StoryEditorOCM
Dubrovniksavjet roditeljima

Nove sumnje u zarazu ospicama u Dubrovniku! Dr. Ljubić otkriva što je zajedničko svim slučajevima

Piše Silvia Rudinović
20. svibnja 2024. - 14:34

Nakon prošlotjedna dva potvrđena slučaja zaraženih ospicama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, tijekom vikenda je za još tri osobe za koje postoji sumnja u zarazu zatražena liječnika pomoć Pedijatrijskog odjela Opće bolnice Dubrovnik.

- Nijedna od tri osobe za koje postoji sumnja u zarazu ospicama nije cijepljena. Slučajevi nisu međusobno povezani, a imamo podatak da je jedno od troje djece boravilo u Sarajevu. Iako zbog toga postoji velika mogućnost da je uistinu riječ o ospicama, pričekat ćemo službenu potvrdu po primitku laboratorijskih nalaza, što se očekuje tijekom dana - kaže dr. Miljenko Ljubić, voditelj Službe za epidemiologiju dr. Miljenko Ljubić.

image

dr. Miljenko Ljubić, epidemiolog

Cropix/

Kod prva dva potvrđena slučaja ospica radilo se o djetetu iz Bosne i Hercegovine, koje je na dubrovačkom području boravilo na praznicima, dok je drugo dijete, školske dobi, posjetilo Sarajevo radi natjecanja.

- Ukoliko se potvrde sumnje u ospice kod tri slučaja koja su danas na testiranju, može se očekivati daljnje širenje bolesti. U jednom slučaju, riječ je o djetetu koje je boravilo u Sarajevu i nije moglo biti cijepljeno s obzirom na dob, dok za ostala dva nemamo informacije o boravku izvan države – izjavio je dr. Ljubić.

Roditeljima djece s povišenom temperaturom i osipom preporučuje se da prije odlaska liječniku nazovu ordinaciju telefonom kako bi dobili upute o postupanju. Preporuku je iznimno važno slijediti radi sprječavanja širenja zaraze u zdravstvenim ustanovama. Posljednja epidemija ospica u Dubrovačko-neretvanskoj županiji razbuktala se upravo u bolničkom okruženju, 2018. godine, podsjeća sugovornik.

- Osoba koja je bila prvi zabilježeni slučaj te godine zarazila je deset osoba koje su u isto vrijeme bile u bolnici. Nadamo se da nećemo imati sličan scenarij, jer su zdravstveni djelatnici u ustanovama dobili preporuke o postupanju i izoliranju takvih pacijenata – rekao je sugovornik.

Kod potvrđenog slučaja ospica, Služba za epidemiologiju prikuplja podatke i obavještava osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim. Cijepljena djeca mogu nesmetano ići u vrtić ili na nastavu. Za predškolsku dob je dovoljna jedna primljena doza, a za školsku djecu dvije doze. Od zaražavanja do pojave osipa obično prođe 14, ali može proći i 21 dan. Stoga epidemiolozi izdaju preporuku da se necijepljena djeca, koja su bila u kontaktu sa zaraženom osobom, ne šalju u veće kolektive do 21 dan.

image

 

 

/Shutterstock

- Kod kuće treba pratiti hoće li doći do razvoja bolesti. Problem je što smo na kraju školske godine, ali sjetimo se pandemije koronavirusa. Vidjeli smo da se za dijete u ovakvim okolnostima može organizirati nastava i na drugi način. Mi izdajemo preporuku da se izbjegavaju velika okupljanja i pohađanje nastave u školi, ali nemamo zakonsku mogućnost zabraniti odlazak djeteta u školu – kaže dr. Ljubić i poziva roditelje da prijave svoju djecu na cijepljenje.

Obuhvat cijepljenja djecom kombiniranim cjepivom protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MPR) Dubrovačko-neretvanskoj županiji i dalje je među najnižima u Hrvatskoj, daleko ispod potrebnih 95 posto za održavanje kolektivnog imuniteta. Ovdašnji epidemiolog iznosi posljednje podatke, za 2023. godinu: primarno cijepljenje je na razini 79,5 posto, a u školskoj dobi tek 77,1 posto je potpuno cijepljeno.

- Kod oboljelih se mogu javiti komplikacije kao što su upala uha, upala pluća, febrilne konvulzije, ali i encefalitis. U slučaju većih epidemija, nažalost, mogući su i smrtni slučajevi. Najgore je što ljudi odmahuju rukom i kažu da je to obična dječja bolest. Važno je poručiti da se osobe oslabljenog imuniteta ne mogu cijepiti, a upravo kod njih može doći do težih komplikacija. Treba misliti na trudnice i imati na umu da ospice mogu ostaviti teške posljedice kod vulnerabilnog djeteta i male bebe – poručio je dr. Ljubić.

Simptomi

"Nakon prosječne inkubacije od 10 do 12 dana prvo se javlja povišena tjelesna temperatura, zatim curenje iz nosa, suhi kašalj te crvenilo i suzenje očiju. Također, pojavljuju se karakteristične Koplikove pjege (sitna bijela zrnca) na sluznici usne šupljine s unutrašnje strane obraza. Nakon par dana javlja se specifičan osip po koži, najprije iza ušiju i po licu, koji se postupno širi od glave, preko trupa do ekstremiteta. Od zaražavanja do pojave osipa prođe najčešće 14 dana (od 7 do 21 dan). Osip traje 4 do 5 dana, a potom izblijedi", navode iz Zavoda za javno zdravstvo DNŽ.

Epidemija u BiH

Epidemiolozi savjetuju svim osobama koje su se vratile s putovanja i/ili bile u kontaktu s osobama nerazjašnjene bolesti praćene povišenom tjelesnom temperaturom i osipom da se jave liječniku čim prije, a liječnicima koji pregledavaju takve pacijente da diferencijalnodijagnostički u obzir uzmu i ospice. Dodašnji slučajevi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji povezani su s boravkom u Bosni i Hercegovini gdje je epidemija ospica registrirana u prosincu prošle godine. I tamo su posljednjih godina imunizacijski obuhvati na niskoj razini. Prvom dozom MRP cjepiva u ciljnom dobnom uzrastu u Federaciji, obuhvaćeno je tek oko 50 posto djece. Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, 16. svibnja, prijavljena su 142 aktivna slučaja ospica, većina na području Kantona Sarajevo. Gotovo 40 posto prijavljenih slučajeva odnosi se na djecu u dobi od pet do devet godina, ali među oboljelima u posljednjem izvješću je i 13 osoba starijih od 30 godina. Od početka godine, ospicama je bilo zaraženo 3.339 osoba u BiH, od toga samo 79 potpuno cijepljenih.

31. svibanj 2024 19:32