StoryEditorOCM
DubrovnikKome TZ daje pare?

Gradonačelnik Mato Franković o Bavarinu, Zdravku Čoliću i dubrovačkom Caminu: ‘Potaknut ću direktora Draškovića da pokaže cijeli program i sustav pravdanja troškova‘

Piše Kristina Filičić
2. studenog 2023. - 19:29

Turistička zajednica Grada Dubrovnika dodijelila je potpore za turističke manifestacije prijavljene na javnom pozivu, a objava iznosa za pojedine manifestacije ponovno je podigla prašinu u javnom prostoru. Naime, najveći iznos i ove godine odobren je za Street Food Festival Bavarin, 90 tisuća eura. Raspodjelu sredstava Turističke zajednice komentirao je gradonačelnik Mato Franković inače predsjednik gradskog TZ-a.

- Svi želimo da sve bude transparentno, da postoje komisije, a kad se napravi tako jer postoji komisija koja raspoređuje novac, onda je problem. Većina misli da bi mi političari trebali raspoređivati novac TZ-a. Ne mislim da je tako. Što se tiče konkretnog slučaja nitko nije rekao da se tu radi o dva programa, jedan se događa u svibnju, drugi u listopadu. Svi gledaju masu novaca i svi udri, zašto nisu domaći, zašto nisu ovi, oni... Ako postoji natječaj na njega se svatko može javiti tko ima program, ideju i nudi nešto novo gradu. Nisam ulazio u kvalifikaciju pojedinih subjekata, cijenio sam da ono što je odrađeno i ocijenjeno kroz sam postupak da je i dobro. Je li to toliko vrijedi ili ne, ne mog udati sudf. Nisam bio u Ocjenjivačkoj komisiji da bih rekao ‘vidi ovo je previše‘. Ali sam legalist ako smo postavili sustav da to netko procjenjuje i u konačnici se o tome glasa, i ja sam u konačnici o tome glasao na Turističkom vijeću. Mislim da je dobro za grad da imamo takvih aktivnosti. Evo, i novi program pizza festival, TZ ih je financijski podržao s nešto malo manje od 10 tisuća eura, a koji je išao u okviru Good fooda, u startu je izazvao negativne komentare međutim feed back naših sugrađana je bio pozitivan, više od tisuću ljudi je posjetilo taj festival što je TUP-u dalo jednu drugu dimenziju – kazao je Franković i za. Upitan na press konferenciji da iznese svoj stav o tome da TZ Bavarinu daje 90 tisuća eura, a Dubrovačkom zimskom festivalu upola manje, gradonačelnik je kazao:

image

Dubrovački zimski festival na Stradunu
 

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

- Organizator DZF-a je Grad Dubrovnik i mi na jednaki način tome pristupamo kao i organizatori nekih drugih manifestacija primjerice Bavarina koji traže sponzorstvo. Oni su tražili sponzorstvo za jedan program u kojem je sama vrijednost programa znatno veća od onoga što se sponzorira. Nama je najvažnije tražiti sponzore za pokriti trošak glavne zvijezde ove godine je to Zdravko Čolić. U javnom prostoru se stalno ističe Dubrovnik će platiti Čolića, da ali putem sponzorstva. Neće koncert platiti građani izdvajajući u proračun za komunalne potrebe, ne, sponzori će to pokriti – kazao je Franković pa istaknuo kako će potaknuti direktora TZ-a Mira Draškovića da pokaže cijeli program i sustav kako se i na koji način pravdaju troškovi.

Spomenuo je kako je u listopadu bilo jako puno događanja kulturnih, sportskih, zabavnih, ‘što je generiralo da listopad može biti kvalitetan turistički mjesec što se i pokazalo‘.

-U idućoj godini otvaramo Camino Dubrovnik – Međugorje, projekt koji će u idućih desetak godina postizati takve uspjehe, proširivati i omogućavati razvoj određenih ruralnih područja. Cilj je da krenemo u svibnju dogodine, mislim da će efekti biti nevjerojatni. To je ono o čemu pričamo, disperziji turizma, novim turističkim proizvodima, mogućnostima da nije sve skoncentrirano samo na povijesnu jezgru nego da nudimo puno više - zaključio je gradonačelnik.

28. travanj 2024 13:16