StoryEditorOCM
DubrovnikTKO GRADI U LOZICI?

Mark Viduka dobiva susjeda! Investitor je poslovnjak čije se ime našlo među ‘Rajskim papirima‘, a zbog odbačenih optužbi o pronevjeri bio je i u zatvoru

Piše Anton Hauswitschka
18. listopada 2022. - 13:49

Na zemljištu tik do slavnog nogometaša Marka Viduke gradit će se vila švicarskog investitora Jean Claude Bastosa čije se ime spominje u financijskom istraživanju „Paradise papers“ kojeg je proveo medijski istraživački konzorcij u suradnji s 380 novinara sa šest kontinenta, iz 30 država te 95 medijskih kuća.

Jean Claude Bastos je međunarodni financijski savjetnik, filantrop koji je u Dubrovniku osnovao tvrtku Bastimmo d.o.o. koja slovi kao stvarni investitor kuće u Vidukinom prvom susjedstvu.

image

Tvrtka Bastimmo d.o.o. u vlasništvu švicarca Jean Claude Bastosa vlasnik je zamljišta Lozici

E-katastar/screenshot/

Budući Vidukin  susjed osnovao je 2003. godine tvrtku Quantum Global Group čije se ime kroz „Rajske papire“ povezuje s dubioznim investicijama u Angoli. Kad su ti dokumenti objavljeni, Vrhovni sud Mauricijusa  2018. godine zamrznuo je 519 milijuna američkih dolara na 58 bankovnih računa, a iste godine britanski sud zamrznuo 3 milijarde američkih dolara na računima te tvrtke u Londonu. No ubrzo je odmrznuo sredstva presudivši kako se  zamrzavanje temeljilo na lažnim informacijama angolskog državnog fonda. Naime, Quantum savjetuje vlade, središnje banke i državne imovinske fondove, a 2008. godine,  Claude Bastos osnovao je Banco Kwanza Invest, prvu investicijsku banku u afričkoj Angoli.  Četiri godina iza toga,  Bastosov Quantum Global sa Angolom je potpisao ugovor za upravljanje novostvorenim angolskim državnim imovinskim fondom, Fundo Soberano de Angola koji je raspolagao imovinom  vrijednom pet milijardi američkih dolara. Kada je Bastos krenuo investirati u luku Caio, te uložio sedamdesetak milijuna američkih dolara,  zatražio je da projekt sufinancira državni imovinski fond kojim je upravljala njegova tvrtka. kada je The Guardian razgovara o tome s njime, Bastos je kazao kako ne vidi nikakav problem jer će nova luka služiti dobrobiti cijele zemlje.

image

Tvrtka Bastimmo d.o.o. u vlasništvu švicarca Jean Claude Bastosa gradi na zemljištu u Lozici

Anton Hauswitschka/

No, iako je Visoki sud u Londonu pravomoćno potvrdio ugovore između Quantum Globala i FSDEA-e, Bastos je u jesen 2018. uhićen u Angoli pod optužbom da se obogatio državnom imovinom i pronevjerio 1,5 milijardi američkih dolara.  U ožujku 2019. Angola i Quantum Global postigli su nagodbu te su sve optužbe odbačene. Blokirani računi na  Mauricijusu  su odmrznuti  ,a  Quantum Global povukao je zahtjev za odštetu protiv FSDEA-e u Londonu. Vidukin budući susjed, Bastos, je pušten iz istražnog zatvora u ožujku 2019. godine.  

S obzirom na na to tko sve ima vile dubrovačkom naselju Lozica, dolazak bogatog švicarskog filantropa ne bi bila osobita vijest da se njegovo ime nije povlačilo po ‘Rajskim papirima‘, hrpi od preko 13 milijuna dokumenata o umješnosti brojnih političara, poduzetnika, pa i britanske kraljevske obitelji i inih osoba iz javnog života u novčane nepravilnosti, pranje novca ili utaje poreza preko offshore tvrtki sa sjedištem u poreznoj oazi Appleby na Bermudima.

image

Tvrtka Bastimmo d.o.o. u vlasništvu švicarca Jean Claude Bastosa gradi na zemljištu u Lozici

Anton Hauswitschka/

Bastimmo

Tvrtka Bastimmo, registrirana je na Trgovačkom sudu u Dubrovniku 2017. godine na adresi Lozica 71 te među ostalim djelatnostima, upisane su i gradnja te trgovina nekretninama. Do danas nema zaposlenih, a sa sto posto financiran je stranim kapitalom. Vlasnik i član uprave je Jean Claude Bastos sa adresom u Švicarskoj.

29. travanj 2024 03:15