StoryEditorOCM
Život‘KRV NIJE VODA‘

Danielov predak Ivan Eterović u 19. stoljeću je napustio Brač i otišao u Čile: ovo je dirljiva priča o momku koji se odlučio vratiti na ‘daleku, toplu obalu‘: Splićanke me se boje, mislim da znam zašto!

8. lipnja 2022. - 20:53
Daniel Orlando Cerda Guisande rođen je u Santiagu kao peta generacija Eterovića s Brača. Lijevo je njegov čukunčukundjed Ivan Eterović, na slici s jednom od unuka/Slobodna Dalmacija

Naši preci odlazili su u Čile i druge daleke zemlje trbuhom za kruhom, ima tu bezbroj dirljivih priča o bodulima koji su sa škrtoga škoja otišli pogonjeni doslovce glađu; neki su proputovali pola zemaljske kugle da bi sišli pod zemlju, radili u rudniku, e kako bi se barem jednom tjedno najeli mesa.

Bilo je to, u povijesnim okvirima, relativno nedavno, prije stotinjak godina. Neki od tih iseljenih mladića bi sebi naknadno doveli suprugu iz rodnog kraja, upoznavali su je preko pisama, a braku je prethodila pokoja crno-bijela fotografija.

Drugi su ženili lokalne djevojke, stanovnice Čilea, Ognjene zemlje, mjesta na koje ih je već dovezao parobrod i "bacio život". Novaca za povratnu kartu nije bilo, vrijedilo je pravilo: cvjetaj gdje si posađen (presađen).

Iz tih su "nasada" nik...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 21:25