StoryEditorOCM
Slanoza pomazat‘ pjat

Pravo ljetno jelo na žlicu: ‘dušu je dalo‘ za pripremiti skromniju rodicu skupocjene ribe, a šug je neodoljivo moćan!

Piše Spiza SD
25. srpnja 2023. - 12:12

I ljeti se zaželimo spiza na žlicu, nije sve u salatama i manistri. Kad vam opet dođe želja za dobrim točem, uzmite u obzir ovu ideju: marmitako. Nije riječ o japanskoj kužini nego o baskijskoj, a ime se odnosi na naziv koji su tamošnji ribari dali ukusnom gulašu od dugoperajne tune (Thunnus alalunga), ribe iz porodice skušovki.

Premda joj je sezona baš u srpnju i kolovozu, teško ćete ju kod nas naći frišku, nismo sigurni za ponudu zamrznite ribe iz uvoza, ali ovo ćete jelo sasvim uspješno skuhati i od naše tune, kao i od palamide. Pa što vam dođe pod ruku.

Marmitako

Sastojci:

1,5 kg tune ili palamide
2 kg krumpira
1/2 crvene paprike
1/2 zelene paprike ili cijela koju boju imate pri ruci
2 češnja češnjaka
1 komad čilija
1 veliki luk
1/2 čaše bijelog vina
1 žličica mljevene paprike
1 litra riblje juhe
nekoliko niti šafrana
maslinovo ulje
svježi peršin
sol, papar

Priprema:

Očistite ribu i narežite je na kocke. Luk, češnjak i paprike nasjeckajte na kockice, a krumpir i čili na ploškice.

U veći lonac stavite malo ulja, dodajte nasjeckani češnjak, lagano zažutite i dodajte sitno nasjeckani luk, pospite solju pa pirjajte dok ne postane proziran. Dodajte nasjeckanu papriku, pustite da se prži desetak minuta pa dodajte vino, mljevenu ​​papriku, šafran i čili. Dolijte malo juhe, poklopite i kuhajte još desetak minuta.

Ubacite krumpir pa pustite da se kuha oko 15 minuta ili dok krumpir ne omekša, ali je još malo tvrd. Dodajte ribu, pospite je solju, poklopite lonac i pustite da se sve kuha oko 6 minuta (računajte od kada lonac ponovno zavrije) pa ugasite vatru jer će se s preostalom toplinom riba skuhati bez prekuhavanja.

Izvadite ploške čilija, pospite sjeckanim peršinom i poslužite vruće.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 16:41