StoryEditorOCM
DubrovnikGradski stipendisti

Gradonačelnik uručio učeničke i studentske stipendije: Rast udjela deficitarnih zanimanja

Piše dv
28. prosinca 2023. - 16:02

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uručio je danas stipendije učenicima i studentima koji su pravo na stipendije ostvarili u školskoj/akademskoj godini 2023/2024., njih ukupno 62 u pet kategorija s najvećim udjelom stipendija za deficitarna obrtnička i medicinska zanimanja.

Naime, od 26 učenika njih 15 školuje se u deficitarnim zanimanjima. Najveći broj studentskih stipendija otpada na područja društvenih i humanističkih znanosti (11) te područja prirodnih, tehničkih i biotehničkih znanosti, biomedicine i zdravstva  (10), a šest je studenata u deficitarnim zanimanjima, od toga četiri za doktore medicine. Nadarenim učenicima i studentima dodjeljuju se 23 stipendije, 9 stipendija učenicima i studentima iz obitelji slabijeg imovnog stanja, 8 stipendija stradalnicima ili djeci stradalnika Domovinskog rata te jedna stipendija osobi s invaliditetom.

Gradonačelnik Mato Franković čestitao je ovogodišnjim stipendistima Grada Dubrovnika i poželio im je uspješan nastavak obrazovanja. Istaknuo je kako gradska uprava uvijek nastoji povećavati sredstva za stipendije kao i iznose pojedinačnih stipendija.  

Naime, upravo se od akademske godine 2023/2024. iznosi za stipendije od povećavaju se za 10 posto i iznose 220 eura za studente koji studiraju izvan Dubrovnika, 120 eura za studente koji studiraju u Dubrovniku, 145 eura za učenike koji se školuju izvan Dubrovnika i 75 eura za učenike koji se školuju u Dubrovniku. Do povećanja mjesečnog iznosa stipendija došlo je u školskoj/akademskoj godini 2019./2020. pa je ovo drugo povećanje iznosa stipendija koje osigurava Grad Dubrovnik.

Ukupna godišnja proračunska izdvajanja za stipendije i kredite za školovanje u 2024. (planirano je 374.000 eura ili 2.81 milijuna kuna) veća su za 20 posto od izdvajanja planiranih izvornim proračunom za 2023., a povećan je i broj stipendija za deficitarna zanimanja.

I ove godine poseban je naglasak na zanimanjima u zdravstvu poput doktora medicine te medicinskih sestara i tehničara, a kao rezultat tih napora gradske uprave, na ovogodišnji natječaj za stipendije najbolji odaziv zabilježen je za stipendije u obrtničkim i medicinskim zanimanjima.

Grad Dubrovnik posebno želi potaknuti učenike i studente na obrazovanje u deficitarnim zanimanjima, koja su pomno utvrđena sukladno potrebama ustanova od posebnog interesa za Grad u području zapošljavanja poput Opće bolnice Dubrovnik, Doma zdravlja, Centra za socijalnu skrb te područnih službi Zavoda za zapošljavanje i Gospodarske komore.

27. travanj 2024 17:35