StoryEditorOCM
Slanotradicionalni način

Ukusno i lako probavljivo: starinsko jelo od pristupačnih sastojaka super je kao doručak, a baš je zgodno i za marendu!

Piše Spiza SD
20. rujna 2023. - 07:05

Lako probavljiv, jednostavan i preukusan obrok lako ćete napraviti uz pomoć malo kukuruznog brašna, po mogućnosti bijelog, ali nije uvjet, a u nedostatku će vam poslužiti i kukuruzna krupica s kojom inače radite palentu.

Za bolji okus, ali i za višu nutritivnu vrijednost, poslužit će vam svježi sir koje vegani mogu zamijeniti tofuom, dok će svi oni kojima prehrambene restrikcije ne padaju na pamet svježi sir zamijeniti nekom pikantnijom vrstom te će pored toga s guštom dodati - malo slanine. Još vam samo treba malo ulja, soli i vode i malo više od pola sata minuta vremena, možda i manje ako koristite male kalupiće za muffine. Naravno, nitko vam ne brani da svoju malu kulinarsku kreaciju još malo začinite po svom guštu.

E, da, ako se pitate što vam to savjetujemo da pripremite, riječ je o specijalitetu kojeg naši susjedi nazivaju proja. Izvorno se pekao u jednoj posudi, no u novije vrijeme, od kad su se i u nas udomaćili muffini i cup cakesi, proja se često peće u kalupićima, što je čini oku ugodnijom, a može i skratiti vrijeme pečenja.

Inače, postoji puno recepata za proju, a mi vam donosimo tradicionalni.

Proja

Sastojci: 

16 žlica kukuruznog brašna
300 g sira
200 g slanine
500 ml vode
3 žlice ulja
1 čajna žličica soli

Priprema

Zakuhajte 500 ml vode.  

Brašno stavite u posudu za kuhanje, pomiješajte ga sa solju i prelijte uzavrelom vodom.

Slaninu narežite na kockice pa je ispržite na ulju. Preprženu slaninu dodajte brašnu, dodajte i izmrvljeni sir pa sve izmiješajte i prebacite u kalup premazan masnoćom i posut brašnom pa pecite proju 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Zatim smanjite temperaturu na 180 stupnjeva i pecite još toliko. Alternativno, uz pomoć žlice prebacite smjesu u nauljene i pobrašnjene kalupiće za muffine pa ih pecite 12-15 minuta na 200 pa smanjite temperaturu na 180 i pecite još 10-ak minuta (uzmite u obzir da vrijeme pečenja može biti i kraće ako koristite manje kalupe).

Poslužite toplo uz vrhnje ili kiselo mlijeko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 01:28