Novosti Crna kronika

Dubrovnik: osuđeni pljačkaši iz "Fashion caffea"

Zbog počinjene noćne oružane pljačke u dubrovačkom "Fashion caffeu" 13. studenog 2009. godine, nepravomoćnom su presudom dubrovačkog Općinskog suda, nezaposleni NKV- radnik Edo Beširević "Beša" (29) iz Dubrovnika i trgovkinja Svjetlana Miladinović (26) iz Brčkog oglašeni krivima i osuđeni na godinu i deset mjeseci, odnosno na godinu dana zatvora.

Navedeno su razbojništvo Edo i Svjetlana na pravi “filmski način” počinili oko 21,30 sati 13. studenoga: do “Faschion caffea” u objektu DOC-a u Ulici kralja Tomislava su stigli motorom gillera te je Svjetlana s zaštitnom kacigom na glavi ušla i za šankom od konobarice Frances Ćopo zatražila čašu vode kako bi skrenula pozornost od Beše koji je tada ušao u kafić s pamučnom i kapom od trenirke na glavi.

S plastičnim pištoljem u ruci teatralno je odgurnuo Svjetlanu i povikao “Ovo je pljačka, daj mi pare !” Kad je konobarica rekla da nema novca udario ju je šakom u lice, od čega ona pada na pod. Edo tad s šanka uzima torbicu vlasnika kafića Kristijana Vilnera u kojoj nalazi samo 300 kuna, a potom konobaričinu torbicu s 4.070 kuna dnevnog utrška, 200 kuna od konobarice te naočalama Ralf Lauren, USB- stickom i osobnim dokumentima te u pratnji Svjetlane motociklom žurno odlazi s mjesta razbojništva. Time je oštetio konobaricu za 1.600 kuna a vlasnika “Faschipon caffea” za 7.370 kuna.

Beširević je poricao razbojništvo te u obranu navodio ispijanje pića u caffeu “Song” u Gružu, dok je Svjetlana tvrdila da su je policajci vrijeđali “po nacionalnoj osnovi” i prijetili “namještanjem 10 godina zatvora”, zbog čega je potpisala sve što su joj dali da potpiše.

Po uhićenju je u grmlje odbacila novac koji, nije od pljačke nego njezina ušteđevina od rada po kučama. Ustvrdila je kako je to učinila da je ne optuže da je to novac za “plaćanje ilegalnog prelaska granice”.

No, zbog tehničke neispravnosti CD- a na kojem se nalazi snimka video- nadzora sud nije izvodio dokaz pregledom videonadzora a sud je okrivljenima za olakotnu okolnost uzeo smanjenu ubrojivost uslijed ovisnosti o opojnim drogama.

Ahmet KALAJDŽIĆ

Naslovnica Crna kronika