StoryEditorOCM
DubrovnikZlu ne trebalo...

Preko pola milijuna hrvatskih državljana ima ovu karticu: doznajemo čemu služi i koje su joj prednosti i ograničenja

Piše Silvia Rudinović
9. travnja 2024. - 09:05

Iskusni ljubitelji putovanja ne upućuju se u inozemstvo bez putnog osiguranja ili europske zdravstvene iskaznice. Zašto je, uz kartice osnovnog i dopunskog, dobro imati i europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EKZO)? Kartica je dokaz da je korisnik osiguran u svojoj zemlji. U nekim zemljama se one izdaju svim osiguranicima zajedno s nacionalnom iskaznicom, u drugima, poput Hrvatske, potrebno je posebno zatražiti, iako se zapravo radi o istim podacima.

U HZZO-u kažu kako su tijekom 2023. godine izdali ukupno 135.787 novih europskih kartica zdravstvenog osiguranja, dok je ukupan broj važećih kartica na dan 31. prosinca bio 507.418.

- Napominjemo da je tijekom prošle godine za naše osigurane osobe koje su u drugu državu članicu otišle bez prethodno pribavljene Europske kartice zdravstvenog osiguranja izdano i 14.572 certifikata koji zamjenjuju Europsku karticu zdravstvenog osiguranja - dodaju iz HZZO-a.

Kako navode iz Europske komisije, razbolite li se iznenada tijekom privremenog boravka u drugoj zemlji EU-a, bilo da ste na odmoru, poslovnom putovanju ili studiju, kao građanin EU-a imate pravo na liječenje ako se ono ne može odgoditi do vašeg povratka kući. Štoviše, osigurani hrvatski državljani imaju jednaka prava na liječenje kao osigurano domicilno stanovništvo. No, i tu treba imati na umu neka ograničenja.

image

U slučaju da vas bolest zatekne u inozemstvu, tu je EKZO

Hzzo/

- Osigurane osobe najčešće zanima što je pokriveno europskom karticom, točnije koji opseg zdravstvenih usluga mogu ostvariti u slučaju potrebe za vrijeme privremenog boravka na području drugih država članica EU i kakva su im prava u slučaju da osobno podmire trošak zdravstvene zaštite. Osnovom europske kartice zdravstvenog osiguranja ostvaruje se pravo na sve neodgodive zdravstvene usluge koje ne mogu čekati povratak osobe u matičnu državu, što je puno širi opseg prava od hitne zdravstvene zaštite. Zdravstvena zaštita u drugoj državi članici koristi se sukladno pravnim propisima te države, na isti način i pod istim uvjetima kao i osigurane osobe države boravka, a naše osigurane osobe koje imaju europsku karticu plaćaju isključivo trošak participacije, ako je ista predviđena i za osigurane osobe države u kojoj borave - napominju iz HZZO-a.

Dakle, osiguranik HZZO-a ima pravo koristiti zdravstvenu zaštitu u slučaju bolesti, ozljede ili nesreće za vrijeme svog privremenog boravka na području druge države članice EU na teret sredstava HZZO-a. Međutim, EKZO se ne može upotrijebiti za, primjerice, službu spašavanja u slučaju nesreće u planinama, ili za pokrivanje troškova zrakoplovnog prijevoza kući. Za to je potrebno posebno osiguranje. Nadalje, EKZO ne pokriva privatno ni planirano liječenje u drugoj zemlji EU-a.

image
Robert Michael/Dpa Picture-alliance Via Afp

„EKZO nije alternativa putnom osiguranju te ne pokriva troškove planiranog liječenja, primjerice, ukoliko ciljano odlazite u inozemstvo kako biste rodili”, navode iz HZZO-a te dodaju: „EKZO pokriva troškove neodgodive zdravstvene zaštite, za koju liječnik zdravstvene ustanove kojoj se u inozemstvu javite kaže da se ne može odgoditi do vašeg planiranog povratka u Hrvatsku. Neodgodiva zdravstvena zaštita bit će i zdravstvena zaštita u vezi s kroničnim ili postojećim bolestima ako cilj putovanja nije liječenje (na primjer, kontrola visokog tlaka) te zdravstvena zaštita u vezi s trudnoćom i rođenjem djeteta, ako cilj privremenog boravka u inozemstvu nije porod. Također, neodgodive zdravstvene usluge su npr. i dijaliza, terapija kisikom, tretmani za astmu, no radi korištenja tih usluga prethodno se morate dogovoriti sa zdravstvenom ustanovom države u koju namjeravate otputovati”.

Ako je liječenje besplatno za domaće stanovništvo, naprimjer, u Njemačkoj ili Francuskoj, takvu uslugu neće morati platiti ni hrvatski državljani s EKZO. Ako liječenje treba platiti, može se zatražiti povrat troškova od nacionalnog zavoda zemlje u kojoj se liječi ili od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje po povratku kući.

image
/Shutterstock

Europska kartica je besplatna, a njezino vađenje je jednostavno. Zahtjev se može podnijeti u Područnom uredu HZZO-a Dubrovnik ili preko njihove službene mrežne stranice unošenjem brojeva JMBG-a i MBO-a te odabirom ureda u kojem će biti preuzeta. Prema dostupnim informacijama, iskaznice su gotove u roku od osam dana, a u pravilu vrijede tri godine.

Na kraju, još jedan koristan savjet HZZO-a: EKZO nije alternativa putnom osiguranju.

29. travanj 2024 04:08