StoryEditorOCM
KorčulaINCIDENT U ČARI

Na križu usred mraka osvanula zvijezda petokraka. Policija se bacila na posao

Piše dora lozica
27. studenog 2023. - 20:46

Malo više od jedne godine nakon što su Čarani primjereno i skromno blagoslovili i položili spomen-križ na mjesno groblje, netko je odlučio na bijeli kamen nacrtati crvenu petokraku. Kako neslužbeno doznajemo, policija traga za počiniteljem kojem je, navodno, pokraj križa ispala GPR kartica koju poljoprivrednici koriste za kupnju plavog dizela.

To je već drugi incident oskvrnjivanja spomenika u Čari, u veljači prošle godine nepoznati je počinitelj ispraznio crijeva na Spomenicu iz Domovinskog rata, a onda papir s izmetom zalijepio na spomen ploču prvom, hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i svim braniteljima u središtu mjesta.

Odmah je reagirala Udruga veterana Domovinskog rata Čara na čelu s predsjednikom Gordanom Tomićem. Kao i u veljači prošle godine kad su pozvali policiju i podigli kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja i ovog su puta o petokraki obavijestili PP Korčula čiji su službenici napravili uviđaj.

Na službenom Facebook profilu Mjesni odbor Čara jedna je mještanka objavila fotografiju kartice koja je navodno pronađena pokraj spomen-križa. Kartica koja poljoprivrednicima omogućava kupnju plavog dizela, a imaju je vlasnici OPG-a, u Čari i na otoku nema puno.Tomić te navode nije želio komentirati dok je istraga u tijeku, no moli policiju da odrade svoj posao i pronađu počinitelja.

„Mogli smo ovo prešutjeti, ali ne želimo. Spomen-križ postavili smo zajedničkim snagama i sredstvima i taj križ je za sve nas, za sve Čarane. Smeta me da netko pljuje po tome,  križ smo željeli i čekali pedesetak godina. Prijatelj i ja smo čeličnom četkom uklonili petokraku, molimo policiju da pronađe počinitelja!“, poručio je predsjednik UHVDR Čara Tomić.

Spomen-križ podignut je na inicijativu Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata Čara uz potporu Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Korčule, Mjesnog odbora Čara i brojnih donatora na spomen svim poginulim i preminulim mještanima Čare. O novom incidentu obaviještena je i gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević te udruga Hrvatski ratni veterani Korčula.

"Svako oskvrnjivanje spomenika oštro osuđujem i motive za takve postupke ne mogu razumjeti. Kao gradonačelnica poštujem svaku žrtvu za slobodu nase zemlje i to poštovanje ponosno pokazujem.Ovaj čin je zaista žalostan, međusobno uvažavanje i poštivanje jedini je ispravan put", komentirala je gradonačelnica Korčule.

Nakon prvog incidenta kad je Spomenica s fekalijama završila na spomen-ploči Franji Tuđmanu, Čarani su očekivali kako će policija s pomoću dokumenta pronaći počinitelja. Na Spomenici je dio s imenom i prezimenom bio otkinut, no pregledom papira i temeljitom istragom postojala je realna šansa da se počinitelj pronađe. Danas je pokraj križa pronađena GPR kartica, hoće li to ovog puta biti dovoljno službenicima PP Korčula da pronađu počinitelja?

Iz PU dubrovačko-neretvanske za sad su potvrdili slučaj, istraga je u tijeku, a petokraka je uklonjena.

29. travanj 2024 20:01