StoryEditorOCM
DubrovnikHitne intervencije

Policijski helikopter ‘prizemljen‘, provjerili smo tko prevozi pacijente iz dubrovačke bolnice?

Piše Gabrijela Bijelić
22. travnja 2024. - 18:09

Policijski helikopter koji se na širem dubrovačkom području koristi za hitne medicinske prijevoze trenutačno je izvan uporabe, dojavili su nam sugrađani. Iz Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije upućuju da odgovor potražimo na drugoj adresi:

- Helikopter je u vlasništvu MUP-a te molimo da se njima obratite za informaciju o razlozima zbog kojih trenutno ne leti - poručio je ravnatelj županijskog Zavoda Luka Lulić, te istaknuo kako u slučaju hitnih intervencija postoji alternativa:

- U Republici Hrvatskoj je nedavno započela s radom hitna zračna medicinska služba s 4 helikopterske baze od kojih je jedna u Splitu, s helikopterom i medicinskom ekipom koja 24 sata dnevno pokriva područje cijele Dalmacije, pa tako i našu Županiju - kazao je ravnatelj Lulić.

image
Damir Skomrlj/Cropix

Odgovor iz MUP-a se očekuje.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić preklani je kazao kako se za potrebe pacijenata Opće bolnice Dubrovnik godišnje obavi 25 do 35 letova helikopterom, a zbog vremenskih uvjeta zrakoplov Vlade RH prosječno se poziva do tri puta godišnje.

Prometna izolacija dubrovačkog područja poseban je hendikep za brži prijevoz pacijenata u slučaju hitnih stanja, pa su pacijenti Opće bolnice Dubrovnik osuđeni na žurni prijevoz helikopterima MUP-a ili MORH-a u Split ili Zagreb.

Samo na taj način moguće je postići ‘zlatni sat‘ i kvalitetno reagirati u kritičnom razdoblju od 60 minuta u kojem se često rješava sudbina pacijenta.

24. travanj 2024 18:12