StoryEditorOCM
Zdravljesve je manje pravog

Ovih pet trikova pomoći će vam da prepoznate lažni med; razotkriti ga može kriška kruha, ali i papir

Piše MOZAIK SD
18. svibnja 2024. - 07:30

Kako znate da kupujete pravi med? Ako ga ne kupujete izravno od pčelara, može biti teško odlučiti se između različitih marki i sorti dostupnih na tržištu. Procjenjuje se da gotovo tri četvrtine meda koji se prodaje u nekim trgovinama mješovitom robom u SAD-u, diskontnim klubovima i trgovcima velikim kutijama zapravo nije med.

To je prerađeni proizvod koji je lišen peludi, hranjivih tvari, enzima i vitamina. Ono što je ostalo u staklenci je samo zaslađeni sirup. Zabrinjavajuće je da neki proizvođači čak dodaju umjetna sladila i kukuruzni sirup kako bi pojeftinili "med" razrjeđivanjem izvornog proizvoda. Također postoji rizik da možda kupujete krivotvoreni med koji sadrži pesticide, antibiotike i druge zagađivače koji su ilegalno uvezeni iz Kine, prenosi Bee America.

Srećom, postoii 5 jednostavnih testova koja možete napraviti kod kuće kako biste se uvjerili da je proizvod koji ste kupili doista med. 

 

Kako prepoznati razliku između pravog i lažnog meda:

image
/Shutterstock

Test kristalizacije

Kako se med proizvodi od nektara, pčele ga prerađuju i unose u njega posebne enzime. Jedan od tih enzima, glukoza oksidaza, pomaže u uklanjanju vode iz meda. Rezultat ovog procesa je da prirodni med ima tendenciju kristalizacije i postaje gušći tijekom skladištenja. Umjetni med neće.

Test vode

Pravi med se ne miješa lako s vodom. Samo stavite čajnu žličicu u čašu vode i vidjet ćete da se smjestila na dno vaše posude. Da bi se uklopio u tekućinu, pravi med treba promiješati. Lažni med se, s druge strane, lako otapa u vodi, čak i bez miješanja.

Test na papiru

Stavite nekoliko kapi uzorka koji testirate na papirnati ručnik ili salvetu. Ako je med čist, ostat će čvrst i neće se natopiti. Ako je med nečist, smočit će papir, a možda čak i promočiti ga.

Test mikrovalnom pećnicom

Dodajte oko 2 žlice svog uzorka u zdjelu prikladnu za mikrovalnu pećnicu i zagrijavajte na visokoj snazi ​​45 do 60 sekundi. Prirodni med će se brzo karamelizirati dok će umjetni med postati pjenast i pjenušav.

Test kruha

  Namažite svoj uzorak na krišku kruha. Ako se radi o pravom medu, kruh će za nekoliko minuta postati hrskav na vrhu. Ako je med krivotvoren, kruh će se razmočiti (zbog različitog sadržaja vlage).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 17:34