Novosti Crna kronika

splićanin d.r. (71) povjerovao da je dobio iznenadno nasljedstvo od 30 milijuna eura te je prevarantima uplatio 15.300 eura

Internet varalice nasamarile sudskog vještaka za financije iz Splita

splićanin d.r. (71) povjerovao da je dobio iznenadno nasljedstvo od 30 milijuna eura te je prevarantima uplatio 15.300 eura

Prevareni čovjek dobio je e-mail od advokata iz afričke države Benin koji ga obavještava da mu je njegov pokojni rođak ostavio golemo bogatstvo

Sudski vještak za ekonomsko i financijsko poslovanje D.R. (71) iz Splita naivno je nasjeo na primljenu e-mail poruku o dobivenom nasljedstvu da bi potom ostao “kratak” za 15 tisuća i 300 eura.

Naime, splitski stručnjak kojemu su, kako stoji u adresaru sudskih vještaka dostupnom na internetu, specijalnost računovodstvo i financije, primio je na svoj e-mail obavijest u kojoj mu je izvjesni odvjetnik Barrister Roland S.K. Adjakou (56) iz afričke države Benin poručio da je dobio nasljedstvo od čak 30 milijuna eura.

Afrički odvjetnik je u poruci napisao da je pokojni rođak (naveo je ime i prezime) splitskog vještaka umro te da je taj pokojni rođak bio njegov klijent, pa se on sad mora pobrinuti da se ispoštuje njegova posljednja volja. Naveo je da će navedenu svotu od 30 milijuna eura dobiti ako uplati 15 tisuća i 300 eura koliko je potrebno za sudske, bankovne i odvjetničke troškove kako bi se transakcija obistinila.

Novopečenom nasljedniku prevarant je dao detaljne upute. Da bi dobio novac, morao je doznačiti novac na račun preko “Deutsche bank” u Dublinu u Irskoj. Kako bi sve izgledalo što vjerodostojnije, “odvjetnik” iz Benina žrtvi je preporučio svog kolegu iz Irske, također “odvjetnika” pod imenom Lewis Cosmos koji će se pobrinuti da transakcija prođe kako treba i koji će posredovati u prebacivanju novca.

Naravno, obećao je 71-godišnjem Splićaninu da će, čim dobije potvrdu o uplaćenom iznosu, na njegovu adresu dostaviti ček s kojim će ovaj moći unovčiti svoje “nasljedstvo”. Naivni čovjek tada je u nekoliko navrata uplatio prvo 1200 eura, pa potom 12 tisuća i 500 eura te naposljetku još 1600 eura. Kada je napokon dobio svoj obećani ček s naslijeđenom svotom, pokazalo se, naravno, da se radi o krivotvorini.

Prevareni čovjek potom je sve prijavio splitskoj policiji čiji su revni djelatnici proučavanjem internetske dokumentacije i praćenjem računalnih servera došli do IP adrese i identiteta prevaranata. O svemu su posebnim izvješćem obavijestili i nadležno Općinsko državno odvjetništvo, no izvjesno je da prevaranti iz Benina i Irske nikad neće kazneno odgovarati pred splitskim sudom niti će prevareni sudski vještak ikad dobiti svoj novac natrag.

Poznati prevarant

Žrtva internetske prijevare nije jučer željela ništa komentirati. Kad smo ga nazvali, znao je odmah zbog čega ga zovemo, no kazao je kratko kako “u ovom trenutku ne bi htio ništa komentirati”.

- Sve je stvar provjere i s punim pravom vjerujem u institucije da će obaviti svoj dio posla - kazao nam je prevareni Splićanin.

Kad se u internetsku tražilicu Google upiše ime odvjetnika iz Benina, odmah se vidi da je riječ o prevarantu dobro poznatom korisnicima interneta. Na raznim forumima detaljno su opisani načini na koje vara svoje žrtve.

Tako smo, primjerice, naišli na poruku u kojoj odvjetnik Adjakou piše jednoj Tijani iz Novog Sada. Tvrdi da je zastupao izvjesnog Luku Vujanca koji je radio kao komercijalni direktor naftne kompanije u Beninu. Budući da su, piše dalje u poruci, Vujanac i njegova supruga te troje djece poginuli u avionskoj nesreći u Beninu 25. prosinca 2003. godine, na njemu je ostalo da pronađe njihove nasljednike. Tako je do Tijane došao, kaže, nakon “šestogodišnjih bezuspješnih pokušaja da pronađe nasljednike” i to tako što je prateći prezime Vujanac preko interneta došao do nje te je pretpostavio da je ona nešto u rodu pokojniku.

U poruci traži od Tijane da mu pomogne u prebacivanju nasljedstva kako ga banka iz Benina ne bi konfiscirala. Spominje joj imetak od oko 12 i pol milijuna dolara, a da bi bio uvjerljiviji, ostavlja i svoju adresu te broj telefona svog odvjetničkog ureda.

Također, ostavlja i link o BBC-jevu izvješću o nesreći. No, da bi se novac prebacio, traži od nje da mu dostavi svoje puno ime i prezime, adresu, godine, brojeve telefona i druge podatke. To je upravo ono što prevarant i želi postići kako bi dalje mogao nesmetano manipulirati podacima i koristiti ih u tko zna kakvim prijevarama.

vladimir urukalo

Direktori, bankari, FBI-evci...

Na internetskoj stranici “Anti-Fraud International” navodi se popis imena koje prevaranti najčešće upotrebljavaju u ovakvim “makinacijama”. Tako se, po istoj shemi kao i u ovom splitskom primjeru, prevarama služe i Byung Kyu Kim Jr., odvjetnik iz Hong Konga, ROBERT S. MUELLER, direktor FBI-a iz Washingtona, Richard Tang, poslovni čovjek iz Hong Konga, Sule Mohamed, izvršni direktor Međunarodne banke iz afričke države Burkine Faso i slično. Svi ovi prevaranti imaju u pravilu isti način djelovanja. Neki traže nasljednike, neki poslovne partnere, svi obećavaju ljudima kojima se obraćaju velike svote novca u iznosima od nekoliko milijuna dolara ili eura. Naravno, uvjet je da “sretnik” pošalje svoje osobne podatke, brojeve računa, mobitela, adresu. ...

 

Naslovnica Crna kronika
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last