stdClass Object ( [id] => 1135725 [title] => ‘Pomahnitali vlak‘: Nezaustavljiva mašina kinetike [alias] => pomahnitali-vlak-nezaustavljiva-masina-kinetike [catid] => 286 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Cannon je dobio specijalni "tribute" na nedavnom Jerusalem Film Festivalu uz posebnog gosta i velikog fana kompanije Quentina Tarantina. Studio Menahema Golana i Yorama Globusa iz ludih osamdesetih ušao je u legendu zahvaljujući produkciji popularnih akcijskih ("B") filmova dekade, najčešće s Chuckom Norrisom, kao što su "Invazija na SAD" i "Delta Force".

No, Golan i Globus znali su producirati i ambicioznije žanrovske filmove kakav je "Pomahnitali vlak" ("Runaway Train", 1985.), Tarantinov omiljeni "Cannon movie" koji je imao specijalnu projekciju na Jerusalem FF-u. "Pomahnitali vlak" je valjda jedini akcijski film s logom Cannona prikladan za festivalsko-retrospektivne i "kinotečne" projekcije.

---

FILM: Runaway Train; akcijski triler; SAD, 1985. REŽIJA: Andrej Končalovski ULOGE: Jon Voight, Eric Roberts OCJENA: ****

---

Osim ako nije riječ o "tributeu" Cannonu, "Delta Force" i slični akcići mogli su se ukazati na velikom ekranu nekog festivala samo u sklopu dokumentarca "Chuck Norris protiv komunizma", ali ne i "Runaway Train", jedan od najboljih akcijskih filmova osamdesetih. Bio je, primjerice, prikazan i na FEST-u 2016. u "Jugoslovenskoj kinoteci", čime je priznat kao kultni klasik i u regionalnim okvirima, a početkom ove godine se zavrtio i na platnu zagrebačke "Kinoteke".

Naravno, artistički pedigre sigurno je kumovao da se "Pomahnitalom vlaku" otvore vrata festivala i kinoteka, počevši od toga da je – rijetkost za akcijski film – prikazan u konkurenciji Cannesa i predložen za tri Oscara, točnije za glavnu i sporednu mušku ulogu Jona Voighta i Erica Robertsa te montažu.

Izvorni scenarij je djelo redateljskog velikana Akire Kurosawe, da bi ga nadopunila trojica scenarista, među ostalim Đorđe Miličević ("Bijeg u pobjedu") i Edward Bunker, poznat kao sporedni glumac u "Psima iz rezervoara", ali i pisac; Paul Schrader je ekranizirao njegov istoimeni roman "Dog Eat Dog".

Redatelj je, pak, Rus Andrej Končalovski, stariji brat filmaša Nikite Mihalkova, koji je na početku karijere scenaristički surađivao s Tarkovskim ("Ivanovo djetinjstvo", "Andrej Rubljov") i režirao klasike ruske kinematografije poput "Slučaja Asje Kljačine" i "Ujaka Vanje", a tom art-house izričaju se posljednjih godina i vratio ("Dragi drugovi") nakon hollywoodske avanture ("Tango i Cash").

Ne zaboravimo i oskarovca Voighta, jednog od vodećih američkih glumaca sedamdesetih ("Ponoćni kauboj, "Oslobađanje", "Povratak ratnika"...). S ovakvom ekipom "Runaway Train" je ispao film na zlatnoj sredini ruskog/europskog i američkog sezibiliteta, umjetničke i žanrovske kinematografije.

---

---

Ruska ruka se osjeća iza kamere "Pomahnitalog vlaka". Film se otvara u strogo čuvanom zatvoru na Aljasci, gdje "prosječna kazna traje 22 godine". Izvan zatvora sibirski uvjeti, duboki snijeg dokle pogled seže, temperatura 30 ispod ništice. Aljaska izgleda kao Sibir, a bijeg iz zatvora kao bijeg iz gulaga. Na bijeg će se odvažiti Manny i Buck (Voight, Roberts).

Manny se vraća među zatvorenike nakon što je proveo zadnje tri godine zabarakidiran u samici jer nije "ljudsko biće", već "životinja", kako smatra upravitelj zatvora Ranken (nezaboravni sporednjak John P. Ryan). Buck je mladić ograničene inteligencije, on idolizira Mannyja i spreman ga je slijediti kamo god krene.

Prvih 15-ak minuta odvijaju se kao klasični zatvorski film s groznim negativcem koji se kažnjenicima obraća riječima tipa "Prvo ide Bog, pa upravitelj, pa čuvari, psi u kućicama i onda vi", dok Mannyja mrzi iz dna duše i drži na piku, a kad ovaj pobjegne iz zatvora s Buckom zamolit će Svevišnjeg "nemoj ih ubiti, dopusti meni".

Čini se kako malo nedostaje da u nekoj od ćelija vidimo Clinta Eastwooda kako planira "Bijeg iz Alcatraza", ali scene umiju djelovati autentično, unatoč klišejima, zasigurno i zato što je koscenarist Bunker gulio kaznu u "San Quentinu". Stvari postaju znatno zanimljivije i originalnije kad se Manny i Buck daju u bijeg kroz kanalizaciju i snijeg do koljena te uskoče na vlak izvan kontrole sastavljen od četiri lokomotive, a "prison movie" s njima pobjegne u akcijski triler s elementima filma katastrofe.

"Moja limuzina za Broadway", usklikne Manny kad ugleda vlak. Zašto je baš odabrao taj vlak od svih? "Zato jer tako želim", precizira Manny kao da je predosjetio sudbinu i odlučio joj pohitati u sudar. Kvaka je da strojovođa pada od srčanog udara i vlaku otkažu kočnice, nakon čega nastavlja juriti i ubrzavati s Mannyjem i Buckom kao jedinim putnicima uz radnicu na željeznici Saru (Rebecca De Mornay, daleko od imidža fatalne žene iz "Riskantnog posla").

Oni su nemoćni da zastave poludjelu mašinu, kao i dispečeri koji mogu samo probati očistiti prugu ispred nje da se ne sudari s drugim vlakovima, kad je već ne mogu izbaciti s tračnica. Među preprekama se spominje most sagrađen da ponosi brzinu od 50, a ne 90 milja na sat koliko doseže vlak, a prijeti mu i sudar s kemijskim postrojenjem, ukoliko ga dispečeri ne skrenu na sporedni kolosijek i nedovršenu prugu koja, prema svemu sudeći, vodi u provaliju.

---

---

Vidljivo je odakle su "Brzina" Jana De Bonta i, naročito, "Nezaustavljivi" Tonyja Scotta crpili inspiraciju, čak i "Pobješnjeli Max: Divlja cesta" kao film neprekidne jurnjave. Jednostavna, ali efektna akcijska premisa skriva filozofske slojevitosti o borbi čovjeka i stroja/tehnologije, aktualnoj u osamdesetima ("Plavi grom", "Terminator", "RoboCop"...), od Mannyja i Bucka s vlakom, do dispečera s računalima.

Tu je i primordijalni "man vs. nature" duel, s motivom čovjekovih primarnih instinkata nalik životinji, pa je prirodno da film završava citatom iz Shakespeareova "Richarda III" na temu čovjeka i zvijeri. Kad Mannyja nanovo optuže da je životinja, on će reći da nije, nego nešto još gore – čovjek.

Sami "runaway train", nakon sudara prve lokomotive sa stražnjim vagonom vlaka iz suprotnog smjera, djeluje kao neka ranjena zvijer, velika bijela psina, što ima smisla budući da je Manny lik blizak kapetanu Quintu iz "Ralja", uz tu razliku da ga Voight glumi kao da je Al Pacino iz "Lica s ožiljkom".

Okej, Manny je zvijer puštena iz kaveza, ali prenaglašena gluma Voighta (i Robertsa), u paru s nekim predoslovnim dijalozima, kao da datira barem dekadu-dvije ranije i kvari dojam filma na novo gledanje, drugo unatrag pet godina od FEST-a naovamo. Verbalna interakcija likova i njihovo međusobno deranje (takoreći bez prestanka) na momente prijeti izbaciti "Pomahnitali vlak" iz tračnica, dovesti mu u pitanje status klasika i poljuljati njegovo mjesto na listama najboljih akcijskih filmova osamdesetih i šire.

Čovjek bi volio da su likovi tiši i dijalozi reducirani kao u akcijsko-metafizički slično postavljenoj "Nadnici straha", "Južnjačkoj utjehi" ili "Predatoru", stoga je zahvalan Končalovskom koji nivelira dijaloge slikama iznimno propulzivne, nezaustavljive akcije i ispunjava obećanje navedeno u naslovu "Runaway Train".

Kinetika filma je izvanredna, naročito u posljednjoj trećini, kad se Buck i Manny pokušavaju domoći prve lokomotive dok se Ranken iz helikoptera spušta na vlak, a metafizika još izvanrednija tijekom kaskaderskih akrobacija gotovo dokumentaristički opipljive sirovosti u praktičnom "low tech" izričaju. Riječi tu nisu potrebne. Metafizički kadrovi vlaka kako juri kroz nepreglednu bijelinu prema snježnom bezdanu govore više od tisuću (Shakespeareovih) riječi.

---

Dobar i loš Shakespeare

Shakespeareovo ime nije naglas izgovoreno u ovom filmu, ali zato ga Eric Roberts izgovara u "Plaćenicima". "Loš Shakespeare", kaže on u jednom trenutku referirajući se na dramatičan podzaplet.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => CINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-10-17 11:42:10 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-29 20:55:49 [modified_by] => 3175 [publish_up] => 2021-10-17 14:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 97 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 286 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta filma i televizije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, film, tv [secure] => 0 [page_title] => Film & TV [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/10\/17\/19637402.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/17\/19637406.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/17\/19637414.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/17\/19637410.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/17\/19637408.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/17\/19637412.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1191x719","hd_19637402_1920.jpg":"1920x1080","k_19637402_1280.jpg":"1280x1280","k_19637402_1024.jpg":"1024x1024","k_19637402_640.jpg":"640x640","k_19637402_480.jpg":"480x480","k_19637402_340.jpg":"340x340","k_19637402_220.jpg":"220x220","o_19637402_1280.jpg":"1280x772","o_19637402_1024.jpg":"1024x618","o_19637402_640.jpg":"640x386","o_19637402_480.jpg":"480x289","o_19637402_340.jpg":"340x205","o_19637402_220.jpg":"220x132","h_19637402_1280.jpg":"1280x854","h_19637402_1024.jpg":"1024x683","h_19637402_640.jpg":"640x427","h_19637402_480.jpg":"480x320","h_19637402_340.jpg":"340x227","h_19637402_220.jpg":"220x147","pp_19637402_1280.jpg":"1006x1280","pp_19637402_1024.jpg":"805x1024","pp_19637402_640.jpg":"503x640","pp_19637402_480.jpg":"377x480","pp_19637402_340.jpg":"267x340","pp_19637402_220.jpg":"173x220"},{"size0":"800x536","hd_19637406_1920.jpg":"1920x1080","k_19637406_1280.jpg":"1280x1280","k_19637406_1024.jpg":"1024x1024","k_19637406_640.jpg":"640x640","k_19637406_480.jpg":"480x480","k_19637406_340.jpg":"340x340","k_19637406_220.jpg":"220x220","o_19637406_1280.jpg":"1280x857","o_19637406_1024.jpg":"1024x686","o_19637406_640.jpg":"640x428","o_19637406_480.jpg":"480x321","o_19637406_340.jpg":"340x227","o_19637406_220.jpg":"220x147","h_19637406_1280.jpg":"1280x854","h_19637406_1024.jpg":"1024x683","h_19637406_640.jpg":"640x427","h_19637406_480.jpg":"480x320","h_19637406_340.jpg":"340x227","h_19637406_220.jpg":"220x147","pp_19637406_1280.jpg":"1006x1280","pp_19637406_1024.jpg":"805x1024","pp_19637406_640.jpg":"503x640","pp_19637406_480.jpg":"377x480","pp_19637406_340.jpg":"267x340","pp_19637406_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_19637414_1920.jpg":"1920x1080","k_19637414_1280.jpg":"1280x1280","k_19637414_1024.jpg":"1024x1024","k_19637414_640.jpg":"640x640","k_19637414_480.jpg":"480x480","k_19637414_340.jpg":"340x340","k_19637414_220.jpg":"220x220","o_19637414_1280.jpg":"1280x720","o_19637414_1024.jpg":"1024x576","o_19637414_640.jpg":"640x360","o_19637414_480.jpg":"480x270","o_19637414_340.jpg":"340x191","o_19637414_220.jpg":"220x123","h_19637414_1280.jpg":"1280x854","h_19637414_1024.jpg":"1024x683","h_19637414_640.jpg":"640x427","h_19637414_480.jpg":"480x320","h_19637414_340.jpg":"340x227","h_19637414_220.jpg":"220x147","pp_19637414_1280.jpg":"1006x1280","pp_19637414_1024.jpg":"805x1024","pp_19637414_640.jpg":"503x640","pp_19637414_480.jpg":"377x480","pp_19637414_340.jpg":"267x340","pp_19637414_220.jpg":"173x220"},{"size0":"657x1000","hd_19637410_1920.jpg":"1920x1080","k_19637410_1280.jpg":"1280x1280","k_19637410_1024.jpg":"1024x1024","k_19637410_640.jpg":"640x640","k_19637410_480.jpg":"480x480","k_19637410_340.jpg":"340x340","k_19637410_220.jpg":"220x220","o_19637410_1280.jpg":"1280x1948","o_19637410_1024.jpg":"1024x1558","o_19637410_640.jpg":"640x974","o_19637410_480.jpg":"480x730","o_19637410_340.jpg":"340x517","o_19637410_220.jpg":"220x334","h_19637410_1280.jpg":"1280x854","h_19637410_1024.jpg":"1024x683","h_19637410_640.jpg":"640x427","h_19637410_480.jpg":"480x320","h_19637410_340.jpg":"340x227","h_19637410_220.jpg":"220x147","pp_19637410_1280.jpg":"1006x1280","pp_19637410_1024.jpg":"805x1024","pp_19637410_640.jpg":"503x640","pp_19637410_480.jpg":"377x480","pp_19637410_340.jpg":"267x340","pp_19637410_220.jpg":"173x220"},{"size0":"799x1000","hd_19637408_1920.jpg":"1920x1080","k_19637408_1280.jpg":"1280x1280","k_19637408_1024.jpg":"1024x1024","k_19637408_640.jpg":"640x640","k_19637408_480.jpg":"480x480","k_19637408_340.jpg":"340x340","k_19637408_220.jpg":"220x220","o_19637408_1280.jpg":"1280x1602","o_19637408_1024.jpg":"1024x1281","o_19637408_640.jpg":"640x801","o_19637408_480.jpg":"480x600","o_19637408_340.jpg":"340x425","o_19637408_220.jpg":"220x275","h_19637408_1280.jpg":"1280x854","h_19637408_1024.jpg":"1024x683","h_19637408_640.jpg":"640x427","h_19637408_480.jpg":"480x320","h_19637408_340.jpg":"340x227","h_19637408_220.jpg":"220x147","pp_19637408_1280.jpg":"1006x1280","pp_19637408_1024.jpg":"805x1024","pp_19637408_640.jpg":"503x640","pp_19637408_480.jpg":"377x480","pp_19637408_340.jpg":"267x340","pp_19637408_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x675","hd_19637412_1920.jpg":"1920x1080","k_19637412_1280.jpg":"1280x1280","k_19637412_1024.jpg":"1024x1024","k_19637412_640.jpg":"640x640","k_19637412_480.jpg":"480x480","k_19637412_340.jpg":"340x340","k_19637412_220.jpg":"220x220","o_19637412_1280.jpg":"1280x720","o_19637412_1024.jpg":"1024x576","o_19637412_640.jpg":"640x360","o_19637412_480.jpg":"480x270","o_19637412_340.jpg":"340x191","o_19637412_220.jpg":"220x123","h_19637412_1280.jpg":"1280x854","h_19637412_1024.jpg":"1024x683","h_19637412_640.jpg":"640x427","h_19637412_480.jpg":"480x320","h_19637412_340.jpg":"340x227","h_19637412_220.jpg":"220x147","pp_19637412_1280.jpg":"1006x1280","pp_19637412_1024.jpg":"805x1024","pp_19637412_640.jpg":"503x640","pp_19637412_480.jpg":"377x480","pp_19637412_340.jpg":"267x340","pp_19637412_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 104 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15208801 Threads: 7 Questions: 3170476341 Slow queries: 7100720 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235364160 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 43 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) ) [link] => /kultura/film-tv/pomahnitali-vlak-nezaustavljiva-masina-kinetike-1135725 [printLink] => /kultura/film-tv/pomahnitali-vlak-nezaustavljiva-masina-kinetike-1135725?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233802 [name] => CINEMARK [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cinemark [link] => /tag/cinemark ) [1] => stdClass Object ( [id] => 609929 [name] => CINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-07 14:08:05 [main_article_id] => 0 [alias] => cinemark-retro-per-spektiva [link] => /tag/cinemark-retro-per-spektiva ) [2] => stdClass Object ( [id] => 16300 [name] => Akcijskifilmovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => akcijskifilmovi [link] => /tag/akcijskifilmovi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 255805 [name] => Jon Voight [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jon-voight [link] => /tag/jon-voight ) [4] => stdClass Object ( [id] => 233654 [name] => eric roberts [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => eric-roberts [link] => /tag/eric-roberts ) [5] => stdClass Object ( [id] => 634391 [name] => Andrej Končalovski [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-25 11:11:59 [main_article_id] => 0 [alias] => andrej-koncalovski [link] => /tag/andrej-koncalovski ) [6] => stdClass Object ( [id] => 613294 [name] => kultni filmovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-22 23:49:07 [main_article_id] => 0 [alias] => kultni-filmovi [link] => /tag/kultni-filmovi ) [7] => stdClass Object ( [id] => 629682 [name] => filmovi 80-ih [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-30 22:28:51 [main_article_id] => 0 [alias] => filmovi-80-ih [link] => /tag/filmovi-80-ih ) [8] => stdClass Object ( [id] => 620466 [name] => akcijski trileri [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-15 20:17:32 [main_article_id] => 0 [alias] => akcijski-trileri [link] => /tag/akcijski-trileri ) [9] => stdClass Object ( [id] => 653239 [name] => Cannon [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-17 16:30:58 [main_article_id] => 0 [alias] => cannon [link] => /tag/cannon ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Pomahnitali vlak‘: Nezaustavljiva mašina kinetike [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/17/19637402.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/17/19637402.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/17/19637406.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/17/19637414.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/17/19637410.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/17/19637408.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/17/19637412.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Cannon je dobio specijalni "tribute" na nedavnom Jerusalem Film Festivalu uz posebnog gosta i velikog fana kompanije Quentina Tarantina. Studio Menahema Golana i Yorama Globusa iz ludih osamdesetih ušao je u legendu zahvaljujući produkciji popularnih akcijskih ("B") filmova dekade, najčešće s Chuckom Norrisom, kao što su "Invazija na SAD" i "Delta Force".

No, Golan i Globus znali su producirati i ambicioznije žanrovske filmove kakav je "Pomahnitali vlak" ("Runaway Train", 1985.), Tarantinov omiljeni "Cannon movie" koji je imao specijalnu projekciju na Jerusalem FF-u. "Pomahnitali vlak" je valjda jedini akcijski film s logom Cannona prikladan za festivalsko-retrospektivne i "kinotečne" projekcije.

---

FILM: Runaway Train; akcijski triler; SAD, 1985. REŽIJA: Andrej Končalovski ULOGE: Jon Voight, Eric Roberts OCJENA: ****

---

Osim ako nije riječ o "tributeu" Cannonu, "Delta Force" i slični akcići mogli su se ukazati na velikom ekranu nekog festivala samo u sklopu dokumentarca "Chuck Norris protiv komunizma", ali ne i "Runaway Train", jedan od najboljih akcijskih filmova osamdesetih. Bio je, primjerice, prikazan i na FEST-u 2016. u "Jugoslovenskoj kinoteci", čime je priznat kao kultni klasik i u regionalnim okvirima, a početkom ove godine se zavrtio i na platnu zagrebačke "Kinoteke".

Naravno, artistički pedigre sigurno je kumovao da se "Pomahnitalom vlaku" otvore vrata festivala i kinoteka, počevši od toga da je – rijetkost za akcijski film – prikazan u konkurenciji Cannesa i predložen za tri Oscara, točnije za glavnu i sporednu mušku ulogu Jona Voighta i Erica Robertsa te montažu.

Izvorni scenarij je djelo redateljskog velikana Akire Kurosawe, da bi ga nadopunila trojica scenarista, među ostalim Đorđe Miličević ("Bijeg u pobjedu") i Edward Bunker, poznat kao sporedni glumac u "Psima iz rezervoara", ali i pisac; Paul Schrader je ekranizirao njegov istoimeni roman "Dog Eat Dog".

Redatelj je, pak, Rus Andrej Končalovski, stariji brat filmaša Nikite Mihalkova, koji je na početku karijere scenaristički surađivao s Tarkovskim ("Ivanovo djetinjstvo", "Andrej Rubljov") i režirao klasike ruske kinematografije poput "Slučaja Asje Kljačine" i "Ujaka Vanje", a tom art-house izričaju se posljednjih godina i vratio ("Dragi drugovi") nakon hollywoodske avanture ("Tango i Cash").

Ne zaboravimo i oskarovca Voighta, jednog od vodećih američkih glumaca sedamdesetih ("Ponoćni kauboj, "Oslobađanje", "Povratak ratnika"...). S ovakvom ekipom "Runaway Train" je ispao film na zlatnoj sredini ruskog/europskog i američkog sezibiliteta, umjetničke i žanrovske kinematografije.

---

---

Ruska ruka se osjeća iza kamere "Pomahnitalog vlaka". Film se otvara u strogo čuvanom zatvoru na Aljasci, gdje "prosječna kazna traje 22 godine". Izvan zatvora sibirski uvjeti, duboki snijeg dokle pogled seže, temperatura 30 ispod ništice. Aljaska izgleda kao Sibir, a bijeg iz zatvora kao bijeg iz gulaga. Na bijeg će se odvažiti Manny i Buck (Voight, Roberts).

Manny se vraća među zatvorenike nakon što je proveo zadnje tri godine zabarakidiran u samici jer nije "ljudsko biće", već "životinja", kako smatra upravitelj zatvora Ranken (nezaboravni sporednjak John P. Ryan). Buck je mladić ograničene inteligencije, on idolizira Mannyja i spreman ga je slijediti kamo god krene.

Prvih 15-ak minuta odvijaju se kao klasični zatvorski film s groznim negativcem koji se kažnjenicima obraća riječima tipa "Prvo ide Bog, pa upravitelj, pa čuvari, psi u kućicama i onda vi", dok Mannyja mrzi iz dna duše i drži na piku, a kad ovaj pobjegne iz zatvora s Buckom zamolit će Svevišnjeg "nemoj ih ubiti, dopusti meni".

Čini se kako malo nedostaje da u nekoj od ćelija vidimo Clinta Eastwooda kako planira "Bijeg iz Alcatraza", ali scene umiju djelovati autentično, unatoč klišejima, zasigurno i zato što je koscenarist Bunker gulio kaznu u "San Quentinu". Stvari postaju znatno zanimljivije i originalnije kad se Manny i Buck daju u bijeg kroz kanalizaciju i snijeg do koljena te uskoče na vlak izvan kontrole sastavljen od četiri lokomotive, a "prison movie" s njima pobjegne u akcijski triler s elementima filma katastrofe.

"Moja limuzina za Broadway", usklikne Manny kad ugleda vlak. Zašto je baš odabrao taj vlak od svih? "Zato jer tako želim", precizira Manny kao da je predosjetio sudbinu i odlučio joj pohitati u sudar. Kvaka je da strojovođa pada od srčanog udara i vlaku otkažu kočnice, nakon čega nastavlja juriti i ubrzavati s Mannyjem i Buckom kao jedinim putnicima uz radnicu na željeznici Saru (Rebecca De Mornay, daleko od imidža fatalne žene iz "Riskantnog posla").

Oni su nemoćni da zastave poludjelu mašinu, kao i dispečeri koji mogu samo probati očistiti prugu ispred nje da se ne sudari s drugim vlakovima, kad je već ne mogu izbaciti s tračnica. Među preprekama se spominje most sagrađen da ponosi brzinu od 50, a ne 90 milja na sat koliko doseže vlak, a prijeti mu i sudar s kemijskim postrojenjem, ukoliko ga dispečeri ne skrenu na sporedni kolosijek i nedovršenu prugu koja, prema svemu sudeći, vodi u provaliju.

---

---

Vidljivo je odakle su "Brzina" Jana De Bonta i, naročito, "Nezaustavljivi" Tonyja Scotta crpili inspiraciju, čak i "Pobješnjeli Max: Divlja cesta" kao film neprekidne jurnjave. Jednostavna, ali efektna akcijska premisa skriva filozofske slojevitosti o borbi čovjeka i stroja/tehnologije, aktualnoj u osamdesetima ("Plavi grom", "Terminator", "RoboCop"...), od Mannyja i Bucka s vlakom, do dispečera s računalima.

Tu je i primordijalni "man vs. nature" duel, s motivom čovjekovih primarnih instinkata nalik životinji, pa je prirodno da film završava citatom iz Shakespeareova "Richarda III" na temu čovjeka i zvijeri. Kad Mannyja nanovo optuže da je životinja, on će reći da nije, nego nešto još gore – čovjek.

Sami "runaway train", nakon sudara prve lokomotive sa stražnjim vagonom vlaka iz suprotnog smjera, djeluje kao neka ranjena zvijer, velika bijela psina, što ima smisla budući da je Manny lik blizak kapetanu Quintu iz "Ralja", uz tu razliku da ga Voight glumi kao da je Al Pacino iz "Lica s ožiljkom".

Okej, Manny je zvijer puštena iz kaveza, ali prenaglašena gluma Voighta (i Robertsa), u paru s nekim predoslovnim dijalozima, kao da datira barem dekadu-dvije ranije i kvari dojam filma na novo gledanje, drugo unatrag pet godina od FEST-a naovamo. Verbalna interakcija likova i njihovo međusobno deranje (takoreći bez prestanka) na momente prijeti izbaciti "Pomahnitali vlak" iz tračnica, dovesti mu u pitanje status klasika i poljuljati njegovo mjesto na listama najboljih akcijskih filmova osamdesetih i šire.

Čovjek bi volio da su likovi tiši i dijalozi reducirani kao u akcijsko-metafizički slično postavljenoj "Nadnici straha", "Južnjačkoj utjehi" ili "Predatoru", stoga je zahvalan Končalovskom koji nivelira dijaloge slikama iznimno propulzivne, nezaustavljive akcije i ispunjava obećanje navedeno u naslovu "Runaway Train".

Kinetika filma je izvanredna, naročito u posljednjoj trećini, kad se Buck i Manny pokušavaju domoći prve lokomotive dok se Ranken iz helikoptera spušta na vlak, a metafizika još izvanrednija tijekom kaskaderskih akrobacija gotovo dokumentaristički opipljive sirovosti u praktičnom "low tech" izričaju. Riječi tu nisu potrebne. Metafizički kadrovi vlaka kako juri kroz nepreglednu bijelinu prema snježnom bezdanu govore više od tisuću (Shakespeareovih) riječi.

---

Dobar i loš Shakespeare

Shakespeareovo ime nije naglas izgovoreno u ovom filmu, ali zato ga Eric Roberts izgovara u "Plaćenicima". "Loš Shakespeare", kaže on u jednom trenutku referirajući se na dramatičan podzaplet.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>






[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/film-tv/pomahnitali-vlak-nezaustavljiva-masina-kinetike-1135725 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7c816807125857116c12e0f3c5b7e1a3f853cb63 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Pomahnitali+vlak%E2%80%98%3A+Nezaustavljiva+ma%C5%A1ina+kinetike&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fpomahnitali-vlak-nezaustavljiva-masina-kinetike-1135725 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fpomahnitali-vlak-nezaustavljiva-masina-kinetike-1135725 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA

‘Pomahnitali vlak‘: Nezaustavljiva mašina kinetike

17. listopada 2021. - 16:30

Cannon je dobio specijalni "tribute" na nedavnom Jerusalem Film Festivalu uz posebnog gosta i velikog fana kompanije Quentina Tarantina. Studio Menahema Golana i Yorama Globusa iz ludih osamdesetih ušao je u legendu zahvaljujući produkciji popularnih akcijskih ("B") filmova dekade, najčešće s Chuckom Norrisom, kao što su "Invazija na SAD" i "Delta Force".

No, Golan i Globus znali su producirati i ambicioznije žanrovske filmove kakav je "Pomahnitali vlak" ("Runaway Train", 1985.), Tarantinov omiljeni "Cannon movie" koji je imao specijalnu projekciju na Jerusalem FF-u. "Pomahnitali vlak" je valjda jedini akcijski film s logom Cannona prikladan za festivalsko-retrospektivne i "kinotečne" projekcije.

Osim ako nije riječ o "tributeu" Cannonu, "Delta Force" i slični akcići mogli su se u...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 11:50