stdClass Object ( [id] => 223543 [title] => Momčilo Popadić: Svoju zvizdu slidin [alias] => momcilo-popadic-svoju-zvizdu-slidin [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => I je, sve ste u pravu i možete se žalit Uredniku, Novini i meni pa će van opet svi dat za pravo, a neće Van nikako priznat: dvadesetak (ako ne i više!) san škoja proša, a na nijednomu nisan bi dva puta, ma na Korčuli jesan!

I jesan.

Bilo mi je drago!!

I ni me sram.

Jerbo, nisan jan kriv što se jedino u Blatu na Korčuli (blizu Prigradice) igra svakoga godišća Kumpanjija, na dan (oli “na vižiju”, što bi Splićani rekli “u žežin”) oslobođenja Blata, a naročito nisan kriv što se ovega godišća događa i – Kombatimenat!

Pa neću poć na Kumpanjiju?!

Putuju brodi priko mora

Putuju, naravski, brodi priko mora, a za doć u Blato vaja se uspet na trajekt “Lastovo”, trpit do Vela Luke (i priko nje) i onda se ćapat kuće. Vaja doć Doma!

Još ni lipanj, ma su se lipe movile i sve će cvast kad bude potriba. I ne samo lipe.

Može se komu činit da to ni ništa, da je to zajebancija, ma ni! Vaja izdurat i ovu i onu milju, vaja zaigrat na karte, vaja se pozdravit i s ovin i s onin; popit piće s Budom; akužat i kad ni akuže; slagat, ispečit se; bit fin kad ni to ni potriba; izvuć duju iz rukava kad ni duje i sve tako više puti.

Onda se vaja javit Kamarjeru, onda vaja popit tri-četiri bibite; vaja poć pogledat jesmo li pasali Hvar i je li se vidi Ošjak (“...Vela Luku ti ne zaboravi...”) i hoćemo li s ove ili s one bande akoštat.

Velika je to fatura poć u Blato.

Ma kad smo došli i kad je Jerko Sardelić – Šervo prid Brodon – onda je sve u redu i znači da se možemo uputit.

I uputili smo se!

Prvo doma javit se Materi, reć da smo živi i zdravi, da nećemo doć na večeru, ali neka parića štogod za svaki slučaj i neka učini Posteje i neka gre leć i nama osti Kjuč, oni rezervni. Kad dojdemo – dojdemo! Šta ćemo sad gledat u minut!!? A onda gremo na Plokatu (oli na Pijacu, kako koji drugi reče, ma to je sve isto) jerbo je na Plokati (oli na Pijaci, je li) generalna proba od Kumpanjije.

Cila je Kumpanjija (dobota) gore, u trlišu. Judi fatigaju, svaki u svome poduzeću; ma vaja učinit pravu provu i vaja uredit tribine ispod Kampanela i vaja se dogovorit kako će i što će bit, a još vaja učinit i Generalnu probu, kad završi Svečana Akademija.

Jebe se mene za Svečanu Akademiju. Mene interesira Kumpanjija.

Govori mi srdar od stare Kumpanjije Petar Tomas – Bukva (Fele):

- Ma red van je svratit i na Akademiju!

- Kumpanjija je prava blatska Akademija.

- I je, imaš pravo.

- Ma, nisi me razumi, ja ti hoću reć da...

- Sve smo se razumili, je li ovako?

- I je!

Tako smo se razumili.

I baš smo se razumili.

Vojvoda je Mladen Lipovac Romano, doša je na vrime, da provjeri (naravski!) je li sve u redu, a dobota u isti čas su došla dva bubnjara (je li Kombatimenat, oli ni?) jerbo moraju učinit tri đira priko Pijace (Plokate) pa kroz selo: sad i sutra ujutro i u podne. Neka cilo Selo zna da je Kumpanjija i da je Kombatimenat.

Jesu u svojoj robi, još se nisu obukli (zna se kad se Kumpanjoli obucaju), ma je red proć i tuć bubanj, bubnjat, oli za pravo reć – tamburlat po Blatu.

Mi se ka zajebajemo po Pijaci ma oni kad su ćapali svoje tambrline i kad su se otputili odjedanput su bili puno stariji i ozbiljniji i odgovorniji i odjedanput kako da su druga čejad, kako da su to niki drugi, a ne Simoni Ivo – Pujiz i Radajić Ante – Kraj.

Tuku oni priko Blata, jedan uz drugoga, a na Pijaci se provjerava je li sve u redu, a Vojko trče na Kampanel (dalo mu je kjuč) da vidi kako će to bit kad se snimi odozgara. I još prohodi dum Ivan Gardenal, kako da ga ni briga (a briga ga je, znam jan) pa po Kumpanjije, jan i On uhodimo u raspravu od kad je Kumpanjija, čigova je, zašto je ovakva kakva je i sve tako.

Dobota bi se čovik najidi da ne zna.

A znan i jan i zna dum Ivan i zna Kumpanjija.

Samo je važno znat da kad si u Blatu da se vaja protivit. Jerbo, ako se ne znaš protivit – izgubi si isti čas!

Što ću jan kad je tako?

Sve je u redu i sve je “kako bog zapovida” ma je sad vedro, a Kumpanjija je sutra i hoće i bit sutra vedro – to niko ne zna! Može bit i daž, može bit i oblačno, može bit svakako. Kumpanjija je uvečer pa je Vojko upa u govna, odma, isti čas jerbo ne zna što ga sutra čeka.

Oblake nebom vitar ziba

Ivko Savo (Babinar, Blaćanin i konobar, a ne znaš što je gore?) kojemu je prezime Žanetić (i to prvi put čujem?) igra s Tonkom muru japanežu ispod Lože i zajebava mene i Vojka jerbo mi činimo svoj posal, a njemu još ne počinje njegovo “dežurstvo” u Hotelu. Njemu ka ni briga, a cilo vrime gleda je li boji mladi kapitan oli tari kapitan i je li boje tambura stari bubnjar oli mladi.

Vojko trče uza skale na vrh Kampanela da vidi je li ima vrimena uspet se poslin Kombatimenta i “slikat odozgara” i vratit se na vrime da slika drugo, ono što dohađa poslin.

A musi se nebo i sivo je i čini gad i sve me je strah da će oštropit daž. Ni me briga za me, znan ja napisat i po dažu i po mraku, samo Vojko ne može slikat. A voli bi da budu dobre slike.

Oba kapitana (Kombatimenat je pa su dvi Kumpanjije, kako san već napomenu) i kapitan od stare Bačić Damir – Baćac i kapitan od mlade: Joze Kalođera – Tome muhaju se okolo, a ima i drugih kumpanjoli. I svih kako ni briga, a svih je briga i vodu računa.

Onda tuče Zdrava Marija, a obadva bubnjara su išli svojin poslon kroz selo.

A jan iman tremu kako da je meni igrat Kumpanjiju.

Od ljubavi je čežnja jača

Grubo se naoblačilo, šipak mi se prid kućon nagnu i zibju mu se grane, Tonči Maslinjak i Marko Mašković su obukli vestite, prošla je Akademija, u Konobi “Zlinja” u Zlatka Bačića spugaju se gemišti i još štomudrago, a jan gren svratit, baren na pet minuti u doktora Franka Cetinića – Tale koji je u svoje doba osnova Viteško udruženje “Kumpanjija” i koji je da sve od sebe da “Kumpanjija” bude od sebe i da ne bude salsa u drugin pašticadama, oli gulašima. Sad je barba Franko u godišćima, ni ga voja puno se razgovarat, ali neće zaboravit doć na svoje počasno misto kad počme Kombatimenat.

- Doktore, kako je?

- Ovako je kako je.

- Slabo, oli dobro?

- Ovako kako je.

- A to hoće reć?

- To hoće reć to što san van reka.

- Hvala in, baš smo se lipo porazgovorili.

- Oli nismo?

I tako je završi naš Kombatimenat.

Kad je svanulo – još gore. Grubo oblačno. Nevoja. Hoćemo li oli nećemo učinit posal. Tamburlo (hoću reć bubnjar tj. oba) prošli su kroz selo kako je red, ujutro u šest uri, tribine su učinjene i sad ni kamo nego popit rakiju (bubnjar ionako mora svratit u svoga Kapitana, popit rakiju i izist četiri smokve suhe – a zašto ne bi i jan?) pa učinit đir priko Pijace i uspet se do mladoga Kapitana vidit je li sve u redu.

I je, sve je u redu.

A sad se vi pitate što to hoće reć da je sve u redu.

Sve je u redu kad u Kapitana na dan kad se igra Kumpanjija dođu obidovat tamburlo (da ne napišen bubnjar) i kapural i barjaktar.

Svi su tun.

I još više!

I Burćina i Kraj i Griža (mlaji) i kapitan Tome i (pazi ovo!) kapitan od “stare” Kumpanjije Damir Bačić – Baćac. Doša je mladomu kapitanu dat ruku, držat mu strah i reć mu da će sve bit u redu. Samo neka vodi računa.

Popili smo po žmul, priznajen.

A onda smo išli Doma, prisvuć se, jerbo kad je Kumpanjija vaja se obuć u čisto pa neka je i majica u pitanju. A onda smo došli na vrime isprid Doma “Partizana” di se nalaze i prostorije Kumpanjije pa je Vojko slikava, a Tonka je prišivala i šila u zadnji čas kako je komu bilo potriba. Teta Pama Petković – Griža, baba od Ante, krpila je i prišivala isto, kako i čini svako godišće. U dvi su to učinile brže, a meni je najslaje što san jednu Sinjkinju koja misli da je samo Alka centar svita prisvadi da se movi okolo Kumpanjije.

Jednomu su (ne smin napisat kojemu) bile bičve iskidane i Tonka mu je prišila bičve (bile, pletene) uz nogu, ma je otrpi i ni ništa reka, baren ne odmah. Ono što je poslin reka ionako ni važno jerbo ni za novine. A reka je glasno.

Pa smo išli na Pijacu.

Ja san drća i tresa se i ima san jednu veliku tremu.

Biće zato što san Blaćanin?

U svakom slučaju od ljubavi je čežnja jača. A ode je bilo i čežnje i ljubavi.

A Kumpanjija to mirita.

Daljine uvik srcu triba

Bilo je svita puno. Po tribinama i okolo. Kad se zapravo, na Dan Oslobođenja Blata (kako sad) igra onda je besplatno. A i da ni opet bi bilo puno. Navijalo se, kombatili su se zapravo, nadvijali kako je red: stari se barjaktar Jurica Bačić protivi svon snagon mlademu barjaktaru, Petkoviću, ma mu to ni puno koristilo i da su dva dana se kombativali opet bi mladi dobi “staroga”. Kako je i red.

A prin tega su oba kapitana lipo pitali dozvolu od Glavara za igrat, a Glavar je ovega puta bi Slobodan Šeparović – Markota, Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Blato. Ima je malo treme pa je dobota zamuca, ma opet ni vele.

Navijalo se, kako uvik.

Kako u onoj staroj pismi:

“Svit se uspe nad vrata od Lože
barjaktare za vidjeti boje,
barjaktari kako će se batit,
jedan drugen Pijacu pridati!”

Štropili su se mačima, letile su iskre ma je opet sve bilo prijatejski i viteški i u redu, a da bude tako vodili su računa i srdari: Robert Gavranić i Petar Tomas – Bukva.

Donapokon je bi i Blatski tanac pa je Kaplar Prižmić Kuzma – Fregun doša na svoje. On je kolovođa i više je stari pa je pusti mlaje do nikoga doba, a onda ni moga izdurat i zatanca je dva-tri đira. A i koja bi to bila Kumpanjija kad ne bi bilo Freguna?!

A kad je bilo gotovo – još ni bilo gotovo.

U Konobu “Zlinja” išla je i mlada i stara Kumpanjija, a počasti ih je (i plati in večeru) barba Jakov Petković – Raba, stari kumpanjol, čovik koji je obaša po svita i još Australiju, a piše i pisme i kanconete i zna svašta skomponit.

I jan san da ruku i nisan osta žedan.

Dragin Čitaocima se izvinjavan, znan da je Novina – Novina, ali iman i ja Doma kako i Oni pa ako radi njih jan trpin i trčen ovamo i onamo neka i oni jedan put trpu jerbo san ovi put jan iša Doma. I bilo mi je drago.

Ne se jidit!

(27. travnja 1985.)

momčilo popadić

Kombatimenat

Znalo je nekada biti po nekoliko Kumpanjija. Za počasno mjesto; Gornju Pijacu, kombatile su se Kumpanjije (tzv. “Mejdan”) između ostaloga i tako da su se dva barjaktara nadvijala zastavama dok izdrže, dok jedan ne odustane.

Do pred rat Kumpanjija se završavala odsijecanjem glave volu, o čemu piše doktor Ivančan: “Tri se kulta pojavljuju ovdje kao mogući ishodni običaj za korčulanski slučaj. To je ili dionizijski kult ili kult za mrtve ili kult za zdravlje.

U sva tri slučaja bik se pojavljuje kao žrtvena životinja. U našem običaju ima elemenata koji prvobitno pripadaju svakom od ovih kultova.”

Odora

Kumpanjol je ovako obučen: crni postoli s fjokom, bičve bile končane, dimije, košuja, pas (drugi bi rekli pojas), župetac, obrusac (bili), marama i bareta.

Kapitan ima baretu sa zlaton, barjaktar i kaplar sa srebrom, a vojnici sa modrom bojon.

Mužikanti ništa: ni zlata, ni srebra ni modroga.

Ništa!

Tako je uvik nama što svirimo, kantamo i komponimo pisme – niko nas ne obada!

Popov libar

Bitno novinar, bitno reporter, bitno skitnica i bitno pjesnik, Momčilo Popadić Pop (Blato, 25. ožujka 1947. − Split, 20. studenog 1990.) slijedeći svoju zvizdu posipao je zvjezdanim prahom više od desetljeća stranice “Nedjeljne” i “Slobodne Dalmacije”, dalmatinsku šansonijersku scenu, lutkarske igrokaze, ostavio je nešto svog čudesnog talenta po svim jadranskim gradovima i škojima, u Zagori i šire, šire.

Služio se naizgled jednostavnim sredstvima – ljudskim mozgom, novinarskim blokom, pjesničkim perom i nevjerojatnom ljubavlju. Za ljude. Za more. Za prostor. Za kulturu. Za riječ.

Dio velikog opusa ispisanog na novinskim stranicama tijekom jednog desetljeća i koje godine više, iz arhive “Slobodne” puštamo na slobodu - a dodali smo i poeziju, komentare, intervjue, kolumne i humoreske - u izboru urednika knjige “Zvizdu svoju slidim” našeg novinara Damira Šarca - na čitanje i uživanje o sedamdesetom rođendanu dalmatinske Novine.

I ne zaboravite: promocija knjige zakazana je za ponedjeljak, 27. siječnja u Splitu, a u ovom broju donosimo izabranu reportažu s njegove Korčule, iz travnja 1985. godine...

sd
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => naši škoji: korčula [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-01-19 15:20:41 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-01-19 16:20:40 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-01-19 17:03:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10418 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/01/19/PSD/pop00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8179298 Threads: 5 Questions: 1617756588 Slow queries: 4957006 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112986667 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/momcilo-popadic-svoju-zvizdu-slidin-223543 [printLink] => /mozaik/zivot/momcilo-popadic-svoju-zvizdu-slidin-223543?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 188875 [name] => MomčiloPopadić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => momcilopopadic [link] => /tag/momcilopopadic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => naši škoji: korčula [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Momčilo Popadić: Svoju zvizdu slidin [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-23-17-13-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/01/19/PSD/pop00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/01/19/PSD/pop00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}I je, sve ste u pravu i možete se žalit Uredniku, Novini i meni pa će van opet svi dat za pravo, a neće Van nikako priznat: dvadesetak (ako ne i više!) san škoja proša, a na nijednomu nisan bi dva puta, ma na Korčuli jesan!

I jesan.

Bilo mi je drago!!

I ni me sram.

Jerbo, nisan jan kriv što se jedino u Blatu na Korčuli (blizu Prigradice) igra svakoga godišća Kumpanjija, na dan (oli “na vižiju”, što bi Splićani rekli “u žežin”) oslobođenja Blata, a naročito nisan kriv što se ovega godišća događa i – Kombatimenat!

Pa neću poć na Kumpanjiju?!

Putuju brodi priko mora

Putuju, naravski, brodi priko mora, a za doć u Blato vaja se uspet na trajekt “Lastovo”, trpit do Vela Luke (i priko nje) i onda se ćapat kuće. Vaja doć Doma!

Još ni lipanj, ma su se lipe movile i sve će cvast kad bude potriba. I ne samo lipe.

Može se komu činit da to ni ništa, da je to zajebancija, ma ni! Vaja izdurat i ovu i onu milju, vaja zaigrat na karte, vaja se pozdravit i s ovin i s onin; popit piće s Budom; akužat i kad ni akuže; slagat, ispečit se; bit fin kad ni to ni potriba; izvuć duju iz rukava kad ni duje i sve tako više puti.

Onda se vaja javit Kamarjeru, onda vaja popit tri-četiri bibite; vaja poć pogledat jesmo li pasali Hvar i je li se vidi Ošjak (“...Vela Luku ti ne zaboravi...”) i hoćemo li s ove ili s one bande akoštat.

Velika je to fatura poć u Blato.

Ma kad smo došli i kad je Jerko Sardelić – Šervo prid Brodon – onda je sve u redu i znači da se možemo uputit.

I uputili smo se!

Prvo doma javit se Materi, reć da smo živi i zdravi, da nećemo doć na večeru, ali neka parića štogod za svaki slučaj i neka učini Posteje i neka gre leć i nama osti Kjuč, oni rezervni. Kad dojdemo – dojdemo! Šta ćemo sad gledat u minut!!? A onda gremo na Plokatu (oli na Pijacu, kako koji drugi reče, ma to je sve isto) jerbo je na Plokati (oli na Pijaci, je li) generalna proba od Kumpanjije.

Cila je Kumpanjija (dobota) gore, u trlišu. Judi fatigaju, svaki u svome poduzeću; ma vaja učinit pravu provu i vaja uredit tribine ispod Kampanela i vaja se dogovorit kako će i što će bit, a još vaja učinit i Generalnu probu, kad završi Svečana Akademija.

Jebe se mene za Svečanu Akademiju. Mene interesira Kumpanjija.

Govori mi srdar od stare Kumpanjije Petar Tomas – Bukva (Fele):

- Ma red van je svratit i na Akademiju!

- Kumpanjija je prava blatska Akademija.

- I je, imaš pravo.

- Ma, nisi me razumi, ja ti hoću reć da...

- Sve smo se razumili, je li ovako?

- I je!

Tako smo se razumili.

I baš smo se razumili.

Vojvoda je Mladen Lipovac Romano, doša je na vrime, da provjeri (naravski!) je li sve u redu, a dobota u isti čas su došla dva bubnjara (je li Kombatimenat, oli ni?) jerbo moraju učinit tri đira priko Pijace (Plokate) pa kroz selo: sad i sutra ujutro i u podne. Neka cilo Selo zna da je Kumpanjija i da je Kombatimenat.

Jesu u svojoj robi, još se nisu obukli (zna se kad se Kumpanjoli obucaju), ma je red proć i tuć bubanj, bubnjat, oli za pravo reć – tamburlat po Blatu.

Mi se ka zajebajemo po Pijaci ma oni kad su ćapali svoje tambrline i kad su se otputili odjedanput su bili puno stariji i ozbiljniji i odgovorniji i odjedanput kako da su druga čejad, kako da su to niki drugi, a ne Simoni Ivo – Pujiz i Radajić Ante – Kraj.

Tuku oni priko Blata, jedan uz drugoga, a na Pijaci se provjerava je li sve u redu, a Vojko trče na Kampanel (dalo mu je kjuč) da vidi kako će to bit kad se snimi odozgara. I još prohodi dum Ivan Gardenal, kako da ga ni briga (a briga ga je, znam jan) pa po Kumpanjije, jan i On uhodimo u raspravu od kad je Kumpanjija, čigova je, zašto je ovakva kakva je i sve tako.

Dobota bi se čovik najidi da ne zna.

A znan i jan i zna dum Ivan i zna Kumpanjija.

Samo je važno znat da kad si u Blatu da se vaja protivit. Jerbo, ako se ne znaš protivit – izgubi si isti čas!

Što ću jan kad je tako?

Sve je u redu i sve je “kako bog zapovida” ma je sad vedro, a Kumpanjija je sutra i hoće i bit sutra vedro – to niko ne zna! Može bit i daž, može bit i oblačno, može bit svakako. Kumpanjija je uvečer pa je Vojko upa u govna, odma, isti čas jerbo ne zna što ga sutra čeka.

Oblake nebom vitar ziba

Ivko Savo (Babinar, Blaćanin i konobar, a ne znaš što je gore?) kojemu je prezime Žanetić (i to prvi put čujem?) igra s Tonkom muru japanežu ispod Lože i zajebava mene i Vojka jerbo mi činimo svoj posal, a njemu još ne počinje njegovo “dežurstvo” u Hotelu. Njemu ka ni briga, a cilo vrime gleda je li boji mladi kapitan oli tari kapitan i je li boje tambura stari bubnjar oli mladi.

Vojko trče uza skale na vrh Kampanela da vidi je li ima vrimena uspet se poslin Kombatimenta i “slikat odozgara” i vratit se na vrime da slika drugo, ono što dohađa poslin.

A musi se nebo i sivo je i čini gad i sve me je strah da će oštropit daž. Ni me briga za me, znan ja napisat i po dažu i po mraku, samo Vojko ne može slikat. A voli bi da budu dobre slike.

Oba kapitana (Kombatimenat je pa su dvi Kumpanjije, kako san već napomenu) i kapitan od stare Bačić Damir – Baćac i kapitan od mlade: Joze Kalođera – Tome muhaju se okolo, a ima i drugih kumpanjoli. I svih kako ni briga, a svih je briga i vodu računa.

Onda tuče Zdrava Marija, a obadva bubnjara su išli svojin poslon kroz selo.

A jan iman tremu kako da je meni igrat Kumpanjiju.

Od ljubavi je čežnja jača

Grubo se naoblačilo, šipak mi se prid kućon nagnu i zibju mu se grane, Tonči Maslinjak i Marko Mašković su obukli vestite, prošla je Akademija, u Konobi “Zlinja” u Zlatka Bačića spugaju se gemišti i još štomudrago, a jan gren svratit, baren na pet minuti u doktora Franka Cetinića – Tale koji je u svoje doba osnova Viteško udruženje “Kumpanjija” i koji je da sve od sebe da “Kumpanjija” bude od sebe i da ne bude salsa u drugin pašticadama, oli gulašima. Sad je barba Franko u godišćima, ni ga voja puno se razgovarat, ali neće zaboravit doć na svoje počasno misto kad počme Kombatimenat.

- Doktore, kako je?

- Ovako je kako je.

- Slabo, oli dobro?

- Ovako kako je.

- A to hoće reć?

- To hoće reć to što san van reka.

- Hvala in, baš smo se lipo porazgovorili.

- Oli nismo?

I tako je završi naš Kombatimenat.

Kad je svanulo – još gore. Grubo oblačno. Nevoja. Hoćemo li oli nećemo učinit posal. Tamburlo (hoću reć bubnjar tj. oba) prošli su kroz selo kako je red, ujutro u šest uri, tribine su učinjene i sad ni kamo nego popit rakiju (bubnjar ionako mora svratit u svoga Kapitana, popit rakiju i izist četiri smokve suhe – a zašto ne bi i jan?) pa učinit đir priko Pijace i uspet se do mladoga Kapitana vidit je li sve u redu.

I je, sve je u redu.

A sad se vi pitate što to hoće reć da je sve u redu.

Sve je u redu kad u Kapitana na dan kad se igra Kumpanjija dođu obidovat tamburlo (da ne napišen bubnjar) i kapural i barjaktar.

Svi su tun.

I još više!

I Burćina i Kraj i Griža (mlaji) i kapitan Tome i (pazi ovo!) kapitan od “stare” Kumpanjije Damir Bačić – Baćac. Doša je mladomu kapitanu dat ruku, držat mu strah i reć mu da će sve bit u redu. Samo neka vodi računa.

Popili smo po žmul, priznajen.

A onda smo išli Doma, prisvuć se, jerbo kad je Kumpanjija vaja se obuć u čisto pa neka je i majica u pitanju. A onda smo došli na vrime isprid Doma “Partizana” di se nalaze i prostorije Kumpanjije pa je Vojko slikava, a Tonka je prišivala i šila u zadnji čas kako je komu bilo potriba. Teta Pama Petković – Griža, baba od Ante, krpila je i prišivala isto, kako i čini svako godišće. U dvi su to učinile brže, a meni je najslaje što san jednu Sinjkinju koja misli da je samo Alka centar svita prisvadi da se movi okolo Kumpanjije.

Jednomu su (ne smin napisat kojemu) bile bičve iskidane i Tonka mu je prišila bičve (bile, pletene) uz nogu, ma je otrpi i ni ništa reka, baren ne odmah. Ono što je poslin reka ionako ni važno jerbo ni za novine. A reka je glasno.

Pa smo išli na Pijacu.

Ja san drća i tresa se i ima san jednu veliku tremu.

Biće zato što san Blaćanin?

U svakom slučaju od ljubavi je čežnja jača. A ode je bilo i čežnje i ljubavi.

A Kumpanjija to mirita.

Daljine uvik srcu triba

Bilo je svita puno. Po tribinama i okolo. Kad se zapravo, na Dan Oslobođenja Blata (kako sad) igra onda je besplatno. A i da ni opet bi bilo puno. Navijalo se, kombatili su se zapravo, nadvijali kako je red: stari se barjaktar Jurica Bačić protivi svon snagon mlademu barjaktaru, Petkoviću, ma mu to ni puno koristilo i da su dva dana se kombativali opet bi mladi dobi “staroga”. Kako je i red.

A prin tega su oba kapitana lipo pitali dozvolu od Glavara za igrat, a Glavar je ovega puta bi Slobodan Šeparović – Markota, Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Blato. Ima je malo treme pa je dobota zamuca, ma opet ni vele.

Navijalo se, kako uvik.

Kako u onoj staroj pismi:

“Svit se uspe nad vrata od Lože
barjaktare za vidjeti boje,
barjaktari kako će se batit,
jedan drugen Pijacu pridati!”

Štropili su se mačima, letile su iskre ma je opet sve bilo prijatejski i viteški i u redu, a da bude tako vodili su računa i srdari: Robert Gavranić i Petar Tomas – Bukva.

Donapokon je bi i Blatski tanac pa je Kaplar Prižmić Kuzma – Fregun doša na svoje. On je kolovođa i više je stari pa je pusti mlaje do nikoga doba, a onda ni moga izdurat i zatanca je dva-tri đira. A i koja bi to bila Kumpanjija kad ne bi bilo Freguna?!

A kad je bilo gotovo – još ni bilo gotovo.

U Konobu “Zlinja” išla je i mlada i stara Kumpanjija, a počasti ih je (i plati in večeru) barba Jakov Petković – Raba, stari kumpanjol, čovik koji je obaša po svita i još Australiju, a piše i pisme i kanconete i zna svašta skomponit.

I jan san da ruku i nisan osta žedan.

Dragin Čitaocima se izvinjavan, znan da je Novina – Novina, ali iman i ja Doma kako i Oni pa ako radi njih jan trpin i trčen ovamo i onamo neka i oni jedan put trpu jerbo san ovi put jan iša Doma. I bilo mi je drago.

Ne se jidit!

(27. travnja 1985.)

momčilo popadić

Kombatimenat

Znalo je nekada biti po nekoliko Kumpanjija. Za počasno mjesto; Gornju Pijacu, kombatile su se Kumpanjije (tzv. “Mejdan”) između ostaloga i tako da su se dva barjaktara nadvijala zastavama dok izdrže, dok jedan ne odustane.

Do pred rat Kumpanjija se završavala odsijecanjem glave volu, o čemu piše doktor Ivančan: “Tri se kulta pojavljuju ovdje kao mogući ishodni običaj za korčulanski slučaj. To je ili dionizijski kult ili kult za mrtve ili kult za zdravlje.

U sva tri slučaja bik se pojavljuje kao žrtvena životinja. U našem običaju ima elemenata koji prvobitno pripadaju svakom od ovih kultova.”

Odora

Kumpanjol je ovako obučen: crni postoli s fjokom, bičve bile končane, dimije, košuja, pas (drugi bi rekli pojas), župetac, obrusac (bili), marama i bareta.

Kapitan ima baretu sa zlaton, barjaktar i kaplar sa srebrom, a vojnici sa modrom bojon.

Mužikanti ništa: ni zlata, ni srebra ni modroga.

Ništa!

Tako je uvik nama što svirimo, kantamo i komponimo pisme – niko nas ne obada!

Popov libar

Bitno novinar, bitno reporter, bitno skitnica i bitno pjesnik, Momčilo Popadić Pop (Blato, 25. ožujka 1947. − Split, 20. studenog 1990.) slijedeći svoju zvizdu posipao je zvjezdanim prahom više od desetljeća stranice “Nedjeljne” i “Slobodne Dalmacije”, dalmatinsku šansonijersku scenu, lutkarske igrokaze, ostavio je nešto svog čudesnog talenta po svim jadranskim gradovima i škojima, u Zagori i šire, šire.

Služio se naizgled jednostavnim sredstvima – ljudskim mozgom, novinarskim blokom, pjesničkim perom i nevjerojatnom ljubavlju. Za ljude. Za more. Za prostor. Za kulturu. Za riječ.

Dio velikog opusa ispisanog na novinskim stranicama tijekom jednog desetljeća i koje godine više, iz arhive “Slobodne” puštamo na slobodu - a dodali smo i poeziju, komentare, intervjue, kolumne i humoreske - u izboru urednika knjige “Zvizdu svoju slidim” našeg novinara Damira Šarca - na čitanje i uživanje o sedamdesetom rođendanu dalmatinske Novine.

I ne zaboravite: promocija knjige zakazana je za ponedjeljak, 27. siječnja u Splitu, a u ovom broju donosimo izabranu reportažu s njegove Korčule, iz travnja 1985. godine...

sd
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/momcilo-popadic-svoju-zvizdu-slidin-223543 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b8cee92faa713c31b0ba0a7486ddee4f7c062b55 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mom%C4%8Dilo+Popadi%C4%87%3A+Svoju+zvizdu+slidin&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fmomcilo-popadic-svoju-zvizdu-slidin-223543 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fmomcilo-popadic-svoju-zvizdu-slidin-223543 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => naši škoji: korčula [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Životnaši škoji: korčula

Momčilo Popadić: Svoju zvizdu slidin

Piše PSD.
19. siječnja 2014. - 18:03
I je, sve ste u pravu i možete se žalit Uredniku, Novini i meni pa će van opet svi dat za pravo, a neće Van nikako priznat: dvadesetak (ako ne i više!) san škoja proša, a na nijednomu nisan bi dva puta, ma na Korčuli jesan!

I jesan.

Bilo mi je drago!!

I ni me sram.

Jerbo, nisan jan kriv što se jedino u Blatu na Korčuli (blizu Prigradice) igra svakoga godišća Kumpanjija, na dan (oli “na vižiju”, što bi Splićani rekli “u žežin”) oslobođenja Blata, a naročito nisan kriv što se ovega godišća događa i – Kombatimenat!

Pa neću poć na Kumpanjiju?!

Putuju brodi priko mora

Putuju, naravski, brodi priko mora, a za doć u Blato vaja se uspet na trajekt “Lastovo”, trpit do Vela Luke (i priko nje) i onda se ćapat kuće. Vaja doć Doma!

Još ni lipanj, ma su se lipe movi...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 01:17