StoryEditorOCM
Savjetiništa lakše

Peršin ćete nasjeckati kao od šale ako najprije postupite ovako. Pripazite i na stabljike, mogu vam pokvariti jelo...

Piše T. S. M.
9. svibnja 2024. - 08:10

Sjeckanje peršina jedna je od onih svakodnevnih kuharskih zadaća bez kojih je nezamisliva priprema obroka na Mediteranu, ali i u mnogim drugim kuhinjama svijeta. No unatoč tome, sjeckanje peršina mnogim je kuharima, čak i onima s duljim stažem, prava noćna mora. Osobito ako ne znaju kako se to pravilno radi.

Za sitno nasjeckati peršin potreban je oštar nož, a najbolje je koristiti nož pozamašne oštrice i to tako da je nož pričvršćen uz dasku za rezanje, dok drugi kraj slobodno sjecka. Bit ove tehnike su pokreti koji podjećaju na ljuljanje, a caka koja olakava posao je povremeno prikupljanje nasjeckanog lišća na hrpu, kako bi se posao barem malo skratio.

image

Trebamo li ukloniti stabljike peršina i koristiti samo lišće?

Shutterstock

No jedna stvar kod mnogih izaziva zabunu. Što je s peteljkama?

Neki stručnjaci savjetuju ukloniti stabljike u potpunosti, jer, kako tvrde, kvare okus jela. Ipak, šteta ih je baciti, poručuju nam, pa ih treba koristiti za juhe i temeljce, odnosno druga jela u kojima će se dugo kuhati, jer to će neutralizirati neugodne arome.

Drugi, pak, tvrde da nije potrebno ukloniti stabljike u potpunosti, nego samo onaj njihov dio bez lišća. Odrezane djelove, poručuju nam, korisno je pohraniti za pripremu juha i sličnih jela.

image

Chimichurri je vrlo ukusan umak za čiju vam pripremu treba puno sitno nasjeckanog peršina

Shutterstock

Još je jedna stvar bitna pri rezanju peršina i bez nje će se ta zadaća pretvoriti u pravu gnjavažu. Peršin mora biti suh. Ako ste ga oprali netom pred sjeckanje, potrudite se dobro ga osušiti papirnatim ručnicima kako se ne bi lijepio za nož i otežavao vam sjeckanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 01:31