StoryEditorOCM

KLIMATSKE PROMJENEBombardier – biostimulator odgovor na stres i promjenu klime

Piše PR
26. travnja 2024. - 16:42

Klimatske promjene u svijetu pa i u našoj regiji je realnost koja sve više uzima danak u poljoprivrednoj proizvodnji i to je nešto što nam se događa već dugi niz godina

Izostanak uobičajenih količina padalina u zimskim mjesecima, nagle promjene vremena i temperaturne razlike, to je nešto što nam se događa iz tjedna u tjedan. Temperaturne razlike u tom kratkom roku protežu se do čak 10 do 20 Celzijevih stupnjeva.

Za čovjeka takav ekstrem ostavlja posljedice na zdravlje, pogotovo za ljude starije životne dobi koji su slabijeg imuniteta. Poznato je da čovjek ima slične fiziološke i biološke potrebe kao i ostatak živog svijeta. Konkretno, što nas zanima su biljke i kako će se one u takvim situacijama uspješno obraniti?!

Sve ovakve nepogode smo definirali kroz jedan zajednički nazivnik, a to je ”stres”. Odgovor na stres sve više posljednjih godina nalazimo u primjeni biostimulatora.

image
Denis Jerkovic/Cropix/Cropix

Pravilnom i pravovremenom primjenom biostimulatora smanjuje se negativan učinak brojnih stresnih uvjeta, kao što su abiotski čimbenici (mraz, suša, niske i visoke temperature, nedostatak vlage), biotski čimbenici (bolesti, štetnici), visoke energetske potrebe biljci u različitim fenofazama (ukorjenjivanje, vegetativni rast, cvjetanje, zametanje ploda...).

Što su biostimulatori?

Biostimulatori su sredstva na bazi aminokiselina, proteina, huminskih kiselina te također u sastavu imaju makro i mikroelemente koji biljci mogu u kritičnim trenucima dati značajan “poguranac” da uspješno prebrodi takve stresne trenutke. Pri tome biostimulatori nisu pesticidi, a također ni gnojiva, ali su u takvoj formi da su vrlo aktivna i brzo usvojiva od strane biljke.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Jedan od takvih biostimulatora koje vam Chromos Agro nudi u suradnji sa španjolskom tvrtkom Kimitec Group je Bombardier.

Bombardier je biostimulator radikularnog i folijarnog djelovanja koji pruža energiju biljci, djelujući kontaktno preko lisne površine, ali i preko korijena. Snaga i kvaliteta preparata je u specifičnom načinu proizvodnje, putem bakterijske fermentacije biljnih ostataka, čime se dobio vrlo širok i specifičan aminogram koji se može prilagoditi u gotovo sve razvojne faze biljke.

Aminogram je bogat glutaminskom kiselinom koja balansira, odnosno glavni je prekursor u stvaranju aminokiselina koje su potrebne biljci. S druge strane, bakterijska fermentacija pruža fitohormone biljnog podrijetla i sekundarne metabolite organizma (betaini, auksini, vitamini, proteini, enzimi itd.) i polisaharida koji promoviraju metaboličku aktivnost biljke.

Kako Bombardier djeluje?

Gdje sve možemo koristiti Bombardier?

BOMBARDIER se može primijeniti u jezgričavom i koštićavom voću, ratarskim usjevima, vinovoj lozi, agrumima, maslini i povrtlarskim kulturama u bilo kojoj fazi razvoja kod pojave stresa uzrokovanog biotskim i abiotskim čimbenicima u dozi 2-3- l/ha. Ako se Bombardier primjenjuje navodnjavanjem, doza iznosi 5lit/ha.

Kada je vrijeme primjene Bombardiera?

Poslije svih stresnih situacija (visoke/niske temperature, mrazevi, tuče, poplave itd.)

Ako želimo usjevu dodati nešto više, onda ga primijeniti unutar standardnih mjera njege usjeva

Chromos Agro d.o.o, Ante Grubišić, dipl.ing.agr., mob.098 335 702, bespltni telefon 0800467467

Ovaj članak je savjetodavnog karaktera. Prije primjene pripravka pažljivo pročitajte uputu za uporabu priloženu uz proizvod.

 

 

26. travanj 2024 16:43