StoryEditorOCM
DubrovnikRADILI BEZ ODOBRENJA

PRIVREMENA MJERA Konzervatori i Grad zaustavili 'bageriranje' oko Rašice

7. veljače 2018. - 21:22

Rješenjem konzervatora i nadležnih službi Grada Dubrovnika, danas je privremeno obustavljeno 'bageriranje' kompleksa ljetnikovca Gučetić - Rašica u samom srcu Lapada, o kojem su građani u strahu od moguće nove betonizacije nadležnima dojaviliu utorak. Grad je o svemu obavijestio i građevinsku inspekciju.

Iz Ministarstva kulture potvrdili su kako je Konzervatorski odjel utvrdio da predmetni građevinski radovi nemaju njihovo dopuštenje, te je doneseno Rješenje o privremenoj obustavi radova što je proslijeđeno nadležnim službama. Nepravilnosti u izvođenju radova o kojima je Zeleni forum izvijestio i ministricu kulture Ninu Obuljen, potvrdili su i iz Grada Dubrovnika:

- Prema obavijesti Odsjeka za komunalno gospodarstvo Grada Dubrovnika od 7. veljače, dobili smo informaciju da su na zemljištu zemljišnoknjižne oznake čest. zem. 864 u k. o. Gruž, koja je u zemljišnim knjigama Općinskog suda u Dubrovniku uknjižena kao suvlasništvo Grada Dubrovnika i predstavlja spomenik kulture, u tijeku građevinski radovi na iskopu zemlje koje izvodi tvrtka Horting, a koju je angažiralo društvo Rašica projekt d.o.o., te da se iskopani zemlja i kamen odlažu na čest. zem. 1219/20 u k. o. Gruž koja je u vlasništvu Grada Dubrovnika. Investitor nije smio poduzimati radove na nekretnini čest. zem. 864 u k. o. Gruž, bez odobrenja suvlasnika, a posebice ne odlagati iskopani materijal na nekretnini u isključivom vlasništvu Grada Dubrovnika – izvijestili su iz dubrovačke gradske uprave.

Dodali su kako je Upravni odjel za gospodarenje gradskom imovinom 7. veljače uputio obavijest o bespravnoj gradnji Odjelu inspekcijskog nadzora Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja RH kao i Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku, te će Grad Dubrovnik poduzeti odgovarajuće pravne radnje u svrhu zaštite svojih nekretnina.

Članovi Zelenog foruma iz udruge Eko Omblići u utorak su obišli gradilište i prema ulaznoj rampi u Petku zatekli, kako su naveli, bezdušnu devastaciju povijesnog zida ljetnikovca i njegova renesensansnog vrta. Snimili su i dva bagera, jedan kod razrušenog zida, a drugi u vrtu ljetnikovca iz prve polovine 16 st. s kolonadom.

Na upit Zelenih oglasili su se i iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i ustvrdili kako je Park-šuma Velika i Mala Petka koja je 'u obuhvatu' obustavljenih radova, 29. prosinca 1987. godine zaštićena Odlukom o proglašenju Velike i Male Petke posebno zaštićenim objektom prirode.

-Park-šuma je zaštićena zbog razvijenog kompleksa šume alepskog bora i makije, a budući da je smještena unutar urbane cjeline ova lijepa mediteranska šuma predstavlja jedinstven i krajobrazno vrijedan prostor s rekreativnim i edukativnim značajem. Javna ustanova je tijekom zadnjih par godina, u redovnim kontaktima sa Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Hrvatskom agencijom za okoliš i prirodu, više puta instruirana da ovakvi i slični objekti prvenstveno predstavljaju kulturnu baštinu, te su već prepoznati kao kulturna dobra, odnosno nalaze se u procesu registracije sukladno važećem Zakonu o zaštiti kulturnih dobara, te kako već postoje instrumenti zaštite koji mogu spriječiti eventualne zahvate koji bi mogli narušiti vrijednost ovih objekata. Slijedom navedenog, a imajući u vidu i ostale nadležne institucije i odgovorne osobe koje ste prozvali, cjenimo da će iste adekvatno reagirati – poručio je ravnatelj JU Ivica Grilec.










 

29. svibanj 2024 14:01