StoryEditorOCM
Slanodobar spoj

Ma je li ovo moguće? Dobili smo recept za - morsku sarmu! Moramo vam priznati da uopće ne zvuči loše...

Piše Spiza SD
24. srpnja 2023. - 13:44

Jeste li ikad probali morsku sarmu? Jesmo li vas iznenadili ovim pitanjem? Nas je svakako iznenadila ta ideja, a stigla nam je mailom od vjernog čitatelja koji bi volio ostati u blaženoj anonimnosti. Želju ćemo mu ispuniti, jer nam je dao dobar recept i odgovorio na naše pitanje kako mu je ovakvo nešto palo napamet.

- Na vrtu ove godine nemam kupus, ali imam blitvu ogromnih, mekanih listova. Kako znam da neki rade sarmu i u listu loze, pokušao sam s blitvom, a kako obožavam riblju juhu pala je ova ideja - priznao nam je.

Isprobajte recept pa provjerite kakva mu je ideja. Nama se čini vrlo zanimljivom, uostalom blitva i riba su dobar spoj...

image
Privatni album

Morske sarme

Sastojci:

1 kg oslića
200 g riže
1 luk
3 lovorova lista
1 žličica papra u zrnu
2 mrkve
3 režnja češnjaka
70 ml octa
maslinovo ulje
peršin
veći listovi blitve
sol

Priprema:

Najprije skuhajte riblju juhu od škrpine. 

U lonac stavite luk, mrkvu, češnjak, lovorov list, papar i sol pa pustite da zavrije. Smanjite vatru pa kuhajte 15-ak minuta.

Zatim dodajte ocat i cijelu ribu pa ju pokrijte listovima blitve. Nakon 2 minute blanširanja, blitvu oprezno izvadite, a ribu kuhajte još 8 minuta pa je izvadite.

Nožem okomito na bodlje povucite od repa prema glavi, s obje strane, pa otklonite sve vanjske kosti s kožom. Izvadite glavnu kost i pregledajte da nije ostala koja manja. Ribu pomiješajte sa 100 g riže i začinite pa dodajte malo juhe da se lakše sve izmješa.

Svaki list blitve raširite na dasci, dodajte ribu s rižom i zamotajte od vrha prema stabljici te zavrnite krajeve. Sarme stavite u juhu uz još 100 gr riže i lagano kuhajte 30 minuta. Ako blitva pukne, ostaje bogata juha. Poslužite uz tartar umak.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 21:05