StoryEditorOCM
KorčulaPRELIJEPO

Dan ružičaste vrpce obilježen u Korčuli. Na skalama o‘grada pale i zaruke

Piše Dora Lozica
27. listopada 2023. - 16:56

Ni jako jugo nije spriječilo žene iz Lige protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet da jutros, u središtu Korčule, obilježe Dan ružičaste vrpce, a velika vrpca na skalama o‘ grada ostat će do kraja mjeseca.

"Bilo je lijepo, bilo je ugodno, bilo je smijeha i suza, bilo edukativno, nadam se da ćemo postići naš cilj, a to je da što više žena ide na preventivne preglede i obavlja samopreglede", uzbuđeno nam je objasnila voditeljica korčulanskog Ogranka Lige protiv raka Marija Prizmić Curać.

Marija i njene kolegice iz Lige danas su podijelile 120 ružičastih ruža, 150 ružičastih vrpca i 60 ružičastih balona dok su jednu veliku vrpcu kao znak upozorenja, ali i poruku empatije, razumijevanja i ljubavi, zavezali na početku skala.

Malo tko u Hrvatskoj i svijetu ne zna da je Dan ili mjesec ružičaste vrpce humanitarna akcija čiji je glavni cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke budući da statistike tvrde kako se čak 90 posto žena može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju. U svijetu od raka dojke godišnje oboli 1,3 milijuna žena, a umre ih 458 tisuća. U europskim se zemljama svake dvije minute otkrije jedan slučaj raka dojke dok svakih šest minuta zbog te bolesti umre jedna žena. Smatra se da će od raka dojke oboljeti jedna od deset žena, i zato je cijeli mjesec listopad posvećen borbi protiv raka dojke. Iako je prevencija ključ za ozdravljenje, žene u Hrvatskoj navikle su se uvijek brinuti za druge, a tek ponekad za sebe pa je cilj ovakvih akcija potaknuti žene da što češće idu na preglede, ali ih i naučiti kako obaviti samopregled.

Jutros je zaista veliki broj žena, ali i muškaraca, sudjelovao u akciji želeći na bilo koji način doprinijeti cilju, makar osmijehom i prešutnom podrškom, priča nam Marija, no bilo je i vrlo emotivnih trenutaka.

"Stavljam jednoj ženi vrpcu i vidim joj suze u očima. Ispričala mi je kako je preboljela rak dojke prije tri godine i da je doktorica ginekologinja iz Tuzle. Iako je doktorica, priznala je da je i ona jedna od onih koje ne idu na preglede. Zato vrpca ostaje do utorka, želimo probuditi, potaknuti i motivirati žene da idu na preglede", odlučna je Marija.

Dogodio se i jedan posve neočekivan trenutak. Ružičastom štandu pristupali su sa zanimanjem Korčulani, ali i turisti i posjetitelji iz drugih država znajući, naravno, o čemu se radi. Marija nam priča smijući se kako je razgovarala s mladom ženom iz Kine kojoj je baka oboljela od raka dojke dok je njen dečko fotografirao događaj. U jednom je trenutku uzeo ružu, kleknuo i zaprosio je na iznenađenje djevojke, ali i svih okupljenih. Na svu sreću je rekla "da"!

Program se nastavlja i sutra, u subotu 28. listopada i to tematskim panelom i predavanjem u 16 sati u Centru za kulturu Korčula. Predavači su stručnjaci, doktori i profesori, redom dr. Anica Džono Boban, dr. Ranka Popovac Škoda i prof. Vesna Raguž Staničić te moderatorica Silva Capurso. Kako doznajemo od Marije, na predavanju će objasniti ženama kako i gdje se naručiti za preventivne preglede, na koji način napraviti samopregled, ali će i dati podršku svim ženama koje se trenutno bore s bolesti.

Predavanje je besplatno, vidimo se!

03. svibanj 2024 07:53