StoryEditorOCM

vrtlarski savjetiNeke biljke dobro uspijevaju zajedno, a druge se doslovno ne trpe: evo kako uspostaviti 'dobrosusjedske odnose' i postići harmoniju među gredicama

29. svibnja 2018. - 10:14
Blitva je zaštitu pronašli u vrtnoj heroini kadifici, koja odbija nematode s korijenja susjednog bilja

Uzgoj povrća nije težak zadatak i uz malo truda već za nekoliko tjedana možemo uživati u ukusnim prinosima. Prilikom sadnje treba voditi računa o kvaliteti zemlje, kvaliteti sadnica, redovitom gnojenju i uvažavanju "dobrosusjedskih odnosa" među biljkama.

Naime, neke biljke dobro uspijevaju zajedno, a druge se doslovno ne trpe, iako se i tome donekle može doskočiti.

Preporučuje se koristiti compo bio-zemlju za visoke gredice, koja se sastoji od trajne mješavine kvalitetnih sastojaka bez treseta i posebno je izrađena za topli okoliš i za visoke i tople gredice, što osigurava snažne cvjetove i zdrave plodove.

Pri tome se ne smije zaboraviti redovito gnojenje compo bio-gnojivom koje sadrži udio ovčje vune, koja kad nabrekne čini zemlju zračnijom i tako u izrazito sušnom razdoblju osigurava da biljke budu dovoljno opskrbljene vodom koju ovčja vuna zadržava u tlu.

Sa sadnjom ne treba žuriti, valja najprije razmisliti koje se biljke međusobno ne podnose. Štoviše, jedne drugima kradu svjetlo i hranjive tvari, uznemiruju se mirisom ili potiskivanjem korijenja ili se korijenjem i listovima međusobno guraju.

Neke druge baš u dobrom društvu bolje uspijevaju. Zato se itekako isplati paziti na dobrosusjedske odnose među biljkama koje namjeravate zasaditi. Samo ako među povrćem vlada zadovoljstvo, možemo očekivati dobar rast i zdrave plodove.

Općenito vrijedi pravilo da se biljke čiji plodovi sazrijevaju iznad zemlje dobro slažu s onima čiji plodovi rastu ispod zemlje.

 
Dobri susjedi su:
- luk i mrkva, ali i luk u kombinaciji sa salatom, vlascem i graškom, koji se zajedno uspješnije bore protiv muha
- kapusnjače i grah: proždrljive kupusnjače, koje zahtijevaju puno mikronutrijenata i grah kao zvijezda gladovanja, jer zahtijeva malo mikronutrijenata, savršeno se slažu
- krastavci i cikla: ove dvije vrste povrća prijateljskim odnosima međusobno si potiču rast
- celer i luk se također izravno pomažu i sade se u neposrednoj blizini
- luk dobro uspijeva i uz kamilicu, koja svojim aromatizirajućim svojstvima stimulativno djeluje na druge kulture, a osobito na luk pa je se preporučuje saditi uz rubove gredica oko luka
- celer odlično raste u društvu poriluka i luka
- salata voli društvo rotkvice i rajčice, ali mrzi peršin

Slabi susjedi:
- rajčica i krumpir: oboje su osjetljivi na plijesan kojoj su jednako podložni pa nisu dobri susjedi, zato neka njihove gredice budu što udaljenije
- grašak i luk: grašak u društvu luka često raste vrlo slabo
- rabarbara: budući da obično više godina raste na istome mjestu i treba joj puno prostora, najviše joj odgovara samački život u vrtu
- luk i cikla nikako se ne podnose
- celer se ne podnosi s krumpirom, kukuruzom i krastavacem
 
Korisni savjeti:

- koraba je najuniverzalnije povrće i može se složiti sa svim susjedima
- biljke poput bosiljka, kapucinke, pelina ili metvice dobrodošli su susjedi jer mirisom, okusom i bojom uspješno proganjaju štetne kukce
- peršin ne tolerira ni samoga sebe, čak i ne raste u zemlji u kojoj je već rastao

Biljke zaštitnice

Postoji niz začinskih i ljekovitih biljaka koje se siju u blizini voća i povrća kako bi ga zaštitile od štetnih mikroorganizama, nametnika i bolesti. Neke svojim mirisom maskiraju mirise kultura koje napadaju insekti i bolesti i na taj način ih štite.

Bosiljak osnažuje imuno sustav biljaka koje ga okružuju. Mirisom odbija lisne uši, komarce i grinje.

Gavez posjeduje prehrambena i iscjeliteljska svojstva za biljku. Od njegovih listova pomiješanih s koprivom priprema se otopina bogata kalijevim karbonatom. Kadifica odbija nematode, a dobro ju je posaditi na rubove gredica.

Kadulja ima veliku iscjeliteljsku sposobnost prema ostalim biljkama. Odbija leptira kupusara i puža golaća.

Kamilica oporavlja zemljište oko metar u promjeru. Sprječava pojavu bijelog crva pa se preporučuje nekoliko busena kamilice posaditi između poriluka, krumpira i celera.

Metvica odbija štetočine kupusa i lisne uši.

Neven luči tvar koja odbija oble gliste - nematode. Dobro ga je zasaditi u blizini mrkve i ruža.

22. svibanj 2024 18:20