stdClass Object ( [id] => 1056788 [title] => ‘Kad bi napisa‘ knjigu o svemu šta mi one povjeravaju...‘: neprežaljeni Miran Smajo bio je frizer i intimus, njegove mušterije s nama slave ga i plaču [alias] => kad-bi-napisa-knjigu-o-svemu-sta-mi-one-povjeravaju-neprezaljeni-miran-smajo-bio-je-frizer-i-intimus-njegove-musterije-s-nama-slave-ga-i-placu [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pričati s brojnim ženama, klijenticama kultnog splitskog frizera Mirana Smaje, koje nam cijeloga dana, što kroz smijeh, što grcajući u suzama, ne mogu prestati govoriti o njegovom nemogućem talentu, karakteru koji se rijetko doživi, njegovoj toplini, širini i plemenitosti i činjenici da nitko uopće ne može povjerovati u podatak da je jučer, niotkud, bez jasna razloga i ikakvog smisla, u 45. godini, neoprostivo prerano, otišao s ovog svijeta, a pritom ne upasti u zamku patetike, čini se kao nemoguća misija.

Vijest je to koja se od jučer, otkad je objavljena na našem portalu, ne prestaje čitati, kao da ljudi u nju ne mogu vjerovati, kao da moraju po tko zna koji put provjeriti je li istinita, je li to uistinu on, kako se to moglo dogoditi, zašto.

---

image
Miran Smajo je volio lijepu garderobu i općenito bio esteta
Nikola Vilić/Cropix
---


Miran Smajo u očima brojnih Splićana koji su za njega znali, jer bio je veliko ime, velika frizerska faca, bio je "onaj poznati frizer, znaš onaj kod kojega se šišaju i bojaju sve pjevačice, svi poznati, znaš onaj šta je prije radija kod Mladena...", a u riječima njegovih dugogodišnjih mušterija, koje su mu sve postale i prijateljice, jer s Miranom drugačije nije moglo, "ili si se svađa, ili si se ljubija", velemajstor svoje struke, topla i široka duša koja je željela da sve bude ljepše, uzbudljivije, veselije.

Upućeniji nam pričaju o njegovom volontiranju za udruge, pratio je osobe s poteškoćama i invaliditetom na željena hodočašća, Anica Kovač za njega će sa stopostotnom sigurnošću tvrditi da je "spasio mnoge od propasti".

"Neke je spasio od neurednog života, možda i droge, svima koji su željeli učiti davao je svoje znanje velikodušno" - priča nam nekadašnja misica, kojoj nikad nije bilo teško, samo da je Miran ošiša, sjesti u avion iz Munchena ili u auto iz Zagreba i doći u Split.

"Šišao me on ili sam se šišala sama, škarama koje mi je on poklonio!"- otkriva nam Anica, koja se spremno javila iz Monaca, kad je saznala da pričamo i pišemo o Miranu, "jednoj od najposebnijih osoba koje je ikad srela".

"Trebala sam biti kuma njegovog salona u splitskoj Ćiril-Metodovoj ulici, pa je planirani događaj omela korona, ali smijali smo se, računali doć će vrijeme i za to, ko ga šljivi...

Anica Kovač: 'Ajmo jednu rakiju!'

Sve je s njim bilo lako, kao i naš prvi susret. Kad sam prije 25 godina, kao Miss Hrvatske, nosila reviju u Dioklecijanovoj palači, i ja sam bila još mlada, u manekenskim počecima, on je došao frizirati me.

Počeli smo gledati kako ćemo, onako službeno, ne poznajemo se, a onda smo sve razbili: Ajmo jednu rakiju, pa neka bude šta bude! I bilo je genijalno. Kao i svaki put kasnije.

Miran je zaslužan za moju kratku frizuru, što sam se ošišala! Njegove ruke nisu bile obične ruke, bile su zlatne, ruke kojima vjerujete, gdje ne postavljate suvišna pitanja...

---

image
Anica Kovač: Miran je zaslužan za moju kratku frizuru
Livio Andrijić/Cropix
---


Sve je moje prijateljice šišao i frizirao, dolazio nam je u Hercegovinu, kad bi imali svatove...

S njim sam se smijala, na mene je vikao, zapravo ja još nisam svjesna da njega zapravo nema... U to zapravo ne možete povjerovati" - kazuje nam Anica, u čijem se glasu izmjenjuje uzbuđenje, kao kad pričate o najboljem tulumu, i duboka tuga.

"Bože, tako je premlad otišao, ali mi ne znamo ničije vrijeme, ne znamo kad će doći njegov čas. I sebični smo, nismo spremni pustiti čovjeka da ode, nismo spremni...

Bio je lani kod nas u Munchenu, vodili smo ga na utakmicu Bayerna, uživali po gradu... Volio je feštati, voljela bih da ga možemo feštom ispratiti, on bi to volio, on bi to sigurno volio! Ja sam tako rekla svojima, hoću šest harmonika kad umrem, hoću dar mar! I Miran je volio dar mar, ali u najpozitivnijem smislu.

Išao je u Milano po svoje loubutinke, jer su samo tamo bile baš te, to je obožavao, baš kao što je obožavao ulagati u mlade ljude, nije bio meštar koji je sebičan. Bio je frizerski maestro, koji nije uspio do kraja iskoristiti sve svoje potencijale.

Kako bi on psovao na mene, kad bi mu dovela djecu koju sam sama ošišala, pa da ih popravi, ili kad bi sebe sama ošišala! Ili kad bi pustila da zarastem, pa bi vikao: Jesi normalna, neću te sad ispočetka šišat!

Bila je i faza kad me molio da pustim opet kosu. ''Ajde pusti kosu, dosta mi je ovih žena koje mi stalno donose tvoje slike da ih tako ošišam!' - priča nam Anica, smije se.

---

image
Anica Kovač: Govorio bi mi, ajde pusti kosu, dosta mi je ovih žena koje mi stalno donose tvoje slike...
Biljana Gaurina/Cropix
---


"Otišao je sigurno na bolji svijet, to me tješi, nadam se da će nas čuvati. Baš ga volim. Mislim se, nikad više tako. Imam ja svoje frizerke sad u Zagrebu, Marinu i Rozitu, morala sam kad ne bih stizala do Mirana i Splita radi djece i svih obaveza, one sjajno šišaju.

Ali onaj Miranov završni mot, onaj štih, ono kad on krene škarama kroz osušenu završenu frizuru i napravi čaroliju... to nema nitko!" - zaključila je Anica Kovač.

"Kad bi ja napisa knjigu o svemu šta mi žene povjeravaju, to bi bija... cirkus!, tako mi je jedanput reka Miran, žene su ga beskrajno volile, puno su mu virovale i imale su zašto" - priča nam Zorica Kondža, koja se sjeća kako je, kad su se prvi put sreli, bio suzdržan.

Zorica Kondža: Nije volio bahatost

"Nije me poznava, gleda' me možda ka neku estradnu zvijezdu, pa šta ja sad mislim... Jer, moje bi ga kolegice pjevačice znale zvat' da im dođe u hotel, da ih uredi za Splitski festival.

A on bi reka: Nema šanse! One su zvijezde, ali i ja sam zvijezda. Neka mi dođu u salon! Nije volio bahatost" - smije se Zorica.

A od te početne suzdržanosti kasnije mi je, možda jedinoj od svih, došao na koncert na Gripe, koji se snimao cijeli dan, namještao frizuru, popravljao non stop, guštali smo družeći se.

---

image
'Moje bi ga kolegice znale zvat' da im dođe u hotel, da ih uredi za Splitski festival. A on bi reka: Nema šanse! Neka mi dođu u salon! Nije volio bahatost'
Ante Čizmić/Cropix
---


Pita bi me šta ćeš obuć, kako ćeš se našminkat, bija je vrhunski frizer i esteta, pratija je trendove, nije slučajno da su mu žene godinama bile odane.

Miran je stvarno splitska zvijezda i zvijezda u srcu brojnih Splićanki, i mlađih i starijih. Žene su ga jako volile, od mladih cura do bakica, sa svima je ima' odnos. Bile su ovisne i o njegovom šišanju i o razgovoru.

Preveliki je ovo gubitak, svi smo još u šoku, izgubili smo fizera i mladog, dobrog čovika, neka počiva u miru Božjem" - sjetno je završila Kondža. 

Ana Čagalj: Zaslužija je najposebnije

"On je imao poseban odnos sa svojim gospođama, znam to i preko svoje mame i preko priča drugih, sve su ga obožavale. Meni je i sad svježe sjećanje kad sam, prije 20 godina, prvi put išla ošišat franzete u Mirana!

Meni je to bilo vau, Miran će mi šišat franzete, bilo je to veliko uzbuđenje, Miran je bija hit! Bija je pojam vrhunskog frizera u gradu, iz njega su izlazile sve top frizure..."  priča nam Ana Čagalj.

---

image
Ana Čagalj: Kad sam prije 20 godina prvi put išla ošišat franzete u Mirana, meni je to bilo vau, Miran će me šišat
Damir Krajač/Cropix
---


Jolina supruga se sjeća kako joj je radio vjenčanu frizuru.

"Očajno je vrime bilo, padala je kiša, on je otvorija salon radi mene i onda me tješija: Ajde, ne brini se ništa, znaš kako kažu da kiša na vjenčanju znači sriću u braku, a ja se baš nisan brinila, virovala san da će sve ispast lipo i ispalo je.

Kasnije je došlo još mojih prijateljica, 20 žena, dok su se u zezanciji napravile sve frizure opalilo je sunce, a on se samo nasmija: Reka san ti...

Normalno da nisam ja osmislila svoju frizuru za pir, nego on. Ja donila neke slike, pokazujem mu, možda ovako, možda na ovaj mot, a on: Ja ću tebi napravit kako ja oću, pusti me. Pokaži mi samo sliku vjenčanice. I normalno da je ispala savršena.

Nije kod njega moglo bit kako si ti tila, nego kako je on zamislija. Uvik po njegovom, ali 90 posto bi sve bile zadovoljne. Nekome je ta karakterna osobina bila vrlina, nekome mana, ali on je imao svoje ja. Znao je bit ekstremno vesel i ekstremno ljut, onda bi samo mučali.

Ali bija je poseban i zaslužija da ga se na najposebniji način sutra isprati. A ne možemo, jer smo sputani pandemijom, a on mi se tako radova velikom šušuru zbog njega" - priča nam Ana, ne uspjevajući suspregnuti jecaje.

Prof. Marasović-Alujević: Četiri generacije

Jedna od gospođa koja ga je voljela svim srcem, a i on nju, je i prof. dr. sc. Marina Marasović-Alujević sa splitskog Filozofskog fakulteta.

"Miran Smajo je bio vrhunski frizer. Pratio je europske trendove, redovito odlazio na seminare i usavršavanja. Svakoj je mušteriji pristupao individualno, uzimajući u obzir izgled, karakter i  godine.

U našoj obitelji frizirao je čak četiri generacije: od prabake do praunuke. Miran nam nije bio samo frizer i stilist. Bio je prijatelj. Vrlo empatičan po prirodi, savjetovao je, slušao, suosjećao i nesebično pomagao prijateljima. Prerano smo izgubili  velikog stručnjaka i posebnu osobu" - rezimira gospođa Marina.

---

image
Split, 091120.
Zatvoren frizerski salon i obavijest o smrti frizera Mirana.
Foto: Josko Supic/CROPIX
Josko Supic/Cropix
---


I njezina kći, doc. dr. sc. Marijana Alujević, potvrđuje familijarnu generacijsku privrženost neprežaljenom meštru sa škarama.

"Imala sam priliku i sreću upoznati Mirana u mom ranom djetinjstvu i pratititi njegov zanimljiv i inspirativan razvojni put od talentiranog i radišnog mladog naučnika do eminentnog predstavnika frizerske struke.

Njegov rad, energija i pojava ostavili su značajnog traga među ljudima u branši unutar lokalne zajednice, a za sve članove moje obitelji, kroz čak četiri generacije, te za moje prijatelje, on nije bio samo stilist u posebnim prigodama, već i lojalna podrška i aktivan sudionik svih prijelomnih, sretnih i tužnih trenutaka u našim privatnim životima i karijerama.

Teško ćemo se svi naviknuti na to da više nećemo vidjeti njegovo lice kad smijehom nadjačava zvuk fena..." - zaključila je dr. Alujević.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DRUKČIJI OD SVIH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => DRUKČIJI OD SVIH 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-11-10 13:31:10 [created_by] => 3166 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-11-10 15:55:07 [modified_by] => 3166 [publish_up] => 2020-11-10 15:14:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 394 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/11\/10\/15260224.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/10\/15256980.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/10\/15259344.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/10\/15259342.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/10\/15259596.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/10\/15259564.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/10\/15259558.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/10\/15259560.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Kola\u017e\/Matko Biljak\/Arhiva SD","Josko Supic\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Matko Biljak","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Biljana Gaurina\/Cropix","Livio Andriji\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Split, 091120.
\nZatvoren frizerski salon i obavijest o smrti frizera Mirana.
","Miran Smajo je volio lijepu garderobu i op\u0107enito bio esteta","'Te\u0161ko \u0107emo se naviknuti na to da vi\u0161e ne\u0107emo vidjeti njegovo lice kad\u00a0smijehom nadja\u010dava zvuk fena...' - zaklju\u010dila je dr. Alujevi\u0107","'Moje bi ga kolegice znale zvat' da im do\u0111e u hotel, da ih uredi za Splitski festival. A on bi reka:\u00a0Nema \u0161anse! Neka mi do\u0111u u salon! Nije volio bahatost'","Ana \u010cagalj: Kad sam prije 20 godina prvi put i\u0161la o\u0161i\u0161at franzete u Mirana, meni je to bilo vau, Miran \u0107e me \u0161i\u0161at","Anica Kova\u010d: Govorio bi mi, ajde pusti kosu, dosta mi je ovih \u017eena koje mi stalno donose tvoje slike...","Anica Kova\u010d: Miran je zaslu\u017ean za moju kratku frizuru"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1294","k_15260224_1280.jpg":"1280x1280","k_15260224_1024.jpg":"1024x1024","k_15260224_640.jpg":"640x640","k_15260224_480.jpg":"480x480","k_15260224_340.jpg":"340x340","k_15260224_220.jpg":"220x220","o_15260224_1280.jpg":"1280x862","o_15260224_1024.jpg":"1024x690","o_15260224_640.jpg":"640x431","o_15260224_480.jpg":"480x323","o_15260224_340.jpg":"340x229","o_15260224_220.jpg":"220x148","h_15260224_1280.jpg":"1280x854","h_15260224_1024.jpg":"1024x683","h_15260224_640.jpg":"640x427","h_15260224_480.jpg":"480x320","h_15260224_340.jpg":"340x227","h_15260224_220.jpg":"220x147","pp_15260224_1280.jpg":"1006x1280","pp_15260224_1024.jpg":"805x1024","pp_15260224_640.jpg":"503x640","pp_15260224_480.jpg":"377x480","pp_15260224_340.jpg":"267x340","pp_15260224_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1895","k_15256980_1280.jpg":"1280x1280","k_15256980_1024.jpg":"1024x1024","k_15256980_640.jpg":"640x640","k_15256980_480.jpg":"480x480","k_15256980_340.jpg":"340x340","k_15256980_220.jpg":"220x220","o_15256980_1280.jpg":"1280x1263","o_15256980_1024.jpg":"1024x1010","o_15256980_640.jpg":"640x631","o_15256980_480.jpg":"480x473","o_15256980_340.jpg":"340x335","o_15256980_220.jpg":"220x217","h_15256980_1280.jpg":"1280x854","h_15256980_1024.jpg":"1024x683","h_15256980_640.jpg":"640x427","h_15256980_480.jpg":"480x320","h_15256980_340.jpg":"340x227","h_15256980_220.jpg":"220x147","pp_15256980_1280.jpg":"1006x1280","pp_15256980_1024.jpg":"805x1024","pp_15256980_640.jpg":"503x640","pp_15256980_480.jpg":"377x480","pp_15256980_340.jpg":"267x340","pp_15256980_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1222","k_15259344_1280.jpg":"1280x1280","k_15259344_1024.jpg":"1024x1024","k_15259344_640.jpg":"640x640","k_15259344_480.jpg":"480x480","k_15259344_340.jpg":"340x340","k_15259344_220.jpg":"220x220","o_15259344_1280.jpg":"1280x814","o_15259344_1024.jpg":"1024x651","o_15259344_640.jpg":"640x407","o_15259344_480.jpg":"480x305","o_15259344_340.jpg":"340x216","o_15259344_220.jpg":"220x140","h_15259344_1280.jpg":"1280x854","h_15259344_1024.jpg":"1024x683","h_15259344_640.jpg":"640x427","h_15259344_480.jpg":"480x320","h_15259344_340.jpg":"340x227","h_15259344_220.jpg":"220x147","pp_15259344_1280.jpg":"1006x1280","pp_15259344_1024.jpg":"805x1024","pp_15259344_640.jpg":"503x640","pp_15259344_480.jpg":"377x480","pp_15259344_340.jpg":"267x340","pp_15259344_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1808x2500","k_15259342_1280.jpg":"1280x1280","k_15259342_1024.jpg":"1024x1024","k_15259342_640.jpg":"640x640","k_15259342_480.jpg":"480x480","k_15259342_340.jpg":"340x340","k_15259342_220.jpg":"220x220","o_15259342_1280.jpg":"1280x1769","o_15259342_1024.jpg":"1024x1415","o_15259342_640.jpg":"640x884","o_15259342_480.jpg":"480x663","o_15259342_340.jpg":"340x470","o_15259342_220.jpg":"220x304","h_15259342_1280.jpg":"1280x854","h_15259342_1024.jpg":"1024x683","h_15259342_640.jpg":"640x427","h_15259342_480.jpg":"480x320","h_15259342_340.jpg":"340x227","h_15259342_220.jpg":"220x147","pp_15259342_1280.jpg":"1006x1280","pp_15259342_1024.jpg":"805x1024","pp_15259342_640.jpg":"503x640","pp_15259342_480.jpg":"377x480","pp_15259342_340.jpg":"267x340","pp_15259342_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15259596_1280.jpg":"1280x1280","k_15259596_1024.jpg":"1024x1024","k_15259596_640.jpg":"640x640","k_15259596_480.jpg":"480x480","k_15259596_340.jpg":"340x340","k_15259596_220.jpg":"220x220","o_15259596_1280.jpg":"1280x853","o_15259596_1024.jpg":"1024x682","o_15259596_640.jpg":"640x426","o_15259596_480.jpg":"480x320","o_15259596_340.jpg":"340x226","o_15259596_220.jpg":"220x146","h_15259596_1280.jpg":"1280x854","h_15259596_1024.jpg":"1024x683","h_15259596_640.jpg":"640x427","h_15259596_480.jpg":"480x320","h_15259596_340.jpg":"340x227","h_15259596_220.jpg":"220x147","pp_15259596_1280.jpg":"1006x1280","pp_15259596_1024.jpg":"805x1024","pp_15259596_640.jpg":"503x640","pp_15259596_480.jpg":"377x480","pp_15259596_340.jpg":"267x340","pp_15259596_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1306","k_15259564_1280.jpg":"1280x1280","k_15259564_1024.jpg":"1024x1024","k_15259564_640.jpg":"640x640","k_15259564_480.jpg":"480x480","k_15259564_340.jpg":"340x340","k_15259564_220.jpg":"220x220","o_15259564_1280.jpg":"1280x870","o_15259564_1024.jpg":"1024x696","o_15259564_640.jpg":"640x435","o_15259564_480.jpg":"480x326","o_15259564_340.jpg":"340x231","o_15259564_220.jpg":"220x149","h_15259564_1280.jpg":"1280x854","h_15259564_1024.jpg":"1024x683","h_15259564_640.jpg":"640x427","h_15259564_480.jpg":"480x320","h_15259564_340.jpg":"340x227","h_15259564_220.jpg":"220x147","pp_15259564_1280.jpg":"1006x1280","pp_15259564_1024.jpg":"805x1024","pp_15259564_640.jpg":"503x640","pp_15259564_480.jpg":"377x480","pp_15259564_340.jpg":"267x340","pp_15259564_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2978","k_15259558_1280.jpg":"1280x1280","k_15259558_1024.jpg":"1024x1024","k_15259558_640.jpg":"640x640","k_15259558_480.jpg":"480x480","k_15259558_340.jpg":"340x340","k_15259558_220.jpg":"220x220","o_15259558_1280.jpg":"1280x1985","o_15259558_1024.jpg":"1024x1588","o_15259558_640.jpg":"640x992","o_15259558_480.jpg":"480x744","o_15259558_340.jpg":"340x527","o_15259558_220.jpg":"220x341","h_15259558_1280.jpg":"1280x854","h_15259558_1024.jpg":"1024x683","h_15259558_640.jpg":"640x427","h_15259558_480.jpg":"480x320","h_15259558_340.jpg":"340x227","h_15259558_220.jpg":"220x147","pp_15259558_1280.jpg":"1006x1280","pp_15259558_1024.jpg":"805x1024","pp_15259558_640.jpg":"503x640","pp_15259558_480.jpg":"377x480","pp_15259558_340.jpg":"267x340","pp_15259558_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2876","k_15259560_1280.jpg":"1280x1280","k_15259560_1024.jpg":"1024x1024","k_15259560_640.jpg":"640x640","k_15259560_480.jpg":"480x480","k_15259560_340.jpg":"340x340","k_15259560_220.jpg":"220x220","o_15259560_1280.jpg":"1280x1917","o_15259560_1024.jpg":"1024x1533","o_15259560_640.jpg":"640x958","o_15259560_480.jpg":"480x719","o_15259560_340.jpg":"340x509","o_15259560_220.jpg":"220x329","h_15259560_1280.jpg":"1280x854","h_15259560_1024.jpg":"1024x683","h_15259560_640.jpg":"640x427","h_15259560_480.jpg":"480x320","h_15259560_340.jpg":"340x227","h_15259560_220.jpg":"220x147","pp_15259560_1280.jpg":"1006x1280","pp_15259560_1024.jpg":"805x1024","pp_15259560_640.jpg":"503x640","pp_15259560_480.jpg":"377x480","pp_15259560_340.jpg":"267x340","pp_15259560_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7492564 Threads: 4 Questions: 1538093014 Slow queries: 4679064 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110863870 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/kad-bi-napisa-knjigu-o-svemu-sta-mi-one-povjeravaju-neprezaljeni-miran-smajo-bio-je-frizer-i-intimus-njegove-musterije-s-nama-slave-ga-i-placu-1056788 [printLink] => /mozaik/zivot/kad-bi-napisa-knjigu-o-svemu-sta-mi-one-povjeravaju-neprezaljeni-miran-smajo-bio-je-frizer-i-intimus-njegove-musterije-s-nama-slave-ga-i-placu-1056788?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 622641 [name] => miran smajo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-09 18:15:38 [main_article_id] => 0 [alias] => miran-smajo [link] => /tag/miran-smajo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 255517 [name] => ana čagalj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ana-cagalj [link] => /tag/ana-cagalj ) [2] => stdClass Object ( [id] => 364290 [name] => Anica Kovač [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => anica-kovac [link] => /tag/anica-kovac ) [3] => stdClass Object ( [id] => 248788 [name] => zorica kondža [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zorica-kondza [link] => /tag/zorica-kondza ) [4] => stdClass Object ( [id] => 622713 [name] => Marina Marasović Alujević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-10 16:31:59 [main_article_id] => 0 [alias] => marina-marasovic-alujevic [link] => /tag/marina-marasovic-alujevic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 622714 [name] => Marijana Alujević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-10 16:31:59 [main_article_id] => 0 [alias] => marijana-alujevic [link] => /tag/marijana-alujevic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DRUKČIJI OD SVIH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Kad bi napisa‘ knjigu o svemu šta mi one povjeravaju...‘: neprežaljeni Miran Smajo bio je frizer i intimus, njegove mušterije s nama slave ga i plaču [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3166 [name] => Marijana Klarić [username] => marijana-klari [email] => marijana-klari@sd.hr [password] => $2y$10$cEy3SarMmT9ZCMFni1Z8vOpK6K2PYYlXYI30QrQLxCeLS/f6IXVqG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-klaric-3166 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1684 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f7740f5e7f685a1d01afdb326c18229e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/10/15260224.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Kolaž/Matko Biljak/Arhiva SD [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/10/15260224.jpg [title] => Kolaž/Matko Biljak/Arhiva SD ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/10/15256980.jpg [title] => Split, 091120.
Zatvoren frizerski salon i obavijest o smrti frizera Mirana.
Josko Supic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/10/15259344.jpg [title] => Miran Smajo je volio lijepu garderobu i općenito bio esteta Nikola Vilić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/10/15259342.jpg [title] => 'Teško ćemo se naviknuti na to da više nećemo vidjeti njegovo lice kad smijehom nadjačava zvuk fena...' - zaključila je dr. Alujević Matko Biljak ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/10/15259596.jpg [title] => 'Moje bi ga kolegice znale zvat' da im dođe u hotel, da ih uredi za Splitski festival. A on bi reka: Nema šanse! Neka mi dođu u salon! Nije volio bahatost' Ante Čizmić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/10/15259564.jpg [title] => Ana Čagalj: Kad sam prije 20 godina prvi put išla ošišat franzete u Mirana, meni je to bilo vau, Miran će me šišat Damir Krajač/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/10/15259558.jpg [title] => Anica Kovač: Govorio bi mi, ajde pusti kosu, dosta mi je ovih žena koje mi stalno donose tvoje slike... Biljana Gaurina/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/10/15259560.jpg [title] => Anica Kovač: Miran je zaslužan za moju kratku frizuru Livio Andrijić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Pričati s brojnim ženama, klijenticama kultnog splitskog frizera Mirana Smaje, koje nam cijeloga dana, što kroz smijeh, što grcajući u suzama, ne mogu prestati govoriti o njegovom nemogućem talentu, karakteru koji se rijetko doživi, njegovoj toplini, širini i plemenitosti i činjenici da nitko uopće ne može povjerovati u podatak da je jučer, niotkud, bez jasna razloga i ikakvog smisla, u 45. godini, neoprostivo prerano, otišao s ovog svijeta, a pritom ne upasti u zamku patetike, čini se kao nemoguća misija.

Vijest je to koja se od jučer, otkad je objavljena na našem portalu, ne prestaje čitati, kao da ljudi u nju ne mogu vjerovati, kao da moraju po tko zna koji put provjeriti je li istinita, je li to uistinu on, kako se to moglo dogoditi, zašto.

---

image
Miran Smajo je volio lijepu garderobu i općenito bio esteta
Nikola Vilić/Cropix
---


Miran Smajo u očima brojnih Splićana koji su za njega znali, jer bio je veliko ime, velika frizerska faca, bio je "onaj poznati frizer, znaš onaj kod kojega se šišaju i bojaju sve pjevačice, svi poznati, znaš onaj šta je prije radija kod Mladena...", a u riječima njegovih dugogodišnjih mušterija, koje su mu sve postale i prijateljice, jer s Miranom drugačije nije moglo, "ili si se svađa, ili si se ljubija", velemajstor svoje struke, topla i široka duša koja je željela da sve bude ljepše, uzbudljivije, veselije.

Upućeniji nam pričaju o njegovom volontiranju za udruge, pratio je osobe s poteškoćama i invaliditetom na željena hodočašća, Anica Kovač za njega će sa stopostotnom sigurnošću tvrditi da je "spasio mnoge od propasti".

"Neke je spasio od neurednog života, možda i droge, svima koji su željeli učiti davao je svoje znanje velikodušno" - priča nam nekadašnja misica, kojoj nikad nije bilo teško, samo da je Miran ošiša, sjesti u avion iz Munchena ili u auto iz Zagreba i doći u Split.

"Šišao me on ili sam se šišala sama, škarama koje mi je on poklonio!"- otkriva nam Anica, koja se spremno javila iz Monaca, kad je saznala da pričamo i pišemo o Miranu, "jednoj od najposebnijih osoba koje je ikad srela".

"Trebala sam biti kuma njegovog salona u splitskoj Ćiril-Metodovoj ulici, pa je planirani događaj omela korona, ali smijali smo se, računali doć će vrijeme i za to, ko ga šljivi...

Anica Kovač: 'Ajmo jednu rakiju!'

Sve je s njim bilo lako, kao i naš prvi susret. Kad sam prije 25 godina, kao Miss Hrvatske, nosila reviju u Dioklecijanovoj palači, i ja sam bila još mlada, u manekenskim počecima, on je došao frizirati me.

Počeli smo gledati kako ćemo, onako službeno, ne poznajemo se, a onda smo sve razbili: Ajmo jednu rakiju, pa neka bude šta bude! I bilo je genijalno. Kao i svaki put kasnije.

Miran je zaslužan za moju kratku frizuru, što sam se ošišala! Njegove ruke nisu bile obične ruke, bile su zlatne, ruke kojima vjerujete, gdje ne postavljate suvišna pitanja...

---

image
Anica Kovač: Miran je zaslužan za moju kratku frizuru
Livio Andrijić/Cropix
---


Sve je moje prijateljice šišao i frizirao, dolazio nam je u Hercegovinu, kad bi imali svatove...

S njim sam se smijala, na mene je vikao, zapravo ja još nisam svjesna da njega zapravo nema... U to zapravo ne možete povjerovati" - kazuje nam Anica, u čijem se glasu izmjenjuje uzbuđenje, kao kad pričate o najboljem tulumu, i duboka tuga.

"Bože, tako je premlad otišao, ali mi ne znamo ničije vrijeme, ne znamo kad će doći njegov čas. I sebični smo, nismo spremni pustiti čovjeka da ode, nismo spremni...

Bio je lani kod nas u Munchenu, vodili smo ga na utakmicu Bayerna, uživali po gradu... Volio je feštati, voljela bih da ga možemo feštom ispratiti, on bi to volio, on bi to sigurno volio! Ja sam tako rekla svojima, hoću šest harmonika kad umrem, hoću dar mar! I Miran je volio dar mar, ali u najpozitivnijem smislu.

Išao je u Milano po svoje loubutinke, jer su samo tamo bile baš te, to je obožavao, baš kao što je obožavao ulagati u mlade ljude, nije bio meštar koji je sebičan. Bio je frizerski maestro, koji nije uspio do kraja iskoristiti sve svoje potencijale.

Kako bi on psovao na mene, kad bi mu dovela djecu koju sam sama ošišala, pa da ih popravi, ili kad bi sebe sama ošišala! Ili kad bi pustila da zarastem, pa bi vikao: Jesi normalna, neću te sad ispočetka šišat!

Bila je i faza kad me molio da pustim opet kosu. ''Ajde pusti kosu, dosta mi je ovih žena koje mi stalno donose tvoje slike da ih tako ošišam!' - priča nam Anica, smije se.

---

image
Anica Kovač: Govorio bi mi, ajde pusti kosu, dosta mi je ovih žena koje mi stalno donose tvoje slike...
Biljana Gaurina/Cropix
---


"Otišao je sigurno na bolji svijet, to me tješi, nadam se da će nas čuvati. Baš ga volim. Mislim se, nikad više tako. Imam ja svoje frizerke sad u Zagrebu, Marinu i Rozitu, morala sam kad ne bih stizala do Mirana i Splita radi djece i svih obaveza, one sjajno šišaju.

Ali onaj Miranov završni mot, onaj štih, ono kad on krene škarama kroz osušenu završenu frizuru i napravi čaroliju... to nema nitko!" - zaključila je Anica Kovač.

"Kad bi ja napisa knjigu o svemu šta mi žene povjeravaju, to bi bija... cirkus!, tako mi je jedanput reka Miran, žene su ga beskrajno volile, puno su mu virovale i imale su zašto" - priča nam Zorica Kondža, koja se sjeća kako je, kad su se prvi put sreli, bio suzdržan.

Zorica Kondža: Nije volio bahatost

"Nije me poznava, gleda' me možda ka neku estradnu zvijezdu, pa šta ja sad mislim... Jer, moje bi ga kolegice pjevačice znale zvat' da im dođe u hotel, da ih uredi za Splitski festival.

A on bi reka: Nema šanse! One su zvijezde, ali i ja sam zvijezda. Neka mi dođu u salon! Nije volio bahatost" - smije se Zorica.

A od te početne suzdržanosti kasnije mi je, možda jedinoj od svih, došao na koncert na Gripe, koji se snimao cijeli dan, namještao frizuru, popravljao non stop, guštali smo družeći se.

---

image
'Moje bi ga kolegice znale zvat' da im dođe u hotel, da ih uredi za Splitski festival. A on bi reka: Nema šanse! Neka mi dođu u salon! Nije volio bahatost'
Ante Čizmić/Cropix
---


Pita bi me šta ćeš obuć, kako ćeš se našminkat, bija je vrhunski frizer i esteta, pratija je trendove, nije slučajno da su mu žene godinama bile odane.

Miran je stvarno splitska zvijezda i zvijezda u srcu brojnih Splićanki, i mlađih i starijih. Žene su ga jako volile, od mladih cura do bakica, sa svima je ima' odnos. Bile su ovisne i o njegovom šišanju i o razgovoru.

Preveliki je ovo gubitak, svi smo još u šoku, izgubili smo fizera i mladog, dobrog čovika, neka počiva u miru Božjem" - sjetno je završila Kondža. 

Ana Čagalj: Zaslužija je najposebnije

"On je imao poseban odnos sa svojim gospođama, znam to i preko svoje mame i preko priča drugih, sve su ga obožavale. Meni je i sad svježe sjećanje kad sam, prije 20 godina, prvi put išla ošišat franzete u Mirana!

Meni je to bilo vau, Miran će mi šišat franzete, bilo je to veliko uzbuđenje, Miran je bija hit! Bija je pojam vrhunskog frizera u gradu, iz njega su izlazile sve top frizure..."  priča nam Ana Čagalj.

---

image
Ana Čagalj: Kad sam prije 20 godina prvi put išla ošišat franzete u Mirana, meni je to bilo vau, Miran će me šišat
Damir Krajač/Cropix
---


Jolina supruga se sjeća kako joj je radio vjenčanu frizuru.

"Očajno je vrime bilo, padala je kiša, on je otvorija salon radi mene i onda me tješija: Ajde, ne brini se ništa, znaš kako kažu da kiša na vjenčanju znači sriću u braku, a ja se baš nisan brinila, virovala san da će sve ispast lipo i ispalo je.

Kasnije je došlo još mojih prijateljica, 20 žena, dok su se u zezanciji napravile sve frizure opalilo je sunce, a on se samo nasmija: Reka san ti...

Normalno da nisam ja osmislila svoju frizuru za pir, nego on. Ja donila neke slike, pokazujem mu, možda ovako, možda na ovaj mot, a on: Ja ću tebi napravit kako ja oću, pusti me. Pokaži mi samo sliku vjenčanice. I normalno da je ispala savršena.

Nije kod njega moglo bit kako si ti tila, nego kako je on zamislija. Uvik po njegovom, ali 90 posto bi sve bile zadovoljne. Nekome je ta karakterna osobina bila vrlina, nekome mana, ali on je imao svoje ja. Znao je bit ekstremno vesel i ekstremno ljut, onda bi samo mučali.

Ali bija je poseban i zaslužija da ga se na najposebniji način sutra isprati. A ne možemo, jer smo sputani pandemijom, a on mi se tako radova velikom šušuru zbog njega" - priča nam Ana, ne uspjevajući suspregnuti jecaje.

Prof. Marasović-Alujević: Četiri generacije

Jedna od gospođa koja ga je voljela svim srcem, a i on nju, je i prof. dr. sc. Marina Marasović-Alujević sa splitskog Filozofskog fakulteta.

"Miran Smajo je bio vrhunski frizer. Pratio je europske trendove, redovito odlazio na seminare i usavršavanja. Svakoj je mušteriji pristupao individualno, uzimajući u obzir izgled, karakter i  godine.

U našoj obitelji frizirao je čak četiri generacije: od prabake do praunuke. Miran nam nije bio samo frizer i stilist. Bio je prijatelj. Vrlo empatičan po prirodi, savjetovao je, slušao, suosjećao i nesebično pomagao prijateljima. Prerano smo izgubili  velikog stručnjaka i posebnu osobu" - rezimira gospođa Marina.

---

image
Split, 091120.
Zatvoren frizerski salon i obavijest o smrti frizera Mirana.
Foto: Josko Supic/CROPIX
Josko Supic/Cropix
---


I njezina kći, doc. dr. sc. Marijana Alujević, potvrđuje familijarnu generacijsku privrženost neprežaljenom meštru sa škarama.

"Imala sam priliku i sreću upoznati Mirana u mom ranom djetinjstvu i pratititi njegov zanimljiv i inspirativan razvojni put od talentiranog i radišnog mladog naučnika do eminentnog predstavnika frizerske struke.

Njegov rad, energija i pojava ostavili su značajnog traga među ljudima u branši unutar lokalne zajednice, a za sve članove moje obitelji, kroz čak četiri generacije, te za moje prijatelje, on nije bio samo stilist u posebnim prigodama, već i lojalna podrška i aktivan sudionik svih prijelomnih, sretnih i tužnih trenutaka u našim privatnim životima i karijerama.

Teško ćemo se svi naviknuti na to da više nećemo vidjeti njegovo lice kad smijehom nadjačava zvuk fena..." - zaključila je dr. Alujević.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Kolaž/Matko Biljak/Arhiva SD Josko Supic/Cropix Nikola Vilić/Cropix Matko Biljak Ante Čizmić/Cropix Damir Krajač/Cropix Biljana Gaurina/Cropix Livio Andrijić/Cropix
Josko Supic/Cropix
Split, 091120.
Zatvoren frizerski salon i obavijest o smrti frizera Mirana.
Nikola Vilić/Cropix
Miran Smajo je volio lijepu garderobu i općenito bio esteta
Matko Biljak
'Teško ćemo se naviknuti na to da više nećemo vidjeti njegovo lice kad smijehom nadjačava zvuk fena...' - zaključila je dr. Alujević
Ante Čizmić/Cropix
'Moje bi ga kolegice znale zvat' da im dođe u hotel, da ih uredi za Splitski festival. A on bi reka: Nema šanse! Neka mi dođu u salon! Nije volio bahatost'
Damir Krajač/Cropix
Ana Čagalj: Kad sam prije 20 godina prvi put išla ošišat franzete u Mirana, meni je to bilo vau, Miran će me šišat
Biljana Gaurina/Cropix
Anica Kovač: Govorio bi mi, ajde pusti kosu, dosta mi je ovih žena koje mi stalno donose tvoje slike...
Livio Andrijić/Cropix
Anica Kovač: Miran je zaslužan za moju kratku frizuru
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/kad-bi-napisa-knjigu-o-svemu-sta-mi-one-povjeravaju-neprezaljeni-miran-smajo-bio-je-frizer-i-intimus-njegove-musterije-s-nama-slave-ga-i-placu-1056788 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a81b701b067f00cff5da2dcaf22cbc07029366da [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Kad+bi+napisa%E2%80%98+knjigu+o+svemu+%C5%A1ta+mi+one+povjeravaju...%E2%80%98%3A+nepre%C5%BEaljeni+Miran+Smajo+bio+je+frizer+i+intimus%2C+njegove+mu%C5%A1terije+s+nama+slave+ga+i+pla%C4%8Du&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fkad-bi-napisa-knjigu-o-svemu-sta-mi-one-povjeravaju-neprezaljeni-miran-smajo-bio-je-frizer-i-intimus-njegove-musterije-s-nama-slave-ga-i-placu-1056788 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fkad-bi-napisa-knjigu-o-svemu-sta-mi-one-povjeravaju-neprezaljeni-miran-smajo-bio-je-frizer-i-intimus-njegove-musterije-s-nama-slave-ga-i-placu-1056788 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DRUKČIJI OD SVIH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
ŽivotDRUKČIJI OD SVIH

‘Kad bi napisa‘ knjigu o svemu šta mi one povjeravaju...‘: neprežaljeni Miran Smajo bio je frizer i intimus, njegove mušterije s nama slave ga i plaču

10. studenog 2020. - 16:14

Pričati s brojnim ženama, klijenticama kultnog splitskog frizera Mirana Smaje, koje nam cijeloga dana, što kroz smijeh, što grcajući u suzama, ne mogu prestati govoriti o njegovom nemogućem talentu, karakteru koji se rijetko doživi, njegovoj toplini, širini i plemenitosti i činjenici da nitko uopće ne može povjerovati u podatak da je jučer, niotkud, bez jasna razloga i ikakvog smisla, u 45. godini, neoprostivo prerano, otišao s ovog svijeta, a pritom ne upasti u zamku patetike, čini se kao nemoguća misija.

Vijest je to koja se od jučer, otkad je objavljena na našem portalu, ne prestaje čitati, kao da ljudi u nju ne mogu vjerovati, kao da moraju po tko zna koji put provjeriti je li istinita, je li to uistinu on, kako se to moglo dogoditi, zašto.

...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 02:31