StoryEditorOCM
Dubrovnik‘MRTVA PRIRODA‘ |

KUMOVALE SUŠA I VRUĆINA : Ako ne padne kiša za desetak dana, zelene nasade zalijevat će vatrogasne cisterne

Piše kf
17. kolovoza 2021. - 10:24

Sparušeno, suho lišće nasada na javnim zelenim površinama zabrinulo je našeg čitatelja koji nam je proslijedio i par fotografija o uočenome. Provjerili smo kod Vrtlara jesu li primijetili promjene na nasadima i koji je razlog tome:

- U ovako ekstremnim uvjetima kakvima svjedočimo, kiša nije pala skoro tri mjeseca, dolazi do sušenja bilja, čak i onog najotpornijeg (stari nasadi lovorika, mrče, pitospora, oleandre) te će se ukoliko kiša ne padne u narednih desetak dana pristupiti zalijevanju i tih nasada uz pomoć vatrogasnih autocisterni – poručuju iz Vrtlara. Pojašnjavaju kako su na dijelu javnih zelenih površina ugrađeni sustavi za automatsko zalijevanje nasada koje se vrši svakodnevno. Tamo gdje ne postoji ugrađen sustav 'zalijevanje se vrši ručno ovisno o potrebama biljnih vrsta, ali najčešće svaki drugi dan, ponegdje i svaki dan'.

- Na području grada Dubrovnika, uključujući i Elafite, svakodnevno radi 20 do 30 vrtlara koji su zaduženi za održavanje nasada – kažu u ovom gradskom društvu pa napominju kako je jedini način borbe protiv suše naravno zalijevanje nasada ali i 'odabir i sadnja zavičajnih biljnih vrsta koje dosta dobro podnose duga sušna i vruća razdoblja'.

01. lipanj 2024 01:52