stdClass Object ( [id] => 291191 [title] => Ugledni stručnjaci otkrivaju: koliko je opravdana panika oko crvenog mesa? [alias] => ugledni-strucnjaci-otkrivaju-koliko-je-opravdana-panika-oko-crvenog-mesa [catid] => 267 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Mesne prerađevine uzrokuju rak debelog crijeva, a možda i rak želuca, dok se crveno meso povezuje s mogućim nastankom zloćudne bolesti debelog crijeva, kao i s rakom prostate i gušterače.

Vijest je, podsjetimo, prije dva dana objavila Svjetska zdravstvena organizacija, objasnivši kako je do takvih zaključaka došla radna skupina od 22 znanstvenika iz deset zemalja, okupljenih pri Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka (IACR).

Nakon evaluacije više od 800 znanstvenih studija, znanstvenici su prerađeno meso svrstali u skupinu 1 tvari za koje ima dovoljno dokaza da su kancerogeni, pa su se tako kobasice, panceta, pršut, hrenovke, pašteta i hamburgeri našli u istoj skupini s duhanom, azbestom i ispušnim plinovima dizelskih motora.

Crveno meso, poput svinjetine, govedine i junetine svrstano je, pak, u skupinu 2A mogućih kancerogenih tvari, na kojoj je, promjerice, već glifosat, aktivni sastojak mnogih herbicida.

Rizične navike


To, naravno, ne znači da će svatko tko je konzumirao kobasice i svinjsko meso dobiti karcinom, već, objasnili su iz IARC-a, rizik od nastanka raka raste s količinom pojedenih prerađevina i mesa. A to su i osnovne poruke koje javnosti šalju i domaći stručnjaci, koji se slažu kako unos crvenog mesa treba ograničiti, ali ga nije nužno posve izbaciti iz prehrane. S druge strane, mnoge prerađevine ipak bi trebalo zaobilaziti u širokom luku.

Dragana Olujić, nutricionistica iz Splita, objašnjava kako se nalaz Svjetske zdravstvene organizacije o kancerogenosti odnosi na svakodnevnu i učestalu konzumaciju prerađenog crvenog mesa.

- Dokazano je kako primjena od 50 grama prerađenog mesa na dan povisuje rizik oboljenja raka debelog crijeva za 18 posto. Ako promatramo pojedinca, ovaj rizik ostaje malen, međutim on raste kako se povećava učestalost konzumacije te hrane.

Odnosno, ako odrasla osoba ili dijete svaki dan jede neku od nabrojane hrane, pa i ako svaki dan izabere nešto drugo od tih namirnica, nalazi se u skupini povećanog rizika od oboljenja. Rizik raste ako je osoba pušač, ako je pretila, svakodnevno pije alkohol u količini većoj od preporučene ili je netko u obitelji već bolovao od raka debelog crijeva – upozorava nutricionistica.

Dodaje i kako ništa od ovoga za stručnjake u prehrani nije neočekivano jer su prerađevine crvenog mesa odavno uvrštene u sve udžbenike kao hrana koja se ne daje oboljelima od raka, pa je ovakav razvoj situacije, dodaje, za struku očekivan.

Kako se treba hraniti? Preporuka nutricionistice Olujić jest da se u što većoj mjeri pridržavamo smjernica mediteranske prehrane, koja je i dalje najbolja opcija i za zdrave i za bolesne. A takva prehrana podrazumijeva da se crveno meso i neke njegove prerađevine konzumiraju svega nekoliko puta mjesečno.

- Našem čovjeku to bi trebalo značiti da fešte ostaju fešte. Ne trebamo praviti feštu svaki dan jer onda ona gubi smisao, što znači da se konzumacija pršuta, kobasica, pancete, svinjetine i govedine treba ponovno svesti na nekoliko puta mjesečno – objašnjava Olujić.



Potvrđuje kako meso ima veliku hranjivu vrijednost i značaj u prehrani jer je izvor važnih bjelančevina, minerala i željeza, koje se najbolje iskorištava baš iz mesa.

- Stoga ne trebamo ograničeno gledati na ovu izjavu Svjetske zdravstvene organizacije. Svemu treba pristupiti racionalno te promijeniti ono što je moguće i u okviru naših ekonomskih mogućnosti. Crveno meso treba birati rijetko, a redovno jesti perad, odnosno piletinu, puretinu i patke, te mladu teletinu, janjetinu, mladu kozletinu i ribu – objašnjava.

Neke Mesne prerađevine bi, ipak, najbolje bilo u potpunosti izbaciti iz prehrane, pogotovo kod djece.
- Hrenovke, salame od crvenog mesa i paštete djeci ne nudite nikada ili iznimno rijetko. Te smo proizvode uspješno izbacili iz jelovnika vrtića i škola, pa nema razloga da institucije pokazuju napredak a da na razini obitelji opetovano idemo u regresiju - kaže Olujić.

Pesticidi i herbicidi

I prof. dr. Izet Hozo, pročelnik Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju KBC-a Split, posebno upozorava na Mesne prerađevine, odnosno mljeveno, procesuirano meso, kobasice, hrenovke i sušeno meso sa svim dodacima, ističući kako su raznorazni aditivi u takvim proizvodima prava tempirana bomba za ljudski organizam.

- Ako tomu dodamo činjenicu da je meso koje nam dolazi na trpezu već u startu zagađeno pesticidima i herbicidima (među njima i već spomenuti mogući kancerogen glifosat), jer je bjelodano da više ne postoje idilična zelena polja koja nisu tretirana protiv korova, jasni su razmjeri potencijalnih opasnosti za ljudsko zdravlje.

U svom svakodnevnom radu uvijek upozoravamo svoje pacijente na umjerenost u ishrani, propagiramo mediteransku dijetu ili, bolje rečeno, stil prehrane u Dalmaciji s dosta povrća, voća, žitarica, ribe, i naravno i meso u umjerenim količinama.

Konačno, nije nam namjera podgrijavati histeriju i potpuno zabranjivati crveno meso, jer je ono dobar izvor proteina, minerala, željeza i niza drugih gradivnih materija. Mi koji živimo u ovim krajevima imamo tu sreću da konzumiramo meso koje je sigurno daleko bolje kvalitete nego ono u SAD-u, industrijski tretirano - kaže prof. dr. Hozo.

Konzervansi i boje

Kao liječnik ukazuje da je posebna pažnja nužna kod djece i adolescenata koji naveliko konzumiraju nezdravu hranu (pizze, hamburgere, lazanje...) umjesto domaćih juha, povrća, voća, ribe, pa i manjih obroka kuhanog mesa, o čemu bi, kaže, trebali voditi računa roditelji i oni koji sastavljaju jelovnike u vrtićima, školama i menzama.

Sa stavom dr. Hoze slaže se i dječja hematologinja-onkologinja u KBC-u Split dr. Višnja Armanda, objašnjavajući kako se, bez obzira na ovo izvješće Svjetske zdravstvene organizacije i porast malignih oboljenja kod djece, ne može za sve unaprijed “optužiti” crveno meso, nego se najveći štetni sastojci i dokazani kancerogeni nalaze u mesnim prerađevinama.

- To su razni emulgatori, konzervansi, boje i sve ono što velike mesne industrije dodaju hrenovkama, paštetama i sličnim prerađevinama da bi imali što primamljiviji okus i što dulji rok trajanja. Mi pedijatri smo svakako mišljenja da djeca trebaju jesti raznovrsnu hranu, ne isključiti meso, ali pokušati koristiti ono što prirodnije uzgojeno, kao i povrće koje nije tretirano otrovnim kancerogenim supstancijama kao što su herbicidi. Ali problem je, kao što znamo, doći do takvog proizvoda - zaključuje dr. Armanda.

Divna Zenić Rak, foto: shutterstock

Divljač nije štetna

u crveno meso, definirano kao moguće kancerogeno, ubraja se svinjetina, govedina, junetina, meso ovce, koze, konja...
mlada teletina (Olujić objašnjava kako se radi o teletini koja je mlada prema mediteranskim propozicijama, a ne onima s kontinenta), janjetina i mlada kozletina ne spadaju u crveno, nego u bijelo meso meso divljači nije bilo obuhvaćeno ovim istraživanjem, no to se meso, kaže Olujić, ionako rijetko nalazi na jelovnicima, pa njegova konzumacija od nekoliko puta mjesečno nije štetna.

U Mesne prerađevine, definirane kao sigurno kancerogene, ubrajaju se panceta, pršut, hrenovke, salame, paštete, hamburgeri (čak i oni pureći), konzervirano meso...
‘Slavonci bi odavno izumrli’

Portali i društvene mreže uzavrele su jučer od komentara nakon objave o kancerogenosti pancete, pršuta i ostalih prerađevina. Izdvajamo neke od komentara:

- Bolje umrit od pancete nego praznoga stumaka
- Ako oćete ostavit meso, ima kod mene mista
- Da je meso tako štetno Slavonci bi izumrli prije dinosaura
- Ma je, štetno je, ali što vrijedi život bez mesine? Da sam vegetarijanac, živio bih još kraće jer bih se objesio od jada
- Idem si narezat pancetu. Članak me uzrujao
- Opet propaganda. Tisućama godina ljudi su konzumirali takvu hranu i bili su zdravi, a rak je postao masovna pojava tek nakon GMO, pesticida i ostalih kemikalija s kojima nas truju
- Ovo mi je otvorilo oči! Evo od sutra se prebacujem na super-zdravo voće i provrće koje ne sadrži nikakve pesticide, herbicide i umjetna gnojiva... ili na mliječne proizvode koje ni u kom slučaju nemaju opasnih kemikalija i teških metala
Pušenje je pogubnije

To što su Mesne prerađevine svrstane u istu skupinu (skupina 1 dokazano kancerogenih tvari) s duhanom, ipak ne znači da su te prerađevine jednako štetne kao cigarete. To samo znači da je u oba slučaja dokazano da uzrokuju rak.

Usporedbe radi, prema podacima Britanske agencije za istraživanje raka, duhan uzrokuje 86 posto zloćudnih bolesti pluća i 19 posto svih malignih oboljenja, a mesne prerađevine 21 posto karcinoma debelog crijeva i tri posto svih zloćudnih bolesti.

Odnosno, oko 34 tisuće smrti izazvanih rakom godišnje može se povezati s konzumiranjem tih prerađevina, dok se čak milijun smrtnih slučajeva povezuje s konzumiranjem duhana.
Mediteranska prehrana

Mediteranska prehrana, objašnjava nutricionistica Olujić, podrazumijeva da se tri puta tjedno konzumira riba, jedan put tjedno ručak bi se trebao bazirati na biljnim proizvodima i siru (dakle, bez mesa), još dva puta tjedno se preporuča meso peradi, a jednom tjedno bi se moglo konzumirati i crveno meso.

Pri tome bi se, kaže Olujić, količine crvenog mesa trebale kretati od 150 grama za osobe s niskim energetskim potrebama, do 300 grama za one s izrazito visokim energetskim potrebama (sportaše i fizičke radnike). Radi se, dakle, o tjednoj količini crvenog mesa koja neće naštetiti organizmu.
Paleo prehrana

Ovo izvješće ruši i priču o "zdravoj" takozvanoj Paleo prehrani, koja je u zadnje vrijeme jako moderna, a koja podrazumijeva konzumaciju velikih količina crvenog mesa i prerađevina u svakodnevnoj prehrani.


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => (ne)potrebna histerija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-10-28 14:24:45 [created_by] => 33 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-10-29 09:55:21 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-10-28 16:34:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7500 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 267 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija saznanja i savjeti za ljepotu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Ljepota [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/10/28/kobase.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "770x480" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 267 [name] => Ljepota [alias] => ljepota [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8197334 Threads: 5 Questions: 1619104606 Slow queries: 4960909 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113025045 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/ljepota ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /mozaik/ljepota/ugledni-strucnjaci-otkrivaju-koliko-je-opravdana-panika-oko-crvenog-mesa-291191 [printLink] => /mozaik/ljepota/ugledni-strucnjaci-otkrivaju-koliko-je-opravdana-panika-oko-crvenog-mesa-291191?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 321772 [name] => meso [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => meso [link] => /tag/meso ) [1] => stdClass Object ( [id] => 228135 [name] => crvenomeso [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => crvenomeso [link] => /tag/crvenomeso ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => (ne)potrebna histerija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ugledni stručnjaci otkrivaju: koliko je opravdana panika oko crvenog mesa? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-21-04-17-48-33 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/10/28/kobase.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/10/28/kobase.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Mesne prerađevine uzrokuju rak debelog crijeva, a možda i rak želuca, dok se crveno meso povezuje s mogućim nastankom zloćudne bolesti debelog crijeva, kao i s rakom prostate i gušterače.

Vijest je, podsjetimo, prije dva dana objavila Svjetska zdravstvena organizacija, objasnivši kako je do takvih zaključaka došla radna skupina od 22 znanstvenika iz deset zemalja, okupljenih pri Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka (IACR).

Nakon evaluacije više od 800 znanstvenih studija, znanstvenici su prerađeno meso svrstali u skupinu 1 tvari za koje ima dovoljno dokaza da su kancerogeni, pa su se tako kobasice, panceta, pršut, hrenovke, pašteta i hamburgeri našli u istoj skupini s duhanom, azbestom i ispušnim plinovima dizelskih motora.

Crveno meso, poput svinjetine, govedine i junetine svrstano je, pak, u skupinu 2A mogućih kancerogenih tvari, na kojoj je, promjerice, već glifosat, aktivni sastojak mnogih herbicida.

Rizične navike


To, naravno, ne znači da će svatko tko je konzumirao kobasice i svinjsko meso dobiti karcinom, već, objasnili su iz IARC-a, rizik od nastanka raka raste s količinom pojedenih prerađevina i mesa. A to su i osnovne poruke koje javnosti šalju i domaći stručnjaci, koji se slažu kako unos crvenog mesa treba ograničiti, ali ga nije nužno posve izbaciti iz prehrane. S druge strane, mnoge prerađevine ipak bi trebalo zaobilaziti u širokom luku.

Dragana Olujić, nutricionistica iz Splita, objašnjava kako se nalaz Svjetske zdravstvene organizacije o kancerogenosti odnosi na svakodnevnu i učestalu konzumaciju prerađenog crvenog mesa.

- Dokazano je kako primjena od 50 grama prerađenog mesa na dan povisuje rizik oboljenja raka debelog crijeva za 18 posto. Ako promatramo pojedinca, ovaj rizik ostaje malen, međutim on raste kako se povećava učestalost konzumacije te hrane.

Odnosno, ako odrasla osoba ili dijete svaki dan jede neku od nabrojane hrane, pa i ako svaki dan izabere nešto drugo od tih namirnica, nalazi se u skupini povećanog rizika od oboljenja. Rizik raste ako je osoba pušač, ako je pretila, svakodnevno pije alkohol u količini većoj od preporučene ili je netko u obitelji već bolovao od raka debelog crijeva – upozorava nutricionistica.

Dodaje i kako ništa od ovoga za stručnjake u prehrani nije neočekivano jer su prerađevine crvenog mesa odavno uvrštene u sve udžbenike kao hrana koja se ne daje oboljelima od raka, pa je ovakav razvoj situacije, dodaje, za struku očekivan.

Kako se treba hraniti? Preporuka nutricionistice Olujić jest da se u što većoj mjeri pridržavamo smjernica mediteranske prehrane, koja je i dalje najbolja opcija i za zdrave i za bolesne. A takva prehrana podrazumijeva da se crveno meso i neke njegove prerađevine konzumiraju svega nekoliko puta mjesečno.

- Našem čovjeku to bi trebalo značiti da fešte ostaju fešte. Ne trebamo praviti feštu svaki dan jer onda ona gubi smisao, što znači da se konzumacija pršuta, kobasica, pancete, svinjetine i govedine treba ponovno svesti na nekoliko puta mjesečno – objašnjava Olujić.



Potvrđuje kako meso ima veliku hranjivu vrijednost i značaj u prehrani jer je izvor važnih bjelančevina, minerala i željeza, koje se najbolje iskorištava baš iz mesa.

- Stoga ne trebamo ograničeno gledati na ovu izjavu Svjetske zdravstvene organizacije. Svemu treba pristupiti racionalno te promijeniti ono što je moguće i u okviru naših ekonomskih mogućnosti. Crveno meso treba birati rijetko, a redovno jesti perad, odnosno piletinu, puretinu i patke, te mladu teletinu, janjetinu, mladu kozletinu i ribu – objašnjava.

Neke Mesne prerađevine bi, ipak, najbolje bilo u potpunosti izbaciti iz prehrane, pogotovo kod djece.
- Hrenovke, salame od crvenog mesa i paštete djeci ne nudite nikada ili iznimno rijetko. Te smo proizvode uspješno izbacili iz jelovnika vrtića i škola, pa nema razloga da institucije pokazuju napredak a da na razini obitelji opetovano idemo u regresiju - kaže Olujić.

Pesticidi i herbicidi

I prof. dr. Izet Hozo, pročelnik Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju KBC-a Split, posebno upozorava na Mesne prerađevine, odnosno mljeveno, procesuirano meso, kobasice, hrenovke i sušeno meso sa svim dodacima, ističući kako su raznorazni aditivi u takvim proizvodima prava tempirana bomba za ljudski organizam.

- Ako tomu dodamo činjenicu da je meso koje nam dolazi na trpezu već u startu zagađeno pesticidima i herbicidima (među njima i već spomenuti mogući kancerogen glifosat), jer je bjelodano da više ne postoje idilična zelena polja koja nisu tretirana protiv korova, jasni su razmjeri potencijalnih opasnosti za ljudsko zdravlje.

U svom svakodnevnom radu uvijek upozoravamo svoje pacijente na umjerenost u ishrani, propagiramo mediteransku dijetu ili, bolje rečeno, stil prehrane u Dalmaciji s dosta povrća, voća, žitarica, ribe, i naravno i meso u umjerenim količinama.

Konačno, nije nam namjera podgrijavati histeriju i potpuno zabranjivati crveno meso, jer je ono dobar izvor proteina, minerala, željeza i niza drugih gradivnih materija. Mi koji živimo u ovim krajevima imamo tu sreću da konzumiramo meso koje je sigurno daleko bolje kvalitete nego ono u SAD-u, industrijski tretirano - kaže prof. dr. Hozo.

Konzervansi i boje

Kao liječnik ukazuje da je posebna pažnja nužna kod djece i adolescenata koji naveliko konzumiraju nezdravu hranu (pizze, hamburgere, lazanje...) umjesto domaćih juha, povrća, voća, ribe, pa i manjih obroka kuhanog mesa, o čemu bi, kaže, trebali voditi računa roditelji i oni koji sastavljaju jelovnike u vrtićima, školama i menzama.

Sa stavom dr. Hoze slaže se i dječja hematologinja-onkologinja u KBC-u Split dr. Višnja Armanda, objašnjavajući kako se, bez obzira na ovo izvješće Svjetske zdravstvene organizacije i porast malignih oboljenja kod djece, ne može za sve unaprijed “optužiti” crveno meso, nego se najveći štetni sastojci i dokazani kancerogeni nalaze u mesnim prerađevinama.

- To su razni emulgatori, konzervansi, boje i sve ono što velike mesne industrije dodaju hrenovkama, paštetama i sličnim prerađevinama da bi imali što primamljiviji okus i što dulji rok trajanja. Mi pedijatri smo svakako mišljenja da djeca trebaju jesti raznovrsnu hranu, ne isključiti meso, ali pokušati koristiti ono što prirodnije uzgojeno, kao i povrće koje nije tretirano otrovnim kancerogenim supstancijama kao što su herbicidi. Ali problem je, kao što znamo, doći do takvog proizvoda - zaključuje dr. Armanda.

Divna Zenić Rak, foto: shutterstock

Divljač nije štetna

u crveno meso, definirano kao moguće kancerogeno, ubraja se svinjetina, govedina, junetina, meso ovce, koze, konja...
mlada teletina (Olujić objašnjava kako se radi o teletini koja je mlada prema mediteranskim propozicijama, a ne onima s kontinenta), janjetina i mlada kozletina ne spadaju u crveno, nego u bijelo meso meso divljači nije bilo obuhvaćeno ovim istraživanjem, no to se meso, kaže Olujić, ionako rijetko nalazi na jelovnicima, pa njegova konzumacija od nekoliko puta mjesečno nije štetna.

U Mesne prerađevine, definirane kao sigurno kancerogene, ubrajaju se panceta, pršut, hrenovke, salame, paštete, hamburgeri (čak i oni pureći), konzervirano meso...
‘Slavonci bi odavno izumrli’

Portali i društvene mreže uzavrele su jučer od komentara nakon objave o kancerogenosti pancete, pršuta i ostalih prerađevina. Izdvajamo neke od komentara:

- Bolje umrit od pancete nego praznoga stumaka
- Ako oćete ostavit meso, ima kod mene mista
- Da je meso tako štetno Slavonci bi izumrli prije dinosaura
- Ma je, štetno je, ali što vrijedi život bez mesine? Da sam vegetarijanac, živio bih još kraće jer bih se objesio od jada
- Idem si narezat pancetu. Članak me uzrujao
- Opet propaganda. Tisućama godina ljudi su konzumirali takvu hranu i bili su zdravi, a rak je postao masovna pojava tek nakon GMO, pesticida i ostalih kemikalija s kojima nas truju
- Ovo mi je otvorilo oči! Evo od sutra se prebacujem na super-zdravo voće i provrće koje ne sadrži nikakve pesticide, herbicide i umjetna gnojiva... ili na mliječne proizvode koje ni u kom slučaju nemaju opasnih kemikalija i teških metala
Pušenje je pogubnije

To što su Mesne prerađevine svrstane u istu skupinu (skupina 1 dokazano kancerogenih tvari) s duhanom, ipak ne znači da su te prerađevine jednako štetne kao cigarete. To samo znači da je u oba slučaja dokazano da uzrokuju rak.

Usporedbe radi, prema podacima Britanske agencije za istraživanje raka, duhan uzrokuje 86 posto zloćudnih bolesti pluća i 19 posto svih malignih oboljenja, a mesne prerađevine 21 posto karcinoma debelog crijeva i tri posto svih zloćudnih bolesti.

Odnosno, oko 34 tisuće smrti izazvanih rakom godišnje može se povezati s konzumiranjem tih prerađevina, dok se čak milijun smrtnih slučajeva povezuje s konzumiranjem duhana.
Mediteranska prehrana

Mediteranska prehrana, objašnjava nutricionistica Olujić, podrazumijeva da se tri puta tjedno konzumira riba, jedan put tjedno ručak bi se trebao bazirati na biljnim proizvodima i siru (dakle, bez mesa), još dva puta tjedno se preporuča meso peradi, a jednom tjedno bi se moglo konzumirati i crveno meso.

Pri tome bi se, kaže Olujić, količine crvenog mesa trebale kretati od 150 grama za osobe s niskim energetskim potrebama, do 300 grama za one s izrazito visokim energetskim potrebama (sportaše i fizičke radnike). Radi se, dakle, o tjednoj količini crvenog mesa koja neće naštetiti organizmu.
Paleo prehrana

Ovo izvješće ruši i priču o "zdravoj" takozvanoj Paleo prehrani, koja je u zadnje vrijeme jako moderna, a koja podrazumijeva konzumaciju velikih količina crvenog mesa i prerađevina u svakodnevnoj prehrani.


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/ljepota/ugledni-strucnjaci-otkrivaju-koliko-je-opravdana-panika-oko-crvenog-mesa-291191 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=854723471ba940d9ad7ee09a5da78cc287006b4e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ugledni+stru%C4%8Dnjaci+otkrivaju%3A+koliko+je+opravdana+panika+oko+crvenog+mesa%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fljepota%2Fugledni-strucnjaci-otkrivaju-koliko-je-opravdana-panika-oko-crvenog-mesa-291191 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fljepota%2Fugledni-strucnjaci-otkrivaju-koliko-je-opravdana-panika-oko-crvenog-mesa-291191 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => (ne)potrebna histerija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Ljepota(ne)potrebna histerija

Ugledni stručnjaci otkrivaju: koliko je opravdana panika oko crvenog mesa?

Piše PSD.
28. listopada 2015. - 17:34
Mesne prerađevine uzrokuju rak debelog crijeva, a možda i rak želuca, dok se crveno meso povezuje s mogućim nastankom zloćudne bolesti debelog crijeva, kao i s rakom prostate i gušterače.

Vijest je, podsjetimo, prije dva dana objavila Svjetska zdravstvena organizacija, objasnivši kako je do takvih zaključaka došla radna skupina od 22 znanstvenika iz deset zemalja, okupljenih pri Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka (IACR).

Nakon evaluacije više od 800 znanstvenih studija, znanstvenici su prerađeno meso svrstali u skupinu 1 tvari za koje ima dovoljno dokaza da su kancerogeni, pa su se tako kobasice, panceta, pršut, hrenovke, pašteta i hamburgeri našli u istoj skupini s duhanom, azbestom i ispušnim plinovima dizelskih motora.

Crveno meso, poput svinjetine, govedine i...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 06:17