Gospi, niti da idemo u njegovu realizaciju, ali u svakom slučaju, te su se dvije okolnosti fantastično poklopile, veli Petrina, koji sam po sebi odlično spaja dvije arhetipske osobine Primoštenaca: s jedne strane privrženost Gospi, baštini i tradiciji, a s druge sposobnost da se to 'turistički valorizira' i od toga u konačnici dobro živi i opstane na tom svom kršu i kamenu.

Kojeg, eto, Gospa i turizam zajedno - a i promućurni Primoštenci sa svojim Stipom na čelu - u zlato pretvaraju...

Ukupno 85 kvadrata mozaika

Rad na spomeniku Gospe od Loreta počeo je 2012. godine, nakon čega smo napravili i jednu maketu koja je bila izložena u općini - bio je to rad Miluna Garčevića, akademskog slikara, koji predaje mozaik na ALU u Zagrebu, profesora Zdravka Brkića, akademskog kipara, i mene arhitekta, u čijem Uredu i tvrtki 'Arheo' smo sve projekte radili, veli nam arhitekt Aron Varga.

Sam postament je visine pet metara i na njemu će se nalaziti 12-metarska skulptura Gospe od Loreta. Zvonoliki lik gospe u mozaiku radi profesor Milun Garčević, u tonovima je od bijele do svijetlog okera i zlatne, sastavljenog od četiri vrste kvarcita, stakalaca i ogledala, tzv. smalte, od kojih su najveći tri puta tri centimetra. Bit će ukupno 85 četvornih metara mozaika, kazao nam je Varga.

Mozaik te veličine nije postavljen još nigdje u Hrvatskoj. Sam postament, koji će se obući u granit boje makije, 'verde india', nalazi se na parceli od 1300 četvornih metara.

Glava po Donatellovom modelu

Betonažu prstena od kojeg se sastoji Gospin kip iz sedam dijelova, po oplati koju je napravio akademski kipar Marin Marinić u poliesteru, radi u Lučkom firma Kamgrad, a spajat će se na pero i utor, uz ojačanja čeličnih ankera, sidara i varenih čeličnih pločica. Prvi dio plašta je i najveći, težak je devet tona.

- Kruna je sedmi komad, koja dolazi na vrhu, isto će biti betonirana i oblijepljena mozaikom poludragog kamena iz Brazila, koje je profesor Garčević donio čak iz Brazila i sačuvao za ovu prigodu - napominje Varga.
Samu glavu po Donatelovom modelu radio je Nikola Vudrag, također akademski kipar.

Okrenuta licem prema 'starom selu'

Mozaik će se na beton lijepiti specijalnim ljepilima koji moraju izdržati ekstremne uvjete, od minus 30 do plus 90 stupnjeva, otkrio nam je Aron Varga, a Gospa će licem biti okrenuta prema Primoštenu i gledat će na primoštensko 'staro selo'. Kako će se do vrha ići pješke, s četiri strane, s magistrale je predviđen i jedan plato na kojem će biti parking za vozila kojim posjetitelji dolaze u podnožje brda Gaj.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
gospa_petrina19-090816






[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/stipe-petrina-pokazao-nam-je-gospin-kip-koji-ce-se-vidjeti-i-iz-italije-323098 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=41cdf514660418594549bdfdd104ac6cab4761cb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Stipe+Petrina+pokazao+nam+je+Gospin+kip+koji+%C4%87e+se+vidjeti+i+iz+Italije&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fstipe-petrina-pokazao-nam-je-gospin-kip-koji-ce-se-vidjeti-i-iz-italije-323098 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fstipe-petrina-pokazao-nam-je-gospin-kip-koji-ce-se-vidjeti-i-iz-italije-323098 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČUDO (ZASAD) NEVIĐENO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaČUDO (ZASAD) NEVIĐENO

Stipe Petrina pokazao nam je Gospin kip koji će se vidjeti i iz Italije

14. kolovoza 2016. - 00:02
gospa_petrina19-090816

Kada čujete Stipu Petrinu da hvali županijski ured za izdavanje građevinskih dozvola - kojim inače 'vlada' županijski HDZ koje on od milja zove i 'nacistima' - i da hvali šibenskog biskupa u miru Antu Ivasa za potporu, onda je odmah u startu jasno da je Gospa od Loreta već sada učinila mirakul.

I prije nego je njezin sedamnaest metara i 30 centimetara visok spomenik podignut na brdu Gaj iznad Primoštena, i koji će se vidjeti i iz Italije. Jer, za vedra vremena s ove se 173 metra visoke uzvisine, uvjeravaju nas Primoštenci, lako vidi ne samo većina hrvatskog akvatorija s otocima, nego i Monte Gargano s druge strane Jadrana.

Kada na proljeće iduće godine bude gotov, krajem ožujka ili početkom travnja, bit će to jedan od najvećih marijanskih spomenika u svijetu.

- Koliko sam...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 15:31