StoryEditorOCM
NeretvaUkazale na važnost prevencije

Pločanske ‘Vite‘ obilježile Dan ružičaste vrpce

Piše Ante Šunjić
8. listopada 2023. - 12:35

Pločanska udruga Vita, udruga za solidarnost među sugrađanima koja okuplja žene oboljele od raka dojke, povodom Dana ružičaste vrpce, u mjesecu borbe protiv raka dojke, darivala je sugrađane na nekoliko lokacija u gradu ružičastim vrpcama i dijelila edukativne materijale.

image
Ante Šunjić

Tijekom listopada, pločanske Vitice planiraju u svim naseljima na gradskome području održati edukavna predavanja o značenju preventivnih pregleda.

„Obilježimo zajedno i ovogodišnji Dan ružičaste vrpce u našem gradu. Hvala vam što ste se odazvati našem pozivu i budite i dalje uz nas, pozovite i druge na uključenje u naš rad, jer svaki volonterski korak je bitan o ovoj borbi gdje je prva stepenica ka pobjedi edukacija“, poručile su pločanske Vitice.

Zloćudni tumor dojke, najčešći zloćudni tumor kod žena, bolest je kod koje se maligne stanice nalaze u tkivu dojke.

On je na prvom mjestu među svim malignim bolestima od kojih obolijevaju žene. Prema posljednjim statistikama, u Europi svake dvije minute jedna žena oboli od raka dojke, a svakih šest minuta jedna žena umre.

image
Ante Šunjić/

Svakog dana šest žena u Hrvatskoj saznat će da boluje od raka dojke.

Godišnje je to više od 2 tisuće, dok je prije samo 40 godina broj novooboljelih bio gotovo 3 puta manji.

Unatoč novim metodama liječenja, rak dojke  je i dalje najčešći pojedinačni uzrok smrti u žena u dobi od 35. do  69. godine. Ovi podaci upućuju na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

Iako je ta opaka bolest u visokom postotku izlječiva, jedini je lijek protiv nje pravodobno otkrivanje.

 

 

 

 

03. svibanj 2024 22:07