StoryEditorOCM

BIG OM 2017.U vodama Kvarnera održano natjecanje u big game fishingu: pala dvometrašica od 140 kila

Piše Ivica Mikuličić
30. rujna 2017. - 23:59

Ribolovac i velika riba... Između samo najlon i dvije velike želje. Strašna je to i iscrpljujuća bitka kad riba zagrize. To je big game fishing, sportski ribolov u kojem samo znanjem i snagom svojih mišića ribolovac mora savladati ogromnog suparnika na drugom kraju najlona, koji zna biti teži i od 200 kg. Bitke su to što traju satima i izvuku nevjerojatne količine snage i adrenalina. Doživljaji koji se pamte i prepričavaju cijelog života. Nekad pobjeđuje ribolovac, nekad tuna...

Nezaboravan doživljaj

- Čak i kad ne uspijemo izvući tu veliku ribu, nezaboravan je to doživljaj, pričaju oni koji su to iskušali, dodajući da je vrhunac zadovoljstva, naravno, kad se pobijedi moćan protivnik. Valjda zato ovaj ribolov ima sve više poklonika među ribolovcima, ali i gledatelja koji se dive golemim ribama što se dizalicom dižu na vaganje.

Karakteristika Kvarnera i Riječkog zaljeva, čija se dubina kreće između 50 i 65 m, obilje je takvih velikih primjeraka.

- Potvrđuju to i znanstvena ispitivanja - priča nam predsjednik BIG OM-a Tomo Šparožić i ističe kako i dr. Leon Grubišić, jedan od najuglednjih hrvatskih znanstvenika kad su u pitanju istraživanja ribljeg fonda u Jadranu spominje Riječki zaljev kao obitavalište krupne ribe. Tuna se mrijesti u sredozemnim vodama, pa su primjerci koji obitavaju u srednjem Jadranu mlađi i skloni migracijama.

U Riječki zaljev, kako ističe i dr. Grubišić dolaze, stariji i zato znatno krupniji primjerci tune, a one tu uglavnom imaju i dovoljno hrane, pa ne migriraju i zadržavaju se do svoga prirodnog kraja.

Potvrđuje to i praksa. Ribari s ovog dijela Jadrana, među kojima je i Goran Pilić iz Kraljevice (jedna od maskota BIG OM-a), potvrđuju da velikih tuna u Kvarneru ima mnogo, no tamošnji ribari koji love manju plavu ribu i nisu sretni zbog toga, jer im tune jedu ciljanu lovinu. I ove godine ulovljeni su veliki primjerci, pa i duži od dva metra. Posade koje su sudjelovale na natjecanju kažu da su vidjeli i veće tune koje su se motale u blizini, ali nisu htjele zagristi mamce. Još je vrlo toplo, a to baš nisu uvjeti u kojima velike tune rado grizu.

Topive udice

Inače, bigejmaši imaju svoja stroga pravila, pa se manji primjerci ne smiju izvlačiti i donose negativne bodove. - To je isključiva borba ribe i ribolovca u kojoj se ribolovac ne smije se koristiti pomoćnim sredstvima da savlada ribu - priča nam šef BIG OM-a Tomo Šparožić, nabrajajući, između ostaloga, da se ribolovac ne smije koristiti pojasevima, brodskom ogradom i slično, niti se pomagati ičim sa strane osim snagom mišića i znanjem da izmori ribu i svlada je.

Bitka zna trajati sate, pa i čitave dane. Događa se da ribolovci nakon sati borbe, na svoju žalost, moraju prerezati najlon i pustiti lovinu. Za ribu je to spas i ona će nastaviti živjeti, jer danas su udice od takvih materijala da se brzo istope, pa tuni više ne smetaju - priča Šparožić.

image
Izvlačenje ulova nije nimalo lak posao
Klub BIG OM

Dodaje da se po pravilima ove godine mogu izvlačiti primjerci veći od 40 kg, a postoje i kvote koliko se kilograma u danu smije izvući iz mora. Ostala riba koja se ulovi, dovuče se do broda snimi i to je dokument na osnovi kojeg suci ocjenjuju vrijednost ulova i boduju ga, kao i ribu koja je izvučena. Nakon snimanja riba se pušta. Primjerice, na jednom od takmičenja zabilježeno je 36 kačenja, a samo su tri ribe izvučene, one koje su prve ulovljene.

image
Ništa se promakne sudačkom oku
Klub BIG OM

- Ovogodišnji BIG OM ispunio je sva očekivanja - izvanredni vremenski uvjeti, dobro raspoloženi ribolovci i obilje tuna. Svi natjecatelji potvrdili su kako su privukli velike primjerke, no veći dio njih ipak je ostao u kvarnerskim dubinama. Ipak, na zadovoljstvo nestrpljive i gladne publike sretni ribolovci uspjeli su nadmudriti nekoliko primjeraka za pamćenje iznosi Marina Matijaš Kreso, glasnogovornica BIG OM-a i dodaje:

- Nakon prvog uspješnog dana s dvije tune, drugi je zapamćen po tuni žutih peraja teškoj oko 110 kg i jednoj manjoj. Sretni ribolovci bili su ponovno iz tima Marko na čelu kapetanom Draženom Horvatom, što im je donijelo dnevnu pobjedu.

S rijeka na more

Treći i završni natjecateljski dan donio je nova uzbuđenja i neizvjesnost, a najsretnije ruke bio je Bojan Cestar, poduzetnik iz Ljubljane i posada njegove Baraccude, budući da su izvukli tunu dugu 2,15 metara i tešku 140 kg. Cestar se tri desetljeća bavio riječnim ribolovom, a zadnjih sedam godina se prebacio na more. Sa svojim timom Baraccuda sada postiže odlične rezultate:

– Ove godine imamo niz sjajnih ulova, upravo na riječkom području – ističe Cestar te dodaje kako su nerijetko dizali tune teže od 200 kg, što baš i nije čest slučaj na drugim hrvatskim destinacijama.

image
Bojan Cestar sa svojom dvometarskom kapitalkom
Klub BIG OM

Spominje da je bigejmašima omiljena pošta bila Blitvenica nedaleko Jezera na Murteru. No, kaže da je tamo ulov u zadnje vrijeme znatno pao.

Njegov tim, Baraccuda, ujedno postao i prvom slovenskom reprezentacijom u tom sportu koja će nastupiti na 26. Svjetskom prvenstvu u big game fishingu koje će se od 16. do 23. rujna održati na jugu Portugala, u vodama Albufeire. A taj je tim i svojim rezultatima na ovom BIG OM-u pokazao da to zaslužuju.

image
Ekipa Baraccuda s tunom od 2,15 metara
Klub BIG OM

Cestar ponavlja da je Riječki zaljev pravi raj bogat veliki primjercima tune i da je to potencijal koji nije dovoljno iskorišten. Sudjelovao je u big gameu na Kostariki, koja slovi za neslužbeno svjetsko prvenstvo, i tamo vidio kakav biznis može biti lov na veliku ribu. - Čim stignete, kreće iznajmljivanje plovila, dijela posade, alata, pa hoteli i sve što slijedi uz tu priču... Omišalj ima sve moguće komparativne prednosti da postane jako privlačno odredište za takav ribolov. Osim velikih tuna, tu je sigurna omišaljska luka, blizina autoceste, zračne luke. Nije mi jasno zbog čega se sve to ne koristi više - kaže Cestar.

Najbolje ekipe

Na ovogodišnjem BIG OM-u pobijedila je ekipa Marko na čelu s kapetanom Draženom Horvatom. Oni su imali dva velika ulova. Prvog dana tunu od 75 kg i drugog dana od 110 kg. Drugi je tim Baracuda Bojana Cestara s najvećom ulovljenom tunom od 140 kg, dugom 2,15 m, izvučenom posljednjeg dana takmičenja.

Na treće mjesto plasirala se posada El Diablo iz Voloskog na čelu s Robertom Šepinskim koja je prvog dana pobjedila s tunom od 90 kg.

Sudjelovala je 21 ekipa, ukupno 80 natjecatelja iz sedam zemalja. Najviše iz Hrvatske i susjednih zemalja, ali i sve do Nizozemske.

image
Pobjednički tim Marko s organizatorima i svojom tunom od 110 kg
Klub BIG OM

Big game za turizam

Svestrani i izuzetno agilni Tomo Sparožić, nekadašnji političar ali i čovjek koji se uspješno bavio ribarstvom i mnogim drugim stvarima, zapravo je jedan od začetnika BiG OM-a. Ideja mu se iskristalizirala nakon što je u jednoj sezoni ugostio dva strasna zaljubljenika u ribolov na veliku ribu, čelnog čovjeka Totala za Europu te generalnog direktora Mercedesa za SAD. Došli ljudi po preporuci, otišli oduševljeni. A Šparožiću ostala ideja...

Sada sve to može prerasti u izvrstan turistički proizvod koji bi produžio i obogatio sezonu na Jadranu i doveo platežno moćne i utjecajne ljude, jer to je svijet koji se vrti oko big game fishinga.

19. travanj 2024 19:46