Novosti Hrvatska

Reportaža iz slunjskog zaleđa

Vojska se probila do staraca koje je snijeg odsjekao: Brinuo sam se kako ću HEP-u platit da me ne isključe!

Reportaža iz slunjskog zaleđa
Dražen Husarić, razvodnik iz Inženjerijske pukovnije HV-a sjeo je za upravljač dozera (ralice na gusjenicama) u nedjelju oko 9.30 sati i krenuo u proboj po zametenom selskom putu do obitelji Pijavac.

Za tri sata probio je skoro 2,5 kilometara nabijenog snijega i sa svijetom ponovno spojio umirovljenike Danu i Bosiljku te njihovog sina Milana. Od ponedjeljka zbog nanosa koji su na lokalnom putu bili metarski, oko 150 stanovnika slunjskog kraja bilo je potpuno izolirano, a najgore je bilo u Primišlju, odakle su i Pijevci.

Nakon dozera putem se još uvijek nemoguće probiti u osobnom automobilu, ali je zato Lada Niva komunalnog redara Dražena Kotića koji nas je, u društvu gradonačelnika Ivana Bogovića, vozio Primišljem bez problema odgovorila na izazov. Gradonačelnik je išao pozdraviti izbavljenu obitelj, usput noseći topli obrok vrijednim inženjercima HV-a.

- Ma ne brinite za nas, ima mesa, ima krumpira, možemo do svibnja ovako - viču uglas Pijevci.

- Lopatama su očistili pristup staji gdje hrane ovce i krave i namjeravali čekati da snijeg okopni.

Glava obitelji Dane bio je zabrinut zbog samo jedne stvari.

- Mislio sam, ako ovo potraje, neću stići do Slunja, kako ću struju platiti, isključit će me - komentira ozbiljno. Nije ga utješila šala gostiju da se radnici Elektre ionako do njega ne bi mogli probiti.

Primišljanac Dragan Kunić toliko je sretan što su mu očistili prilaz cesti, da redom zaustavlja sve koji prolaze kraj njegove kuće i nudi ih rakijom.

- Domaća šljiva s dodatkom meda - hvali Dragan rakiju, ispostavilo se s punim pravom.

- Sam sam s babom sedam dana, dodaje, pa mu je drago što konačno ima još nekoga za popričati.

Osim razvodnika Husarića, na terenu su još dva vojnika, jedno terensko vozilo i "kombinirka". Satnik Nenad Santini, rukovodi akcijom.

- Kombinirka ima manjih problema u čišćenju, ali s dozerom ide bez problema. Danas ćemo očistiti još pet do šest kilometara, a ostajemo još četiri dana, pa se nadam da ćemo ovim tempom sve uspjeti riješiti - kaže Satnik Santini dodajući da su u čišćenju od velike koristi bili mještani.

Na svakom stroju je bio po jedan, jer je vozaču bilo nemoguće procijeniti kuda je nekada vodila cesta.

Njihovu pomoć gradonačelnik Bogovović zatražio je u subotu, kada je vidio da tridesetak Slunjana iz Crvenog križa, policije i HGSS-a sve teže izlazi na kraj sa snijegom.

- Non stop smo u pogonu imali deset strojeva, kamiona, utovarivača i ralica, a tridesetak manjih ralica, traktorskih priključaka ranije smo bili podijelii mještanima. U normalnim okolnostima sami bi sve riješili, ali u ovoj sitaciji trebali smo pomoć. Putevi su uski, veći strijevi tuda ne mogu proći, a traktori su preslabi - pojašnjava gradonačelnik Bogović dodajući da je od 156 kilometara takvih prometnica oko 40 kilometara potpuni blokirano.

- Za oko 130 obitelji pomoć su dostavljali sami kopajući lopatama staze duge čak i po nekoliko kilometara, u 15 akcija pomogao im je HGSS.

- Imali smo tri kritične situacije, kada smo htjeli tri starice evakuirati i zbrinuti u Slunju, međutim samo jedna je pristala na to. Pet kilometara su udaljene od ceste, i do njih se moglo samo na skijama - pojašnjava gradonačelnik.

Na terenu je i pročelnik Županijskog centra 112 Martin Barić koji je vrlo zadovoljan angažmanom djelatnika HV-a.

Sljedeći tjedan probit će se ralicama do svih mještana, osim do jednoga, Stanka Zorića.

- Do njega ne mogu ni strojevi. Za najljepšeg vremena može se samo terencem. Nećemo riskirati. U kontaktu smo s njime, ima sve što mu je potrebno, a ako mu nešto bude trebalo, uvijek možemo računati na dečke iz HGSS-a - kažu Slunjani.

Piše: Mario Pušić 
Foto: Robert Fajt / Cropix
Naslovnica Hrvatska