stdClass Object ( [id] => 146921 [title] => Miroslav Sikavica: Luku Ritza sam upoznao kroz silnu tugu njegovih roditelja [alias] => miroslav-sikavica-luku-ritza-sam-upoznao-kroz-silnu-tugu-njegovih-roditelja [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Brutalno premlaćivanje zagrebačkog maturanta Luke Ritza (18) i njegova posljedične smrti od izljeva krvi u mozak potresli su domaću javnost 2008. godine.

Tim užasnim slučajem pozabavio se mladi redatelj Miroslav Sikavica u hvalevrijednom dokumentarcu “Oblak“, premijerno prikazanom u čevrtak na Zagreb Film Festivalu.

“Oblak“ je intimni pogled na traumatični gubitak sina, momka i prijatelja, ujedno i “priča o potrebi i važnosti građanske solidarnosti i aktivizma u današnjem društvu“.

- Na žalost, Luku nisam osobno poznavao. Ali, zaintrigirao me je njegov slučaj. Kada sam krenuo u projekt, bila su prošla skoro tri mjeseca od njegova premlaćivanja i posljedična izljeva krvi u mozak. Policija je tapkala u mraku s istragom. Nitko nije znao tko su počinitelji i gdje žive. Možda šeću istim kvartom kao Lukini roditelji i prijatelji. Bilo je to vrijeme nelagode. Ulice i parkovi su izgubili svoju bezazlenost. Nitko više nije bio siguran u ovom gradu.

Vukla me solidarnost i suosjećanje. Kažu da čovjek umre svaki put kad izgubi svoje najbliže. Zanimalo me što proživljavaju Lukini najbliži. Osim par njegovih revoltiranih frendova i poznanika, o Luki su tada šutjeli svi: i njegovi sugrađani, i mediji, i počinitelji koji su se pod zavjetom šutnje skrivali iza brojnih (novo)zagrebačkih prozora. Odlučio sam se angažirati i involvirati – pripovijeda nam Sikavica.

Koliko dugo ste radili na filmu? “Oblak“ pokriva raspon od godinu dana nakon Lukine smrti.

- Film se snimao pune dvije godine, ali s velikim rupama u kontinuitetu jer smo snimateljica Iva Kraljević i ja paralelno radili na drugim projektima. Kako nije bilo vremena čekati natječaje za sufinanciranje filmske proizvodnje, u snimanje smo ušli bez prebijene pare. Zahvaljujući angažmanu producentske kuće Fade In, dobili smo njihovu opremu i bezrezervnu podršku.

Nedostatak financijskih sredstava usmjerio nas je prema najnužnijoj ekipi, filmskom minimalizmu i sporadičnom intenzitetu rada. U montaži smo se odlučili za dramaturgiju prve godine dana u životima Lukinih najbližih i za intimnu priču o gubitku. Tu smo godinu najekstenzivnije zabilježili, a bila je i najtraumatičnija za osobe koje smo pratili.

Koliko vam je bilo teško provoditi vrijeme sa Lukinom ožalošćenom obitelji, prijateljima... s obzirom da vam je to prvi dugometražni dokumentarac? Uspijete li se distancirati od teme kojom se bavite? Koliko su se njihova tuga, bijes i razočarenje nastanili u vama?

Miroslav Sikavica
- To mi je prvi dugometražni dokumentarac, ali ne i prvi općenito. Prije toga sam napravio više od 30 epizoda dokumentarnog serijala za mlade “Direkt”, gdje sam se bavio raznim osjetljivim problemima i različitim mladim ljudima. Dakle, imao sam neko iskustvo iza sebe. Dovoljno da znam da je svaka priča osjetljiva i teška na svoj način. I da ne čini priča film, nego ljudi.

Ne možeš snimiti uvjerljiv i živ dokumentarac ako nisi suosjećajan i empatičan, ako ne znaš slušati svoje likove, ako ih ne doživljavaš kao subjekte. Za ovaj tip dokumentarca ja se nisam htio distancirati niti od teme niti od likova. Moja pozicija je bila angažirana od početka. To ne znači da sam radio film s porukom, niti dizao spomenik Luki. Želio sam samo iznutra, iz privilegirane pozicije, zabilježiti ono što se dešavalo daleko od očiju javnosti.

Jeste li pokušali saslušati “drugu stranu priče“, doći do Lukinih napadača?

- Jesmo. To je bila ideja na početku. Čuti njihovu verziju priču, saslušati ih, vidjeti tko su oni, gdje žive, iz kakvih obitelji dolaze, u kakvom društvu se kreću, jesu li svjesni počinjenog kaznenog djela itd. Međutim, nitko od tih maloljetnih napadača i njihovih obitelji nije htio o tome pričati. Maloljetnički sud je štitio njihove identitete, a sami osumnjičenici, nakon što su se slomili pred policijskim istražiteljima i priznali sve, ubrzo su, nakon susreta s odvjetnikom, obrnuli ploču i počeli se braniti šutnjom. I tako su odšutjeli do kraja.

Očigledno je šutnja na svim društvenim razinama danas paradigma ponašanja. Pokušali smo psihološki i sociološki profil tih Lukinih napadača pokriti preko novinara i sociologa nasilja koji su istraživali i pratili slučaj. Ali, nas ta vrsta informativnosti nije zadovoljavala. Mi smo tragali za emocijama. Na kraju smo se odlučili da oni ne zavrjeđuju na taj način biti u istom filmu s roditeljima i prijateljima njihove žrtve.

Kako komentirate to što je istraga bila izbačena iz medija, što je policija tapkala u mraku s maloljetnim počiniteljima zločina?

- Recimo jedna mala usporedba, uz dužan pijetet prema svim žrtvama. Četiri mjeseca nakon što je Luka Brutalno pretučen i ubrzo umro, ustrijeljena je na stubištu svoje zgrade Ivana Hodak, kćer poznatog zagrebačkog odvjetnika i bivše potrpedsjednice hrvatske Vlade. Cijeli grad je tada bio pod policijskom opsadom, centar Zagreba su nadlijetali helikopteri, očevidu je prisustvovao sam vrh Ministarstva unutarnjih poslova, zbog neučinkovitosti odmah je smijenjen ravnatelj policije.

Što se od toga desilo nakon Lukine smrti? Ništa. Nije ni čudo da je Lukinim prijateljima bio pun k… svega kada su se plakatima zapitali “koliko puta moraju još umrijeti da bi proradila nečija savjest i napadači na Luku Ritza bili izručeni u ruke pravde”.

Dirnula vas je akcija Lukinih prijatelja koji su lijepili po gradu fotorobot ubojice?


- Kada znate njihove godine, zadivljuje njihova osviještenost i osjetljivost na nepravdu. Ti njihovi plakati su digli javnost na noge, potaknuli emocionalnu reakciju građana i, na kraju, posljedično, doveli do uhićenja napadača.

U jednoj sceni filma Zagreb je uspoređen sa zloglasnim Bronxom.

- To je komentar Suze Ritz na vijest u Dnevniku o najnovijem slučaju mafijaškog ubojstva u Zagrebu. Minutu kasnije zazvonio joj je mobitel. Zvao ju je policijski istražitelj da joj kaže kako su konačno uhitili osumnjičenike za Brutalno premlaćivanje njezina sina. Bilo je to točno prije tri godine, 21. listopada 2008. godine. U nepunih deset mjeseci te godine u Zagrebu se dogodilo 11 ubojstava i čak 40 pokušaja ubojstava.

Kako vi osobno gledate na moderno nasilje u Lijepoj našoj i šire, napadanje iz “čiste dosade“, na supkulturnu, političku i inu mržnju?

- Godine 2009. izašli su rezultati istraživanja “Mladi i sigurnost”, gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom: osjećaju li se mladi sigurno u gradu Zagrebu. Rezultati su alarmantni. Nasilje među mladima poprimilo je zabrinjavajuće razmjere. Približno svaki treći mladi čovjek je bio izložen nekom obliku nasilja tijekom 2008. ili je sudjelovao u tučnjavi te godine. Porastao je broj prijavljenih kaznenih djela nanošenja teških tjelesnih ozljeda, uz visok udio maloljetnih počinitelja.

Još više zabrinjava činjenica mladi danas biraju nasilje kao oblik zabave, kao jedan od načina provođenja vremena tijekom izlaska te da postoji posvemašnja netolerancija prema različitima od sebe. A bome ne postoji ni strah od kazne. Kada pogledamo oko sebe, nije ni čudo. Nasilje je postalo u našem društvu poželjnim i općeprihvaćenim modelom djelovanja.

Odrastaju li moderna djeca bez kućnog odgoja?


- Danas se roditelji ne bave svojom djecom. Prezauzeti su sobom i svojim problemima pa se rješavaju brige oko djece tako da im upale TV ili kompjuter, ili kupuju njihovu pažnju poklonima.

Može li “Oblak“ odagnati crne oblake nasilja i ukloniti ga s ulica?

- Ne postoji receptura ni jednoznačan odgovor na pitanje nasilja. Ono što kao društvo možemo jest–  jačati empatiju, socijalne vještine komunikacije i tehnike nenasilnog rješavanja sukoba, poštovati druge, učiti razumijevati i izražavati vlastite osjećaje te razvijati samokontrolu. Nadam se da je “Oblak” naš prilog toj borbi.
marko njegić
marko miščević / cropix



[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-10-26 11:17:24 [created_by] => 33 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-10-27 18:33:31 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-10-26 11:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3483 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/10/23/scena/Oblak_thumb.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "707x377" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 20 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8243016 Threads: 4 Questions: 1624302991 Slow queries: 4977317 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113168369 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/miroslav-sikavica-luku-ritza-sam-upoznao-kroz-silnu-tugu-njegovih-roditelja-146921 [printLink] => /kultura/miroslav-sikavica-luku-ritza-sam-upoznao-kroz-silnu-tugu-njegovih-roditelja-146921?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 134354 [name] => miroslavsikavica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => miroslavsikavica [link] => /tag/miroslavsikavica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 206127 [name] => lukaritz [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lukaritz [link] => /tag/lukaritz ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Miroslav Sikavica: Luku Ritza sam upoznao kroz silnu tugu njegovih roditelja [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-21-16-59-11-33 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/10/23/scena/Oblak_thumb.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/10/23/scena/Oblak_thumb.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter} Brutalno premlaćivanje zagrebačkog maturanta Luke Ritza (18) i njegova posljedične smrti od izljeva krvi u mozak potresli su domaću javnost 2008. godine.

Tim užasnim slučajem pozabavio se mladi redatelj Miroslav Sikavica u hvalevrijednom dokumentarcu “Oblak“, premijerno prikazanom u čevrtak na Zagreb Film Festivalu.

“Oblak“ je intimni pogled na traumatični gubitak sina, momka i prijatelja, ujedno i “priča o potrebi i važnosti građanske solidarnosti i aktivizma u današnjem društvu“.

- Na žalost, Luku nisam osobno poznavao. Ali, zaintrigirao me je njegov slučaj. Kada sam krenuo u projekt, bila su prošla skoro tri mjeseca od njegova premlaćivanja i posljedična izljeva krvi u mozak. Policija je tapkala u mraku s istragom. Nitko nije znao tko su počinitelji i gdje žive. Možda šeću istim kvartom kao Lukini roditelji i prijatelji. Bilo je to vrijeme nelagode. Ulice i parkovi su izgubili svoju bezazlenost. Nitko više nije bio siguran u ovom gradu.

Vukla me solidarnost i suosjećanje. Kažu da čovjek umre svaki put kad izgubi svoje najbliže. Zanimalo me što proživljavaju Lukini najbliži. Osim par njegovih revoltiranih frendova i poznanika, o Luki su tada šutjeli svi: i njegovi sugrađani, i mediji, i počinitelji koji su se pod zavjetom šutnje skrivali iza brojnih (novo)zagrebačkih prozora. Odlučio sam se angažirati i involvirati – pripovijeda nam Sikavica.

Koliko dugo ste radili na filmu? “Oblak“ pokriva raspon od godinu dana nakon Lukine smrti.

- Film se snimao pune dvije godine, ali s velikim rupama u kontinuitetu jer smo snimateljica Iva Kraljević i ja paralelno radili na drugim projektima. Kako nije bilo vremena čekati natječaje za sufinanciranje filmske proizvodnje, u snimanje smo ušli bez prebijene pare. Zahvaljujući angažmanu producentske kuće Fade In, dobili smo njihovu opremu i bezrezervnu podršku.

Nedostatak financijskih sredstava usmjerio nas je prema najnužnijoj ekipi, filmskom minimalizmu i sporadičnom intenzitetu rada. U montaži smo se odlučili za dramaturgiju prve godine dana u životima Lukinih najbližih i za intimnu priču o gubitku. Tu smo godinu najekstenzivnije zabilježili, a bila je i najtraumatičnija za osobe koje smo pratili.

Koliko vam je bilo teško provoditi vrijeme sa Lukinom ožalošćenom obitelji, prijateljima... s obzirom da vam je to prvi dugometražni dokumentarac? Uspijete li se distancirati od teme kojom se bavite? Koliko su se njihova tuga, bijes i razočarenje nastanili u vama?

Miroslav Sikavica
- To mi je prvi dugometražni dokumentarac, ali ne i prvi općenito. Prije toga sam napravio više od 30 epizoda dokumentarnog serijala za mlade “Direkt”, gdje sam se bavio raznim osjetljivim problemima i različitim mladim ljudima. Dakle, imao sam neko iskustvo iza sebe. Dovoljno da znam da je svaka priča osjetljiva i teška na svoj način. I da ne čini priča film, nego ljudi.

Ne možeš snimiti uvjerljiv i živ dokumentarac ako nisi suosjećajan i empatičan, ako ne znaš slušati svoje likove, ako ih ne doživljavaš kao subjekte. Za ovaj tip dokumentarca ja se nisam htio distancirati niti od teme niti od likova. Moja pozicija je bila angažirana od početka. To ne znači da sam radio film s porukom, niti dizao spomenik Luki. Želio sam samo iznutra, iz privilegirane pozicije, zabilježiti ono što se dešavalo daleko od očiju javnosti.

Jeste li pokušali saslušati “drugu stranu priče“, doći do Lukinih napadača?

- Jesmo. To je bila ideja na početku. Čuti njihovu verziju priču, saslušati ih, vidjeti tko su oni, gdje žive, iz kakvih obitelji dolaze, u kakvom društvu se kreću, jesu li svjesni počinjenog kaznenog djela itd. Međutim, nitko od tih maloljetnih napadača i njihovih obitelji nije htio o tome pričati. Maloljetnički sud je štitio njihove identitete, a sami osumnjičenici, nakon što su se slomili pred policijskim istražiteljima i priznali sve, ubrzo su, nakon susreta s odvjetnikom, obrnuli ploču i počeli se braniti šutnjom. I tako su odšutjeli do kraja.

Očigledno je šutnja na svim društvenim razinama danas paradigma ponašanja. Pokušali smo psihološki i sociološki profil tih Lukinih napadača pokriti preko novinara i sociologa nasilja koji su istraživali i pratili slučaj. Ali, nas ta vrsta informativnosti nije zadovoljavala. Mi smo tragali za emocijama. Na kraju smo se odlučili da oni ne zavrjeđuju na taj način biti u istom filmu s roditeljima i prijateljima njihove žrtve.

Kako komentirate to što je istraga bila izbačena iz medija, što je policija tapkala u mraku s maloljetnim počiniteljima zločina?

- Recimo jedna mala usporedba, uz dužan pijetet prema svim žrtvama. Četiri mjeseca nakon što je Luka Brutalno pretučen i ubrzo umro, ustrijeljena je na stubištu svoje zgrade Ivana Hodak, kćer poznatog zagrebačkog odvjetnika i bivše potrpedsjednice hrvatske Vlade. Cijeli grad je tada bio pod policijskom opsadom, centar Zagreba su nadlijetali helikopteri, očevidu je prisustvovao sam vrh Ministarstva unutarnjih poslova, zbog neučinkovitosti odmah je smijenjen ravnatelj policije.

Što se od toga desilo nakon Lukine smrti? Ništa. Nije ni čudo da je Lukinim prijateljima bio pun k… svega kada su se plakatima zapitali “koliko puta moraju još umrijeti da bi proradila nečija savjest i napadači na Luku Ritza bili izručeni u ruke pravde”.

Dirnula vas je akcija Lukinih prijatelja koji su lijepili po gradu fotorobot ubojice?


- Kada znate njihove godine, zadivljuje njihova osviještenost i osjetljivost na nepravdu. Ti njihovi plakati su digli javnost na noge, potaknuli emocionalnu reakciju građana i, na kraju, posljedično, doveli do uhićenja napadača.

U jednoj sceni filma Zagreb je uspoređen sa zloglasnim Bronxom.

- To je komentar Suze Ritz na vijest u Dnevniku o najnovijem slučaju mafijaškog ubojstva u Zagrebu. Minutu kasnije zazvonio joj je mobitel. Zvao ju je policijski istražitelj da joj kaže kako su konačno uhitili osumnjičenike za Brutalno premlaćivanje njezina sina. Bilo je to točno prije tri godine, 21. listopada 2008. godine. U nepunih deset mjeseci te godine u Zagrebu se dogodilo 11 ubojstava i čak 40 pokušaja ubojstava.

Kako vi osobno gledate na moderno nasilje u Lijepoj našoj i šire, napadanje iz “čiste dosade“, na supkulturnu, političku i inu mržnju?

- Godine 2009. izašli su rezultati istraživanja “Mladi i sigurnost”, gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom: osjećaju li se mladi sigurno u gradu Zagrebu. Rezultati su alarmantni. Nasilje među mladima poprimilo je zabrinjavajuće razmjere. Približno svaki treći mladi čovjek je bio izložen nekom obliku nasilja tijekom 2008. ili je sudjelovao u tučnjavi te godine. Porastao je broj prijavljenih kaznenih djela nanošenja teških tjelesnih ozljeda, uz visok udio maloljetnih počinitelja.

Još više zabrinjava činjenica mladi danas biraju nasilje kao oblik zabave, kao jedan od načina provođenja vremena tijekom izlaska te da postoji posvemašnja netolerancija prema različitima od sebe. A bome ne postoji ni strah od kazne. Kada pogledamo oko sebe, nije ni čudo. Nasilje je postalo u našem društvu poželjnim i općeprihvaćenim modelom djelovanja.

Odrastaju li moderna djeca bez kućnog odgoja?


- Danas se roditelji ne bave svojom djecom. Prezauzeti su sobom i svojim problemima pa se rješavaju brige oko djece tako da im upale TV ili kompjuter, ili kupuju njihovu pažnju poklonima.

Može li “Oblak“ odagnati crne oblake nasilja i ukloniti ga s ulica?

- Ne postoji receptura ni jednoznačan odgovor na pitanje nasilja. Ono što kao društvo možemo jest–  jačati empatiju, socijalne vještine komunikacije i tehnike nenasilnog rješavanja sukoba, poštovati druge, učiti razumijevati i izražavati vlastite osjećaje te razvijati samokontrolu. Nadam se da je “Oblak” naš prilog toj borbi.
marko njegić
marko miščević / cropix



[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/miroslav-sikavica-luku-ritza-sam-upoznao-kroz-silnu-tugu-njegovih-roditelja-146921 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=18fe76e398bab6ea3ba7d352ee0234cb18448eeb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Miroslav+Sikavica%3A+Luku+Ritza+sam+upoznao+kroz+silnu+tugu+njegovih+roditelja+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fmiroslav-sikavica-luku-ritza-sam-upoznao-kroz-silnu-tugu-njegovih-roditelja-146921 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fmiroslav-sikavica-luku-ritza-sam-upoznao-kroz-silnu-tugu-njegovih-roditelja-146921 )
Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Miroslav Sikavica: Luku Ritza sam upoznao kroz silnu tugu njegovih roditelja

Piše PSD.
26. listopada 2011. - 13:17
Brutalno premlaćivanje zagrebačkog maturanta Luke Ritza (18) i njegova posljedične smrti od izljeva krvi u mozak potresli su domaću javnost 2008. godine.

Tim užasnim slučajem pozabavio se mladi redatelj Miroslav Sikavica u hvalevrijednom dokumentarcu “Oblak“, premijerno prikazanom u čevrtak na Zagreb Film Festivalu.

“Oblak“ je intimni pogled na traumatični gubitak sina, momka i prijatelja, ujedno i “priča o potrebi i važnosti građanske solidarnosti i aktivizma u današnjem društvu“.

- Na žalost, Luku nisam osobno poznavao. Ali, zaintrigirao me je njegov slučaj. Kada sam krenuo u projekt, bila su prošla skoro tri mjeseca od njegova premlaćivanja i posljedična izljeva krvi u mozak. Policija je tapkala u mraku s istragom. Nitko nije znao tko su počinitelji i gdje živ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 18:59