StoryEditorOCM
PanoramaBalade za sve vijeke

Danas je 71. godišnjica rođenja ‘Panonskog mornara‘. Prvi put smo ga čuli 1977. i odmah je ušao u - razdjeljak

Piše Mozaik SD
11. svibnja 2024. - 08:33

Na današnji dan 1953. godine, u Novom Sadu je rođen Đorđe Balašević, jedan od najboljih regionalnih kantautora, pjevač i skladatelj balada i šansona.

Prva muzička grupa kojoj se Balašević priključio bila je "Žetva" iz Novog Sada. S njima je snimio singl "U razdeljak te ljubim" koji je prodan u 180 tisuća primjeraka, što je bio ogroman uspjeh u to vrijeme. Godine 1978., osniva grupu "Rani mraz" s kojom iste godine nastupa na Festivalu u Opatiji s pjesmom "Moja prva ljubav", a već sljedeće, 1979. godine osvajaju prvo mjesto na Splitskom festivalu s pjesmom "Panonski mornar".

S "Ranim mrazom" Balašević je izveo i dvije pjesme koje se svrstavaju u njegove najbolje i najpopularnije - "Priča o Vasi Ladačkom" i "Život je more". Godine 1982., Đorđe napušta "Rani mraz" i počinje solo karijeru.

image

Goran Mehkek/CROPIX

Goran Mehkek/Cropix

Balašević je u posljednjem ratu i agresiji na BiH (‘92.-‘95.) zauzeo antiratni i pacifistički stav, koji je opjevao u brojnim pjesmama, a nekoliko godina prije rata, 1987., izveo je pjesmu "Samo da rata ne bude" čiji stihovi su, zapravo, njegovi antiratni stavovi.

Svojim albumom "Devedesete" Balašević je ismijao srbijanskog vođu u ratu Slobodana Miloševića pjesmom "Legenda o Gedi Gluperdi", a pjesma "Živeti slobodno" je još jedan od njegovih antiratnih uradaka. Nakon toga je izdao još dva albuma, "Dnevnik starog momka" i "Rani mraz". Nastupao je i održavao koncerte do smrti.

Preminuo je u Kliničkom centru "Vojvodina" u Novom Sadu, 19. veljače 2021., u 68. godini života od posljedica Covida-19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 04:46