stdClass Object ( [id] => 291746 [title] => DiCaprio, Pitt i Tarantino protiv 'Star Warsa' [alias] => dicaprio-pitt-i-tarantino-protiv-star-warsa [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Do isteka 2015. ostala su još dva mjeseca. No, to su filmski vjerojatno najuzbudljivija dva mjeseca ove godine. Ljubitelje pokretnih slika čeka mnoštvo potentnih filmova različitih žanrova i stilova. U hrvatskim kinima tijekom studenog i prosinca od festivalskih art filmova gledat ćemo novog Woodyja Allena (“Nerazuman čovjek”), “Priču nad pričama” Mattea Garronea, “Bravo!” Radua Judea, “45 godina” sa Charlotte Rampling i Tomom Courtneayom...

Nekoliko je i mogućih kandidata za Oscara do kraja godine u (američkim) kinima, poput “Trumba” fokusiranog na scenarista s crne hollywoodske liste pedesetih Daltona Trumba (Bryan Cranston), novinarskog “Spotlighta” sa svježim oskarovskim nominentom Michaelom Keatonom, komične drame “Joy” koja ujedinjuje Jennifer Lawrence, Roberta De Nira, Bradleyja Coopera i redatelja Davida O. Russella (“Američki varalice”), “Carol” cijenjenogTodda Haynesa o strastvenoj ljubavnoj aferi između starije i mlađe žene (Cate Blanchett, Rooney Mara) te remakea argentinskog osvajača zlatnog kipića “Tajna u njihovim očima” u kojem glume Chiwetel Ejiofor, Julia Roberts i Nicole Kidman.

Kad su u pitanju blockbusteri, karta više neće se samo tražiti za “Bonda“ i “Ratove zvijezda“, nego i za finale popularnog distopijskog serijala “Igre gladi: Šojka rugalica 2. dio“, a tu je i fantazija “Goosebumps“ s Jackom Blackom, kao i adrenalinski remake akcijskog klasika “Pakleni val“.
CREED
(25. studenog u Americi; u Hrvatskoj početkom 2016.)
Prije desetak godina novo pojavljivanje Stallonea u ulozi Rockyja bilo bi shvaćeno kao vic. No, nakon izvrsnog “Rockyja Balboe”, jasno je da Slyju nije bilo do šale. Ozbiljno misli i mladi “indie” redatelj Ryan Coogler (“Postaja Fruitvale”) s “Creedom”, filmom koji spaja stare “rockyjevske” momente s novim junakom da bi mogao zadovoljiti fanove boksačkog serijala i regrutirati ponekog friškog obožavatelja. Coogler vraća Rockyja na velike ekrane, i to kao trenera sina njegova nekadašnjeg suparnika i prijatelja Apolla Creeda. Adonis Creed (Michael B. Jordan) ulazi u ring, a Rocky ovaj put stoji u kutu i uklapa se u priču na jednako značajan način – obnašajući ulogu mentora onako kako je to njemu bio Mickey.

MOST ŠPIJUNA
(26. studenog u Hrvatskoj)
Četvrta suradnja multiplih osvajača zlatnih kipića, redatelja Stevena Spielberga i glumca Toma Hanksa, ispisana scenarističkim rukopisom oskarovske braće Coen, tenzičan je špijunsko-politički triler utemeljen na istinitoj životnoj priči i ambijentiran u srce hladnog rata. Ako vam ovo nije dovoljan “teaser” za odlazak u kino, idemo dalje. Nakon što je izbavljivao Matta Damona (“Spašavanje vojnika Ryana”), ganjao Leonarda DiCaprija (“Uhvati me ako možeš”) i zapeo na aerodromu (“Terminal”), Hanks sada glumi Jamesa Donovana, odvjetnika koji u nesigurnom Berlinu vodi napete pregovore o puštanju američkog vojnog pilota čiji je avion srušen na ruskom nebu. Dosta?

UZ MORE
(26. studenog u Hrvatskoj)
Deset godina otkako su podijelili kadrove akcijskog hita “Mr. And Mrs. Smith” i zaljubili se na njegovu snimanju, Angelina Jolie i Brad Pitt ponovno su zajedno ispred kamera. Ovaj put Jolie se nalazi i iza kamere. “Uz more” je njezin treći redateljski projekt (“U zemlji krvi i meda”, “Neslomljivi”) i prvi u kojem ona glumi. Posrijedi je intimna drama o mužu i ženi. Na ljetovanju na Malti njih dvoje pokušavaju unijeti mir u sve nemirniju bračnu luku. Angelina slijedi filmove o raspadu braka/veze poput “Blue Valentine” i “Revolutionary Road”, no “By The Sea” ima nešto što prethodnici nemaju – stvaran bračni par koji se nalazi(o) u sličnoj situaciji.
U SRCU MORA
(3. prosinca u Hrvatskoj)
Thor u borbi protiv Moby Dicka. Tako bi mogla glasiti navlakuša na epski spektakl “U srcu mora”. Oskarovac Ron Howard (“Genijalni um”, “Apollo 13”) odvodi mladoga glumca Chrisa Hemswortha na pučinu u lov na golemog mitskog kita koji je inspirirao klasičan roman Hermana Melvillea, 1956. ekraniziran s Gregoryjem Peckom u glavnoj ulozi. Možda Hemsworth nije Peckov kalibar, no gluma teško da leži u srcu filma “In The Heart Of The Sea”. “Traileri” ističu (vizualne) atrakcije i stječe se dojam da je Howard filmu pristupio kao “Raljama”. Hemsworthov jedrenjak nadmašuje plovilo junaka “Jawsa”, ali svejedno će “trebati veći brod”.

STEVE JOBS
(10. prosinca u Hrvatskoj)
Nedavni “Jobs” s Ashtonom Kutcherom, pušten u kina nedugo nakon smrti osnivača “Applea”, i nije baš osvojio publiku i kritiku. Genijalac Steve Jobs zato je dobio priliku za novi biografski film, prema svemu sudeći prestižniji i oskarovski podatniji. Jobsa portretira ponajbolji glumac današnjice Michael Fassbender (“Sramota”), scenarij je napisao Aaron Sorkin (“Društvena mreža”), a režiju potpisuje Danny Boyle (“Milijunaš s ulice”). Priča se vrti oko puštanja triju “Appleovih” proizvoda, završno s iMacom 1998., no nemojte misliti da je ovo film o digitalnoj revoluciji. “Steve Jobs” prodire duboko u jedan od najvećih tehnoloških umova modernog vremena. U (epi)centru filma nalazi se – Steve Jobs.

RATOVI ZVIJEZDA: SILA SE BUDI
(17. prosinca u Hrvatskoj)
Redatelj novih “Ratova zvijezda“ J.J. Abrams (“Zvjezdane staze“) neki dan je hrabro izjavio kako više neće objavljivati foršpane za sedmi dio serijala “Sila se budi“. Dosad je veoma malo promotivnih materijala pušteno za “Force Awakens“, svega dva-tri “(teaser)trailera“ i šačica plakata, no to još više golica maštu vojske fanova koji se pitaju zašto na posljednjem posteru nema Lukea Skywalkera (povratnik Mark Hamill). Realno, reklama ionako nije potrebna najočekivanijem filmu godine protiv kojeg će se svi ostali boriti. Nema tog filmofila koji se neće pojaviti u kinima kako bi bio teleportiran u “galaksiju daleko, daleko odavde“ zajedno s ikoničkim starim junacima poput Hana Sola (Harrison Ford).


MACBETH

(24. prosinca u Hrvatskoj)
Ako Michael Fassbender slučajno ne bude nominiran za Oscara za ulogu Stevea Jobsa, nije isključeno da će biti predložen za zlatni kipić zahvaljujući radu na ovom filmu. Premijerno prikazan proljetos u Cannesu, spektakularni “Macbeth” uoči redovne kinodistribucije slovi za glumački dosad najmoćniju ekranizaciju Shakespeareova komada. Fassbender reži alfa-mužjačkim bijesom kao titularni antijunak i nadmeće se s oskarovkom Marion Cotillard koja pokazuje zlo(ko)bno lice Lady M kujući kraljoubilačke planove. Gledajući po foršpanu, režija je podjednako impresivna. Australski redatelj Justin Kurzel pristupa Shakespeareu na jedinstven košmarno-operni način.

THE HATEFUL EIGHT

(25. prosinca u Americi; kod nas početkom 2016.)
Treba li Tarantinu još jedan vestern u filmografiji nakon “Odbjeglog Djanga”? Očito je da treba jer njegov novi film opet je “western”. Međutim, “The Hateful Eight” čini se drukčijim od “Djanga”. Ako je “Django” bio posveta Leoneovim i Corbuccijevim “špagetima”, “Eight” je snježni vestern na tragu Altmanova “McCabe & Mrs. Miller”. Radnja je svedenija u stilu “Reservoir Dogsa” i u olujnoj mećavi zarobljava grupu stranaca (glavne uloge tumače Kurt Russell, Samuel L. Jackson...) koji otkrivaju da su povezaniji nego što misle. Zimski ugođaj na ekranu odgovarat će božićnoj premijeri filma. No, teško da je Tarantino snimio obiteljski božićni film. Poznavajući redatelja, snijeg će biti poškropljen krvlju.

POVRATNIK
(25. prosinca u Americi; kod nas početkom 2016.)
Snijega i surove zime neće nedostajati ni u “Povratniku” Alejandra Gonzalesa Inarritua. Krvi također. Nakon osvojenog Oscara za “Birdmana”, Inarritu donosi nešto sasvim drukčije – osvetničku “survival” dramu ambijentiranu u 19-stoljetnu američku divljinu. Leonardo DiCaprio glumi lovca na medvjede kojeg je, ozlijeđenog, Tom Hardy napustio i ostavio ga da umre pa se ovaj zaklinje da će se osvetiti, no prije se mora izboriti za vlastiti život, preživjeti nehumane uvjete, neprijateljska plemena itd. Inarritu je, izgleda, snimio film s vrlo malo dijaloga u kojem fotografija i gluma govore više od riječi. Ne dobije li DiCaprio za ovo Oscara, nikad ga neće dobiti.

MARKO NJEGIĆ

Hrvatski aduti

U prosincu bi u kina trebala stići i dva potencijalna hrvatska blockbustera. Prvi je komedija “Život je truba”, novi film Antonija Nuića (“Kenjac”), netom premijerno prikazan na festivalu u Varšavi, gdje je dobio pohvale strane kritike. Drugi je “Narodni heroj Ljiljan Vidić” Ivana Gorana Viteza (“Šuma summarum”), komedija iz Drugog svjetskog rata u kojoj se pojavljuju Tito, Hitler i Pavelić.

Animirani filmovi

Studeni u našim kinima otvara animirana ekranizacija “Malog princa”, krajem mjeseca dolazi Disney-Pixarov “Dobri dinosaur”, a u prosincu “Snoopy i Charlie Brown Peanuts Film”.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Titula najočekivanijeg filma godine pripada novim 'Ratovima zvijezda' protiv kojih će se svi ostali boriti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KRITIČAR 'SLOBODNE' NAJAVLJUJE NAJATRAKTIVNIJE FILMOVE KOJI SE OTVARAJU U AMERIČKIM I(LI) HRVATSKIM KINIMA DO KRAJA 2015. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-11-02 21:21:22 [created_by] => 32 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-11-04 00:16:43 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-11-03 15:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4936 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/11/03/Kultura/Ratovi-zvijezda.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x450" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 20 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8313866 Threads: 1 Questions: 1708400193 Slow queries: 5099726 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113079958 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/dicaprio-pitt-i-tarantino-protiv-star-warsa-291746 [printLink] => /kultura/dicaprio-pitt-i-tarantino-protiv-star-warsa-291746?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 231580 [name] => maxrocky [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => maxrocky [link] => /tag/maxrocky ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Titula najočekivanijeg filma godine pripada novim 'Ratovima zvijezda' protiv kojih će se svi ostali boriti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KRITIČAR 'SLOBODNE' NAJAVLJUJE NAJATRAKTIVNIJE FILMOVE KOJI SE OTVARAJU U AMERIČKIM I(LI) HRVATSKIM KINIMA DO KRAJA 2015. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => DiCaprio, Pitt i Tarantino protiv 'Star Warsa' [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-21-13-15-04-32 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/11/03/Kultura/Ratovi-zvijezda.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/11/03/Kultura/Ratovi-zvijezda.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Do isteka 2015. ostala su još dva mjeseca. No, to su filmski vjerojatno najuzbudljivija dva mjeseca ove godine. Ljubitelje pokretnih slika čeka mnoštvo potentnih filmova različitih žanrova i stilova. U hrvatskim kinima tijekom studenog i prosinca od festivalskih art filmova gledat ćemo novog Woodyja Allena (“Nerazuman čovjek”), “Priču nad pričama” Mattea Garronea, “Bravo!” Radua Judea, “45 godina” sa Charlotte Rampling i Tomom Courtneayom...

Nekoliko je i mogućih kandidata za Oscara do kraja godine u (američkim) kinima, poput “Trumba” fokusiranog na scenarista s crne hollywoodske liste pedesetih Daltona Trumba (Bryan Cranston), novinarskog “Spotlighta” sa svježim oskarovskim nominentom Michaelom Keatonom, komične drame “Joy” koja ujedinjuje Jennifer Lawrence, Roberta De Nira, Bradleyja Coopera i redatelja Davida O. Russella (“Američki varalice”), “Carol” cijenjenogTodda Haynesa o strastvenoj ljubavnoj aferi između starije i mlađe žene (Cate Blanchett, Rooney Mara) te remakea argentinskog osvajača zlatnog kipića “Tajna u njihovim očima” u kojem glume Chiwetel Ejiofor, Julia Roberts i Nicole Kidman.

Kad su u pitanju blockbusteri, karta više neće se samo tražiti za “Bonda“ i “Ratove zvijezda“, nego i za finale popularnog distopijskog serijala “Igre gladi: Šojka rugalica 2. dio“, a tu je i fantazija “Goosebumps“ s Jackom Blackom, kao i adrenalinski remake akcijskog klasika “Pakleni val“.
CREED
(25. studenog u Americi; u Hrvatskoj početkom 2016.)
Prije desetak godina novo pojavljivanje Stallonea u ulozi Rockyja bilo bi shvaćeno kao vic. No, nakon izvrsnog “Rockyja Balboe”, jasno je da Slyju nije bilo do šale. Ozbiljno misli i mladi “indie” redatelj Ryan Coogler (“Postaja Fruitvale”) s “Creedom”, filmom koji spaja stare “rockyjevske” momente s novim junakom da bi mogao zadovoljiti fanove boksačkog serijala i regrutirati ponekog friškog obožavatelja. Coogler vraća Rockyja na velike ekrane, i to kao trenera sina njegova nekadašnjeg suparnika i prijatelja Apolla Creeda. Adonis Creed (Michael B. Jordan) ulazi u ring, a Rocky ovaj put stoji u kutu i uklapa se u priču na jednako značajan način – obnašajući ulogu mentora onako kako je to njemu bio Mickey.

MOST ŠPIJUNA
(26. studenog u Hrvatskoj)
Četvrta suradnja multiplih osvajača zlatnih kipića, redatelja Stevena Spielberga i glumca Toma Hanksa, ispisana scenarističkim rukopisom oskarovske braće Coen, tenzičan je špijunsko-politički triler utemeljen na istinitoj životnoj priči i ambijentiran u srce hladnog rata. Ako vam ovo nije dovoljan “teaser” za odlazak u kino, idemo dalje. Nakon što je izbavljivao Matta Damona (“Spašavanje vojnika Ryana”), ganjao Leonarda DiCaprija (“Uhvati me ako možeš”) i zapeo na aerodromu (“Terminal”), Hanks sada glumi Jamesa Donovana, odvjetnika koji u nesigurnom Berlinu vodi napete pregovore o puštanju američkog vojnog pilota čiji je avion srušen na ruskom nebu. Dosta?

UZ MORE
(26. studenog u Hrvatskoj)
Deset godina otkako su podijelili kadrove akcijskog hita “Mr. And Mrs. Smith” i zaljubili se na njegovu snimanju, Angelina Jolie i Brad Pitt ponovno su zajedno ispred kamera. Ovaj put Jolie se nalazi i iza kamere. “Uz more” je njezin treći redateljski projekt (“U zemlji krvi i meda”, “Neslomljivi”) i prvi u kojem ona glumi. Posrijedi je intimna drama o mužu i ženi. Na ljetovanju na Malti njih dvoje pokušavaju unijeti mir u sve nemirniju bračnu luku. Angelina slijedi filmove o raspadu braka/veze poput “Blue Valentine” i “Revolutionary Road”, no “By The Sea” ima nešto što prethodnici nemaju – stvaran bračni par koji se nalazi(o) u sličnoj situaciji.
U SRCU MORA
(3. prosinca u Hrvatskoj)
Thor u borbi protiv Moby Dicka. Tako bi mogla glasiti navlakuša na epski spektakl “U srcu mora”. Oskarovac Ron Howard (“Genijalni um”, “Apollo 13”) odvodi mladoga glumca Chrisa Hemswortha na pučinu u lov na golemog mitskog kita koji je inspirirao klasičan roman Hermana Melvillea, 1956. ekraniziran s Gregoryjem Peckom u glavnoj ulozi. Možda Hemsworth nije Peckov kalibar, no gluma teško da leži u srcu filma “In The Heart Of The Sea”. “Traileri” ističu (vizualne) atrakcije i stječe se dojam da je Howard filmu pristupio kao “Raljama”. Hemsworthov jedrenjak nadmašuje plovilo junaka “Jawsa”, ali svejedno će “trebati veći brod”.

STEVE JOBS
(10. prosinca u Hrvatskoj)
Nedavni “Jobs” s Ashtonom Kutcherom, pušten u kina nedugo nakon smrti osnivača “Applea”, i nije baš osvojio publiku i kritiku. Genijalac Steve Jobs zato je dobio priliku za novi biografski film, prema svemu sudeći prestižniji i oskarovski podatniji. Jobsa portretira ponajbolji glumac današnjice Michael Fassbender (“Sramota”), scenarij je napisao Aaron Sorkin (“Društvena mreža”), a režiju potpisuje Danny Boyle (“Milijunaš s ulice”). Priča se vrti oko puštanja triju “Appleovih” proizvoda, završno s iMacom 1998., no nemojte misliti da je ovo film o digitalnoj revoluciji. “Steve Jobs” prodire duboko u jedan od najvećih tehnoloških umova modernog vremena. U (epi)centru filma nalazi se – Steve Jobs.

RATOVI ZVIJEZDA: SILA SE BUDI
(17. prosinca u Hrvatskoj)
Redatelj novih “Ratova zvijezda“ J.J. Abrams (“Zvjezdane staze“) neki dan je hrabro izjavio kako više neće objavljivati foršpane za sedmi dio serijala “Sila se budi“. Dosad je veoma malo promotivnih materijala pušteno za “Force Awakens“, svega dva-tri “(teaser)trailera“ i šačica plakata, no to još više golica maštu vojske fanova koji se pitaju zašto na posljednjem posteru nema Lukea Skywalkera (povratnik Mark Hamill). Realno, reklama ionako nije potrebna najočekivanijem filmu godine protiv kojeg će se svi ostali boriti. Nema tog filmofila koji se neće pojaviti u kinima kako bi bio teleportiran u “galaksiju daleko, daleko odavde“ zajedno s ikoničkim starim junacima poput Hana Sola (Harrison Ford).


MACBETH

(24. prosinca u Hrvatskoj)
Ako Michael Fassbender slučajno ne bude nominiran za Oscara za ulogu Stevea Jobsa, nije isključeno da će biti predložen za zlatni kipić zahvaljujući radu na ovom filmu. Premijerno prikazan proljetos u Cannesu, spektakularni “Macbeth” uoči redovne kinodistribucije slovi za glumački dosad najmoćniju ekranizaciju Shakespeareova komada. Fassbender reži alfa-mužjačkim bijesom kao titularni antijunak i nadmeće se s oskarovkom Marion Cotillard koja pokazuje zlo(ko)bno lice Lady M kujući kraljoubilačke planove. Gledajući po foršpanu, režija je podjednako impresivna. Australski redatelj Justin Kurzel pristupa Shakespeareu na jedinstven košmarno-operni način.

THE HATEFUL EIGHT

(25. prosinca u Americi; kod nas početkom 2016.)
Treba li Tarantinu još jedan vestern u filmografiji nakon “Odbjeglog Djanga”? Očito je da treba jer njegov novi film opet je “western”. Međutim, “The Hateful Eight” čini se drukčijim od “Djanga”. Ako je “Django” bio posveta Leoneovim i Corbuccijevim “špagetima”, “Eight” je snježni vestern na tragu Altmanova “McCabe & Mrs. Miller”. Radnja je svedenija u stilu “Reservoir Dogsa” i u olujnoj mećavi zarobljava grupu stranaca (glavne uloge tumače Kurt Russell, Samuel L. Jackson...) koji otkrivaju da su povezaniji nego što misle. Zimski ugođaj na ekranu odgovarat će božićnoj premijeri filma. No, teško da je Tarantino snimio obiteljski božićni film. Poznavajući redatelja, snijeg će biti poškropljen krvlju.

POVRATNIK
(25. prosinca u Americi; kod nas početkom 2016.)
Snijega i surove zime neće nedostajati ni u “Povratniku” Alejandra Gonzalesa Inarritua. Krvi također. Nakon osvojenog Oscara za “Birdmana”, Inarritu donosi nešto sasvim drukčije – osvetničku “survival” dramu ambijentiranu u 19-stoljetnu američku divljinu. Leonardo DiCaprio glumi lovca na medvjede kojeg je, ozlijeđenog, Tom Hardy napustio i ostavio ga da umre pa se ovaj zaklinje da će se osvetiti, no prije se mora izboriti za vlastiti život, preživjeti nehumane uvjete, neprijateljska plemena itd. Inarritu je, izgleda, snimio film s vrlo malo dijaloga u kojem fotografija i gluma govore više od riječi. Ne dobije li DiCaprio za ovo Oscara, nikad ga neće dobiti.

MARKO NJEGIĆ

Hrvatski aduti

U prosincu bi u kina trebala stići i dva potencijalna hrvatska blockbustera. Prvi je komedija “Život je truba”, novi film Antonija Nuića (“Kenjac”), netom premijerno prikazan na festivalu u Varšavi, gdje je dobio pohvale strane kritike. Drugi je “Narodni heroj Ljiljan Vidić” Ivana Gorana Viteza (“Šuma summarum”), komedija iz Drugog svjetskog rata u kojoj se pojavljuju Tito, Hitler i Pavelić.

Animirani filmovi

Studeni u našim kinima otvara animirana ekranizacija “Malog princa”, krajem mjeseca dolazi Disney-Pixarov “Dobri dinosaur”, a u prosincu “Snoopy i Charlie Brown Peanuts Film”.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/dicaprio-pitt-i-tarantino-protiv-star-warsa-291746 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=70041c0cae856dda7698cb50d45ad8bfe489b469 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=DiCaprio%2C+Pitt+i+Tarantino+protiv+%26%23039%3BStar+Warsa%26%23039%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fdicaprio-pitt-i-tarantino-protiv-star-warsa-291746 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fdicaprio-pitt-i-tarantino-protiv-star-warsa-291746 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Titula najočekivanijeg filma godine pripada novim 'Ratovima zvijezda' protiv kojih će se svi ostali boriti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KRITIČAR 'SLOBODNE' NAJAVLJUJE NAJATRAKTIVNIJE FILMOVE KOJI SE OTVARAJU U AMERIČKIM I(LI) HRVATSKIM KINIMA DO KRAJA 2015. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KulturaKRITIČAR 'SLOBODNE' NAJAVLJUJE NAJATRAKTIVNIJE FILMOVE KOJI SE OTVARAJU U AMERIČKIM I(LI) HRVATSKIM KINIMA DO KRAJA 2015.

DiCaprio, Pitt i Tarantino protiv 'Star Warsa'

Piše PSD.
3. studenog 2015. - 16:15
Do isteka 2015. ostala su još dva mjeseca. No, to su filmski vjerojatno najuzbudljivija dva mjeseca ove godine. Ljubitelje pokretnih slika čeka mnoštvo potentnih filmova različitih žanrova i stilova. U hrvatskim kinima tijekom studenog i prosinca od festivalskih art filmova gledat ćemo novog Woodyja Allena (“Nerazuman čovjek”), “Priču nad pričama” Mattea Garronea, “Bravo!” Radua Judea, “45 godina” sa Charlotte Rampling i Tomom Courtneayom...

Nekoliko je i mogućih kandidata za Oscara do kraja godine u (američkim) kinima, poput “Trumba” fokusiranog na scenarista s crne hollywoodske liste pedesetih Daltona Trumba (Bryan Cranston), novinarskog “Spotlighta” sa svježim oskarovskim nominentom Michaelom Keatonom, komične drame “Joy” koja ujedinjuje Jenni...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 15:15