StoryEditorOCM
Život‘dosje jarak‘

Gdje je danas Sara Pukanić, kćer ubijenog osnivača tjednika ‘Nacional‘? Pojavila se u javnosti nakon dugo vremena

Piše MOZAIK SD
25. listopada 2023. - 23:00

Prikazana je prva epizoda ‘Dosjea Jarak‘ a obrađuje ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića.

Projekciji su prisustovala brojna poznata lica ali i protagonisti prve epizode dokumentarnog serijala - Anka Pukanić, sestra Ive Pukanića te njegova kćer Sara Pukanić.

image

Anka Pukanić, starija sestra pok. Ive Pukanića

Ranko Suvar/Cropix

Bili su tu i nekadašnji glasnogovornik Vlade Republike Hrvatske Ratko Maček, bivši glavni ravnatelj policije Vladimir Faber te glavni urednik ‘Nacionala‘ Berislav Jelinić.

‘Ovo je najmanje što možemo‘

- Nadam se da smo otvorili poglavlje zločina koji ne smiju biti zaboravljeni. Ivo Pukanić i Niko Franjić poginuli su kao novinari i ovo je najmanje što možemo napraviti", rekao je Andrija Jarak nakon projekcije.

Sara danas ima 32 godine, zapažena je fotografkinja mlađe generacije, a iza nje je nekoliko samostalnih izložbi.

Sarin otac Ivo Pukanić, fotograf, novinar i osnivač tjednika Nacional, ubijen je 2008. u eksploziji autobombe ispred zgrade redakcije, a Sarina majka Mirjana umrla je 2012. godine.

Novine su u tom četverogodišnjem periodu, između smrti njenih roditelja, bile pune detalja o dinamici njihovih obiteljskih odnosa, o čemu je 2022. godine pisala Gloria.

Spor s majkom

Sara je sa svojih 17 godina nastavila brakorazvodnu parnicu koju su započeli njeni roditelji 2008., a s majkom se sporila oko imovine. S tatom je pak oduvijek bila posebno bliska, baš onako kako se u filmovima idealiziraju odnosi očeva i kćeri.

Ivo Pukanić vodio ju je i dolazio po nju u školu, bio je redovit na informacijama i roditeljskim sastancima, a već kao djevojčicu ju je ohrabrivao da koristi svoj fotografski potencijal.

image


 

Ranko Suvar/Cropix

Odnos s majkom bio je kompleksniji, a posljednjih šest mjeseci Pukanićevog života živjele su razdvojeno: Sara u njihovom obiteljskom stanu u zapadnom dijelu grada, a Mirjana Pukanić u Sigurnoj kući.

Studij fotografije

Studij fotografije upisala je 2020. godine.

Iako od djetinjstva koketira s fotografijom, Sara se njome ozbiljnije počela baviti tek nakon što je završila preddiplomski studij novinarstva te diplomski studij upravljanja poslovnim komunikacijama na jednom privatnom veleučilištu u Zagrebu.

Prije četiri godine krenula je na fotografsku radionicu “Drugi kadar”, a dodatno se educirala i na fotografskom kolegiju Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

Teta Anka oslonac

Kad je spletom nesretnih životnih okolnosti kao vrlo mlada osoba ostala sama, najveći oslonac bila joj je teta Anka, Pukanićeva starija sestra, i njen suprug Boris.

Bliska je, kazala je tada za Gloriu i s tatinom drugom sestrom, no kako ona živi u Splitu, naprosto se rjeđe viđaju.

Teta Anka pomagala joj je oko svakodnevnih stvari o kojima većina tinejdžera ne mora razmišljati, poput plaćanja režija, ali i da stane na svoje noge nakon što je izgubila roditeljsko zaleđe i sigurnost.

Uz njenu pomoć, Sara je 2015. u nekadašnjim Nacionalovim prostorijama u centru grada otvorila hostel, koji uređenjem podsjeća na novinsku redakciju.

To je svojevrsna posveta tati koji je ondje izgradio medijski biznis, ali i izgubio život.

image

Ivo Pukanić i supruga

Dragan Matic/Cropix

Teta joj je i pomogla u preseljenju i uređenju stana u kojem živi posljednjih godina. Iz svog obiteljskog stana, koji iznajmljuje, Sara nije gotovo ništa ponijela sa sobom, a novi životni prostor uredila je kombinirajući detalje suvremenog dizajna, ali i komade namještaja kupljene na buvljacima i u antikvarnicama.

No, pokoji detalj iz “prošlog” života ipak je tu: barbike, tatin fotoaparat, fotografije... 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2024 17:36