stdClass Object ( [id] => 448389 [title] => Dr. sc. Nejc Hodnik: Europu ćemo opskrbiti izvorima plemenitih metala iz e-otpada [alias] => dr-sc-nejc-hodnik-europu-cemo-opskrbiti-izvorima-plemenitih-metala-iz-e-otpada [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U uglednom znanstvenom časopisu Nature Communications objavljeno je otkriće međunarodnog tima znanstvenika koji je predvodio dr. sc. Nejc Hodnik s Kemijskog instituta u Ljubljani, čijom bi se primjenom omogućila reciklaža elektroničkog otpada koji sadrži plemenite metale.

To je optimistična vijest za okoliš i za svjetsko gospodarstvo, jer ako projekt zaživi u praksi gomile e-otpada, ono bi moglo postati europski izvor dragocjenih sirovina koje bi se prikupljale na ekološki najprihvatljiviji i vjerojatno najjeftiniji način.

Budući da je elektronički otpad već dugo problem naše civilizacije za koji znanstvenici pokušavaju naći rješenje, voditelja i pokretača ovog projekta dr. Hodnika pitali smo kako je došao na ideju da se Stari kontinent opskrbi plemenitim metalima upravo iz odbačenog e-otpada.

– Ideju sam dobio tijekom studija stabilnosti katalizatora primijenjenih u ćeliji s gorivom koja sadrži plemenite metale, npr. platinu. Već u ranijim istraživanjima zajedno s kolegama s Kemijskog instituta u Ljubljani i Instituta Max-Planck otkrili smo da se platina otapa prilikom mijenjanja potencijala, koji površinu plemenitog metala oksidira i reducira. To uzrokuje novu vrstu korozije, koju smo nazvali tranzijentnim rastapanjem.

Provedba projekta kojem ste na čelu bit će korisna i za zemlje trećeg svijeta, koje su danas najveći deponij opasnog elektroničkog otpada. Navodno tri četvrtine e-otpada završi na deponijima Azije i Afrike, gdje su veliki ekološki i zdravstveni problem. Možete li potencijalnu korist ilustrirati nekim pokazateljima?

– Europa godišnje odbaci 10 milijuna tona električne i elektroničke opreme. Približno toliko odbaci se i u Americi, dok sve zemlje svijeta zajedno proizvedu 40 milijuna. Procjenjuje se da će 2018. ta brojka narasti na 50 milijuna tona. Od toga 75 posto završi u državama trećeg svijeta, s tim da se u Kinu izveze oko tri četvrtine te količine. To je ogroman posao! Pri tome se nitko ne pita što se događa s tim otpadom. U gradiću Guiyu, koji se smatra "prijestolnicom" e-otpada, već je 80 posto djece otrovano olovom.

Nema kiseline

Koji bi se plemeniti metali mogli prikupiti pametnim odlaganjem i u čemu je problem s njihovom reciklažom?

– Platina, zlato, srebro i ostali plemeniti metali vrlo su omiljeni u našem svakodnevnom životu kao nakit zbog svoje postojanosti i drugih dobrih karakteristika – jer su, primjerice, dobri katalizatori. I upravo zbog toga su istodobno vrlo zahvalne sirovine kad ih želimo reciklirati. Za njihovu reciklažu obično se koriste izuzetno agresivne i otrovne kemikalije kao što je zlatotopka (carska voda, lat. i engl. aqua regia), vrela mješavina koncentrirane solne i dušične kiseline iz koje se razvijaju otrovni plinovi kao što su klor i dušikovi oksidi.

Zašto ste se fokusirali na recikliranje platine?

– Platinom se bavim još od svoga doktorata, kada sam studirao aktivnost i stabilnost katalizatora za ćeliju s gorivom. Tako da sam je tijekom proteklih osam godina jako dobro upoznao.

Kreirali ste i patentirali novi originalni način recikliranja, koji je manje opasan i otrovan. Možete li objasniti kakav je to postupak i koja je njegova prednost u odnosu na dosadašnje metode?

– U usporedbi s dosadašnjim postupcima, naš novi proces sadrži 100 puta razrjeđenije kiseline, djeluje na sobnoj temperaturi (zlatotopka djeluje pri vrenju), u njemu se ne koriste kiseline, a osim toga je, prema našim ocjenama, i jeftiniji. Najveća je promjena što u našem postupku mijenjamo površinski potencijal plemenitih metala s izmjeničnom upotrebom reduktivnog ili oksidativnog plina, a sam mehanizam otapanja dosta je kompleksan.

Kakvu bi korist Europa mogla imati primjenom vašeg izuma, s obzirom na to da ona nema vlastite izvore ovih dragocjenih sirovina?

– Europa bi imala korist od recikliranja već sada, ako bi prestala izvoziti svoj otpad u zemlje trećeg svijeta. Treba znati da su plemeniti metali jedna od ključnih komponenti u proizvodnji visokosofisticiranih tehnoloških proizvoda kao što su tablet uređaji i da u Europi, na žalost, ne postoje nikakva poznata prirodna nalazišta ovih metala. Zato smo posve ovisni o vanjskom tržištu, što nije dobro za stabilan razvoj.

Stoga se samo po sebi kao rješenje nudi "urbano rudarstvo" (engl. urban mining), kojim iz odbačenih proizvoda, umjesto da ih bacamo i izvozimo, na zeleni način recikliramo plemenite metale. Oni su općenito savršen materijal za reciklažu, jer se u tom postupku ne gube i teoretski stopostotno kruže od proizvoda do otpatka i natrag – tzv. kružno gospodarstvo. Kada bi se koristila naša metoda, bili bismo i prijateljski prema okolišu.

U projektu su sudjelovali i znanstvenici uglednog njemačkog Instituta Max-Planck. Kako ste uspostavili tu suradnju?

– Na Institutu Max-Planck u Düsseldorfu bio sam na postdoktoratu s prestižnom stipendijom Marie-Curie IEF. Moram priznati da poznajem voditelja odsjeka još od vremena dok sam bio doktorski student, tako da dugo surađujemo, i kad sam mu došao s idejom o recikliranju, svi su bili spremni pomoći.

Reaktor za taljenje

S obzirom na to da je projekt predstavljen u vrhunskom znanstvenom časopisu, je li možda već stigao poziv za suradnju od nekog industrijskog poduzeća koje bi ga željelo primijeniti u praksi?

– U ovom trenutku pregovaramo s jednim poduzećem, a očekujem da će me u budućnosti kontaktirati i drugi. Osobno bih rado prihvatio industrijski projekt, da mogu nastaviti svoje istraživanje u većim razmjerima. Naime, zanima me mogu li rastopiti i druge metale.

Gdje bi se rezultati ovog projekta mogli primijeniti?

– Mislim da bi se ovo znanje moglo primijeniti u svim pogonima u kojima se već recikliraju plemeniti metali s kiselinama i drugim kemikalijama. Ako se zaista pokaže da je naša tehnologija jeftinija, onda bi se i lokalne zajednice mogle odlučiti za recikliranje plemenitih metala. Možda čak i u sabirnim centrima gdje se već prikuplja e-otpad – što zakonodavstvo već omogućuje.

Razmišljate i o reaktoru za topljenje plemenitih metala? O čemu je riječ?

– Reaktor za taljenje samo je jedan od načina recikliranja, pri čemu treba istaknuti da se recikliranje odvija u više koraka. Naša je ideja samo jedan od njih. Tako je, recimo, taljenje korak nakon kojega je potrebno metal i rastopiti. Tek tada se primjenjuje naš postupak.

Koliko bi se brzo vaš izum mogao primijeniti u praksi? Je li to bliska budućnost i o čemu ovisi?

– U svakom slučaju, naš postupak nije tako jednostavan kao što je topljenje u vreloj mješavini koncentriranih kiselina. Treba voditi računa kada i koliko se brzo suspencija otpada zasićuje plinom i koliko ga brzo možemo zamijeniti drugim plinom. No, inženjerskom optimizacijom to bi se moglo vrlo brzo primijeniti u praksi.

I na koncu, što je vaš sljedeći znanstveni izazov?
– Jedna je od ideja da pokušamo rastapati platinu u morskoj vodi. Ne znamo hoće li to biti moguće, ali vjerujem da to funkcionira, iako brzina otapanja može biti vrlo spora. No, nikad ne znaš gdje te čeka kakvo novo otkriće i upravo zbog toga treba isprobati i neke posve neobične ideje.

Ništa mi ne fali

Recite nešto o sebi kada niste znanstvenik?

Imam 35 godina, oženjen sam, radim na Institutu za kemiju u Ljubljani, imam trogodišnju kćer Evu, koja mi, kad sam kod kuće, ne dopušta da radim ništa za posao. I mislim da je to u redu. Treba odvojiti obiteljski život od poslovnog.

Ponekad mi ne dopušta ni da spavam noću. Ali to se događa sa svom djecom. Moram reći da u ovom trenutku imam sve što sam htio u životu. Ne i vlastiti stan, za koji moram uštedjeti još nešto novca. Naime, u svibnju ove godine vratili smo se iz Njemačke, gdje smo proveli zajedno dvije godine. Plaće u institutu i općenito u javnom sektoru nisu toliko velike da bi čovjek mogao kupiti stan.

Međutim, zadovoljan sam svojim poslom, imamo izuzetno dobru atmosferu i iznimno dobru opremu. Tako da možete i u budućnosti čuti o nama još nešto dobro.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SLOVENAC U AKCIJI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-11-01 15:09:33 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => J. Luetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-11-01 16:41:45 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-11-01 16:23:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2122 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2016\/11\/01\/slo 1.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/11\/01\/slo 4.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/11\/01\/slo 2.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/11\/01\/slo 3.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["slo 1","slo 4","slo 2","slo 3"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1260x840"},{"size0":"800x533"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4929193 Threads: 4 Questions: 175761655 Slow queries: 75745 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 5128834 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/dr-sc-nejc-hodnik-europu-cemo-opskrbiti-izvorima-plemenitih-metala-iz-e-otpada-448389 [printLink] => /mozaik/zivot/dr-sc-nejc-hodnik-europu-cemo-opskrbiti-izvorima-plemenitih-metala-iz-e-otpada-448389?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 262814 [name] => Nejc Hodnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nejc-hodnik [link] => /tag/nejc-hodnik ) [1] => stdClass Object ( [id] => 262815 [name] => Kemijski institut u Ljubljani [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kemijski-institut-u-ljubljani [link] => /tag/kemijski-institut-u-ljubljani ) [2] => stdClass Object ( [id] => 262816 [name] => skladištenje e-otpada [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skladistenje-e-otpada [link] => /tag/skladistenje-e-otpada ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SLOVENAC U AKCIJI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dr. sc. Nejc Hodnik: Europu ćemo opskrbiti izvorima plemenitih metala iz e-otpada [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/01/slo 1.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => slo 1 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/01/slo 1.jpg [title] => slo 1 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/01/slo 4.jpg [title] => slo 4 ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/01/slo 2.jpg [title] => slo 2 ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/01/slo 3.jpg [title] => slo 3 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U uglednom znanstvenom časopisu Nature Communications objavljeno je otkriće međunarodnog tima znanstvenika koji je predvodio dr. sc. Nejc Hodnik s Kemijskog instituta u Ljubljani, čijom bi se primjenom omogućila reciklaža elektroničkog otpada koji sadrži plemenite metale.

To je optimistična vijest za okoliš i za svjetsko gospodarstvo, jer ako projekt zaživi u praksi gomile e-otpada, ono bi moglo postati europski izvor dragocjenih sirovina koje bi se prikupljale na ekološki najprihvatljiviji i vjerojatno najjeftiniji način.

Budući da je elektronički otpad već dugo problem naše civilizacije za koji znanstvenici pokušavaju naći rješenje, voditelja i pokretača ovog projekta dr. Hodnika pitali smo kako je došao na ideju da se Stari kontinent opskrbi plemenitim metalima upravo iz odbačenog e-otpada.

– Ideju sam dobio tijekom studija stabilnosti katalizatora primijenjenih u ćeliji s gorivom koja sadrži plemenite metale, npr. platinu. Već u ranijim istraživanjima zajedno s kolegama s Kemijskog instituta u Ljubljani i Instituta Max-Planck otkrili smo da se platina otapa prilikom mijenjanja potencijala, koji površinu plemenitog metala oksidira i reducira. To uzrokuje novu vrstu korozije, koju smo nazvali tranzijentnim rastapanjem.

Provedba projekta kojem ste na čelu bit će korisna i za zemlje trećeg svijeta, koje su danas najveći deponij opasnog elektroničkog otpada. Navodno tri četvrtine e-otpada završi na deponijima Azije i Afrike, gdje su veliki ekološki i zdravstveni problem. Možete li potencijalnu korist ilustrirati nekim pokazateljima?

– Europa godišnje odbaci 10 milijuna tona električne i elektroničke opreme. Približno toliko odbaci se i u Americi, dok sve zemlje svijeta zajedno proizvedu 40 milijuna. Procjenjuje se da će 2018. ta brojka narasti na 50 milijuna tona. Od toga 75 posto završi u državama trećeg svijeta, s tim da se u Kinu izveze oko tri četvrtine te količine. To je ogroman posao! Pri tome se nitko ne pita što se događa s tim otpadom. U gradiću Guiyu, koji se smatra "prijestolnicom" e-otpada, već je 80 posto djece otrovano olovom.

Nema kiseline

Koji bi se plemeniti metali mogli prikupiti pametnim odlaganjem i u čemu je problem s njihovom reciklažom?

– Platina, zlato, srebro i ostali plemeniti metali vrlo su omiljeni u našem svakodnevnom životu kao nakit zbog svoje postojanosti i drugih dobrih karakteristika – jer su, primjerice, dobri katalizatori. I upravo zbog toga su istodobno vrlo zahvalne sirovine kad ih želimo reciklirati. Za njihovu reciklažu obično se koriste izuzetno agresivne i otrovne kemikalije kao što je zlatotopka (carska voda, lat. i engl. aqua regia), vrela mješavina koncentrirane solne i dušične kiseline iz koje se razvijaju otrovni plinovi kao što su klor i dušikovi oksidi.

Zašto ste se fokusirali na recikliranje platine?

– Platinom se bavim još od svoga doktorata, kada sam studirao aktivnost i stabilnost katalizatora za ćeliju s gorivom. Tako da sam je tijekom proteklih osam godina jako dobro upoznao.

Kreirali ste i patentirali novi originalni način recikliranja, koji je manje opasan i otrovan. Možete li objasniti kakav je to postupak i koja je njegova prednost u odnosu na dosadašnje metode?

– U usporedbi s dosadašnjim postupcima, naš novi proces sadrži 100 puta razrjeđenije kiseline, djeluje na sobnoj temperaturi (zlatotopka djeluje pri vrenju), u njemu se ne koriste kiseline, a osim toga je, prema našim ocjenama, i jeftiniji. Najveća je promjena što u našem postupku mijenjamo površinski potencijal plemenitih metala s izmjeničnom upotrebom reduktivnog ili oksidativnog plina, a sam mehanizam otapanja dosta je kompleksan.

Kakvu bi korist Europa mogla imati primjenom vašeg izuma, s obzirom na to da ona nema vlastite izvore ovih dragocjenih sirovina?

– Europa bi imala korist od recikliranja već sada, ako bi prestala izvoziti svoj otpad u zemlje trećeg svijeta. Treba znati da su plemeniti metali jedna od ključnih komponenti u proizvodnji visokosofisticiranih tehnoloških proizvoda kao što su tablet uređaji i da u Europi, na žalost, ne postoje nikakva poznata prirodna nalazišta ovih metala. Zato smo posve ovisni o vanjskom tržištu, što nije dobro za stabilan razvoj.

Stoga se samo po sebi kao rješenje nudi "urbano rudarstvo" (engl. urban mining), kojim iz odbačenih proizvoda, umjesto da ih bacamo i izvozimo, na zeleni način recikliramo plemenite metale. Oni su općenito savršen materijal za reciklažu, jer se u tom postupku ne gube i teoretski stopostotno kruže od proizvoda do otpatka i natrag – tzv. kružno gospodarstvo. Kada bi se koristila naša metoda, bili bismo i prijateljski prema okolišu.

U projektu su sudjelovali i znanstvenici uglednog njemačkog Instituta Max-Planck. Kako ste uspostavili tu suradnju?

– Na Institutu Max-Planck u Düsseldorfu bio sam na postdoktoratu s prestižnom stipendijom Marie-Curie IEF. Moram priznati da poznajem voditelja odsjeka još od vremena dok sam bio doktorski student, tako da dugo surađujemo, i kad sam mu došao s idejom o recikliranju, svi su bili spremni pomoći.

Reaktor za taljenje

S obzirom na to da je projekt predstavljen u vrhunskom znanstvenom časopisu, je li možda već stigao poziv za suradnju od nekog industrijskog poduzeća koje bi ga željelo primijeniti u praksi?

– U ovom trenutku pregovaramo s jednim poduzećem, a očekujem da će me u budućnosti kontaktirati i drugi. Osobno bih rado prihvatio industrijski projekt, da mogu nastaviti svoje istraživanje u većim razmjerima. Naime, zanima me mogu li rastopiti i druge metale.

Gdje bi se rezultati ovog projekta mogli primijeniti?

– Mislim da bi se ovo znanje moglo primijeniti u svim pogonima u kojima se već recikliraju plemeniti metali s kiselinama i drugim kemikalijama. Ako se zaista pokaže da je naša tehnologija jeftinija, onda bi se i lokalne zajednice mogle odlučiti za recikliranje plemenitih metala. Možda čak i u sabirnim centrima gdje se već prikuplja e-otpad – što zakonodavstvo već omogućuje.

Razmišljate i o reaktoru za topljenje plemenitih metala? O čemu je riječ?

– Reaktor za taljenje samo je jedan od načina recikliranja, pri čemu treba istaknuti da se recikliranje odvija u više koraka. Naša je ideja samo jedan od njih. Tako je, recimo, taljenje korak nakon kojega je potrebno metal i rastopiti. Tek tada se primjenjuje naš postupak.

Koliko bi se brzo vaš izum mogao primijeniti u praksi? Je li to bliska budućnost i o čemu ovisi?

– U svakom slučaju, naš postupak nije tako jednostavan kao što je topljenje u vreloj mješavini koncentriranih kiselina. Treba voditi računa kada i koliko se brzo suspencija otpada zasićuje plinom i koliko ga brzo možemo zamijeniti drugim plinom. No, inženjerskom optimizacijom to bi se moglo vrlo brzo primijeniti u praksi.

I na koncu, što je vaš sljedeći znanstveni izazov?
– Jedna je od ideja da pokušamo rastapati platinu u morskoj vodi. Ne znamo hoće li to biti moguće, ali vjerujem da to funkcionira, iako brzina otapanja može biti vrlo spora. No, nikad ne znaš gdje te čeka kakvo novo otkriće i upravo zbog toga treba isprobati i neke posve neobične ideje.

Ništa mi ne fali

Recite nešto o sebi kada niste znanstvenik?

Imam 35 godina, oženjen sam, radim na Institutu za kemiju u Ljubljani, imam trogodišnju kćer Evu, koja mi, kad sam kod kuće, ne dopušta da radim ništa za posao. I mislim da je to u redu. Treba odvojiti obiteljski život od poslovnog.

Ponekad mi ne dopušta ni da spavam noću. Ali to se događa sa svom djecom. Moram reći da u ovom trenutku imam sve što sam htio u životu. Ne i vlastiti stan, za koji moram uštedjeti još nešto novca. Naime, u svibnju ove godine vratili smo se iz Njemačke, gdje smo proveli zajedno dvije godine. Plaće u institutu i općenito u javnom sektoru nisu toliko velike da bi čovjek mogao kupiti stan.

Međutim, zadovoljan sam svojim poslom, imamo izuzetno dobru atmosferu i iznimno dobru opremu. Tako da možete i u budućnosti čuti o nama još nešto dobro.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
slo 1 slo 4 slo 2 slo 3
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/dr-sc-nejc-hodnik-europu-cemo-opskrbiti-izvorima-plemenitih-metala-iz-e-otpada-448389 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5ca02c15f41062dfffb4e1a64fd201ebd2e50a42 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dr.+sc.+Nejc+Hodnik%3A+Europu+%C4%87emo+opskrbiti+izvorima+plemenitih+metala+iz+e-otpada&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fdr-sc-nejc-hodnik-europu-cemo-opskrbiti-izvorima-plemenitih-metala-iz-e-otpada-448389 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fdr-sc-nejc-hodnik-europu-cemo-opskrbiti-izvorima-plemenitih-metala-iz-e-otpada-448389 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SLOVENAC U AKCIJI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotSLOVENAC U AKCIJI

Dr. sc. Nejc Hodnik: Europu ćemo opskrbiti izvorima plemenitih metala iz e-otpada

Piše J. Luetić
1. studenog 2016. - 17:23

U uglednom znanstvenom časopisu Nature Communications objavljeno je otkriće međunarodnog tima znanstvenika koji je predvodio dr. sc. Nejc Hodnik s Kemijskog instituta u Ljubljani, čijom bi se primjenom omogućila reciklaža elektroničkog otpada koji sadrži plemenite metale.

To je optimistična vijest za okoliš i za svjetsko gospodarstvo, jer ako projekt zaživi u praksi gomile e-otpada, ono bi moglo postati europski izvor dragocjenih sirovina koje bi se prikupljale na ekološki najprihvatljiviji i vjerojatno najjeftiniji način.

Budući da je elektronički otpad već dugo problem naše civilizacije za koji znanstvenici pokušavaju naći rješenje, voditelja i pokretača ovog projekta dr. Hodnika pitali smo kako je došao na ideju da se Stari kontinent opskrbi plemenitim metalima upravo iz o...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 05:41